Gość: stolec IP: *.play-internet.pl 23.03.12, 18:02 Dlaczego Poczta Polska nie płaci podatku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polones "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta odp... 23.03.12, 18:11 Zmieni się, kiedy doręczyciel będzie wynagradzany za doręczenie przesyłki, a jeżeli jej nie doręczy to mniej zarobi. Ale to trzeba myślenia w zarządzie Poczty Polskiej, a nie pobierania wysokich bonusów za nic nie robienie. Zresztą w kraju, w którym szef rządu inaczej zwany daltonistą (od zielonej wyspy) ma problemy z logistyką - ogólnie rzecz biorąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o IP: *.play-internet.pl 23.03.12, 18:57 Jeśli masz problemy z układaniem logicznych zdań, to poćwicz w ukryciu nim napiszesz coś publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzyndzelbaum Polski bandycki i totalitarny reżim 23.03.12, 19:10 Polski bandycki i totalitarny reżim tak ustawił odbiór wezwań sądowych że uważa nawet za doręczone jak człowieka nie ma w kraju. To świadoma polityka służąca tylko i wyłącznie władzy sądowniczej tego nikczemnego państwa by uniemożliwić uczciwym ludziom obronę. Te podłe przepisy świadczą obok faktów np: ilości osadzonych która jest większa blisko o sto procent niż za tzw.komuny która też łagodna nie była. Pod pozorem państwa praworządnego realizowany jest scenariusz jak z najgorszych totalitarnych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
selica Re: Polski bandycki i totalitarny reżim 24.03.12, 06:58 Czytaj pisma sądowe, a zwłaszcza pouczenia. Jesli sąd zna Twój adres, a Ty go zmienisz, zawiadamiasz sąd. Proste. Jesli wyjeżdżasz za granicę, ustanawiasz pełnomocnika do doręczeń w kraju. Proste. Jeśli to olejesz, to sąd pozostawi adresowane do Ciebie pismo w aktach ze skutkiem doręczenia. Ale o wszystkim się adresata poucza. Nie wiem, co ma to wspólnego z liczbą osadzonych, z których - idąc Twoim tokiem myslenia - każdy, a przynajmniej większość tych osób, to uczciwy człowiek, niesłusznie skazany. Srata pierdata. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Polski bandycki i totalitarny reżim 24.03.12, 07:08 selica napisała: > Czytaj pisma sądowe, a zwłaszcza pouczenia. Jesli sąd zna Twój adres, a Ty go > zmienisz, zawiadamiasz sąd. Proste. Jesli wyjeżdżasz za granicę, ustanawiasz > pełnomocnika do doręczeń w kraju. Proste. Jeśli to olejesz, to sąd pozostawi > adresowane do Ciebie pismo w aktach ze skutkiem doręczenia. Ale o wszystkim się > adresata poucza. Co z tego, skoro adresat niegramotny i ani mu w głowie czytać jakieś pouczenia? Zresztą - niewiele by mu z tego czytania przyszło... Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Jak znajduję avizo a byłem w domu dzwonie do 25.03.12, 16:55 dyrektora poczty. W przeciągu pół godziny zjawia się listonosz. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Polski bandycki i totalitarny reżim 24.03.12, 10:37 > Czytaj pisma sądowe, a zwłaszcza pouczenia. Jesli sąd zna Twój adres, a Ty go z > mienisz, zawiadamiasz sąd. Proste. W teorii. Obecnie mam sprawę spadkową, zameldowany na stałe jestem w świętokrzyskim, zamieszkuję w warszawie. Właściwy adres korespondencyjny w sądzie podałem. Mimo to pisma z sądu ciągle (mimo że sąd powiadamiałem o tym kilkukrotnie) przychodzą na adres meldunkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Polski bandycki i totalitarny reżim IP: *.96.232.4.tvksmp.pl 25.03.12, 00:38 Pouczenie w piśmie sądowym można przeczytać po doręczeniu tego pisma, więc jak ma przeczytać to pouczenie człowiek, któremu pismo nie doręczono, bo wyjechał za granicę? Można ci więc odpowiedzieć: srata pierdata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RET Re: Polski bandycki i totalitarny reżim IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.03.12, 15:13 Niewiedza nie zwalnia ze znajomości prawa. A przy okazji - jaki reżim miałeś na myśli. Tuska? Czy wszystkie rządy po 1989? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makintosz Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o IP: *.gorzow.mm.pl 23.03.12, 19:42 W moim rejonie dla listow przekraczajacych okreslona wage np 200g lub wymiary, awiza wypisywane sa w urzedzie przed wyjsciem listonoszy w rejon. Odpowiedz Link Zgłoś
doomsday Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o 23.03.12, 20:41 W moim rejonie dla listow przekraczajacych okreslona wage np 200g lub wymiary, awiza wypisywane sa w urzedzie przed wyjsciem listonoszy w rejon. Sugerujesz, że listonosze już za wczasu wystawiają avizo, by nie doręczać przesyłki. Jeżeli wypisują Avizo i nie zabierają ze sobą listów czy paczek, to tak. Generalnie jednak , przynajmniej na mojej poczcie , a piszę z drugiego końca Świata, aviza listonosz zawsze wypisuje przed wyjściem, w rejon , po to by na miejscu już nic nie pisać, bo jest niewygodnie, w zimie zamarza długopis i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafiak Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.12, 20:53 U mnie to nawet wypisują na paczce "Mieszkanie zamknięte" zanim spróbują paczkę dostarczyć. Udało mi się kiedyś odebrać bezpośrednio na poczcie paczkę, na której widniał stempel z datą "jutro" z dopiskiem "mieszkanie zamknięte". Skarga do UKE skutkowała jedynie pismem, że członek rodziny (nie ja) napisał, iż zgadza się na pozostawianie przesyłek na poczcie, w związku z czym brak próby dostarczenia przesyłki jest oczywisty. WTF? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monty Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o IP: *.180.216.105.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.03.12, 10:11 Nie korzystam z usług poczty polskiej właśnie dlatego, że doręczyciel był wynagradzany za dostarczenie przesyłki. Zamówiliśmy sadzonki, wysłane paczką priorytetową, doszły po 5 (PIĘCIU) dniach bo doręczyciel nie miał czasu ich dostarczyć a wypisywanie awizo się mu nie opłaciło. Oczywiście kwiaty nie przeżyły, straciliśmy trochę kasy, a po wysłaniu skargi do poczty przyszedł do nas skruszony doręczyciel z prośbą o wycofanie jej ponieważ nie dostanie premii... Kto mu przekazał nasze dane? Jedyny ratunek dla tego zakładu pracy to jest uwolnienie rynku i wpuszczenie nań konkurencji. Albo się zreformują albo padną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 16:15 "paczkowi" tak zarabiają lecz mają w porywach 150 paczek do doręczenia.... a teraz pomyśl sobie, że pracujesz jako doręczyciel w urzędzie pocztowym świeżo przyłączonym do dużego miasta>>>>>> -zanim ktoś ci wpisze listy polecone do karty doręczeń(bo sam tego nie możesz zrobić) to będzie 12 w południe...... - przygotuj i ułóż zwykłe listy - pobierz przekazy i pieniądze... - kiedyś jeszcze druki dawali.....teraz już chyba nie są obowiązkowe... a nie daj boże jak masz bloki i nagle spółka administrująca "wysra" ci na 4 bloki listy polecone do wszystkich członków spółdzielni.......a najlepsze to, że w godzinach pracy listonosza przeważnie ludzie także pracują i w większości ich nie ma..... Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 nie listonosz tylko goniec 28.03.12, 21:39 > a nie daj boże jak masz bloki i nagle spółka administrująca "wysra" ci na 4 blo > ki listy polecone do wszystkich członków spółdzielni Jeśli chodzi o polecone do kilkuset mieszkań, wszystkie w odległości do 500 m od nadawcy, to k razy bardziej opłaca się zatrudnić gońca. Sam sobie przeczysz: raz spółka, raz spółdzielnia. Odpowiedz Link Zgłoś
znak "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta odp... 23.03.12, 18:18 "Rzecznik Poczty: Zgłoszenie przez Klienta faktu pozostawienia przez listonosza zawiadomienia (awiza), bez podjęcia próby doręczenia przesyłki, jest odstępstwem od ustalonych zasad doręczania" Panie rzecznik, co pan pieprzysz, chciałoby się spytać. Ale się odechciało, kiedy słychać wypowiedź gó...arzowata, nie przystojną rzecznikowi instytucji pretendującej do poważnej. To nie odstępstwo, tylko ordynarne oszustwo. Więc nie udawaj Greka, udzielając debilowatej odpowiedzi! Doręczenie jest z góry opłacone. A bezrobotnych mamy w kraju multum. zwalniajcie na zasadzie sapera za coś takiego, czyli PIERWSZYM RAZIE, a przekonany jestem, że po 10 zwolnieniach, z podaniem tego do publicznej wiadomości, jakość Poczty Polskiej nie wzrośnie, a wręcz wystrzeli. Tolerujecie takie postępowanie u listonoszy w charakterze "bezpłatnej premii" - co się ma starać, niech ma mniej roboty. In Post się nawet nie kryje z takimiż działaniami - 1:1 przejął praktykę od was. Pod tym względem, opisanego w artukule "doręczania", jesteście wyłacznie oszustami. Zmiencie podejście so siebie - klientom to wystarczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta odp... IP: *.ennet.pl 23.03.12, 18:19 W Lublinie na ul. Willowej (Stokrotka) są dwa okienka które jedno zawsze jest nieczynne. Pani siedzi i zawsze coś ma do roboty tylko aby nie obsługiwać klientów. S sumie nie wiem po co robić 2 okienka skoro zawsze jedno jest nieczynne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient z Pragi Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o IP: *.jmdi.pl 23.03.12, 18:28 Phi. Babka chociaż mogła wziąć numerek i jakoś sobie rozplanować czas oczekiwania. W takim UP 24 przy Radzymińskiej w Warszawie ten system nie jest znany. Jak za komuny ...pilnuj ogonka. Mam "R" na skrzynce to mi polecone tam wrzucają,ale jak przyjdzie jakiś "za potwierdzeniem odbioru", to nie ma zmiłuj. Stój i czekaj,dłuuuuuuugo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadjan "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta odp... IP: *.154.rev.vline.pl 23.03.12, 18:30 Poczta musi upaść, żeby jej szefowie zrozumieli reguły rynku, podobnie jest zresztą z tp sa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marl57 listonosz ma nosić paczki !! IP: 63.223.79.* 23.03.12, 19:38 ale mu się nie chce i oszukuje że nie zastał nikogo dlatego nosi same kartki i żadnej paczki. Zaś nadawca płaci za dostarczenie paczki, a nie za co najwyżej dostarczenie awiza. Odpowiedz Link Zgłoś
nadstulejnik_etatowy Re: listonosz ma nosić paczki !! 23.03.12, 20:27 Mylisz paczki z przesyłkami poleconymi. Te drugie listonosz ma obowiązek roznieść, ale fakt jest taki, że jest to niewykonalne gdyż coraz więcej poleconych to spore gabaryty. Są jeszcze kierowcy, lecz oni rozwożą tylko PACZKI a to już inna klasa przesyłki. Problem można ukrócić. Wystarczy aby poczta nie pozwalała nadawać gabarytów jako listy polecone. Sortownie, które są zaprojektowane pod kątem pracy z listami, zawalone są od góry do dołu gabarytami. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: listonosz ma nosić paczki !! 24.03.12, 06:12 Gość portalu: marl57 napisał(a): > ale mu się nie chce i oszukuje że nie zastał nikogo > dlatego nosi same kartki i żadnej paczki. Kłamiesz - wypowiadając się autorytatywnie na temat wszystkich listonoszy Moja Pani Listonosz (p.Bogusia z poczty na ul. Jabłecznej we Wrocławiu) wywiązuje się ze swoich obowiązków wzorowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: listonosz ma nosić paczki !! IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.12, 13:54 Głupia jesteś. Jak sama nazwa wskazuje - to jest listonosz, a nie paczkonosz i nie może nosić paczek. Jak chcesz sobie zamawiać bluzeczki, staniki i buciki z Allegro, to żądaj wysłania paczką, lub dygaj na pocztę po odbiór. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: "Zmieni się podejście do Klientów" 24.03.12, 06:01 Gość portalu: tadjan napisał(a): > Poczta musi upaść, żeby jej szefowie zrozumieli reguły rynku, Należy wyp...ć na zbitą mordę z połowę Najważniejszych Dyrektorów, tudzież wszystkich Związkowców - nic nierobiących, tylko tuczących się na dobrze płatnych etatach; a z zaoszczędzonych w ten sposób pieniędzy podwyższyć pensje listonoszom i paniom w okienkach. Odpowiedz Link Zgłoś
calber "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta odp... 23.03.12, 18:32 Pan rzecznik deklamuje jakieś oklepane frazesy których jedynym celem jest opędzenie się od namolnego redaktora. Tylko tak można zrozumiec poniższy cytat: "Zgłoszenie przez Klienta faktu pozostawienia przez listonosza zawiadomienia (awiza), bez podjęcia próby doręczenia przesyłki, jest odstępstwem od ustalonych zasad doręczania". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOloraz Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 18:43 "Zgłoszenie przez Klienta faktu pozostawienia przez listonosza zawiadomienia (awiza), bez podjęcia próby doręczenia przesyłki, jest odstępstwem od ustalonych zasad doręczania." To nalezy rozumiec doslownie - "ustalone reguły doręczania" to" listonosz wrzuca awizo, nie fatygujac sie zeby zadzwonic domofonem, klient ma wziac awizo apeprzac na poczte, odstac swoje i nie gadac ani narzekac. Zgłaszanie pretensji jest odstępstwem od tej "reguły doręczania" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nadstulejnik_etatowy Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o 23.03.12, 19:40 Zdarza się, że doręczyciele zabierają w rejon tylko awiza zamiast niektórych przesyłek. Po części winna jest sama firma, gdyż pozwala nadawać spore gabaryty poleconym i listonosz nie jest w stanie zabrać w rejon tak wielkiego ładunku! Odpowiedz Link Zgłoś
ziner Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o 23.03.12, 21:19 nadstulejnik_etatowy napisał: > (...) winna jest sama firma, gdyż pozwala nadawać spore gabaryty > poleconym i listonosz nie jest w stanie zabrać w rejon tak wielkiego ładunku! Pod koniec zeszłego roku przez prawie miesiąc byłem "uziemiony" w domu. Tak 24/7. W tym czasie dostałem 5 poleconych, a właściwie 5 awiz na odbiór przesyłek poleconych. Ich jak piszesz "spore gabaryty" nie przekraczały trzech stron A4 zapakowanych w standardową kopertę. Przesyłki gabarytowe nadawane jako polecone są niewątpliwie problemem. Ale o wiele większym problemem jest listonosz, któremu nie chce się donieść poleconego, a który woli wrzucić do skrzynki awizo. BTW: argument mozolnego wchodzenia po schodach też odpada - w bloku jest winda i domofon. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann bełkot rzecznika 23.03.12, 20:27 Rzecznik Poczty: Zgłoszenie przez Klienta faktu pozostawienia przez listonosza zawiadomienia (awiza), bez podjęcia próby doręczenia przesyłki, jest odstępstwem od ustalonych zasad doręczania. Okazuje się, że można być rzecznikiem państwowej instytucji, a przy tym produkować bełkot. Pan rzecznik nie odróżnia najwyraźniej zdania "Pozostawienie przez listonosza awiza bez próby doręczenia przesyłki, jest odstępstwem od ustalonych zasad doręczania" od własnej nonsensownej wypowiedzi powyżej. Od kiedy to zgłoszenie przez klienta nieprawidłowości jest jakimś odstępstwem? Kurczę, fajna posadka, taki rzecznik. Nawet mówić do rzeczy nie trzeba umieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: bełkot rzecznika IP: *.dynamic.mm.pl 23.03.12, 22:49 Pan rzecznik przez przypadek powiedział prawdę, klient ma grzecznie podreptać na pocztę, zgłaszanie pretensji jest "odstępstwem od przyjętych reguł". Ot freudowska pomyłka :) Odpowiedz Link Zgłoś
joankb Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o 23.03.12, 20:36 Jest jeszcze lepiej. Listonosz dzwoni DO MNIE na domofon, żeby otworzyć furtkę i drzwi. Po czym w MOJEJ SKRZYNCE zastaję awizo, z adnotacja, nie zastano adresata. Temu kretynowi nawet nie chce się przez domofon powiedzieć żebym zeszła na dół. UP Kraków 51, Radzikowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 06:25 Ludzie! zgłoszenie chyba nie jest "odstępstwem", odstępstwem jest niedostarczenie:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta odp... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 18:35 Odpowiadam na pytanie dlaczego listonosz nie podejmuje próby rzeczywistegoi dostarczenia przesyłki np listu z Urzedu Skarbowego . Sa 2 przyczyny mianowicie 1. Wygoda listonosza i szybkośc jego pracy po co włazić na górę 10 pietrowgo bloku lepiej zostawić awizo. 2 Piniądze - poczta zarabia dodatkową kaśe na nieodebranych przesyłkach! Za każdy list który wraca z powrotem do tego urzędu skarbowego urząd płaci POczcie 1,40 zł za zwrot do nadawcy Nie wierzycie? Sprawdzcie to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bix dlaczego nie dzwoni z awizo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 18:36 Bo mowi otwarcie, ze na IV bez windy nie ma zamiaru wychodzic, ten od paczek tez i jeszcze z pyskiem skacze, ze nikt mu nie placi za wejscie na gore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex listonosz Najmniejszy rejon jaki miałem to 12 km pieszo IP: *.252.0.20.internetia.net.pl 23.03.12, 18:59 12 km bez pięter w bloku to najmniejszy rejon z buta dzień w dzień. Nie licząc pięter w bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex listonosz Zastanów się ile razy musi wejść na te twoje 4 pię IP: *.252.0.20.internetia.net.pl 23.03.12, 19:08 Po 2 dniach byście wymiękli. Najmniejszy rejon to 12 km do przejścia z obiążeniem. Torba waży do 30 km. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: Zastanów się ile razy musi wejść na te twoje 23.03.12, 19:11 To niech zmieni pracę. Zrozum człowieku, że problem warunków pracy, na jakie się zgodził to problem jego i jego pracodawcy. Klient oczekuje wykonania usługi zgodnie z zawartą umową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iom Re: Zastanów się ile razy musi wejść na te twoje IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.12, 11:16 Ja jako pracownik mam w 4 literach fakt że klient usługi oczekuje jej wykonania zgodnie z umową zawartą z moim pracodawca. To jest sprawa między klientem a moim pracodawcą. Mi za ekstra staranie się nikt ekstra nie płaci więc po co? I możesz sobie tupać nóżką ze złości ile chcesz a i tak mam cię w 4 literach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zastanów się ile razy musi wejść na te twoje IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.12, 20:56 Po pierwsze - jak coś może ważyć 30 kilometrów ? Po drugie - myślałeś że jak się najmujesz na listonosza to będziesz siedział za biurkiem i informował PT Klientów że mają przyjść i odebrać coś, co na nich czeka na poczcie ? Nająłeś się do roboty - to haruj, a jak się nie podoba, droga wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 "Nie rżnij glupa" (cytat z klasyka)... 24.03.12, 06:33 ...aż takim bałwanem być nie możesz: Gość portalu: Gość napisał(a): > jak coś może ważyć 30 kilometrów ? Napisano: 30 km, (a nie - kilometrów, jak złośliwie przeinaczyłe/aś, żeby Ci lepiej pasowało). Nigdy nie przytrafiła Ci się literówka? Odpowiedz Link Zgłoś
siw-y1 "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta odp... 23.03.12, 18:42 żadna odpowiedź nie jest odpowiedzią na postawione pytanie tylko obracanie kota za ogon i mówienie że masło jest maślane i niema w nim masła !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Czemu listonosz z awizo nigdy nie dzwoni? Poczt... 23.03.12, 18:43 Zdarzył i mi się taki przypadek. Przyszło mi się zatem pofatygować na pocztę, gdzie kierowniczka została przeze mnie poinformowana, że przy następnej próbie zostawienia awiza w skrzynce, chociaż domownicy na miejscu, po prostu oklepię listowego. I co powiecie ? CHYCIŁO ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex listonosz Strachy na Lachy IP: *.252.0.20.internetia.net.pl 23.03.12, 19:01 Strachy na Lachy Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Bohater "ustawił" kierowniczkę! WOW... 24.03.12, 06:41 lehoo napisała: > gdzie kierowniczka została przeze mnie poinformowana, że przy następnej próbie > zostawienia awiza w skrzynce, chociaż domownicy na miejscu, po prostu oklepię > listowego. I co powiecie ? CHYCIŁO ! Szkoda... Gdybyś zrealizował swoją groźbę, zapewne jeszcze byś siedział w ciupie i nie miał szansy udzielać się na Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: Bohater "ustawił" kierowniczkę! WOW... 29.03.12, 20:01 Oj tam, oj tam. Strzelenie dwóch, no, może trzech plaskaczy w ryjokę jeszcze nikomu krzywdy nie zrobiło. A zmiany, jakie zabieg opisany powyzej w psychice listowego uczynić może: wprost nie do przecenienia.Ha ! Można nawet zaryzykować, że bezcenne. Odpowiedz Link Zgłoś
martabg Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o 23.03.12, 18:48 Wynagrodzenie, nagrody, za coś, co jest ich obowiązkiem??? Miałam okazję pracować w Poczcie Niemieckiej. Oni twardo trzymają się zasady: zaufanie jest dobre, kontrola lepsza. Raz w miesiącu, niespodziewanie, na rewirach pojawiał sie kontroler. Za uchybienia, źle zabezpieczone przed deszczem przesyłki, niedostarczenie listu "bo za daleko, za wysoko", można było nie tylko dostać naganę, ale i stracić pracę. To bezczelność i nieróbstwo polskich listonoszy wystawia taką poczcie renomę. Nie popracowaliby za długo u zachodniego sąsiada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex listonosz Niech Poczta zapewni takie warunki pracy i płacy IP: *.252.0.20.internetia.net.pl 23.03.12, 19:05 Niech Poczta Polska zapewni takie warunki pracy jak niemiecka to będzie tak samo. Żadna przyjemność nosić torby po 30 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: Niech Poczta zapewni takie warunki pracy i pł 23.03.12, 19:08 Już Ci raz napisałem: to problem PP i jej pracowników, jakiej cholery mieszacie w to biednych ludzi, którzy muszą tracić czas stojąc w kolejkach jak za komuny? A kto mi zapłaci za tak stracony czas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient_2 Re: Niech Poczta zapewni takie warunki pracy i pł IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.12, 00:35 To jest zmartwienie poczty. Ja płacę za przesyłkę wraz z jej doreczeniem i nie interesuje mnie kto i jak ją doręczy. Może to być krasnoludek. Odpowiedz Link Zgłoś
martabg Re: Niech Poczta zapewni takie warunki pracy i pł 24.03.12, 08:49 Wiem, że to nie przyjemność, ale niemieckie rewiry mają po ok.1200 mieszkań, co drugi dzień dostajesz reklamy dla każdego, często różne katalogi, więc wiem, co to przemieszczać się z dużym obciążeniem. Ale po pierwsze, nikt nikogo do tej pracy nie zmusza, a po drugie za co ma być ta godna pensja,za te awiza? Może jednak odwotnie, najpierw porządnie i sumiennie pracować później o podwyżki krzyczeć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Niech Poczta zapewni takie warunki pracy i pł IP: *.acn.waw.pl 24.03.12, 23:14 Niech Niech Niech... to slowo w jezyku polskim powinno zostac zakazane. Jesli listonoszowi sie nie oplaca, bo ma tytul profesora, i znajdzie inna lepiej platna prace - to niech ja zmieni. Jesli poczta zatrudnia i nie kontroluje ludzi, to jest jej wina. BTW, myslisz ze jak dostana wiecej kasy to beda lepiej wykonywac swoja prace? Chyba kpisz. Tak jak gosc powiedzial, kontrole ze spec wydzialu do spraw utrzymania jakosci - i sie skonczy ich cwaniactwo, moze i nawet polubia swoja robote. "Niech" jeszcze kontrole sie przyjrza z jaka iloscia kasy wychodza na rewir, a z jaka wracaja.... tajemnica poliszynela jest to, ze jesli chcesz zeby dostarczano ci rente/emeryture/jakis przekaz pieniezny wprost do domu, to musisz oswoic poczciarza... dajac napiwek..... czyli koncowke. Odpowiedz Link Zgłoś
borlandziak Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o 23.03.12, 21:52 Nie mieszjmy w to poczty niemieckiej czy jakiejkolwiek z krajów cywilizowanych .... Tam pracownik pracuje i zarabia natomiast u nas tylko wyzysk i najlepiej zeby zaraz po osiagnieciu wieku emrytalnego do grobu.A juz idealem to byloby zejscie trakcie pracy. "niech zyje Polska" LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o IP: *.acn.waw.pl 24.03.12, 23:18 To jesli poczciarz malo zarabia, to niech sie zwolni i poszuka lepiej platnej pracy. Co to ma byc? Rodzac sie zawod zostal mu nadany? Jesli oszkuje bo malo zarabia, to myslisz ze nie bedzie oszukiwal gdy wiecej dostanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośc Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 18:12 Przyjdź i popracuj skoro uważasz ze takie luksusy nie masz pojęcia o tej pracy bo pewnie siedzisz w ławie i śpisz za to ci płacą, to uważasz że jest w porządku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hutas Czemu listonosz z awizo nigdy nie dzwoni? Poczt... IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.12, 18:49 Moja matula znalazła kiedyś awizo wypisane o godzinie 14:30. Była 13:00, poszła przy okazji zakupów na pocztę i odebrala paczkę o 14. Chwała Wam Dzielni Listonosze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex listonosz Może jeszcze loda ? IP: *.252.0.20.internetia.net.pl 23.03.12, 18:56 Życie zmusiło mnie żeby pracować jako listonosz kiedyś. Proponuję się przyjąć wszystkim krytykom na parę miesiecy. Przy takiej ilości przesyłek trudno stać pół godziny przy drzwiach. Kiedy będziecie pracować dzień w dzień dłużej niż 8 godzin bo za tyle macie płacone to zmieni się punkt widzenia. Popracujecie w grudniu,s tyczniu po 14 godzin to będzie wam się chciało rzygać za 300 Zł. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: Może jeszcze loda ? 23.03.12, 19:07 To trzeba było iść na budowę. Tam pracują i nie narzekają. Ja mam gdzieś układ, jaki ma listonosz ze swoim pracodawcą. Fruwa mi to i wisi kalafiorem. Listonosz ma obowiązek próbować doręczyć przesyłkę i już. Za to zapłacił nadawca, a ja jako odbiorca tego oczekuję. Miej pretensje do PP, że ustala takie rejony albo, że mało płaci. Podpisałeś umowę o pracę będąc świadomym tego, jakie są obowiązki, to masz się z nich wywiązywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex listonosz Podpisałem umowę na normalną pracę IP: *.252.0.20.internetia.net.pl 23.03.12, 19:15 Podpisałem umowę na normalną pracę bo musiałem a nie na 12 godzin albo więcej. Ciekawe kiedy życie cię zmusi żebyś pracował za marne grosze. Niech ci kalafior wisi dalej. Poporacowałbyś tydzień to byś zmienił zdanie. I tylko nie pisz że trzeba było się uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: Podpisałem umowę na normalną pracę 23.03.12, 19:30 Nie napiszę. Ja też pracuję i też czasem muszę pracować więcej niż etatowe 8 godzin. Co nie zmienia faktu, że problem na linii pracodawca - pracownik nie ma prawa być przenoszony na klienta. Klient ma prawo oczekiwać wykonania usługi zgodnie z regulaminem - problem na linii pracownik (listonosz) - pracodawca (PP) nie musi go interesować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Podpisałem umowę na normalną pracę IP: *.internetia.net.pl 23.03.12, 20:05 Więc pretensje do tego kto za to odpowiada. Bo napewno nie szeregowy listonosz tylko jakiś przełożony zza biurka. Dlaczego w tym kraju to zwykły robol, który zasuwa na innych i za innych musi być winien bałaganu, który tworzą ludzie siedzący za biureczkiem i pijący kawkę? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Podpisałem umowę na normalną pracę 24.03.12, 06:50 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Więc pretensje do tego kto za to odpowiada. Bo napewno nie szeregowy listonosz > tylko jakiś przełożony zza biurka. Dlaczego w tym kraju to zwykły robol, który > zasuwa na innych i za innych musi być winien bałaganu, który tworzą ludzie siedzący > za biureczkiem i pijący kawkę? Bo z tymi ostatnimi, klient - z oczywistych powodów - nie ma do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szatnista Jesli placa za malo - to zrezygnuj, tyle ... IP: *.net.upcbroadband.cz 24.03.12, 14:43 Jakby listonosze rezygnowali bo roznoszenie listow "i przesylek" sie nie oplaca ze wzgledu na marne wynagrodzenie - to by placili wiecej bo jak inaczej dostarcza te paczki? Moze musieli by dostosowac pensje innym pracownikom, moze musieli by podniesc ceny o jakis grosz - ale podwyzszyc by musieli, bo bez listonoszy nikt by tych paczek nie rozniosl ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Jesli placa za malo - to zrezygnuj, tyle ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.12, 10:51 Problem w tym że ludzie którzy pracują jako listonosze muszą jakoś zarabiać na utrzymanie a o inną pracę trudno więc trzymają się tego co mają. Tak samo jak w innych zawodach które są na granicy opłacalności wykonywania: kaiserzy, pracownicy marketów, stacji benzynowych, lokali gastronomicznych typu fast food. Gdybyśmy żyli w państwie gdzie zmiana pracy na inną nie byłaby problemem to poczta już dawno padłaby z braku pracowników. Zresztą spójrzcie jacy ludzie pracują w takich zawodach w krajach zachodniej cywilizacji: imigranci i studenci. Najczęściej jest to tak zwana pierwsza i raczej dorywcza praca a nie sposób na utrzymanie rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Może jeszcze loda ? IP: *.internetia.net.pl 23.03.12, 20:03 Ty masz gdzieś układ pomiędzy pracodawcą a nim, a listonosz ma gdzieś układ między tobą a jego pracodawcą. Z niewolnika nie ma dobrego pracownika, jeśli listonoszowi zapewni się godziwe wynagrodzenie i warunki pracy to i będzie się starał. Nie wina listonosza że bałagan w firmie. W moim miasteczku jest 4 listonoszy. Jeden od kilku miesięcy choruje. Przełożeni do dziś nie pomyśleli aby poszukać kogoś na jego zastępstwo. Znajomy listonosz narzeka że musi przez to pracować dodatkowe kilka godzin dziennie. Nie dziwię mu się bo nikt nie ma ochoty pracować za więcej niż ma zapłacone. Póki co przynosi przesyłki nawet na II piętro, ale jeszcze trochę takiego traktowania i pewnie będzie następny któremu taka praca i takie traktowanie przez przełożonych będzie wisieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rocco SIffredi The postman always cum twice IP: *.homenett.pl 23.03.12, 18:57 Listonosz zawsze dochodzi dwa razy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: The postman always cum twice IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.12, 07:36 Listonosz zawsze puka dwa razy Odpowiedz Link Zgłoś
stefankawalec Czemu listonosz z awizo nigdy nie dzwoni? Poczt... 23.03.12, 19:04 A ja od pewnego czasu nie mam najmniejszych zastrzeżeń do Poczty. Jak jestem w domu, to listonosz ZAWSZE dzwoni. Przesyłki kurierskie dostarczane na czas i ZAWSZE z uprzedzeniem telefonicznym. Panie na poczcie miłe i przyjazne. Fakt, że to obrzeża Krakowa, budynki raczej parterowe, a poczta mała i wszyscy się znają. Co nie zmienia, że jakość usług Poczty wzrosła niepomiernie. I z tego bardzo się cieszę. A i ceny mają dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Jak miło! 24.03.12, 06:56 stefankawalec napisał: > A ja od pewnego czasu nie mam najmniejszych zastrzeżeń do Poczty. To tak samo jak ja. > Jak jestem w > domu, to listonosz ZAWSZE dzwoni. Przesyłki kurierskie dostarczane na czas i ZAWSZE > z uprzedzeniem telefonicznym. Panie na poczcie miłe i przyjazne. A już myślałam, że to ja, albo moja poczta (we Wrocławiu) jesteśmy nienormalne... Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Nie mogę się doczekać.... 23.03.12, 19:04 ... kiedy w końcu zaorają tego giganta rodem z PRL. Uwolnić usługi pocztowe, przestać dopłacać do PP i temat się sam rozwiąże. Do tego ta fatalna organizacja pracy, informatyzacja wołająca o pomstę do nieba, do tego jeszcze zakres artykułów dostępnych na poczcie: od kalendarzy, przez znicze, po pościel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex listonosz Poczekaj jak będziesz jezdził 20 km na pocztę. IP: *.252.0.20.internetia.net.pl 23.03.12, 19:18 Listonosze doskonale wiedzą to co ty. Ale to nie zależy od nich tylko od dyrektorów przywiezionych w teczkach. Sami to wiedzą że organizacja jest fatalna. Ale nic nie mogą poradzić. A jak myślisz że Inpost otworzy placówkę z Zadupiu Dolnym to się myslisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Nie mogę się doczekać.... IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 24.03.12, 10:10 Przeciez to wlasnie proby maksymalnej komercjalizacji poczty sprowadzily do niej kalendarze, czasopisma i inne bzdety. Wiele zalezy tez od organizacji pracy. Jesli moge, unikam swojej poczty na osiedlu. Odbieranie przesylek trwa tam niesamowicie dlugo, miedzy innymi poniewaz maja klientow biznesowych, ktorzy przywoza po 10 przesylek, ktore pani musi zwazyc i od reki okleic znaczkami. O emerytach, juz nie wspomne, ale to moge akurat przebolec. Za to lubie chodzic na jedna z poczt glownych. Szybko, milo sprawnie i kompetentnie. A jak chcesz zobaczyc, jak wyglada deregulacja rynku pocztowego, to wpadnij do Frankfurtu nad Odra. Tam poczta glowna wyglada jak papierniczy. W calym miescie sa chyba cale trzy filie. Jesli myslisz, ze po calkowitej deregulacji rynku komus bedzie sie chcialo dostarczac listy do majacych po parenascie domow wioch, to gratuluje naiwnosci i glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z małej wioch Re: Nie mogę się doczekać.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.12, 10:35 Dziwne. Firmy kurierskie jakoś dostarczają przesyłki do małych wioch po kilka domów. I płaczu nie ma. Poczta Polska w takiej formie jak dzisiaj to relikt. Dla mnie osobiście mogłaby nie istnieć i nawet bym tego nie zauważył. Wszystkie rachunki dostaje elektronicznie na skrzynkę email. Zwrot podatku na konto. Rachunki płacę online. Kartek świątecznych nie wysyłam. Nawet PIT wysyłam elektronicznie. Jak zamawiam cokolwiek ze sklepu internetowego to biorę przesyłkę kurierską (niewiele droższa od usług poczty) a jeśli zamawiam jakąś drobnicę z allegro to czekam aż się uzbiera kilka przesyłek, dopiero wsiadam w auto i jadę do poczty oddalonej 10km... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella96 Strajk? IP: 195.82.180.* 23.03.12, 19:10 Wysłanie jednej paczki to męczarnia - ważenie, mierzenie, oznaczanie, naklejanie, stukanie w komputer, wpisywanie kodu, ponowne stukanie w komputer, potem przepisywanie do jednego kajeciku, drugiego, trzeciego wreszcie po ok. 20 min. płacę 11zł za przesyłkę. Wniosek? Przychód brutto tego okienka wynosi 33zł / h - to raczej nie starczy na pensję dwóch osób, nie mówiąc o pozostałych kosztach. Ilekroć przychodzę na pocztę coś załatwić mam nieodparte wrażenie, że pracownicy Poczty Polskiej prowadzą strajk włoski. Pozdrawiam, P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fly Czemu listonosz z awizo nigdy nie dzwoni? Poczt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.12, 19:12 Pocztą zarządzają idioci. Przy odbiorze listu pani drukuje dokumenty, Przesyłki szuka w kilku koszach. Nie ma podstawowych urządzeń. Panie szukają listów czasami na kolanach. Z kilku okienek czynna jest najwyżej połowa. To nie wina Tych Ludzi, tylko zarządu, który się zmienia wraz ze zmianą ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Dobra groźba 23.03.12, 19:12 którą ostatnio usłyszałem, brzmiała: "Bo CI polecony wyślę". Tyle w tym temacie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
prababka44 Czemu listonosz z awizo nigdy nie dzwoni? Poczt... 23.03.12, 19:13 Mieszkam w woj.łodzkim.Czekałam na lekką paczke wysłaną z Holandii 17-go lutego br. Dzisiaj dostałam awizo , wiec poszłam na pocztę.Odebrałam paczke (55 dkg-odzież) z dwoma stempelkami "AWIZOWANO POWTORNIE" i przepakowywaną gdzies po drodze. Rozjechana koperta wewnetrzna i zalepiona szarą tasmą pakową. Dołączoną pocztówke z kilkoma słowami wcięło. Nawet nie zamierzam interweniowac... Bo po co ? Kilka dni temu dostałam też stamtąd rozlepiony list ( ksero artykułu z Angory ). Szkoda komentować.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: listonosz...jeszcz Czemu listonosz z awizo nigdy nie dzwoni? Poczt... IP: *.microchip.net.pl 23.03.12, 19:16 A jak to jest z awizowaniem listów polecnych o dużych rozmiarach, takich które nie mieszczą sie w torbie doręczyciela? Może pan rzecznik powie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Ja powiem! 24.03.12, 07:02 Gość portalu: listonosz...jeszcz napisał(a): > A jak to jest z awizowaniem listów polecnych o dużych rozmiarach, takich które > nie mieszczą sie w torbie doręczyciela? Może pan rzecznik powie coś na ten temat? Może nosić w zębach... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ji zmieni się już niedługo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 19:17 01.01.2013 ktos zagrabi grabkami kupkę tego co zostanie po poczcie jak im się skończą preferencje na dostarcanie przesyłek listowych firma padnie po trzech miesiącach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neith Czemu listonosz z awizo nigdy nie dzwoni? Poczt... IP: 217.8.186.* 23.03.12, 19:27 "Zgłoszenie przez Klienta faktu pozostawienia przez listonosza zawiadomienia (awiza), bez podjęcia próby doręczenia przesyłki, jest odstępstwem od ustalonych zasad doręczania." Chciałabym poznać te ustalone zasady doręczania przesyłek, aby nie popełniać odstępstw, jakimi są m.in. zgłaszanie rzeczonej sytuacji z awizo. Bo to wynika z tego zdania - że to Klient dopuścił się tego odstępstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nadstulejnik_etatowy Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o 23.03.12, 19:37 Pracuję w UP i prawda jest taka, że większość pracowników posiada krewnych na urzędzie, do tego ludzie z tych samych rodzin zasilają inne pobliskie urzędy (np ZUS). Ostatnio dochodzę do przekonania, że jest to norma w skali całego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: "Zmieni się podejście do Klientów" - Poczta o IP: *.zabrze.vectranet.pl 24.03.12, 14:53 Na poczcie pracuja rodziny jestem obslugiwana z laski i patrza na mnie z gory jakbym ja cos od nich chciala zwracaja sie opryskliwie to bylo zawsze.Te panie zapominaja ze sa w pracy a za prace placa,a jak sie nie godza to na bezrobotne.Chetnych nie brakuje ale to nie wina pracownika bo od tego jest kierownik ktory nie reaguje to wlasnie jeszcze stary system. Odpowiedz Link Zgłoś