Dodaj do ulubionych

UPC a Aster

20.09.09, 15:00
Mam internet i TV w Aster.
Ale ostatnio atakuje mnie przedstawiciel UPC.

Czy warto zamieniać Aster na UPC ?
Obserwuj wątek
    • p_tomasz_0 Re: UPC a Aster 20.09.09, 16:02
      Wg mnie tak:) A dlaczego? otóż:
      1. Szybciej i Taniej
      2. Brak Wilgi:P - podłączasz np. Ruter bezprzewodowy, albo inny komputer i nie
      musisz go rejestrować
      3. Jakbyś chciał jeszcze zrezygnować z telefonu w TP to mogą Ci dać abonament na
      jedną z usług za darmo:P Osobiście polecam usługi VoIP operatorów komórkowych,
      można podłączyć zwykły telefon do rutera i gadać prawie za darmo:) bez abonamentu:P
      • jan-w Re: UPC a Aster 20.09.09, 17:02
        Ad 2 - Rejestrujesz gdzieś router? Klonujesz macadres. Czyli nieistotne.
        Ad 3 - Zrezygnować z telefonu tradycyjnego i iżywać VOIP mozna niezależnie od
        operatora. Czyli nieistotne.

A ogólnie - UPC kupił Aster, czyli niedługo - całość nieistotna.
        • dziedzicznacytadelafinansjery Re: UPC a Aster 20.09.09, 22:02
          To fatalnie. Jedna platforma jeden przywódca, jedna kablówka. A żeby się z tego
          bajzlu wypisać, to trzeba chyba dzień urlopu brać, bo przecież klient to dla
          nich gorzej niż bydło - bydło się obsługuje przecież bez zbędnej zwłoki.
        • p_tomasz_0 Re: UPC a Aster 20.09.09, 22:55
          Ad. Ad2. A w upc nie musisz nawet tego robić:P
          Ad Ad3. Zgadzam się, że można. Istotne jest, że jest w UPC promocja na jeden
          abonament gratis:)

Ad 'a ogolnie...' - jestes pewny, że przejęcie już nastąpiło? bo ja słyszałem,
          że się dopiero przymierza do przejęcia:)
          • jan-w Re: UPC a Aster 20.09.09, 23:13
            Klonowanie macadresu to kilka kliknięć myszą, a zabezpiecza ciebie przed
            możliwością podłączenia się kogoś do twojego kabla i szkodzenia na twój
            rachunek. Brak zabezpieczeń to poważna wada nie zaleta.
            • p_tomasz_0 Re: UPC a Aster 21.09.09, 12:53
              Dobre rutery mają również inne zabezpieczenia, oprócz klonowania adresu, więc
              myślę, że to jest bez znaczenia:)

Poza tym pierwszy raz słyszę, że sklonowanie adresu jest jakimkolwiek
              zabezpieczeniem:) Przecież wprowadzony adres MAC nie oznacza jaki sprzęt może
              być podłączony do rutera...
              • jan-w Re: UPC a Aster 21.09.09, 13:19
                Ty tak poważnie czy żartujesz?
                1. Nie ma słowa ruter. Jest router.
                2. Jakie "dobre rutery" mają zabezpieczenia uniemożliwiające komuś podłączenie
                się do twojego kabla? I jakie to zabezpieczenia?
                3. Tak. Macadres który jest zapisany w aster, uniemożliwia skuteczne podłączenie
                się do kabla łączącego cię z dostawcą, komuś kto tego adresu nie zna. Jeżeli nie
                jest zabezpieczony, każdy może się podpiąć i jakość "rutera" nie ma tu nic do
                rzeczy.
                • p_tomasz_0 Re: UPC a Aster 21.09.09, 14:03
                  Ad1. W nowych publikacjach i na uczelni wprowadzone jest właśnie słowo ruter,
                  ruting, protokoły rutingu itp.

Ad2i3. Dla osoby, która "zawodowo" zajmuje się podłączaniem na czyjeś konto,
                  myślę, że nie będzie stanowiło żadnego problemu zdobycia adresu MAC komputera
                  podłączonego do konta. Rutery maja firewall, który w dużym stopniu zabezpiecza
                  na dostanie się do komputera.

PS. Polski język - piękny język, więc nie korzystajmy z zapożyczeń (np. GSM -
                  Dżi es em, tylko mówmy GieEsEm mówisz d*pa, czy di*pa)
                  • jan-w Re: UPC a Aster 21.09.09, 15:54
                    p_tomasz_0 napisał:

> Ad1. W nowych publikacjach i na uczelni wprowadzone jest właśnie słowo ruter,
                    > ruting, protokoły rutingu itp.
                    >
                    Współczuję korzystania z takiej "uczelni".

> Ad2i3. Dla osoby, która "zawodowo" zajmuje się podłączaniem na czyjeś konto,
                    > myślę, że nie będzie stanowiło żadnego problemu zdobycia adresu MAC komputera
                    > podłączonego do konta. Rutery maja firewall, który w dużym stopniu zabezpiecza
                    > na dostanie się do komputera.

Widzę że naprawdę nie starasz się poważnie dyskutować, a tylko drażnić. Co ma
                    firewall routera wspólnego z podłączaniem się innej osoby do kabla łączącego
                    twoje mieszkanie z dostawcą internetu? Firewall może chronić twój komputer, ale
                    nie twój kabel.

• jtsky Re: UPC a Aster 21.09.09, 17:14
                      janie-w a powiedz no w jaki sposob ktos mialby sie podlaczyc do
                      mojego kabla nie majac mojego modemu ??? Rejestracja MAC-adresu w
                      Aster to tylko utrudnienie nie zabezpieczenie.
                      • jan-w Re: UPC a Aster 21.09.09, 17:42
                        W bardzo prosty sposób. Jeżeli masz kabel koncentryczny, przecinając go
                        gdziekolwiek w szychcie pionowym, poziomym, piwnicy, którejkolwiek skrzynce z
                        łączami itp, a następnie wstawiając sumator który kupisz w OBI za kilka złotych.
                        Jeżeli ethernet, analogicznie. Po co mu twój modem, abu podpiąc się do kabla
                        łaczącego twój modem z operatorem?
                        Natomiast jeżeli nie zna twojego macadresu niezbędnego do tej operacji w aster,
                        nie będzie w stanie podłączyć swojej karty sieciowej ani routera.
                        Drzwi antywłamaniowe w domu, to też tylko utrudnienie dla złodzieja. Czy to
                        powód aby ich nie posiadać?
                        • p_tomasz_0 Re: UPC a Aster 21.09.09, 18:43
                          No właśnie o tym cały czas piszę co kolega przed janem-w. Pierwsze co sprawdzają
                          w biurze operatora to jest MAC-adress modemu. Poza tym uważam, że dyskusja jest
                          zbędna, bo nie zdarza się chyba zbyt wiele takich podłączeń, bo i po co... Jak
                          za pomocą odpowiedniego oprogramowania można włamać się na czyjś komputer i za
                          jego pomocą robić szacher macher, bez bawienia się w cięcie kabli. Poza tym,
                          każda przerwa między modemem a operatorem jest odnotowywana, więc na pewno ktoś
                          by zauważył. A przed włamaniem na komputer chroni, tak jak powiedziałeś,
                          janie-w, firewall.
                          • jan-w Re: UPC a Aster 21.09.09, 19:11
                            Jeżeli nie odróżniasz włamania do komputera od korzystania z cudzego łącza, to dyskusja rzeczywiście jest bezcelowa. Korzystanie z cudzych łączy (szczególnie w budynkach wielorodzinnych) jest często spotykane.

Przerwanie połączenia między modemem a operatorem jest odnotowywane? Znów żartujesz.

Napisałeś w pierwszym poście reklamującym UPC, że jego wyższością nad Aster jest brak uwierzytelniania karty sieciowej komputera. Teraz piszesz że pierwsze co sprawdza UPC to macadress.
                            Czyżby od rana zmieniły się zasady?
                            BTW: Modem nie ma macadresu, więc nie mogą go sprawdzać.
                            Tak. Wiem że dział sprzedaży to nie dział techniczny i wymaga innych kwalifikacji. ;-)

• p_tomasz_0 Re: UPC a Aster 21.09.09, 19:19
                              Jedyne co mnie łączy z UPC to fakt, że korzystam z ich usług.

Operator identyfikuje łącze przez MAC modemu, który jest oddzielny dla wyjścia
                              rj45 i USB.

modem - ruter - stacje robocze

To chyba Ty sobie żartujesz troszkę z nami, co?
                              • jan-w Re: UPC a Aster 21.09.09, 19:22
                                Nie z wami, a z was - naganiaczy z UPC :-)
                                Nie wyszła ci ta reklama.
                                • p_tomasz_0 Re: UPC a Aster 21.09.09, 19:25
                                  nie jestem naganiaczem z UPC:P przedstawiam fakty, którymi się interesuję:)
                                  • jtsky Re: UPC a Aster 22.09.09, 11:40
                                    janie-w troche chyba sie zagalopowales. Kablowki dostarczaja
                                    internet na wspolnym przewodzie koncentrycznym razem z telewizja. Do
                                    przesylu wykorzystywane sa modemy (MOulator/DEModulator) dzieki
                                    ktorym sygnal jest "upychany" obok sygnalu telewizyjnego. Jesli
                                    pojdziesz i utniesz komus kabelek a nastepnie rozdzielisz sygnal na
                                    dwa to Ty bedziesz mial conajwyzej tv analogowa. Teoretycznie
                                    moglbys do tego kabelka podlaczyc swoj wlasny modem, ale pojawiaja
                                    sie dwa problemy:
                                    1. modem MA swoj wlasny MAC adres po ktorym jest autoryzowany i
                                    dzieki ktoremu operator moze nim zdalnie zarzadzac
                                    2. przynajmniej w technologii ethernet (a nie zakladam zeby
                                    operatorzy korzystali z czegos innego) do jednego portu mozesz
                                    podpiac jedno urzadzenie naraz czyli podpiecie dwoch modemow w
                                    najgorszym razie spowodowaloby niedzialanie zadnego a nie
                                    rozdzielenie internetu na dwa.

Podsumowujac - ukrasc w ten sposob mozna co najwyzej sygnala tv
                                    analogowy ale przed tym i Aster cie nie uchroni.
                                    W moich dywagacjach nie biore pod uwage profesjonalistow, ktorzy
                                    mogli by sie podpiac "po drodze" ze swoimi modemami i dekodowac
                                    twoja transmisje, modyfikowac ja i wysylac dalej do operatora - to
                                    mozliwe ale w ww. celu bez sensu.
                                    • jan-w Tertium non datur! 22.09.09, 13:27
                                      Obawiam się że nie ogarniasz tego tematu, stąd twoje mylne przypuszczenia.
                                      Naganiacz UPC, w pierwszym poście sugerował że wyższość UPC nad Asterem jest ta, że nie ma tam uwierzytelniania komputera lub routera macadresem. Sam modem (jak słusznie zauważyłeś) to modulator/demodulator i karty sieciowej (a więc i macadresu nie posiada). Jeżeli nie jest tylko modemem, a pełni np funkcję prostego routera, może posiadać kartę sieciową z macadresem, ale jeżeli dostęp do kabla ma być zabezpieczony uwierzytelnianiem macadresem, wtedy wymagane jest uwierzytelnianie macadresem. Czyli także ten punkt reklamy był fałszywy.

Chyb dostatecznie szczegółowo to wyjaśniłem?
                                      • jtsky Re: Tertium non datur! 22.09.09, 17:14
                                        no wiec troche pogooglalem i moje wnioski:
                                        1. jan-w ma racje (przynajmniej teoretycznie) - weryfikacja
                                        MACadresu zabezpiecza, ale raczej Aster niz uzytkownika
                                        2. jan-w nie ma racji - modem kablowy mimo ze z nazwy modem ma swoj
                                        MACadres pod ktorym "widzi" go stacja czolowa CMTS
                                        3. mozna (przynajmniej taki wniosek na razie wynika z mojego
                                        googlania) przekroic kabelek na pol, wrzucic splitter i podpiac
                                        drugi modem ale to bedzie kuku dla operatora nie dla koncowego
                                        uzytkownika
                                        Podsumowujac Aster bardziej zabezpiecza siebie niz usera - czy to
                                        jest zaleta ?
                                        • jan-w Re: Tertium non datur! 22.09.09, 17:30
                                          Dobrze poggoglałeś, ale nie do końca :-)
                                          1. To o czym ludzie piszą "modem kablowy", to mogą być bardzo różne urządzenia.
                                          Tak naprawdę, to są najczęściej terminale abonenckie składające się z różnych
                                          urządzeń. Sam modem służy wyłącznie do przekształcania sygnału analogowego w
                                          cyfrowy i/lub odwrotnie.
                                          2. Problem podpięcia się kogoś pod twoją linię ma dla ciebie osobiście kilka
                                          aspektów. Np:
                                          a. Spowolnienie transmisji. Jeżeli telepajączarz korzysta z twojej sieci
                                          intensywnie, ty masz spowolnione łącze.
                                          b. Odpowiedzialność (nawet karna). Nawet przy zmiennym IP operator ma obowiązek
                                          przechowywać i udostępniać logi. Dzięki temu, w razie przestępstwa można wykryć
                                          sprawcę. Przestępstwa z twojej końcówki kabla idą na twoje konto. Oczywiście
                                          masz szansę z czasem się oczyścić. Ale nie polecam.
                                          c. Spam. Możesz zostać zablokowany i ukarany za jego rozsyłanie.
                                          itd itd.
                    • janusz2_ Re: UPC a Aster 26.09.09, 00:51
                      jan-w napisał:

> p_tomasz_0 napisał:
                      >
                      > > Ad1. W nowych publikacjach i na uczelni wprowadzone jest właśnie słowo ru
                      > ter,
                      > > ruting, protokoły rutingu itp.
                      > >
                      > Współczuję korzystania z takiej "uczelni".

Czasem warto powstrzymać się od złośliwosci.
                      www.sjp.pl/ruter
                      "ruter
                      dopuszczalne w grach
                      forma podstawowa:
                      ruter (NOTs)
                      urządzenie lub program zapewniające łączność między różnymi sieciami komputerowymi; router"
                      • jan-w Re: UPC a Aster 26.09.09, 09:43
                        janusz2_ napisał:
                        > Czasem warto powstrzymać się od złośliwosci.

No właśnie!
                        Zwłaszcza jeżeli znajomość fachowej terminologii wynosi się wyłącznie z pobieżnie przeczytanych wyników wyszukiwarek internetowych, bez świadomości tego co się znalazło :-)

> "ruter
                        > dopuszczalne w grach

sjp.pl to prywatna inicjatywa przeznaczona do gier słownych, a nie słownik PWN ;-)
                        • p_tomasz_0 Re: UPC a Aster 26.09.09, 10:16
                          Panie Janku
                          Postanowiłem poszukać w literaturze, którą używam do mojej pracy mgr, bo byłem
                          pewny, że RUTER jest używane i proszę, jeżeli Pan będzie miał ochotę się zapoznać:
                          W. Kabaciński - Sieci Telekomunikacyjne. Wydawnictwo WKŁ Warszawa 2008. Rozdział
                          24 jest cały o rUterach
                          • jan-w Re: UPC a Aster 26.09.09, 11:27
                            Mogę ci też podać dane książki dowodzącej że ziemia jest płaska itp
                            Pan Kabaciński nie jest autorytetem językowym i nie ma powodu aby wzorować się na popełnianych przez niego błędach.
                            Ale oczywiście jeżeli odpowiada ci używanie takiego języka, masz prawo.
                            Można też przyjść do filharmonii w dresie. Trzeba tylko brać pod uwagę że jest się odpowiednio do tego ocenianym.
                            Z mojej strony to EOT.
    • bogucjusz Re: UPC a Aster 21.09.09, 11:06
      Też się nad tym zastanawiam. Oferta Astera to średniowiecze, zarówno jeśli
      chodzi o jakość kablówki, jak i o szybkość internetu. Aczkolwiek jedno im muszę
      przyznać - mała awaryjność. Jak to się ma w stosunku do UPC?
      • p_tomasz_0 Re: UPC a Aster 21.09.09, 12:49
        Bardzo mała awaryjność:) Jeżeli chodzi o moje łącze w sieci UPC ;)
        • jan-w Re: UPC a Aster 21.09.09, 13:21
          p_tomasz_0 napisał:

> Bardzo mała awaryjność:) Jeżeli chodzi o moje łącze w sieci UPC ;)

Opinia użytkowników posiadających normalne łącze jest odmienna. Emotikon, jak najbardziej na miejscu.
          • p_tomasz_0 Re: UPC a Aster 21.09.09, 14:09
            jan-w napisał:

> p_tomasz_0 napisał:
            >
            > > Bardzo mała awaryjność:) Jeżeli chodzi o moje łącze w sieci UPC ;)
            >
            > Opinia użytkowników posiadających normalne łącze jest odmienna. Emotikon, jak n
            > ajbardziej na miejscu.

Co to jest "normalne" łącze? i dlaczego łącze w UPC jest nienormalne? Miałem
            Aster a teraz mam UPC i jestem zadowolony bardzo ze zmiany:)
            • jan-w Re: UPC a Aster 21.09.09, 16:01
              Myślę że doskonale zrozumiałeś treść zarówno tego jak i poprzednich postów.
    • p_tomasz_0 Re: UPC a Aster 21.09.09, 14:07
      Dodatkowo na tak:
      Od dziś w UPC pojawiły się nowe prędkości
      8 Mb / 1 Mb - 75zł + 5zł za WiFi
      25 Mb / 1,5Mb - 90zł + 0zł za WiFi
      dochodzą do 120 Mb
    • bartekm23 Warto! 21.09.09, 15:05
      Poniżej przykłąd sprzed raptem 3 tygodni (przejścia do UPC z Aster):
      oferta kanałów w Aster nie była powalająca, do tego było dosc drogo.
      Internet wolny, Wilga (na modemie kablowym) troche utrudniała
      podpiecie kilku kompów, no ale to juz drobizg w sumie.
      W Aster mielismy net + tv, do tego telefon w tpsa bezplatne wieczory:
      cena razem miesiecznie ok 260 zł (150 za aster + 110 TPsa)

UPC -
      telewizja cyfrowa (ok120 kanałów - oferta tematyczne bez porównania
      lepsza niz aster, dekoder [zadnych nagrywarek] daje np mozliwosc
      sluchania filmow czy discovery w oryginale, jesli ktos lubi]) do
      tego za darmo kabel na UPC analogową tv, jesli ktoś ma w domu kilka
      TV i chce je takze podłączyć.
      net - 5 Mbit/s (zmierzone 4.8 Mbit/s)
      telefon (z zachowaniem numeru) darmowe polaczenia wieczorami i w
      weekendy (w tygodniu od 18 a nie od 20 jak w TPsa i do WSZYSTKICH
      sieci a nie jak w TPsa tylko do TPsa)
      cena - 150zl + instalacja (50zl+30 za wyjscie analogowe na drugi TV -
      oplaty jednorazowe).
      do tego trzeba wymówić umowe z atser, wiec jeden miesiac placi
      sie "na zakladke" za obie sieci, chyba , ze sie wymówi aster miesiac
      wczesniej;)

generalnie jestesmy bardzo zadowoleni, wszystko działa idealnie,
      jest szybciej, wiecej i taniej, prawie o polowe.
      pozdro
      • p_tomasz_0 Re: Warto! 21.09.09, 15:38
        teraz za cene tego 5Mb bys miał 8;)
      • jan-w Re: Warto! 21.09.09, 16:09
        Jasne. A w Aster za każde gniazdko tv analogowej płaciłeś osobno, miałeś
        obowiązek płacenia wspomnianych 110 zł za drogi telefon w TPSA, z przymusem
        wyboru w TPSA określonej taryfy, kilka komputerów podłączałeś bez routera co ci
        sprawiało problemy i... częściej padał deszcz?
        Nie twierdzę że aster jest idealny, ani że upc jest gorsze od ntv.
        Ale... nawet kryptoreklamę trzeba robić inteligentnie. :-)
        Taka jest raczej antyreklamą.
        • bartekm23 Re: Warto! 21.09.09, 16:25
          @p_tomasz_0
          oczywiście nie wiedziałem o tym i pewnie gdybym wiedział to bym
          poczekał te pare tygodni, ale cóż..tak mozna odwlekać w
          nieskonczoność..to tak jak z zakupem kompa, zawsze za miesiac w tej
          cenie mozna miec wiecej;)

@jan_w
          nie mialem zamiaru pisac i reklamowac. odpowiadam na pytanie
          rzeczowo i z konkretami.
          -w aster oczywiście mozna bylo podlaczyć i 50 telewizorów do jedngo
          kabla przy odpowiedniej ilości rozgałęzaiczy i wzmacniaczy sygnału.
          niemniej informacje o dodatkowym złączu dodalem po to, ze wiele osób
          ma wiecej niz jeden tv a cyfrowa TV przewiduje tylko jeden dekoder.
          -nie mialem obowiązku placenia tpsa 110 zl (abonamnet ok 90zl+kilka
          rozmów) ale porównuje dokladnie to co mialem, z tym co mam teraz..
          na dobra sprawe idąc tym tropem to nie mialem obowiązku miec
          kablówki bo i tak mozna złapać 10 stacji "z powietrza"..
          -co do deszczu - no comment.

oczywiście ja tez nie twierdze ze upc jest idealne, choć jeszcze
          problemów nie było zadnych. niemiej aster w porównaniu do upc to
          niemal sredniowiecze, jak napisał ktoś wyżej. oferta programowa,
          mozliwosci jakiejś tam interaktywności na dekoderze, leszy net,
          telefon za darmo i niższa cena.. to źle?
          to kryptoreklama? ja po prostu jestem (póki co) bardzo zadowolony z
          tej uslugi

dzis zadzwonił do mnie gosc z aster i prosił, zebym sie zgodził
          utrzymać oferte za obniżke ceny, a wczesniej nie chciał nawet sie do
          mnie pofatygować handlowiec przez telefon kiedy chialem rozwszerzyć
          pakiet uslug..

i generalnie mam to szeroko gdzieś, czy ktoś to przeczyta uzna ze
          robie antyreklame czy nie. grunt zeby zadajacy pytanie w tym wątku
          przeczytał i zinterpretował na swoj rozum wszystko co powyzej
          napisałem.
          pozdro
          Bartek
          • jan-w Re: Warto? 21.09.09, 16:53
            A w UPC masz kilka dekoderów cyfrowych w ramach jednego abonamentu?

1. Nie. Masz jeden dekoder i nie możesz mieć różnych programów z tego dekodera w
            różnych tv.
            2. Tak samo w Aster i UPC możesz podłączyć dowolną ilość tv analogowych i także
            w upc musisz do tego użyć kabli i ew. wzmacniaczy.
            3. Telefon voip możesz mieć za grosze niezależnie od dostawcy internetu.
            On ma tylko zapewnić dobrej jakości, niezawodne łącze, a tu niewątpliwie Aster
            ma zdecydowaną przewagę.

3. 120 kanałów w UPC, czy 96 w Aster jest sprawą nieistotną. Przez antenę
            satelitarną odbierzesz kilkaset za darmo.
            Ważne jest ile kanałów nadaje się do oglądania i za ile.

Czyli całe entuzjastyczne porównanie o niczym nie świadczyło.
            Zwłaszca dodawanie kosztu umowy z TPSA do ceny TV z aster :-)
            • bartekm23 Re: Warto? 21.09.09, 17:51
              no dobra, to rozmawiamy dalej.

1. masz racje, w upc mam jeden dekoder, i do niego dowolną ilośc
              wyjsc analogowych za friko. oczywiscie nie da sie podlaczyć dwoch tv
              do dekodear jednego na cyfrowy sygnał (choć sam dekoider ma dwa
              wyjscia cyfrowe i analogowe). kanałów w aster mialem chyba z 60 bo
              nikt mi nigdy nie aktualizował oferty a oplaty rosly. do ogladania
              nadawało sie ok 15 a teraz ok 30 - w tym dwa razy wiecej
              "discoveropodobnych" i filmowych. net ledwo dobijał do 2 mbit w nocy,
              w dzien nie przekraczał 1.2 Mb.

telefon ok.voip za grosze, ale moi staruszkowie nie wierzą w takie
              cuda. telefon ma byc normalny, na kablu i nie podpięty do internetu..
              i nawet jesli by sie udało ich przekonać, to pewnie nic by z tego nie
              wyszlo. ale tu rzeczywiście jesli chodzi o koszty to oczywiście masz
              racje - to jest zdecydowanie najtańsza opcja

jest jeszcze jedna sprawa, bo byc moze błąd jest w naszym
              rozumowaniu.
              oferta aster z ktorej zrezygnowalismy miala juz ladnych kilka lat (5)
              i byla w porównaniu do tego co zawierała cholernie droga (zwłaszcza
              biorąc pod uwage ze za te same uslugi w lepszych parametrach mam w
              UPC 3 a nie dwie uslugi). byc moze Ty masz w miare nową oferte
              cyfrowa w aster i z tego jestes zadowolony.
              my z aster nie byliśmy.
              • p_tomasz_0 Re: Warto? 21.09.09, 18:52
                bartekm23 napisał:

> telefon ok.voip za grosze, ale moi staruszkowie nie wierzą w takie
                > cuda. telefon ma byc normalny, na kablu i nie podpięty do internetu..
                > i nawet jesli by sie udało ich przekonać, to pewnie nic by z tego nie
                > wyszlo. ale tu rzeczywiście jesli chodzi o koszty to oczywiście masz
                > racje - to jest zdecydowanie najtańsza opcja
                >
                > jest jeszcze jedna sprawa, bo byc moze błąd jest w naszym
                > rozumowaniu.
                > oferta aster z ktorej zrezygnowalismy miala juz ladnych kilka lat (5)
                > i byla w porównaniu do tego co zawierała cholernie droga (zwłaszcza
                > biorąc pod uwage ze za te same uslugi w lepszych parametrach mam w
                > UPC 3 a nie dwie uslugi). byc moze Ty masz w miare nową oferte
                > cyfrowa w aster i z tego jestes zadowolony.
                > my z aster nie byliśmy.
                >
                >
                Moi też nie wieżyli, dopóki nie zaszła TP za skórę i odłączyli:) Ja
                zainsalowałem telefon VoIP, (kupiłem bramkę, wpiąłem do rutera, podłączyłem
                telefon analogowy DECT). Załadowałem 20zł w maju, mam numer telefonu
                stacjonarnego z kierunkiem warszawskim. W UPC przy prędkościach 15/1 Mb/s jakość
                rozmów nie odbiega od zwykłego telefonu. Trzeba pamiętać jednak, żeby ustawić
                priorytet dla gniazda LAN z bramką przy połączeniach internetowych
                • p_tomasz_0 Re: Warto? 21.09.09, 18:52
                  "*wierzyli" oczywiście
              • jan-w Re: Warto? 21.09.09, 18:59
                Jeżeli korzystałeś z umowy na warunkach sprzed 5 lat, oczywiście że miałeś ją
                niekorzystną. Ale kto ci bronił ją zaktualizować? Ja co roku negocjuję warunki w
                Aster i mam naprawdę bardzo zadowalające. Robię to e-mailem, wiec szybko i bez
                wysiłku.
            • p_tomasz_0 Re: Warto? 21.09.09, 18:48
              jan-w napisał:

> A w UPC masz kilka dekoderów cyfrowych w ramach jednego abonamentu?
              >
              > 1. Nie. Masz jeden dekoder i nie możesz mieć różnych programów z tego dekodera
              > w
              > różnych tv.

Masz jeden cyfrowy, za niewielką dopłatą możesz mieć drugi. Poza tym razem z tv
              cyfrową jest tv analogowa, do której możesz podlaczyć pozostałe tv w domu.

> 3. Telefon voip możesz mieć za grosze niezależnie od dostawcy internetu.
              > On ma tylko zapewnić dobrej jakości, niezawodne łącze, a tu niewątpliwie Aster
              > ma zdecydowaną przewagę.

Zgoda, że u każdego można podlączyć. Jednak wydaje mi się, że UPC ma przewagę,
              poprzez większy transfer od klienta, co jest bardzo ważne w telefonach
              internetowych:) Problemów z takich usług w UPC nie zauważyłem
              >
              > 3. 120 kanałów w UPC, czy 96 w Aster jest sprawą nieistotną. Przez antenę
              > satelitarną odbierzesz kilkaset za darmo.

Kolega nie pytał o antenę satelitarną, tylko o 2 opcje, ciekawe czy interesował
              się firmą Multimedia Polska, która też zaczęła świadczyć usługi w WWie:)
              • jan-w Re: Warto? 21.09.09, 18:56
                W aster też masz analogową razem z cyfrową i tez możesz sobie podłączyć kolejne
                dekodery.

Źle ci się wydaje że pod wzgledem VOIP UPC jest lepsze od Aster. Do tego jest
                potrzebne stabilne łącze, a pod tym względem bezdyskusyjnie lepszy jest Aster.
                UPC nie ma także większej prędkości łącza niż Aster. Zarówno w jednym jak i
                drugim są różne prędkości za różne ceny.

C
                • p_tomasz_0 Re: Warto? 21.09.09, 19:22
                  proponuję zapoznać się z ofertą jednej i drugiej firmy, a dopiero potem
                  wypisywać takie dyrdymały:)

Łącze w UPC, na podstawie mojego doświadczenia jest wystarczająco stabilne do
                  korzystania z usługi VoIP.

Pozdrawiam serdecznie
                  • jan-w Re: Warto? 21.09.09, 19:25
                    Łącze działu marketingu UPC z działem technicznym, z pewnością jest stabilne. Sam pisałeś o twoim łączu z przymrużeniem oka.
                    • p_tomasz_0 Re: Warto? 21.09.09, 19:28
                      Zabawny jesteś:P Ja nie będę się powtarzał. Choć nie powiem praca w dziale
                      marketingu (nie w akwizycji) by mi odpowiadała:)

A tak swoją drogą, to ciekawe czy autor tematu zdecydował się na jednego z tych
                      operatorów:)
            • ak5533 Re: Warto? 26.09.09, 18:19
              Uwaga UPC wpuszcza w kanał. Telewizja cyfrowa wcale nie jest na TV
              cyfrową. Przy dekoderach w ich opisie i ogólnej reklamie jest "ciesz
              się cyfrową jakością obrazu i dźwięku" Dekoder / mediabox/ ma tylko
              wyjście po euro, a więc analog. Na reklamację, że lecą w bambuko rżną
              głupa. Po dwóch m-cach stwierdzili, że jestem czepialski bo do
              dekodera dochodzi cyfra, a pomiędzy dekoderem, a TV jest tylko 1,5 m
              kabla wię co ja chcę.
      • bogucjusz Jak wygląda procedura rezygnacji z Aster? 21.09.09, 16:31
        Trzeba jechać do punktu i stać w kolejce? Wypisywać tony papierków? Utrudniają?
        • turtle3 Re: Jak wygląda procedura rezygnacji z Aster? 21.09.09, 17:08
          nie, można przesłać im mailem skan wypowiedzenia umowy, które sobie
          sam napiszesz. Z tym że jest jeden trik, nie wiem czy u wszystkich,
          ale u mnie termin wypowiedzenia do 45 dni, a zakładałem, że 30.
          • bogucjusz Re: Jak wygląda procedura rezygnacji z Aster? 21.09.09, 18:55
            turtle3 napisał:

> nie, można przesłać im mailem skan wypowiedzenia umowy, które sobie
            > sam napiszesz.

Masz może wzór? Bo w sieci jest na opendoc.pl, ale sobie kurde cwaniaczki życzą
            10 zł SMSem.
    • marek.dumle Re: UPC a Aster 21.09.09, 16:42
      Mnie niestety UPC nie chce obsłużyć.
      Chyba będę musiał się przenieść do Netii bo cena Aster jest nie do zniesienia.
    • rubeus Re: UPC a Aster 22.09.09, 14:20
      W UPC chyba jest większa oferta kanałów sportowych - zarówno w
      ofercie tv cyfrowej (pakiet max) jak i analogu - bez potrzeby
      dokupwyania dodatkowych pakietów.
      NET - niestabilności połączenie nie zauwazyłem
    • lek4rz Re: UPC a Aster 22.09.09, 17:26
      Widziałeś nowy internet w UPC
      www.upc.pl/internet/?campaignID=main_header_internet&NW=MAINHEADER
      Od wczoraj mam 25Mb za 90 PLN :) W aster w tej cenie 10Mb
      • jan-w Re: UPC a Aster 22.09.09, 17:35
        A w jaki sposób testowałeś łącze i skąd ściągasz z tą prędkością? ;-)
        • lek4rz Re: UPC a Aster 22.09.09, 17:40
          Nowe łącze mam od wczoraj wieczorem. Jeszcze nie miałem okazji dokładnie
          przetestować. Jakiś plik ze strony www ściągałem 1,5 MB/s.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka