Gość: Coco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 12:59 Za ile można sprzedać mieszkanie w budynku z 2000r , 70m z garażem, wykończone i wyposażone w b. wysokim standardzie, Natolin ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ernest Re: Ile za m kw IP: *.pl.bauer.com / 217.153.130.* 21.11.05, 13:11 Pewnie coś około 5 kzł, choć mieszkanie warte tyle ile będą chcieli zapłacić klienci. Zwróć jeszcze uwagę, że niektórzy mają gdzieś wysoki standard wykończenia i wchodzą od razu z kilofem. Jak na takich trafisz to czekają Cię ciężkie negocjacje... Ludzie mniej zamożni docenią wykończenie i wtedy sprzedasz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Ile za m kw 21.11.05, 15:00 Na pewno za więcej niż 5 za metr. Popatrz na ceny na stronach www.oferty.net www.gratka.pl www.trader.pl Poszukaj tam mieszkań podobnego do Twojego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waniliax Re: Ile za m kw IP: 62.29.248.* 21.11.05, 15:42 Za tyle teraz u niektórych deweloperów idą mieszkania bez wykończenia. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_mamcycka Re: Ile za m kw 04.01.06, 14:26 Gość portalu: Coco napisał(a): > Za ile można sprzedać mieszkanie w budynku z 2000r , 70m z garażem, > wykończone i wyposażone w b. wysokim standardzie, Natolin ? Standard to pojęcie bardzo subiektywne. Mnie się wydawało że moje M2, 500 m od metra z yacuzzi i podgrzewaną podłogą to bóg-wie-co. Zacząłam od 7000 za metr. Sprzedałam za 3,700. Tyle że to było 3 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidorekk Re: Ile za m kw IP: *.acn.waw.pl 04.01.06, 15:40 hmm 7 tys/m 3 lata temu..... no ja się nie dziwię, że nie dało rady sprzedać po tej cenie, choćby klamki były ze złota, a piwnica połączona z tunelem metra.... Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Ile za m kw 04.01.06, 15:44 Obawiam się, że ten post to prześmieszny (turlam się po podłodze) żarcik, Pomidorku :) Odpowiedz Link Zgłoś
cegiel Re: Ile za m kw 04.01.06, 15:55 Trzy lata temu byl bardzo korzystna dla kupujacych gorka mieszkaniowa, czyli pewna nadpodaz mieszkan budowanych przez deweloperow i spoldzielnie. Mozna bylo nawet co nieco utargowac u dewelopera. Teraz spekulanci za wykonczone rok temu mieszkania na Moczydle chca nawet 8 tys. od metra. Troche przesadzaja, ale za 6 to raczej sprzedadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidorekk Re: Ile za m kw IP: *.acn.waw.pl 04.01.06, 15:56 wybacz że sie dopytam, ale pora juz późna (w pracy od rana jestem), więc i komórki nie najszybciej myśla, ale który post to żarcik? mój czy tej Pani co chciała sprzedac kawalerkę "po atarkcyjnej" cenie?:) Bo widzisz, ja sądze, że ta Pani wcale nie żartowała... niestety!!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Ile za m kw 04.01.06, 15:58 Obawiam sie, że Justyna Mamcycka to taka fajna dowcipnisia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidorekk Re: Ile za m kw IP: *.acn.waw.pl 04.01.06, 16:02 ok skoro to żart to więcej nie polemizuję. Choć jak szukałam mieszkania 9 miesięcy temu to widziałam na Kabatch oferty rzędu 7 - 9 tys/metr. No ale zainteresowania większego nie miały. Prędzej czy później sprzedający dostosowuja się do rynku i opuszczają cenę. Ja swoje mieszkanie na Jeżewskiego kupiłam za 5150/ metr (wykończone z 2003 r). Jak na te czasy to chyba jeszcze dobra cena co? Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Ile za m kw 04.01.06, 16:04 Obecnie 7 tys/m na Kabatach to norma. I te mieszkania sie sprzedają... Te które sa tańsze z reguły długo są już na rynku i oferta ma "starą" cenę. Ostatnio miałam okazję dość mocno spenetrować ten rynek i byłam zaszokowana cenami. W pozostałych partiach Ursynowa nie jest tak drogo - nawet przy samym metrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidorekk Re: Ile za m kw IP: *.acn.waw.pl 04.01.06, 16:17 ja bym 7 tys w zyciu nie dała...mi na Kabatach nie zależało, ale akurat tam znalazłam mieszkanie w bardzo dobrym stanie za w miarę rozsądne pieniądze. W innych częściach ursynowa było róznie.. za rudery do remontu w wielkiej płycie ludzie zaczęli sobie liczyc jak za nówkę w cegle "bo to ursynów i bo blisko metra". Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_pochujcik Re: Ile za m kw 05.01.06, 11:48 Gość portalu: pomidorekk napisał(a): > ja bym 7 tys w zyciu nie dała...mi na Kabatach nie zależało, ale akurat tam > znalazłam mieszkanie w bardzo dobrym stanie za w miarę rozsądne pieniądze. W > innych częściach ursynowa było róznie.. za rudery do remontu w wielkiej płycie > ludzie zaczęli sobie liczyc jak za nówkę w cegle "bo to ursynów i bo blisko > metra". Ceny transakcyjne znacznie odbiegają od cen "wywoławczych". Często też się zdarza że "atrakcyjna" oferta jest nieaktualna w całości lub jesli chodzi o cenę. Generalnie nowe budownictwo, ca. 2000+ kształtuje się od 5000 PLN wzwyż. Najdrożej przy stacjach metra Kabaty, Natolin i Ursynów. Można również trafić coś taniej, szczególnie większe mieszkania opuszczane teraz przez nabywców nowoczesnych apartamentowców czy domków w podwarszawskich miejscowościach. Moim zdaniem teraz jest dobry czas na zakup mieszkania 100- 140 m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidorek Re: Ile za m kw IP: *.acn.waw.pl 05.01.06, 11:55 takie to będe chciała kupić za 5 lat. Tearz niestety brak funduszy.... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_pochujcik Re: Ile za m kw 05.01.06, 12:04 Gość portalu: pomidorek napisał(a): > takie to będe chciała kupić za 5 lat. Tearz niestety brak funduszy.... Pomyśl o kredycie. Za kilka lat popyt na te mieszkania znacząco wzrośnie, podaż zaś będzie bardzo ograniczona. Mówię tu o inwestycji. Jako miejsce do życia oceniam Ursynów bardzo pesymistycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Ile za m kw 05.01.06, 12:08 A moim zdaniem jesli inwestycja w mieszkanie, to nie na Ursynowie. Pewniejszy jest Żoliborz, Mokotów no i Śródmieście. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_pochujcik Re: Ile za m kw 05.01.06, 12:17 lewe_oko napisała: > A moim zdaniem jesli inwestycja w mieszkanie, to nie na Ursynowie. Pewniejszy > jest Żoliborz, Mokotów no i Śródmieście. Pewniejsze tak ale czy bardziej zyskowne w perspektywie 3-5 lat- szczerze wątpię. To rynki mało dynamiczne z cenami juz teraz na bardzo wysokim poziomie. W perspektywie 20-30 lat być może masz racje, z tym że to bardzo długa perspektywa. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Ile za m kw 05.01.06, 12:18 Fakt, że ja miałam na myśli dłuższy okres - minimum 15 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidorekk Re: Ile za m kw IP: *.acn.waw.pl 05.01.06, 13:09 Kredyt odpada...własnie spłacam kredyt na obecne mieszkanie i spłacac go bde jeszcze 35 lat:) no, 34 i pół. Ale chciałam za 4-5 lat sprzedac to dobrac kredyt i kupic większe. Niestety jeśli nie wygram w toto lotka innej opcji na zakup większego mieszkania nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_mamcycka Re: Ile za m kw 05.01.06, 13:19 > trafić coś taniej, szczególnie większe mieszkania opuszczane teraz przez > nabywców nowoczesnych apartamentowców czy domków w podwarszawskich > miejscowościach. Moim zdaniem teraz jest dobry czas na zakup mieszkania 100- > 140 m. Bleee, blee, blee blee. Własnie dzieki takim podpowiedziom sprzedałam 60 metrowe mieszkanie za 3700, że ceny miały lecieć w dół. W międzyczasie kłopot z bankiem i mieszkania podobne do mojego wyszły na 4,700. No i teraz znowu mam 60 m, tylko że bez yacuzzi i ogrzewania podłogowego. Za to 50 tysie cy kredytu na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_pochujcik Re: Ile za m kw 05.01.06, 15:13 justyna_mamcycka napisała: > > > trafić coś taniej, szczególnie większe mieszkania opuszczane teraz przez > > nabywców nowoczesnych apartamentowców czy domków w podwarszawskich > > miejscowościach. Moim zdaniem teraz jest dobry czas na zakup mieszkania > 100- > > 140 m. > > Bleee, blee, blee blee. Własnie dzieki takim podpowiedziom sprzedałam 60 > metrowe mieszkanie za 3700, że ceny miały lecieć w dół. Moja wypowiedź była jedynie prywatną opinią i w żadnym wypadku nie może być traktowana w kategoriach porady inwestycyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
tiburon_lover Re: Ile za m kw 05.01.06, 19:00 popieram opinię powyżej dla mieszkać po 2000 roku 5k za metr to dobra cena żeby nie powiedzieć że okazja - popatrz sobie na mieszkanie niewykończone nowe co się oddają i dodaj wykończenie tego na średnim poziomie ca. 500 zł /m ... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_pochujcik Re: Ile za m kw 06.01.06, 11:45 tiburon_lover napisał: > popieram opinię powyżej dla mieszkać po 2000 roku 5k za metr to dobra cena żeby > > nie powiedzieć że okazja - popatrz sobie na mieszkanie niewykończone nowe co > się oddają i dodaj wykończenie tego na średnim poziomie ca. 500 zł /m ... W praktyce nikt nie zachce ci zwrócić kosztów wyposażenia. Sporo ludzi i tak będzie zmieniało aranżację mieszkania, remontowało lub zmieniało wyposażenie. Koszty nowych-uzywanych mieszkań są nieco wyższe przede wszystkim ze względu na ich natychmiastową dostępność. Odpada również ryzyko(na marginesie zupełnie niezrozumiałe dlaczego wciąż istniejące) z rzetelnością developera. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Ile za m kw 06.01.06, 11:59 Ryzyko jest i będzie dopóki ludzie nie zrozumieją, że umów z tzw "haczykami" się nie podpisuje. Wtedy skończyłby się argument developera pt " jak pani nie chce niech pani nie podpisuje" ( w domyśle, znajdą się inni chętni) i nikt nie musiałby się szarpac z developerem o zapisy w umowie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_pochujcik Re: Ile za m kw 06.01.06, 12:06 java9 napisała: > Ryzyko jest i będzie dopóki ludzie nie zrozumieją, > że umów z tzw "haczykami" się nie podpisuje. Przede wszystkim developer musi posiadać prawo własności gruntu. Bezdyskusyjnie. A tu się zaczyna problem z wiekszością ursynowskich inwestycji. Po drugie prawdziwa umowa developerska powinna przewidywać wpłacanie środków na fundusz powierniczy a nie bezpośrednio na konto developera czy generalnego wykonawcy. Ryzyko inwestycji powinni na czas jej realizacji ponosić solidarnie inwestor i bank. W większosći wypadków developerem jest klient, ktry ponosi całkowity koszt i ryzyko inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Ile za m kw 06.01.06, 12:25 > Przede wszystkim developer musi posiadać prawo własności gruntu. > Bezdyskusyjnie. A tu się zaczyna problem z wiekszością ursynowskich > inwestycji. " To nawet nie tyle problem ursynowa co wogóle w całej warszawie a pewnie i w kraju. Ale winą za niedopatrzenie trzeba obarczyć klienta - powinien wiedzieć na co się godzi i co podpisuje, a tu wystarczy zrobic rozeznanie co developer powinien pokazać, zeby była pewnośc, że inwestycja bedzie zgodna z prawem. > Po drugie prawdziwa umowa developerska powinna przewidywać wpłacanie środków na fundusz powierniczy a nie bezpośrednio na konto developera czy generalnego > wykonawcy. Ryzyko inwestycji powinni na czas jej realizacji ponosić solidarnie > inwestor i bank. " powinna, ale tak niestety nie jest i nie mamy jako klienci na to wpływu, bo z tego co pamiętam nie weszły takie przepisy w zycie (moge się mylić) mozna ustalic wpłaty po określonych etapach - u mnie bank sobie zastrzegł sobie prawo wypłacania transz po kolejnych etapach budowy - pracownik banku jeździł i stwierdzał fakt wykonania prac na etapie X i dopiero wtedy wypłacali transze. Bardzo wazny jest też zapis o karach dla developera za przekroczenie terminu inwestycji, oraz zapis o mozliwości odstąpienia od umowy bez kar dla kupujacego przy niespełnieniu okreslonych warunków przez developera ( np opóźnienie ). Swrego czasu byłam w temacie na bieżąco - teraz już nie mam najnowszych informacji, ale warto popszperac w internecie, jest tego dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_pochujcik Re: Ile za m kw 09.01.06, 15:32 java9 napisała: > > Przede wszystkim developer musi posiadać prawo własności gruntu. > > Bezdyskusyjnie. A tu się zaczyna problem z wiekszością ursynowskich > > inwestycji. " > > To nawet nie tyle problem ursynowa co wogóle w całej > warszawie a pewnie i w kraju. > Ale winą za niedopatrzenie trzeba obarczyć klienta - powinien wiedzieć na co > się godzi i co podpisuje, a tu wystarczy zrobic rozeznanie co developer > powinien pokazać, zeby była pewnośc, że inwestycja bedzie zgodna z prawem. > > > Po drugie prawdziwa umowa developerska powinna przewidywać wpłacanie środ > ków > na fundusz powierniczy a nie bezpośrednio na konto developera czy generalnego > > wykonawcy. Ryzyko inwestycji powinni na czas jej realizacji ponosić solid > arnie > > inwestor i bank. " > > powinna, ale tak niestety nie jest i nie mamy jako klienci na to wpływu, > bo z tego co pamiętam nie weszły takie przepisy w zycie (moge się mylić) > mozna ustalic wpłaty po określonych etapach - u mnie bank sobie zastrzegł sobie > > prawo wypłacania transz po kolejnych etapach budowy - pracownik banku jeździł i > > stwierdzał fakt wykonania prac na etapie X i dopiero wtedy wypłacali transze. > > Bardzo wazny jest też zapis o karach dla developera za przekroczenie terminu > inwestycji, oraz zapis o mozliwości odstąpienia od umowy bez kar dla kupujacego > > przy niespełnieniu okreslonych warunków przez developera ( np opóźnienie ). > > Swrego czasu byłam w temacie na bieżąco - teraz już nie mam najnowszych > informacji, ale warto popszperac w internecie, jest tego dużo. Z pewnością masz racje tyle że przedzieranie się przez wszystkie zapisy umowne to rzecz niewykonalna dla zwykłego śmiertlenika. Napisałem o rzeczach najbardziej oczywistych, które stanowią o rzetelności developera. Wiele osób potyczkuje się o terminy i warunki wpłat nie zważając na rzeczy zasadnicze, tj. własność gruntu i kontrolę nad wpłaconymi środkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coco Re: Ile za m kw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 17:19 Jeszcze jedno pytanie , czy cena miejsca w garażu podziemnym zwyczajowo jest wliczona w cenę 1 m2, czy mam ją doliczyć ekstra np 5500m2 plus 25000 garaż? Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś