dr.fell1 27.05.04, 18:02 Twórcy reklam używają róznych sposobów, żeby zachęcić nas do kupowania produktów. Jednym z tych sposobów jest umieszczanie w reklamie dzieci. Co o tym myslicie? Czy jest to skuteczne? Czy jest to etyczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mufinka Re: DZIECI W REKLAMCH.. IP: *.icpnet.pl 27.05.04, 18:06 Pisałam o tym prace magisterska. Głównie o dzieciach w reklamie prasowej. I zapewniam Cię, że jest to bardzo skuteczne, a nieetyczne swoja drogą. Wykorzystywany jest tu schemat dziecięcości Lorenza. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.fell1 Do Mufinki! 27.05.04, 18:11 Mufinka! Dzięki za odpowiedż. Też pisze pracę magisterską z psychologii reklamy w Instytucie Psychologii UJ. Moje pytanie to sonda do jednej pracy. Odezwij się GG, to pogadamy (7712336) :) dr. Fell Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel x Re: DZIECI W REKLAMCH.. IP: *.elpos.net 29.05.04, 22:12 Jest skuteczne bo to co my dorosli traktujemy z dystansem male dzieci biora na serio ,a ruwiesnikow w reklamowkach traktuja jako kolegow z telewizji wiec wykozystywanie dzieci w reklamach nie jest etyczne Odpowiedz Link Zgłoś
macinak Re: DZIECI W REKLAMCH.. 30.05.04, 11:00 są dwie sprawy. Dzieci w reklamach skierowanych dla dorosłych. Tutaj nie widzę nic nieetycznego. Każdy ma swój rozum, a jak nie ma to już trudno. Nieetyczne jest natomiast emitowanie reklam skierowanych do dzieci. Ja sobie jakoś dałam z tym radę, ale kosztowało mnie to dużo wysiłku i tłumaczenia. Moja starsza córka jak widzi reklamę produktów dla dzieci, to pyta się mnie czy to jest dobre, czy ta reklama kłamie itd, nie wymusza na mnie zakupu. Z babcią jednak poszło jej dużo łatwiej. Od babci zawsze przywozi danonki, czekoladę wedla i inne tego rodzaju rzeczy. Po świętach poniewiera się cała masa Babyborn, Barbie itd. Od czasu gdy do przedszkola przybył clown Ronald, nie chodzimy do Mc Donald'sa chociaż wcześniej czasami dawałam sie namówić na wizytę w tej "restauracji". Odpowiedz Link Zgłoś