05.02.11, 12:59
Jakie macie podejście do transplantacji? Ja kiedyś nosiłam oświadczenie woli w portfelu (zanim mi ten portfel ukradli) i teraz przeczytałam to i nawet chciałam sobie znowu druknąć, ale w nazwisku mi wyskoczyło ÄTM zamiast polskiej literki.

A tak w ogóle dzień dobry w sobotę;]
Obserwuj wątek
    • qw994 Re: Organy 05.02.11, 13:12
      > Jakie macie podejście do transplantacji?

Pozytywne ;)

Ja kiedyś nosiłam oświadczenie woli w
      > portfelu (zanim mi ten portfel ukradli) i teraz przeczytałam to i nawet
      > chciałam sobie znowu druknąć, ale w nazwisku mi wyskoczyło ÄTM zamiast
      > polskiej literki.

Ja noszę oświadczenie woli napisane ręcznie :)

> A tak w ogóle dzień dobry w sobotę;]

Dzię dobry! :)
    • berta-live Re: Organy 05.02.11, 13:56
      Po co oświadczenie woli? Jak nie ma sprzeciwu w centralnym rejestrze sprzeciwów, to od każdego w stanie śmierci mózgowej, można organy pobrać do przeszczepu. Na żywca i bez narkozy, bo uważa się, że jak kora mózgowa nie funkcjonuje i nie ma żadnych odruchów obronnych, to nie ma też ani świadomości ani możliwości odczuwania bólu. Nie potwierdzone żadnymi badaniami klinicznymi, ale tak się uważa.

I w związku z powyższym, jak lekarze nie pobierają organów od osób, które nie wyraziły oficjalnego sprzeciwu, łamią prawo. A bardzo mało osób zgłosiło sprzeciw, bo bardzo mało osób zdaje sobie sprawę, że taka jest procedura.
      • qw994 Re: Organy 05.02.11, 14:06
        > Po co oświadczenie woli?

Po to, żeby lekarze mieli argument przekonujący rodzinę zmarłego w razie jej sprzeciwu.
        • berta-live Re: Organy 05.02.11, 14:11
          Cały czas chodzi mi o to, że rodzina ma guzik do gadania. Tak stanowi prawo. Nie ma powodu, żeby w ogóle rodziny się pytać o zdanie, nawet prawa takiego nie ma. Chyba, że dawca jest nieletni, ale wtedy oświadczenia woli też nie mają żadnej mocy prawnej.
          • qw994 Re: Organy 05.02.11, 14:40
            Prawo prawem, a obyczaje obyczajami. Żaden lekarz nie pobierze organów, jeśli rodzina się sprzeciwia. Tak to wygląda w praktyce.
            • berta-live Re: Organy 05.02.11, 14:54
              Nieprzestrzeganie prawa w naszym kraju to kompletnie inna bajka. Jesteśmy światową potęgą w tworzeniu martwych przepisów. I jako osoba, która wszędzie wietrzy teorie spiskowe, mam dziwne wrażenie, że ta nagła wspaniałomyślność i liczenie się ze zdaniem pogrążonej w żałobie rodziny, nie jest spowodowana moralnością i uczuciami wyższymi, tylko zwykłym biznesem.
              • qw994 Re: Organy 05.02.11, 15:08
                Ale jakim biznesem?
                • berta-live Re: Organy 05.02.11, 15:42
                  Chodzi mi o to, że nie w każdym przypadku lekarze pytają rodzin. Nie ma żadnych odgórnych procedur określających postępowanie personelu oddziałów intensywnej terapii, gdzie przebywają potencjalni dawcy. A jak już coś zależy od czyjegoś prywatnego widzimisie to jest to pole do nadużyć.
    • kkuki Re: Organy 05.02.11, 16:38
      Jak najbardziej pozytywne :)

Mam ręcznie napisane oświadczenie w portfelu, że niech se biorą co chcą, że nie zgadzam się na żadną uporczywą terapię itp.
    • hsirk oswiadczajcie, oswiadczajcie... 05.02.11, 17:15
      www.youtube.com/watch?v=aclS1pGHp8o
    • kedrok1 Re: Organy 05.02.11, 21:53
      ostro, najpierw przeczytałem orgazmy

potem organy ale pomyślałem ze to o muzyce kościelnej

a tu transplantacje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka