IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:21
Czy w Waszych budynkach też jest głośno ? W moim dość nowym , pięcioletnim
budynku nie da się żyć. Nie wiem czy to normalne , ale non stop słychać
przesuwanie mebli, coś sie przewraca, spada itp. Co z tym zrobić ?
Wiem że to zasługa sąsiadów, poradzcie proszę jak sobie z tym poradzić .
Obserwuj wątek
    • Gość: cisza zabija Re: Hałas IP: *.acn.waw.pl 27.12.04, 22:40
      Mieszkasz w bloku... to jest życie...czego oczekujesz "grobowej"ciszy?
    • Gość: Olaf Re: Hałas IP: *.devs.futuro.pl 27.12.04, 22:54
      Pretensje możesz mieć, ale nie do sąsiadów.
      Witaj w blokowisku.

PS.
      Moi sąsiedzi głośno współżyją.
      • Gość: Peppers Pare rad IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.12.04, 23:11
        1. Nalezy troszke odczekac. Jesli to jest nowy blok to ludzie dopiero co sie
        wprowadzaj, urzadzaja itp. Nie dziwota wiec, ze jest glosno. Ale za jakies 2-3
        miesiac wszystko sie uspokoi.

2. Jesli to jest Twoje nowe mieszkanie to radze ja umeblowac. Gole sciany
        strasznie wzmacniaja dzwiek. Powies firanki, zainwestuj w dywany, postaw regal
        albo dwa i zobaczysz, ze od razu bedzie jakos cisze. Powaznie.

3. A jak jest glosno, bo dresiarze maja non-stop impreze to nie wahaj sie i
        dzown pod 997.

Pozdrawiam!
        • Gość: rasty Re: hałas IP: 217.153.92.* 28.12.04, 13:02
          Wiem co czujesz, Ja codziennie slysze jak sasiedzi zamykaja i otwieraja drzwi
          od wc a potem lazienki z duzym hukiem i lekkiem drzeniem szyby w ich drzwiach a
          jak to robia delikatniej to te drzwi sobie niezle sobie poskrzypuja. Tak
          srednio 15 razy na godzine to slysze az do poznych godzin nocnych. Niestety z
          lazienka sasiaduje pokoj dla dziecka wiec wkurza mnie to bardzo.Zastanawiam sie
          czasem ile osob tam mieszka i czy maja mocno przytepiony sluch. Blok ma rowno
          10 lat. pzdr.
          • Gość: Mania Mozna wyciszyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:04
            Sa w Obi takie plytki ze styropianu na sufit. Potem to sie okleja tapeta
            sufitowa i jest OK.
            • malgosiaf Re: Mozna wyciszyc 28.12.04, 15:19
              Myslisz , że można nimi wyciszyć ścianę ?
              Nasza sypialnia sąsiaduje z kuchnia sąsiadów , na szczęście chodzą wczesnie
              spać , ale za to w soboty i niedziele zrywają sie z rana !!!
              • Gość: aaa Re: Mozna wyciszyc IP: *.atman.pl / *.atman.pl 28.12.04, 15:22
                Nie ma mowy, żeby wyciszyć ścianę jakimś styropianem. Styropian
                prawie nie tłumi dźwięku, bo jest bardzo lekki i porowaty.
                To musi być materiał ciężki, np. wełna mineralna i dość gruba
                warstwa.
                • Gość: Mania Korek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 16:57
                  Styropian i wykladziny korkowe sa bardzo dobre do wyciszania. Wszystkie studia
                  nagran sa wykladane korkiem aby dzwieki z zewnatrz nie dochodzily.
                  • Gość: gość Re: Korek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.04, 18:41
                    > Styropian i wykladziny korkowe sa bardzo dobre do wyciszania. Wszystkie studia
                    > nagran sa wykladane korkiem aby dzwieki z zewnatrz nie dochodzily.

Styropian prawie w ogóle nie wycisza! Przyłóż ucho do kawałka styropianu i
                    zobacz, że wszystko przez niego słychać, bo styropian to przede wszystkim
                    powietrze. Korek już lepszy, ale też żeby był efekt, to trzeba by go nakleić
                    ładnych parę cm, a to trochę kosztuje. Na dodatek w budynkach dźwięki przenoszą
                    się przez drgania ścian, a tego naklejony korek raczej nie wyciszy. Najbardziej
                    uciążliwe są dźwięki niskie, a te jest najtrudniej wyciszyć. Potrzebna jest
                    masywna izolacja, materiał gruby i ciężki, który pochłania drgania, np.
                    wspomniana wełna mineralna.

W studiach nagrań chodzi przede wszystkim o wytłumienie echa wewnątrz studia, do
                    tego służą te wykładziny na ścianach. Izolację od dźwięków zewnętrznych zapewnia
                    odpowiednia konstrukcja ścian, czego nie widać gołym okiem.
                • Gość: xxx Re: nie mozna wyciszyć IP: *.chello.pl 28.12.04, 17:19
                  Styropian praktycznie nie wycisza- a hałas jest dlatego, że:
                  1.niektórym się wydaję, że nadal mieszkają w chałupie z drzwiami wyciosanymi
                  siekierką przez oćca (a więc trzeba ze dwa razy walnąć by chciały się
                  zamknąć) . Drzwi od obory też zamykało się z hukiem... Takich przyzwyczajeń
                  trudno się pozbyć, taka hołota wali nawet drzwiczkami Mercedesa bo dotąd
                  jeźdzła ciężarówką a tam wszystko ciężej chodziło...
                  2.Firmy budowlane z chęci zysku,pospołu z Radami Nadzorczymi i zarządami
                  spółdzielni budowały z najtańszych materiałów, poza wyborem, najbardziej
                  oszczędnymi (z ich punktu widzenia ) technologiami. Kasę wzięli natomiast jak
                  az pierwszorzędne , zgodnie z zasadami sztuki- udowane mieszkania. Teraz ludzie
                  maja horror. Ale władze spóldzielni rżną głupa, bo raczej tylko naiwny może
                  sądzić, że nie wiedziały,co wykonawca (najczęściej zakolesiowany robi i z czego
                  buduje)
                  3. ludzie są
                  bezmyślni mamsąsiadów którzy oprócz walenia drzwiami najczęściej późno
                  wieczorem i nocą urządzają sobie bieganinę w drewniakach !!!!!!
                  A na dodatek całe Kabaty wybetonowali....
                  • Gość: Mila Re: nie mozna wyciszyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 18:46
                    Moje pytanie było raczej retoryczne, wiem ze jedynym wyjściem jest wyprowadzić
                    sie... Kupiłam mieszkanie za 300.tys. zł , 5 lat temu od jednej z lepszych firm
                    deweloperskich. Największym problemem są ludzie, mieszkająca nade mna hołota
                    non stop przesuwa meble. Są to niby ludzie na poziomie,o zgrozo, nie ma na nich
                    sposobu. Nie mogę wezwać z tego powodu policji, a wiec co robic? Nie kupię za
                    te pieniądze domu. Czy w starych budynkach jest lepiej ?
                    • Gość: Tod Re: nie mozna wyciszyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 21:28
                      Nie ma co z tym walczyc.Jezeli przeszkadza ci halas ze strony sasiadow to czas
                      na zmiane.Rozwiazanie to dom, segment lub mieszkanie na ostatnim
                      pietrze.Problemy izolacji akustycznej sa do rozwiazania na etapie projektu
                      budynku lub przy wykanczaniu meszkania.Po zamieszkaniu to
                      sopore koszty i straszny balagan przy robocie.Mozna stosowac specjalne maty
                      dzwiekochlonne przyklejane do scian .Nikomu tego nie zycze w wykonczonym
                      mieszkaniu.
                      • malgosiaf Re: nie mozna wyciszyć 30.12.04, 09:45
                        Wszystko zależy od ludzi !!!
                        Mieszkanie ze mną sąsiadujące ma już kolejnych lokatorów , poprzednich wogóle
                        nie słyszałam !!! ci są ogólnie głośni !!! nawet ze sobą rozmawiają krzycząc .
                        znajoma nauczycielka powiedziała , że musieli poprzednio mieszkać w głosnym
                        miejscu ! chyba jednak z nimi porozmawiam - tak na Nowy ROK :)
    • rubeus Re: Hałas 28.12.04, 19:10
      Wyszukiwarka ma się dobrze... nie ty jedna masz problem...
      poczytaj tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=18469581&a=18580020
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=14063112&a=17052888
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=17019527&a=17019527
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=18587496&a=18838066
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka