Gość: OLD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 22:47 Może jutro wszyscy zmotoryzowani nie więcej niż 50 km/h, zobaczymy jak będzie bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oso1 Re: 50 km/h 05.05.04, 23:04 Łapałem się dzisiaj na tym, że jeździ się na pamięć i z przyzwyczajenia, nakleiłem sobie paseczek z folii na liczniku - zobaczymy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: 50 km/h 06.05.04, 10:27 Nie szybkosc jest najwazniejsza, a dar i umiejetnosc przewidywania. Zawsze mozna w koncu chodzic na piechote, ... dopuszczalna predkosc ok 6 km/godz?? prosze o instrukcje, i wydanie odpowiednich zarzadzen, bo moze chodze za szybko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: 50 km/h IP: *.olsztyn.mm.pl 06.05.04, 11:06 Ja będę pruł dalej 100-wą , i patrzył aby tylko mnie Mondeo nie zfilmował, Drodzy forumowicze to tylko żarcik , ale uważajcie bo się w powietrze wzbijecie Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: 50 km/h 06.05.04, 11:53 Na szczescie w moim pojedzie linka sie ukrecila i nie mam klopotu z kontrolowaniem predkosci:) Ale z drugiej strony moj pojazd zbyt dlugo sie zbliza do magicznego progu 60km/h wiec nie mam problemu. Przepis jak to w Polsce glupi i debilny. Sa juz przepisy o nierozmawianiu przez komorke, zwalnianiu przed przejsciem, ustepowaniu pieszym. Nawet "prawa wolna" na osiedlowych i marketowych uliczkach nie jest przestrzegany. Ale kilku panow w ministerstwie sie ucieszy, zrobia jakis smieszny wykres i beda glosic jak to poprawili bezpieczenstow na drogach. Zreszta jak ktos jezdzil w Warszawie to wie jak tam wyglada 50km/h. Jak jedziesz ponizej 70 to wyprzedzaja autobusy ZTM, smieciarki, polewaczki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOWALSKI JAN Re: 50 km/h IP: *.elpos.net 06.05.04, 12:45 tak tylko ze jadac starszym samochodem np: fso 1500 czy polonezem trzeba przy 50 km/h jechac na 3 biegu co powoduje wieksze zurzycie paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leziox Re: 50 km/h IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.04, 21:17 50 km/h w Olsztynie bedzie obowiazywac tak naprawde dopiero wtedy,kiedy na kazdym skrzyzowaniu bedzie stal radar.Znajac jednak mozliwosci policji/te finansowe/mozna oczekiwac ze nie stanie sie to nigdy.Wiec ci co jada seta beda jezdzili seta do czasu az kogos zabija,a przechodnie nadal beda sie bali przechodzic przez ulice.No i co ?I nic.Podobno jestesmy w UNII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: 50 km/h IP: *.client.comcast.net 08.05.04, 17:24 W stanach (od razu zastrzegam ze nie wszystko co amerykanskie jest lepsze - zeby nie podniesc cisnienia tym co nienawidza Busha) ograniczenie predkosci w wiekszosci miast wynosi 30mph, co jak latwo obliczyc rowna sie 48kmh - czyli mniej niz 50, choc samochody tu sa na ogol wieksze, z wiekszymi silnikami i z wieksza moca niz w Europie. Wic polega na tym, ze choc na wiekszosci ulic ograniczenie wynosi 30mph, to na ulicach szerszych, z dwoma lub trzema pasami ruchu oddzielonymi od siebie pasami zieleni itd. ograniczenie wynosi 40 lub nawet 45mph. Wydaje sie troche bez sensu oczekiwac, ze kierowcy beda jezdzic 50kmh i po Glowackiego i po Sikorskiego. Wystarczy na Sikorskiego i na paru innych szerszych, tranzytowych ulicach postawic znaki z wiekszym limitem i po bolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: 50 km/h IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.05.04, 08:27 50 po Głowackiego toż to już druga prędkość kosmiczna - co ja mówię to zbliżone do prędkości światła.Najlepiej by było aby te "ministry" i ich świta wprowadziły totalny zakaz poruszania sie pojazdom samochodowym w dniach poniedziałek -piątek a w soboty i niedziele ograniczyć prędkość do 5 km/h !! (oczywiście nie dotyczy w/w "ministry").Ktoś kto jeździ czasami*/często*/sporadycznie* (*niepotrzebne skreślić) do Warszawy wie z jaką prędkością sie poruszają samochody "świty rządowej" - niekoniecznie na sygnale - i co -ano nic.Ich ten przepis nie dotyczy ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glabella 70/h OK IP: *.olsztyn.mm.pl 10.05.04, 23:48 Ale nadal można jeździć po Sikorskiego 70/h. Ja tak jeżdźę (i jestem wyprzedzany). Powinny też wejść nowe znaki dopuszczające 60/h (co wcześniej nie miało sensu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: 70/h OK IP: *.inteko.com.pl 13.05.04, 18:30 To nowe prawo ograniczające szybkość jazdy do 50km/h w dzień i 60 w nocy miało poprawić bezpieczeństwo w miejscowościach. Pewnie było stworzone na podstawie statystyk wypadkowych. Nie sądzę,że będzie mniej wypadków. Nadto większość nie przestrzega tego nakazu. Przepis martwy. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: 70/h OK 14.05.04, 07:27 jak wiele innych paragrafow, ale kase mozna za mandaty pociagnac. No i mozna po wypadku zastosowac w ciemno ulubiona policyjna formulke: za szybka jazda! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leziox Re: 70/h OK IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.04, 21:47 Jesli wiecej ludzi pojdzie w slady kolesia jezdzacego sobie "setka"po miescie,to niedugo czekac i nie tylko przepis bedzie martwy,ale moze i ktos. Odpowiedz Link Zgłoś