Dodaj do ulubionych

Komary będą plagą

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 13:38
Mieszkam na wsi, przy lesie i nie widziałem w tym roku ANI JEDNEJ pszczoły. W
ubiegłych latach były na porządku dziennym, w tym roku kupiłem preparat do
zapylania pomidorów, bo nie ma owadów, które by to zrobiły naturalnie. Latają
trzmiele, sporadycznie osa, pszczół NIE MA. Proponuję rozpylać jak najwięcej
chemii w powietrze, w tym roku będzie trochę mniej komarów, za parę lat nie
będzie nic.
Dziękuję za uwagę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna Wybijanie komarów to ingerencja w ekosystem!!! IP: 81.210.105.* 09.06.10, 13:43
      Wraz z komarami wybijecie resztę owadów, a to będzie miało wpływ także na
      liczebność ptaków itp.
      Ludzie, pomyślcie chwilę długoterminowo!!!!
      • nevalainen Re: Wybijanie komarów to ingerencja w ekosystem!! 09.06.10, 14:03
        A ty W OGÓLE pomyśl - w dobie syntetycznego żarcia nie ma potrzeby zamartwiania
        się o pomidory.
        • Gość: bbk Re: Wybijanie komarów to ingerencja w ekosystem!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.10, 15:25
          a mnie zafrapowało słowo "przetarg", po ogłoszeniu ile dni minie -
          30? zanim będzie rozstrzygnięty, a co potem? czekanie na odwołania,
          hehe, czyli smigłowce wystartują końcem lipca, wtedy komary będa
          miały p dwa metry :)
      • Gość: uncja Re: Wybijanie komarów to ingerencja w ekosystem!! IP: *.emea.ibm.com 09.06.10, 15:28
        Gość portalu: Joanna napisał(a):

> Wraz z komarami wybijecie resztę owadów, a to będzie miało wpływ także na >
        liczebność ptaków itp.

I co z tego? może przy okazji ograniczy się populacja skrzeczących srok...
      • wyksztalciuch_z_zomo Re: Wybijanie komarów to ingerencja w ekosystem!! 09.06.10, 19:35
        Gość portalu: Joanna napisał(a):

> Wraz z komarami wybijecie resztę owadów, a to będzie miało wpływ także na
        > liczebność ptaków itp.
        > Ludzie, pomyślcie chwilę długoterminowo!!!!

mam w dupie twoje ptaszory , jak tak kochasz komary to sie poloz na golasa na
        łące i daj sie ciac caly dzien, ja tluke te scierwa ile wlezie i truje sprejami
        zawierajacymi szkodliwe substancje zwiekszajace dziure ozonowa!!!!!!
      • Gość: Bronek [ bzdura] Wybijanie komarów to ingerencja... IP: *.205.90.166.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.07.12, 12:27
        Powiedz to jeżykom, wybjają komary i inne milionami a same są też pod ochrona.
        Boże większej bzdury nie słyszałem Pani Joanno co Pani tu opowiada.
    • aoorta jesc czosnek, rozmaryn i oregano 09.06.10, 15:49
      komary ie lubia czosnkowej krwi.
      • Gość: Wqrwiony Proponuje tez duzo wieprzowiny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.10, 19:58
        Komary dostana zaparcia, co w konsekwencji doprowadzi do perforacji
        odbytu i samoistnej smierci.
    • Gość: wikary Komary będą plagą? Nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 16:17
      Relikwie! Tylko relikwie i woda święcona! Pomaga na wszystko! Pytać w
      parafii!
      • Gość: ola Re: Komary będą plagą? Nie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.10, 11:14
        tak relikwie i woda święcona, dobre, dobre, ale czyje relikwie??? Bo to może ma znaczenie?
    • Gość: Metro Re: Komary będą plagą IP: *.chello.pl 09.06.10, 17:10
      gościu ja ze 100 litrów ropy naftowej mam 25 kilo mielonego, 15 kg ziemniaków i
      5 bochenków chleba. z 1000 metrów gazu mam 200 litrów coli i 50 butelek czystej.
      na grzyba mi naturalna żywność?
    • valana Komary będą plagą 09.06.10, 20:55
      Jednego nie rozumiem. Jakie znaczenie ma suchy czy deszczowy sierpień dla
      tego, co się będzie działo w lipcu? Wedle mojego kalendarza lipiec jest
      wcześniej, więc raczej pogoda lipcowa mogłaby mieć jakiś wpływ na to, co się
      stanie w sierpniu.
    • theorema Re: Komary będą plagą 09.06.10, 23:00
      ciekawe, mieszkam w Warszawie i na mini-łączce pod moim blokiem latają i
      pszczoły i trzmiele i chrabąszcze...może jakieś ohydne zakłady przemysłowe są w
      pobliżu twego domu?
    • klarak Komary będą plagą 10.06.10, 00:04
      miejmy nadzieję, że jak wytłuką owady, to i ludzie będący na końcu tego
      łańcucha pokarmowego wyzdychają. zasługują, skoro nie rozumieją, że są częścią
      ekosystemu tak samo ważną jak komar, za to bardziej szkodliwą...
      ciekawe, że jeden z przedmówców nie zdaje sobie sprawy z tego, że brak owadów
      równa się brak zapylenia, a brak roślin = brak ludzi. gratuluję edukacji
      • Gość: Xyz Bzdura IP: *.rev.snt.net.pl 10.06.10, 08:33
        Jaką rolę w ekosystemie odgrywają komary? potrafisz podać szczegóły?
        Nie?

Nie gadaj bzdur, twierdząc że komary coś zapylają. To typowe szkodniki, których
        jedyną przydatną rolą jest być pokarmem dla ważek.
      • Gość: Pogryziona Re: Komary będą plagą IP: *.chello.pl 10.06.10, 09:02
        Akurat komary nie zapylają, są krwio- a nie nektaropijcami. Są jedynie
        szkodnikami, mimo, że są źródłem pokarmu dla ptactwa (bo te zadowolą się innymi
        owadami). Są uciążliwe nie tyle dla ludzi, co dla zwierząt. Wyobraź sobie krowy
        i konie co teraz czują (bynajmniej nie wylegują się w słońcu, tylko wściekle
        opędzają się od chmar komarów). Nie da się wjechać konno do lasu, bo zwierzak ma
        w oczach i nosie dziesiątki komarów (nie mówiąc o całych chmarach gryzących w
        brzuch i szyję). Nie da się w parku lotników w Krakowie wysiusiać dziecka w
        krzakach, bo kończy się to dziesiątkami bąbli. Nie da się zrobić grila, usiąść
        na chwilę na ławce, bo od razu masz ich po 15 na każdej ręce i nodze... Jeśli
        dla Ciebie nie są aż tak uciążliwe, to się ciesz, masz szczęście, bo ja w ciągu
        2 dni mam 160 bąbli na całym ciele i wyglądam jak po ospie (a nie jestem
        alergikiem).
    • Gość: zartiepl Komary będą plagą IP: 193.111.144.* 10.06.10, 09:55
      Taaa, a nazwa jednego ze środków do odstraszania komarów znalazła się na końcu
      artykułu przypadkiem ;-)

Odnośnie środków: wystarczy najtańszy zawierający dietylotoluamid (występujący
      na etykietach jako DETA lub DEET) w opakowaniu z pompką. W sprayach główną
      zawartością opakowania jest gaz pędny, więc po paru użyciach opakowanie jest
      puste.
    • Gość: cru drogie ale działa na 100% IP: 80.50.239.* 10.06.10, 19:14
      klimatyzacja. Ustawiasz na przyjemny chłodek 21-22 stopnie i komarom nie chce
      się latać - za zimno dla nich. Wystarczy w sypialni.
    • Gość: Jurek OFF nie działa - tylko MUGGA z deetem IP: *.jmdi.pl 28.08.10, 02:01
      Sluchajcie doświadczonych wędkarzy tych co na nocki chodzą. Widziałem na allegro mieli te MUGGA ale nie kupujcie podróbek czyli tych tanich podróbek po 10 - 17 zł
      • Gość: Marcra Re: OFF nie działa - tylko MUGGA z deetem IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.11, 22:52
        Jak Mugga to tylko w najlepszej aptece - Aptekazielarska.pl
        sklep.aptekazielarska.pl/mugga-deet-spray-na-komary-oryginalny-tylko-2299-zl-p-110.html
        Można dostać również w tu :
        edumed.com.pl/Apteka-internetowa-k93/Inne-k244/MUGGA-DEET-SPRAY-Na-komary-ORYGINALNY-tylko-2299-zl-75-ml-p10969.html
      • Gość: Mugga Re: OFF nie działa - tylko MUGGA z deetem IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 12:29
        Sprzedaję Muggę od wielu lat w bardzo dużych ilościach, zarówno hurtowo jak i detalicznie. Nie widziałem jeszcze podróbek. Myślę, że sprzedawcy znaleźli sobie taki sposób na zawyrzanie cen na zasadzie "u mnie drożej bo mam Muggę ORYGINAŁ!". W Polsce jest tylko jeden dystrybutor i nie może być nikt inny jak ten z miejscowości Pionki. Wiem bo już sam dzwoniłem do firmy Jajco do Belgii :-)
        Taka to smutna kombinatorska polska polityka...
    • prajzer Re: Oficjalny SKLEP MUGGA 30.10.11, 00:37
      Tylko oryginalna MUGGA i inne przydatne rzeczy w tropikach w OFICJALNYM SKLEPIE EMAX MUGGA . Zapraszamy i doradzamy optymalne rozwiązania !!KLIKNIJ TU SKLEP MUGGA DEET 50 % ,ULTRATHON
    • ruella Re: Komary będą plagą 18.07.12, 13:14
      Gość portalu: Krzychoo napisał(a):

> Mieszkam na wsi, przy lesie i nie widziałem w tym roku ANI JEDNEJ pszczoły. W
      > ubiegłych latach były na porządku dziennym, w tym roku kupiłem preparat do
      > zapylania pomidorów, bo nie ma owadów, które by to zrobiły naturalnie. Latają
      > trzmiele, sporadycznie osa, pszczół NIE MA. Proponuję rozpylać jak najwięcej
      > chemii w powietrze, w tym roku będzie trochę mniej komarów, za parę lat nie
      > będzie nic.
      > Dziękuję za uwagę.

Niestety, masz rację :/ Wybijamy komary nie przejmując się tym, że jednocześnie wyniszczamy inne, pożyteczne owady. Ale to nie jest tylko wina preparatów na komary - ilość chemii jaką rolnicy wylewają na pola też nie pozostaje bez wpływu na ilość owadów.
      • Gość: Zen Re: Komary będą plagą IP: *.jmdi.pl 12.03.15, 23:53
        Mylicie repelenty z biobójczymi środkami zabijającymi. Przecież te środki na komary to głównie repelenty czyli środki odstraszające a nie zabijające. Żadnej pszczółce nic się nie stanie. Co innego te akcje z opryskami środkami biobójczymi organizowanymi przez miasta a wykonywanymi przez wyspecjalizowane w zabijaniu owadów firmy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka