Dodaj do ulubionych

Chełmno a ustawa o IPN

IP: *.dynamic.mm.pl 07.02.18, 08:42
Cisza glucha cisza a ustawa ta dotyczy ważnego etapu życia obecnie jeszcze żyjących Chełminian, świadków i uczestników zdarzeń z tamtych dni, ich dni. Czy żyją wśród nas bohaterowie, ambiwalentni świadkowie czy oprawcy z tamtych dni? Młodsze pokolenie raczej zerwało z ciągłością historii z tamtych czasów...
Obserwuj wątek
    • Gość: On Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.play-internet.pl 07.02.18, 09:22
      Polska od dziesięcioleci żyje historią...
      Ciągle wojna,holokaust,filmy i programy o wojnie.
      Historie trzeba znać! Lecz czas zamknąć pewien rozdział i iść do przodu a nie patrzeć wstecz...
      • Gość: grom Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.tvgawex.pl 07.02.18, 14:16
        ..nie da się iść do przodu jak nie oczyści się atmosfery ,chcesz mieć stale łatkę mordercy żydów bo taką mamy na świecie ,chcesz mieć łatkę że zagazowałeś(ty Polak )tysiące żydów bo o to nas oskarżają ,"przedsiębiorstwo holokaust" cały czas działa i cały czas oskarża .
        • beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN 08.02.18, 09:00
          No "grom" pojechałeś po bandzie - teraz się okaże że Polacy aniołowie tylko żydów ratowali - tacy miłosierni byli a wydawali Niemcom tylko rodaków, bo tacy też byli...
          • Gość: grom Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.tvgawex.pl 08.02.18, 16:03
            nie zrozumiałaś" beta " nawet tego co napisałem ,nie liczę nawet że zrozumiesz :-)
    • Gość: mieszkaniec Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.02.18, 15:57
      Nasz holokaust to np. Klamry. Tylko w przeciwieństwie do żydów do dziś nie dostaliśmy żadnego odszkodowania. Kiedyś mnie to dziwiło, dlaczego?. Teraz słuchając wypowiedzi niektórych polityków - szczególnie z totalnej opozycji już nie. Żydzi umieją wokół swoich narodowych spraw się zjednoczyć i mówić jednym głosem. My Polacy raczej nie. Wystarczy posłuchać niektórych posłów w europarlamencie i zastanowić się kogo oni tam reprezentują.
      • Gość: tubylec Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.mm.pl 07.02.18, 21:07
        Za długo żyję w tym mieście, żeby zamiast faktów sypać mi dyrdymały o " polskim" Holokauście , którego mają znamionować rozstrzelani na Klamrach, jakichś reparacjach których nie mogą się doczekać a przypomnieli im zjadacze ich głosów wyborczych, co mnie obchodzi jakaś totalna opozycja itp. Racje ma "On" mówiąc , że nie da się normalnie żyć z głową odwróconą do tyłu i że przeszłość w imię przyszłości i normalności zostawić historykom. A jak już wzorem "gromu" czy "mieszkańca" chcecie rozdrapywać przeszłość , to odpowiedzcie sobie na pytanie ile dóbr Niemców i Żydów zawłaszczyli miejscowi? Dużo już poumierało , ale bądźmy ludźmi, żyjącymi tu i teraz i wzorem biskupów zasuńmy kurtynę przebaczenia i o nią też wystąpmy. Ze wszystkimi żreć się nie można, to są ludzkie losy , nadzieje, tragedie i nigdy nie ziszczające się złudzenia. Oddajmy cześć pomordowanym , pamięć o tragicznej przeszłości, której częścią - nie zawsze chwalebną - byli tubylcy ale nie dajmy się bałamucić złudzeniami o bajecznej przyszłości , za którą ma ktoś zapłacić , w zamian za głosy poparcia w przegranej historycznie sprawie.
    • Gość: do tubylca Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.02.18, 22:38
      To chyba ty nie rozumiesz tego co piszesz. To nie Polacy wywołali wojnę i nie oni wpadli na pomysł rozstrzeliwania np. na Klamrach ludzi. To nie Polacy zadecydowali o kształcie naszego państwa po wojnie, nie ustalili jego granic i tego kto przez następne kilkadziesiąt lat będzie nim rządził. Szkoda tylko, że teraz znajduje się jeszcze tylu ludzi którzy źle mówią o naszym kraju tylko dla tego, że przegrali wybory. Ale patrząc na naszą historię to nic nowego i nie powinno to nikogo dziwić.
      • beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN 08.02.18, 09:04
        Najpierw wzgłębij historię - potem głos zabieraj = bo pierdoły głosić każdy potrafi, rzetelną prawdę już nie... A W Klamrach zgineli równo Żydzi i Polacy.
        • Gość: historyk Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.18, 11:21
          Tak równo.. ok 2,5 tys. przedstawicieli polskiej inteligencji i 14 Żydów..
          • beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN 08.02.18, 11:36
            "historyk" a może tak faktycznie historyczne dane? Plisss...
            • beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN 08.02.18, 12:02
              A tak do wiadomości - udokumentowano ok. 170 nazwisk zabitych w klamrach w tym 14 Żydów i 21 pedagogów (z zaznaczeniem że w Chełmnie mieszkało 14 Żydów, a Polaków ok. 14 tys.
        • Gość: grom Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.tvgawex.pl 08.02.18, 17:00
          to dla ciebie najprostsza informacja i tej się trzymaj zaznaczam tych 14 żydów jest z całego powiatu i nie pakuj ich do Chełmna na siłę pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Klamrach
          • beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN 09.02.18, 04:16
            Człowieku , skup się: mówimy o Klamrach a nie o pochodzeniu ofiar. ( Ja podałamilośc mieszkańców Chełmna, bo dane podają w 1927 r. w Chełmnie mieszkało 15 Żydów, a w 1931r. - w powiecie 4: A. Soborska-Zielińska. Z dziejów gminy żydowskiej w Chełmnie. oraz E. Nowicka. Straty ludzkie i materialne powiatu chełmińskiego w latach okupacji niemieckiej - badania pod kierunkiem dr hab Jana Szilinga. Mam nadzieje, że znasz te nazwiska i wiesz które źródło jest pewniejsze.
            • Gość: grom Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.tvgawex.pl 09.02.18, 14:54
              kobieto przecież to ty napisałaś o" pochodzeniu" a teraz cytujesz coś z gminy ....
              • beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN 09.02.18, 15:46
                {grom} Człowieku, czytanie ze zrozumieniem się kłania... :)
                • Gość: gość Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.mm.pl 09.02.18, 16:09
                  Jest dobrze, a nawet lepiej.
                  Nagrody w 2017 otrzymało 21 konstytucyjnych ministrów (od 65 100 zł rocznie do 82 100 zł), 12 ministrów w KPRM (od 36 900 zł rocznie do 59 400 zł) oraz b. premier Beata Szydło (65 100 zł).

Przy tym ośmiorniczki za 30 zł/kg to mały pikuś...
    • Gość: gość Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: 171.25.230.* 08.02.18, 08:14
      Słuchałem wczoraj rozmowy w TVN 24 pani ambasador Izraela. Jej wypowiedzi były bardzo zrównoważone idące w kierunku dialogu i wyjaśnień. Odniosłem wrażenie, że bardziej na robieniu "zadymy, biciu piany" zależy niektórym politykom opozycji a nie najbardziej zainteresowanym stronom. Po prostu totalna opozycja jeszcze raz się wygłupiła licząc na .... no właśnie na co liczyła? Myślę, że trzeba przyzwyczaić się to takich zachowań z ich strony bo oni po porostu nie mając nic ciekawego do zaoferowania i dlatego w taki sposób będą walczyć do końca.
      • Gość: realista Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.mm.pl 08.02.18, 08:54
        Ludzie - większości z was- skąd żeście się urwali. Czas choinki dawno minął. Przypominanie oczywistości, które brzmią jak dyrdymały dla znających historię i uwarunkowania Polski i Polaków. Wasza dojna zmiana zbudzila w was megalomańskie mniemania , ze Polska i nieroztropni niektórzy Polacy to potęga, z którą nie mogą równać inni razem wzięci i wszyscy poczynając od chińskich mandarynów, przez Żydów, Niemców, Rosjan, Szwedów są naszymi bilionowymi dłużnikami. Paranoja starców co dobrali się do władzy nie ma granic i najsmutniejsze, że znajduje posłuch w zdezelowanym życiowo ciemnym ludzie.
    • Gość: do realisty Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: 171.25.230.* 08.02.18, 10:19
      Dzisiaj na wp.pl ukazała się informacja wiadomosci.wp.pl/kontrowersyjna-ustawa-o-ipn-patryk-jaki-tlumaczy-dlaczego-nie-ma-zwrotu-polskie-obozy-6218017249872001a.
      dotycząca ustawy. Wychodzi na to, że totalna jak zwykle zrobiła duży szum nie czytając w ogóle ustawy. Ośmieszyli się tylko jak zwykle krytykując zapisy których w ustawie nie ma. Tylko gratulować rządowi takiej opozycji
    • Gość: do realisty Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: 171.25.230.* 08.02.18, 10:32
      Link do podanej strony nie działa poprawnie ale rzeczywiście na wp.pl wyjaśniono, że słów na których chciała zaistnieć totalna opozycja w ustawie nie ma (Największa zagadka ustawy o IPN wyjaśniona)
    • Gość: h Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.tvgawex.pl 08.02.18, 11:57
      ...w każdym razie CCH wygłupiło się z kamieniem pomnikiem a na obelisku PL.Wolności brakuje wyróżnienia osób zamordowanych przez kacapię np: Smoleńsk ,Ostaszkowo i jest w opłakanym stanie ale kacapski obelisk w chmurach i otoczony pietyzmem i opieką a na szmatach wiszących latem na Grudziądzkiej osoby które doniosły na ofiary Klamer ...
      • Gość: obserwator Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.mm.pl 08.02.18, 18:38
        Jak czytam wasze wypociny że zmiana ustawy o IPN napisana przez geniusza Jakiego jest tylko krytykowana przez totalną opozycję i oczywiście bezzasadnie to przypomina mi się "późny" Gomułka. On też ciągle trąbił że wszystkiemu są winni zachodni imperialiści, ale nie ma się czemu dziwić skoro już toważysz prezes powiedział że Gierek był patriotą. Tak trzymać a PIS za kilka lat odejdzie do niechlubnego niebytu historii.
    • Gość: do obserwatora Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.18, 20:09
      Na razie zachodni specjaliści, wbrew przewidywaniom totalnej opozycji i specjalistom takim jak TY podnoszą w różnych rankingach naszą pozycję i zmieniają co kilka miesięcy naszą w nich pozycję. Myślę, że tak długo jak gospodarka będzie się rozwijać a dochód narodowy wzrastać przejście na śmietnik historii obecnemu rządowi nie grozi.
      • Gość: memento Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.mm.pl 08.02.18, 21:03
        To nie jest groźba dla waszego rządu i PADa , to optymistyczna historyczna kolej nieuchronnego losu, który im szybciej nastąpi tym mniej będziemy mieli do odrabiania.
    • Gość: do memento Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.18, 23:09
      Do odrabiania to na razie mamy jeszcze wiele po poprzednim rządzie. Na przykład stocznia w Gdańsku, Szczecinie. Ta ostatnia właśnie ruszyła i ma pierwsze zamówienia i o dziwo z Niemiec. Po dwóch latach rządów nagle okazało się, że można produkować, bezrobocie spada, firmy zachodnie podnoszą nam rankingi, minimalna pensja rośnie. Nie potrzeba bajek o zielonej wyspie w którą i tak chyba nikt nie wierzył. Budżet coraz większy, vat można ściągać, nawet totalna opozycja zaczyna wierzyć w działania rządu i to co krytykowała dotychczas zaczyna przyjmować do swojego programu jak swoje.
      • beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN 09.02.18, 04:37
        Wy tak poważnie? - bogactwo w Polsce pływa? To właśnie działania poprzedniego rządu sprawiły, że przy dzisiejszej prospericie mamy w Polsce jak mamy. Ale nie ma co się cieszyć za bardzo - długo to nie potrwa. Bezrobocie - spada na papierze, bo nie rejestrują osób, które wg urzędników " są na tyle inteligentne że same sobie pracę znajdą" - a oni po takiej wiadomości wyjeżdzają za granicę. (Znajdź pracę w Chełmnie lub powiecie nie za najniższą pensję tak by można było utrzymać rodzinę), Pensja - " minimalna rośnie" - a pamiętasz ile mogłeś kupić za minimalną wcześniej a ile możesz teraz? (ak nie wiesz spytaj osoby która u ciebie w domu robi zakupy i opłaca rachunki).Vat - o to jest przykład = sprawdź jak to wygląda w praktyce (ostatni genialny pomysł - ściąganie i rozliczanie vat u u przedsiębiorców zatrudniających do 10 pracowników - poczytaj te przepisy, bo nie będę tu wykładała kawy na ławę - jak coś punktujesz to chyba wiesz o czym piszesz :) ) I stocznia - sprawdziłeś rachunek ekonomiczny tego pomysłu? Litości ludzie zamiast powtarzac bezmyślnie głoszone dyrdymały - włączcie rozum, sprawdźcie a nie zachwycajcie się słowami tylko pilnujcie czynów. Totalna opozycja jest do bani - zgoda ale sytuacja ekonomiczna Polski też. Tylko trzeba poznać podstawy ekonomi by to zrozumieć a nie słuchać pięknych słówek demagogi.
    • Gość: do beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.18, 08:26

" bogactwo w Polsce pływa? " Nie pływa ale powoli rośnie.
      "To właśnie działania poprzedniego rządu sprawiły, że przy dzisiejszej prospericie mamy w Polsce jak mamy." Sam/sama sobie zaprzeczasz. Jak zawdzięczamy PO PSL to jest dobrze, jak PIS to źle - chociaż dotyczy to tego samego okresu czasu i tych samych zjawisk społeczno -gospodarczych.
      "Ale nie ma co się cieszyć za bardzo - długo to nie potrwa" To jednak jest się z czego cieszyć. Pozwól jednak, że dla mnie bardziej wiarygodni są zachodni eksperci oceniający sytuację w naszym kraju.
      " Bezrobocie - spada na papierze"No chyba nie bardzo skoro tak dużo "ukraińców" znalazło u nas pracę.
      " a pamiętasz ile mogłeś kupić za minimalną wcześniej a ile możesz teraz?" Podstawowe prawa ekonomii się kłaniają. Nie ma kraju w którym wzrost płac nie powodował by wzrostu cen.
      A chcesz dobrą i dobrze płatną prace - to rusz się do większego miasta gdzie przemysł się rozwija i płacą o wiele lepiej niż tu.
      • beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN 09.02.18, 11:38
        No tak podejrzewałam - gadu, gadu a będziemy w raju. Ja podałam konkretne zjawiska ekonomiczne na poruszony przez ciebie temat- ty pustosłowie - i podsumowanie = jedź do większego miasta; litości... Niech ci zagraniczni eksperci wyjasnią podstawy ekonomii (tu zawarte są podstawy i mechanizmy gospodarki rynkowej) to nie będziesz plótł bzdur typu " nie ma kraju w którym wzrost płac cen nie spowodowałby wzrostu cen" = a nie chodzi przypadkiem o takie zjawisko jak zamiana z czasów poprzedniego rządu deflacji na inflacje? O tym trąbią nasze gazety więc nie trzeba znać obcych języków by o tym się dowiedziec. Oj, zanim zaczniesz dyskutować - liźnij trochę wiedzy, bo w obecneh chwili szkoda czasu na dyskusję z tobą... i ci "ukraincy" - tak to koronny argument - tylko ty do końca nie wiesz do czego go przypiąć :)
        • Gość: przedsiębiorca Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.mm.pl 09.02.18, 13:17
          A ja mam niespodziankę- nie wierzę w te reżimowe bzdury o totalnym spadku bezrobocia / choć ostatnio spadek coś się zaciął/ tak jak w jakąkolwiek statystykę tego rządu ale na polu zatrudnienia chcę mu pomóc .Otóż szukam chętnych od kwietnia/ mężczyźni do 40 lat/ do legalnej pracy w Danii. Zakres zapotrzebowania - wszystkie prace konstrukcyjne i wykończeniowe- budowlane . Ilość chętnych - otwarta.
          • beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN 09.02.18, 13:34
            Tylko zagwarantuj im dobre ubezpieczenie, odpowiednią pensję jak na warunki duńskie nie polskie i uprzedx, że podatek zapłacą podwójnie w Polsce i Danii - a wszystko będzie dobrze :)
            • Gość: przedsiębiorca Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.mm.pl 09.02.18, 14:32
              Ubezpieczenie gwarantowane, wypłata na poziomie duńskim . Taki kraj jak Polska/ jeszcze za poprzednich rządów, bo teraz to nie wiadmo czy ktoś chciałby podpisać/ podpisała z Danią umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania , także tu nic im nie grozi a gdyby były wątpliwości to kancelaria prawno- finansowa tym się zajmie.
              • beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN 09.02.18, 15:44
                Tez myślałam, że nie ma podwójnych rozliczeń - dopóki nie rozliczyłam dochodów holenderskich z polskimi w naszej kochanej skarbówce, a nie każdy ma szczęscie pracować za granicą cały rok :(
    • Gość: do beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: 171.25.230.* 09.02.18, 14:36
      Rozumiem twoje rozgoryczenie. Źle miało być już po paru miesiącach rządzenia. A tu klops. Przedtem była deflacja bo o jakichkolwiek podwyżkach nikt nie słyszał a i z pracą było źle bo PO sprzedawało co się dało a zachodnie firmy kupowały a potem szybko zamykały firmy. Pozostawał tylko wyjazd z kraju. Teraz z naszego miasta też trzeba za praca wyjechać ale nie koniecznie na zachód. A to, że jest w Chełmnie z pracą tak jak jest zawdzięczamy naszej władzy i naszym etatowym radnym i ich pomysłom na rozwój miasta.
      • beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN 09.02.18, 15:05
        Ja rozgoryczona nie jestem, bo kto rządzi guzik mnie obchodzi (w polityke się nie bawię, raczej patrzę od strony socjalnej), byle by rządzili sprawiedliwie (wiem marzenie ściętej głowy. Jednak sprawdx na czym polega deflacja, bo coś nie tak zrozumiałeś- co widać po twoim wyjaśnieniu :). Z tą polityką PO masz troche racji, ale nie do końca. Prawda jest jednak wg mnie taka, ze nie od tego pod jaka nazwa rządzą zależy dobro Polski, ale jak im sie zmieniają poglądy gdy już zajma rządowy stołek . I tu wynik jest oczywisty za rządów PO PSL nie było takiego burdelu jaki jest teraz a skutki tego będziemy odczuwać przez nastepne kilkadziesiąt lat, bo jak PIS widział przystępując do wyborów Polskę w ruinie, to teraz zamienił słowo w czyn. I widzi to każdy kto ma trochę oleju w głowie. A nie widza ci którzy nie chcą widzieć. Amen.
        • beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN 09.02.18, 15:06
          ucieło mi "definicja inflacji"
      • Gość: grom Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.tvgawex.pl 09.02.18, 15:16
        oni mają kompleks niższości, zawsze tacy byli muszą czuć buta na twarzy ....taki charakter
    • Gość: gość Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.mm.pl 09.02.18, 14:47
      No i kuźwa podzielił nam Kim Un Kacz Polaków na dwa nienawidzące się plemiona. I to tylko w dwa lata.
    • Gość: do gościa Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.18, 17:11
      No rzeczywiście podzielił:
      1.Na tych co nie chcą pracować do 67 roku życia i na tych co chcą robić do śmierci.
      2. Na tych co przerwali bezmyślną wyprzedaż majątku i na tych co są za wyprzedażą tego co jeszcze zostało
      3. Na tych co byli przeciwko machinacją z vat i na tych co chcieli by aby było tak jak było
      4. Na tych co przeciwstawiali się rozwojowi przemysłowemu kraju bo " przecież nic się nie opłaca" i na tych co nie oglądając się na pozwolenie UE odbudowują kolejne gałęzie przemysłu
      5. Na tych co wyłudzali kamienice i na tych co widząc to protestowali
      6. Na tych co chcą pracować i godnie zarabiać w kraju i na tych co sugerowali wyjazd jako tania siła robocza za granicę
      7. Na tych co brali pieniądze bez pytania właścicieli z OFE i na tych co takie praktyki się nie spodobały
      8. Na tych co najpierw czekali na pozwolenie UE i na tych co bez ich zgody i pytania o pozwolenie rozwijają nasz kraj
      itd. itp.
      Rzeczywiście i ja też widzę podziały.
      • Gość: mieszkaniec Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.centertel.pl 09.02.18, 17:57
        Gdybyś nie umiał przepisać przekazu dnia od swoich mocodawców to powiedziałbym że jesteś ślepy ale skoro już tego cię nauczyli, to znaczy że jesteś tłumokiem, bez mózgu , myślenie jest ci obce więc o czym z tobą dyskutować ?
    • Gość: do mieszkańca Re: Chełmno a ustawa o IPN IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.18, 20:27
      Taki styl wypowiedzi oznacza brak sensownych argumentów. No cóż, dziękuję i za taki komentarz.
      • beta.0 Re: Chełmno a ustawa o IPN 10.02.18, 03:26
        Gosć = Bo na taką wypowiedx rece opadają, a co dopiero szukać argumentów= toć to demagogia PISu w czystej postaci - i o czym tu dyskutować? Prawda jest jedna a ty jak nie chcesz jej dostrzec i tak jej nie zauważysz, nawet gdyby z tobą dyskutować całymi miesiącami :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka