Dodaj do ulubionych

Kodeks drogowy

IP: 57.90.36.* 28.08.12, 00:14
Witam mam wrażenie że nasi policjanci mają pewien problem z podążaniem ze zmianami jakie były w kodeksie drogowym w maju 2011 A mianowicie o możliwość jechania parą rowerów razem pod warunkiem że nie utrudnia się ruchu drogowego No i właśnie wczoraj Jechaliśmy z żoną szlakiem czarnym w okolicy łęgu drogą do Kolna ja nawet zjechałem do tyłu żeby "miśki" miały miejsce Niestety zostałem skarcony głośnym klaksonem Jestem kierowcą od prawie 40 lat i na moje oko obok nas mogły jechać jednocześnie dwa osobowe No ale "miśki" żyją jeszcze w 20 wieku i chyba tak zostanie Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: vw Re: Kodeks drogowy IP: 89.231.148.* 29.08.12, 17:03
      Dokładnie szanowny Panie!
      Jeśli policja się nie zna, to co dopiero wymagać od jakiegoś dziada za kierownicą (sorry za określenie, ale jak to inaczej nazwać?), który zamiast wyprzedzać jedzie za rowerzystami i trąbi??? W ogóle w CCH rowerzyści nie są chyba mile widziani..? Nie chodzi o brak ścieżek rowerowych (ale też...), a o podejście kierowców do rowerzystów. "Panie od 30 lat mam prawo jazdy-co mi będziesz pan tłumaczyć?!?!". Tylko, że prawo się zmienia. A ci, co za nim nie podążają, zostają w tyle.
    • Gość: misiek Re: Kodeks drogowy IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.12, 23:45
      a znasz kierowco od 40 lat cos takiego, jak ostrzeganie, do tego min. jest zamontowany klakson w samochodzie, a nie do tego, żeby np. ryczeć po Chełmnie, jak jadą taksówki w orszaku weselnym.
    • Gość: DC Re: Kodeks drogowy IP: *.chelmno.mm.pl 01.09.12, 19:14
      Ostatnio musiałem się przesiąść na rower i szczerze mówiąc nie mam zastrzeżeń do chełmińskich kierowców. O ile jedzie się 'normalnie', logicznie sygnalizuje zamiary i nie spowalnia ruchu głupimi manewrami - jest jak w aucie. Mały apel do kierowców - jeżeli rowerzysta zjeżdża prawie do osi jezdni, to nie zawsze dlatego, że ma taki kaprys albo jest pijany (choć pewnie się i tacy zdarzą) - po prostu prawe strony ulic to dla rowerów czasami jazda jak na karuzeli - góra-dół-dziura-garb... A siodełka bywają twarde... Wszyscy jesteśmy narażeni na hemoroidy - ale rowerzyści bardziej. Dlatego kierowcy aut - proszę o wyrozumiałość!!!
      • Gość: IO Re: Kodeks drogowy IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.12, 10:59
        oczywiście, masz rację, ale każdy zamiar "odjechania" od prawej strony jezdni niech będzie sygnalizowany. Rowerzyści również jeżeli chca skręcic w lewo na skrzyżowaniu, niechaj zjadą do lewej strony jezdni, albo środka, oczywiście po uprzednim zasyngalizowaniu zamiaru zmiany pasa lub kierunku jazdy. Wtedy na pewno będzie bardziej bezpiecznie i bez gestykulowania, krzyków itd.
        • Gość: vw Re: Kodeks drogowy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.09.12, 11:18
          Miło by było gdyby kierowcy również nie wyprzedzali rowerzystów na skrzyżowaniach, ani nie zabierali się do wyprzedzania gdy nie ma miejsca (np. wąska droga i jedzie z przeciwka jakieś auto). Ale przecież trzeba, bo rowerzysta jedzie za wolno, a nawet jak jedzie szybciej, to kierowca samochodu może, bo czuje się w samochodzie bezpieczniej. KIEROWCO SAMOCHODU-CZY WYKONAŁBYŚ TAKI SAM MANEWR, GDYBY ZAMIAST ROWERU JECHAŁ SAMOCHÓD??? I to samo jeśli chodzi o wymuszenia pierwszeństwa rowerzystom na skrzyżowaniach, albo przy włączaniu się do ruchu. Miałam ostatnio niejeden taki przypadek. Większy może więcej, prawda kierowco?
          Wielkie podziękowania dla kierowców, który traktują rowerzystów jako równorzędnych z innymi kierowcami.
          • Gość: Ona Re: Kodeks drogowy IP: *.ip.netia.com.pl 13.09.12, 17:50
            Założyciel wątku karci "miśków" za brak znajomości kodeksu drogowego, a mnie uczono już 10 lat temu (i w tym temacie zmian nie było), że manewr wyprzedzania można sygnalizować klaksonem. W tym przypadku było to jak najbardziej uzasadnione. To dbałość o Pana i żony bezpieczeństwo.
            I jeszcze w temacie: mnie natomiast denerwuje, kiedy mimo ścieżki rowerowej, rowerzysta jedzie ulicą i tamuje ruch! Nie wszystkie samochody poruszają się po ulicach rekreacyjnie. Niektórym się spieszy i chcieliby jechać z dozwoloną prędkością.
            • Gość: () Re: Kodeks drogowy IP: *.ip.netia.com.pl 14.09.12, 20:15
              a mnie denerwuje, jak rowerzyści śmigaja po chodnikach, a piesi muszą im schodzić z drogi. W Chełmnie zrobiło sie to nagminne, że rowerzyści nic nie robia sobie z pieszych. Natomiast użalają się nad kierującymi pojazdami. Rowerzyści szanujcie innych, to inni też będą was sznować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka