biala.rzepa 22.01.06, 18:56 Czy ktoś już wyjaśniał u Ronsona za jakie okresy wystawił te faktury wrzucone w piątek do skrzynek z terminem płatności w poniedziałek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.gawa Re: faktury 23.01.06, 14:00 Dzwoniłam dzisiaj. Faktury dotyczą grudnia i stycznia. A termin płatności u nas był na niedzielę (22-01). Odpowiedz Link Zgłoś
lazurowa1 Re: faktury - ochrona!!!!!!!!!!!! 24.01.06, 08:34 Tak naprawdę to faktury dotyczą stycznia. Jest napisane jak wół na fakturze. Na pewno za miesiąc nie będą kwoty o połowę niższe. A co do faktur, czy nie wydaje Wam się wysoką kwota za ochronę obiektu. Stanowi ona 1/5 całej faktury. Jak dla mnie to rozbój w biały dzień!!!! Tyle kasy za białą budę i Pana, który tam przesiaduje, nic nie kontroluje i tak naprawdę to taka ochrona jak dla mnie to jest do bani! Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: faktury - ochrona!!!!!!!!!!!! 24.01.06, 09:01 Witam, Tak, ja też zwróciłam uwagę na kwotę za ochronę. Stanowczo jest za wysoka! Myślicie,że da się coś z tym zrobić. ? Odpowiedz Link Zgłoś
aw265 Re: faktury - ochrona!!!!!!!!!!!! 24.01.06, 09:08 Problem w tym, ze na fakturach nie napisano czego one dotyczą. Na fakturze jest sformułowanie - wystawiono:styczeń 2006, czy jakoś tak. Nie mam przy sobie teraz faktury, więc nie mogę tego dokładnie powtórzyć. Ale wg mnie dotyczą one grudnia i stycznia, dlatego ze są to dwie faktury o różnych numerach. Gdyby dotyczyły tylko jednego miesiąca byłaby po prostu jedna faktura. Kwota za ochronę jest rzeczywiście nie mała, ale zastanawia mnie również pozycja ostatnia - czyli miejsce postojowe 30 zł/miesiąc. Czy ktoś z Was sąsiedzi na pojecie na co będą przeznaczane te pieniądze za miejsca postojowe? Odpowiedz Link Zgłoś
lazurowa1 Re: faktury - ochrona!!!!!!!!!!!! 24.01.06, 15:28 Macie rację, nie zauważyłem, iż jednak te faktury różnią się miedzy sobą - numerem. I faktycznie jedna dotyczy grudnia, a jedna stycznia. Kwota za ochronę jest tak wysoka, gdyż tylko dwa budynki partycypują w usłudze ochroniarskiej. Jak budka strażnicza będzie dzielona na 4 budynki, będzie taniej... Odpowiedz Link Zgłoś
rejs78 Re: faktury - ochrona!!!!!!!!!!!! 24.01.06, 19:47 A ile wynosi ta kwota za ochronę 1/3 osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
mbmarcin Re: faktury - ochrona!!!!!!!!!!!! 24.01.06, 20:20 Wg mnie jezeli jedna z faktur dotyczy grudnia, to powinno to byc na niej wyraznie napisane (np. czynsz za okres....) - oplacanie czynszu jest jedna z przeslanek do skorzystania z ulgi remontowej, ktora jak wiadomo obowiazywala do konca roku 2005. Kwota za ochrone jest rzeczywiscie wysoka, ale chyba nie wziela sie z sufitu (3 etaty ochroniarzy + narzut firmy ochroniarskiej/ ilosc mieszkan). Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: faktury - ochrona!!!!!!!!!!!! 28.01.06, 11:49 A jaki czynsz Wam w sumie wychodzi za 1 m2? Nie dostaliście dokładnej rozpiski ile na co? Granda... Mam nadzieję, że w II etapie już się z tym poprawią. Odpowiedz Link Zgłoś
czeszczy Re: faktury - ochrona!!!!!!!!!!!! 29.01.06, 14:31 Moim zdaniem to ochroniarz powinien nam płacić za to że może siedzieć w ciepłej budzie i spacerować wokół naszego bloku bo chyba nikt nie powie że on czegoś pilnuje... bramka jest otwarta cały dzień i może przejść przez nią każdy (przynajmniej raz w tygodniu znajduję ulotki reklamowe na korytarzu), brama do garażu również jest otwarta więc każdy może tam wjechać i zaparkować i co gorsza wyjechać niezauważonym przez ochronę. Ostatnio odwiedził mnie znajomy... jako że domofon (jak to często bywa) był zepsuty to wszedł na mój balkon (mieszkam na parterze) i nikt nie zwrócił na to uwagi. Dodam że jest to balkon od strony podwórka (między blokami). pozdrawiam czarek Odpowiedz Link Zgłoś
midarek_gazeta Re: faktury - ochrona!!!!!!!!!!!! 29.01.06, 23:05 Sąsiedzi! to moze zróbmy coś z tą ochroną??? Dopóki jest to teren budowy to nie my potrzebujemy ochrony tylko Ronson a wlasciwie jego wykonwacy i podwykonawcy z II i III etapu. Niech oni im placą, bo jak dla nas, to chyba nie korzystamy z uslug Panów z Budki. Odpowiedz Link Zgłoś
lazurowa1 Re: faktury - ochrona!!!!!!!!!!!! 30.01.06, 09:00 A jeszcze dodam, że ochroniarz w sobotę, zamiast pilnować, odśnieżał chodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
midarek_gazeta faktury 12.02.06, 21:57 Pozwólcie, że wrócę jeszcze do sprawy faktur. Tak się zlozylo, ze dopiero teraz wyciagnelismy je ze skrzynki i: 1. Otrzymalismy dwie identyczne faktury za m-c grudzien. A tak wlasciwie to nie identyczne- roznily sie bowiem kwota!!! Tez mieliscie taki przypadek? 2. Jezeli odbior bloku i pozwolenie na uzytkowanie bylo 12 grudnia 2005, to znaczy ze do tego czasu byl to teren budowy. Idac dalej- koszty utrzymania inwestycji do tego czasu pokrywa deweloper, a tak naprawde zaplacilismy za to juz my sami w postaci sumy okreslonej w umowie kupna-sprzedazy. Czyz nie logicznym byloby, zeby faktury za grudzien byly gdzies o 1/3 mniejsze, czyli o okres tych 12 dni??? 3. Jezeli odberalem mieszkanie np. 30 grudnia to bylem uzytkownikiem tego mieszkania chyba tylko przez 1/30 czesc miesiaca??? 4. Tą sprawę może juz ktoś wyjaśnial: czy w przyszlosci dostaniemy dwie oddzielne faktury za fundusz remontowy i za utrzymanie czesci wspolnych??? A moze odeszlo sie juz od tego po tym, jak 31.12.2005r. zakonczyly sie ulgi budowlane? Zanim zadzwonie do Ronsona w ww. sprawach, poprosze, podzielcie sie swoimi uwagami... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-kamil Faktury-Luty 14.02.06, 19:05 Witam, Otrzymałem dziś fakturę za luty i co? I nic się nie zmieniło. Chociaż kilka osób odebrało klucze w drugim etapie to te opłaty związane z utrzymaniem części wspólnych, zarządzaniem powinny zmaleć. To samo z wodą-zapłaciłem za 12m3-podczas gdy zużyłem 5m3-idą na łatwiznę. Pani Administrator miesiąc temu powiedziała mi, że liczniki zostaną spisane-i nastąpi ostateczne rozliczenie-nie wiem tylko kiedy. Moim zdaniem faktury nie są uaktualniane. Cały czas drukują jedna fakturę tylko zmieniają datę oraz wpisują ręcznie numer faktury-sprawdzcie! Czytając nasze forum można popaść w depresje:) Może będzie lepiej jak przyjdzie wiosna-i będzie bardziej zielono, bo wtedy wkroczą ekipy od konserwacji zieleni-za którą już płacimy prze 3 miesiące-a nic nie zrobili:) Osobiście chciałbym dostać na piśmie skąd są poszczególne kwoty i dokładnie na co są przeznaczone, przynajmniej tak jest w konkurencji:( Ps: Tak z własnej ciekawości, mając ceny jednostkowe oblicze jakie koszty ponosi Administrator za utrzymanie osiedla-i porównam je z kosztami innych firm na sąsiednich inwestycjach. Zobaczymy czy nas nie naciągają Pozdrawiam sąsiadów Czytając nasze forum można popaść w depresje:) Może będzie lepiej jak przyjdzie wiosna-i będzie bardziej zielono, bo wtedy wkroczą ekipy od konserwacji zieleni-za którą już płacimy prze 3 miesiące-a nic nie zrobili:) Osobiście chciałbym dostać na piśmie skąd są poszczególne kwoty i dokładnie na co są przeznaczone, przyanjmniej tak jast w konkurencji:( Ps: TAk z własnej ciekawości, mając ceny jednostkowe oblicze jakie koszty ponosi Administrator za utrzymanie osiedla-i porównam je z kosztami innych firm na sąsiednich inwestycjach .Zobaczymy czy nas nie naciągają Pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
houseman1 Re: Faktury-Luty 14.02.06, 22:56 Nie jest tanio. Biorąc pod uwagę fakt, iż administracja widoczna jest tylko dzięki fakturom płacimy bardzo dużo. Za co. Jaka zieleń? Biało wszędzie. Brudno wszędzie. Brak koszy na śmieci. Kontenery Hochtiefa są ale my płacimy za ich wowóz. Kto ponosi koszy remontu bramy, domofonów, oświetlenia, które przepala sie co 2 dni - to wszystko jest gdzieś ukryte na fakturach. Wszystko można ukryć pod tzw. innymi nazwami. Np. my placimy za utrzymanie zieleni - a rozliczane są tam różne inne wydatki. Kto to sprawdzi. Ciekaw jestem w jakim trybie została wybrana firma administrująca. Czy byliśmy o tym powiadomieni przez Ronsona. Każdy może wystawić fakturę i położyć przy drzwiach. Co za ściema. Jestem załamany już nie tylko tym pieprznikiem na tej lazurowej budowie ale teraz również administrowaniem. Good night all of you. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-kamil Re: Faktury-Luty 15.02.06, 06:15 Czyżby zimowa depresja?:) Podobno w depresji pomaga kuracja świetlna. Niestety na naszym osiedlu oświetlenie nie działa:) Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
wrublik35 Re: Faktury-Luty 15.02.06, 08:01 Spokojnie, jeszcze jakiś roczek i parę miesięcy i wymienimy sobie administratora osiedla, oby lepszego. Wrublik. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: Faktury-Luty 15.02.06, 08:51 Właśnie, Administratora po roku można zmienić. Nawet Pani z Ronsona stwierdziła, że nie jest najtańszy ... Odpowiedz Link Zgłoś
aw265 Re: Faktury-Luty 15.02.06, 09:10 Jak się nie mylę to w umowie jest sformułowanie mówiące o tym że developer administruje naszym osiedlem przez rok. Moze ktoś z Was sąsidow dokładniej pamięta jak to jest sformułowane w umowie. W każdym razie za jakis czas powinna zawiązać się wspólnota. I to wtedy my bedziemy mogli sami wybrać sobie firmę administrującą naszym osiedlem i sami ustalimy sobie wysokości opłat w czynszu. Moja koleżanka urządza sie teraz na Zaciszu. I jak u niej nie było jeszcze wspólnoty to czynsz za 53 m2 wynosił 460 zł. Teraz, odkąd jest wspólnota płaci 280 zł. Ciekawe skąd tak duża różnica? Mnie nasuwa się wniosek, że (tak jak napisał ktoś wcześniej) koszty są poukrywane i właściwie nie wiadomo na co idą te pieniadze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Faktury-Luty 15.02.06, 09:06 Odebraliśmy już klucz do mieszkania w II etapie ale nie widzę najmniejszego powodu do płacenia czynszu bo jak na razie to właśnie tylko odebraliśmy klucz. W mieszkaniu nie ma prądu, ogrzewania, nie mam kluczy do skrzynki na listy, nie moge korzystać z garażu a klatki schodowe są zamykane przez Hochtief o 19:00 i wtedy już nie ma do budynku dostępu. Poza tym nie ma jeszcze, z tego co wiem, pozwolenia na użytkowanie, więc nie widzę żadnej podstawy do naliczania nam czynszu. Odpowiedz Link Zgłoś
aw265 Re: Faktury-Luty 15.02.06, 09:16 Wydaje mi się , że gdy będzie pozwolenie na użytkowanie II etapu, to od tego momentu będzie pobierany czynsz. Przecież w I etapie też tak było. A tak swoją drogą to naprawdę super odebrać mieszkanie w którym nie ma prądu i ogrzewania. Przecież jest środek zimy, a blok stoi nieogrzewany. Totalny brak wyobraźni firmy budującej i developera. Ale oddawanie mieszkań im się opłaca, bo dostają od mieszkańców 100% pieniędzy. A jak sprzedane i zapłacone w 100% to juz nie trzeba się o nic martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
lazurowy.gosc Re: Faktury-Luty 15.02.06, 21:09 po co w takim razie odebraliscie mieszkanie ? Nie lepiej bylo sie wstrzymac ? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Faktury-Luty 16.02.06, 09:12 A skąd mieliśmy wiedzieć, że Ronson tak postrzega "odbiór"? Zresztą przy odbiorze Pan nas zapewniał, że w ciągu dosłownei kilku dni wszystkie te sprawy będą załatwione. Klucz dostaliśmy po po jakiś 10 dniach od momentu odbioru i sądziłam, że wtedy już wszystko będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: Faktury- ZA ENERGIĘ 17.02.06, 15:50 Czy ktoś już dostał taką fakturę ?? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-kamil Re: Faktury- ZA ENERGIĘ 17.02.06, 16:41 Tak-niestety następne fakturki nas dopadły:) Może ktoś się okientuje czy są różne "taryfy" w stoenie? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-kamil Re: Faktury- ZA ENERGIĘ 17.02.06, 16:47 Są dwie taryfy(znalazlem): www.stoen.pl/index.php?id=404 My mamy G11, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: Faktury-ZA CZYNSZ 23.03.06, 09:04 Czy ktoś już dostał fakturę za marzec ? Odpowiedz Link Zgłoś
dorina04 Re: Faktury-ZA CZYNSZ 23.03.06, 09:18 Wlasnie jeszcze nie ma. Zastanawialam sie nad tym, aby wystosowac do Ronsona pismo z prosba o zmiane terminu platnosci naszych faktur. Wydaje mi ze wiekszosc osob otrzymuje wynagrodzenie na koniec miesiaca, a poprzednie faktury mialy date platnosci około 25 dnia miesiaca. To w sumie kilka dni, ale chyba nie bedzie to duzy problem, aby zrobic platnosc na ostatniego dnia miesiaca, prawda? Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
dorina04 Re: Faktury-ZA CZYNSZ 29.03.06, 10:34 W dzisiejszej Wyborczej, w dodatku nieruchomosci jest obszerny artykuł o tym jak placic mniejszy czynsz, zachecam do lektury, dorota Odpowiedz Link Zgłoś
mewkaa Re: Faktury-ZA CZYNSZ 31.03.06, 09:57 Witam, Znowu pytanie do mieszkańców II etapu. Czy dostaliście już jakieś faktury? Pozdarwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wrublik35 Re: Faktury-ZA CZYNSZ 31.03.06, 14:11 Mieszkam w bloku 4 i jak do dzisiaj rana żadnej faktury w skrzynce nie znalazłem. Ku ścisłości mieszkanie odebraliśmy ok. 24 lutego. Wrublik. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Faktury-ZA CZYNSZ 31.03.06, 14:15 Kurcze ja też mieszkam w bud. 4 i też odebrałam w tym terminie. Czemu akurat nam dostarczono fakturę??? Czuję się wyróżniona ;) Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia25 Re: faktury 31.03.06, 20:07 My równiez dostaliśmy fakturę za marzec.Z tego co pamietam pojawiła się pod koniec zeszłego tygodnia - chyba w piatek. Odpowiedz Link Zgłoś
wrublik35 Re: faktury 31.03.06, 22:31 A tak ku ścisłości, to gdzie te faktury się pojawiają? Może ja czegoś po prostu nie wiem. A może żyje w błogiej nieświadomości :-) Wrublik Odpowiedz Link Zgłoś
mewkaa Re: faktury 03.04.06, 09:14 Potwierdzam:faktury za marzec już są. Ja też żyłam w błogiej nieświadomości aż do wczoraj.... A faktura ma termin płatności 29/03. To tak na dobry początek tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
wrublik35 Re: faktury 07.04.06, 07:52 No to i ja doczekałem się własnej. A może jakbym siedział cicho to teraz bym nie miał wydatku. U mnie termin płatności jakoś rozsądniej został wyznaczony, bo na 10.04. Czytając posty powyżej, zwłaszcza te z pierwszego etapu, byłem poważnie wystraszony, a tu okazało się że po uśrednieniu (razem z woda) cena za metr jest niższa niż ta która była pierwotnie planowana, co i tak mi jako krakowskiemu centusiowi nie nakazuje zastanawiać się. Co tu zrobić by płacić mniej. Pozdrawiam, Wrublik Odpowiedz Link Zgłoś
marceli-szpak Re: faktury 30.06.06, 10:02 Witam ! Mieliście już fakturę za czerwiec? Majowa była dosyć wcześnie a tu koniec miesiąca i nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: faktury 30.06.06, 16:32 my też jeszcze nie dostaliśmy... może przyjdą razem z zawiadomieniem o terminie podpisania aktów notarialnych ;-) i z odsetkami za poślizg w aktach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
houseman1 Re: faktury 30.06.06, 22:17 A moze nam darowali za ten pierdzielnik na terenie osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: faktury 06.07.06, 22:08 Jak ktoś jeszcze nie śpi ;-) i się mu chce, to może zejść na dół po fakturę. Jakieś 20 minut temu Pani wkładałe je do skrzynek Odpowiedz Link Zgłoś
wrublik35 Re: faktury 06.07.06, 22:53 Uuuu, a ja liczyłem, że rozpoczęły się nam właśnie wakacje czynszowe. Wrublik Odpowiedz Link Zgłoś
slawka154 Re: faktury 18.09.06, 09:27 Czy ktoś wie dlaczego /IIIetap/ dostajemy faktury Stoenu z naliczaniem opłat za prąd budowlany. W Stoenie twierdzą że Ronson nie zgłosił u nich odebrania budynku. W Firmie nie mogę trafić na panią która się tym zajmuje. W lipcu podpisałm umowę z Stoenem i dostałam rachunek abonamentowy VI-XII w wysokości 376zł. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-kamil Re: faktury 06.09.06, 18:47 Czy nie wydaje wam się, że powinniśmy płacić mnniej za "opłaty". Po oddaniu Etapu I czynsz wynosił za mieszkanie 50m2 około 370 PLN Po oddaniu Etapu II czynsz wynosił około 330 PLN. Już przecież jest oddany etap III. Teraz też powinniśmy chyba płacić mniej bo jednak opłaty "wspólne" zostaną podzielone na większą ilość mieszkań. Czy ktoś coć wie na ten temat??? Pzd Odpowiedz Link Zgłoś
martella25 faktury 29.09.06, 08:53 Czy ktoś wie jak często spisywany jest stan liczników za wodę i kiedy rozliczają jej faktyczne zużycie? Na każdej fakturze mam naliczoną opłatę za założone przez kogoś zużycie wody. Tymczasem zużywam o wiele mniej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
midarek_gazeta Re: faktury 29.09.06, 09:38 a pytalas sie juz w administracji??? Pani Marzena powie bez zadnego "chyba" czy tez "slyszalam, ze...". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martella25 Re: faktury 29.09.06, 12:32 Nie, jeszcze się nie pytałam. Nie mam przy sobie numeru do Pani Marzeny, dlatego napisałam na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: faktury 29.09.06, 13:27 jak juz sie czegos dowiesz to skrobnij cos na forum, zbysmy wszyscy nie musieli wydzwaniac do Pani Marzeny z tą samą sprawą Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-kamil Re: faktury 29.09.06, 17:56 Apropos faktur: To moglibyśmy płacić troszke chyba mniej?? Przecież III etap oddany-więc opłaty za utrzymanie częśći wspólnej powinny zmaleć. I płacimy bardzo drogo za ochrone(jednego ochroniarza na zmianie).Poliiczcie sobie 192 mieszkania(chyba tyle jest mieszkań)*40PLN=7680PLN!!!! Oszustwo??? Pzd Odpowiedz Link Zgłoś
houseman1 Re: faktury 29.09.06, 22:39 Ja wolę nawet doplacic aby tylko Pan, ktory sprzata klatki kupil sobie nowe szmaty bo te, ktore uzywa sa juz tak brudne i smierdzace, ze lepiej byloby juz nie sprzatac. Jak wychodze rano to smierdzi stara szmata. Generalnie mysle, ze ekipa sprzatajaca (I etap, nie wiem czy wszystkie etapy) dopiero sie uczy ale chyba nie miala nauczyciela. Oczywiscie juz to zglaszalem do administracji. Efekt byl taki, ze rano wychodzilem do auta na bezdechu tak pieknie smierdzialo rozwodnionym brudem na klatce. Ciekaw jestem co bedzie zima ze sprzataniem sniegu. Poprzedniej zimy dopiero wiosenne promienie usunely lod z chodnika, ktory nie zostal na czas usuniety. Mozemy dalej naciskac na obnizenie oplat za sprzatanie ale efekt moze byc straszny. Nie mozna malo placic i miec super serwis. Chyba, ze PIS obieca. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan76 Re: faktury 02.10.06, 10:10 Jestem przedstawicielem firmy sprzątającej Czystość proponujemy nawiązanie współpracy z waszym osiedlem Posiadamy bardzo dobre referencje mamy zaufanych i obowiązkowych pracowników .Tel 515259410,507111347 Odpowiedz Link Zgłoś
ezimow Re: faktury 02.10.06, 10:20 No prosze jaka walka o klienta na rynku usług sprzątających. :) Co się tyczy opłat za wodę, to na moim obecnym osiedlu płaci się za wode z góry, tzn. w oparciu o to co sie zużyło administrator dokonuje prognozy co do przyszłego zużycia i ustala kwote do zapłaty. potem w oparciu o odczyty liczników dany lokal ma nadpłate albo niedopłatę i wyrównuje się to w czynszu. Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: faktury 02.10.06, 10:43 a jeśłi chodzi o redukcję kosztów to czy pamiętacie , kiedy ostatni raz był myty garaż?Wydaje mi się że już dość długo a w czynszu co miesięc idzie na to 30 zł..... Odpowiedz Link Zgłoś
houseman1 Re: faktury 03.10.06, 21:33 Czy ktoś może mi powiedzieć ile będzie kosztował akt. Jak to wyliczyć Które opłaty są stałe i niezależne od m2, a które zależą od m2 i jak sie liczy. Generalnie chciałbym w przybliżeniu wiedzieć ile musze przygotować środków. Z góry dzięki, Odpowiedz Link Zgłoś
dorina04 Re: faktury 04.10.06, 20:04 Tak sie własnie zastanawiam, dlaczego nie zostaly obnizone oplaty za uzytkowanie czesci wspolnych naszego osiedla. Administrator mowil, ze po oddaniu kazdego etapu, koszty te sa rozkladane na wszystkich, ale od momentu odbiorow z II etapu, kwoty te nie zmiejszyly sie, a przeciez III etap juz dawno zostal odebrany. Najwieksza oplata jest za ochrone, co wydaje mi sie duza kwota 40zl?? za jednego ochroniarza? Mam znajoma na innej inwestycji Ronsona - Slonecznym Skwerze i tam przy 3 ochroniarzach: jeden w budce, drugi ciagle chodzi po placu, a trzeci chodzi po parkingu placi 60zl. Nam trzech nie potrzeba, ale wydaje mi sie ze kwota 40zl to duzo jak na tyle mieszkancow i tylko jednego goscia w budce. pozdrawiam, PS. co do mycia garazu, to pewnie w tym miesiacu pod 1 etapem nie bedzie myty, bo po co? kilka dni temu pekla tam rura, wiec bylo duzo wody, to sie samo umylo:) Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: faktury 05.10.06, 10:10 > PS. co do mycia garazu, to pewnie w tym miesiacu pod 1 etapem nie bedzie myty, > bo po co? kilka dni temu pekla tam rura, wiec bylo duzo wody, to sie samo umylo > :) Niestety pod mój samochód nie doszła:( Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: faktury 12.10.06, 09:56 Wczoraj umyli garaż opd I etapem. Szkoda tylko ze nie było żadnej informacji, moj samochod stał cały dzień w garazu wiec moje miejsce postojowe jest ciagle brudne:( Ale pewnie sama jestem sobie winna jezdzac do parcy rowerem a nie samochodem.... Odpowiedz Link Zgłoś
copernicus225 Re: faktury 06.01.07, 10:27 KURDE!!!!!!! Za co płacimy ten nasz czynsz!!!!!!! Po pierwsze: Kiedy był myty garaż????? Chyba wrzesień. MIał być myty raz w miesiącu!!!!! Po drugie: Na koniec roku miało być rozliczenie za wodę. NIe było!!!!!!. Bo narazie płacimy za 4 m3(ciepła i zimna). Ja i pewnie wiele innych mieszkańców zużywa wiele mniej. Po trzecie: Po oddaniu III etapu, koszty za części wspólne miały być rozłożone na wszystkich mieszkańców. A płacimy tyle ile przed oddaniem III etapu. WNIOSEK: Zmieńmy zarządcę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bo leci w bambuko.:) Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
lazurowa.zarzadca Re: faktury 09.01.07, 00:41 Szanowni Państwo oferujemy Państwu nasze usługi w zakresie zarządzania i administrowania nieruchomościami. Nasza firma obsługuje osiedle przy ul. Lazurowej, sąsiadujące z “Lazurową Doliną”. Mieszkańcy naszych osiedli ponoszą niskie koszty utrzymania nieruchomości – proszę zapytać sąsiadów. Chętnie dokonamy wstępnej kalkulacji miesięcznych kosztów utrzymania nieruchomości po zapoznaniu się z jego specyfiką i danymi technicznymi obiektu. Jeśli będą Państwo zainteresowani – prosimy o kontakt : lazurowa.zarzadca@gazeta.pl Z bezpośredniego sąsiedztwa "Lazurowej Doliny" oraz osiedla które obsługujemy przy ulicy Lazurowej, może wyniknąć wiele pozytywnych aspektów - gdy będzie jeden administrator. Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
jolkaz1 Re: faktury 09.01.07, 20:18 ale mam nadzieję, że nie chodzi o osiedle corporesu, bo słyszałam bardzo negatywne opinie o ich administratorze... Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: faktury 10.01.07, 14:21 Mam pytanie - Pytałeś o wszystkie te kwestie pani Przepiórkowskiej? Z moich doświadczeń wynika że to bardzo miła osoba i naprawde się stara tylko w niektórych kwestiach niewiele może... Gdybyś nie zauważył - faktury wystawia nam Ronson a nie administrator więc pretensje (z ktorymi całkowicie się zgadzam) możemy mieć znowu do naszego wspaniałego developera pozdrawiam Iza Ps. Czy ktoś z was dostał fakturę za grudzień? Odpowiedz Link Zgłoś
gszok Re: faktury 17.01.07, 19:02 Ludzie zobaczcie swoje skrzynki na listy,no i co wy na to ??????? . Odpowiedz Link Zgłoś
marceli-szpak Re: faktury 17.01.07, 19:33 Nie ma co opłaty spadły łeb na szyję jak podatki prawie zapowiadane. Odpowiedz Link Zgłoś
pedro76 Re: faktury 17.01.07, 23:41 no wreszcie będzie się płacić mniej, dobrze że oddali ten 3 etap .... heheheh toż to jest farsa normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_i_adam Re: faktury 19.01.07, 09:36 Ależ ię uśmialiśmy wyjmując wczorajszy "świstek" ze skrzynki ... to napewno bardzo odciąży naszą kieszeń. A tak na marginesie to podczas podpisywania aktu rozmawiałam z jadną z pracownic Ronsona i powiedziała, że rozliczenia za wodę i ogrzewanie dotrą do nas najpóźniej w styczniu, wczoraj znowu słyszeliśmy od sąsiada, że Ronson rozliczeń nie zrobił i tak naprawdę to nie wiadomo czy w ogóle zamierza...czy ktoś z Was słyszał może coś na ten temat? Z tego co wiem zwroty będą wysokie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pedro76 Re: faktury 19.01.07, 21:44 ooo wysokie zwroty????fajnie bo kasy brak ... ciekawe ile to jest dużo - 30 groszy czy już złotówka?? Odpowiedz Link Zgłoś
houseman1 Re: faktury 19.01.07, 22:30 A ja jestem bardzo zadowolony. Moglo byc przeciez tak ze czynasz wzrosnie po oddaniu III etapu. Przeciez czas juz zaczac naprawiac I i II etap no i w III te spadajace rynny. Tak wiec ja jestem zadowolony. Pozdrawiam wszystkich czytelnikow forum - ktorym juz sie nie chce pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
pedro76 Re: faktury 20.01.07, 12:49 heeh brawo za optymizm, czyżby wiatr silny przwerócił panu w głowie????dla mnie to jednak jest beznadzieja bo mieszkanców przybywa i opłaty miały spaść choć i tak jest niedrogo to jednak szkoda było papieru dla każdego za 30-50 groszy obniżki, śmieszne .... Odpowiedz Link Zgłoś
mirekczar Re: faktury 20.01.07, 13:22 Sorki, że się wtrącę ale nasza faktura jest niższa a kilka złotych. Zgadzam sie, że jest niedrogo. Mam porównanie z poprzednim osiedlem o podobnym standardzie. A jeśli stawki nie zmieniają się radykalnie to znaczy tylko tyle, że zostały dobrze skalkulowane od początku. To jest dla nas korzystniejsze niż stwierdzenie po kilku miesiącach, że mamy poważne zobowiązania wobec dostawców mediów. Moim zdaniem mamy bardzo profesjonalnego i doświadczonego zarządcę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gszok Re: faktury 20.01.07, 22:58 LUDZIE proponuję zrobić zebranie i wyjaśnić, kto wybrał ponownie panią Marzenę P na zarządcę naszego osiedla .Kto będzie miał dostęp do naszej kasy ??? i kiedy rozliczy i odda kasę wspaniały RONSON .Kto wchodzi w skład zarządu ,i kto będzie kontrolował panią Marzenę na co wydaje kasę i czy opłaca wszystkie faktury od dostawców mediów . Pozdrawiam wszystkich walczących o swoje . Odpowiedz Link Zgłoś
falkenstein Kilka wątpliwości prawnych... 22.01.07, 22:07 A najazbawniejsze jest to, że wcale nie jestem tego pewien czy wspólnota już isnieje i czy owe karteczki mają jakąkolwiek moc prawną. W końcu każdy może sobie wydrukować świstek z informacją, że powstała wspólnota mieszkaniowa i pieniądze we wskazanej kwocie należy wpłacać na konto o podanym numerze. W Alternatywy 4 chodził taki jeden co miał listę i zbierał po 200 złotych, więc ostrożności nigdy nie za wiele. Zresztą nikt z Ronsona nie poinformował mnie oficjalnie, że powierzono zarząd nieruchomością jakiejś osobie, nie rozumiem więc dlaczego skoro dutychczas płaciłem Ronsonowi mam teraz płacic komus innemu. Dlatego że napisał karteczkę że jest zarządcą? Załatwianie spraw na gębę zbyt wielu wpędziło w kłopoty! Poza tym ta historia z powstaniem wspólnoty mieszkaniowej trochę mi się nie podoba. Wspólnotę tworzą właściciele LOKALI. Nie można jednak być właścicielem czegoś co nie isnieje - a dopóki lokal nie będzie miał założonej księgi wieczystej prawnie nie będzie istniał. Formalnie więc dopóki nie uzyskam wpisu mego lokalu do księgi wieczystej, co nastąpi najpewniej kwietniu lub w maju, nie będę właścicielem lokalu, a co za tym idzie członkiem wspólnoty. Poza tym trzeba sobie postawić pytanie kto powołał ową wspólnotę, kto i z czyjego uprawnienia założył jej konto i na jakiej podstawie ma do niego dostęp. W umowie przedwstępnej zastrzeżono że ROnson zobowiązał się do "zabezpieczenia usług w zakresie zwykłego zarządzania", które jednak miały być świadczone na warunkach i w terminach określonych w umowie przyrzeczonej. Natomiast umowa przyrzeczona (akt notarialny) stanowi iż do czasu podjęcia przez zebranie wspólnoty mieszkaniowej innej uchwały zarząd będzie sprawowany przez przez podmiot wskazany przez Ronsona. Takie rozwiązanie pozostawia jednak wiele niedomówień. Przykładowo art.22 ust 3 pkt 10 Ustawy o własności lokali mówi że ustalenie wysokości zaliczek na poczet kosztów stanowi czynność przekaraczającą zwykły zarząd. Zarządca ustanowiony przez Ronsona nie ma zatem prawa ich ustalić. Decyzję taką może podjąć jedynie zgromadzenie właścicieli lokali, którzy mogą w drodze uchwały upoważnić zarządcę do podjęcia takiej decyzji. Jak widać sprawa nie jest tak jasna jakby się mogło to wydawać... Odpowiedz Link Zgłoś
mirekczar Re: Kilka wątpliwości prawnych... 23.01.07, 01:05 Piekny głos rozsadku i wnikliwosci. Faktycznie ostrożnosci nigdy za wiele. Niemniej dotknąłeś tu sedna - zgromadzenie właścicieli - nie wiem czy kiedykolwiek coś takiego nastapi na naszym pięknym osiedlu... W związku z tym fajnie, że Ktoś w osobie zarządcy dba żeby nas własne szambo nie zalało. Być może nasze umowy różnią się w detalach. Ja od początku wiem ze swojej umowy z Deweloperem, że przez rok od powstania wspólnoty zarząd będzie sprawowała Pani Marzena. Natomiast co do kwestii własności 'pełną gębą' to chyba nie ma co się rozdrabniać skoro lokale zostały wydzielone a własność przeniesiona we własciwej formie na poszczególnych lokatorów. Chyba każdy z nas bez większych oporów załatwiał już kilka spraw wymagajacych tytułu prawnego do lokalu i to zanim mieliśmy w garści akty - chociażby instalacje telefonu czy kablówki... Tak czy inaczej warto byłoby przestać się chować za aliasami na forum i spotkać jakoś na udeptanej ziemi... Jak na rzie chyba problemem nie do przebycia jest inicjatywa w postaci ogłoszenia o spotkaniu na kaltkach, które to ogłoszenie byłoby źródłem informacji dla współmieszkańców, którzy nie wiedzą o forum lub świadomie o nim zapomnieli. Pozdrawiam wszystkich mniej lub bardziej merytorycznych, niewątpliwie sympatycznych sąsiadów :) Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: Kilka wątpliwości prawnych... 23.01.07, 15:08 Rozmawiałam wczoraj z Panią Marzeną, która rozwiała moje wszelkie wątpliwości na temat prawnego umocowania wszystkiego co się z naszą wspólnotą dzieje. Nie będę się rozpisywać bo muszę lecieć do domu ale dodam jedynie że już zapłaciłam czynsz za grudzień i styczeń. A odnośnie zebrania - pani Marzena je zorganizuje i wszystkich o tym powiadomi tylko zapomniałam na kiedy (ups!) je planuje. pozdarwiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
artek126 Re: Kilka wątpliwości prawnych... 24.01.07, 09:17 Witam Z tego co się orientowałem, to zawiązanie wspólnoty mieszkaniowej następuje automatycznie, po podpisaniu określonej liczby aktów własności - i wydaje się, że to już nastąpiło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: Kilka wątpliwości prawnych... 24.01.07, 10:58 Wystarczy jeden akt notarialny, a Pani Marzena tylko ją zalegalizowała - zgłosiła w sądzie i urzędzie skarbowym więc każdy niedowiarek w razie wątpliwości może sobie sprawdzić czy aby napewno wpłaca czynsz na konto wspólnoty a nie prywatne p. Marzeny. Odpowiedz Link Zgłoś
pilifs Re: faktury 02.02.07, 15:42 Hmmm... tak sobie myślę, że czynsz należałoby płacić raczej na koniec msc niż do 10 z góry. Tak też chwilowo płacę ;) Co do pisma od administratora o fakturach wystawionych na wspólnotę przez firmy zewnętrzne, to nie wierzę że miały termin płatności: gotówka. A i tak połowa opłat na naszych fakturach to tajemnicza eksploatacja. I czy przypadkiem, jeżeli nasza wspólnota ma określoną formę prawną, to czy nie powinniśmy otrzymywać co msc konkretnej faktury? A co do rozliczenia mediów z Ronsonem - w ufo też wierzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: faktury 05.02.07, 14:34 > Hmmm... tak sobie myślę, że czynsz należałoby płacić raczej na koniec msc niż d > o > 10 z góry. Tak też chwilowo płacę ;) W poprzedniej wspólnocie też tak miałam i nie widze w tym nic niestosownego więc płacę na początku miesiąca. > > I czy przypadkiem, jeżeli nasza wspólnota ma określoną formę prawną, to czy nie > powinniśmy otrzymywać co msc konkretnej faktury? Nie, nie musimy - jak pisałam wyżej tak działała moja poprzednia wspólnota. Pojęcia nie mam na podstawie jakich przepisów ale jestem pewna że nie musimy otrzymywać faktur. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_i_adam Re: faktury 06.02.07, 15:46 Zgodnie z dzisiejszą rozmową telefoniczną rozliczenia maja się pojawić w przeciągu dwóch tygodni w skrzynkach ... ja czekam z niecierpliwością. Odpowiedz Link Zgłoś