justysialek 10.11.08, 12:55 co to znaczy, że mleko jest uhate? jak rozszyfrować ten skrót? pozdrawiam wszystkich kawoszy ;-D Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
razzmatazzy Re: uhate 10.11.08, 13:00 Że krowa miała duże uszy ;) Mleko o przedłużonej przydatności do spożycia (UHT - Ultra High Temperature, podgrzewa je się najpierw do wysokiej temperatury). Ale swoją drogą, to właśnie sobie pomyślałam, że dla anglojęzycznego odbiorcy poranny śniadaniowy komunikat 'uhate' na polskim mleku nie byłby miłym początkiem dnia. ;) Odpowiedz Link
wilowka Re: PS 10.11.08, 15:17 I ja taką z kardamonem, właśnie się nią budzę, ale mleka nie mam :) Odpowiedz Link
liisa.valo Re: uhate 10.11.08, 15:39 Kiedyś dziecko mi się rozpłakało w sklepie, żebym kupiła mleko z uszami, a ja za żadne skarby nie wiedziałam, o co jej chodzi. Myślałam, że jakieś mleko dla dzieci na rynek wypuścili z krowimi uszkami, czy coś :) Mleko UHT to nie jest mleko. Nie pij go. Odpowiedz Link
liisa.valo Re: uhate 10.11.08, 15:44 Ultra high temperature - czyli UHT to podgrzanie błyskawiczne 2 sekundowe mleka do temperatury 120 - 150 stopni. Daje efekt mleka o przedłużonej trwałości. Odpowiedz Link
pani.misiowa Re: uhate 11.11.08, 11:56 UHT- ultra high temperature czyli sposob konserwacji de facto mleka- krotkie (2-3 sekundy) podgrzanie mleka do temp powyzej 100 w celu zniszczenia mikroorganizmow przy okazji niszczeniu ulegaja wlasciwie wszystkie wartosciowe skladniki mleka, niestety polecam mleko swieze, o terminie spozycia max 5 dni Odpowiedz Link