Dodaj do ulubionych

Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzkich

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 08:49
Prezydent Czesław Małkowski zlecił napisanie utworu w lipcu. - Wiele razy
słyszałem od ludzi, że kult gietrzwałdzki nie jest doceniany. Razem z ks.
Podolakiem uznaliśmy, że wykonanie oratorium będzie wyjątkowym wydarzeniem
podkreślającym rangę tego miejsca - mówi prezydent.

Miasto wydało na oratorium 18 tys. zł. BOŻE TY WIDZISZ I NIE GRZMISZ!
Obserwuj wątek
    • Gość: śpiewak Rzeczowy artykuł :/ IP: 217.97.159.* 05.10.06, 08:50
      Panie Redaktorze,
      Po pierwsze - nie Sokulski, tylko Sykulski.
      Po drugie - Sykulski od znacznie dłuższego czasu jest dyrygentem chóru UAM, a
      Poznańskiego Chóru Chłopięcego od ok. 3 lat.
      Po trzecie - dyrektorowanie chórem nie posiada takiej wagi, jak dyrygowanie nim.
      No to tyle na temat rzeczowości artykułu Gazety.
    • Gość: śpiewak Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 05.10.06, 08:55
      A co, za bułkę kompozytor ma napisać oratorium?
      Defetysta.
      Takie jest właśnie gadanie ludzi nie mających żadnego związku z tzw. kulturą wyższą.
      • ozzy10 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 05.10.06, 10:16
        Osobiście mam życzenie aby ci ukulturnieni wyżej sami płacili za swoje związki z
        kulturą wyższą.Zwłaszcza gdy za nasze pieniądze ukulturnia się kreatura która
        mało ma wspólnego tak z kulturą jak z elementarną przyzwoitością.
        • Gość: hahaha Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 05.10.06, 14:01
          Taki sam żaden związek nie istnieje pomiędzy telewizją tzw. publiczną, której z
          racji poziomu nie oglądam, a która sobie żąda płacenia abonamentu za fakt
          posiadania telewizora.
          Więc co może wiedzieć kmiot o tym, co mu potrzebne? Ma się to tak do powyższego,
          jak przekonywanie uczniów o tym, jak mało użyteczna jest w jego edukacji
          matematyka, język polski, biologia, czy fizyka.
          A czyja przyzwoitość jest tu poruszana?
    • taras70 Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzkich 05.10.06, 10:04
      kolejny , doskonaly przyklad jak jcm gospodaruje olsztynskimi pieniedzmi !
      "oratorium gietrzwaldzkie" nie powstanie za pieniadze Kosciola ani za pieniadze
      gminy Gietrzwald . ksiadz nawet nie szukal tych pieniedzu u Marszalka
      Wojewodztwa, bo wiedzial, ze znajdzie je tam gdzie chec zaprezentowania sie
      wyborcom jest najwieksza ! znowu pokazal sie pan wyborcom, panie prezydencie !
      szkoda, ze nie olsztynskim !
      • Gość: kurczak Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 05.10.06, 14:03
        Zaczekaj, jak wybierzesz kandydata Sz., to on Tobie pokaże!
        Tak, jak cały PiS-ior.
        Poza tym przekonaj mnie o braku konieczności istnienia bibliotek, domów kultury,
        Olsztyńskiego Lata Artystycznego, filharmonii, teatru i kin (to akurat
        najbardziej plebejska z rozrywek, bo taki w nich w większości poziom).
        • taras70 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 05.10.06, 14:50
          czy ja gdzies napisalem, ze nie potrzebujemy kin czy bibliotek ?
          chodzilo o to , zeby olsztynskie pieniadze wydawac w Olsztynie !
          nie wnikalem nawet w to czy sa wydawane glupio czy madrze.
          • Gość: kurczak Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 05.10.06, 14:56
            W Olsztynie? Niestety, nie mamy żadnego istotnego kompozytora w regionie od
            czasów Nowowiejskiego :( Filharmonia kiepska, Akademii Muzycznej brak.
            O to mi chodziło :(
            • taras70 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 05.10.06, 15:09
              ale tak rozumujac , to powinnismy zamowic w Nowym Jorku "oratorium
              nowojorskie", bo tam sa kompozytorzy ?
              • Gość: kurczak Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 05.10.06, 15:36
                Nie, Oratorium gietrzwałdzkie, bo to u nas jest Gietrzwałd, a nie Oratorium
                poznańskie, skąd pochodzi kompozytor.
                Jakoś w Kielcach udało się wypromować Tu es Petrusa i dzisiaj jeżdżą z nim po
                całej Polsce, a wielu się tym podnieca.
                Kiedyś Bach też pisał na zamówienie.
                • taras70 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 08.10.06, 23:55
                  mam nadzieje, ze bedziesz musial sluchac "wybitnego dziela" TU ES CHYTRUS do
                  konca zycia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Gość: antyschiza Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: *.160.236.121.olsznet.ec.pl 09.10.06, 22:01
                    Toś powiedział :) Ja nic nie muszę.
                    • taras70 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 09.10.06, 22:44
                      musisz, musisz ! przede wszystkim musisz wszystkim udowodnic, ze spotkalo nas
                      niewyobrazalne szczescie, bo za nasze pieniadze "zafundowano" nam dzielo, ktore
                      w dodatku musiales porownac do kiczowatego "tu es petrus".chyba po to, zeby mi
                      to "nasze" oratorium jeszcze bardziej obrzydzic. poniewaz nie pamietam,zeby
                      zdarzylo mi sie pouczac Ciebie , jak masz wydawac swoje pieniadze,to musisz
                      przyjac do wiadomosci, ze czuje sie okradziony ! jezeli dalej zechcesz mi
                      udowadniac, ze wiesz lepiej na co chcialbym wydawac moje pieniadze to powiem
                      tylko tyle : jezeli nie chcesz byc posadzony o zlodziejstwo , to nie bron
                      zlodziejstwa !
                      • Gość: antyschiza Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 10.10.06, 15:05
                        Słyszałeś nasze Oratorium Gietrzwałdzkie? Przyjdź, posłuchaj. Ja słyszałem. I
                        nie udowadniaj, że pieniądze na kulturę są pieniędzmi wyrzuconymi w błoto.
                        Jeśli tego nie czujesz, to nie mamy o czym rozmawiać.

Poza tym, to nie są już Twoje pieniądze. Masz obowiązek płacić podatki, bo
                        jesteś obywatelem Polski. A Państwo Polskie z tego funduje różne rodzaje
                        działalności. Także działalność partii, potencjalną spłatę weksli polityków itd.
                        Ale o tym już nie chce mi się gadać.
                        Czasem dobrze jest wyjść z ciasnego myślenia, bo po co strzępić język. Jeśli
                        wiesz, jak się powinno wydawać pieniądze - startuj na prezydenta.
                        • taras70 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 10.10.06, 22:36
                          czuje sie jakbym rozmawial z absolwentem ekonomii Uniwersytetu Moskiewskiego.
                          oczywiscie, absolwentem z lat 70-tych. nie wiem czy specjalnie nie chcesz
                          odroznic pieniedzy dzielonych centralnie od tych wydawanych przez miasto, a
                          konkretnie przez jcm ! dla Ciebie mam obowiazek placic i nie zastanawiac sie na
                          co moje pieniadze ida ! typowe myslenie komunistycznego betonu: niech nam
                          wrzucaja pieniadze do wora a my potem rozdzielimy je jak zechcemy i nie
                          bedziemy tolerowac krytyki! my , wiemy lepiej ! moze sie zastanowisz jak
                          rozsadnie wydac pieniadze w kulturze ? w tym roku Planeta 11 ostatni raz
                          dostanie pieniadze od Bertelssmana. od przyszlego roku zakup ksiazek , plyt ,
                          filmow bedzie finansowac wylacznie miasto. za kilkanascie tysiecy wydanych
                          przez jcm na oratorium, moznaby kupic KILKASET ksiazek , plyt czy filmow. ktore
                          mozna wielokrotnie wypozyczyc ! nie wpominam nawet,ze mogloby to byc
                          tytuly "dla kazdego" : od Bajmu przez oratoria Bacha do Grocholi! od Lema do
                          Slayera ! poniewaz biblioteka posiada juz w swoich zbiorach wszystkie mozliwe
                          ksiazki o Olsztynie, na ktorych pierwszych stronach zagoscil Wielki Sponsor, to
                          po co kupowac nastepne ? wiecie jak wydawac pieniadze ! fachowcy i nieignoranci
                          od "kultury" !
                          co do dobrych rad, sugerujacych zebym kandydowal na prezydenta, to ja na Twoim
                          miejscu od tych rad raczej bym sie powstrzymal ! gdybym byl prezydentem to
                          stracilbys prace !
                          na koncu moja rada: zamiast pouczac innych zastanow sie kilka razy jak
                          wlasciwie wydac pieniadze ciezko pracujacych ludzi !
                          • Gość: antyschiza Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 11.10.06, 13:48
                            Na szczęście nie będziesz prezydentem. Ulżyło mi :)
                            Natomiast wyczuwam uwielbienie przeciętności, a konkretnie: przeciętnej muzyki.
                            W czymże lepsza jest książka od muzyki? W czym lepsze jabłko od gruszki? Każdy
                            ma własne upodobania. Planeta 11 też posiada płyty CD, których w życiu nie
                            posłucham, bo nie mam najmniejszej ochoty. Olsztyńskie Lato Artystyczne składa
                            się np. z widowisk teatralnych, ale i plebejskich spędów, podczas których
                            produkują się "artyści" pokroju Brodki. "Godne to, co się sprzeda, ch**owe to,
                            co sprzedać się nie da."?
                            Więc świat wg Tarasa70 nie jest jedynym słusznym światem. Mamy w Polsce, zdaje
                            się, za dużo ostatnio wokół siebie takich inżynierów uszczęśliwiających resztę
                            własnymi wizjami.
                            Jeszcze jedna refleksja - jakim prawem wyrażasz się o kulturze w cudzysłowie? Co
                            ma to oznaczać? Chyba tylko obnaża Twoją ignorancję.
                            I nie obrażaj mnie nazywając mnie komunistycznym betonem. Zdania zaczyna się
                            bowiem dużą literą.
                            Nic więcej nie mam do dodania w tej sprawie.
                            • Gość: muzyk Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 22:42
                              czy ktoś z Was był w Gietrzwałdzie na światowej prapremierze Oratorium?
                              może gdybyście dotarli coś by do Waszych uszu doszło.
                              Mnie osobiście muzyka którą tam usłyszałem powaliła.Pośród ogólnodostępnego
                              kiczu podawanego nam na tacy z różnych stron muszę powiedzieć, że usłyszałem
                              coś co przemówiło do samego dna mojej duszy.
                              Przyjdę z chęcią w sobotę by posłuchać raz jeszcze muzyki przez duże "M"
                            • taras70 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 12.10.06, 00:38
                              Gość portalu: antyschiza napisał(a):

> Na szczęście nie będziesz prezydentem. Ulżyło mi :)
                              PEWNIE, ZE NIE BEDE , ALE ULZY CI DOPIERO WTEDY , GDY OBECNY POKLEPIE CIE PO
                              GLOWIE I POWIE : "DOBRA ROBOTA".
                              > Natomiast wyczuwam uwielbienie przeciętności, a konkretnie: przeciętnej
                              muzyki.
                              Z KILKU TYSIECY PLYT , KTORE POSIADAM, KILKASET TO POZYCJE WYDANE PRZEZ VERVE
                              CZY DEUTSCHE GRAMMOPHON ALBO DECCA. WIEKSZOSCI Z TYCH PLYT NIGDY NIE SLYSZALES.
                              > W czymże lepsza jest książka od muzyki? W czym lepsze jabłko od gruszki? Każdy
                              > ma własne upodobania. Planeta 11 też posiada płyty CD, których w życiu nie
                              > posłucham, bo nie mam najmniejszej ochoty. Olsztyńskie Lato Artystyczne składa
                              > się np. z widowisk teatralnych, ale i plebejskich spędów, podczas których
                              > produkują się "artyści" pokroju Brodki. "Godne to, co się sprzeda, ch**owe to,
                              > co sprzedać się nie da."?
                              CHOCIAZ NIE JESTEM PREZYDENTEM, TO MAM SWIADOMOSC TEGO JAK ROZNE SA LUDZKIE
                              POTRZEBY KULTURALNE. NIE MIERZE WSZYSTKIEGO WLASNA MIARA . JESTES
                              NIEPRZECIETNY ? TO PRACUJ W OPERZE WIEDENSKIEJ ! JESTES PRZECIETNY ? TO ,
                              BRON "WIDOWISK", W KTORYCH POWSTANIU NIE BRANO POD UWAGE "INTERESU PUBLICZNEGO"
                              A JEDYNIE DORAZNY INTERES POLITYCZNY !
                              > Więc świat wg Tarasa70 nie jest jedynym słusznym światem. Mamy w Polsce, zdaje
                              > się, za dużo ostatnio wokół siebie takich inżynierów uszczęśliwiających resztę
                              > własnymi wizjami.
                              TAKI ZARZUT SOBIE DARUJ, BO TO BYL MOJ ZARZUT WOBEC CIEBIE !
                              DLACZEGO Z MOJEGO ZARZUTU WOBEC CIEBIE CHCESZ ZROBIC SWOJ OREZ PRZECIWKO MNIE
                              CZY KOMUKOLWIEK ? CZYLI NA PRZYKLAD WOBEC JCM ? :)
                              JAK MOZESZ POTEPIAC SZEFA ?!
                              > Jeszcze jedna refleksja - jakim prawem wyrażasz się o kulturze w cudzysłowie?
                              ZWYKLYM PRAWEM OBYWATELA, KTORY INFORMUJE URZEDNIKA, ZE KULTURA TO NIE TYLKO
                              KTORAKOLWIEK ZE SZTUK PIEKNYCH, ALE ROWNIEZ CODZIENNE SPORY TARASA70 W
                              STOSUNKU : OBYWATEL - URZEDNIK ODPOWIEDZIALNY ZA KULTURE !
                              GDZIE MAM TERAZ POSTAWIC CUDZYSLOW ?
                              >Co ma to oznaczać? Chyba tylko obnaża Twoją ignorancję.
                              JESTEM IGNORANTEM, BO NA FORUM ZDANIA ZACZYNAM Z MALEJ LITERY !
                              ZDANIA TO SA WE WNIOSKACH O DOTACJE NA "DZIALALNOSC KULTURALNA"
                              ZDANIA SA PO TO, ZEBY ARTYSTA DOSTAL MEDAL LUB STYPENDIUM.
                              JESTEM IGNORANTEM, BO ZAMIAST ZDAN ZACZYNANYCH Z DUZEJ LITERY PRZEKAZUJE SWOJE
                              ZWYKLE , CODZIENNE WRAZENIA !
                              > I nie obrażaj mnie nazywając mnie komunistycznym betonem. Zdania zaczyna się
                              > bowiem dużą literą.
                              WCALE TAK CIEBIE NIE NAZWALEM ! MAPISALEM TYLKO O WRAZENIU !
                              WRAZENIU, KTOREGO NIESTETY NIE DA SEI ZATRZEC !
                              > Nic więcej nie mam do dodania w tej sprawie.
                              WIEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                              • Gość: antyschiza Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 16.10.06, 10:47
                                I co, byłeś na Oratorium? Byłeś, czy nie, czas Tobie odszczekać.
                                Posiadanie kilku tysięcy płyt ma tyle wspólnego z kulturą, co posiadanie okładek
                                książek na półce - owszem, ładnie wyglądają. Tak samo, jak brak związku z tym,
                                że pisząc dużymi literami, wykazujesz ignorancję w zakresie netetykiety.
                                Co do Opery Wiedeńskiej - owszem, wierz, lub nie, śpiewałem tam 2 razy.
                                To tyle. DO WIDZENIA!
                                • taras70 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 16.10.06, 15:44
                                  raz grzmisz basem a innym razem falsetem !
                                  w dodatku falszywym, bo bronisz sprawy z ktorej masz korzysci !
                                  czy cos zmieniles w moich odczuciach na ten temat ?
                                  nic ! nadal uwazam, ze zrodlo finansowania nie bylo wlasciwe !!!!
                                  posiadanie duzej ilosci plyt ma wiele dobrych stron, mozna sobie ktorejs
                                  posluchac i nawet przy tym poszczekac. bo tylko jednoczesne sluchanie i
                                  szczekanie moze uciszyc Twoje wycie ! to czy mam etykiete czy tez mam ja
                                  gdzies , to tylko moja sprawa . nie jestem osoba publiczna . ale , dziekuje za
                                  pouczenie - przyzwyczailem sie do tego, ze w tym kraju obywateli bezustannie
                                  sie poucza !
                                  • Gość: antyschiza Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 17.10.06, 13:19
                                    Nikim innym, jak pospolitym defetystą jesteś.
                                    Poza tym z posiadania wielu płyt, o których piszesz, nic nie wynika.
                                    Co ciekawe - Twoja moralność jest wyjątkowym typem Twojej wizji porządku tego
                                    świata. Ale winą za to należy obarczyć jedynie brak autorytetów intelektualnych
                                    i prawd uniwersalnych, oraz Twa błoga ignorancja wobec nich. Istnieje bowiem
                                    kilka typów niewiedzy. Twoja - niestety, najgorsza z poznanych, bo
                                    nieuświadomiona. Poza tym ŻADNYCH argumentów nie znajduję w tym Twoim "szczekaniu".
                                    DO-WI-DZE-NIA.

P.S. W języku polskim zdania rozpoczyna się wielką literą.
                                    • edico Nie wszyscy mogą czy nawet chcą 17.10.06, 13:26
                                      Być prztendantami takiej kultury:
                                      www.youtube.com/watch?v=735GAn51bhI
                                      • Gość: antyschiza Re: Nie wszyscy mogą czy nawet chcą IP: 217.97.159.* 17.10.06, 13:30
                                        Edico, Twoje komentarze są bełkotem.
                                    • taras70 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 17.10.06, 15:02
                                      srutututu. to ja potrzebuje jakiegos autorytetu intelektualnego, zebym
                                      dowiedzial sie od niego , jak chcialbym wydawac swoje pieniadze ?
                                      nie zaperzaj sie tak, bo niedlugo z otoczeniem bedziesz komunikowal sie BASEM !
                                      a to nienaturalne !
                                      jaki chcesz jeszcze dostac argument, przemawiajacy za tym, ze zrodlo
                                      finansowania bylo wlasciwe ? wyrok sadowy ?
                                      p.s. w jezyku polskim jest taki wyraz jak "beton" !
                                      • Gość: antyschiza Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 17.10.06, 16:17
                                        Tak, zgadzam się, mam do czynienia z betonem. Hahahahahahahahaaaa.
                                        • edico Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 17.10.06, 16:30
                                          Następny do kompletu z sam_sob'em i kecawym?
                                        • taras70 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 17.10.06, 17:03

> Tak, zgadzam się, mam do czynienia z betonem. Hahahahahahahahaaaa.

zawsze jestes taki usmiechniety ?
                                          ja mam nadzieje, ze jcm w koncu przegra te wybory, wlasnie z powodu ludzi,
                                          ktorymi sie otacza . nie dosc , ze zawsze wiedza lepiej, to jeszcze gotowi sa
                                          obrazac i nawet zaskarzac oponentow. mnie nie obrazisz, bo jestem wyjatkowo
                                          odporny. ja, twardy czlowiek polnocy :) mam gdzies wszystkie te Twoje
                                          argumenty , ktore nie byly na temat ! zeby bronic jakiegos stanowiska trzeba
                                          byc przygotowanym merytorycznie . zamiast wydawac 18 tys. na oratorium chyba
                                          lepiej bylo wydac je na szkolenia dla obroncow jedynie slusznej linii !!!
                                          • Gość: antyschiza Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 23.10.06, 09:44
                                            Tak, zawsze jestem uśmiechnięty. Ale mam wrażenie, że jesteś albo senatorem S.,
                                            albo bardziej męczybułą D..
                                            Nie byłeś, nie słyszałeś, nie wiesz, czepiasz się tych 18 tys.
                                            Jak można zabierać głos w sprawie, o której nie masz ŻADNEGO pojęcia??? Bezczelny.
                                            • taras70 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 23.10.06, 14:27
                                              "pojecie" mam takie, ze jcm zamowil sobie oratorium a zaplacil miejskimi
                                              pieniedzmi !
                                              na plakacie jest wyraznie napisane : na zamowienie prezydenta Olsztyna !
                                              gdyby bylo napisane: na zamowienie miasta, to nie byloby problemu !
                                              wiem, wiem , miasto reprezentuje wlasnie prezydent !
                                              TYLKO JAK REPREZENTUJE ? WSTAWIAJAC WSZEDZIE SWOJA .. !
                                          • Gość: antyschiza Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 23.10.06, 09:53
                                            Jeszcze mam jedno przemyślenie na Twój temat - poczytałem forum i Twoje
                                            wypowiedzi. I rzeczywiście - jesteś prawdziwym ignorantem odpornym i opornym na
                                            każdy argument. Znam takich greckich filozofów. Nawet wyssana z palca wiedza
                                            jest przez nich uważana za absolut.
                                            Bo Twoja racja jest racja najtwojsza! (parafraza 'Dnia świra')
                                            Żegnam Pana chłodno.
                                            • taras70 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 23.10.06, 14:36
                                              skoro juz zdecydowales sie "reprezentowac" szefa, to rob to profesjonalnie i na
                                              odpowiednim poziomie ! nie odnos sie do innych moich wypowiedzi a tylko do
                                              tych , w tym konkretnym watku ! ja odnosze sie do tylko Twoich i nie mieszam do
                                              tego,np. Twojego wygladu ! jezeli nie potrafisz pisac na temat, nie masz
                                              kompetencji luz odpowiedniej wiedzy, to popros rzecznika prasowego , zeby
                                              odpowiedzial na post obywatela tego miasta !
                                              co do chlodnego pozegnania , to mam nadzieje , ze niedlugo pozegnamy sie nie
                                              tylko z Toba, ale z cala ta ekipa fachowcow !
                                              pamietaj, zeby ze zlosci nie opluc klawiatury - nie jest Twoja prywatna
                                              wlasnoscia !!!

• kaa-ann-roo Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 28.10.06, 22:00
                        Jak byś chciał wiedzieć, to prasa nie mówi zawsze prawdy!!!
                        Napisali specjalnie w osobnej linijce ile miasto wydało!
                        Szkoda,że jeszcze nie pogrubili czcionki!
                        Skąd wiadomo czy to prawda!
                        Bo ja w to jakoś wątpie!
                        Jak by o tym nie napisali to byś nawet nie poczuł,że na coś kasa poszła.
                        To jest Olsztyn.:\
    • Gość: antschizofreniczny Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzkich IP: 217.97.159.* 05.10.06, 15:03
      Robić coś w Olsztynie = źle, bo pieniądze się wydaje.
      Nie robić = nuda, nic się nie dzieje.
      Małkowski wydaje = źle, kampania wyborcza, super-Szmit wszystkich uratuje.
      PiS u władzy (Szmit) = obłuda i zakłamanie.
      ----------
      Podsumowanie: Mamy takie państwo, na jakie sobie sami zasłużyliśmy. To wszakże
      rząd jest reprezentacją wybraną przez naród, tym przysłowiowym vox populi.
      Więc nie płaczcie, gdy przyjdzie zastanowić się nad mlekiem, co to się rozlało.
      • bystra2000 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 05.10.06, 15:19
        A co mnie,osobę o neutralnym światopoglądzie obchodzi
        jakieś oratorium z okazji...Szpital dziecięcy pęka w szwach.
        Likwiduje się biblioteki(na Zatorzu)place zabaw straszą .
        • Gość: antschizofreniczny Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 05.10.06, 15:34
          Ciebie obchodzi szpital, innego sztuka, z kolei innego uprawa roli.
          Ja lubię jabłka, Ty lubisz gruszki. Kto ma rację?
          Poza tym pomijając Twój światopogląd, spojrzyj na to właśnie tak - skoro można
          chcieć biblioteki, to dlaczego nie można chcieć koncertu?
          Rubika "Tu es Petrus" jest za 90 i 120PLN, "Oratorium gietrzwałdzkie" będzie dla
          Ciebie za darmo - przyjdziesz, zamiast udać się na plac zabaw?
          • ozzy10 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 05.10.06, 16:13
            Tu nie chodzi o twoje,moje czy nasze gusta ale o to kto za to płaci.
            Nikt by sie Małkowskiego nie czepiał gdyby zaspokajał swoje fanaberie z własnej
            kieszeni.Ale ponieważ dorwał się do NASZYCH pieniędzy,a nikt drania nie pilnuje
            to mamy iluminację i remonty kościołów,obrazy świętych gdzie popadnie,obeliski
            ku czci JP2 oraz oratoria.Acha i jeszcze 1,4 mln PLN na plakaty OLI.
            Coś koło 2 milionów PLN z podatków Olsztyniaków.
            No to sie pytam GDZIE JEST DĄBKOWSKI DO JASNEJ CHOLERY?????????????!!!!!!!!!!!!!
            Szef Rady Miasta powinien pilnować złodzieja ale z jakiegoś powodu zaniechał.Nie
            chciał,nie umiał czy nie czuł takiej potrzeby?
            A teraz sam pcha się na jego stołek?????????????????????????
            • bystra2000 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 05.10.06, 17:56
              Ozzy10,całkowicie zgadzam się z Tobą.
              A do ciebie schizofreniku-do szpitala przyjmują dzieci
              Różnych wyznań i ateistów tez.Place zabaw też są ogólnie dostępne.
              Szczodrość i hojność J.CZ.M. po prostu poraża.
              • Gość: antyschizofrenik Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 82.160.236.* 08.10.06, 13:31
                Po pierwsze - schizofrenię to mają ci, którzy chcą i nie chcą. Źle, że się
                wydaje pieniądze i źle, że się ich nie wydaje. Źle, że się coś robi i źle, że
                się nie robi. Robi się tylko według ich woli i uznania. "Bo moja racja jest
                racja najmojsza" - Dzień świra, M. Koterski.
                Co do reszty: Nie każdy ma dzieci, nie każdy musi mieć dzieci. Ja nie chodzę na
                plac zabaw. Chodzę na koncerty. Za 18 tys. złotych nie wybudujesz szpitala. Dla
                każdego coś miłego. A propos: sponsorami całego zdarzenia są: UWM, Olmex,
                Mazurskie Miody, Indykpol, Polish Market, Magazyn muzyczny RUaH, Radio Olsztyn,
                TVP3, Gazeta Olsztyńska, WM.pl i dziesiątki ludzi, którzy, jak ja nie biorą za
                to ani grosza. Przyjdź, Malkonentko na DARMOWY koncert pod Centrum Konferencyjne
                w Kortowie, albo do Katedry, w razie niepogody. I nie marudź.
            • Gość: antyschizofrenik Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 82.160.236.* 08.10.06, 13:49
              No właśnie - gdzie jest Dąbkowski? W swojej chacie zbudowanej na terenie
              rezerwatu przyrody pewnie. Albo gniecie buły. Albo wyszedł, jak to zwykł robić,
              w antrakcie koncertu. A nie pamięta Panna Ozzy10, jak to Rada Miejska podnosiła
              sobie stawki wynagrodzeń? I co, skleroza?
              Więc twierdzenie, że bezsensem jest wydawanie pieniędzy na OLA, a zatem promocję
              naszego miasta, które nie będzie nigdy posiadało atrybutów miasta przemysłowego,
              lecz turystycznego - to jest zwykłą IGNORANCJĄ. Trzeba najpierw wydać, żeby
              zebrać. Żeby ludzie chcieli tu przyjeżdżać i wydać TU pieniądze. Żeby
              opowiadali, że jest tu co obejrzeć (także oświetlone nocą kościoły).
              Jeśli się kogoś oskarża o złodziejstwo, to trzeba mu to udowodnić. Na ten moment
              można Pannę Ozzy10 namierzyć po IP i donieść do prokuratury o oszczerstwo.
              • ozzy10 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 08.10.06, 14:55
                Ty straszyć to sobie może możesz rodzinę jak sie ciebie boi.
                To po pierwsze.
                To że ktoś nazwie sie antyschizofrenik jeszcze nie oznacza że pozjadał wszystkie
                rozumy.Po twoim bełkocie widać żeś człek chory a ja kalek,w tym umysłowych nie
                trącam.Bo taki mam kaprys.
                To po drugie.
                Jeżeli po raz kolejny rzygniesz w moim kierunku jakimiś pogróżkami bądz innym
                bełkotem to zareaguję tak żebyś zrozumiał.
                • Gość: antyschizofrenik Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 82.160.236.* 08.10.06, 16:01
                  Jeśli nie rozumiesz mojego bełkotu, sam choryś człek. W czymże jesteś lepsza, że
                  krytykujesz to, co się Tobie niepodoba, a chwalisz, to, co wg Ciebie jest chwały
                  warte?
                  Poza tym - przez szacunek piszę do rozmówcy z dużej litery, Ty o tym nie pamiętasz.
                  A w czymże jesteś lepsza, że oszczerstwa stawiasz wyżej, niż chorobę umysłu?

Co do pogróżek - cały drżżżżęęęę hahaha.

P.S. Schizofrenia to rozszczep stron osobowości, ale to chyba wiesz.
                  • ozzy10 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 08.10.06, 16:46
                    Czytasz teksty ze zrozumieniem czy jesteś zaprogramowany na bełkot.Nawet ludzie
                    chorzy miewają reemisje choroby i wtedy zachowują sie normalnie.Zatem jeżeli
                    chcesz robić mi uwagi to odnoś sie do mojego tekstu.Konkrety.I bez bełkotu
                    • Gość: antyschiza Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: *.160.236.121.olsznet.ec.pl 09.10.06, 22:03
                      Niestety, to Twoje teksty nie mają zbyt wiele wspólnego z logiką. To tyle. Żyj w
                      błogim przekonaniu o własnej nieomylności. Pa
                      • ozzy10 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 09.10.06, 23:42
                        Jesteś bezradny\a antyschiza.
                        Sorry
                        • Gość: antyschiza Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 10.10.06, 15:07
                          Bezradny? Nie. Po prostu nie widzę sensu z Tobą dyskutować.
                          • ozzy10 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 11.10.06, 16:55
                            Czy ktoś z tobą tu dyskutuje,dziecko?
                            • Gość: antyschiza Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 16.10.06, 11:18
                              Nie, ja próbowałem z Tobą dyskutować. Ale brak Tobie i argumentów, i kultury.
                              Pisząc do kogoś, wyrażam szacunek pisząc "Ty" dużą literą. Więc kto tu jest
                              gó..arzem?
    • Gość: niewesoła Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: *.ols.vectranet.pl 08.10.06, 13:12
      Miasto wydało na oratorium 18 tys. zł.

co to znaczy miasto?? w czasie koncertu była odczytana dluga lista sponsorów. NIby co sponsorowali?? skoro miasto zapłaciło? czy nie jest tak,ze autor artykułu specjalnie wprowadza czytelników w błąd, by poszerzać nagonkę na złe administrowanie pieniędzmi przez p. Małkowskiego? Jak można publikować takie bzdury. Przeciez to jawne oczernianie.
      Powstaje jeszcze raz pytanie CO zafudowali sponsorzy? pogodę?? i wobec tego jaki sens mają wasze wypowiedzi negujące działania Cz.Małkowskiego.
      Pomijam już te wątki o bezsensowności szerzenia kultury. Jeszcze parę lat i zobaczycie do czego doprowadzi światopogląd oparty o wykorzenianie kultury, prawdziwej kultury z funkcjonowania społeczeństwa
      • bystra2000 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 08.10.06, 13:19
        Gdybym za bilet do teatru,kina,teatrzyku
        lalek płaciła np.5-7zł. a nie 17-20.
        nie miałabym pretensji.Niech władze miasta
        zapewnią dostęp do kultury,szeroko rozumianej
        wszystkim obywatelom a nie ,,wybranym''
        • Gość: antyschizofrenik Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 82.160.236.* 08.10.06, 13:33
          To, co napisałem w innym poście, pseudo-Bystra: to oratorium usłyszysz ZA DARMO.
          Warto tylko podnieść ciężkie siedzenie i ruszyć się z domu.
          • Gość: gość Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 62.29.133.* 08.10.06, 14:34
            Ty powinienes miec nicka-paranoik!!!!!
            nie obrazaj schizofrenikow.
            • Gość: kurczak Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 82.160.236.* 08.10.06, 15:56
              Hahaha... powiedziała królewna i zdechła?
              Jakaż to poprawność polityczna.
              • Gość: oooooooooo Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: *.ols.vectranet.pl 08.10.06, 21:15
                Do koozy.Ciemnogród.
                • gajowy555 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 10.10.06, 10:28
                  No jó, tośta sobzie pogodali. A jo Waju poziem tela. Jedno rzecz, chtóra
                  zrobziona je na chwałe Warniji wystarczy za tysiónc postów niechtórych na tam
                  forum. Oratorium bandzie Warnije rozsławiać i brzmieć bez długie roki, a nawet
                  przejdzie do historii, a te wpsisy, co to wszyćkim majó za złe, że cóś rozbzió,
                  to tlo do archiwum trasio i tyle...
                  • Gość: antyschiza Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: 217.97.159.* 10.10.06, 15:10
                    Gajowy, jesteś CZADOWY :)))))
    • edico Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 10.10.06, 12:36
      Widocznie odczuwa zbyt małą ilość igrzysk przed wyborami ;(
      • sam_sob Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 11.10.06, 08:50
        edico napisał:

> Widocznie odczuwa zbyt małą ilość igrzysk przed wyborami ;(

To raczej przejaw umiejętnego korzystania z lokaty kapitału, szczególnie że
        lokata opłacona nie z własnej kieszeni. Widać z tego, iż Nauka Marksa i Engelsa
        nie poszła na marne, zatem winieneś okazać radość, a nie smutek.:))
        • edico Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 11.10.06, 09:01
          Nie odróżniasz nauki z klerofilii.
          • Gość: sam_sob Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: *.gorowo.macrosat.pl 12.10.06, 07:11
            Czy chcesz mi powiedzieć, że Małkowski posiadł tą umiejętność - odróżniania
            nauki z klerofilii. Czy to był przedmiot obowiązkowy na WUML-u? :))
            • edico Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 16.10.06, 11:06
              Pytasz się mnie, czy ja mogę potwierdzać Twoją szeroką wiedzę o annałach PZPR?
              Gdybyś zdawał u mnie egzaminy, to na prędzej z logiki.Na zaliczanie egzaminu z
              wszechhistorii KPZR mój ty drogi prawniku forumowy musiał byś wybrać sobie
              innego bardziej bliskiego sercu promotara.
              • Gość: sam_sob Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 15:26
                edico napisał:

Jak to dobrze, że to (wiedza o annałach PZPR0 już za nami i brak potrzeby
                szukania "promotara".:))
    • saskiaplus1 Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 16.10.06, 14:51
      Raz w życiu Czesław Jerzy dobrze wydał publiczną kasę, ale wiadomo, jacyś głusi
      malkontenci zawsze się znajdą. Przykro mi, że nie dał na organizację zawodów
      motocrossowych (napewno ich zwolennicy byliby bardziej zadowoleni, zwłaszcza gdy
      nie interesuje ich muzyka), ale dał na co dał i tyle. Ja jestem zadowolona, choć
      z Czesławem Jerzym mi nie po drodze. Oratorium miałam okazję już słyszeć i wiem,
      że to dobrze wydane pieniądze (nawet w sensie promocyjnym).
      • Gość: Frey Autorzy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 16:28
        Proszę o informację, kto jest autorem oratorium:
        czy:
        1. Jacek sykulski
        czy
        2. Piotr Podolak
        czy
        3. Może jeszcze ktoś inny?

Z komentowanego artykułu nic nie można wywieść czy to napisał sam Sykulski, czy
        sam Podolak, czy też razem to napisali; kto napisał muzykę, a kto napisał tekst
        (czy przypadkiem nie Zbyszek Książek?).
        Dla krytyków, ale też i dla apologetów są to informacje ważne; inaczej tak
        naprawdę może się okazać, że autorem jest Pan Małkowski
        • Gość: etek Re: Autorzy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 21:50
          1.Jacek Sykulski Kompozytor
          2.Ks.Podolak pomysłodawca
          3.Słowa:Siostra Miriam Karmelitanka ze Spręcowa i Andrzej Samulowski z
          Gietrzwałdu
          • Gość: Frey Re: Autorzy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 22:41
            No i wszystko jasne...może jeszcze znacie nazwisko tej siostry (Miriam to chyba
            imię - ona jest Polką?)

a propos...czyją ona jest siostrą - księcia Podolaka?

No, teraz można pisać o dziele i jego wykonawcach i analizować poszczególne
            elementy tego dzieła
            • Gość: antyschiza Re: Autorzy!!! IP: 217.97.159.* 17.10.06, 13:25
              1. Siostra Miriam była siostrą zakonną, zwana "siostrą Miriam od Jezusa", czyli
              nie jest siostrą w sensie pokrewieństwa. Osoby przyjmujące śluby obierają imię,
              więc od przyjęcia ślubów zakonnych nazywała się s.Miriam.
              2. Ksiądz Piotr Podolak nie jest księciem.

Tak, teraz można pisać o dziele, wykonawcach etc. Oczywiście pod warunkiem
              wcześniejszego jego usłyszenia (CD już zostało wydane).
              • Gość: Frey Re: Autorzy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 14:15

> 1. Siostra Miriam była siostrą zakonną, zwana "siostrą Miriam od Jezusa",
                czyli
                > nie jest siostrą w sensie pokrewieństwa. Osoby przyjmujące śluby obierają
                imię,
                > więc od przyjęcia ślubów zakonnych nazywała się s.Miriam.

Piszesz w czasie przeszłym, czy to znaczy, że już siostrą nie jest?
                A przed przyjęciem ślubów chyba jakoś się nazywała?
                Gdybym chciał, żeby dla mnie też coś napisała, to jak można ją odnaleźć
                (zazwyczaj imię i nazwisko pozwala na jakiś kontakt, a tak to jak mam szukać s.
                Mriam)?
                Przepraszam, ale nie zabardzo znam się na tematyce zakonów i pewne rzeczy są
                dla mnie niezrozumiałe - nie wiedziałem na przykład, że po ślubach traci się
                imię i nazwisko.
                • Gość: antyschiza Re: Autorzy!!! IP: 217.97.159.* 23.10.06, 09:49
                  Fakt, zupełnie się nie orientujesz. Objawienia miały miejsce 129 lat temu. Czyli
                  z s. Miriam skontaktujesz się już na drugim świecie (jeśli w niego wierzysz),
                  ew. szukaj kontaktu ze św. Piotrem, on pomoże.
                  Po ślubach nie tracisz imienia i nazwiska, ale jest taka konwencja przybierania
                  w zakonach odrębnego imienia - osoby duchownej.
                  Czytać, czytać... w książkach czai się wiedza i nie wiadomo kiedy Cię dopadnie.
                  • Gość: etek Re: Autorzy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 21:28
                    W zaświatach to z p.Samulowskim,a z S Miriam to w najbliższym Zgromadzeniu
                    Karmelitanek Bosych.
      • edico Re: Negujesz dobrze wydane pieniądze 16.10.06, 21:12
        na figurki, brazy i różańce? :))
        • Gość: antyschiza Re: Negujesz dobrze wydane pieniądze IP: 217.97.159.* 17.10.06, 13:31
          Następny bełkot: brazy?
          Piłeś?
          • edico Re: Negujesz dobrze wydane pieniądze 24.10.06, 03:49
            Czy na pewno jesteś od tej schizy tak daleko, jak ci się wydaje?
    • edico Re: Oratorium dla uczczenia objawień gietrzwałdzk 17.10.06, 16:26
      A nie wiesz czasem, co wspólnego miał sporysz z rozpętaniem polowań na czarownice?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka