Dodaj do ulubionych

konferencja bezrobotnych

28.09.05, 09:00
Pierwsza konferencja ursynowskiego projektu PATRON. Wielu znamienitych gości
zapowiedziało swoją obecność. Mamy nadzieję, że przyjdą także mieszkańcy
Ursynowa zainteresowani aktywnym udziałem w realizacji Projektu.

Bardzo liczymy na to, że zaproszenie do udziału w konferencji przyjmą
ursynowianie, do których ten projekt jest adresowany: osoby poszukujące od co
najmniej 2 lat bezskutecznie pracy oraz młodzi, w wieku 15-24 lat, którzy
aktualnie nie uczą się (lub są zagrożeni przerwaniem nauki) i nie pracują, a
chcieliby to zmienić.

Konferencja rozpocznie się jutro, w czwartek, 29 września o godzinie 11 w
Natolińskim Ośrodku Kultury przy ul. Na Uboczu 3. W ramach konferencji
uczestnicy wypowiedzą się na temat wykorzystywania środków z Europejskiego
Funduszu Społecznego na działania w zakresie przeciwdziałania bezrobociu i
wykluczeniu społecznemu, przedstawią przykłady projektów realizowanych w
Warszawie, podzielą się doświadczeniami i opowiedzą o trudnościach, jakie
napotkali w trakcie wdrażania tych projektów (a to może być naprawdę ciekawe
i inspirujące!). Ponadto głos zabiorą Patroni a także co najmniej jeden
reprezentant przedsiębiorców zainteresowanych aktywnym udziałem w realizacji
projektu PATRON.
Zapraszamy wszystkich uczestników konferencji do udziału w dyskusji oraz
przedstawienia możliwości wsparcia realizacji projektu PATRON przez
reprezentowane przez nich instytucje i organizacje.

Nadal oczekujemy na zgłoszenia osób zainteresowanych podjęciem etetowej pracy
w charakterze Patrona oraz osób, które chciałyby znaleźć się w jednej z Ekip
i korzystać z pomocy Patrona w poszukiwaniu pracy, podnoszeniu kwalifikacji,
budowaniu swojej przyszłości.
Telefon do biura projektu PATRON: 648 11 32, ul. Pachnąca 95 pokój nr 5.
ZAPRASZAMY!
Obserwuj wątek
    • czarnula78 zawracanie głowy 28.09.05, 09:15
      Kolejny program na którym zarabią tylko urzędasy a bezrobotni jak byli bez
      pracy tak bez niej pozostaną, może tylko bogatsi w wiedzę jak napisać dobre CV
      na 15 sposobów. Jak zwykle oferujecie piękne idee, a nie konkrety. A tego do
      garnka nie włożę. Miłej konferencji - dobrze się bawcie w swoim towarzystwie
      spspecjaliści od bezrobocia!!!
      • efspatron bardziej zawracanie kijem Wisły 28.09.05, 10:00
        trudno jest, po kilkuletnich doświadczeniach z projektami realizowanymi tak jak
        te, o których Pani pisze, przekonać, że kolejny projekt,z podobnym "nagłówkiem"
        (przeciwdziałanie bezrobociu) jest odmienny. Ale spróbuję:
        po 1. dzięki temu projektowi 15 osób, które od co najmniej 2 lat bezskutecznie
        poszukiwały pracy, nie mają prawa do zasiłku dla bezrobotnych - zacznie
        pracować na etacie (liczy im się staż) i, jeśli tylko zechcą i będą poprawnie
        wykonywać swoje obowiązki - będzie miało tę pracę do lipca 2007 r. To chyba
        wymierny efekt?
        po 2. duża grupa (300 osób) mieszkańców Ursynowa uzyska indywidualną pomoc
        Patrona (jeden Patron na 20 osób - jak w szkole społecznej :-)), zyska co
        najmniej 20 nowych znajomych - a może i 300?, którzy będą go wspierać, a każdy
        uczestnik projektu będzie mógł pomagać innym
        po 3. szkolenia - szkolenia służyć mają tylko ich uczestnikom (znam ich program
        i powiem, że sama chciałabym w nich uczestniczyć)
        po 4. w budżecie projektu przewidziane są środki na kursy, szkoły i szkolenia -
        nie wiemy jeszcze jakie, ponieważ chcemy, by były takie, jakie będą potrzebne
        konkretnemu uczestnikowi projektu,
        po 5 celem projektu jest przede wszystkim konkretna pomoc w znalezieniu pracy -
        źródła utrzymania i niezależności od pożyczek, zasiłków itd., a nie uczenie
        pisania CV - tego będzie można nauczyć się "przy okazji".

jest jeszcze kilka powodów, dla których uważam, że projekt PATRON jest inny i
        nie zasługuje na wrzucanie do jednego worka z takimi, o jakich Pani pisze.
        Proponuję sprawdzić - proszę o kontakt z nami! Jeśli szuka Pani pracy od
        conajmniej 2 lat - ten projekt jest dla Pani!
      • silvio1970 Re: zawracanie głowy 28.09.05, 16:18
        czarnula78 napisała:

> Kolejny program na którym zarabią tylko urzędasy a bezrobotni jak byli bez
        > pracy tak bez niej pozostaną, może tylko bogatsi w wiedzę jak napisać dobre
        >CV

nie wiem tylko dlaczego tak uprczywie kasowano tutaj moje ogłoszenie o kursie
        aktywizacji zawodowej w kierunku kasjera-sprzedawcy. u mnie mozna było
        rzeczywiście znależć pracę a nie nauczyć się jak jej szukać.

mam podobną opinię na temat takich kursów. na jednych uczy sie ludzi kłamać co
        to niby potrafią, na drugich szkoli się specjalistów od weryfikacji takich
        kłamastw. A kasę zgraniają organizatorzy. Bo większosć takicj szkoleń tak
        naprawdę obsługują firmy prywatne.
        • urban_legend :D 28.09.05, 16:24
          silvio1970 napisał:

> nie wiem tylko dlaczego tak uprczywie kasowano tutaj moje ogłoszenie o kursie
          > aktywizacji zawodowej

Zapewne z powodu logiki i stylu.
          • silvio1970 [...] 28.09.05, 16:25
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • urban_legend już wiem, dlaczego usuwali twoje posty... buahaha 28.09.05, 16:35

• efspatron Re: zawracanie głowy 28.09.05, 23:17
          w ramach projektu nie będziemy nikogo uczyć "kłamać co to niby potrafią", tylko
          pomagać znaleźć pracę. Zauważcie Państwo, że jak ktoś szuka pracownika, to
          najpierw pyta swoich znajomych: "nie znasz czasem kogoś, kto...". Stąd myślę
          zjawisko, że większość ludzi znajduje pracę "poprzez znajomości". Rozumiem
          pracodawców - bezpieczniej zaufać komuś, kogo jakiś znajomy zna i poleca.
          Naszym zamierzeniem jest, by być takim "znajomym". Poznamy kwalifikacje
          uczestników projektu, dowiemy się co potrafią, czego mogą się szybko i dobrze
          nauczyć i dopasujemy osobę do oczekiwań pracodawców - pomożemy im
          znaleźć "pracownika na miarę", a pracodawca też się będzie czuł bezpieczniej,
          bo nie będzie brał ludzi "z ulicy".
          • fuzzy7 Re: zawracanie głowy 29.09.05, 00:48
            Piszesz tak jakby miejsca pracy były, tylko je brać hmm...
            Każde stanowisko pracy jest obciążone ogromnymi kosztami i pracodawacy niechcą
            nikogo zatrudniać, "orząc" w tych, których juz zatrudniają, chyba, ze
            wyprowadzisz mnie z błędu!

Pzdr,
            Fuzzy
            • Gość: efspatron Re: zawracanie głowy IP: 195.205.42.* 29.09.05, 09:55
              jeszcze projekt się nie "rozkręcił" a już zgłosili się do nas pracodawcy.
              Oferują pracę za niewielką płacę, ale dla osób, które nie mają na czynsz to
              jest już coś - od czegoś trzeba zacząć, by móc coś wpisać w to ...... CV,
              poza "jestem bez pracy ponad dwa lata"
              • efspatron no i po konferencji! 29.09.05, 21:17
                zespół organizujący konferencję ledwo zipie, ale radość z wystąpień kandydatów
                na Patronów, ich entuzjazm kompensują wszystko! Przybyli znamienici goście -
                przedstawiciele ursynowskich organizacji skupiających "pomagaczy",ważne osoby z
                Urzędu m.st. Warszawy, Urzędu Pracy, Ministerstwa Gospodarki i Pracy, kuratorzy
                sądowi, dziennikarze, a także kilka nowych osób, które chcą wziąć udział w
                projekcie PATRON.

Było Radio dla Ciebie, pokazano Patronów w Warszawskim Kurierze więc mamy
                nadzieję, że o projekcie dowiedzą się dzięki temu wszyscy, którym możemy pomóc.
                Jeszcze kilka dni przyjmujemy zgłoszenia do pracy (na etacie) w charakterze
                Patronów a potem zaczynamy przyjmować zgłoszenia do projektu tych, którzy chcą
                z niego po prostu skorzystać. Serdecznie zapraszamy! tel. 648 11 32 (biuro
                projektu), Pachnąca 95 (siedziba Wydziału Spraw Społecznych i Zdrowia)
    • Gość: Kofek Re: konferencja bezrobotnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 16:14
      I jak imsie chce
      • Gość: wieczorową porą Re: konferencja bezrobotnych IP: *.acn.waw.pl 24.10.05, 23:31
        chyba cos z tego mają?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka