Gość: LP IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.10, 12:37 I tak zaczynamy nastepna czesc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 87. 16.10.10, 19:11 Witam i pozdrawiam siódemkowiczów. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.acn.waw.pl 16.10.10, 20:35 Zagadałem się na poprzedniej części, ale już przeskakuję na tutejszą. Ciągle żyjemy i czekamy na 100-lecie szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.10, 13:24 Jak tam ma sie budowa mostu,a moze zima uniemozliwila dalsza budowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.acn.waw.pl 23.10.10, 18:44 W rzeczy samej, to bardzo ciekawe jakimi metodami technologicznymi pokonają budowniczowie mostu (zwanego też kładką) zbliżający się lód Długiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Tama IP: *.olsztyn.vectranet.pl 25.10.10, 21:59 Tak w ogóle to jezioro jest teraz przegrodzonoe. Ostatnio przechodziłem koło mostu (znalazłem dorodnego borowika, wyjątkowo grzybowy rok!) Tam gdzie most, wbite są pale stalowe i przez środek idzie jaby nasyp ziemny, że można przejśc sucha nogą. Są to teraz dwa oddzielne jeziora! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Tama IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.10, 15:48 Nie zgadzam sie na Jakies tam des jeziora ma zostac jedno!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Tama IP: *.acn.waw.pl 26.10.10, 21:49 Nie wierzę, naprawdę spieprzyli także jezioro? Skrócili Długie? Pewnie każdy developer chce mieć swoją sadzawkę? A tak liczyłem, że szkodnictwo skończy się na topolach i filarach sklepu. Teraz to i na szkołę się rzucą, a na końcu wyprostują Krzywe, Aleję Przyjaciół i Rybaki, za to zakrzywią Jeziorną, Aleję Róż i Morską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Tama IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.10, 13:35 Nie mowiac o plazy miejskiej.tramwajach i o barze Tramp. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 87. 27.10.10, 15:42 Może chcecie zobaczyć lipiec nad jeziorem Długim? w poprzedmim wątku też były między innymi zdjęcia znad Długiego. Pozdrówka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 87. 27.10.10, 15:43 oczywiście adres... fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,117957385.html :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.acn.waw.pl 28.10.10, 12:06 Lipcowe Długie piękne jak cholera (jak to ono), choć ja nie popieram kąpieli w Długim. Natomiast strach jest o Długie listopadowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.10, 17:35 Jak zwykle ciekawe zdjecia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.11.10, 22:13 A te chyba jeszcze ciekawsze ... olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/51,48726,8597003.html?i=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.acn.waw.pl 02.11.10, 09:55 Coś strasznego. Na innym wątku piszą, że ta pieprzona grobla niszczy ryby i ekologię jeziora. I mocne pozdrowienia dla Fredka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.dip.t-dialin.net 02.11.10, 12:35 zastanawiam sie czy budowniczowie mostu( tego pierwszego) tez wbijali pale z takiej grobli??a moze 80 lat temu dysponowali lepszym sprzetem,poza tym w tym miejscu jezioro jest plytkie na pewno mozna to bylo rozwiazac inaczej!A tak naprawde dlaczego nie chcieli zbudowac kopii starego mostu, przeciez stal naprawde bardzo dlugo.A te betonowe elementy pasuja do lasu jak lody twarogowe podawane w Trampie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: 193.0.64.* 02.11.10, 16:55 Tak jest, co jak co, ale lody twarogowe w Trampie byłyby zupełnie nie na miejscu. Co mówię jako miłośnik i Trampa, i lodów twarogowych. A sprawą tego całego nowego mostu (zwanego też kładką) jestem przerażony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh grobla IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.11.10, 19:26 grobla to zniknie na koniec. Potrzebna jest aby zrobić pdpory i aby kafar do wbijanie pali miał gdzie stanąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: grobla IP: *.acn.waw.pl 03.11.10, 12:52 Skoro wskh tak mówi, to trochę się uspokoiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: grobla IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.10, 17:06 Ja sprobowal byl na twoim miejscu jak° zaraza idzie po tej grobli °Zaraza - motocykl marki WSK 175 rok prod.1979 . (PZL) dla niewtajemniczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: grobla IP: 193.0.64.* 05.11.10, 13:35 Jeśli nie da rady, to trzeba wyasfaltować. Kto wie, czy oni tego nie mają w planie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: grobla IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.10, 20:23 To moglo by miec nieziemskie konsekwencje np zmiana nazwy jeziora bo dlugie przestalo by byc dlugim. Dzisial mija 21 rocznica mojego wyjazdu z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: grobla IP: *.piorunek.pl 08.11.10, 19:20 Witam! grobla ma być ponoć usunięty do końca listopada; jest wiele osób znad jeziora ,które bardzo uważnie śledzą poczynania modernistyczne ,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: grobla IP: *.haye.cable.virginmedia.com 12.11.10, 12:27 Zajrzalam tu sprawdzic co sie dzieje z mostem-widmem no i nic, calkowity brak informacji o postepie. Czyzby projekt zatonal? Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: grobla 12.11.10, 13:52 prace trwają, już stoją w wodzie betonowe filary... ale tam nie bywam... jednak coś boli. Może zajrzę na most w weekend? Pozdrówka. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh brzegi IP: *.olsztyn.vectranet.pl 12.11.10, 17:08 Most będzie tak imponujący, że trzeba będzie dać mu nazwę, a może nawet poświęcić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: brzegi IP: *.haye.cable.virginmedia.com 12.11.10, 18:19 Obowiazkowo poswiecic, msza lub dwie ... dla rownowagi , no i pare pomnikow rozrzucic po lesie aby odzwierciedlic ducha czasow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: brzegi IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.10, 23:58 Moze go nazwac. Beton w wodzie. Moze ktos zrobi jakis Film ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: brzegi IP: *.dip.t-dialin.net 15.11.10, 19:25 Chyba ta pogoda wygonila wszystkich gdzies ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: brzegi IP: *.acn.waw.pl 16.11.10, 10:29 Tak, mnie wygoniła, ale już jestem. No i zamartwiam się tą nazwą mostu, bo pewnie macie rację, że bez tego dziś się nie da. Mam pomysł trochę prowokacyjny, ale całkiem nieźle uzasadniony faktami historycznymi: Most im. Byłej Miejscowej Jednostki Wojskowej (jej numer zapewne pozostaje tajemnicą wojskową). Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: brzegi 16.11.10, 13:50 tam było kilka jednostek w rejonie Leśna- Altyleryjska. Saperzy, OP-lot, Samochodówka, Budowlane... Było kilka numerów ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: brzegi IP: *.acn.waw.pl 20.11.10, 21:13 Potwierdzam to. Jednostki były w liczbie mnogiej. Było tam wielkie wojsko. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: brzegi 21.11.10, 18:31 a dziś przejechałem samochodem przez plac apelowy budowlanki, bo tamtędy wiedzie obiazd do ulicy Leśnej... Most wygląda solidnie, budowa trwa, grobla ciągle przecina jezioro. Sporo spacerowiczów. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: brzegi IP: *.dip.t-dialin.net 25.11.10, 18:57 Wlasnie w tej chwili zaczal padac snieg!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: brzegi IP: 193.0.64.* 30.11.10, 17:29 Grobla na Długim długo teraz będzie nie do ruszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: brzegi IP: 193.0.64.* 03.12.10, 10:02 Zmrożona lodem jak za dawnych lat. A czy hokej na Długim jeszcze się zdarza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: brzegi IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.10, 13:57 Mysle ze nie bo tam juz (prawie) nikt nie mieszka, gdzie te czasy kiedy jednoczesnie gralo sie na kilku lodowiskach na raz. Przy Tramopie gral "Pekin" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: brzegi IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.10, 23:57 mialo byc przy Trampie Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 87. 07.12.10, 10:11 tak wyglądało jez Długie w okolicach starego mostu w sierpniu 2010: fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,117957385,119418343.html teraz most już jest prawie gotowy. W naszej szkole miałem okazję być w niedzielę 05-12-2010, komisja wyborcza mieściła się na parterze na wprost wejścia... jak zwykle. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.olsztyn.mm.pl 07.12.10, 19:48 w zeszłym roku było odgarnięte duże lodowisko. latałem za krążkiem,ale nie odsnieżałem. ale w tym roku jest w planie zakup łopaty do śniegu ,żeby nie było ,że na drapane przychodzę. czekamy na lód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.10, 19:04 Zbyszek dzieki za fotki ,na przedostatnim zdjeciu widac korzenie na ktorych nie jeden narciarz sie "przejechal"(one byly juz 40 lat temu a moze jeszcze wczesniej) Ciekawe gdzie sie podzial metalowy plug do odsniezania lodu ,Henio moze ty cos wiesz jezeli jeszcze go pamietasz. Odpowiedz Link Zgłoś
palina.pl Re: Szkola nr.7 czesc 87. 09.12.10, 21:27 Dzisiaj włączono latarnie na moście.Nie wiem jak z bliska ale z daleka na tle śniegu wygląda to nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.acn.waw.pl 10.12.10, 21:08 Brzmi to imponująco z tymi latarniami. Może trzeba się przestawić, choć tajemnicza mroczność Długiego po zmierzchu to było to. Ja nocą bałem się zejść nad Długie (choć uwielbiałem Długie) i wydawało mi sie, że tak być powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.10, 13:43 Skoro most ma juz oswietlenie to mozna by postawic kilkadziesiat latarni az do konca jeziora,a tam wybudowac np.pijalnie piwa ktora to mogla by sie nazywac sentymentalnie TRAMP.Bo skoro na jednym koncu jeziora juz byl to dlaczego nie na drugim ,a i jeszcze jedno powinien byc otwarty 24 godziny na dobe w zime grzaniec w latem bardzo zimne kuflowe.Dojazd proponuje od baltyckiej w prawo linia tramwajowa przez AL.Przyjaciol przy bibliotece skreca nad jezioro i jedziemy sobie obok ogrodkow, dalej przez most juz oswietlony i za pare minut jestesmy na polance przy tzw."Nowym Trampie" szkoda tylko dzieci z przedszkola ktore zostana pozbawione wspanialego miejsca do zabawy... Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 87. 11.12.10, 14:43 Wizja interesująca... a może tramwaj wodny od pomostu Żubra przy Leśnej do końca Długiego, a tam.... ech... tylko jak ułożyć tory dla wodnego tramwaju? ;p Jezioro Długie zaśnieżone, zamarznięte, ale lód chyba jeszcze za słaby na łyżwy. Wędkarze jednak już zasiedli na lodzie i siedzą w śnieżycy jak zjawy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh polanka IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.12.10, 21:47 Żarty, żartami - ale tak za 50 lat, to chyba polanka będzie całkowicie zurbanizowana i ten dojazd tramajem to nic nadzwyczajnego. Droga jest prosta. Od dawnej pętli autobusowej przy przejeździe, dalej drogą w stronę Podkówki, zaraz za Bałwanem w prawo i cały czas prosto aż do polanki na Długim. Powrót wodnym tramwajem do ronda Tramp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: polanka IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.10, 14:14 Za 50 lat tam nie bedzie juz zadnego lasu ,las to przezytek tak samo jak drewniany most w lesie ,przeciez beton ladniejszy no i graffiti jakies mozna namazac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: polanka IP: *.acn.waw.pl 12.12.10, 21:38 Brrr... Może tylko reaktywacja Trampa jest do akceptacji, ale wystarczy jeśli to będzie w miejscu dawnego Antałka. Tramp nad Długim nawet dla mnie - zawziętego miłośnika Długiego i zawziętego miłośnika Trampa - to jednak o jeden most za daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: polanka IP: 193.0.64.* 17.12.10, 11:01 Chyba niemożliwe, by nie było porządnego lodu na Długim. Chyba że grobla zakłóciła działanie praw natury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: polanka IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.10, 12:19 Prawdziwych zim juz dawno nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek G. Prawdziwa zima IP: *.olsztyn.mm.pl 19.12.10, 15:39 Jako raczej bierny entuzjasta tego wątku, muszę tym razem zaprotestować. Niechętnie to czynię, ale jednak. Moim zdaniem zima tegoroczna jest bardzo prawdziwa. Ubiegłoroczna i kilka poprzednich też takie były. Prawdziwości tej doświadczam codziennie, zarówno gdy wyglądam przez okno i patrzę na zamarzniętą podkówkę i las. I to jest bardzo miłe doświadczanie. Doświadczam tej prawdziwości również boleśnie, kiedy to na ten przykład muszę przemieścić samochodem, a następnie zaparkować w śródmieściu. I zestawiając otaczającą mnie rzeczywistość z wyobrażeniem LP o prawdziwej zimie, ogarnia mnie lekki strach przed tym, jaka zima w Jego mniemaniu zasługuje na miano prawdziwej;) Pozdrowienia dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Prawdziwa zima IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.10, 19:38 Dla mnie prawdziwa zima to taka na na ktora sie dawno dawno temu bardzo czekalo,gdzies w polowie grudnia zamarzalo dlugie a snieg byl dopiero pozniej , to byla zelazna regula ,inaczej nie mozna byloby jezdzic na lyzwach.Nie pamietam w ktorym to bylo roku ale w moim dziecinstwie byla jedna wigilia bez sniegu!!pamietam to dobrze bo pod choinka znalazlem wlasnie pilke nozna ktora nie przemakala to nie byl kiedys standart,no i ja oraz Waldek P oraz jego brat poszlismy na boiska te pilke wyprobowac. W tej chwili patrzac przez okno nie widze pieknej zimy lecz lejacy deszcz !!no i prawie 10 stopni ciepla nie ma nic wspolnego z zima"prawdziwej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Prawdziwa zima IP: *.acn.waw.pl 19.12.10, 20:31 Ja jednak też mam wrażenie, że stare zimy wróciły, i to od dwóch-trzech lat. I może ich rytm nie pokrywa się całkowicie ze wspomnieniami LP, ale mrozu i śniegu jest od cholery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek G. Re: Prawdziwa zima IP: *.olsztyn.mm.pl 19.12.10, 21:31 ..mówiąc oględnie +10 stopni C - już mi trochę tęskno do takiej temperatury. Choć trzeba przyznać, że ta, panująca np. teraz na zewnątrz i towarzyszące jej okoliczności przyrody pozwalają się wieloma miejscami zachwycić, właściwie do skali zmian, do których doprowadziły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Prawdziwa zima IP: *.acn.waw.pl 21.12.10, 17:11 Choć właśnie zima zaczyna się dostosowywać (przynajmniej u mnie) do ocen LP; jakby na jego zamówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 87. 21.12.10, 18:15 Dziś otwarto nowy most nad Długim, nie wygląda źle. Pewnie wandale zacierają już ręce zaopatrzone w klucz płaski 13, żeby pozdejmować drewniane belki i poręcze. Lampy też się jeszcze świecą. Jezioro cale w śniegu, nikogo na tafli, nawet wędkarze odpuścili... może lód i mocny, kto wie? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.10, 19:51 Zbyszek czekamy na fotki!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.acn.waw.pl 21.12.10, 20:41 Właśnie. I drżymy z niecierpliwości, obaw, ale i nadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh zim most IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.12.10, 10:17 Co do zimy, to jest ok. Tylko zimowz las nie jest ok. Jak kiedzs zasypany sniegiem, ale cichy i martwy. Gorki bez ludzi, nie wyslizgane, dzieciarni nie slychac. Most ma dwa oblicza. Jak sie idzie po nim wyglada to niezle. Ale patrzac z brzegu, szczegolnie te betonowe podporz, sa troche surowe. Gdyby je tak np. bluszczem zamaskowac byloby ok. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 most 22.12.10, 10:50 Podpory mają być pomalowane na brązowo wiosną. Zobaczymy wtedy czy się lepiej wkomponuje w otoczenie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: most IP: *.acn.waw.pl 22.12.10, 16:16 No, już są właściwe i z właściwych źródeł płynące pomysły udoskonaleń. Czuję, że nie będzie źle. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 most przez jez Długie - zdjęcia 22.12.10, 21:17 możecie już zobaczyć jak most wyglądał wczoraj 21-12-2010 ok 11 na godzinę przed oficjalnym otwarciem: fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,119928552,120128060.html :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: most przez jez Długie - zdjęcia IP: *.acn.waw.pl 22.12.10, 22:06 Wielkie dzięki dla Zbyszka. Chyba rzeczywiście nie jest źle, a gdyby nie te betonowe przęsła, to byłoby całkiem, całkiem. Co nie zmienia faktu, że wszystko wokół mostu (czyli las i Długie) jest raczej ładniejsze od mostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: most przez jez Długie - zdjęcia IP: *.dip.t-dialin.net 22.12.10, 23:22 Dzieki za zdjecia pomimo tego ze jestem przeciwnikiem betonu w lesie, z daleka wyglada nie najgorzej.Calkiem niezle sa te schody po drugiej stronie ,mam nawet juz pewne plany z tymi schodami .Mysle ze Henio tez wie o co chodzi..... Mimo uplywu tylu lat pamietam zapach swiezych ktorymi pokryty byl stary (odnowiony )most chyba poczatek lat 70. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: most przez jez Długie - zdjęcia IP: *.acn.waw.pl 23.12.10, 11:19 Nie tylko Henio wie, o co chodzi z tymi schodami; czarny diabeł znów odżyje. Ja też mam mnóstwo wspomnień zapachowych z dzieciństwa: palonych liści, palonego koksu, przywożonego koksu, letniego skwaru, letniego gwałtownego deszczu, plaży miejskiej, oranżady, cyrku itd. Te wspomnienia zapachowe chyba są u wszystkich szczególnie silne, nawet jeśli nie są tak przejrzyste jak wspomnienia wzrokowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: most przez jez Długie - zdjęcia IP: *.olsztyn.mm.pl 24.12.10, 12:34 no a dziś zapachy ciasta, rybki, choinki. wszystkiego dobrego życzę na święta.szkoda że roztopy się zaczęły.można by po swiątecznym sniadaniu polatać na biegówkach. w lesie miejskim i lesie za Podlesiem dużo wyjeżdżonych tras Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: most przez jez Długie - zdjęcia IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.10, 21:54 I ja zycze wszystkim zdrowych wesolych Swiat Bozego Narodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: most przez jez Długie - zdjęcia IP: *.piorunek.pl 25.12.10, 23:39 Wesołych i mniej oblodzonych dróg na dalsze święta ,miłego odpoczynku i uważajcie na siebie.Most reprezentuje się wspaniale wieczorem gdy jest oświetlony.BY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: most przez jez Długie - zdjęcia IP: *.piorunek.pl 25.12.10, 23:53 Witam! Zdjęcia jak zwykle wspaniale,dzięki za pokaz; teraz mam pełen obraz ;moim zdaniem całkiem nie źle,ale najbardziej zaskoczyło mnie to, jak ładnie jest odśnieżony bo w mieście człowiek musi włożyć dużo wysiłku aby maszerować.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: most przez jez Długie - zdjęcia IP: *.acn.waw.pl 27.12.10, 09:31 Spóźnione świąteczne, za to aktualne noworoczne - sto lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: most przez jez Długie - zdjęcia IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.10, 13:49 Wszystkim Siódemkowiczom - szczęśliwego Nowego Roku. No Leszek, chyba już Ci zimy nie brakuje? Jak dotąd dość i sinegu i mrozu. Parę dni temu było tu -20 co na wybrzeże i okolice nie jest zbyt częste. Aby do wiosny. W marcu jeszcze Dolomity, a potem ma być ciepło! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: most przez jez Długie - zdjęcia IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.10, 10:42 To prawda tyle sniegu w tym rejonie nie pamietaja nawet najstarsi gorale ,mimo to zimy na mazurach nie maja sobie rownych. Ciekawe co sie dzieje na torze saneczkowym moze ktos jezdzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.01.11, 12:35 Szczesliwego Nowego Roku 2011 wszystkim , ktorzy tu zagladaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Nocny most IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.01.11, 17:30 Podobno na moście był spontanicznie zorganizowany przez okolicznych Sylwester. Słyszałem, że było czadowo! Już się szykuję za rok. Piszcie co wiecie. Może jakieś zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Nocny most 01.01.11, 18:30 Nic o tym nie wiem... Wszystkiego najlepszego w Nowym 2011 Roku! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Nocny most IP: *.acn.waw.pl 02.01.11, 14:43 Ale brzmi to rewelacyjnie (Sylwester na moście). Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Nocny most 03.01.11, 07:14 Byłem tam wczoraj- na moście... ślady po strzelaniu były na śniegu, ale chyba nie więcej niż gdzie indziej. To był "wystrzałowy" Sylwester. Wszystkiego dobrego w Nowym 2011 Roku! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Nocny most IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.11, 10:44 Koniec zimy, snieg znikl 14 stopni plus !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Nocny most IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.11, 23:42 Poczekaj, jeszcze wróci - na wiosnę. Przedwczoraj padał tutaj deszcz na zmrożoną ziemię. Prawie 2 cm lodu - wszędzie. Dobrze, że wyrobiłem się do roboty przed tym cyrkiem, bo autostrada była zamknięta przez ponad 6 godzin. Teraz też już ciepło (+8) ale siniegu jeszcze trochę leży. A co do mostu, to przed chwilą odglądałem nagrania video anno 1994 m.in z tym prawdziwym. Miał swój urok. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 87. 07.01.11, 11:51 W Olsztynie +3, i robi się mokro. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.acn.waw.pl 15.01.11, 21:11 Śniegi zeszły, ale jeszcze powrócą, i lody zmrożą Długie oraz Krzywe (czy jeszcze jeździ się na bojerach?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek G. Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.olsztyn.mm.pl 16.01.11, 12:41 A jakże! Kilkakrotnie już tej zimy widziałem bojerowców na zatoce gutkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.acn.waw.pl 16.01.11, 19:00 Cudownie i fantastycznie, bo tak w ogóle, to ten sport chyba odchodzi w przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.01.11, 11:23 Wracają normalne zimy, wrócą bojery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.11, 18:48 Czy ktos z was pamieta stare poniemieckie bojery latajace po krzywym ,bylo w nim kilka miejsc oraz duza okragla kierownica !!(drewniana) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek G. Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.olsztyn.mm.pl 18.01.11, 20:49 Latającego nie pamiętam i nie widziałem. Ale jakieś 22-23 lata temu, w jednym z hangarów harcerskiej przystani stał kadłub takiego bojera. W nienajlepszym stanie - prawdopodobnie już wówczas dość dawno nie był używany. Określano go jako "monotyp". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.11, 07:43 A ja na tym bojerze latalem ... Ale to byly lata moze 75-77. Druzynowy Kowalski bral nas wtedy na te bojery. Byla naprawde niezla zabawa. Teraz widuje czesciej na TVP Info reklame tyrystyki latania na lodzie z Mikolajek. Rok temu wlasnie przez przypadek zobaczylem tez tego Pana Kowalskiego na TVN Info. (Chodzilo o przadkowanie ksiag wieczystych) He ... jaki ten swiat maly. Milego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 87. 19.01.11, 09:30 Jeśli jest to ten Kowalski o którym myślę to często pływa na desce po Krzywym. Mieszka zresztą na "dzielni" Pozdrówka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.if.wfis.uw.edu.pl 21.01.11, 13:06 Najwyraźniej wygląda na to, że to musi być ten Kowalski, nawet mimo niezliczonej ilości Kowalskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.11, 19:12 spadamy Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 87. 26.01.11, 21:36 tak bywa... ważne że Szkoła trwa. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 87. IP: *.acn.waw.pl 27.01.11, 13:11 No i stale, mimo różnych zawirowań, się podnosimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsk Poziom IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 29.01.11, 22:59 Wcale nie tak trzymac! Bo jak sie podtrzymuje w miejscu, to w rzeczywistosci sie opada. Ale tez, jak tu utrzymac ciagle na gorze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Baltycka IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 29.01.11, 23:01 A nasza Baltycka, to chyba niestety teraz najgorsza ulica (asfalt) w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Baltycka IP: *.acn.waw.pl 30.01.11, 17:07 Zastanawiam się, czy pamiętam Bałtycką bez asfaltu (bo Aleję Przyjaciół pamiętam), ale chyba nie pamiętam - asfalt był tam zawsze, no i chyba właśnie się trochę zmęczył, i nic dziwnego, gdyż jeździ tam dużo za dużo samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Baltycka IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.11, 19:56 Ja nie pamietam AL.Przyjaciol bez asfaltu, byl chyba zawsze. Tylko ten kawalek w lesie byl bez co mialo tylko pozytywny wplyw na zuzycie motocrosowych opon ... a sasiad WSK nie nudzil sie zagrabiajac co 2 godziny zryta na amen nawierzchnie .Pozniej w walce z nami drogi bronily psy jeden taki bardzo wciekly( chyba zolty) ale co znaczyly psie zeby z konfrontacja z motokrosowym ciezkim butem Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Baltycka 02.02.11, 11:09 Bałtycka ciągle chyba jest najdłuższą ulicą Olsztyna. Samochodów wszędzie przybyło, a Bałtycką wędrują mieszkańcy nowych osiedli i podolsztyńskich nowych-starych wsi. Rozbudowały się Redykajny, Jonkowo... cały ten rejon. Nie ma już ciszy i przestrzeni nad Podkówką... a żal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Baltycka IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.11, 20:58 To prawda jezdzilo sie tam o 4 rano rowerem na ryby .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Baltycka IP: *.acn.waw.pl 03.02.11, 10:50 No to dobrnęliśmy do kolejnej setki. Brawo. A Leszek niech zakłada część kolejną. Odpowiedz Link Zgłoś