Dodaj do ulubionych

wątek filozoficzny

23.12.10, 15:12
karpia zjem!

dziwne bo smaczna ryba, ryby lubie jesc, a jem tylko raz w roku, kiedys tam moze zjadłem troszke poza okresem swiąt

Wesołych Świąt i niech życzenia się spełniają!
Obserwuj wątek
    • zloty.strzal Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 15:25
      Karpie nie są smaczne.

Ja podwoiłam okazje do jedzenia ryb w tym roku, bo w Kołobrzegu byłam:] Tam z testowanych to chyba dorsze najlepiej wchodziły, ale ogólnie za rybami nie przepadam. W sumie bardziej nie przepadam za śmierdzącą rybami kuchnią.

A, nie! Śledzie jem przecież (w śmietanie przeważnie), a to ryby też.
      • nexstartelescope Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 15:35
        Karpie są tłuste i bez smaku :P
        • forumowicz_pospolity Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 15:39
          no co wy mówicie buuu
          niech mnie ktos przytuli :]

zdania nie zmieniam, podkresle tylko ze pisze to z pozycji rybożercy!
          • nexstartelescope Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 15:48
            Do karpia się przytul :P Raz w roku można sobie taką rybkę strzelić, w Wigilie nawet największe świństwa smakują, jeśli są opatrzone etykietką "danie wigilijne". Ale to nie zmienia fucktu, że karp jest ohydny, mdły, rozpaćkany i ościsty :)
            • forumowicz_pospolity Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 15:54
              nexstartelescope napisała:

> Do karpia się przytul :P Raz w roku można sobie taką rybkę strzelić, w Wigilie
              > nawet największe świństwa smakują, jeśli są opatrzone etykietką "danie wigilij
              > ne". Ale to nie zmienia fucktu, że karp jest ohydny, mdły, rozpaćkany i ościsty
              > :)

musisz sie kulinarnie dźwignąc nieco:P
              oscistosc czasami to fakt, tu trzeba dobrze trafic ale reszta jak sie dobrze zakręcic, pychota

a co masz jeszce na liscie ohydztw wigilijnych bo mi wszystko lezy
              w koncu nie jemy na wigilie cynaderek,czerniny i salcesonu
              • zloty.strzal Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 15:59
                Ryba po grecku, ale ona poza tym, że jest rybą, to ma dookoła różne warzywa, które ani nie wyglądają dobrze ani nie smakują.
              • nexstartelescope Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 16:04
                Nie przygotowywałam sama nigdy karpia, więc sam się dźwignij, wiesz? :P
                A z ohydztw, to, na ten przykład, kompot z suszu, który rzadko komu przychodzi do głowy pić poza świętami. Albo słodka jak sto pięćdziesiąt kutia z miodem. Albo postne racuchy bez jajek i mleka :P Albo groch z kapustą - fuj. Generalnie to ja z domu pamiętam potrawy wigilijne bardzo tradycyjnie baaardzo postne, wszystko na lnianym oleju, bez jajek i nabiału, bo tak zawsze było w mojej familji i może stąd ten wstręt ;)
                • nexstartelescope Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 16:05
                  * Bez jajek i mlecznego nabiału, bo zaraz się ktoś czepnie :P
                • forumowicz_pospolity Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 16:09
                  nexstartelescope napisała:

> Nie przygotowywałam sama nigdy karpia, więc sam się dźwignij, wiesz? :P
                  > A z ohydztw, to, na ten przykład, kompot z suszu, który rzadko komu przychodzi
                  > do głowy pić poza świętami. Albo słodka jak sto pięćdziesiąt kutia z miodem. Al
                  > bo postne racuchy bez jajek i mleka :P Albo groch z kapustą - fuj. Generalnie t
                  > o ja z domu pamiętam potrawy wigilijne bardzo tradycyjnie baaardzo postne, wszy
                  > stko na lnianym oleju, bez jajek i nabiału, bo tak zawsze było w mojej familji
                  > i może stąd ten wstręt ;)

już rozumiem;]
                  wszystko co powyższe lubie(racuchów takich nie jadłem), włączajac rybe po grecku
                  kompocik też tylko trzeba mu sliwki lekko zneutralizowac alew sumie nie jest to konieczne dla mnie, lubie ten smak
                • baba_krk Re: wątek filozoficzny 25.12.10, 17:07
                  uwielbiam kompot z suszu... mogłabym pić codziennie, gdyby tylko ktoś mi go robił :D
    • puszysta_gimnazjalistka Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 17:39
      Też lubię i też się zastanawiam dlaczego tak rzadko jem skoro są takie dobre ?
    • stedo Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 18:35
      Ja karpia lubię. To jest dla mnie jedna z lepszych ryb po smażeniu. Jeszcze halibut jest ok. I gdzie tu uciązliwe ości?? Inne łowne to dopiero są ościste. A dorsze to.. ongiś tak mówiono: jedzcie dorsze, gówno gorsze.
      P.S. Właśnie zrobiłam sobie przerwę na chwilę w robieniu karpia w galarecie. Dla mnie pychota:))
    • cookie_monsterzyca Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 19:44
      Fu!

Karp jest fu, a skóra karpia to najgorsze fu.
      I często błotem zajeżdża, a nawet jak nie zajeżdża to ja i tak sobie wkręcam, że zajeżdża.

Jem tylko tego w galarecie, trochę, głównie ze względu na galaretę :)
      Rybę po grecku uwielbiam, ale pod warunkiem, że sobie ją wygrzebię z tej marchewy i reszty paćki.

Ja w sumie w wigilię zawsze się rzucam na sałatkę jarzynową. Mogę ją wciągać na śniadanie, obiad, kolację, deser, na międzyposiłkowe podjadanie, reszta wigilijnego jedzenia może dla mnie nie istnieć :)
    • cookie_monsterzyca Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 19:44
      Fu!

Karp jest fu, a skóra karpia to najgorsze fu.
      I często błotem zajeżdża, a nawet jak nie zajeżdża to ja i tak sobie wkręcam, że zajeżdża.

Jem tylko tego w galarecie, trochę, głównie ze względu na galaretę :)
      Rybę po grecku uwielbiam, ale pod warunkiem, że sobie ją wygrzebię z tej marchewy i reszty paćki.

Ja w sumie w wigilię zawsze się rzucam na sałatkę jarzynową. Mogę ją wciągać na śniadanie, obiad, kolację, deser, na międzyposiłkowe podjadanie, reszta wigilijnego jedzenia może dla mnie nie istnieć :)
      • nexstartelescope Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 19:53
        Kuki! powtarzasz się :)

Kuki! powtarzasz się :)
        • cookie_monsterzyca Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 20:03
          Znaczy, że przechytrzyłam system? :D
          • nexstartelescope Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 20:06
            Znaczy, że juz nie dolewaj :D
    • qw994 Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 20:07
      Ja też zjem karpia, chociaż nie przepadam :)
    • izabellaz1 Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 22:36
      Dla mnie za dużo ości:)

Zresztą wolę ryby morskie.
    • lupus76 Re: wątek filozoficzny 23.12.10, 23:55
      Ryby lubię, ale akurat karp się w tym zbiorze nie zawiera :)
      Wesołych świąt - i mam nadzieję, że 10.06 spotkamy się na piffku w Wawie :)
      • qw994 Re: wątek filozoficzny 24.12.10, 07:34
        O, a przybywasz? :)
        • izabellaz1 Re: wątek filozoficzny 24.12.10, 11:35
          qw994 napisała:

> O, a przybywasz? :)

Przybywa, przybywa...i mam nadzieję, że pobędzie dłużej niż na ostatnim spotkaniu :P
          • qw994 Re: wątek filozoficzny 24.12.10, 11:41
            Uciekł? :)
            • lupus76 Re: wątek filozoficzny 25.12.10, 16:52
              Nie - poszedł na koncert - świnia :)
              • qw994 Re: wątek filozoficzny 26.12.10, 03:13
                Świnia! :)
        • lupus76 Re: wątek filozoficzny 25.12.10, 16:53
          Najprawdopodobniej tak. Znów na Sonisphere :)
      • forumowicz_pospolity Re: wątek filozoficzny 24.12.10, 13:04
        zapamietam date
        na dzis wyglada dobrze, pewnie w weekend gdzies bede krecił ale małe piwo w pt
        nie powinno kolidowac
    • sru_karka Re: wątek filozoficzny 24.12.10, 14:33
      Zazdraszczam bo ja karpia bardzo lubię, ale oprócz mnie NIKT i dlatego nigdy go nie ma. A dla samej siebie to mi się robic nie chce.
      Ale będzie dużo różności np. wspomniana wyżej ryba po grecku i w galarecie (lubię), osoś, sałatka jarzynowa i 3 rodzaje śledzi (po kaszubsku, z ananasem oraz z ugotowanym ziemniakiem i jabłkiem), perogi z kapuchą i grzybem oraz ruskie, barszcz z uchami :P, krokiety, ciasta itepe ;]

Korzystając z okazji chciałabym życzyc wszytskim Wesołych i Smakowitych Świąt :)
    • baba_krk Re: wątek filozoficzny 25.12.10, 17:10
      karpia nie jem od dawna i pewnie nigdy więcej już nie zjem... teraz testowałam miętusa i nawet nawet :)
      • wilowka Re: wątek filozoficzny 25.12.10, 17:28
        karp ościsty nadmiernie więc nie wielbię. Nie jem właściwie, chyba, że kęsek. Od 3 lat na wigilię podaję dukaty Kapitana Igloo, albowiem Małżonek nierybny jest.

Errata:

3 lata temu na Wigilie Dukatów na osiedlu zabrakło i był dorsz (nagetsy takie) w kształcie delfinków.
        • baba_krk Re: wątek filozoficzny 25.12.10, 17:35
          hahaha rządzisz z tym całym kapitanem :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka