Dodaj do ulubionych

Kto umie po rusku?

01.08.08, 21:47
WAŻNE! Właśnie odkryłam, że chyba dostałam odpowiedź od Domogarova. I co m iż
tego, skoro nie wiem, co napisał? ;( Umie ktoś w ich języku?
Obserwuj wątek
    • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 21:49
      Albo może jest tu gdzieś jakieś Forum? Dostałam małpiego rozumu :)
      • bertrada Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 21:50
        Poczekaj na 8n, ona chyba umie. ;D
        • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 21:52
          Ooo... normalnie nie mogę wysiedzieć! Ciekawe, czy rzeczywiście napisał i co :D
      • palya Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 21:51
        ja jestem po kursie podstowym, wiec odróżniam bukwy...i tyle,
        szkoda, bo chcetnie bym pomogla
        • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 21:52
          A umiesz te bukwy na literki zrobić?
          • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 21:54
            Ja umiem. A z Sasza kiedyś w miarę dobrze się znalam. Mogę pomóc
            jak coś
            • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 21:55
              Tu wkleić czy na pocztę?
              • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 21:56
                PS: Szczęściara . Mam nadzieje, że go kiedyś dorwę i na żywo mu powiem, że ma
                cudowny głos i oczy oraz, że świetnie gra ;)
              • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 21:59
                Jak chcesz :) Jak długie to na gazetowego ;)
                • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:00
                  Gdzie tam, króciutkie.

i140.photobucket.com/albums/r32/Miniaczek/wiadomoscodsaszy.jpg
                  • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:09
                    > Gdzie tam, króciutkie.
                    >
                    > i140.photobucket.com/albums/r32/Miniaczek/wiadomoscodsaszy.jpg

Kurcze, to co mi wyskoczyło to nie jest chyba od niego :( Bo tekst
                    brzmi tak:
                    Serdeczne pozdrowienia z Polski. Aleksander bądź szczęśliwy! (
                    przepraszam za dosyć wolne tłumaczenie)
                    • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:11
                      To dlaczego to jest pod moim tekstem, który wygląda jak dopisek kogoś "Z góry"?
                      W dodatku ja go też m.in. pozdrowiłam z Polski. Ktoś sobie tak wolno
                      przetłumaczył? :D Ale z drugiej strony pod niektórymi bukwami też tak jest...
                      dziwne.
                    • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:12
                      Aaa, to ja już wiem wszystko... ok, pod jego adres napisze, załatwiwszy sobie
                      uprzednio tłumacza :) Dzięki!
                      • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:16
                        mini_kks napisała:

> Aaa, to ja już wiem wszystko... ok, pod jego adres napisze,
                        załatwiwszy sobie
                        > uprzednio tłumacza :) Dzięki!

Jakby co tłumacz forumowy poleca się na przyszłość ;) I nie ma za
                        co;)
                        • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:19
                          TY się tu tak nie polecaj, bo się napalę i dam Ci do przetłumaczenia 100 stron
                          listu, w którym analizuję jego grę, a zakańczam rozmaitymi wyznaniami ;D
                          Ciężko nauczyć się rosyjskiego?
                          • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:28
                            Ty nie obiecuj bo teraz ja się napalę :) Mam straszną zajawę na
                            punkcie rosyjskiego :) Do tego stopnia że potrafiłam ze słuchu
                            nocami Okudżawę tłumaczyć Tzmn najpierw wyłapywałam słowa a potem
                            tłumaczyłam na poslki. Świr nie?:P
                            Nie, nie trudno.Największy chyba kłopot jest z opanowaniem
                            ichniejszych znaczków. Bo iine są litery "pisane" a inne drukowane.
                            Potem to już pikuś ;) A, no i jeszcze trzeba w miarę opanować
                            deklinacje, ale też do przejścia. I potem to już całkiemz górki
                            Wiesz, jak się mamotywację to już w ogóle pierunem leci:P
                            Nie będę ukrywać że Sasza był taką moją motywacją w duuużym
                            stopniu :)))
                            • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:35
                              Jak to inne w druku i inne w piśmie? Nie cały czas te hieroglify?
                              Pamiętam jak byłam mała, napisałam do przyjaciółki, pół Ukrainki, list, w którym ją beształam. List w ojczystym języku jej mamy. Jak go napisałam? Wzięłam jakiś słownik, szukałam polskich liter i zapisywałam je w bukwie ;DDD A potem jej mama się głowiła, co ja tam napisałam :D
                              Ej, jak chcesz, to może powiesz, co on śpiewa w "Prishla vesna"? O wiośnie? Tu można ściągnąć:
                              a-domogarov.narod.ru/song.html
                              • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:40
                                Hieroglify cały czas ;) Tylko inaczej trochę wyglądają literki w
                                książce a inaczej takie pisane ręką. Ale to nie są jakieś wielkie
                                różnice.
                                Pmaiętam swoje początki.. Nie wiedziałam czy to P czy T i szlag mnie
                                trafiał;)
                                Tytuł sugeruje że o wiośnie będzie. Zaraz spróbuję ściągnąc bom sama
                                ciekawa :)
                                • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:41
                                  Ale to nie musi być dziś! Ja zaraz idę, wezmę dobra książkę, ściągnęłam jeszcze
                                  parę piosenek się będę upajać ;) W sumie w kółko o tej wiośnie ;)
                                  Dalej tak go lubisz? :)
                                  • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:47
                                    Dziewczyno! Coś Ty najlepszego narobiła?? :P Saszomania powraca w
                                    zastraszającym tempie:P Odsłuchałam kawałeczek ( boże ,TEN głos:P)
                                    Jestem w stanie Ci przetłumaczyć wszystkie piosenki które tam są Ale
                                    jutro co? Będę miała duuużo czasu bo M jedzie do rodziców więc nikt
                                    mi nie będzie przeszkadzał :) I wiem czegood blagego świtu będę
                                    słuchać;P Dzięki!!!
                                    Ale z tego co zdążylam posłuchać to smutna jest piosenka ...
                                    • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:50
                                      Ooo, WSZYSTKIE? Kochana, ja się od Ciebie nie odkleję! Przyrosłam na mur ;)
                                      Jak powraca, to koniecznie obejrzyj sobie "Огнем и мечом" ;) Hahaha, a widziałaś
                                      go w rosyjskim "Forcie Boyard" Cosik jest na youtubie, w jakiś rury dmucha,
                                      coś... :D
                                      Dlaczego smutna?
                                    • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:50
                                      A głos to on rzeczywiście ma... mrrr.
                                      • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 23:03
                                        Moja Droga! Za sprawą Saszy wszystkie jego kwestie z "Ogniem" znam
                                        niemalże na pamięć ;P Mialam w wersji wideo, mam na płytce A
                                        widzialaś "Na koniec świata"? Albo " noc listopadową?" Tam to on
                                        dopiero jest do schrupania :P
                                        Ta piewsza piosenka (owiośnie) to chyba o jakiejś niespełnionej albo
                                        niesczęśliwej miłości. Zresztą i tytuły innych są niezbyt
                                        optymistyczne. Np:
                                        -Jest tylko chwila
                                        - Łzy Rosji
                                        - Człowiek,który mnie nie kocha

Jeśli chcesz, mogę Ci napisać tekst polskimi literami. Będziecie
                                        sobie mogli wspólnie śpiewać ;)
                                        • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 23:07
                                          Ej, ja lojalnie uprzedzam, jak się na coś nakręcę to jestem jak pijawka! :))
                                          Wiesz, że ja to interpretowałam jako "Służy Rosji"? :D
                                          A oni CAŁĄ wymowę mają jak u nas? Tzn. czytamy jak leci, nie jak w angielskim na
                                          przykład?
                                          Widziałam kawałek "Nocy listopadowej". Ciężko dostać jego filmy na DVD :( Co ja
                                          mówię - praktycznie niewykonalne!
                                          • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 23:15
                                            Ściągnij sobie videoclipy :D Mmm...
                                          • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 23:16
                                            Mnie to nieodstrasza :)) Bo mam tak samo. Jak się nakręce, to umarł
                                            w butach :P
                                            Wiem że ciężko :( Wiesz co? To ja mam pomysł: napiszemy do niego
                                            wspólnie, podliżeny się i grzecznie poprosimy żeby nam przysłał :)
                                            Ewentualnie odkupimy od niego bo coś napewno ma :) Co Ty na to? ;P
                                            • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 23:19
                                              Jestem za!
                                              • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 23:30
                                                To dla mnie bomba :)) Biedny chłopak coś czuje że ma przerąbane :P
                                                Jak rano zasiąde to do południa jakieś piosenki pewnie będą
                                                gotowe ;) Więc się możesz śmiało zgłaszać po odbiór :)
                                                • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 23:31
                                                  Jesteś boska! :)
                                                  Tak właśnie czytam, że na zlecenie TVP2 powstała "Moskwa oczami Saszy". Co to
                                                  jest i gdzie to można oglądnąć?
                                                  • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 23:33
                                                    PS: Lubię to zdjęcie :)

www.jsmedia.pl/images/zoom/AleksanderDomogarov/ZK8T0972.jpg
                                                  • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 23:41
                                                    Jakiś czas temu leciało coś takiego na Dwójce. Tylko tytuł był, o
                                                    ile dobrze pamiętam " Kryminalna Rosja" czy " Kryminalna Moskwa"
                                                    albo "Zagadki kryminalnej Rosji" jakoś tak :P Nie wiem czy to to
                                                    samo? Tam się akcja chyba dziala w środowisku mafijnym,porachunki
                                                    i te sprawy...Napiszemy i do 2- ki jak będzie trzeba, nic się nie
                                                    martw:P
                                                    Saszam miał też epizod w "Fali Zbrodni" Teraz Polsat 2 topowtarza i
                                                    z tego cowidzialam w programie, jakieś początkowe odcinki, więc tych
                                                    z Domogarowem chyba jeszcze nie było.
                                                  • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 23:45
                                                    "Bandycki Petersburg"? :> Ale to nie to samo. To to jest jakis reportaż czy coś.
                                                    "Falę zbrodni" widziałam na youtubie, jak miałam ostatni napad (tzn. w kwietniu ;))
                                                  • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 23:48
                                                    Ja będę się zbierać. Trochę jego muzyki posłucham ;)
                                                  • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 23:50
                                                    Albo raczej spróbuje posłuchać. Trzecia wojna światowa, ktoś fajerwerki puszcza.
                                                    Dobranoc :) Jak to dobrze spotkać kogoś o tych samych upodobaniach ;)
                                                  • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 23:53
                                                    O właśnie, " Bandycki Ptersburg" ;P A o tym reportażu piewsze
                                                    słyszę, szalone niedopatrzenie z mojej strony :) Oki, to miłych
                                                    rosyjskich snów :)) Ja też idę bo muszę mieć rano świezy umysł. Mam
                                                    nadzieję że te piosenki nie będą się roić od jakiś szalenie
                                                    skomplikowanych metafor :P
                                                  • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 02.08.08, 00:03
                                                    A to zdjęciejest przeboskie:) Nie muszę mówić że już je mam
                                                    w "ulubionych"? :) Postaram się znaleźć folderz Makbeta i jak tylko
                                                    naprawią mi skaner to Ci wyślę :) Jeśli oczywiście będziesz
                                                    reflektować:P
                                                  • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 02.08.08, 10:51
                                                    o wiośnie masz już przetłumaczoną :) Napisać tu czy wysłać na maila?
                                                  • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 02.08.08, 11:02
                                                    idasierpniowa28 napisała:

> o wiośnie masz już przetłumaczoną :) Napisać tu czy wysłać na maila?

Obojętnie :) A może GG?
                                                  • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 02.08.08, 11:16
                                                    Może być gg. Moje jest takie: 2554587
                                                  • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 02.08.08, 11:18
                                                    idasierpniowa28 napisała:

> Może być gg. Moje jest takie: 2554587

Nie boisz się, że zboczeńcy zaczną pisać? :>
                                                    Zaraz sie odezwę...
                                                  • lupus76 Re: Kto umie po rusku? 02.08.08, 12:50
                                                    mini_kks napisała:

> idasierpniowa28 napisała:
                                                    >
                                                    > > Może być gg. Moje jest takie: 2554587
                                                    >
                                                    > Nie boisz się, że zboczeńcy zaczną pisać? :>
                                                    > Zaraz sie odezwę...

:DDDDDDDDDDDDD
                                                  • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 02.08.08, 12:56
                                                    lupus76 napisał:

> mini_kks napisała:
                                                    >
                                                    > > idasierpniowa28 napisała:
                                                    > >
                                                    > > > Może być gg. Moje jest takie: 2554587
                                                    > >
                                                    > > Nie boisz się, że zboczeńcy zaczną pisać? :>
                                                    > > Zaraz sie odezwę...
                                                    >
                                                    > :DDDDDDDDDDDDD

O, ale to zabrzmiało, faktycznie ;D
                                                  • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 02.08.08, 11:02
                                                    Jeszcze się pytasz! Pewnie!
                                                    A to zdjęcie to ja mam na tapecie telefonu ;))
                          • kochanica-francuza Re: Kto umie po rusku? 03.08.08, 16:55
                            Rosyjskiego? Nie... też słowiański język.

Bukwy opanowujesz, a potem z górki.

Ja kiedyś umiałam, ale to dawno temu było, więc nie ręczę obecnie za mój
                            rosyjski. ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))
                            • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 03.08.08, 21:58
                              Mnie od wczoraj Ida Sierpniowa uczy :)) Bukwy już znam.
                              • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 03.08.08, 22:08
                                Teraz znasz nie tylko bukwy ale i kilka rzeczowników i brzydkie
                                słowa ;P
                                • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 04.08.08, 13:46
                                  Zwłaszcza brzydkie słowa mi się przydały wczoraj :D
            • bertrada Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 21:55
              > ... A z Sasza kiedyś w miarę dobrze się znalam.

??? To na co czekasz, opowiadaj. ;))
              • idasierpniowa28 Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:05
                Stare dzieje. To było jak w Krakowie w Bagateli grał Makbeta.
                Ponieważ było to krótko po " Ogniem i mieczem" kiedy to moja
                fascynacja nim sięgala niemalże zenitu, postanowiłam wykorzystać
                szansę:) I z moją koleżanką pognałyśmy "wkręcić" się na próby :) Ja
                dopiero zaczynałam uczyć się rozyjskiegoi zakochiwać w kulturze
                rosyjskiej ale wystarczyło :) No i przyczyniła sie jeszcze moja
                fascynacja teatrem :)
                Byłyśmy nawet z koleżanką u niego w mieszkaniu.Oczywiście nie w
                Moskwie tylko, w Kraku. Wynajmował na placu Szczepańskim ( zresztą
                chyba mieszkanie należące do Starego) Poznałam też jego ówczesną
                kobietę, Nataszę :) Myślalam że nas wywali na zbity pysk aleokazała
                się " równą babką" Już się chyba rozstali.

W Moskwie też byłam aleto już inna historia :)
                • mini_kks Re: Kto umie po rusku? 01.08.08, 22:08
                  Z Natasza już dość dawno nie jest, btw z Mariną tez już nie. I syn mu zginął...
    • lupus76 Słuszajt'ie Mini_kks! 02.08.08, 11:20
      Kak Wam nada pierewodit' pismo at Domagarowa - ja mogu Wam pamoć'. No Wy
      znajet'ie, czto eta bud'iet pierełom opasnostnji pa koresspondj'eniju?
      Ja ucziłosa ruskowo jazzyka proeżdie, no jeścio ocień mnoga panimaju. Tolka
      zabuł gawarit, :D
      • mini_kks Re: Słuszajt'ie Mini_kks! 02.08.08, 11:21
        My rozumieć, ale nie umieć odpowiedzieć... W każdym razie Ida już przetłumaczyła :)
        • lupus76 Re: Słuszajt'ie Mini_kks! 02.08.08, 11:31
          Eta charaszo :)
          • mini_kks Re: Słuszajt'ie Mini_kks! 02.08.08, 11:36
            Tego nie rozumiem ;D
    • mini_kks Maniaczki 02.08.08, 15:24
      Od jakichś czterech godzin nawijamy z Idą na jeden temat. Zdążyłam zalać i
      uśmiercić nową klawiaturę. Nawet głodu nie czułam ;D
    • portobello_belle Re: Kto umie po rusku? 03.08.08, 22:46
      Ja, ja umiem!

...ale chyba się spóźniłam :-(

• 8n Re: Kto umie po rusku? 04.08.08, 09:30
        portobello_belle napisała:

> Ja, ja umiem!

ja też!
        >
        > ...ale chyba się spóźniłam :-(
        >
        ja też!