Dodaj do ulubionych

Stan wojenny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 13:57
Zbliza sie 13 grudzien,25lat temu wprowadzono stan wojenny w Polsce.Co
sadzicie o tym wydarzeniu?Jak przezyliscie pierwsze godziny kiedy sie o tym
dowiedzieliscie i nastepne tygodnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: do polaka Re: Stan wojenny IP: 83.2.8.* 10.12.06, 16:03
      a ile ty masz lat. byłeś wtedy juz na świecie?
      • harkany Re: Stan wojenny 10.12.06, 18:13
        Bylem wtedy w wojsku w Dolicach niedaleko Srargardu Szczecinskiego, koszmar,
        wszystko znów sie przypomina,ogólnie panika,strach przed tym co moze sie
        wydarzyc,zalamanie wsród podoficerów i nas zwyklych szaraków.
      • Gość: Polak Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 18:24
        Tak bylem juz na swiecie.
        • Gość: ktos Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 18:41
          Nawet gdyby "Polaka" nie było wtedy na świecie, to ma prawo się dowiedzieć
          przecież jak wtedy było.
          • harkany Re: Stan wojenny 10.12.06, 19:50
            piszcie na temat stanu wojennego,a nie robicie uwagi,nie zbaczajcie z
            tematu,uwaga do Polaka nie na miejscu
      • Gość: wenrto Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 23:25
        a kogo to?
    • Gość: VIOXX Re: Stan wojenny IP: 81.210.32.* 10.12.06, 20:13
      Mnie jeszcze na świecie nie było ale mama mi opowiadała , że wrócili rano z
      kościoła...chcą teleranek a tu jaruzelski w TV sąsiedzi wychodzą na
      klatkę...panika...
    • Gość: byłem Re: Stan wojenny IP: 83.2.11.* 11.12.06, 17:57
      siłą wcielony do rezewy romo oderwani od rodzin , zakwatwrowani w akademikach
      uczelni toruńskich .powołanie w miejsce ormo - szalonych ochotników psów
      policyjnych !płakali kiedy wycofywano ich do domu RATOWNICY KOMUNIZMU !BUTA ,
      BUTA SEKRZETARZY PZPR NO I ZWYKLI POLACY MIESZKAŃCY CHEŁMNA POMAGAJĄCY SOBIE I
      JAKBY ŻYCZLIWSI ! WOLNA EUROPA , GŁOs AMERYKI , BIULETYNY, ULOTKI, KOMENTARZE,
      o tych z toru co ich dorażnie skazali!kartki,kolejki, szaro,smutnie,KIEDY
      PRZECHODZĘ OBOK PLACU WOLNOŚCI I TU IRONIO ! HARCERZE CHEŁMNA W ROCZNICĘ
      UTWORZENIA LWP DZIĘKUJĄ MORDERCOM ! SERCE BOLI !"TABLICA NA KAMIENIU" # 55
      • Gość: Karolina Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 18:39
        A ja zapytalam dzis mojego 13 letniego syna czy w szkole mowiono otym
        wydarzeniu.Niestety zbyto to milczeniem.Czy wszyscy nauczyciele naleza do
        ZNP?Dlaczego mlodziezy nie uczy sie najnowszej historii?Czlowiek ktory zatraci
        wlasna tozsamosc i nie ma tradycji jest niewiele wart.
      • Gość: kolo Re: Stan wojenny IP: 83.2.9.* 15.12.06, 23:43
        A to zawdzieczasz miedzy innymi Piotrowi M.ktory wolał sie przeobrazic Adama
        Michnika "odpiprzcie sie od generała" a Piotr od piprzcie sie od LWP-archiwa
        rady miasta 1992-1993
        • Gość: kolo Re: Stan wojenny IP: 83.2.9.* 16.12.06, 01:01
          moje wypowiedzi sa do byłem ale ciesze sie ze ktos pamieta o tym ubelisku haniby
    • Gość: Kuba Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 21:29
      Mam podobne wspomnienia jakie przekazola matka mlodemu czlowiekowi.Ukonczone
      wowczas 22 lata pierwsza praca.Rano wstaje o godz.8.00,na godz. 9.00 do
      kosciola,wlaczam radio,cisza.Myslalem,ze jakies zakloceni.Wychodze na msze.W
      kosciele odspiewalismy Boze Cos Polske,lzy same naplynely do oczu.Wracajac do
      domu napotykamy zolnierzy zawodowych biegajacych z wielkimi walizami gotowych do
      wyjazdu.Panika,smutek bo nikt nie wiedzial o co w tej calej wojnie chodzi.Przez
      cala niedziele tylko Jaruzelski i spikerzy ubrani w mundury
      wojskowe.Demonstracja sily i zastraszenia spoleczenstwa.Zniewolenie narodu.Rzady
      chunty przez kolejne miesiace.Stracony czas.
    • Gość: bolek Re: Stan wojenny IP: 83.2.11.* 12.12.06, 20:21
      już25 lat od tego wydarzenia , macki socjalistów sięgają dzisiejszych
      czasów,dalej są na świecznikach i to wybrani czasami w demokratycznych
      wyborach, włacznie z niektorymi pedagogami z znp popierajacymi stan wojenny
      jako organizacją ! a ci bohaterowie tamtych czasów żyją skromnie lub w
      niedostatku a co najgorsze w zapomnieniu...są wśród nas ! JA WAM ZWYCZAJNIE
      DZIĘKUJĘ
      • Gość: kiler Re: Stan wojenny IP: 83.2.9.* 15.12.06, 23:59
        bo trzeba ujawniac sprzedawczykow z imienia nazwiska i ich czyny,faktycznie
        dzisiaj jak insekty wszedzie ich pełno
      • Gość: Świeciak Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 22:23
        Do kogo masz pretensje że bohaterowie tamtych czasów żyją w biedzie.A kto ma ich
        doli polepszyć .Przeciesz od 25 lat z małymi przerwami rządzą ich idole więc do
        kogo te pretensje że mają ich w dupie. Każdy ma takiego idola jakiego sobie
        wybierze.
    • Gość: mati Re: Stan wojenny IP: 81.210.32.* 12.12.06, 21:04
      Pamiętam jak moja mama ze łzami w oczach oznajmiła mi rano że jest"stan
      wojenny"Dla mnie kilkuletniej wtedy dziewczynki kojarzyło się to z filmami
      typu"Czterej pancerni i pies" lub "kapitan Kloss"Wyobraziłam sobie {oczywiście
      w czarno-białych barwach}naloty samolotów,strzelaniny na
      ulicach,łapanki.Potwornie się przeraziłam.Potem kolejne dni były spokojne,nie
      zabrakło też humorystycznych akcentów,do dziś np.wspominamy jak babcia spała w
      samochodzie obok sklepu żeby być pierwszą w kolejce i dostać coś normalnego na
      obiad.Rano odbywały się bowiem wyścigi do sklepów po odczekaniu godziny
      policyjnej,w czasie której pod grożbą aresztowania nie wolno było wychodzić z
      domu.
      • Gość: W 76 Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 17:35
        Żygać się chce od tego kombatanctwa. Wszędzie tylko wspomnienia babci, wujka,
        kuzyna. Nawet ci, którzy kupowali wtedy w sklepach dla wybranych pieprzą o
        kolejkach.Nie dajcie się zwariować. Babcia była nieżle ustawiona, jeżeli
        spędzała czas w samochodzie, podczas gdy inni stali na chodniku. Może to był
        sklep dla ...?
    • Gość: KRZYZAK55 Re: Stan wojenny IP: 83.2.11.* 13.12.06, 10:46
      ORŁA WRONA NIE POKONA- za pamięć dziękujemy młodzieży ziemi chełmińskiej
      • Gość: kiler Re: Stan wojenny IP: 83.2.9.* 16.12.06, 00:44
        a co wiesz na ten temat w naszym miescie chyba nie tak jak czas chelmna nie
        dokladne dane niech sobie przeczytaja "Czas ludzi nie pokornych" W.Polaka to
        beda wiedzieli ze msze za ojczyzne odbywaly sie co miesiac a nie co tydzien ale
        to szczegul w tych ich nie dorobkach
    • Gość: teraz tez jest Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 18:13
      wielki syf, na przykład gdy ksiądz pallotyn stad spotyka się z uroczą
      blondynką. Co wy na to? To moze byc stan wojenny.
      • Gość: WALEN Re: Stan wojenny IP: 83.2.9.* 15.12.06, 23:46
        a ty UB-olu z prorokem
        • Gość: hm Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 00:04
          ale co z prorokiem?
          • Gość: Jacek Re: Stan wojenny IP: 83.2.11.* 19.12.06, 18:43
            o stanie wojennym w Chełmnie warto przeczytać w BIULETYNIE INSTYTUTU PAMIECI
            NARODOWEJ NR 11, 12 2006 str. 53-56 ;"Ekstrema w obozie"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka