Dodaj do ulubionych

Cmentarz św. Jakuba

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.09.10, 21:59
Witam. Mam pytanko do zorientowanych. Babcia uparła się, żeby przed świętem 1 listopada dostać się na cmentarz Jakuba. Tłumaczę, że remont, żeby darowała, ale jest uparta. Żeby nie ciągać jej na darmo, zrobiłem wstępny zwiad i stwierdzam że dostępu praktycznie nie ma !! Od strony torów jakieś stalowe pale wbite w ziemię na wysokość metra, od strony spalonego magazynu, ekipa budowlańców i strome zbocze, od Dąbrowskiego brak chodnika i także skarpa. Zostaje chyba droga obok kaplicy, ale tam też są jakieś prace archeologiczne. Można tam się przedrzeć nie narażając staruszki na złamanie nogi ?
Obserwuj wątek
    • Gość: 100%olsztyniak Re: Cmentarz św. Jakuba IP: 91.104.79.* 28.09.10, 22:20
      Twoja Babcia ma racje!To bardzo milo ze sa jeszcze osoby w Olsztynie ,ktore chca odwiedzac ten cmentarz.Ostani olsztynianie ,ktorzy zostali pochowani na tym cmentarzu zostali pochowani chyba w latach 50-tych?Od tamtego czasu cmentarz ten zostal bardzo zaniedbany ale mam nadzieje ze wraz z budowa nowej Artyleryjskiej to sie zmieni
      • zbyszek07 Re: Cmentarz św. Jakuba 28.09.10, 22:56
        Dziś tam byłem.
        Wejście jest od strony kapliczki, ale lepiej dojść od Dabrowskiego,
        tam gdzie kiedyś była wojskowa piekarnia, przy torach
        których też już nie ma...
        Warto.
        Cmentarz pusty, uspiony...
        ale obecny,
        tak jak ludzie którzy tu odpoczywają...
        :-)
        • Gość: przechodzień Re: Cmentarz św. Jakuba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.09.10, 22:59
          w przeciwieństwie do cmentarza przed ratuszem - tam wciąz koło chodnika widać kawałek ludzkiej czaszki...
          • zbyszek07 Re: Cmentarz św. Jakuba 29.09.10, 09:35
            Takie traktowanie
            Tych co tu byli przed nami
            źle świadczy o nas
            niestety.
        • katkul3 Re: Cmentarz św. Jakuba 24.10.10, 20:17
          "Cmentarz pusty, uspiony, ale obecny, tak jak ludzie, którzy tu odpoczywają..." Piękne słowa autorstwa Zbyszka, smutkiem jednak napawa fakt, że cmentarz jest coraz bardziej zapomniany...
          Dziś na nim byłam, odświeżyć nagrobek mojego pradziadka, pochowanego tu w 1956 roku. Mieszkam w Lidzbarku Warmińskim, staram się jednak zaglądać tutaj co namniej raz w roku.
          Szkoda, że przypadku wielu pozostałych grobów...nie byłoby już nawet czego porządkować:( Pokradziono mnóstwo żeliwnych krzyży, ogrodzeń poszczególnych nagrobków... Mam wrażenie, że coraz bardziej opustoszały...
          Co będzie za rok...???
          • katkul3 Re: Cmentarz św. Jakuba 24.10.10, 20:19
            P.S. Miało być: "Mam wrażenie, że z każdą moją wizytą jest coraz bardziej opustoszały..."
    • Gość: Zygmunt Re: Cmentarz św. Jakuba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.10, 15:02
      Cmentarz ten, jak i św. Józefa powinien być wyremontowany łącznie z pomnikami lub chociaż tabliczkami na krzyżach, żeby było wiadomo, kto gdzie leży.
      • Gość: ewa Re: Cmentarz św. Jakuba IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.10, 14:10
        nie odwiedzane groby zlikwidować
        • Gość: # Re: Cmentarz św. Jakuba IP: *.olsztyn.mm.pl 14.10.10, 14:20
          Gość portalu: przechodzień napisał(a):

> w przeciwieństwie do cmentarza przed ratuszem - tam wciąz koło chodnika widać kawałek ludzkiej czaszki...

Podobno wczoraj w nocy pewien człowiek wracający z pubu na starym mieście słyszał jęki dobiegające spod schodów.
          • Gość: kamrat Re: Cmentarz św. Jakuba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.10.10, 14:56
            Trupi odór rozchodzi się nad tym placem.
        • Gość: ewa Re: Cmentarz św. Jakuba IP: 188.33.119.* 10.01.11, 09:04

brak szacunku dla zmarłych to barbarzyństwo
    • Gość: jc Re: Cmentarz św. Jakuba IP: 174.122.218.* 02.01.11, 12:51

Nagrobek Jakuba Rarkowskiego
      www.youtube.com/watch?v=TnK-C0yxugo
      • Gość: Ola Re: Cmentarz św. Jakuba IP: *.olsztyn.mm.pl 10.01.11, 09:46
        Nie zapominajcie, że to bardzo atrakcyjnie położony teren. Więc liczyć na to, że się komukolwiek uda uratować to miejsce- nie można.

• Gość: Jerzy Re: Cmentarz św. Jakuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 22:05

A gdzie jest pochowany burmistrz Belian?
        • Gość: tw Re: Cmentarz św. Jakuba IP: *.de 01.11.11, 18:56

Posesja sąsiadowała dawniej od zaplecza ze starym cmentarzem ewange­lickim, rozpościerającym się wzdłuż torów kolejowych (koło tunelu), który jakkolwiek w XX wieku już nie użytkowany, przez długie lata nie był jednak likwidowany. Pochowany na nim został Oskar Belian - burmistrz i nad­burmistrz Olsztyna. Obecnie na jego obszarze stoi szereg postawionych po II wojnie światowej garaży. Tylko szpaler starych drzew wytyczających ongiś cmentarną aleję może świadczyć o zapomnianym już przeznaczeniu wspo­mnianego terenu.
          www.agdm.pl/domkopernika.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka