Dodaj do ulubionych

Nowy, poprawiony regulamin porządku domowego

21.06.07, 19:51
Witam wszystkich.
Projekt regulaminu, który na przedstawiono, jakkolwiek w zasadzie sensowny
(gdy wyjaśniono o co autorom chodziło) napisany jest trochę niejasno a
niektóre postanowienia są nielogiczne lub nawet niezgodne z prawem. Ale
ponieważ krytykować to każdy potrafi, a nie o to w końcu chodzi żeby
krytykować warto pomyśleć nad jego poprawą. W wolnych chwilach zabrałem się za
jego przeredagowywanie i pomyślałem,ze najlepiej będzie wrzucić ten to na
forum, żeby każdy mógł się wypowiedzieć już na etapie powstawania. Wiem, ze to
co dla prawnika jest jasne i oczywiste dla innych może być niezrozumiałe i
może wymagać przeredagowania. Będę starał się wrzucać mój projekt częściami, w
miarę jak będzie powstawał, i zapraszam do dyskusji nad każda jego częścią.
jestem otwarty na propozycje i pytania.
Obserwuj wątek
    • falkenstein Ruch samochodów i parkowanie 21.06.07, 19:57
      1.do ruchu pojazdow na terenie osiedla oraz w garażach podziemnych mają
      zastosowanie przepisy Ustawy prawo o ruchu drogowym. Kierujący i piesi
      obowiązani są przestrzegać zasad bezpieczeństwa w ruchu oraz przestrzegać
      ograniczenia prędkości oraz innych zakazów i nakazów które mogą zostać ustalone
      przez Zarząd Wspólnoty dla zwiększenia bezpieczeństwa mieszkańców.

2. Wjazd oraz postój (parkowanie) na terenie osiedla oraz w garażach podziemnych
      pod budynkami dozwolone jest jedynie dla samochodów tych mieszkańców osiedla,
      którzy posiadają wykupione miejsca parkingowe odpowiednio na terenie osiedla lub
      w konkretnym garażu podziemnym.

3. Wjazd oraz postój (parkowanie) innych pojazdów na terenie osiedla oraz w
      garażach podziemnych może nastąpić jedynie za zgodą mieszkańca osiedla i po
      wskazaniu miejsca, na którym pojazd ten zostanie zaparkowany, oraz za zgodą
      mieszkańca uprawnionego do parkowania na wskazanym miejscu. Dotyczy to także
      wjazdu i parkowania przez mieszkańców osiedla większej liczby pojazdów niż
      przysługująca im liczba miejsc parkingowych.

4. W przypadku stałego udostępnienia miejsca parkingowego osobie nie będącej
      mieszkańcem osiedla fakt ten winien zostać zgłoszony ochronie osiedla

5. Czasowy wjazd na teren osiedla samochodów wykonujących dostawy lub usługi na
      rzecz mieszkańców osiedla dozwolony jest wyłącznie za zgodą mieszkańca osiedla i
      po zgłoszeniu tego faktu pracownikowi ochrony. Postój takich pojazdów na terenie
      osiedla nie może trwać dłużej niż jest to niezbędne dla dokonania załadunku lub
      wyładunku i nie powinien utrudniać ruchu.

6. Zabronione jest parkowanie pojazdów poza wyznaczonymi miejscami parkingowymi
      zarówno na terenie osiedla jak i w garażach podziemnych

7. Zabronione jest długotrwale parkowanie na terenie osiedla pojazdów, których
      charakter, konstrukcja lub stan techniczny powodują lub mogą powodować
      zanieczyszczenie terenu lub zagrożenie bezpieczeństwa mieszkańców. Dotyczy to w
      szczególności pojazdów przewożących materiały niebezpieczne, pojazdów w złym
      stanie technicznym, pojazdów częściowo zdemontowanych lub uszkodzonych,
      posiadających ostre, wystające elementy lub nie zabezpieczonych należycie przed
      dostępem dzieci.

• aga_w_dolinie Re: Ruch samochodów i parkowanie 26.06.07, 00:47
        Wieeeelka prosba do Pana w czarnej Hondzie (GA....)Bardzo prosze nie szarzowac
        na osiedlu,szczegolnie na zakrecie przy bloku C.Na osiedlu jest duzo malych
        dzieci i szkoda by na osiedlu spotkala ich krzywda.A moze trzeba tam zamontowac
        mulde?(to pytanie do wspolmieszkancow).
      • anzelmina_mamrota Re: Ruch samochodów i parkowanie 26.06.07, 09:54
        6. Zabronione jest parkowanie pojazdów poza wyznaczonymi miejscami parkingowymi
        zarówno na terenie osiedla jak i w garażach podziemnych

Szczerze mówiąc nie wiem w jaki sposób należałoby doprecyzować ów zapis, ale...
        o ile zupełnie nieuciążliwe dla sąsiadów jest "parkowanie" na miejscach
        parkingowych również rowerów, o tyle pozostawianie skuterów przed autem od
        strony alejki wydaje mi się być lekkim nadużyciem. Jeśli jesteśmy w stanie na
        jednym miejscu parkingowym zmieścić nawet trzy pojazdy bez utrudniania
        parkowania innym - proszę bardzo. Jednak zmuszanie innych do gimnastykowania
        się podczas parkowania, by uniknąć zahaczenia o jakąś część skutera
        (postawionego na granicy żółtej linii), wydaje mi się nietaktowne.

Pozdrawiam
    • falkenstein Zwierzęta 21.06.07, 20:15
      1. Trzymane w lokalach zwierzęta nie mogą powodować zagrożenia życia i zdrowia
      ludzi oraz nie mogą zakłócać spokoju, a ich trzymanie nie może być uciążliwe dla
      innych mieszkańców osiedla

2. Posiadacze zwierząt domowych są zobowiązani do przestrzegania przepisów
      sanitarno – porządkowych, w tym także do niezwłocznego sprzątania zanieczyszczeń
      spowodowanych przez te zwierzęta zarówno w budynku jak i na terenie posesji oraz
      poza nią.

3. Niedozwolone jest rozsypywanie karmy dla ptaków na terenie posesji jak
      również dokarmianie ptaków na balkonach i parapetach budynków. Niedozwolone jest
      dokarmianie bezdomnych i dzikich zwierząt na terenie posesji, a poza jej terenem
      powinno odbywać się w odległości nie mniejszej niż 25 m od budynków.

4. Psy powinny być wyprowadzane w kagańcu i na smyczy. Niedozwolone jest
      puszczanie zwierząt bez opieki, jak również wprowadzanie psów i innych zwierząt
      na plac zabaw dla dzieci
      • anzelmina_mamrota Re: Zwierzęta 21.06.07, 20:39
        Witam,
        Falkenstein, gratuluję ochoty i życzę wytrwałości:-) Nareszcie ktoś zakończył
        bicie piany i zabrał się do rzeczowego działania. To co przygotowałeś brzmi
        bardzo rozsądnie i póki co głosuję na TAK.

Pozdrawiam
        • houseman1 Re: Zwierzęta 21.06.07, 21:39
          Very good!!! Fantastic job!!!
      • ezimow Re: Zwierzęta 21.06.07, 21:48
        Również przyłączam się do pochwał. Zmieniłabym tylko w punkcie 4, że psy należy
        wyprowadzać na smyczy lub w kagańcu. Wynika to z dwóch przesłanek. Po pierwsze
        zostałam kiedyś pouczona przez straż miejską, że pies powinien być na smyczy lub
        w kagańcu. A po drugie nie widziałam na tym osiedlu ani jednego psa w kagańcu
        (przepraszam, od niedawna chodzi pewien golden, ale to dla tego, że lubi się
        stołować na mieście), natomiast większość jest na smyczy i wydaje mi się, że
        jest to wystarczające zabezpieczenie.
        • falkenstein Re: Zwierzęta 21.06.07, 22:08
          > Również przyłączam się do pochwał. Zmieniłabym tylko w punkcie 4, że psy należy
          > wyprowadzać na smyczy lub w kagańcu.

Nie ma problemu. Wprawdzie sam mam dość niemiłe doświadczenia z dzieciństwa, gdy
          pewien piesek będący na smyczy najpierw mi sie przyjrzał, a potem ugryzł i
          dlatego nie ufam psom bez kagańca.

Faktycznie Uchwała Nr XXXIII/756/2004 Rady miasta stołecznego Warszawy z dnia 8
          lipca 2004 roku w sprawie szczegółowych zasad utrzymania czystości i porządku
          oraz określenia wymagań wobec osób utrzymujących zwierzęta domowe w zakresie
          bezpieczeństwa i czystości w miejscach publicznych na terenie m.st. Warszawy
          stanowi, iż na tereny przeznaczone do wspólnego lub publicznego użytku psy mogą
          być wyprowadzane tylko na smyczy, a agresywne nadto w kagańcach. i tego możemy
          się trzymać.

W tej uchwale jest tez kilka innych ciekawych punktów, które można by dla
          porządku wpisać, np zakaz hodowania gołębi

um.warszawa.pl/samorzad/rada/uchwaly_rady/html/756_2004.htm
    • falkenstein Balkony 21.06.07, 21:37
      1. Balkony winny być zagospodarowane estetycznie i utrzymywane w czystości.
      Kolorystyka elementów dekoracyjnych i wykończeniowych widocznych z zewnątrz
      budynku powinna być dostosowana do kolorystyki elewacji i nie może z nią w
      sposób wyraźny kontrastować.

2. Donice, skrzynki na kwiaty i inne elementy wykończenia i wyposażenia nie mogą
      wystawać poza obrys balkonu bądź tarasu (nie dotyczy to anten satelitarnych i
      podobnych urządzeń), a sposób ich umieszczenia i zamocowania nie może stwarzać
      zagrożenia dla osób i mienia. Niedozwolone jest umieszczanie na balkonach
      zasłon, drabinek, podpór na pnącza itp w sposób mogący ułatwiać wejście do
      innych lokali.

3. Zakazane jest zabudowywanie balkonów i tarasów, w tym przebudowa na ogrody
      zimowe, jak również dokonywanie innych trwałych przeróbek i adaptacji
      zmieniających w sposób istotny wygląd elewacji budynku.

4. Montaż rolet zewnętrznych, markiz, anten satelitarnych, klimatyzatorów i
      innych urządzeń na zewnątrz budynku, w tym na balkonach i tarasach wymaga
      pisemnej zgody Zarządu Wspólnoty, jeżeli wiąże się to z ingerencją w konstrukcję
      budynku. Dotyczy to w szczególności mocowania (przykręcania, przybijania) tych
      urządzeń do zewnętrznych ścian budynku oraz wykonywania w ścianach budynku
      otworów nie przewidzianych projektem budowlanym.
      • izeszczy Re: Balkony 22.06.07, 09:41

>
        > 2. Donice, skrzynki na kwiaty i inne elementy wykończenia i wyposażenia nie mog
        > ą
        > wystawać poza obrys balkonu bądź tarasu (nie dotyczy to anten satelitarnych i
        > podobnych urządzeń),

czy to znaczy że nie bedziemy mogli wieszać kwiatów tak, jak to teraz robimy?
        Dlaczego? Czy jest na to jakieś racjonalne uzasadnienie?
        • falkenstein Re: Balkony 22.06.07, 17:46
          izeszczy napisała:

> czy to znaczy że nie bedziemy mogli wieszać kwiatów tak, jak to teraz robimy?
          > Dlaczego? Czy jest na to jakieś racjonalne uzasadnienie?

napisałem tak, bo taka sugestia padła na zebraniu wspólnoty przy okazji dyskusji
          o wieszaniu bielizny i innych rzeczach. Faktycznie jak pomyśleć to trudno jest
          znaleźć jakieś logiczne wytłumaczenie dla takiego zakazu dla skrzynek z
          kwiatami, może poza względami bezpieczeństwa, spadaniem skrzynek itp. Spróbuje
          to przeredagować, może w ten sposób:

"Elementy wykończenia i wyposażenia nie mogą wystawać poza obrys balkonu bądź
          tarasu, a sposób ich umieszczenia i zamocowania nie może stwarzać
          zagrożenia dla osób i mienia. Nie dotyczy to anten satelitarnych i podobnych
          urządzeń oraz skrzynek na kwiaty, pod warunkiem, że zostaną one zamocowane w
          sposób, który skutecznie zabezpieczy je przed przypadkowym oderwaniem sie i
          spadnięciem.
          • izeszczy Re: Balkony 26.06.07, 13:52
            Dla mnie bomba:)
    • falkenstein Bezpieczeństwo 22.06.07, 00:21

1. Właściciele, najemcy i użytkownicy lokali zobowiązani są współdziałać w
      zapewnieniu bezpieczeństwa mieszkańcom osiedla a także w ochronie wspólnego
      mienia przed zniszczeniem, uszkodzeniem lub kradzieżą.

2. Wszyscy mieszkańcy osiedla winni niezwłocznie zawiadomić zarząd Wspólnoty,
      ochronę lub administratora o zauważonych na terenie osiedla sytuacjach mogących
      stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa osób i mienia.

3. W przypadku zaistnienia awarii lub innych nagłych zdarzeń wszyscy mieszkańcy
      osiedla obowiązani są podejmować w miarę swych możliwości działania zmierzające
      do zapobieżenia powstaniu szkody lub zmniejszeniu jej rozmiarów, a w razie
      konieczności zawiadomić odpowiednie służby ratownicze (straż pożarna, pogotowie
      ratunkowe, policja, pogotowie energetyczne).

4. Mieszkańcy zobowiązani są do skutecznego zamykania furtek, bram garażowych,
      drzwi wejściowych do budynku oraz innych drzwi prowadzących do pomieszczeń
      wspólnych. Jednocześnie, dla zachowania bezpieczeństwa i spokoju własnego i
      sąsiadów, zobowiązuje się mieszkańców do nie otwierania furtek oraz drzwi
      wejściowych do budynku osobom nieznajomym.

5. Wszyscy mieszkańcy osiedla obowiązani są przestrzegać zwykłych zasad
      bezpieczeństwa przeciwpożarowego.

6. Zabronione jest używanie otwartego ognia (w tym świec, lampek olejowych oraz
      pochodni) w garażach oraz na korytarzach części wspólnej. Na terenie posesji
      zabronione jest rozpalanie ognisk.

7. Zabronione jest zastawianie lub blokowanie w inny sposób drogi pożarowej,
      utrudnianie w jakikolwiek sposób dostępu do sprzętu i urządzeń
      przeciwpożarowych, lub wykorzystywanie ich niezgodnie z przeznaczeniem.

8. Na balkonach, tarasach, a także w komórkach lokatorskich oraz garażach nie
      wolno przechowywać materiałów łatwopalnych, żrących i cuchnących środków
      chemicznych, materiałów wybuchowych i pirotechnicznych oraz butli z gazami
      palnymi. Dotyczy to także przechowywania takich substancji w pojazdach
      zaparkowanych w garażu. Na balkonach i tarasach zabronione jest przechowywanie
      motorowerów, motocykli, oraz innych pojazdów i urządzeń wyposażonych w silniki
      spalinowe, jeżeli w ich zbiornikach znajduje się paliwo.

9. Niedozwolone jest gromadzenie i przechowywanie w lokalach mieszkalnych
      znacznych ilości paliw płynnych, gazów palnych, materiałów wybuchowych i
      pirotechnicznych oraz innych substancji niebezpiecznych

• falkenstein Re: Bezpieczeństwo 22.06.07, 00:21
        Tu chyba trochę mnie poniosło z fantazją. Nie spodziewam się, żeby ktoś chciał
        ganiać po klatce schodowej z pochodnią w ręku albo palić ognisko na parkingu,
        ale chyba lepiej jak będzie czarno na białym że tego nie wolno. Bezpieczeństwa
        nigdy nie za wiele, bo kto wie co może się zdarzyć i co komu może strzelić do
        głowy. Co do zakazu przechowywania materiałów łatwopalnych, wybuchowych etc w
        samochodach zaparkowanych w garażu to dla mnie jest oczywiste, że nie dotyczy to
        paliwa w zbiornikach, ale jakby były jakieś wątpliwości to można to napisać
        wprost. Co do motocykli na balkonach to przyznaje sie bez bicia do małej
        prywaty. Nie wykluczam sprowadzenia sobie w przyszłości jednego weterana i
        podłubania sobie trochę przy nim, a na balkonie akurat się zmieści :-P Poza tym
        nie widzę żadnego innego logicznego powodu dla zakazu trzymania motocykli na
        balkonach jak to, że mają w zbiornikach paliwo, a benzyny na balkonach trzymać
        nie wolno. No ale jak większość zechce całkowitego zakazu, to się podporządkuję.
    • paula19955 Re: Nowy, poprawiony regulamin porządku domowego 22.06.07, 21:39
      ja dodoałabym jeszcze 1 punkt.ZABRANIA SIĘ NISZCZENIA RZECZY NALEŻĄCYCH DO
      CAŁEJ WSPÓŁNOTY!.w klatce bloku 185a guzik od windy jest zmasakrowany a czarne
      obwódki są bardzo niebezpiecne.jeda z nich wbiła mi się pod paznokieć :/
      • falkenstein Re: Nowy, poprawiony regulamin porządku domowego 23.06.07, 08:17
        paula19955 napisała:

> ja dodoałabym jeszcze 1 punkt.ZABRANIA SIĘ NISZCZENIA RZECZY NALEŻĄCYCH DO
        > CAŁEJ WSPÓŁNOTY!.w klatce bloku 185a guzik od windy jest zmasakrowany a czarne
        > obwódki są bardzo niebezpiecne.jeda z nich wbiła mi się pod paznokieć :/

do tego jeszcze dojdziemy. :-P
      • izeszczy Re: Nowy, poprawiony regulamin porządku domowego 26.06.07, 13:50
        >w klatce bloku 185a guzik od windy jest zmasakrowany
        Jeśli chodzi Ci o guzik na parterze to jak zauwazyłam że się rozwalił to
        zgłosiłam to naszemu konserwatorowi i aktualny wygląd tego guzika chyba jemu
        zawdzięczamy - strach pomyśleć jeśli wszystko tak naprawia:(
    • falkenstein Przepisy porządkowe odnośnie korzystania z lokali 23.06.07, 17:38
      1. Cisza nocna obowiązuje w godzinach od 22.00 do 6.00.

2. Wszelkie prace, które mogłyby zakłócać spokój sąsiadom mogą być prowadzone w
      godzinach od 8.00 do 20.00 za wyjątkiem niedziel i świąt.

3. Zakazane jest wyrzucanie jakichkolwiek przedmiotów i wylewanie płynów przez
      okna oraz z balkonów i tarasów. Podlewanie kwiatów i mycie balkonów nie powinno
      powodować ściekania wody na niższe kondygnacje.

4. Niedozwolone jest trzepanie pościeli, ścierek itp. przez okna oraz na
      balkonach. Na terenie osiedla obowiązuje zakaz trzepania dywanów.

5. Niedozwolone jest suszenie prania na terenie nieruchomości wspólnej oraz
      wywieszanie go poza obrębem balkonów i tarasów.
      • tomasz.wawa Re: Przepisy porządkowe odnośnie korzystania z lo 25.06.07, 11:06
        Proponuję,aby treść regulaminów umieścić na naszej stronie. Spora część posiada
        dostęp do internetu i mogłaby ściągnąć go sobie i wydrukować.Co Wy na to?
      • lazurowy.gosc Re: Przepisy porządkowe odnośnie korzystania z lo 25.06.07, 22:20
        Ad2
        proponuje, by glosne prace mozna bylo prowadzic do g. 22:00.
        • izeszczy Re: Przepisy porządkowe odnośnie korzystania z lo 26.06.07, 13:54
          > Ad2
          > proponuje, by glosne prace mozna bylo prowadzic do g. 22:00.

pewnie nie masz małego dziecka...
          Ja mam i miałabym prośbę o ograniczenie głośnych prac do godz.20.00
          • dorislazur Re: Przepisy porządkowe odnośnie korzystania z lo 28.06.07, 15:11
            izeszczy napisała:

> Ja mam i miałabym prośbę o ograniczenie głośnych prac do godz.20.00

przyłączam się!
    • falkenstein Grillowanie???? Tak czy nie? 25.06.07, 22:36
      Dotarłem do kolejnego rozdziału regulaminu, czyli zasad regulujących
      współkorzystanie z nieruchomości wspólnej. Nie zastawiać korytarzy, nie myć
      samochodów, nie śmiecić, nie zalewać parkingu olejem, nie deptać trawy i takie
      tam. W zasadzie to co było w pierwotnym regulaminie to jest w zasadzie OK, w
      paru miejscach może wymagać doprecyzowania i wyjaśnienia. Ale pozostaje pewien
      problem, który wyłonił sie już na zebraniu wspólnoty. Czy grillowanie na
      balkonach, tarasach itp powinno być. dozwolone? W zasadzie na zebraniu większość
      była chyba za zakazem, ale trudno to ocenić. Dlatego chciałbym zasięgnąć opinii
      na forum. A wiec co sadzicie o tym?
      • bri Re: Grillowanie???? Tak czy nie? 25.06.07, 23:24
        Tak, ale na grilu elektrycznym. Dymienie to IMHO przesada.
        • anzelmina_mamrota Re: Grillowanie???? Tak czy nie? 26.06.07, 09:42
          Absolutnie zgadzam się z bri. Tak jak uciążliwe mogłoby okazać się kapanie wody
          z donic powieszonych na zewnątrz balkonów, tak moim zdaniem równie - jeśli nie
          bardziej - uciążliwy jest dym.
          • marceli-szpak Re: Grillowanie???? Tak czy nie? 26.06.07, 09:50
            Witam.
            O co chodzi z kartą do głosowania na regulamin jak jeszcze regulaminu na oczy
            nie widziałem ?

Marceliszpak
    • falkenstein Co jeszcze? 28.06.07, 19:00
      Zbliżam się do końca redagowania regulaminu. Wprawdzie trochę mnie przywaliła
      robota ale do poniedziałku pewnie będzie już gotowy w całości. Został jeszcze
      rozdział o zachowaniu w nieruchomości wspólnej no i rozdział o odpowiedzialności
      za wyrządzone szkody. W tej ostatniej sprawie w tej chwili trwa dość poważna
      dyskusja oparta o autorytety i klasyków i jak na razie przeważa pogląd że nie
      możemy ot tak sobie obciążać konkretnych osób należnościami za naprawę szkody,
      ale może da sie to zapisać jakoś inaczej.

Ponieważ zbliżam się do końca pracy to chce tu zadac pytanie, co jeszcze powinno
      być w regulaminie. Głównie chodzi mi o różne nakazy i zakazy, bo w końcu
      regulamin ma w założeniu być takim spisem wytycznych dla mieszkańców
      wskazujących czego nie akceptujemy. A więc co jeszcze was boli albo czego wam
      brakuje i możemy to wpisać do regulaminu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka