IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 22:47
Może jutro wszyscy zmotoryzowani nie więcej niż 50 km/h, zobaczymy jak będzie
bezpiecznie.
Obserwuj wątek
    • oso1 Re: 50 km/h 05.05.04, 23:04
      Łapałem się dzisiaj na tym, że jeździ się na pamięć i z przyzwyczajenia,
      nakleiłem sobie paseczek z folii na liczniku - zobaczymy.
      :)
      • zbyszek07 Re: 50 km/h 06.05.04, 10:27
        Nie szybkosc jest najwazniejsza, a dar i umiejetnosc przewidywania.
        Zawsze mozna w koncu chodzic na piechote,
        ... dopuszczalna predkosc ok 6 km/godz??
        prosze o instrukcje,
        i wydanie odpowiednich zarzadzen,
        bo moze chodze za szybko
        :-)
    • Gość: jaro Re: 50 km/h IP: *.olsztyn.mm.pl 06.05.04, 11:06
      Ja będę pruł dalej 100-wą , i patrzył aby tylko mnie Mondeo nie zfilmował,
      Drodzy forumowicze to tylko żarcik , ale uważajcie bo się w powietrze wzbijecie
      • being28 Re: 50 km/h 06.05.04, 11:53
        Na szczescie w moim pojedzie linka sie ukrecila i nie mam klopotu z
        kontrolowaniem predkosci:) Ale z drugiej strony moj pojazd zbyt dlugo sie
        zbliza do magicznego progu 60km/h wiec nie mam problemu.

Przepis jak to w Polsce glupi i debilny. Sa juz przepisy o nierozmawianiu przez
        komorke, zwalnianiu przed przejsciem, ustepowaniu pieszym. Nawet "prawa wolna"
        na osiedlowych i marketowych uliczkach nie jest przestrzegany. Ale kilku panow
        w ministerstwie sie ucieszy, zrobia jakis smieszny wykres i beda glosic jak to
        poprawili bezpieczenstow na drogach.

Zreszta jak ktos jezdzil w Warszawie to wie jak tam wyglada 50km/h. Jak
        jedziesz ponizej 70 to wyprzedzaja autobusy ZTM, smieciarki, polewaczki itd.
    • Gość: KOWALSKI JAN Re: 50 km/h IP: *.elpos.net 06.05.04, 12:45
      tak tylko ze jadac starszym samochodem np: fso 1500 czy polonezem trzeba przy
      50 km/h jechac na 3 biegu co powoduje wieksze zurzycie paliwa.
      • Gość: leziox Re: 50 km/h IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.04, 21:17
        50 km/h w Olsztynie bedzie obowiazywac tak naprawde dopiero wtedy,kiedy na
        kazdym skrzyzowaniu bedzie stal radar.Znajac jednak mozliwosci policji/te
        finansowe/mozna oczekiwac ze nie stanie sie to nigdy.Wiec ci co jada seta beda
        jezdzili seta do czasu az kogos zabija,a przechodnie nadal beda sie bali
        przechodzic przez ulice.No i co ?I nic.Podobno jestesmy w UNII.
        • Gość: MK Re: 50 km/h IP: *.client.comcast.net 08.05.04, 17:24
          W stanach (od razu zastrzegam ze nie wszystko co amerykanskie jest lepsze -
          zeby nie podniesc cisnienia tym co nienawidza Busha) ograniczenie predkosci w
          wiekszosci miast wynosi 30mph, co jak latwo obliczyc rowna sie 48kmh - czyli
          mniej niz 50, choc samochody tu sa na ogol wieksze, z wiekszymi silnikami i z
          wieksza moca niz w Europie. Wic polega na tym, ze choc na wiekszosci ulic
          ograniczenie wynosi 30mph, to na ulicach szerszych, z dwoma lub trzema pasami
          ruchu oddzielonymi od siebie pasami zieleni itd. ograniczenie wynosi 40 lub
          nawet 45mph. Wydaje sie troche bez sensu oczekiwac, ze kierowcy beda jezdzic
          50kmh i po Glowackiego i po Sikorskiego. Wystarczy na Sikorskiego i na paru
          innych szerszych, tranzytowych ulicach postawic znaki z wiekszym limitem i po
          bolu.
          • Gość: M Re: 50 km/h IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.05.04, 08:27
            50 po Głowackiego toż to już druga prędkość kosmiczna - co ja mówię to zbliżone
            do prędkości światła.Najlepiej by było aby te "ministry" i ich świta
            wprowadziły totalny zakaz poruszania sie pojazdom samochodowym w dniach
            poniedziałek -piątek a w soboty i niedziele ograniczyć prędkość do 5 km/h !!
            (oczywiście nie dotyczy w/w "ministry").Ktoś kto jeździ
            czasami*/często*/sporadycznie* (*niepotrzebne skreślić) do Warszawy wie z jaką
            prędkością sie poruszają samochody "świty rządowej" - niekoniecznie na sygnale -
            i co -ano nic.Ich ten przepis nie dotyczy ??!!
    • Gość: glabella 70/h OK IP: *.olsztyn.mm.pl 10.05.04, 23:48
      Ale nadal można jeździć po Sikorskiego 70/h. Ja tak jeżdźę (i jestem
      wyprzedzany).
      Powinny też wejść nowe znaki dopuszczające 60/h (co wcześniej nie miało sensu)
      • Gość: wyborca Re: 70/h OK IP: *.inteko.com.pl 13.05.04, 18:30
        To nowe prawo ograniczające szybkość jazdy do 50km/h w dzień i 60 w nocy miało
        poprawić bezpieczeństwo w miejscowościach. Pewnie było stworzone na podstawie
        statystyk wypadkowych. Nie sądzę,że będzie mniej wypadków. Nadto większość nie
        przestrzega tego nakazu. Przepis martwy.
        • zbyszek07 Re: 70/h OK 14.05.04, 07:27
          jak wiele innych paragrafow,
          ale kase mozna za mandaty pociagnac.
          No i mozna po wypadku zastosowac w ciemno
          ulubiona policyjna formulke:
          za szybka jazda!
          :-)
          • Gość: leziox Re: 70/h OK IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.04, 21:47
            Jesli wiecej ludzi pojdzie w slady kolesia jezdzacego sobie "setka"po
            miescie,to niedugo czekac i nie tylko przepis bedzie martwy,ale moze i ktos.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka