Gość: głuchoniemy Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 22:55 Taaak jestem za !!! Szczególnie w filmach niemych głos lektora bardzo przeszkadza . Nie pozwala mi w pełni przeżywać akcji. Szczególnie lubię ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patriota Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 22:58 Taaak jestem za !!! Szczególnie w filmach polskich głos lektora bardzo przeszkadza .Nie pozwala mi w pełni przeżywać akcji. Szczególnie lubię ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emanuel O. Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 23:02 Taaak jestem za !!! Szczególnie w filmach afrykańskich głos lektora bardzo przeszkadza . Nie pozwala mi w pełni przeżywać akcji. Szczególnie lubię ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atra1 Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.echostar.pl / 217.153.106.* 18.02.04, 00:08 Dubbingowi mówię stanowcze ee tam, czytanie jest całkiem przyjemne, zalezy od lektora. Natomiast napisy to jest genialny pomysł, zmusza do lekkiego wysiłku. Generalnie, krzywię się jak pies policyjny na myśl o dubbingowanych filmach jak np. Harry Potter (który nie do konca jest dla dzieci) - głosy są niedobrane, wszystko brzmi jak dubbingowane Gwiezdne Wojny w wersji niemieckiej (jak ktos miał nieprzyjemność widizeć wiec co mam na myśli). Pozdro A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zombiszczak Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: 212.33.91.* 18.02.04, 14:44 kiedyś przez pewien czas tvp prowadziła eksperyment: nadawano film z lektorem i powtarzano go później w nocy w wersji oryginalnej. niestety, szybko zaprzestano tych praktyk. zgadzam się, że są ludzie, którzy przy okazji siedzenia przed telewizorem robią jeszcze coś innego, że są mający słabszy wzrok itp. to prawda. i dlatego nie sądzę, żeby telewizje zrezygnowały z lektorów. problemem jest raczej dostosowanie poziomu dźwięku ścieżki z lektorem do ścieżek dźwięku oryginalnego. to najczęściej nie jest przez nikogo pilnowane:-( a jeśli chodzi o napisy... pamiętajcie, że w napisach można zmieścić mniej niż w liście dialogowej dla lektora, to tylko 2 linie tekstu po max. 32 znaki. inaczej się nie da. i dlatego też nie można mówić tu o nauce języków, co najwyżej wymowy. dialogi w napisach muszą być z konieczności skracane bądź też zmieniane, żeby widz mógł się wyrobić z czytaniem. zatem, napisy pozostaną raczej tylko w kinach i na dvd... w telewizjach zostaną lektorzy. pozdrawiam - zombiszczak ps. oczywiście, lektorzy też są różni. każdy reprezentuje jakiś poziom... ale to już zupełnie inny temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.02.04, 14:53 jak widać zdania są podzielone. ja jestem gorącym zwolennikiem napisów. W końcu mamy coraz lepsze telewizory , telewizja nadaje w stereo (czasem nawet z jakimis bajerami) i cały efekt jest skopany przez lektora. rzadko oglądam filmy w TV (reklamy i lektor psuja całą przyjemnosć), ale czy nie można by zrobić czegoś na kształt "wieczoru konesera" (1 może 2 razy w tygodniu film dla umiejących czytać). Choćby na próbę. Może TVN się skusi??? Przecież i tak np. w TVN i Polsacie jeden film puszczają kilka jak nie kilkanaście razy (w kółko powtórki) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_forum Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w 18.02.04, 15:03 Niestety, jestem zwolennikiem lektorow (aczkolwiek czytam b. szybko, czego nie moze o sobie powiedziec 80% spoleczenstwa, ktorzy tez chca ogladac TV) Odpowiedz Link Zgłoś
klemenko Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w 18.02.04, 15:26 Mam cichą nadzieję, że nie wprowadzą dubbingu. Już wolę lektora... A dzięki napisom może ludzie nauczą się czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Tak. IP: 212.191.66.* 18.02.04, 15:35 Pomysl pyszny, ale w naszym spoleczenstwie to sie srednio przyjmie. Ja podpisuje sie wszystkimi rekami. Odpowiedz Link Zgłoś
