Dodaj do ulubionych

Chełmno-powódź

IP: *.tvgawex.pl 20.05.10, 16:49
Czy Chełmno w jakikolwiek sposób przygotowuje się do nadejścia fali
powodziowej?Już wiadomo że będzie większa niż w 1997r.Czy jest powołany sztab
kryzysowy, jaki sposób ludzie będą zawiadamiani o zagrożeniu i ewentualnej
ewakuacji?Stan wałów jest katastrofalny,wystarczy się przejść i samemu można
się o tym przekonać.Takie newralgiczne miejsca jak Bieńkówka,Ostrów Świecki
czy w końcu nasze działki nad Wisłą gdzie mieszka wiele rodzin,są potencjalnie
zagrożone.
Obserwuj wątek
    • Gość: zaniepokojony Re: Chełmno-powódź IP: *.chelmno.mm.pl 21.05.10, 03:05
      mam to samo pytanie czy chełmno coś robi aby ochronić newralgiczne
      miejsca przed powodzią czy nasze władze postanowiły przemilczeć
      temat na zasadzie jakoś to będzie a potem udać że ta woda ich
      zaskoczyła i nie byli w stanie nic zrobić
      • Gość: ja Re: Chełmno-powódź IP: *.tvgawex.pl 21.05.10, 09:06
        www.chelmno.com.pl
    • Gość: ;) Re: Chełmno-powódź IP: *.tvgawex.pl 21.05.10, 11:12
      Jedna z niewielu zalet tego miasta,to że jest na 9 górkach :)
      • Gość: fg Re: Chełmno-powódź IP: *.chelmno.mm.pl 21.05.10, 13:18
        robi, robi...

melioracja pracuje na pełnych obrotach.

a to największa fala od 60-ciu lat, więc skoro nawet Warszawa nie potrafi sobie
        do końca z Nią poradzić, to nie oczekujmy cudów.
        • Gość: qwe Re: Chełmno-powódź IP: *.chelmno.mm.pl 21.05.10, 18:28
          Zacznijmy od tego, że wszystkiemu są winni ludzie, a nie jakaś tam woda... Mam
          pytanie: Jak się nazywają tereny od Diabelców, aż po Klamry... DOLINA DOLNEJ
          WISŁY!!! Tak - to jest naturalne rozlewisko rzeki i wszystkie wsie, miejscowości
          tam leżące są potencjalnie zagrożone, popatrzcie sobie jadąc do Grudziądza przez
          Podwiesk, gdzie kiedyś znajdowały się wały... leżą tuż obok szosy, po kilka
          kilometrów od koryta rzeki!!! Pazerny człowiek chce wszystko odebrać przyrodzie,
          więc teraz ma nauczkę... Nie mam pretensji do mieszkańców... chociaż i tym
          często brakuje wyobraźni... ale do władz, zarządów etc. - to ONI wydają
          pozwolenia na budowę, chcą wszystko zawłaszczyć, byle było jak najwięcej kasy z
          podatków, a potem martw się sam... No i nie dajcie sobie wmówić tych głupot
          związanych z budową wałów, zbiorniki wodne to system naczyń połączonych, a
          poziom wody w naczyniach połączonych jest zawsze RÓWNY... żeby jakiś teren
          został konkretnie zalany, woda wcale nie musi się przelać przez zaporę.
          • doxy Re: Chełmno-powódź 25.05.10, 21:19
            Słusznie, popieram!
    • Gość: soldier Re: Chełmno-powódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 00:42
      Wojsko jedzie Wam pomóc.
      • Gość: misiek Re: Chełmno-powódź IP: *.bartoszyce.vectranet.pl 22.05.10, 01:14
        To jest prawda
        • Gość: gosc Re: Chełmno-powódź IP: *.satfilm.net.pl 22.05.10, 14:43
          To jest prawdziwa prawda z prawd
    • Gość: koń Re: Chełmno-powódź IP: *.tvgawex.pl 22.05.10, 15:19
      kiedyś coś tam już było, Rybaki bójta sie! ...a moja działka:(
      moje-chelmno.pl/pocztowki/widoki/26
      moje-chelmno.pl/pocztowki/widoki/34
      moje-chelmno.pl/pocztowki/widoki/35
    • Gość: Asiamisia Re: Chełmno-powódź IP: 82.177.26.* 22.05.10, 15:41
      Chełmno tak jakby się już przygotowało. Obecnie znajduje się tam JW z Braniewa.
    • Gość: Galia Re: Chełmno-powódź IP: *.elblag.vectranet.pl 22.05.10, 17:31
      Z tego co wiem, to nie tylko żołnierze z Braniewa pomagają przy
      przygotowaniach do nadejścia fali. Również jednostka z Elbląga wysłała
      swoich żołnierzy!! Tylu ludzi pomaga, więc proszę nie pisać, że nic tam
      się nie dzieje!!Że nie ma żadnych przygotowań!!
      • Gość: maria Re: Chełmno-powódź IP: *.szczecin.mm.pl 22.05.10, 21:07
        a co dzieje się przed Chełmnem ,Kokocko ,Czarże ,Bieńkowka ,?czy tam wały
        wytrzymają
        • Gość: zagrozona Re: Chełmno-powódź IP: 94.254.197.* 22.05.10, 21:27
          nie da rady chelmno zrozumcie to ... trzeba bylo wczesniej pomyslec a to ze pomagaja innno sory ale to moje zdanie i z jw nic nie znaczy to nasi ludzie itd powinni poniesc konsekwencje za ta powodz rzez 13 lat nic nie robili a teraz wielkie alo ... no sory ale to moje zdanie .. mieszkam w okolicach zagrozonych powodzia wiec pisze co mysle w obecnej chwili
          • Gość: do zagrożona Re: Chełmno-powódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 23:41
            piszesz nieskładnie i bełkotliwie
            zastanawiam sie czy dziabnęłas sobie na odwagę???
    • Gość: kiedy fala? Re: Chełmno-powódź IP: *.chelmno.mm.pl 23.05.10, 13:05
      Kiedy u nasz kulminacja
      • Gość: agata Re: Chełmno-powódź IP: *.szczecin.mm.pl 23.05.10, 14:10
        czy służby monitorują wał Wiślany i łatają dziury po bobrach ???
        • Gość: abc Re: Chełmno-powódź IP: 89.231.148.* 23.05.10, 14:38
          Woda podeszła pod wał!!!
          • Gość: a Re: Chełmno-powódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 20:31
            Stan z przed ok 4 minut:

Bieńkówka - woda zalewa podwórko pana który mieszka z drugiej strony wału, tzn. od strony Wisły. Kilkaset metrów dalej z pod wału zaczęła wydobywać się woda, ludzie ratują się workami z piaskiem.

Czarże - woda zalała drogę (o ile się nie myl) na słończ, jest nieprzejezdna, wał na razie trzyma się dobrze

Kokocko - nie ma większych problemów, minimalne wycieki spod wału

Wg. informacji otrzymanych od strażaków woda ma byc do połowy wysokości wału.
    • Gość: .......... Re: Chełmno-powódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 23:23
      Samo miasto raczej nie ma się co martwić o podtopienia bo to raczej
      nie grozi, wyjątkiem są zabudowania wdłuż ulicy Podgórnej. Tam
      faktycznie może być gorąco. I na ten teren władze miasta powinny
      zwrócić szczególną uwagę. To tam są domy mieszkalne i tym ludziom w
      razie powodzi trzeba najpierw pomóc. Na samym końcu listy powinny
      znaleść się ogrody działkowe. Dobrze wiem, że mieszka tam bardzo
      dużo ludzi i wcale mnie to nie dziwi. Właśnie dlatego zamieszkiwanie
      na działkach jest zabronione i jak sama nazwa mówi są to tylko
      ogrody działkowe. Co niezmienia faktu, że z pewnych względów wiele
      osób zostało zmuszonych tam zamieszkać i im także należy się pomoc.
      Co do terenów przyległych miastu nie widzę powodu aby władze miasta
      były zobowiązane do przygotowań przed powodzią. Tutaj głowami
      powinny ruszyć rada gminy, wójt itd. A samo miasto jako organ który
      nie jest na tyle zagrożony nawałem organizacji przeciwpowodziowej
      powinno z dobrej woli wystąpić z pomocą dla okolicznych wsi
      • Gość: aaa Re: Chełmno-powódź IP: *.chelmno.mm.pl 25.05.10, 01:07
        co Ty gadasz go Podgornej to napewno nie dojdzie pewnie tam mieszkasz i
        sie martwisz o siebie, nie wazne ze ta sa dzialki ale wiele osob nie ma
        innego wyjscia i musza ta mieszkac ale Ty widze o biednych sie nie
        martwisz tylko o bogatszych z bezpiecznej Podgornej bo ona jest i tak
        dosc wysoko ale chyba zapomniales/as o Rybakach
      • Gość: podgorna Re: Chełmno-powódź IP: 109.243.123.* 25.05.10, 11:50
        ja mieszkam na podgornej ale nas nie zaleje.. ty sie juz nie martw chyba ze twoj dom :) a co do dzialek to czlowieku burmistrz nie buduje domow i gdzie maja mieszkac ci ludzie niestac ich na wynajem mieszkac..pamietaj ze taki los moze takze ciebie spotkac i ty mozesz tam zamieszkac.. zastanow sie co ty tu piszesz ..
        • Gość: @@@ Re: Chełmno-powódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 11:57
          żeby mieć działkę z domkiem
          w którym mozna całorocznie zamieszkać
          to tez trzeba mieć pieniądze,
          nie słyszałem żeby domki z działkami
          za darmo rozdawali więc nie piszcie tu
          farmazonów.....że tacy najbiedniejsi
          • Gość: pss Re: Chełmno-powódź IP: 109.243.123.* 25.05.10, 12:03
            a byles u kogos na takiej dzialce gdzie sa dzieci ...
            • Gość: skutki głupoty PO Re: Chełmno-powódź IP: *.chello.pl 25.05.10, 13:51
              Zamiast zadbać o tamę na Wiśle to PO z Całbeckim buduje astrobazy.
              • Gość: ernest Re: Chełmno-powódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 14:18
                jesteś debil i tyle. PO zrobiło tyle co PiS i SLD czyli nic więc
                przestań pisac pierdoły pisokomuchu
                • Gość: skutki głupoty PO Re: Chełmno-powódź IP: *.chello.pl 25.05.10, 15:54
                  wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7930713,Meteorolodzy_ostrzegali__panstwo_nie_reagowalo.html

Naprawdę??

Gość portalu: ernest napisał(a):

> jesteś debil i tyle. PO zrobiło tyle co PiS i SLD czyli nic więc
                  > przestań pisac pierdoły pisokomuchu

Czy to jest jężyk milości PO?
                  • Gość: @@@ Re: Chełmno-powódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 16:21
                    ludzie nie zwracajcie uwagi na zaczepki tych oszołomów
                    z gwardii o.Rydzyka,im tylko o to chodzi zeby
                    burzyć,skłócać i wywoływać awantury
                    niech sie gryza miedzy sobą....biedni otumanieni ,zawistni ludze;)
                    • Gość: @@ Re: Chełmno-powódź IP: *.chello.pl 25.05.10, 17:09
                      Gość portalu: @@@ napisał(a):

> ludzie nie zwracajcie uwagi na zaczepki tych oszołomów
                      > z gwardii o.Rydzyka,im tylko o to chodzi zeby
                      > burzyć,skłócać i wywoływać awantury
                      > niech sie gryza miedzy sobą....biedni otumanieni ,zawistni ludze;)

To znaczy ,że masz na myśli Całbeckiego i Lenza przyjaciół
                      przyjaciela o Rydzyka niejakiego M. Eckardta?Oni faktycznie POtrafią
                      otumanić i grać w jednej drużynie z o.dyrektorem.
                      • Gość: kj Re: Chełmno-powódź IP: *.ip.netia.com.pl 25.05.10, 17:39
                        chuj z Rydzykiem. Byłem rano, zmieniło coś się teraz na Wiśle?
                        • Gość: ernest Re: Chełmno-powódź IP: 89.231.151.* 25.05.10, 19:48
                          woda powoli opada, ale zagrożenie będzie jeszcze przynajmniej przez
                          3 - 4 dni. Wały są już mocno nasączone wodą.

A co do tej pierdoły z PiS ... podaj mi chodź JEDEN przykład działań
                          na rzecz ochrony przeciwpowodziowej rządu PiS. Kilometr wałów,
                          działania na rzecz czyszczenia melioracji czy wzmacnianie wałów.
                          Tylko jeden przykład i dowód poproszę :)
                          • Gość: 1234 Re: Chełmno-powódź IP: *.147.226.78.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.05.10, 22:04
                            Wisła ma się podnieść niby o 3 cm bo wocławek opróżnia zapełniony zbiornik
                            • Gość: meliorant Re: Chełmno-powódź IP: *.tvgawex.pl 25.05.10, 22:40
                              (meliorant w przerwie)
                              Po pierwsze na jakiej podstwie podajesz że wały podlegle pod kuj -
                              pom zarząd melioracji w chełmnie są w stanie katastrofalnym? Znasz
                              ekspertyzy tych wałów? Nie masz takich wiadomości więc nie pisz tego
                              publicznie bo wprowadzasz ferment.
                              Wały co prawda wymagają na punktowych odcinkach modernizacji i
                              zarzad czeka na środki finansowe z budżetu państwa jednakże są w
                              stanie wytrzymąc minimum 20 dni przy takim zapełnieniu miedzywala.
                              Informacje pojawiające sie o domniemanym przerwaniu wału są
                              spowodowane pojawianiem się gejzerów wody od strony zawala powtałych
                              na skutek wytworzonego ciśnienia pomiędzy różnicą wysokości słupa
                              wody i jest to woda gruntowa. Dopóki wypływa woda czysta,
                              krystaliczna nie ma żadnego zagrozenia dla wsi.
                              Podsumowując nikt nie ma monopolu na wiedze i różne rzeczy mogą sie
                              zdażyc ale obecnie bezpieczenstwo przyległych gruntow do wałów jest
                              zadawalająca.
                              Osobiście mam nadzieje ze ta nieszczęśliwa sytuacja w Polsce wpłynie
                              na ruszenie większych środkow finansowych przynajmniej na
                              konserwację wałów przeciwpowodziowych oraz kanałów odwadniająych
                              siatkę melioracyjną odwadniającą dolinę dolnej wisły nie wspominając
                              o potrzebach modernizacji tych urządzeń
                              Pozdrawiam
                              • Gość: MJ Re: Chełmno-powódź IP: 109.243.167.* 25.05.10, 22:47
                                ale za wypływ wody na działkach z włazów sciekowych i tak odpowiada
                                Norek z miodowych lat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka