Gość: mmm IP: 89.231.148.* 18.06.09, 21:29 Chcę założyć instalację gazową do mojej Astry 1.6 na jednopuntkowym wtrysku. Co polecacie? I gdzie w promieniu ok. 40km od Chełmna warto pójść? Z góry dzięki za rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zagazowany Re: Instalacja LPG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 09:06 Witam! Z całą odpowiedzialnością mogę polecić Zasadowskiego Piotra z Mniszka. tel. 502 093 141. Zakładałem instalację u niego w marcu. Od tego czasu Astra (silnik z jednopunktowym wtryskiem paliwa) przejechała ok. 9 tyś. km bez żadnych negatywnych oznak. Silnik pracuje równo, spalanie w trasie średnio ok 8 l/100 km (autostrada 80 km ze śr. prędkością 120 km/h ok. 7 litrów)w mieście ok. 9 litrów. Koszt założenia instalacji II generacji wyniósł 1500 zł. Polecam. Instalacja zakładana z należytą starannością. P. S. Nie jestem płatnym klakierem tego warsztatu, a jedynie zadowolonym klientem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Instalacja LPG IP: 89.231.148.* 19.06.09, 10:33 wielkie dzięki za info. Szkoda, że tak mało osób zdecydowało się pomóc ;( tym bardziej wielkie dzięki. Butla w kole czy w bagażniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mmm Re: Instalacja LPG IP: *.chelmno.mm.pl 19.06.09, 11:51 Bo gaz to pasuje do zapalniczki albo kuchenki. Jak cie nie stać na paliwo to dobry rower i wio a nie kaleczyć samochód Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds Re: Instalacja LPG IP: 80.51.140.* 19.06.09, 18:37 też o to chodzi :) dizla albo benze lać a nie tam jakiś gaz. gaz jest dla bidaków :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagazowany Re: Instalacja LPG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 11:56 Niestety ciężko jest w naszym regionie uzyskać inf. nt. warsztatów montujących instalacje gazowe. Zanim trafiłem do tego warsztatu długo szukałem - inf. uzyskałem od kogoś, kto jeździ już ponad rok na LPG i zakładał w tym warsztacie. Byłem przy zakładaniu instalacji u siebie i gość robi to naprawdę porządnie - zwłaszcza, że ma bardzo duże doświadczenie w zagazowywaniu silników ;) Butle mam w kole 42 litry (toroidalna) - do tankowania ok. 36 litrów - wystarcza to do przejechania ok. 440 - 460 km, No chyba, że masz ciężką nogę. Wydaje się to najbardziej optymalne rozwiązanie, gdyż koło zapasowe (dostaje się na nie pokrowiec) robi jednocześnie za skrzynkę na podst. narzędzia i apteczkę - można je wyjąć w razie potrzeby a butli cylindrycznej już nie ruszysz i masz mocno pomniejszony bagażnik. Pozdrawiam i polecam ;) Paweł G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a4 Re: Instalacja LPG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 17:57 warsztat na lotosie. montowalem tam sekwencje do audi a4 2.0 jakies 2 lata temu i jestem bardzo zadowolony. chlopaki naprawde maja pojecie i obsluga gwarancyjna jest na miejscu. z tego co wiem to montuja oni tam instalacje juz z dobre 4 lata, takze smialo moge ich polecic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Instalacja LPG IP: 89.231.148.* 19.06.09, 20:39 do chłopczyków od zapalniczek: jak w niedzielę jeździcie sobie do kościółka swoimi maluszkami - wasza sprawa. Jakoś dotychczas spokojnie radziłem sobie z benzyną, ale cóż - przy moich przebiegach w ciągu roku zaoszczędzę masę pieniędzy. Skoro dla was biedakiem jest ktoś, kto chce zaoszczędzić kilka ładnych tysięcy (o ile nie kilkanaście) - wasza sprawa. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Instalacja LPG IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.06.09, 22:27 Zakładałem do golfa3 w Chełmży taki sam silnik jak ty dałem 1400 bez zarzutów a już prawie rok jak jeżdze na gazie a to numer tel.(56)6754918 do tego zakładu jakbyś chciał sie dowiedziec coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzida Re: Instalacja LPG IP: *.chelmno.mm.pl 25.06.09, 21:39 kaleczysz motor tym gazem ty chcesz zaoszczędzić kilka tysięcy ? ? to chyba jezdzisz dzień i noc na okręte bez przerwy na spanie ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Instalacja LPG IP: 80.51.140.* 22.06.09, 20:37 co do gości z lotosu to nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyu Re: Instalacja LPG IP: *.chelmno.mm.pl 22.06.09, 21:37 chłopczyku jak lubisz to jeździj. Ja robie koło 20 tyś rocznie, nie wiem czy to dużo czy mało ale jedno wiem, takiego gówna jak LPG do auta bym nie wsadził...Czemu np tacy Niemcy nie zakładają do swoich aut gazu? Bo wiedzą, że to szajs i dziadostwo. Inna sprawa, to jak już ktoś się decyduje aby takie badziwie wsadzić do auta to niech sam się nauczy go później tankować, a nie żeby chłopaki się musieli schylać do jakiś śmiesznych korków na stacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Instalacja LPG IP: 89.231.148.* 22.06.09, 21:59 a czy to nie jest przypadkiem tak, że kwestię tankowania lpg regulują przepisy? zdaje się, że chodzi o bezpieczeństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagazowany Re: Instalacja LPG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.09, 09:31 Sądząc po Twojej wypowiedzi, mam pewność, że temat LPG jest Ci znany tylko i wyłącznie z mitów opowiadanych przez ludzi, którzy nigdy nie mieli odczynienia z eksploatacją samochodu wyposażonego w instalacje lpg, bądź trafili na pseudofachowca, który o instalacjach lpg nie ma pojęcia. Całą swoją wiedzę czerpiesz z widoku tankowanych aut - tak dla Twojej wiadomości - tankowanie lpg (przynajmniej w naszym kraju)jest dozwolone tylko przez pracowników stacji, mających odpowiednie uprawnienia do obsługi dystrybutorów gazu! Prawdą jednak jest, że nie wszystkie silniki dobrze znoszą lpg (zresztą nawet fachowcy od gazu czasem odradzają takie pomysły) - ale to dotyczy niektórych nowoczesnych silników. Większość jednak pojazdów poruszających się po naszych drogach dobrze znosi ten rodzaj paliwa. No i jeszcze jedno - w Niemczech zakładają też lpg - nawet juz fabrycznie nowe auta są w takie instalacje wyposażane - przejrzyj oferty sprzedaży aut w Niemczech z inst. lpg i porównaj do tych bez. Przynajmniej bzdur nie będziesz wypisywał. P.S. Ja w zeszłym roku też zrobiłem ponad 20 tys. km i po przeliczeniu kosztów założyłem gaz – instalacja zwraca się już po 8 tys. Km – przy tak drakońskiej różnicy cenowej. Wrażenia z jady? Cóż, jako że 460 km kosztuje mnie ok. 50 zł to jeździ się więcej i przyjemniej ;) Po co przepłacać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmw Re: Instalacja LPG IP: 80.51.140.* 23.06.09, 10:09 wszyscy ci co opowiadają bzdury na temat gazu to zazdrośnicy i ludzie którzy myśla że benzyna i on musi tyle kosztowac a prawdas jest taka ja nie będe sponsorował CHOREGO I ZŁODZIEJSKIEGO PAŃSTWA BO WIĘKSZOŚC CENY PB ION to są PODATKI!!!! tak że jak ktos ma gruby portfel kasy niech sponsoruje darmozjadów. Ja wole wydac pieniążki na instalke która mi się wróci bardzo szybko .Potem juz same oszczędnosci z gazu i większe przebiegi i śmieje się z gości którzy płaczą i płacą z wache. A co do Niemców pracowałem tam dośc długo i dużo ich aut jeżdzi na lpg .Pozdrawiam gazowników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Instalacja LPG IP: *.chelmno.mm.pl 23.06.09, 18:06 tak jest, zazdroszcze wam wszystkim LPG i pięknych korków. Szczególnie w E36 i golfach 3 - tam to standardowe wyposażenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmw Re: Instalacja LPG IP: 80.51.140.* 24.06.09, 10:18 jeśli wedle ciebie model bmw e-46 to to jest byle co to pokaz mi czym ty jezdzisz zapewne fiacikiem albo rowerem glabie hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Instalacja LPG IP: *.chelmno.mm.pl 24.06.09, 15:59 pisałem o e-36 głąbie. Ale trochę ci porównanie wyszło, bo e-36 w crash teście uzyskuje wynik zbliżony do seicento hah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Instalacja LPG IP: 193.201.19.* 25.06.09, 00:57 Tak jak 90% aut projektowanych 20 lat temu. Ogarnij się, poczytaj trochę i wypowiadaj z wiedzą. Nie mam auta na gaz, ale nie są one gorsze czy lepsze od benzyniaków i diesli. Jak ktoś chce jeździć taniej to jeździ. Golf III i E36 to samochody jak każde inne, a swoimi wypowiedziami pokazujesz jakim jesteś ograniczonym ignorantem. Za rok piszesz test gimnazjalny? Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzida Re: Instalacja LPG IP: *.chelmno.mm.pl 25.06.09, 21:44 popieram przejedz się za szlaban i policz sobie na jednej ręce auta z LPG to chyba o czymś świadczy nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś