Dodaj do ulubionych

Chodnik i samochody...

10.03.12, 01:45
Otóż, na chodniku na ul. Wąwozowej (ten najszerszy odcinek od ul. Ekologicznej do ul. Rybałtów) widać jeżdżące samochody, te "mniejsze" i te "większe". Niektórzy, aby wejść do sklepów, czy też restauracji potrzebują samochodów i podjeżdżają tam nimi czasami z "ułańską fantazją", ....
To można wjeżdżać samochodem na chodnik bezkarnie ? Chyba, że jest nowelizacja, znanej wszystkim kierowcom ustawy i może jednak wolno wjeżdżać na chodnik samochodom, ...smile
Mnie było wiadomo , że wolno już od kilku lat, jeździć po chodniku rowerem, z czego sam chętnie korzystam.
Dziwię się dlaczego nikt nie zablokował wjazdu na ten chodnik, niebezpieczeństwo duże.....
Obserwuj wątek
    • fuzzy7 Re: Chodnik i samochody... 16.04.12, 17:22
      Znowu widziałem samochód i to nie jeden od momentu zamieszczenia tego postu tutaj....:-( ,chyba będę robił im zdjęcia i zamieszczał je w necie....:-(
      • alaias11 Re: Chodnik i samochody... 16.04.12, 18:52
        na ul. Cynamonowej ( nie mylić z Rogozińskiego 1 :) pod budynkiem zasiedlonym przez Straż Miejską Ursynów i że tak powiem na Jej ( SM ) oczach - liczne auta, małe i duże, stale jeżdżą po chodniku; obok jest gimnazjum i zapewne jak poturbują kogoś w grupie uczniów wówczas SM przypomni sobie, że kodeks nadal ( co za niedopuszczane przeoczenie !!!! ) po chodnikach nie zezwala autkiem posuwać. Bezpieczeństwo osób ? - nie ważne ! kasa z mandatów ? - a poco to komu !!!! pecunia olet - fuj !
        • tat-tuck Re: Chodnik i samochody... 17.04.12, 10:21
          Oj tak, w tym miejscu to jest wolna amerykanka...

A straz miejska (najbardziej bezuzyteczna sluzba z wszystkich obecnie istniejacych) chyba wyjezdza z tego parkingu z zamknietymi oczami - zeby przypadkiem nie zobaczyc licznych naruszen przepisow. Zwlaszcza kierowcow wjezdzajacych i wyjezdzajacych z tego parkingu przez podwojna ciagla!
          • alaias11 Re: Chodnik i samochody... 17.04.12, 14:02
            nie zwsze - ale często, sama SM wyjeżdża stamtąd w kierunku płn_zach przez podwójną ciągłą
    • tat-tuck Re: Chodnik i samochody... 17.04.12, 10:24
      fuzzy7 napisał:
      > Mnie było wiadomo , że wolno już od kilku lat, jeździć po chodniku rowerem, z c
      > zego sam chętnie korzystam.

Proponuję odświeżyć znajmość przepisów - jazda rowerem po chodniku nie jest dopuszczalna bezwarunkowo, ale w wyjątkowych, bardzo jasno określonych przypadkach.
      • fuzzy7 Re: Chodnik i samochody... 18.04.12, 01:55
        Jeżdżenie rowerem po chodniku lub drodze dla pieszych jest dopuszczalne tylko w dwóch przypadkach. Wtedy kiedy rowerzysta opiekuje się osobą w wieku do 10 lat, która również kieruje rowerem, a także w sytuacji, kiedy chodnik ma co najmniej dwa metry szerokości, a tuż obok znajduje się droga, na której dopuszczalny jest ruch pojazdów z prędkością wyższą niż 50 km/h.

Co ważne, rowerem po chodniku możemy jechać tylko wtedy, kiedy brakuje tam wydzielonej drogi dla rowerów. I jeszcze jedna ważna rzecz - rowerzysta na chodniku ma obowiązek poruszać się powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym. Pamiętajmy także o zakazie przejeżdżania rowerem przez przejścia dla pieszych. Rower należy przez pasy zawsze przeprowadzić. Powyższe znalazłem w necie... :-) Pozdrawiam,
        Fuzzy
        • tat-tuck Re: Chodnik i samochody... 18.04.12, 18:18
          Howgh :)
    • hayet Re: Chodnik i samochody... 17.04.12, 22:25
      zadzwon po SM.
      ja tak robie od czasu dp czasu kiedy idac z wozkiem z dzieckiem wzdluz ul.belgradzkiej na wys. tego nowego budynku mieszkalnego, przy przystanku atobusowym, zmuszona jestem do roznych mini akrobacji, zeby moc przejsc poniewzz auta sa niejednokrotnie tak zaparkowane, ze prawie trzeba skakac. tak sie dzialo jak jeszcze byla budowa jak i teraz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka