liisa.valo 25.01.09, 17:11 Zbyt dużą, żeby je zjeść tak po prostu. Zaraz sobie pójdę na kuchenne forum, ale u nas większy ruch. Mam też trochę suszonych jabłek :P Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
2szarozielone Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 17:13 jakieś fajne ciacho było z suszonymi śliwkami w spirytusie i nutellą... ale nie pamiętam dokładnie - na Kuchni Ci moze podpowiedzą :) Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 21:01 Szarozielona - dostałam na kuchennym forum to ciasto: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,86771303,86771303.html Odpowiedz Link
simon_r Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 08:46 schab ze śliwkami :)) Odpowiedz Link
milleniusz Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 17:52 Naszyjnik. :) Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 20:44 Ładne :) Ja miałam napisać po prostu 'upiecz z mięchem', ale ten pomysł mi się bardziej podoba. Odpowiedz Link
milleniusz Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 21:24 razzmatazzy napisała: > Ładne :) Ja miałam napisać po prostu 'upiecz z mięchem', ale ten pomysł mi się > bardziej podoba. O. Ja mam czasem dobre pomysły, ha! :D Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 21:30 Ha! Ja też, żeby nie było! :P Odpowiedz Link
milleniusz Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 21:32 razzmatazzy napisała: > Ha! Ja też, żeby nie było! :P No. I nawet miałem dodać, że ten wcale to a wcale nie jest perwersyjny. Ale się powstrzymałem, jakoś sam nie wiem dlaczego. :D Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 21:37 Właśnie dlatego mi się spodobał ;P Odpowiedz Link
milleniusz Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 22:05 > Właśnie dlatego mi się spodobał ;P I ty Brutusie? :P Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 22:09 Ale że co? ;) Jaaaaa?! Odpowiedz Link
milleniusz Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 22:16 razzmatazzy napisała: > Ale że co? ;) Jaaaaa?! Nikt mnie nie rozumie. Nikt. Będę się obnosił z tym nożem w plecach jako dowodem ostatecznego niezrozumienia! Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 22:18 Tylko się nie oprzyj o ścianę :DD Ach te cierpienia młodego Wertera, zawsze na czasie! A że ktoś doceni czyjś perwersyjny pomysł to się nie liczy, tak? Odpowiedz Link
milleniusz Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 01:40 > A że ktoś doceni czyjś perwersyjny pomysł to się nie liczy, tak? Zara, zara, bo się pogubiłem. Perwersja ewentualnie była przed nożem, znaczy właśnie nie było. Potem to już nie, bo z nożami to się robi "off limits", że tak z polska spuentuję. :D Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 14:03 Ja też się pogubiłam ;) Po prostu mojej pokręconej wyobraźni spodobała się wizja naszyjnika z suszonych śliwek i pojawił się w niej motyw konsumpcji ;) Odpowiedz Link
dr.verte Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 17:53 daj bartoszowi już on będzie wiedział Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 17:56 Bartosz jest na nartach z dziewczyną, więc nie będę mu głowy zawracać. normalnie bym zapytała. Odpowiedz Link
dr.verte Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 17:59 liisa.valo napisała: > Bartosz jest na nartach z dziewczyną pewnie założył odwrotnie i nie ujechał za daleko Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 18:06 Ty jesteś "doktorze odwróć" bardzo ciekawym przypadkiem. Nie lubić imienia tak bardzo, że to nielubienie przenosi się na posiadaczy imienia i zmusza do dogryzania przy każdej nadarzającej się okazji. Poleciłabym ci specjalistę, który tego typu neurozami się zajmuje. Korzyść będzie obustronna, bo on właśnie szuka materiału do habilitacji - możesz stać się sławny. Zastanów się. Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:22 Właśnie za kompotem z suszonych owoców nie przepadam. Odpowiedz Link
thank_you Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:28 To nie wiem.. Może wyślij mojej mamie? Ona będzie wiedziała co z tym zrobic ;-) Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:31 Już mi na forum Kuchnia dali przepis na przekąskę, deser i nalewkę :) A śliwki mam od mojej mamy, która przy każdych moich odwiedzinach w domu mi wpycha suszone owoce do torby. Ma fisia na punkcie suszenia owoców, a dyskutować z nią, że nie biorę, nie mam siły :) Odpowiedz Link
thank_you Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:32 Jaka przekąska? Bo też mam suszone śliwki :-) Ogólnie to mam traumę po śliwkach, ale jem ;-) Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:37 Między dwie połówki śliwki wkładasz kawałek żółtego serka, zawijasz wszystko w boczek, bekon albo szynkę, spinasz wykałaczką i smażysz albo zapiekasz. Odpowiedz Link
thank_you Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:41 Mhm... :-)) Odpowiedz Link
funny_game Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:41 Schab albo drób z nimi upiecz. Jak lubisz dojrzewające szynki albo surowy boczek, to plasterki tych mięch z suszona śliwka są orajt. A w ogóle to chyba je można dość długo przechowywać, jeśli się je przechowuje odpowiednio, prawda? Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:45 Można i ja je właśnie przechowuję. Dlatego mówię, że mam ich NAPRAWDĘ dużo :-) Odpowiedz Link
funny_game Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:50 Qrna, nie ma problemu, możesz mi dowolna ilość wysłać, jak masz za dużo :F Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:59 Rozumiem, że mogę ci przesłać wszystko, czego mam za dużo? Odpowiedz Link
funny_game Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 20:02 Włączam opcję "Ostrożnie" ;) Odpowiedz Link
conena Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:56 suszone śliwki są git:) namoczyć w alko i do piernika wsadzić albo trochę namoczyć w wodzie, owinąć w boczek, nadziać na wykałaczkę i do piekarnika na chwilę. pycha. ale widzę, że się za forum kuchnia powtarzam i nic nowego nie wniosłam, więc może nie wyślę tego posta. albo wyślę. Odpowiedz Link
kadfael Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 19:58 Możesz się ze mną podzielić. Zrobię sobie i mojemu chłopowi zupę sliwkową. Uwielbiamy ją :)))) Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 20:01 Jak robisz? Odpowiedz Link
kadfael Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 20:07 Jeśli śliwki sa bardzo wysuszone, to mozna je trochę namoczyć, jeśli sa miekkie, to: gotujesz je do miekkości, dodajesz cukru i soli (!) do smaku. Później się ją zdejmuje z gazu i dodaje śmietany. Pycha! Mozna też do niej dorobić lane kluseczki. Nie musi byc też czysto śliwkowa, mogę być w niej inne suszone owoce. Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 20:15 To sobie zrobię jutro :-) Odpowiedz Link
kadfael Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 25.01.09, 20:57 Tylko dobrze dopraw! Cały urok tej zupki polega na dosmakowaniu cukru i soli. A soli musi być trochę, bo inaczej zupa jest mdła. Smacznego! Odpowiedz Link
lacido Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 00:41 podesłać mi :))) Odpowiedz Link
milleniusz Re: przeczyszczac sie 26.01.09, 01:37 > przez 3 miesiace Ale doustnie? One takie pomarszczone są. Zwykle. Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 09:59 korale i kolczyki Odpowiedz Link
lupus76 Nie ma 26.01.09, 10:53 zbyt dużej ilości śliwek suszonych. Podobnie, jak nie ma zbyt dużej ilości śliwek w czekoladzie i suszonych moreli :) Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: Nie ma 26.01.09, 11:07 śliwkowe to sushi nie do kobiet, do koniet martini pasuje, szybko ulegajo Odpowiedz Link
gate.of.delirium Kompot 26.01.09, 11:02 liisa.valo napisała: > Zbyt dużą, żeby je zjeść tak po prostu. > Zaraz sobie pójdę na kuchenne forum, ale u nas większy ruch. > Mam też trochę suszonych jabłek :P ...a jak masz suszoną słomę makową, to dubelt... Odpowiedz Link
dzikoozka Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 11:11 Zakup sporo boczku podwędzanego, pokrój na cienkie plastry, owijaj nimi śliwki i zapiecz na chrupiąco w piekarniku Odpowiedz Link
lounger oblać czekoladą a ja się poświęcę i 26.01.09, 18:36 przyjmę ten problem na swe barki ;) Odpowiedz Link
izabellaz1 Re: Co zrobić z duuuuuuużą ilością suszonych śliw 26.01.09, 19:08 Nalewkę zrób dla wszystkich! :D Odpowiedz Link