jk3377 21.09.08, 19:35 z ktorym z zyjących lub juz nie, polskich czy tez nie,pisarzy chciałybyscie Mole sie spotkac,porozmawiac,zapytac o cos, pobyc...? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moleslaw Re: Z kim............? 22.09.08, 14:19 Całą listę musiałabym tu wpisać! 1 Joanna Chmielewska to moja terapeutka od kilkunastu lat,na żywo podejrzewam ma jeszcze lepszy wpływ na ludzi 2 Małgorzata Musierowicz z milości do Jeżycjady 3 Henryk Markiewicz fantastyczny czlowiek,a jaka ma bibliotekę 4 Bolesław Prus to ze względu na wspólną chorobę 5 J.I.Krasicki jako bibliofil pierwszy czlowiek ,który by zrozumiał czym są dla mnie ksiazki 6 Mickiewicz naprawdę chcialabym z pierwszej ręki dowiedzieć się jak to z tym powstaniem bylo 7 Balzac jako doskonałego psychologa i socjologa 8 Henryk Goldszmidt by nauczyć sie prawdziwie kochać dzieci 9 i wiele wiele innycjh osób 10 Jeszcze Jerzy Pilch mógłby się nawet nie odzywać,mógłby tylko pisać A ty z kim? Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Z kim............? 22.09.08, 18:41 Z zyjacyh twórców chciałabym sie spotkać z Małgorzata Musierowicz oraz z Kenem Follettem, a z tych, których już wśród nas nie ma, z Zofią Kossak (o której "Nieznanym kraju" piszę pracę magisterską), a także z Henrykiem Sienkiewiczem - moim ulubionym polskim pisarzem. Odpowiedz Link
nsc23 Re: Z kim............? 23.09.08, 02:20 Z Maciejem 'Mjetkiem' Malickim, autorem ksiazki naszaafryka.com. znam go przez maile, ale jezeli kiedys spelnie swoje marzenie i pojade do Zimbabwe, to na pewno go odwiedze w jego misji. Odpowiedz Link
agawa79 Re: Z kim............? 23.09.08, 21:18 Chciałabym się spotkać z Boyem-Żeleńskim. Ciekawe, czy okazałby się takim miłym rozmówcą, jakiego sobie wyobrażam. Odpowiedz Link
moleslaw Re: Z kim............? 24.09.08, 07:44 Agawa jak najbardziej z Boyem zawsze chciałam się "spotkać",mysle jednak że mogłybyśmy być dla niego zbyt nowoczesne.Choć z drugiej strony jego poglądy do dziś niektórych szokują.Irena Krzywicka mogłaby też być świetnym towarzystwem,to takie moje automatyczne skojarzenie. Odpowiedz Link
moleslaw Re: Z kim............? 24.09.08, 07:49 I jeszcze jedna osoba przyszłaa mi na myśl może się zdziwicie ale chciałabym poznać ......... Stanisława Przybyszewskiego,wprawdzie dzieła ma strasznie trudne do czytania ale za to dla mnie był zawsze fascynującym człowiekiem,omijam juz to że także alkoholikiem.I jego córka Stanisława i jej życie równie ciekawe,ciekawe co mieliby o sobie nawzajem do opowiedzenia? Odpowiedz Link
agawa79 Re: Z kim............? 24.09.08, 11:11 moleslaw napisała: > Agawa jak najbardziej z Boyem zawsze chciałam się "spotkać",mysle > jednak że mogłybyśmy być dla niego zbyt nowoczesne.Choć z drugiej > strony jego poglądy do dziś niektórych szokują.Irena Krzywicka > mogłaby też być świetnym towarzystwem,to takie moje automatyczne > skojarzenie. Moleslaw, skoro Krzywicka nie była za nowoczesna dla Boya, to my też byśmy nie były. Wyobrażam ją sobie jako osobę, wokół której aurę niezależności i nonkonformizmu można było _zobaczyć_. Nawiasem mówiąc, kiedy czytałam "Wyznania gorszycielki" to aż mnie czasem skręcało z zazdrości na myśl o jej, nomen omen, stosunkach z Boyem. Najbardziej przemawiały mi do wyobraźni te fragmenty, w których oboje toczyli dysputy idąc wietrzną ulicą. Zajęci sobą, wokół Warszawa toczy się swoim trybem, a oni są we własnym świecie gdzieś daleko. Odpowiedz Link
jk3377 Re: Z kim............? 24.09.08, 10:47 na pewno z naszym papiezem...nie zdazylam go na zywo zobaczyc a co dopiero porozmawiac... poza tym z J.Kochanowskim, C.Norwidem, Grudzinskim,Dąbrowską... Szwają, Steel, Chmielewska...i pewnie jeszcze kilkoma...tu mam jeszcze szanse w kazdym przypadku obawialabym sie jednak,czy nie zapomne jezyka 'w gebie'))))) Odpowiedz Link
iguana1978 Re: Z kim............? 24.09.08, 14:39 ja z Coelho tylko nie wiem jakbym się z nim dogadała chyba na migi bo ni w ząb po angielsku nie umiem Odpowiedz Link
rurka-z-kremem Re: Z kim............? 24.09.08, 23:00 Henryk Sienkiewicz, Sue Townsend, Haruki Murakami, Bolesław Prus, Ryszard Kapuściński, Małgorzata Musierowicz... I jeszcze poeci: Poświatowska, Przerwa-Tetmajer, Stachura Jak sobie jeszcze kogoś przypomnę to dopiszę. Odpowiedz Link
donatta Re: Z kim............? 29.09.08, 22:40 Przez lata marzyłam o spotkaniu Vonneguta - niestety, nierealne. A tak zupełnie abstrakcyjnie, to chętnie pogadałabym z Agatą Christie Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Z kim............? 02.10.08, 17:45 Z Dorotą Terakowską. Uwielbiam jej "Córkę czarownic". Niestety, kiedy zaczęła mi chodzić po głowie myśl, żeby namówić Ją na wywiad, usłyszałam przez radio, ze umarła. Odpowiedz Link
moleslaw Agnieszka_azj 03.10.08, 09:02 Agnieszko świetna książka,własnie ją wypożyczyłam dla synka.Ja czytałam już dawno ale sobie z przyjemnością przeczytam kolejny raz. Czy czytałas "Moja mama czarownica" Biografie Doroty autorstwa jej córki? Ja ją uwielbiam,czytałam kilkakrotnie i pewnie niejeden raz jeszcze po nią sięgnę. Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: a nowe MOLE? z kim..? 13.07.09, 12:41 z J.J.R. Tolkienem i z Sapkowskim na piwko w jakiejs knajpie Odpowiedz Link
malinu Re: a nowe MOLE? z kim..? 13.07.09, 12:46 Z Krzysztofem K. Baczyńskim, J. Korczakiem i L.M. Montgomery. Odpowiedz Link