Gość: Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 13:57 Zbliza sie 13 grudzien,25lat temu wprowadzono stan wojenny w Polsce.Co sadzicie o tym wydarzeniu?Jak przezyliscie pierwsze godziny kiedy sie o tym dowiedzieliscie i nastepne tygodnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: do polaka Re: Stan wojenny IP: 83.2.8.* 10.12.06, 16:03 a ile ty masz lat. byłeś wtedy juz na świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
harkany Re: Stan wojenny 10.12.06, 18:13 Bylem wtedy w wojsku w Dolicach niedaleko Srargardu Szczecinskiego, koszmar, wszystko znów sie przypomina,ogólnie panika,strach przed tym co moze sie wydarzyc,zalamanie wsród podoficerów i nas zwyklych szaraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 18:24 Tak bylem juz na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 18:41 Nawet gdyby "Polaka" nie było wtedy na świecie, to ma prawo się dowiedzieć przecież jak wtedy było. Odpowiedz Link Zgłoś
harkany Re: Stan wojenny 10.12.06, 19:50 piszcie na temat stanu wojennego,a nie robicie uwagi,nie zbaczajcie z tematu,uwaga do Polaka nie na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wenrto Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 23:25 a kogo to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIOXX Re: Stan wojenny IP: 81.210.32.* 10.12.06, 20:13 Mnie jeszcze na świecie nie było ale mama mi opowiadała , że wrócili rano z kościoła...chcą teleranek a tu jaruzelski w TV sąsiedzi wychodzą na klatkę...panika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłem Re: Stan wojenny IP: 83.2.11.* 11.12.06, 17:57 siłą wcielony do rezewy romo oderwani od rodzin , zakwatwrowani w akademikach uczelni toruńskich .powołanie w miejsce ormo - szalonych ochotników psów policyjnych !płakali kiedy wycofywano ich do domu RATOWNICY KOMUNIZMU !BUTA , BUTA SEKRZETARZY PZPR NO I ZWYKLI POLACY MIESZKAŃCY CHEŁMNA POMAGAJĄCY SOBIE I JAKBY ŻYCZLIWSI ! WOLNA EUROPA , GŁOs AMERYKI , BIULETYNY, ULOTKI, KOMENTARZE, o tych z toru co ich dorażnie skazali!kartki,kolejki, szaro,smutnie,KIEDY PRZECHODZĘ OBOK PLACU WOLNOŚCI I TU IRONIO ! HARCERZE CHEŁMNA W ROCZNICĘ UTWORZENIA LWP DZIĘKUJĄ MORDERCOM ! SERCE BOLI !"TABLICA NA KAMIENIU" # 55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 18:39 A ja zapytalam dzis mojego 13 letniego syna czy w szkole mowiono otym wydarzeniu.Niestety zbyto to milczeniem.Czy wszyscy nauczyciele naleza do ZNP?Dlaczego mlodziezy nie uczy sie najnowszej historii?Czlowiek ktory zatraci wlasna tozsamosc i nie ma tradycji jest niewiele wart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Stan wojenny IP: 83.2.9.* 15.12.06, 23:43 A to zawdzieczasz miedzy innymi Piotrowi M.ktory wolał sie przeobrazic Adama Michnika "odpiprzcie sie od generała" a Piotr od piprzcie sie od LWP-archiwa rady miasta 1992-1993 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Stan wojenny IP: 83.2.9.* 16.12.06, 01:01 moje wypowiedzi sa do byłem ale ciesze sie ze ktos pamieta o tym ubelisku haniby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 21:29 Mam podobne wspomnienia jakie przekazola matka mlodemu czlowiekowi.Ukonczone wowczas 22 lata pierwsza praca.Rano wstaje o godz.8.00,na godz. 9.00 do kosciola,wlaczam radio,cisza.Myslalem,ze jakies zakloceni.Wychodze na msze.W kosciele odspiewalismy Boze Cos Polske,lzy same naplynely do oczu.Wracajac do domu napotykamy zolnierzy zawodowych biegajacych z wielkimi walizami gotowych do wyjazdu.Panika,smutek bo nikt nie wiedzial o co w tej calej wojnie chodzi.Przez cala niedziele tylko Jaruzelski i spikerzy ubrani w mundury wojskowe.Demonstracja sily i zastraszenia spoleczenstwa.Zniewolenie narodu.Rzady chunty przez kolejne miesiace.Stracony czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Stan wojenny IP: 83.2.11.* 12.12.06, 20:21 już25 lat od tego wydarzenia , macki socjalistów sięgają dzisiejszych czasów,dalej są na świecznikach i to wybrani czasami w demokratycznych wyborach, włacznie z niektorymi pedagogami z znp popierajacymi stan wojenny jako organizacją ! a ci bohaterowie tamtych czasów żyją skromnie lub w niedostatku a co najgorsze w zapomnieniu...są wśród nas ! JA WAM ZWYCZAJNIE DZIĘKUJĘ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiler Re: Stan wojenny IP: 83.2.9.* 15.12.06, 23:59 bo trzeba ujawniac sprzedawczykow z imienia nazwiska i ich czyny,faktycznie dzisiaj jak insekty wszedzie ich pełno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Świeciak Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 22:23 Do kogo masz pretensje że bohaterowie tamtych czasów żyją w biedzie.A kto ma ich doli polepszyć .Przeciesz od 25 lat z małymi przerwami rządzą ich idole więc do kogo te pretensje że mają ich w dupie. Każdy ma takiego idola jakiego sobie wybierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Stan wojenny IP: 81.210.32.* 12.12.06, 21:04 Pamiętam jak moja mama ze łzami w oczach oznajmiła mi rano że jest"stan wojenny"Dla mnie kilkuletniej wtedy dziewczynki kojarzyło się to z filmami typu"Czterej pancerni i pies" lub "kapitan Kloss"Wyobraziłam sobie {oczywiście w czarno-białych barwach}naloty samolotów,strzelaniny na ulicach,łapanki.Potwornie się przeraziłam.Potem kolejne dni były spokojne,nie zabrakło też humorystycznych akcentów,do dziś np.wspominamy jak babcia spała w samochodzie obok sklepu żeby być pierwszą w kolejce i dostać coś normalnego na obiad.Rano odbywały się bowiem wyścigi do sklepów po odczekaniu godziny policyjnej,w czasie której pod grożbą aresztowania nie wolno było wychodzić z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W 76 Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 17:35 Żygać się chce od tego kombatanctwa. Wszędzie tylko wspomnienia babci, wujka, kuzyna. Nawet ci, którzy kupowali wtedy w sklepach dla wybranych pieprzą o kolejkach.Nie dajcie się zwariować. Babcia była nieżle ustawiona, jeżeli spędzała czas w samochodzie, podczas gdy inni stali na chodniku. Może to był sklep dla ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRZYZAK55 Re: Stan wojenny IP: 83.2.11.* 13.12.06, 10:46 ORŁA WRONA NIE POKONA- za pamięć dziękujemy młodzieży ziemi chełmińskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiler Re: Stan wojenny IP: 83.2.9.* 16.12.06, 00:44 a co wiesz na ten temat w naszym miescie chyba nie tak jak czas chelmna nie dokladne dane niech sobie przeczytaja "Czas ludzi nie pokornych" W.Polaka to beda wiedzieli ze msze za ojczyzne odbywaly sie co miesiac a nie co tydzien ale to szczegul w tych ich nie dorobkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teraz tez jest Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 18:13 wielki syf, na przykład gdy ksiądz pallotyn stad spotyka się z uroczą blondynką. Co wy na to? To moze byc stan wojenny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WALEN Re: Stan wojenny IP: 83.2.9.* 15.12.06, 23:46 a ty UB-olu z prorokem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Stan wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 00:04 ale co z prorokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Stan wojenny IP: 83.2.11.* 19.12.06, 18:43 o stanie wojennym w Chełmnie warto przeczytać w BIULETYNIE INSTYTUTU PAMIECI NARODOWEJ NR 11, 12 2006 str. 53-56 ;"Ekstrema w obozie" Odpowiedz Link Zgłoś