Gość: buba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 07:34 No cóż. Skoro polskie zarobki (pomijając listę 100 najbogatszych...)pozwalają jedynie na niemieckie starocie? Cieszmy się dopóki w ogóle na coś pozwalaja! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gagarin o droge pytam IP: *.102-131-66.mc.videotron.ca 02.07.04, 16:43 a po czym toto bedzie jezdzilo? Smigielko do d_py i udawac helikopter bo drogi juz sa zakorkowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: o droge pytam IP: 212.14.48.* 05.07.04, 08:30 Po twojej złodziejskiej posesji!!!!!!!!!!!!!! Złodzieju! Nie martw się o nich martw się o swoją dupe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: Polacy masowo ściągają używane samochody IP: 212.14.48.* 05.07.04, 08:27 A co chcielibyście aby w samochodach jeżdziło tylko 25% obywateli a reszta komunikacją miejską? I bardzo dobrze że jest możliwość sprowadzenia tanio auta skoro cena nowego auta do zarobków pracownika najemnego jest taka że nigdy nie mógłbym kupić nowego bo wszystko idzie na życie. Władza niech się martwi jak wybudowac nowe drogi aby samochody mogłe jeżdzić.Problemem polski nie jest nadmiar samochodów ale brak dobrych dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
greg3001 Re: Polacy masowo ściągają używane samochody 05.07.04, 13:39 moze ktos mi powie ile trzeba miec zeby sciagnac jakies 8 letnie dobre autko z Niemiec i ile kosztują opłaty w Polsce aby taki pojazd zarejastrowac, ubezpieczyc, zrobic przegląd itd., itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań My nie sprowadzamy złomu!!!! IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 08:41 Samochód 10 lat jezdrzący po niemieckich drogach jest w 2 razy lepszym stanie technicznym niż 5 letni jezdrzący po polskich! Wiec prosze nie pisac ze sciagamy złom, bo złom to jest Polska, politycy-złodzieje i to że osoba która napiszała ten artykuł zarabia tyle, że ją stać na nowy samochód! Wiec może niech się zajmnie czymś innym, niech najlepiej powchodzi jakiemuś politykowi w dupę. Politykom to się nie podoba, bo na tym nie zarobią, tzn. nie bedą mieć skąd już kraść! Najchętniej wyprowadził bym się z tego kraju egocentryków, złodzieji, lekomanów, dewotek i idiotów. Już wole mieszkać wśród ćpunów i pedałów, niż w takim dnie jak Polska [pisząc Polska mam na myśli obecnie żyjących Polaków, bo historia Polski jest jedyną rzeczą z której jestem dumny] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: My nie sprowadzamy złomu!!!! IP: 62.87.161.* 05.07.04, 10:17 Masz rację, ale zapominasz o jednej bardzo istotnej rzeczy - gros sprowadzanych aut to powypadkowe, klepane następnie w polskich garażach i wypuszczane na drogi. Uważasz, że to nie jest złom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań Re: My nie sprowadzamy złomu!!!! IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 11:49 A myślisz że w Polsce ludzie się nie rozbijają samochodami?!?! Poza tym zepsute zawieszenie jest najwiekszym niebezpieczenstwem, chyba nie musze mowic dlaczego. Swoja droga kumpel kupił Forda Mondero 1.8 DOHC 94' za 12.000zł z Holandii, bezwypadkowy, na gaz [i nie takie głowno co w Polsce zakładają na 1000zł, tylko ałtomatyczny, który sam się włącza przy 3000 obrotach/min] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: My nie sprowadzamy - sorry IP: 192.109.150.* 05.07.04, 16:34 ale mondeo, czy merol z 94 roku to jest techniczny dinosaur, i inaczej niz zlomem tego nazwac nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berkanan Re: My nie sprowadzamy - sorry IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.04, 17:51 mąż sprowadził sobie 15 letnie Volvo, ale nadal mamy 18 letniego malucha...ktoś mówił o dinosaurach?? Volvo kosztowało 4 tysPLN plus nowy lakier i zwyczajowe naprawy "używek" olej i takie tam ...nowszy maluch kosztował by nas podobnie...a Volvo740jest boskie-po prostu szok kulturowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: celnik Re: My nie sprowadzamy - sorry IP: *.marsoft.com.pl / 62.233.189.* 05.07.04, 21:55 dinosaur to ty jesteś ( może wiekiem nie ale myślenie gadów )na polskie warunki to prawie jak nowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.smigly Re: My nie sprowadzamy - sorry IP: *.chcgilgm.covad.net 15.07.04, 19:06 a ja kupilem sobie rocznego maybacha. mozecie do mnie strzelac kaczorki...mam was w nosie...trzeba sie modlic i nie jezdzic po pijaku, a macie szanse na wysluchanie i kupno takiego samego "dzionka".... zdrowasch klepajta everyday.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drapson Re: My nie sprowadzamy złomu!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 16:08 pojechalem - kupilem super auto!!!! - i zapewniam, ze to nie tona zlomu!!!! - na przegladzie stan b.dobry, a auto ma 13 lat!!!! - hamulce - na przegldzie po zachamowaniu auto wyskoczyBo z rolek, przewody hamulcowe - ideal!!!, opony - jescze z tzw. kolcami itd....... - bylem na kilkunastu placach - i na tych placach nie bylo zlomów.... (moze kilka, ale nie bylo na nich kupca!!!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: My nie sprowadzamy złomu!!!! IP: *.stacje.agora.pl 16.07.04, 15:55 Ponieważ wywołano mnie do odpowiedzi to informuję, że jestem właścicielem 22 letniej Zastawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: Polacy masowo ściągają używane samochody IP: 62.233.189.* 05.07.04, 08:53 Jestesmy tak jak przewidziano UBODZY KREWNI w UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erich Re: Polacy masowo ściągają używane samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 09:01 Sam od paru lat jezdze dobrym zachodnim samochodem sredniej klasy kupionym z Polsce, ale ciesze sie ze mozna w koncu przywiezc z zachodu samochod za normalne pieniadze, bo w koncu ludzie poprzesiadaja sie ze smierdzacych maluchow i kopcacych Volkswagenow z 20 letnim stazem na auta, chocby 10cio letnie, ktore sa o wiele bardziej komfortowe i bezpieczne. Kazdy kto pisze o zlomie, ten chyba nie widzi tego co dotad jezdzilo po Polsce. Ludzie kupujcie, zmieniajcie auta na lepsze i badzcie szczesliwi. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marketing Re: Polacy masowo ściągają używane samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 09:04 Wyborcza i pozostała prasa nie zarobi na reklamach. Dealerzy przywitali nas w UE podwyżkami cen i grubymi portfelami zamówień reklamowych. Prywatni importerzy nie wykupią całostronicowych reklam w prasie i stąd to bicie na alarm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokos Re: kupiłbym nowy IP: *.pl / 213.155.191.* 05.07.04, 09:19 czy ktoś może powiedzieć gdzie kupić nowy samochód poniżej 5000euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norge Wolę mieć VW z klimą niż CCento!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.94.200.* 05.07.04, 09:54 Jasne, samochody z zachodu: złom, Polonezy Fiaty 126 i 125 OK! Bravo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serekm Jaki złom IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 05.07.04, 10:47 Witam. Jaki złom?? Owszem sa sprowadzane rozne auta.Ale jak widze co sprowadzaja ludzie (na wschod od wawy) - to sa bardzo ladne i zadbane auta!!!I to za normalne pieniadze.Sam zamierzam taki sprowadzic lub kupic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaki złom?? Re: Polacy masowo ściągają używane samochody IP: *.rybnik.sdi.tpnet.pl 05.07.04, 13:27 "Prawdziwy boom na złom na polskich drogach dopiero przed nami." - chyba autorowi troszke sie pomieszało - teraz nastały czasy kiedy złom zejdzie z dróg te potworki 126, 125, polonezy wyginą jak mamuty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Niemcy masowo sprowadzają polskie krowy IP: *.ssk.com.pl 05.07.04, 13:58 Z tego samego powodu co my od nich samochody :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Podniesc ceny krow dla Niemcow :) IP: *.158.42.220.Dial1.Chicago1.Level3.net 05.07.04, 14:08 niech beda tansze od zachodnich o 5% a nie 75%. Podnioslbym tez ceny ziemi, specjalnie dla naszych nowych"przyjaciol" zza Odry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxymili Re: Podniesc ceny krow dla Niemcow :) IP: *.css.pl / 83.238.11.* 05.07.04, 14:46 a może jednak w zjednoczonej Europie nie ma centralnego sterownia i ceny ustala rynek? Czy się pomyliłem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Polska bieda IP: *.158.42.220.Dial1.Chicago1.Level3.net 05.07.04, 14:04 Czy to jest dziwne ze w kraju gdzie przecietny dorosly (z rodzina) zarabia mniej na miesiac niz w USA 16 -latek na tydzien w McDonald's...kupuje zlom.. A ceny w Polsce sa zblizone, albo jak w przypadku bezyny 10 krotnie wyzsze biorac pod uwage Polskie zarobki. I dziwic sie ze ludzie emigruja z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek POLSKA GLUPOTA I WARCHOLSTWO IP: *.158.42.220.Dial1.Chicago1.Level3.net 05.07.04, 14:26 jest przyczyna tego stanu rzeczy. Dlaczego nasi sasiedzi za miedzy; Niemcy tez kraj srodkowo-europejski nie zwalal winy na swoje polozenie i jakos zadziej byl najezdzany przez sasiadow? Teraz jest europejskim i swiatowym potentatem w produkcji samochodow, a Polacy jezdza niemieckimi odpadami. Tak, to Polska glupota i warcholstwo doprowadzilo do tragicznej pozycji Polski i tak wszechobecnej biedy. Polak zawsze kombinowal zeby okrasc wlasne panstwo, i chodzil zawsze pijany zamiast myslec jak zabezpieczyc sie przed najezdzcami a potem przed konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: machiavelli Re: POLSKA GLUPOTA I WARCHOLSTWO IP: *.css.pl / 83.238.11.* 05.07.04, 14:49 E-tam, nie gadaj, przecież mamy super renty dla zdrowych i inne świetne rzeczy, których nawet Niemcy nie mają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracuś Re: POLSKA GLUPOTA I WARCHOLSTWO IP: *.vq.pl / *.vq.pl 05.07.04, 18:47 Co ty chcesz od Narodu Polskiego. Spójrz na tych ludków co rządzą Naszym Państwem. Jak będziesz im ufał i polegał na nich to zaraz będziesz "głodny i chłodny". Pierwszy przykład z brzego dotyczący tego "złomu" z zachodu. W maju sprowadzono ok. 47.ooo samochodów. Te samochody wjechały do Polski na niemieckich , tymczasowych tablicach i ich obowiązkowym ubezpieczeniu / żółte lub czerwone/ w cenie ok. EUR 100,-/ sztukę. Czyli u Niemców , w maju nasze głomby z rzadu pozwoliły zostawić ok EUR 4.700.00,- bo MY POLACY WE WŁASNYM KRAJU NIE MOŻEMY SPRAWNIE ZAŁATWIĆ POLSKICH TABLIC NA PRZEJAZD Z NIEMIEC DO POLSKI. Te głomby nic nie potrafią przypilnować. Ani produkcji w kraju ani nawet tego żeby Polacy zostawiali ciężko zarobione pieniądze w Polsce za Polskie tablice . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Polacy masowo ściągają używane samochody IP: *.mofnet.gov.pl 05.07.04, 15:22 no cóż- Polak zawsze głupi jest. ale nie miejmy potem pretensji że jest brudne powietrze i tyle wypadków. rzeczywiście - Polska złomem stoi. no i dobrze! zawsze lubiliśmy żyć w syfie! miłego dnia! zibi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej a straszyli podwyzkami cen samochodow IP: *.shape.nato.int 05.07.04, 15:23 no i co? gdzie sa te wszystkie dziennikarzyny co straszyly narod ze po wejsciu do UE to ceny samochodow wzrosna? Do dzisiaj kupa ludu stoi po samochod w kolejkach bo sie zapisali na nowy bo bedzie drozej. Media robia z narodu idiot.... Ludzie macie przyklad - uczcie sie - zadnbego wzrostu cen - wrecz przeciwnie - popyt na uzywane zabije popyt na nowe - i beda musieli konkurowac ze starymi - czymi ceny na nowe tez spadna. Eksperci samochodowi - od siedmiu bolesci, naganiacze a na bazar albo kury szczac prowadzac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kd Re: a straszyli podwyzkami cen samochodow IP: 212.160.152.* 05.07.04, 16:09 samochody nowe nie moga podrozec, poniewaz "przyjaciele" z zachodu, masowo je u nas kupuja i sprzedaja tam, to po pierwsze, potem je rozwalają, mechanicy (polscy) zatrudnieniu u niemców, tam je klepią , a my je sprowadzamy, to jest czysty zarobek, polecam odwiedzic takie strony jak www.autogenial.de lub www.daz24.de tam mozecie sobie Państwo pooglądac co jeszcze zostało, osobiscie kupiłem dwa "złomy", jeden z 95roku drugi z 97roku, i w porównaniu do tego co sie sprzedaje w polskich autosalonach, to moje"złomy" zostawiaja 2ślady , a nie 4, i całkiem miło sie nimi jeździ. Polecam. Fakt polskie 126 i 125 nawet 10 letnie, to dopiero zagrozenie bezpieczeństwa. Ale nik na to tak nie patrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbych Re: a straszyli podwyzkami cen samochodow IP: 62.233.242.* 05.07.04, 18:56 Nie byłbym tego taki pewien, porównaj sobie ceny analogicznych modeli w roku 1999 z cenami dziś. Koncerny podniosą ceny bo wolą mniej sprzedać w Polsce, a więcej na zachodzie, gdzie ludzie bardziej dziani co wszyscy tu zauważyli. Obniżając ceny nowych samochodów narazają się na reexport do starych krajów UE, dlatego nowe na pewno nie stanieją. Wiem co piszę, bo przez kilka lat handlowałem nowymi samochodami. Czasem warto posłuchać ekspertów, oczywiście nie wszystkich. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drapson Re: Polacy masowo ściągają używane samochody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 16:03 ma racje buba - gdyby moje zarobki pozwalalyby na kupno auta w salonie - zrobilbym to, a tak pojechalem i przywiozlem sobie super autko za niewielkie pieniadze...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubajaw A co z oplata rejestracyjna? IP: *.zdv.Uni-Mainz.DE 05.07.04, 16:12 Tuz przed 1 Maja straszono jakimis oplatami rejestracyjnymi. Czy ktos wie jak to wyglada obecnie i jak bedzie w najblizszej przyszlosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drapson Re: A co z oplata rejestracyjna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 16:17 ja rejestrowalem w czercu i koszt z kart pojazdu = 638zl + 38 w lipcu jak bedzie twardy dowod Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubajaw Dziekuje! A co to takiego ten twardy dowod? IP: *.zdv.Uni-Mainz.DE 05.07.04, 17:55 Czyli w lipcu i pozniej bez wzgledu na wiek samochodu rejestracja sprowadzonego z Niemiec samochodu bedzie kosztowala 638 + 38 = 676? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nd Re: Polacy masowo ściągają używane samochody IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 16:25 Ludzie,przecież duży odsetek sprowadzanych aut, to auta nowe- 2, 3 -latki, na takie bowiem jest najmniejsza akcyza. Nie rozumiem po jaką cholerę znowu przyczepiać łatkę "złom" do wszystkiego co nie zostało zakupione w krajowych salonach daewoo.Kto ma w tym interes? nie wiem. Wiem natomiast,że złom to ogromna ilość aut z których przesiedli się Polacy do dziesięcioletnich golfów. Fajnie, że nastały wreszcie czasy, gdzie 10-letnie auto z Niemiec to nie luksus. "Złom z Zachodu?"-Obłudna gadanina. A co dzieje się z autem zarejestrowanym w Polsce, które uległo ciężkiemu wypadkowi? Czy zostaje ono raz na zawsze wycofane z "obiegu?" Otóż nie!!! wraca ono na Polskie drogi!!! Proszę zauważyc co dzieje sie z totalnymi rozwałkami z placów ubezpieczycieli w Polsce.Auta które w Niemczech nie wróciłyby do sprzedaży tylko powędrwały do hutniczego pieca, u nas są sprzedawane na licytacjach polskim blacharzom i majsterklepkom, którzy przywracaja je do życia i sprzedają jako auto "kupione od krajowego dealera, serwisowane itp itd" Jeżeli ktoś faktycznie chce walczyć ze złomem na polskich drogach niech weźmie i zrobi porządek z parkingami ubezpieczycieli i sprzedażą aut powypadkowych w Polsce.Jezu jak ja nie lubie obłudnej gadaniny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcbet Re: Polacy masowo ściągają używane samochody IP: 172.28.30.* 05.07.04, 16:38 Bo dziennikarz zapomial o jednej rzeczy - Co innego auto sprowadzone z zachodu, nawet stare a co innego rozbitek, z ktorego polscy cwaniaczkowie zrobia autko! To nie piszcie ze do kraju leci zlom (bo 10latki nie sa takie zle jak 5 letnie polonezy), tylko kurna napiszcie, zeby POLICJA SIE WZIELA ZA DUPSKA OSZUSTOW, ktorzy zbieraja dwa rozbitki i kleca jednego do kupy!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Ciekawe jak wzrosnie liczba wypadków IP: 192.109.150.* 05.07.04, 16:36 po zarejestrowaniu tych wszystkich "10 letnich-nówek" z zachodu, które odpadly na tamtejszych kontrolach technicznych ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracuś a na tablicach zarabiają Niemcy IP: *.vq.pl / *.vq.pl 05.07.04, 18:28 tak się zastanawiam ....... . Te wszystkie samochody wjeżdżają do naszej Polski na tymczasowych tablicach niemieckich /tzw czerwonych lub żółtych/ jedna tablica z obowiązkowym niemieckim ubezpieczeniem kosztuje ok. EUR 50,-/ żółta/ lub ok EUR 100,-/ czerwona/ . Ja się pytam , dlaczego nasze głomby kapuściane , które rządzą naszym krajem nie pozwalają wydawać nasze Polskie tablice na przejazd z Niemiec do Polski. Straciliśmy w maju b.r. na rzecz Niemców ok. EUR 4.700.000,- . A dzieci w Polsce są głodne itd. a pieniądze leżą na ulicy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Polacy masowo ściągają używane samochody IP: *.euronet.net.pl 05.07.04, 20:46 ja też kupiłam stare auto i jestem szczęśliwa . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio rencista Re: Polacy masowo ściągają używane samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 21:08 Takie sprowadzanie wyjdzie wszystkim na dobre. Pamiętam kolorowe telewizory /SONY /tylko dla prominentów na talony 1977r.Jeździły syreny w-wy maluchy ,dzisiaj się można dziwić jakie to telewizory sprowadzane były ze wschodu,uważam że lepiej z bogatszego kraju coś przywieź niż w biednym kupić.Te nowe auta to tylko plastik i tworzywo łatwizna produkcji,jeszcze kilka lat temu produkowane auta to przyjemne egzemplaże chrom metal ocynk wykonanie solidność.Pomału przekonują się kupujący nowe auta z salonu,ale to tylko jest widoczne dopiero przy naprawie plastikowych zabawek po 50 a nawet po 100 tyś.Na prawdziwe auta już się nie doczekamy pozdrawiam wszystkich użytkowników starych pożądnych i zadbanych aut. Odpowiedz Link Zgłoś