ne.la Re: Tak. 18.02.04, 16:39 Jestem za!!!! Nigdy nie zapomnę, jak wyśmiewano się z tego we Francji, gdzie kiedyś mieszkałam (naprawdę, parę razy zdarzyło sie, że gdy mówiłam, że jestem z Polski, odpowiadano: wiesz, słyszałem, że u was w telewizji...). Poza tym - to argument mniejszościowy, ale dla mnie ważny - lektor uniemożliwia oglądanie telewizji osobom niemówiącym po polsku. Żal mi mojego męża, który stara się wyłapać strzępki dialogu z francuskiego filmu zza głosu lektora... najlepsza byłaby możliwość każdorazowego wyboru: lektor albo napisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Tak. IP: *.crowley.pl 20.02.04, 19:32 Akurat Francja nie jest tu dobrym przykładem. Skoro mówisz, że tam są filmy z napisami to francuzi powinni - zgodnie z głoszoną tu teorią - mówić biegle w obcych językach. A prawda jest taka, że nie mówią w żadnym języku oprócz francuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Tak. 23.02.04, 02:14 Nie wystarczy ogladac filmow w wersji oryginalnej aby nauczyc sie jezyka. Trzeba znac choc podstawy, a potem doskonalic go przy pomocy filmow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzma Re: Tak. IP: *.telia.com 28.02.04, 18:01 koniec z lektorami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krysias Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 16:45 Ja jestem za napisami, ja!!! Widzę dwie sytuacje, w których dopuszczam odstepstwa: 1. Dubbing TYLKO I WYŁĄCZNIE w filmach dla dzieci 2. Lektor dopuszczalny w filmach łatwych i lekkich, żeby można było oglądać "jednym okiem". Odpowiedz Link Zgłoś
jesz Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w 22.02.04, 01:12 Popieram w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.02.04, 21:33 Ja również popieram. Cieszę się, że ktoś rzucił taki temat, może ktoś się nad tym zastanowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsagan Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.man.polbox.pl 18.02.04, 17:28 zdecydowanie TAK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asiak44 Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w 18.02.04, 18:20 jestem przeciw. Nie każdy ma taki dobry telewizor i wzrok, żeby móc czytać napisy.Jeżeli już, to film powtarzać dwa razy i wtedy raz z lektorem, raz z napisami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bania Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.04, 12:35 osoby starsze i słabowidzące tym soposbem są pozbawione możliwości ogladania filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraztbalkan Re: Popieram IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.04, 19:55 popieram napisy. Wychowalam sie w kraju gdzie do wyboru byly tylko napisy i ludzie nawet sobie zarty stroily z dubbingow w rtl-u albo filmach z lektorem na stacjach w innych panstwach. Dzieki temu ze przez cale zycie mialam napisy to sie nauczylam swietnie jezyka angielskiego, przede wszystkim nauczylam sie go ze sluchu i to mi pozniej wyszlo na dobre. Obecnie w moim kraju ludzie zaczynaja swietnie mowic alo przynajmiej rozumiec po hiszpansku, dlatego ze maja juz wieloletnie doswiadczenie w ogladaniu seriali, no i kto by pomyslal ze takie seriale moga sie tez przydac:). Czytanie napisow jest kwestia przyzwyczajenia, to nie jest meczace ani sczegolnie w zyciu w niczym nie przeszkadza. przecz z lektorem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomosn NiGDY!!!!!! IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 18.02.04, 21:29 > 1. Mozliwosc poznawania jezykow obcych O niebo lepiej jest słyszeć lektora, a w cieniu tłumaczony tekst. > 2. Przyjemnosc sluchania prawdziwych glosow aktorow I tak ich słychać. > 3. Brak nakladania sie glosow itp Ujdzie. Pomysł bezsensowny, nie będzie można nic zrobić w czasie oglądania filmu, tylko wpatrywać się w ekran by jakiegoś tekstu nie stracić. Poza tym trzeba będzie czytać napisy, zamiast dokładnie oglądać obraz filmowy. Mamy świetnych lektorów i niewyobrażam sobie by w TV mogło ich zabraknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
violin POPIERAM ! 18.02.04, 21:57 Popieram w całej rozciągłości. Na film z napisami mozna sie wybrac do kina, ale w tv powinno byc ich jak najmniej. CO do dubbingow, to mam mieszane uczucia. Znam realia telewizji hiszpanskiej - wyobrazcie sobie chocby Brada Pitta czy kogokolwiek innego z plejady gwiazd mowiacego glosem np Czarka Pazury (bez obrazy). Pamietam czasy "Sagi rodziny Forsyth'ów" z doskonałym dubbingiem, ale watpie, czy w obecnych czasach jest sens robic cos takiego w TV publicznej. Niech zyja lektorzy na czele z Piotrem Borowcem i Jackiem Brzostyńskim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Dubbingi dobre są tylko w bajkach, IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 18.02.04, 23:01 w filmach fabularnych są jeszcze gorsze od napisów. Zawodowy lektor, jak ci TVP, to najlepsze rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jąkała Re: Kłamstwo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 09:51 Kłamstwo, wierutne kłamstwo! W Polsce dubbingu dla dorosłych jest tyle, co kot napłakał, ale jak już - to prawie zawsze jest to cymes ergo perełka. Przed wielu laty serial o cesarzu Kludiuszu-jąkale to było istne arcydziełko nie tylko w wykonaniu Dereka Jacobi ale może nawet jeszcze bardziej - w wykonaniu Stanisława Brejdyganta. Kiedy w latach dziewięćdziesiątych serial powtórzono już bez dubbingu (nagranie sfajczyło się kiedy telewizję opanowali słynni ze swej delikatności komisarze w mundurach) - wyszło z tego arcynudne ględzenie, potworek nie do oglądania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Kłamstwo! IP: *.star.net.pl / 195.116.129.* 20.02.04, 21:24 To sa wyjątki, szara codzienność dubbingu jest nieporównanie gorsza. Posłuchajcie niemieckiej lub włoskiej telewizji - zobaczycie jak to wygląda naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jąkała Re: skąd wiesz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 08:44 Jakim prawem oceniasz nieistniejący dubbing polski miarą istniejącego niemieckiego i włoskiego? Logika wskazywałaby, że są one adresowane do publiczności niemiecko- lub włoskojęzycznej. Czy jeden z tych dwóch języków jest twoim rodzimym abyś mógł to należycie ocenić? Owszem, nam może się wydawać nienaturalnym, gdy Clint Eastwood krzyczy "Hände hoch!, lecz Niemcom niekoniecznie. Osobiście z łatwością pogodziłbym się z Clintem mówiącym głosem jakiegoś nieznanego polskiego aktora "Ręce do góry!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iber Re: nie znasz się ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 10:17 Słabo znasz realia hiszpańskie. Tam, podobnie jak we Włoszech, każdy bardziej znany aktor hollywoodzki ma swojego STAŁEGO podkładacza, który NIE jest lokalnym odpowiednikiem Pazury i który żyje tylko z tego, że ma taki a nie inny głos. Mnie samego razi, gdy amerykański cowboy nie całkiem zagłuszony przez lektora, krzyczy "Andiamo ragazzi!" (cytat z Polonii 1, oczywiście). Ale bardzo szybko przyzwyczaiłbym się, gdyby tenże facet mówił z ekranu po prostu "Chodźmy!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: NiGDY!!!!!! IP: *.star.net.pl / 195.116.129.* 20.02.04, 21:18 Brawo !!! Zgadzam sie całkowicie. To idiotyczny pomysł, zdecydowana większość telewizorów w Polsce to odb. 21-calowe, zbyt małe na napisy. Lektor w Tv to nasza specyfika i nie ma sensu tego zmieniać. Zaś dubbing, czym jest można "usłyszeć" w niemieckiej tv, sami Niemcy się z niego śmieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panther Re: NiGDY!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.04, 01:53 Moim zdaniem wprowadzenie napisow zamiast lektora jest bzdura, nie zapominajmy ze wsrod spoleczenstwa w Polsce sa osoba starsze, ktore nie moga siedziec kilka godzin przed TV i marszczyc oczy nad napisami. Co nastepne, kladac sie wieczorem do lozka nie chce mi sie napewno czytac napisow ogladajac film. Oglada sie po to by odpoczac, czasami jednym okiem. LEKTORZY FOR LIFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiech to zdrowie Re: NiGDY!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 08:49 Niemcy się śmieją (rechoczą?), bo takie ich teutońskie poczucie humoru. Ale nigdy nie słyszałem Niemca śmiejącego się szczerzej i dłużej niż wtedy, gdy Onkel Helmut do nas przyjechał i zobaczył a raczej usłyszał nasz włączony telewizor. Odpowiedz Link Zgłoś
broman3 Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w 18.02.04, 21:56 Wow!!!!!!! Szczerze mowiac piszac ten list nie spodziewalem sie takiego odzewu, nawet gazeta umiescila to w najpopularniejszych forach :)) Dzieki za wszystkie glosy za i przeciw. Widze, ze zwolennikow jest zdecydowanie wiecej, jednak szanuje tez glosy przeciwnikow. Dlatego chcialbym zaznaczyc, ze moja intencja nie byla rewolucja (co i tak byloby nierealne) w TV tylko raczej ewolucja, czyli stopniowe wprowadzanie napisow, na razie np do ambitnych filmow jak wielu proponuje. Mozna zobaczyc jaki bylby odzew i czy idea mialaby szanse sie przyjac. Zauwazylem jeszcze jedna rzecz. Wiele osob jest za ale odnosi sie sceptycznie do szans wprowadzenia tego pomyslu w zycie. Jezeli zalozymy od poczatku, ze sie nie uda.... to na pewno sie nie uda. Ala czemu by nie zorganizowac jakiejs akcji np zasypania naszej kochanej TV mailami zwolennikow pomyslu. Moze w telewizji tez znajdzie sie ktos kto mysli podobnie jak my albo moze przynajmniej zacznie sie dyskusja na ten temat. W koncu jest nowy prezes i zarzad, wiec kto wie... Ale takim wielkim optymista nie jestem i wiem, ze mimo, ze mamy demokracje poszczegolne jednostki moga niewiele. Mysle, ze najlepszym rozwiazaniem bylaby akcja "Gazety Wyborczej", ona z pewnoscia ma duzo wieksze mozliwosci. Jezeli ktos z Gazety przeglada czasami fora, to prosze rozwazcie to!!!!!! Mysle, ze jesli dyskusja potrwa jeszcze dlugo i bedzie coraz wiecej postow, to moze ktos z Gazety tym sie zainteresuje. Juz w koncu pojawilo sie na glownej stronie forum, a to juz cos :))) Jesli macie inne pomysly na rozpowszechnienie tej idei, to super. Im wiecej rozglosu, tym lepiej. Moze w koncu cos sie ruszy, a kto w koncu ma zmieniac ten kraj jak nie my :))))) Pozdrawiam Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napalony 2 Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 21:57 Nieeee! Jestem przeciw napisom ! Szczególnie w filmach erotycznych napisy zasłaniają mi istotne fragmenty ekranu i nie pozwalają w pełni cieszyć się golizną. Szczególnie nie lubię .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strachliwy Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 21:58 Nieeee! Jestem przeciw napisom ! Szczególnie w filmach grozy , tak się boję , że ze strachu zamykam oczy. Przez to tracę wątek i nic dalej nie rozumiem . Szczególnie nie lubię .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owl Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 23:29 Jestem za, to powinno byc cos normalnego filmy w oryginale i z napisami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tkliwy Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 21:59 Nieeee! Jestem przeciw napisom ! Szczególnie w filmach wyciskających łzy które zalewają mi oczy i nie pozwalają czytać tekstu i tracę orientację w misternie ułożonej fabule filmu. Szczególnie nie lubię .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 22:00 Nieeee ! Jestem przeciw napisom ! Szczególnie w filmach komediowych czasami tak się śmieję , że ze śmiechu tarzam się po podłodze . Jak mam wtedy czytać napisy?? Szczególnie nie lubię.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedowidzący Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 22:01 Nieeee! Jestem przeciw napisom . Szczególnie w filmach dla niewidomych , bez lektora całkiem się gubię i muszę oglądać filmy po kilka razy . Szczególnie nie lubię .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salomon Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 22:01 Nieeee! Jestem przeciw napisom . Aby zaspokoić tych za i przeciw lektorom , proponuje w kanale lewym głos lektora a w prawym oryginalną wersję. Szczególnie polecam dla uczących się języków obcych wersję stereo . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek L. Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 22:02 Nieeee! Jestem przeciw wersji oryginalnej w kanale prawym . Szczególnie dotyczy to filmów .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 22:03 Żądam w telewizji publicznej poszanowania praw mniejszości . Domagam się nadawania filmów także z napisami w języku niemieckim . Dotyczy to szczególnie filmów polskich . Szczególnie dotyczy to filmów .... Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w 18.02.04, 23:32 Proponuję akcję mającą na celu ustawowo nakazać TVP emisję filmów tylko w wersji oryginalnej i bez napisów. Powinno to dotyczyć każdego języka. Nie tylko angielskiego , francuskiego czy niemieckiego. A co niech się hołota uczy języków jak chce siedzieć przed telewizorem Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w 18.02.04, 23:50 Wow!!! Są powody do dumy ! Ach są - broman3. Wow!!! Poruszyłeś nawet tych w mauzoleum. Wow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niesłysząca Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: 195.117.240.* 19.02.04, 08:59 Wolałam, aby w telewizję wyświetlano napisy, gdyż jest bardzo wygodnie. A telewizja TVP prepuszcza niektóre filmy z napisami przy pomocy telegazetą str 777. Są niedokłanie i skrocóne napisy. A na DVC są bardzo dokłanie. Wyglądamy, że niesłyszące są dyskryminowane i nie mają prawa do głosu, co myślą. Politycy obiecują niesłyszących, że będą napisy we wszystkich telewizji polskich. Nie dotrzymują słowa. Niesłysząci wolą czytać napisy lub korzystać z tłumacza języka migowego, gdyż jest zamałe i słabowidoczne w telewizję. Niesłyszące muszą skupić na tłumacza języka migowego, nie wiedzą, jak wygląda akcja w telewizji. Dlatego niesłyszący lubią chodzic do kina, wiedzą, że wyświetlają filmy z napisami i nie wiedzą, że w kinie lektorzy mowią po agnielsku lub po francusku. Nawet ogladają film na DVC. Osoby noisłyszące mają ochot, aby ogladać wszystkie programy z napisami. Np. w tygodniu osoby oglądają tylko filmy z telegaztą około 20 filmów plus 1 film dokumentalny "Sprawa dla reportera". Gdzie mogą oglądać wszystkie programy z napisami? Słyszałam, że Telewizja Canal+ przepuszcza filmy z napisami. To jest dobre rozwiązanie, ale niesłyszące nie mają tyle forsy, aby wykupić abonament na Canal+. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amaliafado Re: Na szczęście IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.04, 09:37 Na szczęście nie oglądam TV, choć nie przeczę, że można tam coś znaleźć dla każdego, ale jak przypadkiem wypożyczymy płytę DVD bez możliwości napisów jesteśmy załamani, to radość i szczęście niepojęte, że zdarza się to prawie nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff_voice Re: Kto za napisami do filmow zamiast lektorow w IP: *.dukla.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 13:21 Chodze do liceum znajdujacego sie w pierwszej 20 w polsce i chodz ciezko w to uwierzyc, to u mnie w klasie jest kilka osob, ktorym czytanie napisow w kinach sprawia (jakis) problem. W telewizji moglo by sprawic jeszcze wiekszy. Problemem bedzie to takze dla osob niedowidzacych(rozumiem, ze w Waszym przypadku rozwiazaniem jest tylko lektor?). Jestem zdecydowanie za, bo chodz wczesniej wydawalo mi sie, ze mi to nie przeszkadza (rzadko ogladam tv, za to na filmy chodze do dkf'u), to jak ostatnio cos obejrzalem to zmienilem zdanie. Poniewaz juz wiekszosc merytorycznych argumentow zostala przedstawiona, to moze teraz zastanowmy sie jak to wszystko zorganizowac, kogo wciagnac do naszej akcji, jakie czynnosci trzeba bedzie powziac i zaczac dzialac :) Ja propouje napisac list do jakichs instytucji (niestety nie znam takowych), ktore juz zajmuja sie propagowaniem dobrego filmu, z prosba o poparcie. Moze jak ktos ma jakiegos znajomego dziennikarza, to sprobuje go jakos naklonic by sie tym zainteresowal. Wogole potrzebny bedzie jakis dobry organizator, ktory sprawi, ze ta luzna, merytoryczna dyskusja przemieni sie w konkretne i skuteczne dzialania. Ja sie niestety kompletnie nie nadaje :) Odpowiedz Link Zgłoś