bpkw Re: Robicie przetwory ? 18.06.09, 20:58 rita100 napisała: Już sa owoce na rynku Rita. Ja zainaugorowalem tegoroczne przetwory oczywiscie od truskawek. Moj przepis wyglada to mniej wiecej tak: do gasiora daje: - 3 kg truskawek - 1 litr spirytusu - 1,5 litra wody "Zywiec" W miare dojrzewania innych owocow zawartosc gasiora bedzie o nie wzbogacana i zalewana kolejna porcja mieszanki spirytusowo-wodnej. W tym roku stawiam na fatafie wytrawna; ubiegloroczna slodka do dzis zalega spizarke. Pewnie przeprowadze jakies kupazowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Robicie przetwory ? 18.06.09, 21:17 Powaznie piszesz ? Już wyciagam swojego gąsiora z piwnicy. Jeszcze zdążę :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Robicie przetwory ? 18.06.09, 21:19 Ten litr spirytusu mnie przeraża - toż to cena....100zł. A przecie jestem wśród Centusiów. Chyba czystą czterdziestkę wleję. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Robicie przetwory ? 18.06.09, 21:25 Biorę się do roboty. I żadnego cukru nie dodawać ? Odpowiedz Link Zgłoś
agalt Re: Robicie przetwory ? 18.06.09, 22:51 Jasne, ja mam całą zamrażarke lodu. Zrobi sie cieplej, bedzie jak znalazł:) Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: Robicie przetwory ? 20.06.09, 13:59 juz ostatnie truskawki,kupuje kobialke truskawek,jem,jem,reszta idzie na konfitury,nie wydziwiam,odrobina wody,cukier,wrzucam owoce,mieszam,gotuje,kiedy juz sa rozgotowane,gorace przekladam do malych sloiczkow,zakrecam,napelnione sloiczki odwracam do gory dnem, trzymaja chyba 100 lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
agalt Re: Robicie przetwory ? 20.06.09, 14:20 rita100 napisała: > A co z cukrem ? Musiałabym zapytać zamrażarkę. Ale wydaje mi się, że ona robi lód bez cukru... Choć nic sobie nie dam za to obciąć... Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: Robicie przetwory ? 20.06.09, 14:23 mozna tez zawierzyc zamrazarce,male pojemniczki po serkach,wlozyc zdrowe truskawki,cieniutka folia i jak znalazl do lodow,nalesnikow :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Robicie przetwory ? 20.06.09, 21:20 Muraszki przepis wziełam w tri miga i już słoiczki z truskawkami stoja odwrotnie. Faktycznie, kobiałki się całej nie zje, a z reszte do sloika. Truskawi już są ! Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: Nadchodzi agrest 20.06.09, 22:13 z agrestem i innymi owocami mozesz Rito zrobic podobnie,jak ja,chyba,ze chcesz miec galaretke,to wtedy przecieranie przez plastikowe sitko,ponowne zagotowanie,napelnienie sloiczka i dnem do gory :) robilam tez agrest z wisniami,pycha :) Odpowiedz Link Zgłoś