Dodaj do ulubionych

Rodzice, szybko po mundurki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 10:54
Minister Giertych niby chce wprowadzić mundurki od 1 września, ale nie
zadbał, żeby na czas wszystko przygotować. Rozporządzenie zostało wydane i
ogłoszone dopiero w lipcu, kiedy szkoły są zamknięte, a ich dyrektorzy
przebywają na urlopach.

Uzasadnienie do rozporządzenia nie jest żadnym prawem. Nie ma się nim co
przejmować. Pieniądze na mundurki nie są jeszcze podzielone na gminy. Dopiero
trwają przymiarki, aby obliczyć dotację, którą powinny mieć przydzieloną.

Słowem, nie ma co w wakacje zwaracać głowę biednym rodzicom, bo i tak
wszystko będzie załatwione jesienią (a Giertych nie będzie już wówczas
ministrem;-))
Obserwuj wątek
    • Gość: nauczyciel Rodzice, szybko po mundurki IP: 88.156.63.* 29.07.07, 12:26
      Mundurki to dobry pomyśł!Bo wreszcie szkoła będzie szkołą i skończy się ta
      rewia mody. W innych szkołach w Europie dzieci i młodzież noszą mundurki i
      bardzo fajnie to wygląda. A pieniądze na mundurki się znajdą, skoro na
      papierosy rodzice mają to i na mundurki będą mieć. Na głupoty pieniądze zawsze
      są a na to co potrzebne to nie ma. Ja nosiłem kiedyś fartuszki granatowe z
      białym kołnierzykiem i jakoś nie umarłem i nikt nie robił wokół tego problemu a
      teraz robią problem. Niech przestaną te dzieci rozpieszcać bo niedługo dzieci
      będą rządzić rodzicami, a nie rodzice dziecmi.
      • Gość: Ola Re: Rodzice, szybko po mundurki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 12:36
        popieram mundurki a odnośnie rozporządzenia...w kwietniu 2007 została
        znowelizowana ustawa o systemie oświaty z 1991r. Tam jasno pisze o mundurkach.
        Wniosek: wszyscy znacznie wcześniej o tym wiedzieli a ustawa to akt prawny,
        którego należy przestrzegać i basta!!!
        • Gość: Korszanin do Oli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:33
          Pamiętaj jednak, że zasady uzyskiwania przez rodziców pieniędzy na mundurki
          określa nie ustawa, lecz - rozporządzenie, które zostało tak późno wydane.
          Spowoduje to wielki bałagan w szkołach i gminach ze szkodą dla zainteresowanych
          dofinansowaniem rodziców.

To nie pierwszy przykład niekompetencji największego ministra i jego urzędników.
      • Gość: babajackowa Re: Rodzice, szybko po mundurki IP: *.ols.vectranet.pl 29.07.07, 14:52
        Do szkoły chodziłam w fartuszku i rodzice musieli znaleźć pieniądze na
        niego,chociaż bardzo biednie nam się żyło.A teraz ci,co mają na papierosy i
        alkohol,nie kupią swoim dzieciom mundurków,bo za drogo, a przecież po to
        my,podatnicy,jesteśmy,żeby biednym dzieciom fundować mundurki /podobno za 40 zł?
        a tańszych nie można było wymyślić?/Czy ja znowu czegoś nie rozumiem?W czasach
        mojego dziecinstwa też było strasznie dużo biednych dzieci,nie zawsze mozna
        było wypić szklankę mleka,a za darmo nie było niczego,to rodzice lub
        opiekunowie musieli zadbać o swoje dzieci,bo taka jest ich rola.A teraz?
        Teraz,jesli rodziców nie stać /chociaż większość tej biedoty można zobaczyć z
        kipem w ustach,bo na to zawsze znajdą pieniądze/to inni się o to martwią.Tak
        samo będzie z fartuszkami.Wystarczyłoby na kupno fartuszka,gdyby mamusia lub
        tatuś przez 7-10 dni nie palił papierosów.Proste rozwiazanie,ale nikt nie
        bedzie pytał czy rodzice palą.Zagderałam się.
      • Gość: gość Re: Rodzice, szybko po mundurki IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.07.07, 18:25
        A co jeżeli rodzice nie palą , nie piją i mają dwoje dzieci na utrzymaniu z
        jednej pensji 1000 zł ? Zwolennicy mundurków są zdania że wystarczy dochód 350
        zł na głowę w rodzinie aby mundurki nie stanowiły zbytniego ciężaru dla budżetu
        domowego . Oznacza to że żądania podwyzek dla nauczycieli są niczym nie
        uzasadnione . Z obecnej pensji nauczyciel powinien bez poblemu utrzymać
        czteroosobową rodzinę .
      • Gość: ja Re: Rodzice, szybko po mundurki IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.07.07, 18:29
        Coś Ci się pomerdało - w innych szkołach owszem ale nie w Europie tylko w
        Wietnamie , w Korei Pn , na Kubie ! Komuna z Ciebie wyłazi .
        • Gość: babajackowa Re: Rodzice, szybko po mundurki IP: *.ols.vectranet.pl 29.07.07, 18:48
          ANO,pomerdało się komuś.Cieszę się,że moim dzieciom nie potrzeba mundurków a
          mój wnuk do szkoły pewnie pójdzie za 5 lat,to może już inne będą wymogi.Niech
          obecni rodzice decydują zabierając głos nie tylko na forum olsztyńskim.Trzeba
          uwierzyć w to,co jest najlepsze,ale czy są idealne rozwiązania?Nie ma!
        • Gość: do Ja Re: Rodzice, szybko po mundurki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 19:54
          Oj ..nie pomerdało. Pojedzdo USA, zobaczysz jak wyglądają dzieci chodzace do
          dobrych, prywatnych szkół. Tam wszyscy noszą ubrania charakterystyczne dla
          konkretnej szkoły ( plisowane spódniczki, spodnie, białe bluzki)Uczniowie
          wyglądają schludnie. Tylko w pańtwowych niepłatnych szkołach można chodzić jak
          się chce. Tam uczennice wyglądają podobnie jak u nas. Tipsy, makijaż, kolorowe
          włosy ...folklor. A USA to przecież nie Chiny, Kuba czy Korea...prawda?
          Aha...komuchem nie jestem:)
      • Gość: Anonimka Re: Rodzice, szybko po mundurki IP: *.ols.vectranet.pl 31.07.07, 00:57
        Do: nauczyciel. Mówisz że niby w USA w szkołach prywatnych mają kompletne mundurki itd. ale nam przecież chodzi o zwykłe publiczne polskie szkoły, a nie prestizowe prywatne amerykańskie. Zastanów sie nad tym!
    • Gość: rodzic Rodzice, szybko po mundurki IP: 88.156.63.* 29.07.07, 16:59
      brak pieniędzy na mundurki to tylko taka wymówka, żeby nie kupować, bo lepiej
      kupić piwko lub fajkę, albo fajny ciuszek. Jakoś nie widać ten biedy, gdy się
      widzi dzieciaka z podstawówki np: z drugiej klasy z nowoczesną komórką
      wyposażoną w aparat cyfrowy lub z odtwarzaczem MP3 lub MP4. Skoro na takie
      luksusy stać rodziców to i na mundurki stać! Niech nie przesadzają!!!Już dawno
      było wiadomo, że mundurki będą obowiązywały, więc trzeba było myśleć, a nie
      biadolić.
      • Gość: Anonimka Re: Rodzice, szybko po mundurki IP: *.ols.vectranet.pl 31.07.07, 01:03
        Do: rodzic. Juz dawno było wiadomo, że mundurki będą obowiązywać? Że niby co? Chyba w twoich wizjach przyszłości. A tak w ogóle to my - młodzież sie nie liczymy?! Nasz głos nie ma wartości czy jak?! Lepiej Ci co nie będą nosili mundurków niech nie mówią za młodzież. A poza tym mundurki kojarzą mi się tylko z komuną i stanem wojennym. Komunisto, ty!
    • Gość: nauczyciel Rodzice, szybko po mundurki IP: 88.156.63.* 30.07.07, 13:54
      Nie tylko w Korei, Wietnamie i itd. ale także w Anglii też są mundurki i jakoś
      Anglicy nie narzekają na to. Nie przesadzajcie!!!!Nic się tym gnojkom nie
      stanie jak będą mieć trochę dyscypliny, i określonych zasad. Może to na nich
      tylko wpłynie dobrze. Kto choć trochę miał okazję poprzebywać w obecnej szkolę
      to wie, że dyscyplina jest potrzebna, bo niedługo gnojki wejdą nauczycielom i
      dyrektorom na głowę, a potem będzie zapóżno żeby to zmienić. To ma być szkoła a
      nie dyskoteka!!! czy jakiś bal maskowy!!!. Kiedyś to było wiadomo z jakiej
      szkoły dany uczeń był a teraz nie. Niech się zacznął smarkacze przyzwyczajać do
      mundurków, bo może jak dorosną zechcą wykonywać zawody, w których noszenie
      mundurów będzie konieczne.
      • Gość: babajackowa Re: Rodzice, szybko po mundurki IP: *.ols.vectranet.pl 30.07.07, 16:48
        Co prawda noszenie mundurków to jeszcze nie to samo co dyscyplina ale
        rozumiem,że od czegoś trzeba zacząć.A po niektórych nagłośnionych wydarzeniach
        to wyciągam wniosek,że niektórzy uczniowie już wchodzą nauczycielom na
        głowę /dosłownie/.I tu się kłania bezstresowe wychowanie,przykład zachowania
        wynoszony w domu też.Tak czy owak,głownie odpowiedzialni są rodzice a potem
        nauczyciel,który nie zapracował na szacunek bo nie ma podejścia do dzieci czy
        młodzieży młodszej.Mundurek powinien być chlubą ale ciężko będzie szkole
        odbudować swój autorytet.Do tego też jest potrzebna współpraca z rodzicami.Będę
        obserwować z boku,bo to ciekawe.
      • Gość: Anonimka Re: Rodzice, szybko po mundurki IP: *.ols.vectranet.pl 31.07.07, 01:08
        Do: nauczyciel. Że słucham? Gnojki, smarkacze?! A pooza tym jesteśmy w Polsce a nie w Anglii. Poczułam się w tym momencie obrazona, jakim prawem stawiasz wszystkich nastolatków na jednym poziomie?! Zastanów się i skoro uczysz w szkole. Ciekawe jakiej? Może dla takich jak ty czyli nienormalnych i wyzywasz nas to chyba coś z tobą nie jest w porządku!!! Cos mi się zdaje że kochasz wojsko, dyscyplinę i schylanie sie po mydełko... Wojskowy kretyn!
    • Gość: nauczyciel Rodzice, szybko po mundurki IP: 88.156.63.* 31.07.07, 21:25
      Do Anonimki-życzę ci mądralo popracuj sobie przez 10 lat w szkole a potem
      gadaj!!!!jak ci gardełko wysiądzie i nerwy puszczą!!!!!!!!!!To pogadamy!!!!
      Jesteś pewnie jedną z tych co chodzą z gołym brzuchem o każdej porze roku i
      malują buzie choć o makijażu nie mając pojęcia. Szkoła to ma być szkoła!!!a nie
      dyskoteka!!!Jak ci się to nie podoba to trudno, musisz się pogodzić z losem.
      Mnie to bardzo pasuje, że w końcu będą jednolite stroje. Czekałem na to od
      dawna!!!!Kiedyś jak noszono fartuszki to przynajmniej młodzież była normalna, a
      teraz jest wulgarna, chamska i niegrzeczna, nie szanuje nauczycieli. Teraz mam
      problem z odróżnieniem uczenicy od nauczycielki, bo wyglądają podobnie!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka