Dodaj do ulubionych

golimy golimy i golić będziemy

04.03.10, 12:59
PAP | 04.03.2010 | 03:25
Droga telewizja ojca Rydzyka

Telewizja Trwam od początku czerwca tego roku będzie nadawana w nowym
formacie. By móc ją oglądać trzeba będzie wydać ponad 300 zł - informuje
"Rzeczpospolita".
Rzecz w tym, iż kilka miesięcy temu TVP, która przesyła na satelitę sygnał
telewizji Trwam, renegocjowała umowę z fundacją Lux Veritatis (która jest
właścicielem Trwam).

Dokument zmienił standard nadawania telewizji o. Rydzyka na dużo wyższy poziom
technologiczny MPEG4. W tej sytuacji odbiorniki na nowe musi wymienić ok.
30-40 tys. widzów telewizji Trwam. To oznacza konieczność kupna urządzeń na
łączną kwotę przekraczającą 120 mln
Zdaniem firmy AGB Nielsen, badającej m.in. oglądalność różnych programów, TV
Trwam ogląda średnio ponad 7 tys. osób, co daje ok. 0,01 proc. udziału w rynku
- czytamy w gazecie.
Obserwuj wątek
    • privus Re: golimy golimy i golić będziemy 04.03.10, 17:54
      Jeżeli do tego dodamy, że TVPiS 1 i 2 stały się agendą fundacji Lux Veritatis a
      sygnały na satelitę TV Trwam przesyła za Bóg Zapłać, całość zaczyna sprawiać
      wrażenie kolejnego niebywałego przekrętu.
      • privus Golenie, strzyżenie 04.03.10, 19:34
        Z raportu WOŚP za 2008 - Przychody w 2008 r. - 41.8 mln zł, w tym wpłaty
        - 34.5 mln, "inne przychody statutowe" - 7.3 mln. Ponadto odsetki przyniosły 1.1
        mln, ale inwestycje w fundusze - stratę 1.6 mln zł. Na działalność statutową
        poszło 37 mln, na administrację 2 mln (w tym wynagrodzenia 789 tys. zł),
        nadwyżka przeszła na rok następny.

Z raportu Caritas za 2008 - łączne przychody gotówkowe i rzeczowe
        wyniosły w 2008 r. 452.4 mln zł, z czego na Caritas Polska przypada 121 mln, na
        Caritas diecezjalne - niemal trzykrotnie więcej. Wydatki statutowe (przede
        wszystkim pomoc bezpośrednia) wyniosły 384,6 mln zł!,

czyli ponad 10-krotnie więcej niż WSOP! i bez żadnej medialnej hucpy!

Między państwem a Kościołem katolickim, w tym jego sztandarowej organizacji
        Caritas, przepływają milionowe transfery z polskiego budżetu. Oznacza to, że
        podatnicy (niektórzy wbrew własnej woli) zmuszani są do finansowania
        działalności najbogatszej organizacji prywatnej w naszym kraju. Co gorsza, nikt
        nawet nie uważa za stosowne spytać się ludzi, co o tym wszystkim myślą.

Państwo pokrywa koszty działalności charytatywnej Kościoła nie tylko wspierając
        dotacjami poszczególne akcje pomocy ale także za sprawą orzekania przez sady
        rozmaitych kar finansowych na rzecz Caritasu.

Dotychczas nie wiemy, jaka część jego środków idzie na utrzymanie administracji
        i cele religijne, a jaka trafia bezpośrednio do osób potrzebujących. Caritas
        podobnie jak Kościół boi się jawności finansowej jak diabeł święconej wody.
        • yadol Re: Golenie, strzyżenie 06.03.10, 00:42
          kto boi się w tym kraju Boga?
          • privus Re: Golenie, strzyżenie 06.03.10, 00:52
            Prawdę mówiąc na prawdę nie wiem. Oceniając postępowanie sukienkowych, jest to
            po prostu spełniający swoje zadanie straszak na moherów i nic więcej.
            • yadol mówmy prawdę 06.03.10, 02:00
              wśród sukienkowych też są ludzie uczciwi , mam tam kilku przyjaciół, jeden z
              nich prawie mnie wychował, inny jest opatem w takim miejscu gdzie kolana same
              się zginają, to są moi przyjaciele, szanuję ich
              • privus Re: mówmy prawdę 06.03.10, 02:52
                Nigdy nie stroniłem od prawdy. To, że walę w te czarne sukienki jak w kaczy
                kuper wcale nie znaczy, że nie doceniam ludzi a nie przebierańców. Możemy
                podyskutować i na ten temat. Nie uchylam się. Ale krajowa uroczystość z okazji
                powrotu jednego bociana wcale nie oznacza, że w Danii są bociany.

Tak jakoś dziwnie się składa, że mam wprawdzie nielicznych znajomych w kręgach
                sukienkowych zarówno w Polsce jak i za granicą, ale jak patrzę na katechetów
                nauczających wnuków na lekcjach religii, tradycyjne rugii były by najlepszym
                rozwiązaniem. Gdyby morale dzisiejszej hierarchi kościelnej można było
                sprowadzić chociaż do 10% tego co prezentują sobą moi nieliczni znajomi z czasów
                podwórka, jestem przekonany, że rozwydrzony moherowy kościół pozbył by się 90%
                własnych kłopotów bez konieczności podwójnego korzystania z dywanów.

Ponieważ tak nie jest, a w ślad za JP2 Benedykt XVI wydaje się mieć też coś z
                tej specyficznej hipochondrii, nie mam najmniejszych podstaw ku temu, by za całą
                kompromitującą sytuację obwiniać cały kościół bez żadnego wyjątku. Skoro kościół
                jest wspólnotą a nie własnością hierarchii kościelnej (a kodeks kanoniczny tylko
                potwierdza a nie zaprzecza), trudno to oceniać inaczej, jak zawodowy cynizm.
                Twierdzę tak dla tego, że nie wszystkich sukienkowych można traktować jako
                idiotów. Jeżeli nie, to jak ocenić taką postawę?

Przepraszam, jeżeli uraziłem. Mnie do Boga (o ile taki jest) nie potrzebni są
                samozwańcy aktorzy podrygiwacze.
                • privus Tu masz kolejny przykład gorący i bieżący 06.03.10, 03:31
                  W takiej kondycji moralnej i psychofizycznej, kościół nie ma prawa istnieć nie
                  mówiąc już o nauczaniu moralności
                  tnij.com/9vvvy
                  • Gość: fansld Re: Tu masz kolejny przykład gorący i bieżący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 07:35
                    Czarni przejeli wladze. Siedza w Sejmie, sa w SLD, w PiS, w PO, uchwalaja
                    podatki wyciagaja od nas kase i z tego zyja. Po ulicach chodza czarne patrole,
                    co roku szpieguja nas w domach. TVP 1 i 2 to watykanskie tuby. Nie ma tam nic
                    tylko same msze na okraglo.
                    Ratuj sie kto moze.
    • Gość: ab Re: golimy golimy i golić będziemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 22:41

ile rydzyk płaci rosji za nadajniki?
      • Gość: joi Re: golimy golimy i golić będziemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 15:38
        bardziej interesujące jest to czym płaci i dlaczego tak sie tego wstydzi ten
        złodziej
        • Gość: xara Re: golimy golimy i golić będziemy IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.08.10, 14:54
          Liczy się efekt. A ten od 2 tys. lat jest taki sam. Klechy w
          pałacach a wierni w ziemiankach i katakumbach.
          • Gość: marta Re: golimy golimy i golić będziemy IP: 174.122.218.* 30.12.10, 22:52

przyjemnie poczytać kazanie na górze spacerując z książką w dłoni po przestronnych komnatach arcybiskupiego pałacu w olsztynie
    • privus Re: golimy golimy i golić będziemy 01.01.11, 06:32
      A do czego służą owce?
      Dawmniej tylko strzyżono. Ale skoro apetyt rośnie w miarę..., to dlaczego nie zastosować golenia?
      Tym bardziej, że strzyżenie często połączone ze zdejmowaniem skóry nie zawsze przynosiło tak istotne efekty w kościelnym buissinessie.
      • Gość: res golimy i strzyżemy i będziemy POmyleńców IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.11, 09:50
        i cały Naród,vat, prąd, wszystko po kolei

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka