Gość: mieszkaniec IP: *.tvgawex.pl 26.05.13, 12:49 Działa dopiero od dwóch dni ,a już ma pozapychane niektóre dysze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tak tak widziałem Re: Fontanna na Rynku IP: *.tvgawex.pl 26.05.13, 17:28 Widziałem, taki badziew po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: Fontanna na Rynku IP: *.chelmno.mm.pl 26.05.13, 21:20 Masakra nie żebym był ekspertem od fontann ale to śmiechu warte i obciach dla władz dla tych którzy poparli projekt tej fantastycznej fontanny. Stoi w miejscu symbolicznym otóż stoi dokładnie w miejscu dawnej wieży Ciśnień i to Tym bardziej obciach ...symbol powinien bardziej odzwierciedlać symbolikę a nie Tylko kształt dawnych fundamentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredzio Re: Fontanna na Rynku IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.13, 21:26 Dysze nie są zapchane, a raczej woda nie ma odpowiedniego ciśnienia żeby zasilić te 225 dysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co wy Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 21:45 Co wy chcecie - fontanna po chełmińsku , w deszczu nie wygląda źle- się zlewa z tłem i w nocy bo jej nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miara Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 21:46 Będzie pokazywać czystość wody w naszych kranach - im więcej dyszy zapchanych - tym gorzej. I za co my płacimy tyle kasy???????????????/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do co Wy Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 21:48 Dobre spostrzeżenia -może włączajmy ją tylko w czasie ulew a tak niech ją zasłonią czarną folią i naprawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plusy Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 21:51 Widzę plusy - gdy oko monitoringu będzie liczyło co rano ile kolejnych dysz nie działa kupcy na Rynku mogą spokojnie handlować!!!!!! Nikt im nie będzie straży podsyłał. Dla mnie lepiej jakby bue działała bo by ja zasłonili folią i wszyscy myślą, że robią konstrukcje do fajnej fontanny!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przesunąc Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 22:22 A nie dało by sie jej jakios przesunąc nad Starogrodzkie tam tak mało kto zagląda.?? A tu postawic fajna fontanne tak planowano ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budowlaniec Re: Fontanna na Rynku IP: *.chelmno.mm.pl 26.05.13, 22:48 te dysze sa wspawane w rure nie mozna ich wymienic. Czesto trzeba bedzie je wyciorem przepychac. Ciekawe ile ta fontanna kosztowala. Jestem pewny ze Chelminscy rzemiesnicy zbudowaliby ladniejsza, piekniejsza i tansza fontanne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadzieja Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 08:35 To nadzieja ze się wszystkie dysze raz zapchaja i bedzie do zepcchniecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: **** Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 09:41 jak czytam te wpisy na temat fontanny,rynku,remontu,smoka? to mam nieodparte wrażenie\że pisze je wszystkie jedna i ta sama niezadowolona osoba no moze góra trzy ............i tak ciagle narzekaja i wszystko im sie nie podoba i kwecza i macą i podburzają..........a może cos tak od siebie bardziej konstruktywnego?,panowie,panie podwinać rekawy i do roboty! ps.a co do fontanny to niestety musze sie zgodzić z zarzutami,pieknie by wygladała w każdym innym miejscu,ale na rynku?cos w tym stylu nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Fontanna na Rynku IP: *.play-internet.pl 27.05.13, 10:47 Co Wy chceciw od tej fontanny? Uważam, że jast bardzo ładna, niepowtarzalna. Brawo dla decydentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gusta Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 14:34 Mam dużo wyrozumiałości, ludzie pewno mają różne gusta, ale nich je wykorzystują we własnych domach. Ja myślę, że Chełmno stać było by ktoś zaprojektował coś ekstra pasujące klimatem do miasta , zabytków, czy zakochanych, upiększające miasto. Po co nam taka bylejakość. Przyznaję rację tym co narzekają. Dlaczego nie spytano mieszkańców, na takie "cuda" robi się otwarty konkurs , nawet wśród ludzi młodych, studentów, z pomysłem, poczuciem piękna , znających temat. . Rynek to przestrzeń otwarta dla mieszkańców , turystów i ma być ładnie zagospodarowana. KTO JĄ WYBRAŁ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A co tu robic Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 16:05 A co tu panie robić w tym Chelmnie wszystko upada, co zrobiom to zgroza, nawet w oknie nie posiedzisz bo kurzom. Tylko urzedasy nie czuja jak ludziom ciezko. Przyjdzie pierwszy , przyjdzie kasa.. Im to sie panie pewnie wszystko podoba. A jak nie to chwalom jeden drugiego... czy tu sie cieszyc?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: Fontanna na Rynku IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.05.13, 19:15 A czy ta fontanna swieci w nocy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 21:13 Tak.... oczami.... wyobraźni ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydraulik Re: Fontanna na Rynku IP: *.chelmno.mm.pl 28.05.13, 00:20 ta fontanna ma kilka nazw. gilotyna, myjka dla samochodow, wrota czasu, okno rynku, ochyda, fontanna pierwszego i nie pasujaca do archtektury, ladna nowa, ekstrawagancka, przyszlosciowa. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonzo Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.13, 00:46 To jest fontanna a ja się zastanawiałem jak wjechać pod tą myjnie samochodową jak ją ogrodzili murkem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron Re: Fontanna na Rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.13, 10:21 plan zagospodarowania przestrzennego miasta zakazuje wszelkich budowli na terenie płyty rynku ( fontanna jest pobudowana nielegalnie w brew warunkom planu które ustalił sam burmistrz ) znów samowola budowlana panie burmistrz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsądny Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.13, 12:44 Proponuję rozebrać to badziewie póki jeszcze nie ma lata i wielu turystów. To badziewie tylko szpeci i wstyd przynosi. Obciach dla całego naszego miasta. Jeśli pan burmistrz będzie się wymigiwał z rozbiórką i będzie się zasłaniał kosztami rozbiórki to na pewno znajdą się chętni którzy rozbiorą to coś w czynie społecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Fontanna na Rynku IP: *.chelmno.mm.pl 28.05.13, 13:29 Sam dól fontanny według mnie jest OK.,ale środek to już porażka. Powstaje pytanie,gdzie był konserwator zabytków? Ten środek wygląda jak szubienica,wystarczy przez środek powiesić powróz z pętlą. Według informacji gazetowych to cudo kosztowało 160 tys.zł. Fontanna przy bramce 100 razy ładniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plan Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.13, 13:29 Plan zagospodarowania i regulaminy są tylko dla ludzi. Opisuje się studnię na Rynku a nie ma słowa o " słynnej " wielkiej fontannie Ogródek piwny na Rynku też stoi na terenie gdzie w planie jest teren pod " usługi kultury". I można ????? Można A co radni co uchwalili plan a teraz nie jest przestrzegany - nic . Taka to w Chełmnie kultura.... i interpretacja przepisów..... po co więc je tworzyć skoro u nas się "nie przyjmują". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcch alter ego Re: Fontanna na Rynku IP: *.centertel.pl 28.05.13, 21:45 Tak to juz jest jak jakis palant uwiezy ze ma patent na wszystko a mieszkancow uwaza za debili.Mam nadzieje ze w odpowiednim czasie podziekujemy mu za jego indolencje ,zadufanie i glupote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron Re: Fontanna na Rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.13, 11:05 plan zagospodarowania przestrzennego miasta zabrania tez jakiejkolwiek zabudowy sezonowej w miejscu gdzie jest teraz ogródek piwny. pan burmistrz ma sie z prawem na bakier! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Fontanna na Rynku IP: *.chelmno.mm.pl 28.05.13, 21:45 O fontannie Chelminskiej mowia juz w Bydgoszczy ze to nie wypal i nie pasuje do wizytwoki Rynku jak i zabytkow !!! Popieram. Wielki nie wypal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adaś Re: Fontanna na Rynku IP: *.chelmno.mm.pl 29.05.13, 10:43 a ja uważam że wszystko idzie w dobrym kierunku najpierw była fontanna w parku Rydygiera potem ta nieszczęsna rura z piłeczką na plantach a teraz jest na rynku fontanna może następna będzie jeszcze lepsza a że mogą być max. 2 fontanny to teraz może odkręcą tę na plantach i nową zrobią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ale Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 14:19 Idzie po kursie ale nie po ścieżce. Efektów nie trzeba pokazywać palcem. Dlaczego ta fontanna jest taka....??? Czy ktoś może powiedzieć czyje to wizje są realizowane za tak ciężkie pieniądze?? Czy to ktoś nie mógł czegoś fajnego pasującego zaprojektować??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Fontanna na Rynku IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.13, 14:26 Teraz nie trzeba już mówić komuś, że jest brzydki. Wystarczy powiedzieć, że jest podobny do fontanny z chełmińskiego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bertens Re: Fontanna na Rynku IP: *.tvgawex.pl 30.05.13, 22:11 Parafrazując klasyka: "To jest fontanna na miarę naszych możliwości. My tą fontanną otwieramy oczy niedowiarkom! Mówimy: to jest nasza fontanna, przez nas zrobiona, i to nie jest nasze ostatnie słowo! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biznes Re: Fontanna na Rynku IP: *.centertel.pl 30.05.13, 22:11 Wyjatkowy bubel za 200000 zl. Wczoraj widzialem facetow jak gwozdziem przepychali dysze i woda w dalszym ciagu z nich nie leci. Burmistrz jeszcze niedawno sie chwalil ze jest ich ponad 200.Pewnie stad wyszla mu cena 200 tys .Odczekajmy jeszcze z miesiac zostanie moze z 10 dysz ktore dzialaja, a za reszte w ramach gwarancji dostaniemy 190 tys z powrotem.Zostanie brodzik dla dzieci oplata 1 zloty od glowy i tak myjania stanie sie kolejnym wspanialym dochodowym pomyslem burmistrza , od serca dla mieszkancow i za male pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Fontanna na Rynku IP: *.chelmno.mm.pl 30.05.13, 23:21 To jest fontanna? Mi się kojarzy to z myjnią samochodową, a pojęcie fontanny kojarzyłem z czymś co pryska wodą do góry a nie leci ciurkiem na dół... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fffffffffffffffffe Re: Fontanna na Rynku IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.05.13, 23:11 już jest zabrudzona :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pies Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.13, 21:02 Pewno trafił się bardzo brudny pies do mycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolontariat Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.13, 21:16 Słyszałem , ze są zapisy do wolontariatu - czyszczenie dysz fontanny gwoździem, czy wiecie gdzie to ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po pierwsze Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.13, 20:30 zacznę od początku - czyj to był pomysł? podobnie jak kolekcja zegarów... mam dziwne wrażenie że równie dobrze mogły być i krasnale ogrodowe - byle były drogie... Proste pytanie - kto u licha u i w jakim gronie decyduje o tym że forsa z Unii idzie na "słomiane Misie" a nie na rzeczywiste potrzeby miasta? kuźwa, powinna być kadencyjność, bo każde koryto psuje z czasem słabe jednostki, może faktycznie to referendum to niegłupia myśl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasa Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.13, 23:18 Jezeli prawda jest ze wpompowano w nasze miasto kilkanascie milionow uniknych pieniedzy to gdzie on sa , gdzie sa efekty??? Co da nam wymiana nawierzchni na Grudziadzkiej, za chwile bedzie wygladac jak wszystke chodniki dookola Rynku, szare, brudne , bez wyrazu. Dla mnie to taka nicosc- drewniane laweczki, kwietniczki, lampy , niczym z taniego marketu, nie dzialajaca fontanna, trawniczki dookola Rynku tylko utrudniaja komunikacje, bo do pieknych im daleko. Kto to wymysla??? Bo rzeczywiscie pomysly sa zadziwiajace . Teraz slyszalem o remoncie domu dla starszych przy głownej ulicuy miasta.... Grudziadzkiej - remon ma kosztowac kilka milionow. Kto to potem utrzyma??? Patrzmy realnie. Chciec to moze chcemy ale za to?? Remontowac, by bylo potem puste. By ludzi bolalo, ze ich to nie stac, by tam pojsc i cwiczyc ???Czy miasto ma kase by potem rehabilitowac , cwiczyc starszych??? Bo nie wiem kogo z emerytow bedzie stac na placenie kroci za cwiczenia ??. Odplatnie mozna sie rehabilitowac w naszym szpitalu. Dlaczego nie uczymy sie na bledach??? Ile kasy poszlo na remont obiektow nad jezirem, I co - i nic , wiatr wieje, pokoje puste. Czy miasto ma cos z tego??? No moze tylko osoba organizujaca tam wesela. Zapewniam ze turysta Centrum wymiany nie skojarzy z tanim motelem. Podobno ma być sprzedany sklep bylej Familii na Grudziafdzkiej - lokal dochodowy - ktorych jak kiedys sie glosilo nie bedziemy sprzedawac, Czyzby juz wszyskyko bylo wyprzedane, ze zaczynamy sprzedawac takie rzeczy w tak niekorzystnym okresie na rynku nieruchomosci????? Czy brakuje juz na wklad wlasny w wydawanw moim zdaniem lekka reka pieniadze unijne???? Jak zadluzone mamy miasto??? Jezeli dzis sprzedajac mieszkania, dzialki miastu nie starcza na biezaca dzialalnosc to chyba rzeczywiscie cos nie gra. Sprzedajac dzis sklepy, latamy dziury, ale bardzo uszczuplamy przeciez przyszle dochody. Co zrobimy potem?? Nie wiem na ile sluszna byla decyzja radnych o daniu bardzo szerokiej kompetencji jednej osobie. Brak dyskusji, sprzeciwow wiele razy nie jest dobre dla prawidlowej gospodarki. Nikt nie jest nieomylny. I jak na zlosc dzis w waidomosciach z Bydgoszczy - rozpoczela sie w miescie publiczna dyskusja na co wydawac kolejne unijne pieniadze, potem dopiero radni przygotuja uchwale itd... Tak jak w domu wspolnie dyskutuje sie wydatki, analizuje co warto, co mozna kuipc czy zrobić. By bylo dobrze dzis i starczalo na jutro. Czy ktos z Was slyszal w Chelmnie o jakiejs dyskusji: Jak wyobrazasz sobie przestrzen np, na Rynku. Jakie sa potrzeby miasta??? Jakie potrzeby i pomysly mieszkancow???. Jak mialaby wygladac fontanna ?? Mam wrazenie ze u nas ludzie nia maja nic do gadania. Jedna osoba w miescie decyduje, np. czy wpuscic handl na Rynek, czy nie. Wydaje mi sie to troche to dziwne w czasach demokracji. Najgorsze jednak w tym wszystkim jest fakt, że h finansowe skutki dzisisejszych dzialan moga byc dluzsze niz trwa kadencja. I bedzie problem. No a moze podniesiemy ludziom podatki, oplaty za wode, czynsze .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Kasa Re: Fontanna na Rynku IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.13, 23:43 Bardzo mądrze powiedziane! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do kasy Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 08:53 Bardzo smutne , ale wydaje sie prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapiel Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 13:41 Kto się kapał dziś w fontannie i jej nie wymył na koniec , dysze zapchane. Oj ma pecha biedaczka. Znowu padła. Ale monitoring to na pewno wyjaśni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdjęcia Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 13:46 Zdjęcia naszej fontanny w pianie na forum gazeta pomorska, nawet fajnie wyszły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 18:06 Powinniśmy brać przykład z sąsiadów kilka projektów,wybranie jednego i ewentualne zmiany w dopasowaniu do potrzeb miasta i na koniec budowa.pozdrawiam www.swiecie.eu/pl/news/basen-po-drobnych-korektach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfs Re: Fontanna na Rynku IP: *.centertel.pl 07.06.13, 18:37 No to juz koniec ,woda nie leci i tez nie splywa.Trzech umorusanych facetow walczy od paru godzin przepychajac srubokretami dysze i odplyw.Gromada dzieci taplajacych sie w wodzie.Mialo byc fajnie a jest kuriozalnie i tak juz pewnie bedzie. Moze to sciagnie do Chelmna turystow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Fontanna na Rynku IP: *.opera-mini.net 07.06.13, 21:14 www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130607/INNEMIASTA03/130609471 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pjana Re: Fontanna na Rynku IP: *.tvgawex.pl 07.06.13, 23:28 szybko przejrzeć monitoring, dorwać, skrępować i rozstrzelać ... Więcej luzu panowie ... Stało się coś? No chyba, że się stało :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapiel Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.13, 19:51 Może - cotygodniowa kapiel fontanny badzie nową chełmińska tradcyja albo fontanna nie wytrzymuje ogromu krytyki , aż się za złości spieniła biedaczka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.13, 19:47 Z wrażenia ją zatkało, a że wrażeń dużo znowu ją zatyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 14:18 Chyba wstydzi się deszczu bo znowu się zatyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobo Re: Fontanna na Rynku IP: *.chelmno.mm.pl 11.07.13, 16:42 A może to taki jej urok, że się zapycha? Ostatecznie trzeba się wyróżniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amen Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 18:54 Może się kiedyś zatknie na amen ....... okoliczne wróżki wieszczą jej rychły koniec .... podobno za rok... skonczy sie era fontanny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atrakcja Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 18:56 Atrakcja turystyczna - nie działająca fontanna , jakie miasto nas przebije - nowa a już nie działa jak trzeba???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydraulik Re: Fontanna na Rynku IP: *.30.99.203.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.07.13, 23:22 Mie tez zaczyna sie podobac jest taka inna, taka nowoczesna, taka chelminska, wszystko w Chelmnie takie stare. Koscioly, mury, domy, ludzie a fontanna taka inna nowa modna przyszlosciowa, po prostu super, tylko rzeby sie nie psula... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do hydraulika Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.13, 17:06 Jak już wyjdziesz ze swoich kanałów to zanim znów popatrzysz na fontannę cudo zobacz najpierw do słownika ortograficznego. Pilnie!!!!!!! bo "mie i rzeby "nie jest przyszłościowe ... tak jak i nasza "cudo sikawka niemocka " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydraulik Re: Fontanna na Rynku IP: *.30.111.178.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.07.13, 15:43 do goscia mam dyslesje slownik mnie niepomorze. Ale sens zrozumiales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O tak Re: Fontanna na Rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.13, 20:30 Tak, z poziomu kanałów to może się wszystko podobać????? MASAKRA z Twoim upośledzeniem MASAKRA z sikawką .... czy wyszedłeś spod skrzydeł nauczycieli niepo radndych ..??? Odpowiedz Link Zgłoś