Gość: bardzo pilne IP: 199.195.250.* 25.11.12, 12:18 ?Dlaczego po tylu latach pracy i jak tak można dyscyplinarnie zwalniać? Za co? Ktoś zna odpowiedź? Dom Pomocy Społecznej Kombatant w Olsztynie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kr Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.com 25.11.12, 15:22 Z tego co słyszałam to prawda. Szykuje się niezła awantura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.mm.pl 25.11.12, 21:02 Raczej mało realne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realne Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.11.12, 08:42 Realne, zarzuty ostre.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tropiciel Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.11.12, 20:36 Czy ktoś wie co dalej w tej sprawie?Jakoś tak cichutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość3 Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.12.12, 23:25 oj dzieje sie w kombatancie a co do zarzutów to wszystko prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tropiciel Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.12.12, 09:28 Pytam,gdzie przez te chyba 20 lat byly osoby nadzorujące pracę dyrektorki i funkcjonowanie domu,a jest ich sporo?Co,bielmo na oczach?Nóż w kieszeni się otwiera.Wszyscy powinni ponieść konsekwencje za "nicniewidzenie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cisza Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.12.12, 22:44 Czy sprawa dyrektorki Kombatanta się zakończyła,bo jakoś tak wszystko umilkło,chociaż działa się tam niezła bonanza.Czyżby tajne/poufne i nam szarakom nic do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amb Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.braniewo.vectranet.pl 02.12.12, 09:58 a co konkretnie zarzucaja dyrektorce KOMBATANTA? o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oj! Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.12, 19:25 Oj,chodzi o dużo,ale "KTOSIE" na to przez tyle lat pozwalali i mieli pomroczność jasną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbert Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.static.hostnoc.net 04.01.13, 23:09 przecież sytuacja nabrzmiewała od paru miesięcy i jest najwyższy czas podjąć zdecydowane kroki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator DPS Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.ip.netia.com.pl 11.07.13, 12:35 To samo dzieje się w DPS w Olsztynie przy ulicy Paukszty ale tam sitwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.215.136.195.macrosat.pl 12.11.14, 04:47 Prosze sprawdzic tez dps na ul.jacka kuronia 5 niech pan prezydent olsztyna tez tam zawita tam sie dzieja takie rzeczy ze glowa mala kto to slyszal ze dps zatrudnia sie podopiecznych choro. Psychicznych zeby dostawac kase z urzedu miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.dynamic.mm.pl 02.12.12, 10:01 A co ,następna przyspawana do stołka na wieki wieków ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix DPS Kombant IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.12, 14:38 jest na garnuszkowym utrzymaniu ratusza. Trudno się dziwić, że od dawna zgłaszaną niewydolność inwestycyjną będą przykrywali kolejnymi "działaniami". Czas najwyższy przygotować się do tego, by wymieść wszystko, co jeszcze stąpa ratuszowymi schodami. Dla tego gratuluję coraz częściej powstającym stowarzyszeniom biorącym interesujące ich sprawy miasta sprawy w swoje ręce. Jest to jedyna perspektywa dla tego miasta, by nie dać się finalnie urządzić przez ratuszowych urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: 37.157.196.* 03.12.12, 06:47 polityka personalna to domena prezydenta i dobrze, że wreszcie się wziął za odświeżenie kadr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "tropiciel" Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.12.12, 23:08 Oczywiście jeśli ktoś sobie zasłużył to powinien wylecieć jak nic.Jeśli w grę wchodzą sprawy finansowe to i procedura i wyjaśnianie szczegółowe być powinno.Tylko żeby na miejsca wszystkich zwolnionych(jednych słusznie innych nie) zatrudniano odpowiednie osoby a nie .....resztę proszę dopowiedzieć.Co do odświeżania kadr to mam bardzo wiele do życzenia i ogrom wątpliwości.Jak to w przysłowiu u innych widzi się okruch w oku a u siebie nie widzi się belki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.12.12, 22:52 czy ktoś wie co dalej ze sprawami w Kombatancie?Czy są jakieś konsekwencje w stosunku do dyrektorki?Czy......może po sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel22 [...] IP: *.cdma.centertel.pl 16.12.12, 18:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
antymenel.1 Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba 16.12.12, 22:36 Nie znam sprawy więc na ten temat sie nie wypowiadam ale mam pytanie: jak to jest,że ludzie,którzy systematycznie,od lat spotykają się z bardzo radykalną krytyką swoich poczynań jak pp.Jaszczuk,Gustek,Piekarski i inni jeszcze bezimienni urzędnicy ratuszowi jakoś surowej polityce kadrowej Grzymowicza się nie dali? Dlaczego dewastacja miasta,marnowanie pieniędzy,nieudolność pozostają ciagle bezkarne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.13, 23:39 Rada przyklepuje i po balu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senior Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.play-internet.pl 25.12.12, 14:26 stanowisko nie jest dane na zawsze, a i nazwiska na dyrektorskich stanowiskach -opłacane z publicznej kasy- powinny pochodzic z kastingu i konkursow Odpowiedz Link Zgłoś
antymenel.1 Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba 25.12.12, 14:29 Pewnie szuka nowego miejsca dla Gustka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przecież Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 25.12.12, 22:45 konkursy się "ODBYWAJĄ" a jakże,ha,ha,ha.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator DPS Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.12, 11:12 Już dawno były widoczne niejasności żyło się tam dobrze ale nie pensjonariuszom chyba że wybranym tak też dzieje się w Ośrodku a raczej na Paukszty 57 już od lat układy i nic nie mogą zrobić zwykli ludzie Dlaczego kontrole przez tyle lat podpisują że jest wszystko w porządku jak tak nie jest.Idą duże pieniądze ale nie do tych co potrzeba.Zwykli ludzie żebrzą a miasto dało pieniądze tylko nie wie że poszły one nie tam gdzie trzeba.Obecny Prezydent podjął walkę ale już można zauważyć że szukają na Prezydenta coś czego nie ma a by nie niszczył tych łańcuchów pokarmowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlaczego Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.12.12, 15:12 wcześniej tej walki nie podjął?A na czym ta walka się skończyła,czy na jakiejś konkretnej odpowiedzialności za takie naruszenie wszelkich przepisów jakie wykazała kontrola czy tylko na....?Właśnie czym to się skończyło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowe wieści Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.01.13, 19:54 wszystko wskazuje na to,że dzisiaj w Ratuszu przeprowadzano rozmowy z kandydatami na dyrektora.Dziwnie przebiegają te procedury.W urzędzie wojewódzkim i marszałkowskim każdy etap jest transparentny,podawana jest lista kandydatów ,którzy zostali dopuszczeni do 2 etapu i kiedy on się odbędzie a tu CICHO SZA.Ciekawe z jakich powodów?Podobno było 4 kandydatów ale nazwisk nie podam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majacy_wiedze Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.01.13, 23:57 Ja mogę podać.Kandydatów było 8 a nie 4."Niechcący" wygrała p.dyrektor wydziału spraw lokalowych z Urzędu Miasta. P/S poprzednia Pani dyrektor nie została zwolniona,to tak k woli ścisłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domającegowiedzę Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.124.181.212.sioru.com 08.01.13, 17:04 To tak ściślej podaj nam jeszcze dlaczego nie została zwolniona i któremu radnemu na tym zależało i dlaczego. Jak już masz taką wiedzę opowiedz nam. Jak nie masz lub udajesz jarząbka ucisz się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majacy_wiedze Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.01.13, 20:53 Gość portalu: domającegowiedzę napisał(a): > To tak ściślej podaj nam jeszcze dlaczego nie została zwolniona i któremu radne > mu na tym zależało i dlaczego. Jak już masz taką wiedzę opowiedz nam. Jak nie m > asz lub udajesz jarząbka ucisz się. Ja nie muszę mieć wiedzy.Odeszła na emeryturę,a nie została zwolniona.Jest to zdecydowana różnica.Kolego i nie uciszę się,bo mam taką wiedzę,której nie ma nikt.Skąd ją mam?Bo współpracujemy od 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mającego wiedze Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.01.13, 23:38 Pewnie,że zdecydowana różnica.Tylko dlaczego nie poniosła konsekwencji tylko pozwolono jej odejść na emeryturę i po sprawie?Może jeszcze z odprawą emerytalną i jakąś jubileuszówką?Przeczytajcie wystąpienie pokontrolne a wszystko będzie jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majacy_wiedze Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.01.13, 17:46 Dlatego,że "pokaż mi człowieka ,a znajdę na niego paragraf". Tak to się odbyło.Jest to jeden z najlepszych (o ile nie najlepszy) Dps w Polsce.Ona go praktycznie stworzyła.To co jest napisane w wystąpieniu pokontrolnym jest co najmniej śmieszne,a już na pewno nie prawdziwe,o czym bardzo dobrze wie Sz.P prezio.Dlatego Pan prezio nie wyciągał konsekwencji,bo nie miał za co,a jak by zwolnił ,spotkali by się w sądzie,czego prezio by nie przeżył.To tyle.Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlaczego Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 12.01.13, 23:56 bez odbioru?Skoro wystąpienie pokontrolne to kłamstwo dostępne wszem i wobec na bipie miasta i kazdy może to przeczytać(a jest paskudne),to dlaczego nie sąd za szkalowanie?Prezio nie jeden sąd ma za sobą i jakoś jest.Więc....Oj coś mi tu nie pasuje i chyba wiem co a mieszkam w tym mieście od zawsze i znam prawie wszystkie układy i układziki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mający_wiedze Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 13.01.13, 00:12 Jeżeli w wystąpieniu pokontrolnym są przedstawione fałszywe dane i na dodatek podpisane przez"Prezia" to na miejscu byłej dyrektorki natychmiast wniósłbym sprawę do sądu o zniesławienie,szkalowanie,pomówienie itd,itp.Mało tego,to może rzutować na opinię w Polsce skoro jak Piszesz to najlepszy DPS w Polsce.Sprawa w sądzie wygrana,odszkodowanie przyznane,twarz zachowana.Dla osoby nieskazitalnej to SPRAWA HONORU i zadośćuczynienia za krzywdy.Czytałem to wystąpienie!Jesli fałszywe to tylko sąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikos Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.13, 10:19 Zarzuty w stosunku do Pani Dyrektor w wystąpieniu pokontrolnym są żadne. Po kazdej kontroli są podobne. Nikt z tego powodu nie zwalnia kierownika jednostki. Tu też nie było mowy o zwolnieniu. Ale Jak znam Panią dyrektor, musiały być inne powody... Nie chciała walczyć ze ścianą, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do nikosa Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.01.13, 19:30 jeśli stwierdzenie,że w związku z nie respektowaniem wszystkich obowiązujących przepisów bezcelowe jest wydawaniejakichkolwiek zaleceń,pokrywanie się obowiązków pracowników ze zleceniami dla firm zewnętrznych ,dzielenie zakupów z tej samej "działki"by ominąć procedury przetargowe,zatrudnienie syna itd,itp dużo tego.Jeśli to nic to ja przepraszam,czy toprywatny folwark?Jeśli to zarzuty nieprawdziwe to jak słusznie ktoś napisał powinna być sprawa w sądzie za za zniesławienie.Chyba się pofatyguję i poczytam sobie inne wystąpienia pokontrolne i zobaczę czy faktycznie wszystkie są podobne.Po lekturze podzielę się spostrzeżeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po lekturze Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.01.13, 23:31 Po lekturze chyba ponad 30 wystąpień pokontrolnych zamieszczonych na stronie Urzędu Miasta(kontrole planowane i nieplanowane w latach 2010-12) piszę do nikosa:proszę nie wciskać ludziom kitu,że takie zapisy są w każdym wystąpieniu bo to NIEPRAWDA. "Nieprawidłowości" w Kombatancie to jakiś koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majacy_wiedze Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.01.13, 19:49 Nie chciałem już na to odpisywać,bo oczywiście wszyscy wiedzą lepiej ale może tylko kilka przykładów. 1.Zarzut nepotyzmu - zatrudniony syn -owszem, jako kierowca, stanowisko gdzie nie jest się bezpośrednio podległym,wiec nie jest to niezgodne z ustawa. Zatrudniony tam od 7 lat i wcześniejszym kontrolom jakoś to nie przeszkadzało. 2.Niektóre zlecenia robione przez firmę bratanka -owszem,najniższa cena wykonania usługi,wiec co?, firma miała brać droższego wykonawce bo obcy? -wcześniejszym kontrolom również to nie przeszkadzało 3.Dzielenie kontraktu bez przetargu - bzdura,która została udowodniona. Większość zarzutów została podniesiona przez prawników ale prezio podtrzymał to co napisała kontrola (sic!)Dlaczego?To wiem ja i wie Pan prezio. Obłuda nie zna granic ale to kwestia czasu.Pan prezio sam na siebie kreci bat.Mamy bardzo ciekawe pismo w sprawie Sz.P Dyrektor podpisane przez niego.(już po odejściu)Szkoda,ze nie mogę go opublikować....przynajmniej na razie. P/S "dziwnym" trafem,konkurs na dyrektora,wygrała Pani Dyrektor z Urzędu Miasta,z wydziału spraw lokalowych,a przegrali konkurs dyrektorzy (obecni)domów pomocy społecznej :) Tak tak wiem,ma lepsze kompetencje:) Pozdrawiam normalnych i znających realia w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pewnie Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.01.13, 20:06 Oczywiście syn zatrudniony i kontrolującym do tej pory nie przeszkadzało.Kto kontrolował ?Oczywiście nie w bezpośredniej podległości ale w podległości do praqcownika,który bezpośrednio podlega dyrektorowi.Jaki wniosek?Pewnie wygrał bratanek bo dał najniższą cenę.A jaką miał dać żeby wygrać i zarobić?Człowieku,nie rób ludziom wody z mózgu bo nie masz przed sobą idiotów.Może Grzymowicz wystosował pismo z przeprosinami co?A może takie jak to zwykle bywa przy odejściu na emeryturę,bo nie można inaczej?I na zakończenie macie pismo ale nie pokażecie.To tak jak PiS.Wiem ale nie powiem.Mamy tzn kto?Występujesz w wielu osobach?Jak obłuda to do Sądu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbulwersowany Uwaga,uwaga.Pani dyrektor znowu w akcji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.02.13, 21:22 Ten,kto się martwił o p.dyrektor już nie musi.Oto znowu wkroczyła na salony władzy i objęła stanowisko dps w Różnowie.To zaiste b.ciekawe,bo przecież na emeryturę musiała odejść za..........vide zarzuty w wystąpieniu pokontrolnym oraz wyjaśnieniach wszystko_wiedzącego na forum.Ciekawe czy zabierze ze sobą syna-kierowcę.No i oczywiście już bezkarnie firma bratanka będzie mogła wygrywać przetargi.Na otwarciu tego domu-patrz zdjęcia na ich stronie www.domnaddolina.pl wszyscy,którzy działalność p.dyrektor "KONTROLOWALI" no i teraz znowu jest z nimi.Piąknie k...a,pięknie.Olsztyńskie bagno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Uwaga,uwaga.Pani dyrektor znowu w akcji IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.02.13, 18:15 Synka pewnie nie zabierze,bo podobno za granicę się wybiera:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbulwersowany Uwaga,uwaga.Pani dyrektor znowu w akcji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.02.13, 21:26 nie podałem,że wystąpienie pokontrolne jest na stronie bip urzędu miasta w zakładce kontrole 2012 -kontrole nieplanowane dps kombatant.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o kurde! Re: Uwaga,uwaga.Pani dyrektor znowu w akcji IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.02.13, 09:55 Przecztałem,obejrzałem.Ludzie co to jest,jak w takim przypadku pozwolono tak sobie pójść na emeryturę.To sprawa do dogłębnego wyjaśnienia,tak być nie może! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to dobrze, Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.01.13, 17:07 to porządna kobieta,pracowita, zna się pracy i nie idzie na żadne układy.Skoro poprzednia nie została zwolniona to o co chodzi?Tyle szumu i nieprawidłowości i co?Bez konsekwencji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no właśnie Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.01.13, 23:09 co jest z poprzednią dyrektorką?Sprawy zamiecione pod dywan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.olsztyn.mm.pl 13.01.13, 09:00 ktos wspomnial o D P S na Paukszty cos naten temat wiem chyba nie moze byc ok skoro rzadzi tam dyrektorka chyba ok. 80 i ile afer juz tam bylo najlepjej wiedza Ci ktorzy tam pracowali a odeszli bo nie mogli patrzec na to co tam sie dzialo a teraz zatrudnila rodzinke moze media zaproponuja spotkanie z bylymi pracownikami to sie dopiero dowiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Nie wierzę IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.13, 10:17 w zdolność Grzymowicza do doboru kadr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja też Re: Nie wierzę IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.02.13, 00:33 przecież to jest tragedia.Nie on ją powoływal ale też nie zrobił tego co powinien w świetle zarzutów.Podlegała bezpośrednio pod dyrektora MOPS E.B.oraz dyrektora Wydziału Zdrowia i Polityki Społecznej obecnie E.B-Z.Poza tym,że pełniła funkcję dyr.Kombatanta to jeszcze na 1/2 etatu była dyr.domu dziennego pobytu podlegającego pod MOPS,wykładowcą UWM(w czasie pracy),prezesem jakiegoś stowarzyszenia(pewnie też w czasie pracy),które ma siedzibę za darmo w Kombatancie,co jest niedopuszczalne .To normalnie dla p.dyrektor prywatny folwark.Dziwię się,że kochana władza tyle lat temu przyklaskiwała.To jest temat dla TVN Uwaga i pewnie tak będzie,bo to wszystko za nasze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majacy_wiedze Re: Nie wierzę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.02.13, 10:16 Gość portalu: ja też napisał(a): > przecież to jest tragedia.Nie on ją powoływal ale też nie zrobił tego co powini > en w świetle zarzutów.Podlegała bezpośrednio pod dyrektora MOPS E.B.oraz dyrekt > ora Wydziału Zdrowia i Polityki Społecznej obecnie E.B-Z.Poza tym,że pełniła fu > nkcję dyr.Kombatanta to jeszcze na 1/2 etatu była dyr.domu dziennego pobytu pod > legającego pod MOPS,wykładowcą UWM(w czasie pracy),prezesem jakiegoś stowarzysz > enia(pewnie też w czasie pracy),które ma siedzibę za darmo w Kombatancie,co jes > t niedopuszczalne .To normalnie dla p.dyrektor prywatny folwark.Dziwię się,że k > ochana władza tyle lat temu przyklaskiwała.To jest temat dla TVN Uwaga i pewnie > tak będzie,bo to wszystko za nasze pieniądze. Takich bzdur to jeszcze nie słyszałem i nie trzeba być znawcą tematu żeby wiedzieć że,po 1.podlegała pod prezydenta, a nie pod dyrektor MOPS (jednostka samorządowa UM) 2.wykładowcą na UWM jest nadal i jaki to ma związek? (co do godzin pracy to dyrektorzy jednostek mają NIENORMOWANY czas pracy) 3.prezesem nie jakiegoś stowarzyszenia,tylko stowarzyszenia dzięki któremu mieszkańcy DPS-ów mieli liczne imprezy i inną pomoc materialną 4.kierownikiem dziennego pobytu nie była na 1/2 etatu (i też jaki to ma związek ze sprawą?) Zastanawia mnie jedno.Zazdrość zżera że zrobiła karierę,była odznaczana wielokrotnie przez prezydenta kraju,miasta,wojewodów,uznana kobietą roku.Boli? P/S na szczęście te "jakieś" stowarzyszenie planuje wzięcie pod skrzydła kolejnego DPS w którym to powoła sobie samo dyrektora,i prezio nie bardzo będzie miał cokolwiek do powiedzenia,że Pani Dyrektor wraca na swoje stanowisko hehe.Czekam na ten moment niecierpliwie. P/S2 a TVN czy Polsaty serdecznie zapraszamy(chociaż chyba po ptokach skoro sobie odeszła na emeryturę i jest dyrektorem innego DPS),będzie się z czego pośmiać,tyle że prezio "trochę" zblednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tropiciel Re: Nie wierzę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.02.13, 23:40 Dawno moje oczy nie cieszyły się lekturą forum ale jest ciekawie.Nie wiem czy piszących wcześniej zżera zazdrość czy boli ale mnie kariera w wydaniu made in Olsztyn nie interesuje zatem odniosę się do oficjalnego słowa pisanego.Piszę to ,co udało się wyczytać na str.bipu MOPS Olsztyn cyt."Samodzielne jednostki budżetowe nadzorowane przez dyrektora MOPS na podstawie upoważnienia Prezydenta Miasta DPS Kombatant (dalej adres) DPS ul.Bałtycka. Następnie kolejna informacja z tego samego źródła dot.dziennych domów pomocy społecznej będących jednostkami MOPS-u "Dzienny Dom Pomocy Społecznej Kombatant ul.Fałata 23-Kierownik - tu nazwisko p.dyrektor czyli M.G. Co zaś się tyczy tzw.nienormowanego czasu pracy to w istocie funkcje kierownicze wymagają szczególnego czasu pracy ale bez nadużywanie tago tak powszechnego tłumaczenia "wszystko można bo mam nienormowany czas pracy".To,że stowarzyszenie tak sprawnie działa to super tylko dlaczego korzystało ZA DARMO z pomieszczeń publicznej placówki?Nie wiem o co chodzi,bo już kilka razy w tym temacie pojawiają się słowa dot."prezia" jakieś takie straszące co to na niego macie itd.Prawde mówiąc nie interesuje mnie to,ale nie lubię jak ktoś pisze ,że coś wie ale nie powie.Ktoś już takie zdanie chyba też wypowiedział.He,he jak to pisze mający wiedzę,pracować można i do 100 lat tylko żal,że nie daje się sznsy młodszym.Ale cóż KARIERA.Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trpiciel Re: Nie wierzę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.02.13, 19:57 bardzo jestem ciekaw nowej wiedzy od "mającego_wiedzę" w odniesieniu do wiedzy,którą zacytowałem z oficjalnej strony MOPS.Czy to nieprawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majacy_wiedze Re: Nie wierzę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.02.13, 23:22 Przyjacielu,na stronie jest napisane..źle i dobrze zarazem.Była kierownikiem (tak jest na stronie MOPS) i to się zgadza...dziennego pobytu co podałeś dalej.Tam pracownicy są zatrudnieni i podlegający pod MOPS.Nie ma to nic wspólnego z DPS, jako domem pobytu stałego.(poczytaj ustawę,kto jest jednostka nadrzędną dla dps) Co do korzystania "za darmo" z pomieszczeń przez stowarzyszenie to...sam prezydent (tyle,że jeszcze poprzedni) podpisał taka umowę.Tym pomieszczeniem w/g umowy był jakiś tam % gabinetu dyrektora.(śmiech na sali)Tu się wcale nie dziwie, ze za darmo,skoro stowarzyszenie jest działalnością non profit,i działa na rzecz m.in owego domu,pozyskując środki na imprezy i inne rzeczy materialne dla podopiecznych. To dziwne?Czyli notabene dokładają do DPS i jeszcze maja płacić ze to adres ich siedziby?Bo w zasadzie nic poza tym. Co do prezia.Nikt nikogo nie straszy.On sam sobie dołek kopie, bez niczyjej pomocy,a ja nie jestem osoba ani upoważnioną,ani mającą w interesie udostępnianie takowych dokumentów. Mnie to lotto,tyle,ze nie lubię jak się pisze bzdury na podstawie wpisów pismaków z gazet lub ludzie "nie mających wiedzy". Cos wyjaśniłem czy nadal nie.Jak nie, to polecam czytać w najbliższych dniach Gazetę Olsztyńską tudzież Olsztyniaka (tu nie mam dokładnej wiedzy hehe)Ma być o nowej P.Dyr. Moze wtedy niektórzy coś zrozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale ciekawe Re: Nie wierzę IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.02.13, 09:37 tzn.,że p.dyrektor jak człowiek orkiestra i dyrektor i kierownik i stowarzyszenie.Doba ma chyba 48 godzin.Najciekawsze,że kierownikiem była w jadnostce,której dyraktor jak napisał tropiciel z up.prezydenta sprawowała nadzór.Jak to nazwać inaczej niż kolesiostwo?Co ,nie ma innych ludzi do pracy tylko sami swoi i ręka rękę.Pewnie dlatego tak super wychodziły kontrole.Ciekawe związki.Ciekawe masz Człowieku informacje skoro wiesz co będzie w prasie.Też z układu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majacy_wiedze Re: Nie wierzę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.02.13, 17:55 Kolejna zazdrosna osoba.W zasadzie to nie chce mi się już tłumaczyć,bo jak wspomniałem,ja nie mam w tym kompletnie żadnego interesu. Tak,była kierownikiem z prostego powodu.Ktoś (nie P.Dyrektor) wymyślił dzienny dom pobytu w którym pracują 2 (słownie:dwie) osoby z mops.To co mieli zatrudnić dla tych 2 osób kierownika dodatkowo na etat? czy dać P.Dyr. 1:50 etatu (oczywiście nie mam pojęcia jaka to część ale obstawiam jakąś śmieszną)Więc jako kierownik podlegała dyr.MOPS,więc gdzie tu kolesiostwo? Co do stowarzyszenia,nie życzę żebyś musiał/a potrzebować pomocy jakiejkolwiek instytucji typu stowarzyszenie czy fundacja.Jako prezes nie ma z tego 1zł.Podobnie jak 800 członków (dyrektorów innych dps-ów m.in)Im też pewnie brakuje doby.Poczytaj jak działa i jakie ma zadania stowarzyszenie,to będziesz wiedzieć ile czasu poświęca się na jego prowadzenie. Ponieważ zawiść i zazdrość bije,to doczytaj w tym temacie,że jeszcze jest wykładowcą na UWM,była też specjalistą d/s likwidacji oraz prywatyzacji (jako oddzielne działania) przedsiębiorstw przy wojewodzie Warm.Maz. Skoro tobie doby nie starcza na 1 pracę to Twój problem. Jeżeli chodzi o kolesiostwo,to niby z kim miała,z prezydentem?z którym? skoro była na tym stanowisku ponad 26 lat, a dom istnieje od 30.Łatwo kogoś oceniać po artykułach (nielicznych zresztą w porównaniu z tym co się dzieje w ratuszu)Zapytaj może osoby które pracowały (pracują)z tą osobą 26 lat,nie znajomych tylko pracowników z takim stażem,a może też tych z krótkim,a potem pisz. Zapytaj liczne zespoły kombatantów i emerytów co o Niej sądzą. P/S nowa P.Dyrektor też jest kierownikiem dziennego pobytu.Więc co?, też jest z układu.Nie sądzę,biorąc poprawkę,że była "wyrzucona" z MOPS-u ,a była tam w-ce dyrektorem:) P/S2 nie znam nikogo z gazety,dowiedziałem się przypadkiem po artykule wczorajszym,że będzie jego kontynuacja (w pewnym sensie) i wcale mnie to nie dziwi. Jeszcze coś mam dodać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tropiciel Re: Nie wierzę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.13, 18:09 Drogi przyjacielu a może przyjaciółko mająca_wiedzę pozwól,że znowu skomentuję dotychczasową dyskusję.Skoro nie masz ochoty już dłużej tłumaczyć to nie tłumacz tym bardziej,że jak piszesz nie masz w tym żadnego interesu.Jeśli jednak zdecydowałeś(-aś)się na dyskusję,to proszę pisz prawdę .Zacznijmy od tego,żę: -pani dyrektor pracowała na 1/2 etatu jako kierownik dziennego domu pomocy i nie pisz,że nie wiesz, -nie pisz też,że nie wiesz,kto wymyślił ten dom skoro wiesz,że pracowały w nim 2 osoby z MOPS, -o kolesiostwie można mówić skoro dyrektor MOPS z upoważnienia prezydenta sprawuje nadzór nad Kombatantem i daje pracę jego dyrektorce, -1/2 etatu to praca jak znalazł dla osoby,która chce pracować ale niestety miejsce zajęte przez koleżnkę dyrektorkę, -co zaś się dalej tyczy kolesiostwa to nie trzeba wymyślać cudów,wystarczy zadać pytanie ile lat dyrektorką MOPS jest ta sama osoba czyli Elżbieta B.(swoją drogą swego czasu w MOPS pracował jej syn i synowa,teraz została synowa a syn starował w konkursie na dyrektora Kombatanta). Słowem, po dodaniu w Kombatancie syna b.pani dyrektor JEDNA WIELKA RODZINA.W takiej sytuacji jak kontrolującym mógł przeszkadzać nepotyzm, -z mojej wiedzy z racji zawodu wiem (a mam b.duże doświadczenie życiowe i zawodowe ),że łapiąc tyle srok za ogon(Ty to nazywasz karierą) nikt nie jest w stanie w sposób właściwy wykonywać swoje obowiązki, - P/S jeśli masz wiedzę to pisz prawdę a nie ściemniaj na własny użytek -obecna dyrektorka nie jest kierownikiem dziennego domu i nie trzeba specjalnych zabiegów,żeby to ustalić.W Olsztynie działają telefony i każdy ma prawo to sprawdzić, -bardzo interesuje mnie z jakiego powodu obecna p.dyrektor została "wyrzucona" z MOPS,jak piszesz,bo mając wiedzę jaką mam nasuwa się tylko jedno....Zostawiam Ci pole do popisu. drogi Przyjacielu, -co do rozmów z różnymi osobami to było ich b.wiele i ......gdyby było tak cudnie to nie byłoby mnie na tym forum.Pozdrawiam TROPICIEL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajajaj! Re: Nie wierzę IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.02.13, 23:12 ale pięknie!Czyja rodzinka gdzie jeszcze pracuje w jednej firmie albo w podległej?Gdzie ja mieszkam?Ciekawe jakie kwiatki przy tej sprawie jeszcze wyjdą?Kurde czekam z niecierpliwością.A co z tym MOPS-em,o co tu chodzi,bo nie czaję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajajaj! Re: Nie wierzę IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.02.13, 22:34 kurde,już mi się zdawało,że znowu ktoś napisze coś ciekawego o" wspaniałych" ludziach i ich rodzinach świetnie pracujących a tu co?Nikt nie odpowiada na teksty.Pewnie wszystko prawda.Pozdrawiam dyrektorkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.14, 08:06 i jak dzieje się obecnie w "Kombatancie", lepiej? chodzi głównie o zadowolenie pensjonariuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.14, 08:40 Tak,tak,dużo "lepiej",nawet mieszkańcy zaczęli tak swojsko nazywać dps, Alkatraz czy jakoś tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.14, 22:31 Temat wyraźnie odświeżony bez rzetelnej informacji o finale podniesionej sprawy i jej przyczynach. Nie jestem zwolennikiem polityki Grzymowicza po jego wielu oświadczeniach, inwestycjach nie biorących pod uwagę opinii mieszkańców czy serwowaniem insynuacji, że ja wam pokażę, kto tu rządzi. Temat bardziej nadaje się na kampanię wyborczą, niż sensowną analizę i ocenę problemu. Problemy kadrowe stanowią jedną stronę polityki Grzymowicza, a rzeczywistość, z którą się boryka tworzy też niezbyt ciekawy obraz. Nazwa firmy "Dom Kombatanta" pozostaje praktycznie bez odpowiedzi, jakiego to kombatanta. Tworzony był jako dom kombatanta II wojny światowej. Biorąc pod uwagę wypadki, że ponoć nawet kilkuletnim dzieciom przyznawane były uprawnienia kombatantów, po 69 latach tych kombatantów na prawdę nie wiele pozostało. To po pierwsze. Po drugie, bardziej mi odpowiada na dzień dzisiejszy pojęcie getriatrii zajmującej się schorzeniami raczej wieku podeszłego jako dziedziny medycyny - być może nawet z uwzględnieniem kombatanckich powikłań, niż serwowaniem tego, czego praktycznie nie ma w rzeczywistości. Nie wiem, czy jest lepiej. Wolę jednak sannę na śniegu a nie usilnie realizowaną na grudzie stwarzająca pozory czegoś, czego praktycznie nie ma. Pewne jest jedno - że jest ileś tam etatów przynajmniej częściowo - jak mi się wydaje - na garnuszku ratusza. Do dnia dzisiejszego jakoś kosztów funkcjonowania samego ratusza i jego agend w budżecie miasta składającego się z naszych podatków jakoś nikt nie chce liczyć. Natomiast rwać z tego budżetu pod każdym pretekstem jest wielu. Osobiście twierdzę, że Grzymowicz wykorzystał propagandowo tzw. "budżet obywatelski" dla doraźnego zamknięcia twarzy wielu krytykujących aktualny stan zarządzania miastem. 2 mln na 20 osiedli, to jest 100 tys. na każde osiedle. Ile metrów dziurawego od lat chodnika można wymienić za te pieniądze wymieniając na tzw. "polbruk"? W praktyce uważam to za pieniądze wyrzucone w błoto w sytuacji, gdy np. ul. Partyzantów przeżywa "sodomię i gomorię" nieustającego dyktatu ratusza w stosunku do społecznych koncepcji niejednokrotnie prezentowanych w różnych okresowo organizowanych dyskusjach. Nie znam treści zlecenia dla biura projektowego w Gdańsku na opracowanie kolejnego projektu. Obawiam się jednak, że nadal tkana jest ta sama pajęczyna usilnego zatykania ulic miasta pamiętających co najmniej XIX wiek obecnym ruchem komunikacyjnym bez żadnej sensownej koncepcji organizacji ruchu rozrastającej się konglomeracji z miejscowościami ościennymi. Podejście iście kombatanckie ujmujące znane powiedzenie "panta rhei" w układ kazamatów zaserwowanych przez aktualnie rządzących. Efekty zarządzania tym miastem przez kolejne ekipy zarządzania tym miastem uważam za niezbyt budujące. Czy termy w Lidzbarku Warmińskim lub lotnisko w Szymanach jest realizowane dla kombatantów??? Przecież na dzień dzisiejszy nasze miasto i region zalicza się w Polsce do regionu o: - największym bezrobociu w kraju - najwyższych dotacji - najniższych płac - największej migracji za pracą... Dyskusja o zatrudnianych kadrach w Domu kombatanta staje się jedynie twarzą odzwierciedlającą swoistą charyzmę dotychczasowych władz i mieszkańców tego regionu dających sobie wcisnąć propagandę szczęśliwości zamieszkiwania w tym regionie i mieście. Porównanie kondycji np. miasta Rzeszowa z Olsztynem przez okres ostatnich 30 lat zdecydowanie przemawia na niekorzyść naszego miasta. Pozostaje tylko odpowiedź na pytanie - DLA CZEGO!!! Odpowiedzi na ten temat na pewno nie udzieli dyskusja na temat "Domu Kombatanta" czy "Placu pod Pałami". Fatum tkwi w samym społeczeństwie, które z tych czy innych względów godzi się na serwowane gazetowo-propagandowe bajery płynące wprost z ratuszowych annałów. Przejrzystość funkcjonowania władz - czy iluzja breloczka z czystym wzorem "De libero arbitrio" czy człowiek po upadku systemu, ma możliwość wyboru między dobrem a fatalizmem iluzji. Pojęcie erasm i erasmus w moim przekonaniu powinien studentów powinien wystarczająco uczulić na tak często stosowane detergenty dala oceny ryzyka czynników powierzchniowo czynnych nie tylko na brudną bieliznę. Odpowiedz Link Zgłoś
prababcia102 Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba 06.01.17, 10:54 Za pychę i pazerność, które przysłoniły jej rozum, a co dzieje się z dyrektorami którym brakuje rozumu? Była bez porównania lepszym dyrektorem od obecnej, bo była dyrektorem, a ta kim jest ??? Ta - oby do emerytury, uśmiechać się i wmawiać wszystkim, że jest lepiej. Nikt nie jest zadowolony z tej zmiany tylko Ona sama. Odpowiedz Link Zgłoś
prababcia102 Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba 06.01.17, 11:11 Dlaczego po tylu latach? Ano właśnie te lata najbardziej zaszkodziły , bo wdarła się pycha , krótkowzroczność i pazerność, które przysłoniły jej rozum, a co dzieje się z dyrektorami którym brakuje rozumu, szaleją. Otaczają się błaznami i sądzą, że jest okey. Była bez porównania lepszym dyrektorem od obecnej, bo była dyrektorem, a ta kim jest ??? Ta - oby do emerytury, uśmiechać się i wmawiać wszystkim, że jest lepiej. Nikt nie jest zadowolony z tej zmiany tylko Ona sama. Odpowiedz Link Zgłoś
prababcia102 Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba 06.01.17, 14:04 Nowa dyrektorka też już ma swoich błaznów i to o dziwo tych samych co jej poprzedniczka, A zatem ludzie rodzą się błaznami i zostają nimi do śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
prababcia102 Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba 14.01.17, 09:39 Wiem że temat jest od lat nieaktualny, ale Jestem mieszkanką tego domu i wszystko co się w nim dzieje mnie dotyczy. A wszystko jest nastawione na bylejakość i zakłamanie. Zacytuję urywek reklamy Domu - obsada personalna pod względem liczby zapewnia świadczenia usług na poziomie obowiązujących standartów. Jest to niezmieniony urywem sprzed wielu lat. Kiedyś 90% pensjonariuszy była chodząca, a więc wiele rzeczy robili sami, teraz 10% jest chodząca a przy pozostałych trzeba się napracować. Sprzęt na sali gimnastycznej często się psuje, jest stary. Kupiono nowe krzesła do ćwiczęń na siedzący, za lekkie, strach na nie siadać. Poza tym wszystko to co kiedyś robili mieszkańcy teraz robi personel i to kompletnie mija się z celem. Nasz Głos Seniora to był kwartalnik w którym pisaliśmy o sobie i swoich problemach, teraz wpisało się nieprawdziwy skład redakcyjny, dla zamydlenia oczu, a artykuły piszą pracownicy. Żeby nie było, że Radio Kombatant zostało zlikwidowane to pracownicy puszczają jakąś płytę z muzyką i wsio. Pracownicy nie lubią tego robić bo wiedzą, że to jest lipa ale spełniają zachcianki dyrektorki. Wmawiają jej, że jest pięknie bo ona chce to słyszeć a oni chcą pracować. Znalazłam też recenzję spotkania sylwestrowego - pracownica zachwala a ludzie wychodzili zdegustowani. Nie ma to jak mieć swoich błaznów i cieszyć się, że się jest chwalonym. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Ta dobra zmiana to zaledwie naiwny koziołek 07.01.17, 23:24 dla naiwnych. Państwo prawa bezczelnie zmienianiane jest na państwo religijnego totum facum. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Nie cywilna, ale partyjna administracja 08.01.17, 00:29 daje swój głos. Nie znam szczegółów omawianej sytuacji, ale nie po raz pierwszy realizowana polityka kadrowa w mieście może budzić uzasadnione zastrzeżenia. A takich na forum pojawiało się mnóstwo. Bzdety pod naiwną publiczkę o jakichś konkursach brzmią tak samo dumnie jak i fałszywie. W mim przekonaniu - choć być może w tym wypadku się mylę - o wymianę kadr na własne ugruntowane partyjnie. Mimo wszystko uważam, że sukcesem III RP jest to, że na dzień dzisiejszy tego rodzaj władcy codziennej rzeczywistości nie mają wpływu na legitymowany dostęp do seansów filmowych wyświetlanych w miejscowych kinach. Otóż Proceduralna definicja demokracji pomija kwestię funkcjonowania nie tylko tego miasta takie jak np.: charakter, cel i metody zaangażowania się partii politycznych w system konsultacji i opinii społecznej. Przewraca to nie tylko w teorią ombutsnmana podniosziną przez Solidarnoiść, ale wręcz jej uwłaczającą. Odpowiedz Link Zgłoś
prababcia102 Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba 15.01.17, 17:01 Przykra sprawqa, ale mój tekst z 14 stycznia 2017r. został skasowany. Musiało zaboleć. Miało zaboleć. Kubeł zimnej wody na dyrektorskie głowy zawsze jest potrzebny od czasu do czasu. Ale zarządca tej strony to się nie popisał. Odpowiedz Link Zgłoś
tulasek Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba 17.01.17, 19:38 Ty jesteś tą prababcią od słynnych pamiętników? Odpowiedz Link Zgłoś
prababcia102 Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba 22.01.17, 09:16 Do tulaska - ciebie też skasowali, ciekawe co napisałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba 15.02.17, 17:38 Jest w imieniu miasta właścicielem DPS i ma do tego prawo. Do rozstrzygnięcia pozostaje sprawa, czy to prawo jest właściwie wykorzystywane. Decyzję w tej sprawie powinne przejśc przez komisję Rady i samą Radę Miasta, o ile Rada Miasta jest tym, za jaką chce się uważać. Odpowiedz Link Zgłoś
prababcia102 Re: P. Grzymowicz chce zwolnić dyrektor DPS Komba 22.02.17, 14:10 Tulasku co Ty za pytania zadajesz? O jakie pamiętniki pytasz? Chyba w ratuszu pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś