Dodaj do ulubionych

Chełmińscy menele

13.09.15, 16:14
Są stałym elementem Chełmińskiego pejzażu. Czy rano w południe czy nocą spotkasz ich w bramach na deptaku no i na plantach. Umacniają tam ducha alkoholem mieszanym z tanim winkiem i piwkiem. Dlugo tu mieszkam, mijam ich codziennie a nic o nich nie wiem. Ilu ich jest?, Kim są?, Z czego żyją?. Gdzie mieszkają?. Proponuję wątek poświęcony tej grupie. Jedno jest pewne. Dopóki kogoś nie pobiją , okradną lub podpalą nikt nie będzie interweniował. Ani Straż miejska, Policja ani Urząd Miejski.
Niemniej w uznaniu dla ich menelskiej wytrwałości dedykuję im piosenkę na melodię batiarów lwowskich ,, o północy się zjawili...,,

Na deptaku proszę pana,
chodzą od samego rana..
dwa chełmińskie męty,
w ustach mają skręty.
Mordy u nich bardzo straszne,
a oddechy kwaśne.
A oddechy kwaśne hej tajoj..

Och Chełmno moje Chełmno,
tu meneli bardzo pełno.
Och Chełmno moje Chełmno,
tu meneli pełno jest.
Tajoj, tajoj.

A fikołek fiku miku ,
zawsze przy korytku.
Zawsze przy korytku..
A więc z miejskiej kasy,
biorą urzędasy, biorą urzędasy...
... że aż strach...

Och Chełmno...

PS. Nie wiem dlaczego ale nieraz wolę popatrzeć na meneli niż załatwiać sprawy z niektórymi urzędasami.

.

Obserwuj wątek
    • onaona01 Re: Chełmińscy menele 13.09.15, 16:32
      Policja i miejska nic nie zrobią, bardzo często z nimi stoją i rozmawiają ostatnio nawet jeden policjant był tak rozbawiony w ich towarzystwie, że prawie do nich pasował a jego pies policyjny próbował się wyrwać z tego smrodu...
    • Gość: władimir Re: Chełmińscy menele IP: *.opera-mini.net 13.09.15, 16:38
      heh okradna pobija podpala ? oni sił chodzic nie mają a co dopiero takie rzeczy robić
      • Gość: a Re: Chełmińscy menele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.15, 17:06
        sami sie wykrusza spokojnie,watroby powybuchaja albo nogi zgnija
        • Gość: ooooo Re: Chełmińscy menele IP: *.play-internet.pl 13.09.15, 17:18
          Fajnie by było gdyby ktoś porządek zrobił, bo nie dość, ze siedzą tak od wiosny do jesieni, zaczepiają dzieci w tym moje dziecko i widziałam , że również zaczepiają turystów. Za murami jest naszczane i nasrane, walają się jakieś butelki i to co mnie wku...ło najbardziej to to, ze moje dziecko zrobiło sobie kiedys coś w nóżkę i chciało usiąść na ławce ale oczywiście musiałyśmy isć do najbliższej wolnej czyli piątej, bo cztery poprzednie były zajęte... Ręce same opadają!
          • Gość: Un Re: Chełmińscy menele IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.09.15, 18:57
            A pamiętacie może Cyje i Fruncka z lat 80 :-) ?
            • buru45 Re: Chełmińscy menele 13.09.15, 19:07
              dopisłabym do tej piosenki kolejną zwrotkę.

-a na Plantach proszę pana,
              od wczesnego rana, od wczesnego rana,
              tłum meneli na ławeczkach,
              winko w butleczkach. winko w buteleczkach,
              piją, srają i sikają..
              wszystkich w dupie mają, wszystkich w dupie mają, że aż strach.
    • Gość: mrówka junior 7 Re: Chełmińscy menele IP: *.tvgawex.pl 14.09.15, 15:14
      no troszku jest tego penerstwa :) ale to tylko dodaje naszemu miastu kolorytu :) cieszmy się że Chełmno wygenerowało tyle ciekawych postaci .... ide po kuflowe do sklepu bo smaży
      • Gość: Andrzejek ??? Re: Chełmińscy menele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.15, 16:19
        Na Grudziądzkiej proszę pana
        Manel chciałby pić od rana
        Zaczepia więc ludzi, dużo się nie trudzi
        Gdy mu się nie uda, gościu czyni cuda
        Pieniążki pożycza, dwukrotność nalicza...

A jak wytrzeźwieją
        Już się wszyscy śmieją
        Gdy zasiłki płacą Andrzejka zobaczą
        Przed ajencją na Grudziądzkiej czeka
        Z kaską do domku ucieka..

• Gość: Lichwa??? Re: Chełmińscy menele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.15, 21:38
          Czyżby w Chełmnie byli - pożyczkodawcy lichwiarze ???
          U nas przecież są same znajome twarze

Biedne manele całe zasiłki zabiorą potem cwane osiłki ???
          Po co im taka "socjalna opieka" gdy kasa zaraz ucieka?

Nie dziw że żebrać taki musi kiedy nie mieszka już u mamusi
          A przecież chce do gardła wlać by na zimnym dworze mógł stać!!!

Pewno tego nikt widzieć nie chce, bo po co problemy następne w mieście
          A można ponoć wszystko zobaczyć w dzień kiedy zasiłki opieka płaci

Czy to jest prawda - tylko słyszałem, czasu nie mam, się nie przyglądałem
          Lecz pewno łatwo spytać manela, skąd można wziąć kasę gdy pragnienie zbiera..
    • Gość: Mii Re: Chełmińscy menele IP: *.centertel.pl 18.09.15, 16:13
      ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka