lewe_oko 02.11.06, 12:53 należy do Ursynowa czy to już Mokotów? Pytam, bo często mówi się, że to służewski kościół, a Służew to już Mokotów... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silvio1970 Re: Czy kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 12:58 lewe_oko napisała: > należy do Ursynowa czy to już Mokotów? Pytam, bo często mówi się, że to > służewski kościół, a Służew to już Mokotów... źle postawione pytanie. granice parafii nie pokrywają się z granicami administracyjnymi. np. mieszkańcy skarpy mają parafię w ...Powsinie. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Czy kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:03 W Powsinie, ale chyba też w tym małym kościółku na skarpie, to parafia błogosławionego Edmunda Bojanowskiego... A wracając do tematu; pytam, bo na stronie Ursynowa (dzielnicy) są zdjecia Katarzyny jako ursynowskiego zabytku, a Mokotowianie twierdzą, ze to ich kościół. Mnie sie jednak wydaje, że kościół STOI na Ursynowie... A co do parafii, to chyba jest to parafia Arbuzowej i okolic czyli bardziej ursynowska. Słuzew nad Dolinką to chyba Dominikanie... Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Czy kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:06 lewe_oko napisała: > Mnie sie jednak wydaje, że kościół > STOI na Ursynowie... masz na mysli, że LEŻY w granicach administracyjnych Ursynowa. Wydaje mi się, że to Służew >A co do parafii, to chyba jest to parafia Arbuzowej i > okolic czyli bardziej ursynowska. Słuzew nad Dolinką to chyba Dominikanie... parafia należy do diecezji bodajże. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Czy kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:11 Kościół stoi a nie leży! A tak na serio, Służew to Mokotów. I to nie może być Służew bo Służew zaczyna sie po drugiej stronie doliny Słuzewieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Czy kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 16:20 Tam to chyba jakaś Sadyba jest? Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:13 Mnie też się tak wydaje Jaago! Dlatego zastanawiam sie, dlaczego tak często mówi się (GW pisze tak np.) słuzewski kościół Św.Katarzyny... Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:13 jaa_ga napisała: > należy do Ursynowa:-) watpię by leżała na terenie dzielnicy Ursynów. Stawiam na Wilanów Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:15 Moje pytania biorą sie stąd, że planuję tam ślub i chciałabym wiedzieć, czy to ursynowski kościół - bo że z ursynowem związany - to rzecz pewna! Byliście tam kiedyś na ślubie? Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:16 Ma najpiękniejszy klimat ze wszystkich ursynowskich kościołów:-) Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:22 lewe_oko napisała: > Moje pytania biorą sie stąd, że planuję tam ślub i chciałabym wiedzieć, czy to > ursynowski kościół - bo że z ursynowem związany - to rzecz pewna! Byliście tam > kiedyś na ślubie? lewe oko, jeszcze nie dawno byłaś zamężną kobietą. nie chcę być niedyskretny ale czy tym razem wychodzisz za maż czy się żenisz? Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:27 Wychodzę za mąż, Silvio :) Możesz mi pogratulować! I nie bądz niedyskretny :) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:27 No to gratulacje! Kiedy, o której i gdzie, bo to dobra okazja, by się spotkać:) Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:28 lewe_oko napisała: > Wychodzę za mąż, Silvio :) Możesz mi pogratulować! I nie bądz niedyskretny :) gratuluję. z racji bliskiego sąsiedztwa czuję się na ślub i towarzyszące mu przyjęcie weselne zaproszony. p.s. a co na to pierwszy mąż? Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:30 Pierwszy mąż jest szcześliwym narzeczonym :) Do ślubu jeszcze dużo czasu, ale w odpowiednim momencie wystosuję zaproszenia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:35 lewe_oko napisała: > Pierwszy mąż jest szcześliwym narzeczonym :) ach ta dzisiejsza młodzież. na towim miejscu postawiłbym sobie za punkt honoru by wziąść ślub zanim on swoją wybrankę do ołtarza poprowadzi >Do ślubu jeszcze dużo czasu, ale w > odpowiednim momencie wystosuję zaproszenia :))) na twoim miejscu byłbym ostrożny. a nuż nie będę miał co robić i tylko się wstydu najesz Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:53 czy będziesz śpiewał ave maria ? Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:54 Chyba raczej ave farbija ;) Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:58 to Ty :)) w ramach oszczędności jestes i kościelnyjm i organistą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius wrr 02.11.06, 13:58 Eee tam, wszystko zwalacie na mnie, a ja nawet z Ursynowa nie jestem, o! Odpowiedz Link Zgłoś
java9 :))))) 02.11.06, 14:06 ale ktoś musi byc winny, a ślady zielonej farbki prowadzące od strony kościoła wskazują na Ciebie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: no dobra, niech Wam będzie 02.11.06, 14:12 się wydało... trza było z butelki do gardła lać a nie tak dosłownie powiedzenie ludowe sobie tłumaczyć "leje jak z cebra" to do deszczu się odnosi a nie do farbek - zapamiętaj ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: no dobra, niech Wam będzie 02.11.06, 14:12 będę pamiętał, koniecznie. O, sygnaturka pasi: Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: wrr 02.11.06, 21:44 Myślę, że za swój wkład w działalność forum Ursynów, powinieneś dostać honorowe obywatelstwo Ursynowa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius dziękuję, dziękuję, dziękuję, kłaniam się nisko 03.11.06, 08:48 Ukłony ze Służewca, o! Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 13:57 > Moje pytania biorą sie stąd, że planuję tam ślub i chciałabym wiedzieć, czy to > ursynowski kościół - bo że z ursynowem związany - to rzecz pewna! Byliście tam > kiedyś na ślubie? No to gratulacje i wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :)) Najlepiej przejdź się tam w którąś sobotę i sama zobacz jak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 14:01 Ależ ja wiem jak wygląda. Tyle tylko, że co innego to jak wygląda, a to jak wyglądaja tam śluby. Tj. jak kościół jest ustrojony, ilu gości sie mieści, czy księża mówią ciepło i ciekawie etc. Wybiorę sie tam na pewno na mszę, ale jestem ciekawa jak wyglądają doswiadczenia państwa młodych, chodzi mi o formalności, to jacy są ksieza etc. Jeśli ktoś nie ma ochoty opowiadać na forum to prosze o priv, lewe_oko@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 14:05 napisałam :sama zobacz jak to wygląda. śluby jak wyglądają, a nie ściany kościoła :)) koleżanka, która bierze też niedługo ślub, jak gąbka chłonie wszystkie informacje na ten temat i jak ma okazję to chadza na śluby,żeby popatrzeć co się dzieje i jak się dzieje, czego uniknąć i przed czym się zabezpieczyć już wcześniej. W ten weekend są jakies targi ślubne, ale nie wiem gdzie, bo z plakatów odczytałam tylko daty :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 16:06 Gratuluję! Wszystkiego najlepszego :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 16:10 Dziękuję, ale to jeszcze o wiele za wcześnie z gratulacjami :) Na razie jesteśmy na etapie wybierania kościoła i miejsca na wesele :) Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 17:30 Ale pamiętaj, że istnieje przesąd, iż śluby należy (dla szczęśliwego pozycia) czynić w miesiącach, które w nazwie mają literkę "R" :-)) Generalnie nie wierzę w zabobony, ale...:-))) Tak więc albo gRudzień, albo dopiero...maRzec, lewe_oko:-) Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 18:01 Pamiętam, pamietam :))) Też nie jestem przesądna, ale czuję, że przy kwestiach ślubnych zmienię trochę podejście... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 18:08 Ja brałem ślub w styczniu i po 18 latach, nadal jestem bardzo zadowolony z żony :-) Ona z męża też. A nawet teściowe bardzo nas wzajemnie lubią. Jak widać, to tylko przesąd. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 18:36 Przy pewnym doświadczeniu takie rzeczy widać. Mam nadzieję, że też się o tym przekonasz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Kościół Św.Katarzyny... 02.11.06, 18:52 Mam nadzieję :))) I nie muszę chyba dodawać, że żartowałam. Albo dodam, bo jeszcze mnie wytniesz kacie! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius ja odpowiem 02.11.06, 13:13 Tylko powiedzcie mi, gdzie on stoi (leży):) Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: ja odpowiem 02.11.06, 13:19 W spisie ulic do planu miasta ulica Fosy i Renety należą do Ursynowa. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius więc tak: 02.11.06, 13:16 Jeżeli to jest kościół przy ul. Fosa 17, to jest to URSYNÓW, ale jednostka administracyjna nazywa się SŁUŻEW GÓRNY. Obok jest fort Służew, też należący do Ursynowa. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius psze bardzo:) 02.11.06, 13:23 To jest dość specyficzne miejsce, bo niedaleko krzyżują się granice Ursynowa, Mokotowa i Wilanowa. Mapka poglądowa: img225.imageshack.us/img225/6049/mapatu2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Yavoriusie....psze bardzo:) 02.11.06, 13:25 Daj mi link do strony głównej tej strony...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: więc tak: 02.11.06, 13:26 yavorius napisał: > Kurde, wydało się :-p to by do ciebie pasowało. byc kościelnym w kościele, o którego położeniu nic nie wiesz. a może to ty jesteś wybrankiem (ką) lewej oko? Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: więc tak: 02.11.06, 13:27 Sam już nie wiem, namąciłeś mi w głowie ;((( Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: ps. 02.11.06, 13:30 yavorius napisał: > Wybrankiem nie jestem:) myśisz że to powód do radości? pewnie by ci zielonego pić nie pozwoliła chłopie Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Na serio proszę: 02.11.06, 13:32 Czy ktoś z miłych forumowiczów miał tam ślub albo był na czyimś? Czy to dobry wybór? Jaka jest atmosfera??? Mam dużo wątpliwości, ale na razie nie mam lepszego pomysłu... Ja czuję sie związana z Dominikanami na Słuzewiu, ale ten kościół wydaje mi się za duży i za ponury na ślub... Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Na serio proszę: 02.11.06, 13:36 lewe_oko napisała: > ... Ja czuję sie związana z Dominikanami na Słuzewiu lewe oko, doprawdy mnie zadziwasz! Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Na serio proszę: 02.11.06, 13:36 Ja nie wiem, ja miałem ślub przed ołtarzem Matki Boskiej Częstochowskiej na Jasnej Górze :) Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Na serio proszę: 02.11.06, 13:38 yavorius napisał: > Ja nie wiem, ja miałem ślub przed ołtarzem Matki Boskiej Częstochowskiej na > Jasnej Górze :) i mamy kolejny cud. yavorius zdołał zdefiniowac swoją płeć przed wiekiem emerytalnym! Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Na serio proszę: napisałam już:-) 02.11.06, 13:44 Ma najpiękniejszy klimat ze wszystkich ursynowskich kościołów:-) Ale to moje zdanie. Najlepiej zajrzyj sama i sama zobaczysz - nie za duży, zadbany, z niepowtarzalną atmosferą starych kościółków...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Życzenia z całego serca :-)) 02.11.06, 13:47 Z całego serca życzę Ci spełnienia marzeń najskrytszych. lewe_oko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Życzenia z całego serca :-)) 02.11.06, 13:51 Bardzo Ci dziękuję :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Życzenia z całego serca :-)) 02.11.06, 13:59 lewe_oko napisała: > Bardzo Ci dziękuję :)))) a ja wysłałam Ci emai, sprawdź pocztę:) Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Na serio proszę: 02.11.06, 14:09 lewe_oko napisała: > Ja czuję sie związana z Dominikanami na Słuzewiu, yavorius jest kościelnym i organistą, Ty jestes związana z Dominikanami, czy Wy oboje tę zieloną farbkę popijacie ? można gdzies ją dostać po przyzwoitej cenie, bo coś ostatnio cięzkie mam dni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Na serio proszę: 02.11.06, 14:11 Ja ostatnio pijam taką: allegro.pl/item138273823_farba_dulux_aksamitna_2_5_litra_kremowe_mango.html Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Na serio proszę: 02.11.06, 14:13 no tak, przecież musisz głos ćwiczyć, żeby aksamitny był ;) Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Na serio proszę: 02.11.06, 14:16 jak hukniesz to kościół ze skarpy spadnie... i znowu będziesz winny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mmac3 Re: Na serio odpowiadam 04.11.06, 12:34 No to ja odpowiem. Brałam ślub w tym kościele w czerwcu zeszłego roku. Chociaz to nie moja parafia, ale jak kiedys zobaczyłam ten kościół przejeżdzając Dolinka, to od razu wiedziałam, że ten i żaden inny. Pewnie tez dlatego, że zależało nam na kameralnym slubie i ten był idealny. Formalności - ksiądz w kancelarii był przemiły (inni, z którymi potem mielismy do czynienia zreszta też), nie było żadnych problemów. Termin trzeba zamawawiac raczej z duzym wyprzedzeniem, my byliśmy pół roku wcześniej i na czerwic zostało juz niewiele wolnych terminów, chociaz to pewnie zależy od miesiąca. Jedyny zgrzyt był z organistą - ponieważ od kilu osób słyszeliśmy, zreszta na własne uszy również - że organista jest tragiczny, więc jeżeli nie chce mieć sie popsutego ślubu przez fałszującego pana (zresztą dość nieprzyjemnego w zachowaniu)- najlepiej zlaleźć sobie innego. Niestety temu z kościoła też trzeba zapłacić, żeby pozwolił grać. Dalismy mu za to żeby nie grał 50 zł i strasznie nas nawyzywał, że za mało! Co do samego slubu - wszystko super. Kościół ładnie przystrojony kwiatami, czerwony dywan i takie tam. O nic sie nie trzeba było martwić. Księza ok i z poczuciem humoru. Nie ma takiej taśmówki jak na Starówce. Takze ja polecam ten kościół jak najbardziej. Jak juz wspomniałam my mielismy mało gości, więc nie wiem ile osób tam się zmieści. A! fajne jeszcze to było, że na składanie życzeń juz po księża zapraszaja do ogrodu, więc nie wchodzi sie w paradę kolejnej parze. No i koszta - 300 zł (plus 50 kwiaty i 50 organista) i nie było żadnego wybrzydzania, tylko bardzo sympatyczne podziękowanie. To chyba tyle moich wrażeń. Jeżeli cos jeszcze chciałabys wiedzieć, pytaj smiało. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Na serio odpowiadam 05.11.06, 00:09 Bardzo, bardzo dziękuję :))) Ubawiłam sie setnie historią o organiście. Zresztą słyszałam już o nic co nieco ;) Najlepsze jest to, że dziś nasza znajoma opowiadała, że jak był pogrzeb jej ojca 24 lata temu (!) to organista w Katarzynie podczas mszy był fatalny... Czyżby to ciągle ten sam??? Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzy7 Re: Czy kościół Św.Katarzyny... 03.11.06, 00:39 Kiedyś rozmawiałem na ten temat w kancelarii tej parafii, księża twierdzą, że to jest Ursynów, nie Służew. Pzdr, Fuzzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Witaj, FUZZY :-)))... 03.11.06, 09:59 Gdzies Ty bywał? Smutno tu było bez Twojego poczucia humoru i wielkiej kultury :-) Zawsze wpadałeś późną nocą i komentując nasze posty dopisywałeś swoje "he hehehe" i od razu robiło się wesoło :-))) Nie znikaj więcej, co? Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzy7 Re: Witaj, FUZZY :-)))... 04.11.06, 15:11 jaa_ga napisała: > Gdzies Ty bywał? Smutno tu było bez Twojego poczucia humoru > i wielkiej kultury :-) > Zawsze wpadałeś późną nocą i komentując nasze posty > dopisywałeś swoje "he hehehe" > i od razu robiło się wesoło :-))) > Nie znikaj więcej, co? Witam i dziękuję! Ale miło mi to wszystko czytać, a nie było mnie z prozaicznych powodów - pochłonął mnie całkowicie unijny projekt, który realizję - :) Ale teraz, jak projekt ma się ku końcowi, będę miał więcej czasu, więc obiecuję nie zniknę, no chyba że zostanę radnym, hehehehehe... Pzdr, Fuzzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
jesienna-pani Re: Czy kościół Św.Katarzyny... 03.11.06, 17:34 Oczywiscie ze należy do Służewa .Poprzedni proboszcz tej parafii ksiądz Czarnecki był wujkiem mojego męża i odkąd pamiętam mówiło się że wujek jest proboszczem parafii służewskiej.Jest to chyba jeden z najstarszych kościołów w Warszawie .Kiedyś należał do wsi Służewo. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy kościół Św.Katarzyny... 03.11.06, 19:11 To prawda, że kiedyś był to Służew, a jeszcze wcześniej Służewo. Ale obecnie ten teren został włączony administracyjnie do dzielnicy Ursynów. Od urzędników nie jest wymagana znajomość historii miasta, więc podzielili Służew przyłączając część do Mokotowa, a część do Ursynowa. Kiedyś zresztą cały obecny Ursynów był częścią Mokotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Czy kościół Św.Katarzyny... 03.11.06, 19:13 Może zatem powiedzieć, że kościół administracyjnie nalezy do Ursynowa, a historycznie do Służewa, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy kościół Św.Katarzyny... 03.11.06, 21:54 Właśnie tak. Dobrze to określiłaś. Odpowiedz Link Zgłoś