Dodaj do ulubionych

Tu było Forum Olsztyna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:03
Było i się zmyło. Za sprawą jednego użytkownika, i przy milczącej aprobacie
adminów Gazet Wyborczej zamieniło się w forum Faktów i Mitów :P

Wszystkich, którzy żałują dawnego forum, na którym mozna było poczytać i
porozmawiać na przykład o wyborach samorządowych, lotnisku, obwodnicy,
remoncie ulic, sklepach, kinach, knajpkach, szkołach, uniwersytecie, o Warmii
i o Mazurach, itp, itd - zapraszam do wpisywania się w tym wątku.
Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.ols.vectranet.pl 10.03.06, 21:08
      Pojawiła się szansa na normalny wątek :)
      • edico Re: Tu było Forum Olsztyna 10.03.06, 21:29
        Słusznie to zauważyłeś i masz u duży mnie plus pod tym względem bez względu, jak
        się do tego odniesiesz. To forum - jako jedne z nielicznych w Polsce, o ile niue
        jedyne - było przemiłym forum towarzyskim lansującym rozwagę, spokój i
        umiejętnoiść przelania własnych myśli przez klawiaturę w sposób dostojny, godny
        i nie uwłaczający nikomu. Co prawda było kilku forumowiczów z ostrym piórem,
        ossadzających fanaberie abiturientów trudnej sztuki dyskusji na zasłuzonym
        miejscu, niestety pojawiających się już sporadycznie albo wcale. Nie sądzę, by
        robili to bez przyczyny i wcaler im się nie dziwię.

Zastanówcie się sami, co z tego forum robicie. Mój ostastni kilkudniowy wtręd
        nie jest też bez przyczyny. Nasi starsi koledzy potrafili zachować na tyle
        kulturę dyskusji i wymiany pogladów, że do dzisiaj mamy forum, na którym możecie
        pisać bez logowania. Jeżeli chcecie korzystać z dorobku innych, stańcie na
        wysokości zadania i prowadźcie dyskusje na zasadach argumentów a nie ad rem.
        • Gość: bagiennapijawka Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:54
          Do wpisywania się w tym wątku zapraszam tych, którzy żałują foum miejskiego,
          bogatego w różne dyskusje i opinie, nie zdominowanego przez jednego użytkownika
          produkującego kilkadziesiąt postów dziennie na jeden i ten sam temat, co, jeśli
          się nie mylę, określa się jako spamowanie.
          A propos kultury dyskusji i nie uwłaczania innym niech wystarczy ten link
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=37972078&a=38020276
          Poza tym zdecydowanie wolę dyskusje ad rem niż ad personam, ale jak widać nie
          wszystkim jest dane zauważenie różnicy między jednym a drugim.
          • edico Re: Tu było Forum Olsztyna 12.03.06, 15:10
            Nic bardziej pożądanego i trudnego nie ma na ziemi, niż prawdziwa dyskusja ;))
    • Gość: Audi Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.03.06, 21:16
      Bida z Nedza ...
    • being28 Re: Tu było Forum Olsztyna 10.03.06, 22:02
      Powinnismy wywalczyc kolejne podforum - "powazne dyskusje". A tam bedzie miejsce dla ballestów, dzieciaków z Elbląga, wszelkich innych maniaków Procyka itp.
      • Gość: xxx Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 22:06
        i edica
        • Gość: zyz Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 11.03.06, 00:49
          Dlaczego argumenty ad rem są niewskazane na forum? To jakiś nowy pisi pomysł,
          poczęty w sejmie?
      • Gość: bagiennapijawka Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 12:09
        Being - pomysł masz dobry, ale tylko teoretycznie. Nie sądzisz chyba, żeby
        wymienieni przez Ciebie 'dyskutanci' zechcieli dobrowolnie udać się do swojego
        podforum. Ktoś musiałby ich tam skierować, a najwyraźniej nikomu się nie chce.

Pomysł ze społecznym moderatorem jest kiepski, bo dlaczego ktokolwiek miałby
        dobrowolnie zbierać cięgi za pilnowanie porządku na forum Gazet Wyborczej?
        Borasca nie wytrzymała tego ciśnienia i odeszła - ze szkodą dla forum Olsztyna,
        a zwłaszcza dla fotogalerii.

Admini GW zaś udowodnili, że można na tym forum bezkarnie spamować, można w
        ciągu kilku zaledwie dni pstryknąć ponad dwieście postów, zakładać wątek po
        wątku, wszystkie na jeden i ten sam temat, nie związany z naszym miastem, a
        wszystko tylko w jednym celu - żeby 'wam podokuczać'. Zero reakcji.
        No to jak to jest - czy leci z nami admin?
        • Gość: poezja polska Tu Maryś poszła na raki IP: *.olsztyn.mm.pl 11.03.06, 12:29
          A poniższy wpis jest związany z naszym miastem! Są tu i raki, i szczupaki, i
          niejedna Maryś co się zabiera do rządzenia. A autorem jest poeta tak bogobojny,
          że go ani redakcja tutejsza, ani nawet ksiądz Rydzyk nie odważy się
          zakwestionować.

Poszła młoda Maryś na raki,
          Wygryzły jej pisię szczupaki.
          Siadła nad potokiem i płacze:
          Wróć mi moją pisię szczupacze!
          Z czymże teraz do karczmy chodzić?
          Czym ja będę parobków zwodzić?
          Czym ja będę Stacha jednała?
          Jak zapłacze mać zestarzała.
          Moja pisia matkę żywiła;
          Moja pisia mnie ustroiła.
          Co na świecie z dziewki bez pisi?
          Pójdą marnie lata Marysi.

• edico Re: Miłośnicy hipokryzji 11.03.06, 15:29
      W stosunku do osób związanych z Kościołem katolickim pojawiały się zarzuty
      dotyczące następujących problemów:

- Molestowania dzieci przez duchownych oraz świeckich działających w imieniu
      Kościoła w lokalnych społecznościach.
      - Wykorzystywania seksualnego wychowanków w instytucjach edukacyjnych oraz
      ośrodkach pomocy prowadzonych przez Kościół.
      - Molestowania kleryków w seminariach.
      - Polityki instytucji kościelnych wobec skandali seksualnych:
      * wywieranie presji na ofiary, aby zmusić je do milczenia,
      * zaniechanie zgłoszenia informacji o przestępstwie do organów ścigania,
      * przedkładanie prawa kanonicznego nad świeckie,

Z Katechizmu Kościoła katolickiego
      (który zapewne wszyscy doskonale znacie):
      ==================================
      2285 - Zgorszenie nabiera szczególnego ciężaru ze względu na autorytet tych,
      którzy je powodują, lub słabość tych, którzy go doznają. Nasz Pan wypowiedział
      1903 takie przekleństwo: "Kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych
      małych... temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi
      morza"
      (por. Mt 18, 6)
      Zgorszenie jest szczególnie ciężkie, gdy szerzą je ci, którzy, z natury bądź z
      racji pełnionych funkcji, obowiązani są uczyć i wychowywać innych. Takie
      zgorszenie Jezus zarzuca uczonym w Piśmie i faryzeuszom, porównując ich do
      wilków przebranych za owce
      (por. Mt 7, 15 i nast.)

Ukrywanie przestępstw w Kościele
      =============-==================
      W maju 2001 roku kardynał Ratzinger, prefekt Kongregacji Nauki Wiary, wysłał
      list do wszystkich biskupów katolickich. Stwierdził w nim, że wszystkie
      wewnętrzne dochodzenia kościelne dotyczące molestowania dzieci podlegają
      tajemnicy pontyfikalnej i nie powinny być przekazywane wymiarowi
      sprawiedliwości. Naruszenie tej zasady miało prowadzić do ekskomuniki. Obowiązek
      dochowania tajemnicy nie obejmował ofiar, tylko kościelnych śledczych.

PS. List Ratzingera można znaleźć w necie także w wersji oryginalnej.
      • Gość: . A ten baran swoje IP: *.ols.vectranet.pl 11.03.06, 15:52
        • edico Re: A ten baran swoje 11.03.06, 16:11
          "Wierzaj mi, nie ma nic żałośniejszego, niż czuć, że się powiedziało dobry
          dowcip, który umiera w uchu głupca"
          (Charles-Louis de Secondat de Montesquieu)
      • Gość: bagiennapijawka Tu było Forum Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 16:48
        Jak określić kogoś, kto dzień po dniu, kilkanaście godzin na dobę, zaśmieca
        forum wypluwkami z Faktów i Mitów - mówiąc krótko - spamuje, po czym wzywa
        pozostałych formuowiczów do zachowania kultury dyskusji, tudzież 'przelania
        własnych myśli przez klawiaturę w sposób dostojny, godny i nie uwłaczający
        nikomu'? Moim zdaniem to hipokryta.

Jak określić politykę Gazety Wyborczej, która tworząc forum określa zasady jego
        użytkowania, po czym przez bez mrugnięcia okiem pozwala jednemu użytkownikowi
        zamieniać formu miejskie na gnojnik? Moim zdaniem to hipokryzja.

• edico Re: Hipokryzja dopuszczalna ideolo 13.03.06, 01:38
          W adresowanym do Watykanu liście otwartym, grupa około 50 włoskich
          księży-homoseksualistów oświadczyła, że orientacja seksualna nie przeszkadza im
          być dobrymi kapłanami.
          serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,3068572.html

Oficjalne głoszenie przestrzegania określonych zasad moralnych i jednoczesne ich
          "ciche" łamanie jest w tym ujęciu zupełnie lege artis?
          Jeżeli masz klopoty ze zrozumieniem używanych słów, to po prostu ich nie używaj
          lub zajżyj do książek.
          • Gość: bagiennapijawka Tu było Forum Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 13:38
            ZajRZałam - do słownika ortograficznego, moja ty krynico 'mundrości' :D
    • generallo Dlaczego piszesz że było? 12.03.06, 16:53
      przecież głównie piszecie tu o Olsztynie,
      i wszystkim co z nim związane :)
      • jana2706 Re: Dlaczego piszesz że było? 12.03.06, 17:07
        kocham to miasto,prezydent tez nie jest ostatni,nie scierpie jako prezydenta,
        piekarza albo Szmita(nie znam pisowni nazwiska) wiem tylko ze kiedys rozbil
        namiot przy "szubienicy" i udawal Greka :(
        • Gość: kts Re: Dlaczego piszesz że było? IP: *.olsztyn.mm.pl 12.03.06, 17:14
          Tylko prezydentem Olsztyna-Dabkowski!!!!!a nie jakis tam Szmit tudziesz
          Malkowski.
          • generallo Moższ mi przyblizyć jego osobę :) 12.03.06, 18:20
            Bo mieszkając w Elblągu nie znam go blizej,
            a na forum regionu jakoś też się nie uaktywniał,
            więc tu w Elblągu nie znamy go dość dobrze :)
            a-ha i napisz jaką opcję polityczną reprezentuję?
            ja obstawiam że jest z Platformy Obywatelskiej :)
    • saskiaplus1 Re: Tu było Forum Olsztyna 12.03.06, 19:02
      Może by tych spamerów ignorować po prostu, jak to się zwyczajnie z trollami
      robi? Troll nie podlewany usycha. Nie odpowiadać na posty. Może się zniechęcą
      albo znudzą?
      Poza tym nie wiem, czy to zauważyliście, ale wspomniani w tym wątku spamerzy to
      nie tylko nudziarze, ale w dodatku nie grzeszą znajomością gramatyki i
      ortografii ojczystej. O pisaniu od rzeczy (czyli wręcz przeciwnie do "ad rem" ;)
      i sprzecznie z podstawami logiki już nie wspominając... Chyba faktycznie lepiej
      ich ignorować z pożytkiem dla nich samych.
    • being28 Re: Tu było Forum Olsztyna 12.03.06, 19:55
      Wolny kraj wiec niech se kolo pisze co chce. Wazne, ze podpisuje sie jednym nikiem, dzieki czemu wszelkie jego tresci, teraz i w przyszlosci, mozna po prostu olac. Zakazujac pisania moralietow edicowi powinnismy tez zabanowac elblonzan.
      • Gość: detritus Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:57
        > wszelkie jego tresci, teraz i w przyszlosci, mozna po prostu olac

Co ja robie z niezlym skutkiem i co goraco polecam

;o)))))))))
      • Gość: bagiennapijawka Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 20:22
        Jednym? Myślisz, że Ed już nieodwracalnie zamienił się w edico?

'Pewnego rześkiego poranka siedziałem sobie na ławce w Regent's Park, myśląc o
        tym, że jestem teraz o wiele lepszy niż ogół ludzi. W tej samej chwili ogarnęły
        mnie potworne mdłości i drgawki. Po chwili objawy ustąpiły, ale czułem się
        bardzo osłabiony, a gdy i to minęło, uświadomiłem sobie, ze zaszła zmiana w
        moim sposobie myślenia i zachowaniu. Byłem teraz zuchwały, gardziłem
        niebezpieczeństwem. Opuściłem wzrok. Na mym kolanie spoczywała żylasta i
        owłosiona dłoń. ... Hyde był w pułapce. Nie mógł się zamienić w Jekylla bez
        zażycia mikstury!'
        • Gość: młody+ Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 20:59
          Edico-„nuuudziarz” w Iksowie mieszka,
          zoraną główkę ma ten koleżka
          Uczy tłumaczy – nikt nie wie, po co!?
          Kto godny chwały, kto śni się nocą.
          Plecie androny, czuć go gnuśnością,
          czym się cechuje?
          Powtarzalnością!
          Chrześcijanina czuje z daleka
          Wszystko w nim widzi - oprócz człowieka.

Mędzi bez przerwy, Rydzyk lub papież …
          i wirtualną jadaczką kłapie.
          Już forum błaga: "Daj na wstrzymanie",
          a on wciąż w nową popada manię.
          Ktoś w necie prosi: "Weź odpuść sobie"
          A m-Ędzik: "Spadaj, bo właśnie cytacik skrobię!”

„Kto mnie popiera, no kto pochwali!?
          Lepper z Giertychem mnie pokonali!!!”
          Czuł by się bosko, u siebie, swojsko -
          gdyby nie problem z wierzącą Polską.
          Gdy lekceważyć go ktoś próbuje,
          Armię betonów mobilizuje.
          Ich nie obchodzi, co sądzą inni,
          wszyscy wierzący od dziś są winni.
          Edico wielbi samego siebie,
          życiowy koszmar – znaleźć się w niebie.
      • Gość: bagiennapijawka Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 21:13
        Being - dziękuję :) Myślisz, że pomoże?
        • Gość: lu Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 23:36
          Bagiennapijawko szkoda twojego czasu na dyskusje a edziem. On jest jak ukazujący
          się w parku golas .Potrzebuje okrzyku grozy, bo wtedy wpada w euforię i pisze
          jeszcze więcej.Apeluję Pozwólmy mu zamilknąć .
          • Gość: bagiennapijawka Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 08:38
            Dzięki Lu :))) Rozmawiać z edico - nawet by mi to nie przyszło do głowy. Żal mi
            tylko, że tak niszczy to forum.
            Te jego pseudofilozoficzne miazmaty przetykane bździnami z Faktów i Mitów nie
            okrzyk grozy ale uśmiech politowania mogą wzbudzić. Taki sam efekt -
            zażenowanie i politowanie - wzbudziłby, gdyby latał po parku na golasa :D
            Niestety edico potrafi sam ze sobą gadać, a jak trzeba to zawsze ma w odwodzie
            Eda.
            • lustroo Re: Tu było Forum Olsztyna 14.03.06, 10:49
              Ignorujmy niektórych burzycieli, już wcześniejszych ignorowaliśmy i nam się
              udało. Jak widze temat i obok kto napisał, a tego kogos nie lubię, to nie
              czytam, niektórzy też tak robią :)
              • Gość: bagiennapijawka Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 17:33
                Lustroo - mogę ignorować parę postów, ale jak mam ignorować co drugi wątek, to
                już wolę zignorować całe forum, co zdecydowana wiekszość starszych stażem
                forumowiczów od dawna czyni, nieprawda? No, niestety, z wyjątkiem tego jednego,
                który uparł się, by z jednego z 'ojców założycieli' zostać grabarzem Forum
                Olsztyna.
                Czas na zmianę nazwy forum - proponuję FFEE - Forum Fobii Eda Edico :P
                • Gość: neoplusowiec Re: Tu było Forum Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 16:02
                  FFEE! masz rację, edico teraz nawet w dzień nie daje sobie spokoju.
    • edico Re: Krucjata przeciwko czarom 17.03.06, 02:20
      "Jezus nie zabijał opętanych przez złe duchy, lecz ich leczył. Kościół zaś
      mordował".
      (Karlheinz Deschner)
      Więcej:
      rumburak.website.pl/artykuly/obluda/czarownice.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka