Dodaj do ulubionych

STATOIL przy Welnianej

21.10.03, 15:31
STATOIL chce wybudowac stacje benzynowa u zbiegu Stryjenskich z Welniana, tuz
przy skupisku wierzb okalajacych oczko wodne. Czy nie lepiej, zeby powstal
tam maly park osiedlowy zamiast tej stacji? Co na to lokalne wladze? Czy taki
pomysl jest zgodny z warunkami zagospodarowania przestrzennego? Czy nalezy
stacje benzynowa lokalizowac na granicy otuliny rezerwatu przyrody, jakim
jest (podobno) Las Kabacki? Czy kazdy zielony kawalek Kabat musi zostac
zabudowany lub zdewastowany?
Okoliczni mieszkancy! Wzywam do zdecydowanej reakcji!
Obserwuj wątek
    • rubeus Re: STATOIL przy Welnianej 21.10.03, 16:53
      qrde, a jedank to prawda....
      trzeba zaczac dzialac intensywnie.
      • Gość: obserwator Re: STATOIL przy Welnianej IP: *.acn.pl 21.10.03, 21:53
        Niestety to prawda.W lipcu Statoil złoźył wniosek "w sprawie o ustalenie
        warunków zabudowy dla inwestycji budowlanej polegające na budowie stacji paliw
        płynnych i gazu płynnego z mechaniczną myjnią samochodową wraz z urządzeniami
        sieci i przyłączy … " . Fajnie brzmi,prawda?
        A to wszystko tuź za rogiem, obok nas, pod naszymi oknami-na skrzyźowaniu
        Wełnianej i Stryjeńskich. Z dokumentem na ten temat moźna się zapoznać na
        ul.Lanciego 14 pok.35 w poniedziałki 12.oo-17.oo i czwartki 12.oo-15.oo.
        telefon: 649-26-80 wew. 155. Jest to adres Delegatury Biura Naczelnego Architeka
        Miasta w Dzielnicy Ursynów. Tam moźna, a nawet trzeba, składać zastrzeźenia co
        do tej inwestycji.W tym wypadku tzw. głos społeczny jest bardzo waźny.
        • Gość: AGA Re: STATOIL przy Welnianej IP: *.crowley.pl 22.10.03, 12:58
          Każdy patrzy tylko na swój czubek nosa. Jak ja protestuję na formum już od
          miesięcy przeciwko zaśmiecaniu Kabat przez Tesco, hałaśliwym lokalom na
          osiedlu Kabaty,cholernym zewnętrznym wentylatorom pod mieszkaniami i przeciwko
          niszczeniu otuliny Lasu Kabackiego , rozjeżdżaniu samochodamni skarpy
          ursynowskiej , i zabetonowywaniu całej powierzchni osiedli na Kabatach - to
          wszyscy mi radzą ,żebym wyniosła się na wieś. To teraz Wy się wynieście. Bo
          mnie akurat ta stacja bardzo pasuje. Ursynów ma bardzo mało stacji
          benzynowych , a na Kabatach nie ma żadnej. I ja też nie mam litości dla Was ,
          jak Wy nie macie jej dla mnie
          • Gość: Rych Re: STATOIL przy Welnianej IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.10.03, 13:06
            Gość portalu: AGA napisał(a):

> Każdy patrzy tylko na swój czubek nosa. Jak ja protestuję na formum już od
            > miesięcy przeciwko zaśmiecaniu Kabat przez Tesco, hałaśliwym lokalom na
            > osiedlu Kabaty,cholernym zewnętrznym wentylatorom pod mieszkaniami i
            przeciwko
            >
            > niszczeniu otuliny Lasu Kabackiego , rozjeżdżaniu samochodamni skarpy
            > ursynowskiej , i zabetonowywaniu całej powierzchni osiedli na Kabatach - to
            > wszyscy mi radzą ,żebym wyniosła się na wieś. To teraz Wy się wynieście. Bo
            > mnie akurat ta stacja bardzo pasuje. Ursynów ma bardzo mało stacji
            > benzynowych , a na Kabatach nie ma żadnej. I ja też nie mam litości dla
            Was ,
            > jak Wy nie macie jej dla mnie

Popieram, jestem za! Też potrzebuję stacji gdzieś niedaleko domu!
            • Gość: gościu ...najlepiej na klatce schodowej, albo w łazience IP: *.chello.pl 22.10.03, 13:14
              > Też potrzebuję stacji gdzieś niedaleko domu!
          • cegiel Re: STATOIL przy Welnianej 22.10.03, 13:17
            Droga Pani! Jestem, podobnie jak Pani, przeciwny tym wszystkim patologiom,
            ktore Pani wymienila. Proponuje szybko zawrocic ze sciezki, na ktora wlasnie
            Pani wkroczyla, i zamiast zyczyc komus innemu stacji benzynowej, bo samemu ma
            sie juz supermarket, wlaczyc sie do konstruktywnych dzialan przeciwko kolejnej
            patologii. Zapewniam Pania, ze nikogo na wies nie wysylam, a alternatywe "wies
            albo brud i smrod" uwazam za bezsensowna.
            • Gość: Aga Re: STATOIL przy Welnianej IP: *.crowley.pl 22.10.03, 14:25
              Ja też zawsze uważałam, że w mieście , a zwłaszcza na jego krańcach powinno
              meiszkać się w spokoju i zieleni. Na starym Mokotowie jest to możliwe . Ale
              przybysze, którzy osiedlili się na Kabatach , szybko mnie z tego błędu
              wyprowadzili i forsują WIELKOMIEJSKOŚĆ. Szkoda że w prawdziwych
              metropoliach można odpoczyywać w centrum ( patrz Nowy Jork, Berlin, Wiedeń,
              Kopenhaga) a na zadupiu świata na Kabatach trzeba dusić się w spalinach
              cięzarówek pzry Tesco i śmieciach zwalonych pod lasem.
              • Gość: obserwator Re: STATOIL przy Welnianej IP: *.acn.pl 22.10.03, 14:38
                Masz rację.Przeprowadziłem się tutaj myśląc tak jak Ty.Mam na myśli Twój
                stosunek do spraw ochrony przyrody-skarpy wiślanej, lasu i jego otoczenia, teź
                nie rozumiem
                dlaczego wszędzie jest tyle betonowej kostki zamiast trawników. Dlatego zdziwił
                mnie Twój poprzedni mail. Duźe rozczarowanie. Czy naprawdę uwaźasz, źe w tym
                miejscu potrzebna jest stacja benzynowa? Przy lesie i jednym z ostatnich
                naturalnych oczek wodnych?
                I jeszcze jedno: nie wszyscy na Kabatach są spoza Warszawy.
                • Gość: AGA Re: STATOIL przy Welnianej IP: *.crowley.pl 22.10.03, 14:47
                  Nie uwazam tak. Kiedyś kumkały tam żaby , a teraz po okolicznych budowach
                  zostalo tylko śmietnisko. I żab nikt już nie zwróci, bo dawno je ukatrupili.

Wypisywałm kiedyś pisma do spółdzielni,żeby zerwali wokół domów trochę kostki
                  brukowej , tam gdzie się da i założyli zieleń. Wszyscy totalnie mnie olali.
                  Architekt też nie uważa, że kostka potęguje ten koszmarny hałas między blokami.
                  W upał nagrzewa się to cholerstwo na wewnętrznych dziedzińcach,także brak
                  świeżego powietrza, kroki i głosy ludzi odbijają się echem , jaki sens tego
                  wszystkiego? Bo spółdzielni nie chce się zatroszczyć o sprzątniecie i
                  skoszenie trawnika ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka