Dodaj do ulubionych

Koniec ronda na Zatorzu

IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 07.08.06, 20:48
mam tylko jedno pytanie - czy w zwiazku z tym pod topór pojdzie tych kilka
ostatnich drzew, które zostały tuż przy rondzie? Bo szumne zapowiedzi,że na
wyremontowanej Limanowskiego będą posadzone nowe drzewa okazały się być
pustymi słowami... Ale pewnie co to obchodzi podejmujacych decyzje,że całe
Zatorze zamieniło się już w jedną wielką betonową autostradę? Nie mozna było
pomyśleć o posadzeniu nowych drzew na chodnikach, których szerokość jest
zaplanowana chyba na przemarsz wojsk? Żal mi serce sciska, bo szkoda tych
kilku pięknych starych lip, będących za chwilkę tylko wspomnieniem zieleni na
Limanowskiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Koniec ronda na Zatorzu IP: *.ols.vectranet.pl 07.08.06, 20:58
      W statystyce nalezy uwzglednić że przez ten czas w roku 2006 ul. Limanowskiego
      była zamknieta
    • Gość: TED Re: Koniec ronda na Zatorzu IP: *.olsztyn.mm.pl 07.08.06, 21:06
      Kierowcy swoje a GRZYMOWICZ WIE LEPIEJ?
    • Gość: czytacz Re: Koniec ronda na Zatorzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 23:03
      Ciekawe! Jedna firma zgłosiła się do przetargu! Jedna firma w naszym
      województwie umie przebudować rondo! "nie mieliśmy, możiwości wyboru". A poza
      tym, to najbardziej potrzebna inwestycja drogowa w naszym mieście! Zakręty będą
      wyprofilowane pewnie podobnie, jak na skrzyzowaniu Synów Pułku z Krasickiego
      (szczególnie polecam jadąc od "rolnika"). A, nic nie wspomniano a Panu J. To
      pewnie jego pomysł. Muszę napisać petycję, żeby zlikwidowano rondo na drodze
      krajowej nr 7, w Glinojecku. Strasznie mi przeszkadza w drodze do naszej
      kochanej stolicy.
      • Gość: xyz Re: Koniec ronda na Zatorzu IP: *.olsztyn.mm.pl 08.08.06, 07:59
        "Agnieszka Kobus-Pęńsko, Miejski Zarząd Dróg, Toruń

W Toruniu mamy trzy ronda. Nie mieliśmy w mieście dyskusji, czy zamieniać ronda
        na skrzyżowania albo odwrotnie. Ale z doświadczenia wiemy, że w miejscach
        dużego natężenia ruchu ronda mają ograniczoną przepustowość."

3 ronda w całym mieście mają??? No to u nas jest trochę lepiej...
    • Gość: maddog Re: Koniec ronda na Zatorzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 11:25
      ale po co tam ma byc skrzyzownie nie kumam dlaczego. czy w w tym ratuszu
      wyszukujecie neuralgicznych miejsc gdzie przy pomocy jednego skrzyzowania mozna
      zakorkowac jak najwiecej uluc? popis takiech skrzyzowan zafundowaliscie nam juz
      duzo np. skrzyzowanie kołobrzeskiej z kosciuszki, skrzyzowanie na pienieznego
      przy poczcie, albo piłsudskiego z kopernika gdzei sygnalizacja jest włoczona
      nawet o pierwszej w nocy podobnie jak na wiekszosci skrzyzowani w olsztynie po
      12 godzinie w nozy chodzi sygnalizacjia kto za to płaci? cała ulica kopernika
      równiez z reszta na której mieszka jest wieczoram ciemna i pali sie na niej
      kilka latarnia a na odcinku od piłsudskiego do mickiewicza to chyba zadna tylko
      kosciół na kopernika sie swieci tak ze na koalna rzuca odrazu i płynie na to
      prad z instalacji oswietlenia miejskiego i na to tez jest kasaka? . zaczyna mi
      sie wydawac ze ktos bierze w ratuszu niezła kase od firmy dostarczajacej te
      swiatła sygnalizacji. mo0ze by wybudowac jaksi parking w centrum nowy albo
      zrobic park nad wisła za alfa ale chyba juz te grunty sa juz zaklepane po cichu
      dla inwestora który wybuduje tak bloki i sie kasa z urzednikami podzieli juz nie
      wejde nigdy na te forum bo mnie za bardzo denerwuje to co sie dzieje w olsztynie
      a p. Małakowski lepiej nie ch wraca do siebie do kentrzyna i sie zajmnie nauka
      dzieci w szkole bo chyba olsztyn na tym lepeij wyjdzie....
      • mameluch Re: Koniec ronda na Zatorzu 08.08.06, 11:40
        błędy pod koniec mam nadzieję wywołane nerwami?:)
        ale z tą Wisłą to mnie zaskoczyłeś, popołudniu udaję się na poszukiwania!
      • Gość: pako Re: Koniec ronda na Zatorzu IP: *.olsztyn.mm.pl 08.08.06, 18:05
        po pierwsze, primo - to masz świętą rację, ale
        po drugie, primo - to KĘTRZYNOWI wystarczy już jeden 'super' gospodarz
    • Gość: drogowiec Re: Koniec ronda na Zatorzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 15:02
      Rondo może zwiększyć przepustowość skrzyżowania nawet dwukrotnie, natomiast na
      skrzyżowaniu z sygnalizacją można osiągnąć max 50% przepustowości skrzyżowania
      bez sygnalizacji.
      • Gość: rondek Kocham ronda! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.06, 22:12
        i nienawidze olsztynskich swiatel!!! takich debilnie rozmieszczonych nie
        widzialem nawet w Rumunii (tam sa np.liczniki ilosci sekund pozostalych do
        zapalenia swiatla czerwonego, genialne!)
    • Gość: Gregus Re: Koniec ronda na Zatorzu IP: 212.158.113.* 08.08.06, 16:33
      Mieszkam w angli i tu zwykle skrzyzowania sa bardzo zadko spotykane wszedzie sa
      rada bo tak jest bezpieczniej i sprawniej nie rozumiem czemu nie bierze sie w
      polsce tych lepszych przykladow tylko gorsze
      • Gość: sss Re: Koniec ronda na Zatorzu IP: *.olsztyn.mm.pl 08.08.06, 17:16
        Mieszkałem 20 lat tuż obok tego ronda i oprucz jednego poważnego wypadku gdzie
        to się cysterna z mlekiem wywaliła nie było tam bardziej spektakularnych
        dzwonów.Władze robią głupotę za którą będą cierpieć następne pokolenia.Swoją
        drogą ciekawe czemu Elbląg nie wypowiedział się na ten temat.
        • krzysiaczek Re: Koniec ronda na Zatorzu 08.08.06, 17:47
          Bravo! Jak zwykle trzeba wydać pieniążki przez kolejnymi wyborami... No chłopaki
          co by tu jeszcze wybudować?? A może teraz rondo bema przebudujemy :) Jakieś trzy
          skrzyżowania by powstały...
          Jestem od jakiegoś czasu i wierzcie mi ale byłem bardzo zaskoczony ilością rond.
          Ale to przecież inna kultura..
          • krzysiaczek Re: Koniec ronda na Zatorzu 08.08.06, 17:49
            Jestem oczywiście w Anglii.
            Będziemy mieli nowe światła które będą się wiecznie psuły... gratulacje jeszcze raz.
    • Gość: pako Re: Koniec ronda na Zatorzu IP: *.olsztyn.mm.pl 08.08.06, 17:56
      zamiast zmieniać rondo, które w zasadzie jest całkiem niezłym rozwiązaniem, Panowie z UM winni się zastanowić nad skrzyżowaniem ul. Sikorskiego z ul. Wilczyńskiego oraz przedłużeniem tej drugiej do ul. Warszawskiej, a także zadbać o miedzy- i przydrożne pasy zieleni, które...
    • Gość: olsztyniak Re: Koniec ronda na Zatorzu IP: *.nat.student.pw.edu.pl 08.08.06, 18:29
      Zamiast niepotrzebnego przebudowania skrzyżowania na rondo, może zrobiono by
      projekt i wykupiono część działek pod przedłużenie uliczy Wilczyńskiego do ul.
      Warszawskiej albo przekopano przejścia na dworcu zachodnim bezpośrednio do
      chodników po obu stronach torów.
    • tarantula01 Przyczyny przebudowy ronda 09.08.06, 10:11
      Ilość kolizji, jak również natężenie ruchu (obecne i planowane np. za 20 lat)
      prawdopodobnie nie uzasadniają w dostatecznym stopniu inwestycji.
      Prawdopodobnie, bo nie widziałem kartogramów ruchu dla tego rejonu - a o to
      dziennikarze powinni zapytać.

Natomiast przebudowa ronda na skrzyżowanie uwalania grunty pod zabudowę - może
      niewiele, ale jednak - lub pod inne niż droga przeznaczenie. To może być
      prawdziwa przyczyna podjęcia decyzji o przebudowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka