Dodaj do ulubionych

nowy proboszcz

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 00:07
aż dziwne, nikt nie zauważył odejścia proboszcza z palotyn?? Tylu psioczyło,
gadało.... przeciez was wogóle nie ma w kościele, w parafii! Nie zauważacie,
że się zmieniło... a tyle mieliście do powiedzenia. To smieszne!!!! Jesteście
żałośni!
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: nowy proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 07:32
      A jak myslisz,jak mnie z pracy zwalnili to ktos to zauwazył tez nie .wazna mi
      persona proboszcz,jeden odszedł przyszedł drugi i dalej będzie wołał o
      pieniadze,sądzę że to ty jesteś żałosny
      • Gość: gość Re: nowy proboszcz IP: 81.210.32.* 28.08.05, 08:02
        właśnie, słyszałem, że z budowy nowego kościoła nici (całe szczęście!)
        • Gość: *A* Re: nowy proboszcz IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 16:32
          A pewnie... Wolisz włożyć tyle samo kasy w remont starego "trupa"?
          • grth Re: nowy proboszcz 28.08.05, 16:46
            A ty wolisz wlozyc 2 razy tyle kasy w budowe nowego kosciola i przystosowanie
            starego do funkcji sali gimnastycznej dla katolskiej szkoly?
            • Gość: *A* Re: nowy proboszcz IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 17:46
              Zapytaj kogoś mądrzejszego od siebie co jest bardziej opłacalne - postawić nowy
              kościół czy zrobić generalny remont starego, to później możemy dalej
              dyskutować. Po drugie, bzdury gadasz co do przystosowania starego do funkcji
              sali gimnastycznej. Sala ma być w tym samym miejscu, ale po rozbiórce starego,
              a nie w nim.
              • grth Re: nowy proboszcz 28.08.05, 19:20
                taaaaa jasne... pozyjemy zobaczymy. Taki mamy biedny szpital a oni koscioly
                buduja. Juz to widze jak bedziecie katole musieli modlic sie o zdrowie bo
                szpitala w Chelmnie nie bedzie. NIECH WAS BOZIA MA W OPIECE!!!
            • finish1 Re: nowy proboszcz 28.08.05, 22:28
              a po co ten "proboszcz" po co ten wątpliwej urody kościół , za mało mamy w
              mieście kościołów? I to nieporozumienie - szkółka przykościelna.
      • Gość: bystry Re: nowy proboszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 11:30
        no cóż, Zuza, nigdy nie bedziesz proboszczem, dlatego ta zazdrość? Proboszcz to
        jednak persona! To dzięki Kościołowi biedni mają pomoc, są zauważani, także
        bezrobotni!! pomyśl więc, kto Cię obroni! nie bądź właśnie żałosna. Swoja drogą
        świetlica przy palotyn ma się nieźle....
        • Gość: mat Re: nowy proboszcz IP: 81.210.32.* 28.08.05, 11:43
          te, bystry, katoliku za dyche, po pierwsze radze Ci nie obrazac ludzi, nie
          nazywac ich zalosnymi, tymbardziej nie przy takich ZALOSNYCH zarzutach. jest
          nowy proboszcz i DZIEKI BOGU. cala "kadra" sie zmienila, wiec moze powroce do
          parafii w ktorej sie wychowalem i nie bede musial stawac przed dylematem czy
          lepiej isc do fary zeby nie wysluchiwac kazan o pieniadzach, ile to przejadamy,
          ile wypijamy, a przeciez mozna poscic i dawac ten szaml na kosciol. oczywiscie w
          takich przypadkach poswiecenie jest potrzebne, ale sprawozdania rady pienieznej
          w trakcie mszy to byla dla mnie przesada. na szczescie sa zmiany i, badzmy
          dobrej mysli, na lepsze. teraz trzeba spodnie wyprasowac i do kosciola posluchac
          co ciekawego maja nowi ksieza do powiedzenia. pozdrawiam
          • Gość: bystry Re: nowy proboszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 11:46
            chodziłes do fary, a wiesz, co mówili w kościele u palotyn? to ciekawe, skąd?
            pewnie z plotek.... i to jest żałosne....
            • Gość: mat (do: bystry) Re: nowy proboszcz IP: 81.210.32.* 28.08.05, 11:59
              samo chodzenie do kościoła nie wystarczy. taki pan, ktory stoi zawsze z przodu,
              ma na sobie ornat, czyta Pismo, rozklada rece, spiewa i robi wiele ciekawych
              rzeczy na ktore warto zwracac uwage, to jest wlasnie ksiadz. z jego ust czasami
              padaja slowa:"szanuj blizniego swego jak siebie samego". ale widocznie jestes na
              tyle "bystry" ze tego nie slyszales jeszcze. i radze czytac ze zrozumieniem-to w
              dzisiejszych czasach coraz bardziej sie przydaje. nie napisalem ze nei chodze
              do pallotynow tylko ze wiele razy stawalem przed dylematem- pallotyni czy fara.
              no i jezeli przez 2 czy 3 tygodnie pod rzad czulem sie w pallotynach jak na
              wykladach rachunkowosci to kolejne 2 tygodnie spedzalem w farze. mam nadzieje ze
              Twoja "bystrosc" pozwoli Ci to objac
              • Gość: bystry Re: nowy proboszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 13:29
                no cóż, sam się najpierw nawróć, bo chodzisz do kościoła, wiesz, co mówi
                ksiądz, upominasz innych, a gdzie twoja miłośc bliźniego, gdzie przebaczenie?
                zapomniałes? ciebie to nie dotyczy? jestes z innej kasty? Kolego, zajmij się
                najpierw sobą, a potem upominaj innych. Ja także chodzę do palotynów i weim, co
                tam mówią i wiem, że to, co piszesz to KŁAMSTWO. Może masz inne uszy, może
                słyszysz to, co chcesz? Ja jakoś zawsze czuję u palotynów miłośc, troskę o
                najuboższych, o potrzebujących, jakoś właśnie tutaj czuję wspólnotę i dobro.
                Zyczę ci, abyś i ty wreszcie przestał ziać nienawiścią, a pokochał człowieka,
                także kapłana!
                • Gość: mat Re: nowy proboszcz IP: 81.210.32.* 28.08.05, 14:10
                  bystry,ile Ty masz lat? taki z Ciebie bystrzacha a nawet nie wiesz na co szly
                  pieniadze (nie wszystkie) i po co cala ta inicjatywa budowania nowego kosciola.
                  zadne stropy, jak mowil poprzedni proboszcz, sie nie wala
                  • Gość: *A* Re: nowy proboszcz IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 16:31
                    Pewnie nas oświecisz na co szły te pieniądze i po co cała ta inicjatywa?

Niektórym to nie dogodzisz... Najpierw krzyczą, że niewiadomo, na co idą
                    pieniądze, a potem marudzą, że są "lekcje rachunkowości", kiedy raz na KWARTAŁ
                    Rada Gospodarcza informuje o wszystkich przychodach i rozchodach funduszu
                    buidowlanego.

A jeśli chodzi o stropy, to, wierz mi, są w opłakanym stanie. Nie wiem jak
                    długo wytrzymają, ale to jest pilna sprawa.
                    • Gość: mat Re: nowy proboszcz IP: 81.210.32.* 28.08.05, 16:46
                      zalozmy ze jest jak piszesz. ale pewnie o tym ze zgodnie z nowymi normami kazda
                      szkola powinna miec hale sportowa to nie slyszales? my, parafianie, dostalibysmy
                      nowy kosciol a w miejsce nowego powstala by hala dla KLO. i co? moze jednak te
                      stropy nie sa w az tak oplakanym stanie
                      • Gość: bystry Re: nowy proboszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 17:21
                        mat, znowu wiesz lepiej. Skąd wiesz, na co szły pieniądze? przecież marudziłeś,
                        że są lekcje rachunkowości, a teraz wiesz lepiej. Znowu pytam od kogo? z
                        plotek? Wiesz, że budynek kościoła byłby szkołą. Od kogo? wiem, że bydynek ten
                        powinien być rozebrany, bo stropy kiedyś komuś spadną... byle nie na głowę, bo
                        znowu tacy jak ty będą krzyczeć: czemu nic nie zrobiono??? Widzisz, jak się
                        zaplątałeś. Co do stropów, to ja na nich byłem, a ty?? no właśnie.... znowu
                        wiesz lepiej, bo ... od kogo? nie będę się powtarzał, bo staje się to nudne...
                        • Gość: mat Re: nowy proboszcz IP: 81.210.32.* 28.08.05, 17:37
                          nie chodzi o to ze wiem lepiej. jezeli uwazasz ze jestem w bledzie...moze i tak
                          jest. widocznie gazeta w ktorej to przeczytalem zostala zle poinformowana. a kto
                          Tobie udzielil informacji? proboszcz podczas spacerku po stropach?
                          • Gość: Smooth Re: nowy proboszcz IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 18:17
                            Nie chce mi się rozpisywać, ale powiem krótko, że zgadzam się w pełni
                            z "matem", a ta cała gadka "bystrego" o miłości, trosce etc. wydaje mi się
                            trochę dziwna, bo ja sam jeszcze nigdy w Pallotynach tego nie doswiadczyłem.
                            Ale co tam... każdy ma swoje zdanie. Pozdro dla "mata"
                            • Gość: bystry Re: nowy proboszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:30
                              Smooth, przepraszam, ale ty chyba nic nie ofiarowałeś tej wspólnocie, dletego
                              nie dostajesz. Czytałeś kiedys Pismo święte i wiesz, co to jest miłość i na
                              czym polega? - na tym, że Chrystus umarł za ciebie za darmo i dał ci niebo - i
                              możesz tego doświadczyć w każdej Mszy św., także w tej u palotynów. Ale
                              najpierw sam coś daj, aby inni mogli dac tobie. Modlę się za ciebie.
                          • Gość: bystry Re: nowy proboszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:26
                            mat, po prostu jestem wierzący i słucham, co mówią w kosciele, regularnie,
                            angażuję się we wspólnocie, dużo daję i dlatego, jak się okazuje, jeszcze
                            więcej sam otrzymuję. To jest miłość, której doświadczam. A co do spacerku z
                            proboszczem, to ty także mogłeś to zrobić, bo proboszcz zapraszał wszystkich
                            chętnych, aby obejrzeli stropy. Dlaczego tego nie zrobiłeś? mam nadzieję, iż na
                            przyszłość sam coś sprawdzisz, zanim zaczniesz krytykować i powtarzać ploty.
                            Zresztą dziągle się dziwię, dlaczego wciąż krytykować? zacznijmy się cieszyć z
                            każdego dobra i je widzieć, a nie tylko narzekać. Umkiesz coś? to się zgłoś i
                            pomóż, zrób ku uciesze innych. Proboszcz, także obecny, na pewno przyjmie cię z
                            radością.
                    • finish1 Re: nowy proboszcz 28.08.05, 22:41
                      Na Wodnej kościół , na Biskupiej kościół , na Wałowej kościół . Wyburzyć
                      Plliotynów i niech wezmą te trzy kościoły - gwarantuję ZABYTKOWE.
        • finish1 Re: nowy proboszcz 28.08.05, 22:33
          masz rację "bystry" proboszcz to persona tyle że " non grata". A jak myślisz z
          czyich pieniędzy kościółek tak sowicie wspomaga biednych?
          • Gość: bystry Re: nowy proboszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 22:48
            na pewno nie z twoich
            • finish1 Re: nowy proboszcz 30.08.05, 14:06
              częściowo z moich. A skąd reszta ?
    • Gość: dla bystrego Re: nowy proboszcz IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:31
      wiesz bystry, dlaczego sa pustki w kosciele, dlatego, ze ksieza doprowadzili
      swoim gadaniem, postepowaniem do tego, ze ludzie pragnacy modlic sie, a nie
      wysluchiwac bzdur przeniesli sie do fary, badz garnizonowego.
      slyszalem tez, ze proboszcz nie otrzymal zezwolenia na budowe nowego kosciola,
      a juz robil projekty i zbieral pieniadze. zabral sie do tego od stry tylko i
      wylacznie finansowej, a nie logicznej. czy teraz odda ta kase tym, zktorzy juz
      wplacili, czy tez zabral za soba i bedzie mial na nowy samochod. bystry
      opamietaj sie.
      • Gość: *A* Re: nowy proboszcz IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:53
        > wiesz bystry, dlaczego sa pustki w kosciele, dlatego, ze ksieza doprowadzili
        > swoim gadaniem, postepowaniem do tego, ze ludzie pragnacy modlic sie, a nie
        > wysluchiwac bzdur przeniesli sie do fary, badz garnizonowego.

A Ty wiesz, ilu ludzi chodzi do pallotynów zamiast do Fary czy Garnizonowego?
        Osobiście znam kilkunastu.

>slyszalem tez, ze proboszcz nie otrzymal zezwolenia na budowe nowego kosciola,
        > a juz robil projekty i zbieral pieniadze. zabral sie do tego od stry tylko i
        > wylacznie finansowej, a nie logicznej.

Gadasz głupoty, że proboszcz nie miał zezwolenia. W kościele można zobaczyć
        kamień węgielny przyszłego kościoła poświęcony przez Ojca Świętego w czerwcu
        1999r w Toruniu, jeszcze za "rządów" ks. Ramusiewicza.

>czy teraz odda ta kase tym, zktorzy juz
        > wplacili, czy tez zabral za soba i bedzie mial na nowy samochod.

Zapytaj nowego proboszcza, ile jest kasy na koncie i co dalej z nią będzie.A w
        ogole, ile wpłaciłeś kasy, że się teraz o nią martwisz? Ja się o to nie
        martwię, choć mam wszystkie "kwity" wpłat. Wiem, że cokolwiek się teraz stanie
        z tymi pieniędzmi, to są w dobrych rękach, bo pallotyni to solidna "firma".
        • Gość: mat Re: nowy proboszcz IP: 81.210.32.* 28.08.05, 20:21
          oczywiscie, Pallotyni to solidna "firma" i w pełni się z tym zgadzam. ale jej
          jakosc w znacznym stopniu stopniu zalezy od "miejscowego kierownika" (czyt.
          proboszcz). moglibysmy sie tu wyklocac w nieskonczonosc. mi chodzi tylko o to,
          ze poprzedni "kierownik" pod wieloma wzgledami nie nadawal sie do tej "firmy".
          mam nadzieje ze zmiany w "kadrach" poprawia wizerunek Pallotynow i powroca
          "zblakane owieczki";)

P.S. jeszcze jedno "bystry". bardzo doceniam Twoje poswiecenie w walce ze
          smokami, ale, wybacz, gadki o milosierdziu i "ofiarach" nie wychodza Ci
          najlepiej. wiem jak wygladac powinien chrzescijanin. nie musi mnie tego uczyc
          zaden "bystrzacha";) pozdrawiam
          • Gość: bystry Re: nowy proboszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:36
            Mat. Każdy ma swoje zdanie. uwazam, iż poprzedni proboszcz był na swoim
            miejscu. Wielu za nim płacze do dzisiaj. dla mnie był święty!
            • Gość: mat Re: nowy proboszcz IP: 81.210.32.* 28.08.05, 20:47
              bystry, rozumiem ze kochales poprzedniego proboszcza ale nie przeginaj! jaki
              swiety?!
          • Gość: *A* Re: nowy proboszcz IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 21:04
            Mat, spróbuj teraz napisać, co powinien zrobić nowy proboszcz, żebyś napisał,
            że sie nadaje. Czym powinien się zająć, co powinien mówić, robić czy co tam
            jeszcze.

Wiem, że poprzedni zrobił więcej dla parafii niż wszyscy jego poprzednicy razem
            wzięci i to dzieło będzie przynosić owoce jeszcze przez lata.
            • Gość: mat Re: nowy proboszcz IP: 81.210.32.* 28.08.05, 21:20
              niech robi co musi. jak narazie jest pozytywnie. mówi rzeczy ciekawe. czuje sie
              jak w nowej (lepszej) parafii
      • Gość: bystry Re: nowy proboszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:12
        no tak, ciagle ta nienawiśc, zazdrość. Opamiętaj się. tacy jak ty powodują, że
        mam dośc tego miasta i takich ludzi. Wstydzę sie, że w Chełmnie są "takie
        smoki" ziejące ogniem. Nie wiesz nic o proboszczu, o pieniądzach, o samochodach
        służbowych. Zreszta krowa, która najwięcej ryczy najmniej mleka daje. Modlę się
        za ciebie, bo taka nienawiśc nie da ci szczęścia, a jest ono tak blisko
      • Gość: bystry Re: nowy proboszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:17
        a tak swoją drogą to znowu PLOTY: słyszałem.. od kogo? kto jest tym twoim
        źródłem informacji? Gazeta, plotkarz, no kto? To jest właśnie żenujące!!!!
        co do fary i garnizonowego - to najpierw sie tam pojaw, a potem będziesz mówił!
        zresztą po co ja to piszę, przecież z twojej gatki wynika, że ty w kościele
        byłeś dawno dawno temu, za górami i lasami.... ale wiesz wszystko najlepiej.
        Człowieku! to jest wlaśnie głupota, miernota, żałość i takie wszystkie inne
        • Gość: Big Re: nowy proboszcz IP: 81.210.32.* 29.08.05, 09:12
          "Smooth, przepraszam, ale ty chyba nic nie ofiarowałeś tej wspólnocie, dletego
          nie dostajesz."
          Oooo, to bardzo ciekawe i katolickie.... daj cos to moze tez ci damy... hm...
          myslalem ze to jest troche inaczej.

Nie bede tracal sie w wasze spory bo czytajac tego posta mam wrazenie ze czesc
          osob jest tutaj troche bezkrytyczna...

Powiem tylko tyle - ja po kilku latach chodzenia do mojej parafi (czyt.
          pallotynow) nie wytrzymalem juz tego blokowania wyjscia z kosciala stolikami z
          gazetami (to juz byl gwozdz do trumny)i od dluzszego czasu chodze do fary i
          sobie chwale :-)

Pozdr.
        • Gość: dla bystrego Re: nowy proboszcz IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 18:50
          a wlasnie sie tam pojawiam. no i ja ci. albo dla swojej zasady jestes uparty i
          przeciwny, albo zyjesz w ciemnogrodzie. plotami sie nie zajmuje. a ty z cala
          pewnoscia chcesz slyszec tylko to, co jest wygodne dla ciebie. nic innego nie
          napisze, bo obawiam sie, ze tego mozesz nie zrozumiec i odpiszesz byle co, to
          co bedzie ci wygodne. jezeli chodzi o pozwolenie, to sprawdz u zrodel.
          pozdrowienia dla normalnych. CC
    • Gość: sacrum Re: nowy proboszcz IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 22:05
      Bracia czemu podczas waszych rozmów przemawia zawiść i plotkarstwo ? Uważacie
      się za lepszych i gorszych a w głebi duszy jesteśćie tacy sami. Porzućcie
      sprzeczki i zajmijcie się sobą bo to Pan was osądzi a nie wy innych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka