Dodaj do ulubionych

Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy?

14.09.04, 11:50
Generalnie uważam, że na Ursynowie (mam na myśli całą dzielnicę) nie powstają
zbyt ładne osiedla, ale które Waszym zdaniem jest najładniejsze? Co roku sa
organizowane "Złote żurawie", ale co Wy o tym myślicie?

Mi podoba się osiedle na Lanciego (biało-szare) vis a vis urzędu dzielnicy,
chyba Spółdzielni Natolin. Na ładne zapowiadają się (wizualizacje) Edbud
Relaks, Biały Dom Ronsona i może Edbud Plaza, ale boję się że będzie za duża.
Lubię też osiedle między Aqua Relaxem a Tesco z takimi wysokimi murkami przy
ogródkach. No i te nowe białe budynki vis a vis Tesco (Sam 81???) też są
ładne. Za bardzo udaną na pn Ursynwowie uważam pierzeję wsch KEN między
metrem Ursynów a Stokłosy. Troche to nieskromne, bo tam mieszkam :-))) Z
tymże uważam, ze podwórka są znacznie ładniejsze niż od ulicy.
Obserwuj wątek
    • lewe_oko Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 14.09.04, 11:56
      Chodziło mi o SAM 81 Kabacki Dukt. W ogóle jakoś wolę mniej pstrokate budynki...

• lewe_oko Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 14.09.04, 18:32
        Jak mogłam zapomnieć!!! Na najładniejsze odsiedle zapowiada sie Vita Park
        projektu Jems Architekci przy Stryjeńskich :-)
        PS. Czyżby Złoty Żuraw 2004?
        • aga_wa1 Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 06.10.04, 15:50
          Chyba zart..Vita Parc i ładny....mam to naprzeciwko okna-zabudowali moje
          kapuscisko:-((((((((((((((
          aaa a o gustach sie nie dyskutuje.
    • Gość: love-urs Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.09.04, 23:34
      Jestes nieoceniona :-) Zawsze wymyslasz jakieś oryginalne wątki, gdy wszyscy
      wokól o autostradzie.

A co do ładnych osiedli... Za dużo to ich nie ma. Ładna jest rezydencja Renoir,
      choć nazwa napuszona i lokalizacja wg. mnie średnia. I lubię taki ceglany,
      półokrągły dom na Cynamonowej. Fajnie wpisuje sie w okolice. Lubie też nasze,
      stare ursynowskie bloki. Należy im sie tylko odświeżenie i odmalowanie balkonów
      (wolałabym jakiś jasniejszy kolor, czarny wygląda okropnie smutno). A przede
      wszystkim wyglądałyby o niebo lepiej, gdyby wszystkie balkony wyglądały tak
      samo. A nie jakieś budki, daszki etc. Ale na to nie ma ratunku :-(
      • Gość: Mania Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 16:43
        Chyba sa jakies przepisy, ktore reguluja obudowywanie balkonow wszelakimi
        budkami? Wiem, ze Piotr Wicha (autor KEN 98 -92) ma prawa autorskie i bez jego
        zgody nic nie mozna zrobic, zadnego daszku itp.
        W w ogole to byloby jeszcze piekniej, gdyby balkony byly ukwiecone. Nie jakimis
        rachitycznymi badylkami, ale bujnymi pelargoniami.
        • lewe_oko Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 15.09.04, 17:07
          O tak! Mam wrażenie, że architekci, którzy zaprojektowali stare bloki nie
          domagaja się swoich praw. A prawda jest taka, że a) zabudowywanie balkonów bez
          uzgodnienia b) zmienianie koloru stolarki okiennej c) zmienianie podziału okien
          jest w Polsce wbrew prawu!

A co do tego placyku vis a vis kościoła - to było fajne dla dzieciaków, było
          gdzie biegać, ale trzeba bylo to jakoś zagospodarować, bo nie wyglądało zbyt
          estetycznie.
    • Gość: S Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.chello.pl 15.09.04, 13:07
      To ja ci bardzo chętnie opowiem jakie śliczne pola były w miejscu gdzie stoi
      teraz twój dom - w zimie tuz przy krawędzi KEN (którego wtedy nie było) zawsze
      zbierała się i stała woda, w trawie, w zimie stawała się lodowiskiem i wszyscy
      z łyżwami na ramieniu tam przychodzili... I te piękne drzewa - karłowate
      resztki sadów owocowych i topola przy parkingu, setki winniczków. Fajnie było
      chodzic do szkoły przez pole... A to co teraz na tym stoi (poza tym że wogóle
      tam stoi, ale mniejsza o to) jest kompletnie bez pomysłu - klocki i stalowe
      pręty
      • lewe_oko Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 15.09.04, 13:20
        Wyobraź sobie, że ja to doskonale wiem. Wcześniej mieszkałam na Mokotowie, ale
        na Ursynowie mieszkala cała moja rodzina. Po tym polu chodziłam z moimi
        siostrami ciotecznymi na ich komunie do kościoła. Bawiłyśmy się tam,
        patrzyłyśmy jak budują metro etc. Spędziłam tu 3/4 swojego dzieciństwa.
        Uwielbiałam i uwielbiam nadal przestrzenie Ursynowa, ale skoro już muszą
        budować - niech budują ładnie. I o to chodzi w tym wątku :-)
        PS. A poza tym modernistyczna, ekstensywna zabudowa odchodzi w przeszłość.
        Niestety :-(((((((((((((((
      • malevich Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 15.09.04, 13:33
        Gość portalu: S napisał(a):

> A to co teraz na tym stoi (poza tym że wogóle
        > tam stoi, ale mniejsza o to) jest kompletnie bez pomysłu - klocki i stalowe
        > pręty

Niesamowitą pomysłowoscią wykazali sie projektanci starych, ursynowskich
        bloków... W ogóle nie przypominają klocków. Sama w takim mieszkam od urodzenia,
        ale mimo sentymentu trudno udawać, że jest to dobra architektura ;-)
      • Gość: p Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 15.09.04, 15:53
        > To ja ci bardzo chętnie opowiem jakie śliczne pola były w miejscu gdzie
        > stoi teraz twój dom - w zimie tuz przy krawędzi KEN (którego wtedy nie
        > było) zawsze zbierała się i stała woda

Jak również latem, wiosną i jesienią, tylko wtedy trzeba było zakładać
        kalosze, żeby się przedostać. A potem przyszły czasy "samochodu
        dla Kowalskiego" i gdzieś Kowalscy musieli trzymać te swoje maluchy
        i syrenki, no to zajęli "dzikie pola" i zamienili je w rozjeżdżone,
        obskurne bagno. "Kowalscy" do dziś nie mogą przeboleć, że ktoś
        im "zabrał" te śliczne, darmowe "parkingi", dlatego krzywym okiem
        patrzą na obecnych mieszkańców nowych domów.

> A to co teraz na tym stoi (poza tym że wogóle
        > tam stoi, ale mniejsza o to) jest kompletnie bez pomysłu - klocki i
        > stalowe pręty

Prawda? Nie to co "klasyczna" architektura bloków "starego typu", np.
        przy Stokłosy. I "klasyczni" mieszkańcy tych bloków, ale mniejsza o to...
    • Gość: Mania Oczywscie KEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 16:39
      Oczywiscie KEN 98 96 sa najladniejsze, maja fajne, przytulne ciche podworka. Te
      bloki blizej stacji Stoklosy nie maja juz takich podworek z oczkami wodnymi i
      urocza zielenia.Dobrze sie tu mieszka, sa oczywiscie wady, ale co tam...
    • zerocin Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 15.09.04, 21:04
      Jednak SMB "Osiedle Kabaty" (Wańkowicza, Wąwozowa, Bronikowskiego,
      Jeżewskiego) - o ile można je uznać za ursynowskie, ale skoro mamy GALERIĘ
      URSYNÓW w Natolinie, to chyba można? Czy są gdziekolwiek jeszcze w naszej
      dzielnicy (wolałbym gminę, jak poprzednio) budowane fontanny?
      • Gość: Mania Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 21:26
        Na wewnetrznym podworku KEN 98.
        A Ursynow to jest ogolna nazwa, siega od Konskiego Jaru i Kopy Cwila po
        Mielczarskiego na Kabatach.Sklada sie z wielu osiedli, np. Stoklosy, Natolin,
        Kabaty. Ja tak to czuje.
        • lewe_oko Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 15.09.04, 23:34
          Gość portalu: Mania napisał(a):

> Na wewnetrznym podworku KEN 98.
          > A Ursynow to jest ogolna nazwa, siega od Konskiego Jaru i Kopy Cwila po
          > Mielczarskiego na Kabatach.Sklada sie z wielu osiedli, np. Stoklosy, Natolin,
          > Kabaty. Ja tak to czuje.

I przy tym pozostańmy :-)
      • Gość: love-urs Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.09.04, 10:04
        Sorry, ale nie wiem, co Wam sie podoba w SBM Osiedlu Kabaty. Owszem placyk,
        fontanna i kawiarnia to są super rzeczy dla osiedla, ale same budynki... Ich
        wymyślne połącznie kolorów przyprawia o mdłości...
        Ale ok - DE GUSTIBUS NON DISPUTANDUM EST :-)
        • Gość: mm Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.polityka.com.pl 16.09.04, 10:27
          Z tego co wiem, to właśnie placyk, fontanna i kawiarnia sa przedmiotem
          najwiekszych konfliktów na osiedlu "Kabaty". Faktycznie, nie rozumiem, co tam
          sie może spodobać, potwornie stłoczone niezbyt gustowne bloki. Jeżli narzekamy
          na blokowiska, to tam właśnie takie jest, tyle że zbudowane w latach 90. ale co
          z tego.
          • lewe_oko Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 16.09.04, 10:36
            Potworne stłoczenie to koronny argument wszystkich przeciwników Kabat.
            Tymczasem moi mili, tak sie buduje miasta :-) Owszem w latach 20tych była moda
            na ekstensyfikacje osiedli, czego późnym przykładem (prawnukiem z nieprawego
            łoża) jest Ursynów Pn. Ale zarówno wcześniej jak i później buduje sie miasta
            ciasno. Wystarczy przejechać się po miastach włoskich, czy nawet na warszawski
            mokotów. Tam tylko to tak nie uderza bo jest siatka ulic (tkanka miejska), a tu
            wewnętrzne ulice osiedlowe. Nie łudzmy sie, że przy dzisiejszej ilości ludzi i
            rozwoju miast, ktoś zostawi wielkie przestrzenie. To mrzonki z serii science
            fiction. A z tego co wiem, mm Ty jesteś fanką segmentów. Dla mnie własnie one
            są klaustrofobiczne i przypominają klimat a la Truman Show. Ale co kto lubi :)
          • Gość: he Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.chello.pl 16.09.04, 23:40
            mi też się nie podoba szczególnie osiedle kabaty które szczególnie jest wykonane bezgustownie, nawet fontanna i kawiarnia są beznadziejne i szczerze myślę o powrocie za żelazną bramę
            • lewe_oko Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 17.09.04, 10:03
              To prowokacja, czy naprawdę tak sądzisz?
              • Gość: he Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.chello.pl 17.09.04, 23:20
                no jeśli bierzesz pod uwagę biały dom to żelazna brama wraca - będzie
                śliczny tylko, że dzielnica mu się pomyliła
                • lewe_oko Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 19.09.04, 17:41
                  Gość portalu: he napisał(a):

> no jeśli bierzesz pod uwagę biały dom to żelazna brama wraca - będzie
                  > śliczny tylko, że dzielnica mu się pomyliła

Jestem ciekawa - w jakiej dzielnicy byś go widział?
          • zerocin Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 19.09.04, 20:05
            No cóż... Jeśli kolorystyka elewacji Osiedla Kabaty komuś się nie podoba, to
            nie da się z tym polemizować. Jeśli natomiast ktoś twierdzi, że bloki są
            tam "potwornie stłoczone" - niech zajrzy na Kabacki Dukt. Tam w ogóle nie ma
            podwórek, zieleni zero. Każdy możliwy fragment zabrukowano, nawet tarasy w
            mieszkaniach na parterze.

Największą zaletą SMB OK jest dla mnie to, że jest starannie zaprojektowanym
            miejskim osiedlem, z ulicami, centralnym forum i placem dla dzieci. Bardzo to
            wyróżnia ten projekt jeśli porównywać go do niektórych deweloperów, np.
            MOSTOSTAL-u (Jeżewskiego p. KEN) czy DOM-u. Cóż się potem dziwić, że dzieciaki
            rodziców w nich mieszkających przychodzą do nas, bo gdzie mają pójść? Tam na
            takich "ekstrwagancjach" po prostu zaoszczędzono. Najważniejsza była liczba
            mieszkań.
    • Gość: ha Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 16:47
      he - masz racje
      RONSON nie wykazał się kulturą urbanistyczną

mm - szanuję twoje zamiłowanie do bloków
      szanuj jednak i ty tych co chca mieszkać
      w smb osiedle kabaty ,
      bo im sie tu podoba , bo jest tu kolorowo,
      zaskakujaco urozmaicone sądetale i zieleń,
      jest tu po prostu miło,

a jak coś masz do placyku i fontanny,
      to podejrzewam ciebie
      o chorobę umysłową

ps
      oglądałem nową fontannę od Wąwozowej - zobaczcie sami
      • Gość: Lo Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.chello.pl 19.09.04, 18:22
      • Gość: Lo Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.chello.pl 19.09.04, 18:35
        Ha -napisał:podejrzewam u ciebie chorobę umysłową.
        Ha-pozując na znawcę architektury-nie bądź przy tym gburem.I nie szafuj
        terminami medycznym -których swoim gburowatym rozumkiem nie pojmujesz.Diagnosta
        się znalazł...
        Dla ciebie Ha rada-pustą głowę do fontanny. Ochłodzenie dobrze ci zrobi- i na
        zdrowie i na emocje. I włoski będziesz miał czystsze...
        ps. A Osiedle Kabaty faktycznie jest przykładem bezguścia-kilka budynków
        stłoczonych na niewielkiej przestrzeni a ich bryły-zgroza! Detale potwierdzają
        tylko drewnianą ręke projektanta -a kolorki :konsultacje z daltonistą .
        • Gość: he Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.chello.pl 19.09.04, 19:16
          na tej zasadzie to wszystko jest do dupy
          i wszyscy mają rację
          ale jak tu się porównuje RONSONA z smb...
          to się wycofuję - mam inne rozumienie wielkiego miasta
          • lewe_oko Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 19.09.04, 19:30
            Gość portalu: he napisał(a):

> na tej zasadzie to wszystko jest do dupy
            > i wszyscy mają rację
            > ale jak tu się porównuje RONSONA z smb...
            > to się wycofuję - mam inne rozumienie wielkiego miasta

Owszem Ty porównywałeś ;-)
            • Gość: mm Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.polityka.com.pl 20.09.04, 11:53
              Zieleń na terenie SBM Kabaty? Nie zauwazyłem, nie licząc małego ogródka dla
              dzieci, gdzie rzeczywiście jest 50 m.kw. trawki.Jak na tak duże blokowisko, ta
              powierzchnia zielona nie szokuje. Poza tym, osiedle jest otaczene przez kolejne
              bloki innych deweloperów. Z Kabat, tak niegdyś sympatycznych, robi się ponura
              betonowa pustynia, a las jest i tak trudno dostepny, poza tym potwornie
              zabrudzony.
              • malevich Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 20.09.04, 12:07
                Oj mm ;-) Masz jakąś obsesję chyba :-) Jak Ci się nie podoba - to kup
                mieszkanie gdzieś indziej. Tylko już nas nie zanudzaj. Ten wątek miał służyć
                temu, zebyśmy pogadali, gdzie fajnie budują na Ursynowie. Ale niestety jak
                zwykle zmienia sie w absurdalne dywagacje. Chcę Ci tylko coś wyjechać - w
                lansowanym przez Ciebie Józefosławiu jest ten sam las Kabacki.
                PS. Co to jest za moda na forum gazety - najeżdzanie na Ursynów?
                • malevich Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 20.09.04, 12:08
                  Miało być - chcę Ci coś wyjasnić :-) Nieżle pojechałam ;-)
                • Gość: mm Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? IP: *.polityka.com.pl 20.09.04, 12:13
                  Nie najeżdżam na Ursynów, bo na nim mieszkam. Ubolewam tylko nad tym, że
                  zabudowuje się na nim każdy najmniejszy skrawek. Wszystkie projekty stworzenia
                  publicznej przestrzeni, chocby parków, biora w łeb, bo teren wykupuja
                  deweloperzy i buduja coraz koszmarniejsze budynki, jak choćby ten żółty przy
                  rogu KEN i Jeżewskiego. Żeby było coś pozytywnego, sa ładne miejsca na
                  Ursynowie, jak rejon Villardczyków, Boglarczyków, Balo, dośc ładnie rozpoczyna
                  się KEN na Stokłosach, niektóre rejony Natolina sa ok., zwłaszcza bliżej
                  Nowoursynowskiej.
                  • lewe_oko Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 20.09.04, 12:57
                    Chyba wszyscy nad tym ubolewamy. Takie są koszty mieszkania w modnej dzielnicy.
                    Dlatego tak dziwie się moim znajomym, którzy cieszą się, ze na ich
                    dzielnicę "idzie moda". Chociaz oczywiście są też pozytywne skutki takiego
                    zjawiska.

Nie cofam tego, co napisałam wyżej i powtarzam - tak prawdopodobnie będzie się
                    budować miasta. Ale: parki i zieleńce to gwarant tego, że w takiej zabudowanej
                    dzielnicy można żyć komfortowo. Dlatego liczę na park gminny Przy Bażantarni,
                    rozwój zieleni w mikro parku im. Jana Pawła, poprawę parkowej struktury przy
                    kopie Cwila (ławki, latarnie)... Dobrze byłoby też gdyby powstał jakiś
                    zieleniec przy Szolc-Rogozińskiego, nieopodal Rezydencji Renoir. Może Park
                    Natoliński mógłby działać na zasadzie Łazienek - strażnicy + zamykanie na noc?
                    Należy zachowywać zieleń podwórek Ursynowa Płn - a także wzbogacać je o ławki,
                    place zabaw. Nota bene - na te ostatnie mogą liczyć głownie dzieci mieszkające
                    w zamknietych osiedlach, ponieważ tych publicznych jest coraz mniej. Dalczego
                    np. zliwidowano plac zabaw w dołku na tyłach Zamiany?
                    • lewe_oko Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 20.09.04, 12:59
                      No i oczywiście zadbać o czystość Lasu Kabackiego.
    • ketta Re: Najładniejsze osiedla i budynki - Wasze typy? 06.10.04, 19:52
      mnie najbardzie przypadło do gustu zamkniete osiedle przy alei Kasztanowej.
      przy patio jest super parking na kilkaset rowerow.
      • Gość: Miki Re: Dom Development przy Kasztanowej IP: *.chello.pl 09.10.04, 20:19
        najładniej buduje Dom Develompment-osiedla b.zadbane,doskonale
        chronione ,mieszkania b.dobrze zaplanowane i fochowo wykończone.
        • Gość: a Re: Dom Development IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 09:11
          Taa, szczególnie Derby są najładniejsze, dobrze zaplanowane i fachowo wykończone...
          • Gość: Miki Re: Dom Development IP: *.chello.pl 16.10.04, 16:55
            A gdzie są te Derby ?
            • Gość: a Re: Dom Development IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.10.04, 17:23
              Gdzieś za rzeką. Ul. Skarbka z gór bodajże.
              www.derby.waw.pl/
        • Gość: mm Re: Dom Development przy Kasztanowej IP: *.polityka.com.pl 20.10.04, 11:29
          Barzdo ładne budynki przy Kasztanowej, ale bez garaży...
        • zerocin Re: Dom Development przy Kasztanowej 20.10.04, 16:52
          Najładniej? Kwestia gustu. Mnie razi to, że DOM wszędzie, czy to na Ursynowie,
          Tarchominie czy w Pruszkowie, wszędzie buduje buduje TAK SAMO, na jedno kopyto.
          Budynki praktycznie niczym się od siebie nie różnią. To jest wciąż powielanie
          na nowo jednego i tego samego projektu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka