Dodaj do ulubionych

Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliwek?

25.01.09, 17:11
Zbyt dużą, żeby je zjeść tak po prostu.
Zaraz sobie pójdę na kuchenne forum, ale u nas większy ruch.
Mam też trochę suszonych jabłek :P
Obserwuj wątek
    • 2szarozielone Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 17:13
      jakieś fajne ciacho było z suszonymi śliwkami w spirytusie i nutellą... ale nie
      pamiętam dokładnie - na Kuchni Ci moze podpowiedzą :)
      • liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 21:01
        Szarozielona - dostałam na kuchennym forum to ciasto:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,86771303,86771303.html
      • simon_r Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 08:46
        schab ze śliwkami :))
    • milleniusz Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 17:52
      Naszyjnik. :)
      • razzmatazzy Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 20:44
        Ładne :) Ja miałam napisać po prostu 'upiecz z mięchem', ale ten pomysł mi się
        bardziej podoba.
        • milleniusz Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 21:24
          razzmatazzy napisała:

> Ładne :) Ja miałam napisać po prostu 'upiecz z mięchem', ale ten pomysł mi się
          > bardziej podoba.

O. Ja mam czasem dobre pomysły, ha! :D
          • razzmatazzy Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 21:30
            Ha! Ja też, żeby nie było! :P
            • milleniusz Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 21:32
              razzmatazzy napisała:

> Ha! Ja też, żeby nie było! :P

No. I nawet miałem dodać, że ten wcale to a wcale nie jest perwersyjny. Ale się
              powstrzymałem, jakoś sam nie wiem dlaczego. :D
              • razzmatazzy Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 21:37
                Właśnie dlatego mi się spodobał ;P
                • milleniusz Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 22:05

> Właśnie dlatego mi się spodobał ;P

I ty Brutusie? :P
                  • razzmatazzy Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 22:09
                    Ale że co? ;) Jaaaaa?!
                    • milleniusz Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 22:16
                      razzmatazzy napisała:

> Ale że co? ;) Jaaaaa?!

Nikt mnie nie rozumie. Nikt. Będę się obnosił z tym nożem w plecach jako dowodem
                      ostatecznego niezrozumienia!
                      • razzmatazzy Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 22:18
                        Tylko się nie oprzyj o ścianę :DD

Ach te cierpienia młodego Wertera, zawsze na czasie!
                        A że ktoś doceni czyjś perwersyjny pomysł to się nie liczy, tak?
                        • milleniusz Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 01:40
                          > A że ktoś doceni czyjś perwersyjny pomysł to się nie liczy, tak?

Zara, zara, bo się pogubiłem. Perwersja ewentualnie była przed nożem, znaczy
                          właśnie nie było. Potem to już nie, bo z nożami to się robi "off limits", że tak
                          z polska spuentuję. :D
                          • razzmatazzy Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 14:03
                            Ja też się pogubiłam ;) Po prostu mojej pokręconej wyobraźni spodobała się wizja
                            naszyjnika z suszonych śliwek i pojawił się w niej motyw konsumpcji ;)
    • dr.verte Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 17:53

daj bartoszowi już on będzie wiedział
      • liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 17:56
        Bartosz jest na nartach z dziewczyną, więc nie będę mu głowy zawracać. normalnie
        bym zapytała.
        • dr.verte Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 17:59
          liisa.valo napisała:

> Bartosz jest na nartach z dziewczyną

pewnie założył odwrotnie i nie ujechał za daleko
          • liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 18:06
            Ty jesteś "doktorze odwróć" bardzo ciekawym przypadkiem.
            Nie lubić imienia tak bardzo, że to nielubienie przenosi się na posiadaczy
            imienia i zmusza do dogryzania przy każdej nadarzającej się okazji. Poleciłabym
            ci specjalistę, który tego typu neurozami się zajmuje. Korzyść będzie
            obustronna, bo on właśnie szuka materiału do habilitacji - możesz stać się
            sławny. Zastanów się.
    • thank_you Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:19
      Kompot.
      • liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:22
        Właśnie za kompotem z suszonych owoców nie przepadam.
        • thank_you Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:28
          To nie wiem.. Może wyślij mojej mamie? Ona będzie wiedziała co z tym zrobic ;-)
          • liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:31
            Już mi na forum Kuchnia dali przepis na przekąskę, deser i nalewkę :)

A śliwki mam od mojej mamy, która przy każdych moich odwiedzinach w domu mi
            wpycha suszone owoce do torby. Ma fisia na punkcie suszenia owoców, a dyskutować
            z nią, że nie biorę, nie mam siły :)
            • thank_you Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:32
              Jaka przekąska? Bo też mam suszone śliwki :-)

Ogólnie to mam traumę po śliwkach, ale jem ;-)
              • liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:37
                Między dwie połówki śliwki wkładasz kawałek żółtego serka, zawijasz wszystko w
                boczek, bekon albo szynkę, spinasz wykałaczką i smażysz albo zapiekasz.
                • thank_you Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:41
                  Mhm... :-))
    • funny_game Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:41
      Schab albo drób z nimi upiecz. Jak lubisz dojrzewające szynki albo surowy
      boczek, to plasterki tych mięch z suszona śliwka są orajt.
      A w ogóle to chyba je można dość długo przechowywać, jeśli się je przechowuje
      odpowiednio, prawda?
      • liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:45
        Można i ja je właśnie przechowuję. Dlatego mówię, że mam ich NAPRAWDĘ dużo :-)
        • funny_game Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:50
          Qrna, nie ma problemu, możesz mi dowolna ilość wysłać, jak masz za dużo :F
          • liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:59
            Rozumiem, że mogę ci przesłać wszystko, czego mam za dużo?
            • funny_game Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 20:02
              Włączam opcję "Ostrożnie" ;)
    • conena Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:56
      suszone śliwki są git:) namoczyć w alko i do piernika wsadzić albo trochę
      namoczyć w wodzie, owinąć w boczek, nadziać na wykałaczkę i do piekarnika na
      chwilę. pycha.

ale widzę, że się za forum kuchnia powtarzam i nic nowego nie wniosłam, więc
      może nie wyślę tego posta. albo wyślę.
    • kadfael Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:58
      Możesz się ze mną podzielić. Zrobię sobie i mojemu chłopowi zupę
      sliwkową. Uwielbiamy ją :))))
      • liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 20:01
        Jak robisz?
        • kadfael Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 20:07
          Jeśli śliwki sa bardzo wysuszone, to mozna je trochę namoczyć, jeśli
          sa miekkie, to: gotujesz je do miekkości, dodajesz cukru i soli (!)
          do smaku. Później się ją zdejmuje z gazu i dodaje śmietany. Pycha!
          Mozna też do niej dorobić lane kluseczki. Nie musi byc też czysto
          śliwkowa, mogę być w niej inne suszone owoce.
          • liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 20:15
            To sobie zrobię jutro :-)
            • kadfael Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 20:57
              Tylko dobrze dopraw! Cały urok tej zupki polega na dosmakowaniu
              cukru i soli. A soli musi być trochę, bo inaczej zupa jest mdła.
              Smacznego!
    • lacido Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 00:41
      podesłać mi :)))
    • hsirk przeczyszczac sie 26.01.09, 00:47
      przez 3 miesiace
      • milleniusz Re: przeczyszczac sie 26.01.09, 01:37

> przez 3 miesiace

Ale doustnie? One takie pomarszczone są. Zwykle.
    • 3.14-czy-klak Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 09:59
      korale i kolczyki
    • lupus76 Nie ma 26.01.09, 10:53
      zbyt dużej ilości śliwek suszonych. Podobnie, jak nie ma zbyt dużej ilości
      śliwek w czekoladzie i suszonych moreli :)
      • 3.14-czy-klak Re: Nie ma 26.01.09, 10:55
        i brzydkich kobiet:)
        • lupus76 Re: Nie ma 26.01.09, 11:03
          tylko wina (może być śliwkowe) czasem brak
          • 3.14-czy-klak Re: Nie ma 26.01.09, 11:07
            śliwkowe to sushi nie do kobiet,
            do koniet martini pasuje, szybko ulegajo
    • gate.of.delirium Kompot 26.01.09, 11:02
      liisa.valo napisała:

> Zbyt dużą, żeby je zjeść tak po prostu.
      > Zaraz sobie pójdę na kuchenne forum, ale u nas większy ruch.
      > Mam też trochę suszonych jabłek :P
      ...a jak masz suszoną słomę makową, to dubelt...
    • dzikoozka Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 11:11
      Zakup sporo boczku podwędzanego, pokrój na cienkie plastry, owijaj
      nimi śliwki i zapiecz na chrupiąco w piekarniku
    • lounger oblać czekoladą a ja się poświęcę i 26.01.09, 18:36
      przyjmę ten problem na swe barki ;)
    • izabellaz1 Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 19:08
      Nalewkę zrób dla wszystkich! :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka