Dodaj do ulubionych

WYBORCZA CHAMIEJE

IP: *.in-addr.btopenworld.com 21.05.05, 11:08
Dzis glowna wiadomosc na pierwszej stronie opatrzona tytulem:
CASTRO MA EUROPE GDZIES.
Czemu nie odrazu
CASTRO MA EUROPE W DUPIE.
Zapewne i taki tytul niedlugo sie w GW pojawi.
Gdzie indziej - doniesienie o pogrozkakch na zycie, jakie otrzymuje prof,
Maria Szyszkowska opatrzono wdziecznym naglowkiem: Kto dybie na Szyszkowska?
I jest tego coraz wiecej, coraz czesciej.
Czy Wyborcza uznala, ze zdobywanie czytelnikow polega na rozmowie z nimi
jezykiem spod budki z piwem?
Nie mowiac juz o tym, ze na pierwszwj stronie przynajmniej zameiszcza sie na
ogol informacje, a dopiero potem komentarz, a nie cos co nie jest ani jednym,
ani drugim.
Gazeto, ja protestuje. Ja wstydze sie ciebie czytac w autobusie.
Obserwuj wątek
    • dr.kidler Re: WYBORCZA CHAMIEJE 21.05.05, 11:28
      Gość portalu: Buba napisał(a):

(...)
      > Czy Wyborcza uznala, ze zdobywanie czytelnikow polega na rozmowie z nimi
      > jezykiem spod budki z piwem?

To znaczy...., zalezy!
      Ale podejrzewam ze oni chca zachecic do czytelnictwa sluchaczy Radia Maryja.
    • zdany Re: WYBORCZA CHAMIEJE 21.05.05, 14:31
      a ja uwazam (wrecz jestem pewien) ze autor tytulu chcial w ten dosadny sposob
      zwrocic uwage europy na to, co sie dzieje na kubie, bo inne mozliwosci chyba juz
      sie wyczerpaly. otoz kuba ma europe gdzies i ze wzajemnoscia, niestety.
      • dziedzicznacytadelafinansjery Re: WYBORCZA CHAMIEJE 21.05.05, 16:17
        zdany napisał:

> a ja uwazam (wrecz jestem pewien) ze autor tytulu chcial w ten dosadny sposob
        > zwrocic uwage europy na to, co sie dzieje na kubie, bo inne mozliwosci chyba ju
        > z
        > sie wyczerpaly. otoz kuba ma europe gdzies i ze wzajemnoscia, niestety.

Genialne! Cały świast rozpocznie serwisy informacyjne od drastycznego w swej
        wymowie tytułu z Gazety Wyborczej. To jest po prostu szmatławienie, podytkowane
        tym, że najgorsza szmata na rynku mediów polskojezycznych ma znaczącą wiekszą
        sprzedaż i "etos inteligencki" musimy zakopać w ogródku, bo musimy się ścigać z
        pisemkiem, które znacznie lepiej odpowiada zainteresowaniom i potrzebom naszego
        społeczeństwa.
        • zdany Re: WYBORCZA CHAMIEJE 21.05.05, 16:32
          ??????? oni ci cos zrobili ci z tej wyborczej? cos zlego? chcesz o tym opowiedziec?
    • Gość: Buba Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.in-addr.btopenworld.com 21.05.05, 19:04
      Jesli Wyborcza oburza sie ( a czasami sie oburza) na brutlaizacje zycia
      publicznego, to powinna sama uwazac na jezyk jakim sie zwraca do czytelnika.
      Mnie nie razi, kiedy widze brutalny jezyk na lamach tygodnika "Nie", bo to sie
      miesci w ramach konwencji calego pisma. To jest OK.
      Ale tez ja z tygodnikiem Nie nie jezdze transportem publucznym. "Nie" jest do
      obejrzenia i przeczytania w prywatnosci domu.
      Ale kiedy sie wstydze wyjsc z Wyborcza do parku, to juz jest cos nowego. I
      niestety, jak powiadam, jest to coraz czestsze na lamach tego dziennika.
      "Castro ma Europe gdzies" nie jest cool. Jest brakiem manier. Call me old-
      fashioned... Chcialabym aby moj protest dotarl do redaktora dyzurnego. |Ale w
      to nie wierze.
      • dr.kidler Re: WYBORCZA CHAMIEJE 21.05.05, 19:37
        > Ale kiedy sie wstydze wyjsc z Wyborcza do parku, to juz jest cos nowego. I
        > niestety, jak powiadam, jest to coraz czestsze na lamach tego dziennika.

Brzmi mi tu jakas falszywa nuta.
        Przeszkadza Ci tylko tytul artykulu, a nie tresc, nawet akceptujesz tresci
        z "NIE".??!!
        Wychodzi na to, ze w mniejscach publicznych gazeta potrzebna Ci jest jedynie do
        szpanowania.
        Proponuje bys do komunikacji miejskiej, czy parku bral bardziej wyrafinowane
        tytuly ..., ja wiem... Virginia Quarterly, na przyklad, albo Atlantic Monthly,
        ewentualnie Detektyw - w zaleznosci od linii ktora aktualnie jedziesz.
        • Gość: autor autor Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 19:50
          jak masz problem to po prostu zadzwon jutro do red. dyzurnego i sie wyzal. wtedy
          twoj prostest napewno do niego dotrze :)
        • Gość: Buba Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.05.05, 02:19
          Kazdy z nas jest w jednych sytuacjach osoba prywatna, w innych - na widoku
          publicznym. Prywatnie w domu moge sobie chodzic nago i jesc palcami z talerza,
          ogladajac telewizje. W gronie najblizszych ludzi moge uzyc slowa "dupa"
          i "ku..", jesli wiem, ze sie nie zgorsza. Publicznie tego nie zrobie. To sie
          nazywa elementarna kultura. Tak, ja sie wstydze czytac publicznie gazety z
          nieptrzyzwoitymi tytulami. Tak, "Nie" bardzo mnie smieszy i pozwala odreagowac
          agresje na klase polityczna - w domu, nie publicznie. Gazete Wyborcza czytam
          nie dla szpanu, ale dlatego, ze , choc coraz bardziej mnie denerwuje, jest to
          jedyna codziennaq gazeta o profilu liberalnym. Athlantic Monthly tez czasami
          miewam w reku. Czytam takze brytyjskiego Spectatora, Tyg POwsz. i Polityke.
          Kiedy przed laty Stomma uzyl w felietonie po raz pierwszy slowa "dupa",
          napisalam wsciekly list do redakcji, ze wypraszam sobie. Wypraszam sobie zawsze
          wtedy, kiedy jest to mi podsuniete znienacka, kiedy sie tego nie spodziewam.
          Stomme ukrocono. Kiedy biore do reki "NIe", wiem czego oczekiwac, znam te slowa
          i ich uzycie, ale nie zycze ich w przestrzeni publicznej. Chce wiedziec takze z
          gory czego moge oczekiwac po Gazecie Wyborczej. Uwazam, ze uzycie zabawowego
          slowa "dybie" na opisanie sytuacji, kiedy ktos dostaje pogrozki na zycie, jest
          w najlepszym wypadku brakiem wrazliwosci, w najgorszym straszliwym chamstwem
          dyzurnego copywritera.
          Jesli sugerujesz, jak mi sie wydaje, ze jestem obludna, to sie mylisz. Gdybym
          byla, to zamiast Wyborczej czytalabym Nasz Dziennik albo Tygodnik Solidarnosc.
          • dr.kidler Re: WYBORCZA CHAMIEJE 22.05.05, 09:36

(...)
            > Jesli sugerujesz, jak mi sie wydaje, ze jestem obludna, to sie mylisz. Gdybym
            > byla, to zamiast Wyborczej czytalabym Nasz Dziennik albo Tygodnik Solidarnosc.

Nie, nie sugeruje ze jestes obludna.
            Zdaje sie ze nie zauazylas, ze nie mam pretensji o sam fakt "niepodobania sie",
            lecz o sposob tlumaczenia dlaczego Ci sie ten tytul nie podoba, i jakie
            konsekwencje dla Ciebie rodzi ("wstyd sie pokazac poblicznie z GW w reku").
            Zabrzmiala mi w tym jakas falszywa nuta, ale po tych wyjasnieniach slabnie.
            Zasugerowalem sie ze jestes mezczyzna ( ta glupia maniera przybierania przez
            facetow nickow rodzaju zenskiego ! ) i rozpatrywalem Twoje uwagi z naszego
            szowinistyczno-meskiego punktu widzenia. :-)

pozdrawiam!

• Gość: T-800 Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.05.05, 22:39
        Ja się zgadzam z Bubą. Jeśli ktoś chce zobaczyć, proszę bardzo:
        serwisy.gazeta.pl/im/3/2721/m2721833.jpg

ŻENADA!

Tu są dane teleadresowe redakcji:
        www.agora.pl/agora_pl/1,23089,604962.html?menu=11
        Jeśli masz ochotę, możesz wysmarować im e-maila. ;-)

Pozdrawiam!
        • marianna.rokita Re: WYBORCZA CHAMIEJE 21.05.05, 22:45
          :D No straszne :))))) Piekny scan :)
          Po co smarowac jednego ? Mozna cala mase :D
          • Gość: autor autor Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 23:09
            bede bronil tego tytulu jak niepodleglosci. on oddaje prawde w sposob ktory
            budzi nadzieje, ze komus oczy otworzy. ten, kto go wymyslil ma racje!!!!!
            • Gość: T-800 Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.05.05, 23:27
              Moim zdaniem poważny dziennik nie może sobie na coś takiego pozwolić.

A co sądzisz o słynnym tytule "Ubecka lista krąży po Polsce"?
              • Gość: Kir Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 21.05.05, 23:52

Odpowiadasz na :

Gość portalu: T-800 napisał(a):
                > A co sądzisz o słynnym tytule "Ubecka lista krąży po Polsce"?
                Już pies drapał tytuł ale tak naprawdę po tym wyjaśnieniu kto był autorem listy
                jeżeli chodzi o zawarte w niej dane?:
                Sygnatura akt na liście jest zbudowania np. tak: IPN BU 001099/57 (nr fikcyjny).

Litery to Instytut Pamięci Narodowej, Biuro Udostępniania. Ono PRZEJĘŁO akta
                PRL-owskich specsłużb.

Dwa zera to informacje ściśle tajne. - Na ogół tak OZNACZANO akta tajnych
                współpracowników i kandydatów na TW - mówi nam dr Paweł Machcewicz, dyrektor
                Biura Edukacji Publicznej IPN.

Liczba po zerach do znaku "/" w powyższym przykładzie oznacza numer partii akt
                z protokołu przejęcia przez IPN dokumentów. Liczba po kresce oznacza numer tej
                teczki w spisie.

Jednym zerem są oznaczone dokumenty tajne. - Tak OZNACZANO osoby pracujące na
                etacie w służbach. Jeśli sygnatura w ogóle nie ma początkowych zer, to oznacza,
                że dokumenty BYŁY uznawane przez te służby za jawne. Często takie oznaczenia
                mają akta etatowych pracowników - mówi Machcewicz. Dodaje, że tych zasad
                oznaczania zerami nie można uznawać za reguły
                Pozdrawiam
                Kir

• marianna.rokita Re: WYBORCZA CHAMIEJE 22.05.05, 00:10
                  Jest to wysmienita konstrukcja,ze wszystkimi socjotechnicznymi chwytami.
                  Swietny przyklad manipulacji wypowiedzia i zastosowania wszystkich chwytow
                  wywierania wplywu opisanych m.in przez Cialdiniego. Napierw facet objasnia z
                  ogromna dokladnoscia co oznacza feralne 00 lub samo 0. Napiecie rosnie. Przez
                  ponad 10 linijek.Emocje graja.Emocje zapamietuja. ( dla medykow i biologow -
                  zapamietuje niewymazywalna pamiec rdzenia przedluzonego )
                  Na koncu autor tekstu dodaje od niechcenia,informacje bezbarwna ( dla pamieci
                  wymazywalnej hipokampicznej), "że tych zasad oznaczania zerami nie można
                  uznawać za reguły".
                  Socjotechnicznie? REWELACJA!
                  • Gość: T-800 Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.05.05, 00:12
                    Plus to, że cała ta wypowiedź nie ma nic wspólnego z tematem wątku. :-)
                    • Gość: Kir Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 22.05.05, 00:45

> Plus to, że cała ta wypowiedź nie ma nic wspólnego z tematem wątku. :-)
                      Przepraszam ale to moja wina bo uczepiłem sięe tego tytułu o którym wspomniałeś,
                      tzn.listy,z reszta ssię zgadzam ponieważ nie maam zamiaaaaru waałlkować tego
                      tematu wwiedząc czym się skończy a to jużz dawno przestałlo mnie bawić.
                      Nadyskutowałem się chyba jużzz wystarczająaaaco na ten temaaat ale uwaga
                      Maaarianny była dość ciekawa,tylko że nie na tą dyskusję.
                      Pozdrawiam
                      Kir
                      • marianna.rokita Re: WYBORCZA CHAMIEJE 22.05.05, 00:48
                        Skladam samokrytyke Towarzyszu 800,ze smialam,wbrew kolektywowi, zabrac glos
                        troszke nie na temat, to znaczy nie na temat naszego Szanownego
                        Przewodniczacego, Czcigodnych Czlonkow i Gremium.
                        Wynika to najpewniej z faktu,ze tak jak napisalam dzis w Ksiedze Zyczen i
                        Zazalen, umakaronienie rosolu bylo zbyt niskie :D
                        • Gość: Kir Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 22.05.05, 00:57
                          Nie przeginaj i nie bądźx taaka samokrytyczna bo gdybym nie ruszyłl teematu
                          to teraz nie miałabyś powwwodu ddddo ironizowania samokrytykantko:DDDD
                          Pozdrawiam
                          Kir
                          • marianna.rokita Re: WYBORCZA CHAMIEJE 22.05.05, 01:06
                            dddo iiiironizzowaniaaa nieee mmmam powwoduu, mojjj tyy litterowkuuu a la
                            Briddgett Jooness!
                            nnnie przegginam nnnie smmmialllabymm:DDDDD

:)
                            Jeno sie nie obraz:)
                            • Gość: Kir Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 22.05.05, 01:13
                              Jezzeli tak to w nagrodę dam Ci skróconą wersję słllllownika dla kobiet
                              i mężczyzn:
                              Słownik dla kobiet i mężczyzn

Kobiecy słownik dla panów:

Tak = Nie

Nie = Tak

Być może = Nie

Żałuję. = Pożałujesz.

Potrzebujemy. = Chcę mieć.

Rób, jak chcesz. = Kiedyś mi za to zapłacisz.

Musimy porozmawiać. = Mam kilka uwag co do twojego zachowania.

Wszystko mi jedno. = Oczywiście, że mi to przeszkadza, idioto.

Jaki ty jesteś męski. = Lepiej, żebyś się ogolił, umył i popsikał dezodorantem.

Chcę mieć nowe zasłony = .....i dywany, i meble, i tapety.

Ach, jakie piękne kwiaty. = Czy ty myślisz wyłącznie o seksie?

Bądź romantyczny i wyłącz światło. = Oczko mi poszło w pończosze.

Kochasz mnie? = Zaraz cię poproszę o coś drogiego.

Naprawdę mnie kochasz? = To, co dziś zrobiłam, na pewno ci się nie spodoba.

Za minutkę będę gotowa. = Możesz założyć kapcie, napić się piwa i obejrzeć film
                              w TV.

Naucz się w końcu rozmawiać = Poprostu zgadzaj się ze mną!

Męski słownik dla pań:

Jestem głodny. = Jestem głodny.

Chce mi się spać. = Chce mi się spać.

Jestem zmęczony. = Jestem zmęczony.

Może byś do mnie wpadła? = Kiedy pójdziemy do łóżka?

Może byśmy poszli razem do knajpki? = Kiedy pójdziemy do łóżka?

Mogę do ciebie zadzwonić? = Kiedy pójdziemy do łóżka?

Zatańczymy? = Kiedy pójdziemy do łóżka?

Nudzi mi się. = A może poszlibyśmy do łóżka?

Kocham cię. = A może poszlibyśmy do łóżka już teraz?

Ja też cię kocham. = No, skoro już to powiedziałem, to może wreszcie poszlibyśmy
                              do łóżka?

Porozmawiajmy = Chcę wywrzeć na tobie wrażenie, że jestem osobą o głębokiej
                              osobowości, a może wtedy zechcesz się ze mną przespać.

Taak, niezła fryzura. = Przedtem było lepiej.

Taak, niezła fryzura. = I za to zapłaciłaś 150PLN?!?

(W czasie zakupów)Ta jest niezła. = Weź wreszcie którąś z tych kiecek i chodźmy
                              z tego sklepu.
                              Pozdrawiam :)))
                              Kir
                              • marianna.rokita Re: WYBORCZA CHAMIEJE 22.05.05, 01:58
                                Znam to:) Wersja Kobiet,ktore sa z Wenus i Mezczyzn,ktorzy sa z Marsa:)

Wersja kocio psia:

kot :
                                kocham cie = daj mi smietanki
                                bardzo cie kocham = natychmiast daj mi smietanki
                                fuj jaki ten pies niechlujny = czy moglabys wyczyscic kuwete?
                                masz piesku kawalek rybki = hehe jest tam pelno osci i nie moge zjesc
                                nie czas na spacerek z panem ? = wypierd...stad

pies:
                                kocham cie = kocham cie
                                bardzo cie kocham = bardzo cie kocham
                                fuj jaki ten kot niechlujny = fuj jaki ten kot niechlujny
                                masz kotku kawalek rybki = masz kotku kawalek rybki i nie drzyj ryja w oknie

MaR

Ps.Wiodac ze przekopiowales slownik skadstam, bo nie ma literowek :)
                                • Gość: Kir Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 22.05.05, 02:27
                                  Kiedys tłumaczyłem skaaad się biorą literówki a jedna ręką pisac nie
                                  potrafię,natomiast sprawdzanie zajęłoby mi zbyt dużo czasu a i tak powtarzają mi
                                  sie litery wię zaniechałem tej czynności.
                                  Teraz dam Ci coś bardziej praktycznego tzn poradnik domowy.Nie pamiętam już skąd
                                  to wszystko ściągałem bo powcinało mi strony.
                                  Oto on:
                                  Poradnik domowy
                                  ZAMRAŻARKA

Lody
                                  Jeżeli nie da się odróżnić lodów od kostek lodu, czas wyrzucić i to, i to.

Mrożonki
                                  Mrożone potrawy, które trwale wkomponowały się w boki zamrażarki raczej nie
                                  przeżyją prób wycięcia ich nożem kuchennym z zamrażarki. Odpuść.

LODÓWKA

Jajka
                                  Jeżeli coś w środku stuka próbując się wydostać, jajka raczej są nieświeże.

Nabiał
                                  Mleko? zepsute, kiedy zaczyna wyglądać jak jogurt. Jogurt? zepsuty, kiedy
                                  zaczyna wyglądać jak twarożek. Twarożek - zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak
                                  biały ser. Biały ser to i tak w sumie zepsute mleko. Jeżeli uda się wydłubać coś
                                  nie-zielonego, jest w porządku. Smacznego.

Mięso
                                  Jeżeli otwarcie lodówki sprawia, że bezpańskie psy i koty zaczynają przepychać
                                  się pod oknem, odpuść.

Niezidentyfikowane produkty
                                  Odpuść sobie, jeśli żywność przed tobą ucieka, ulatnia się, bądź nie daje się
                                  wyjąć z opakowania.

PORADA DNIA

Większość produktów nie powinna być przechowywana dłużej, niż żyje przeciętny
                                  chomik. Zainstaluj chomika w lodówce.

SZAFKI I PÓŁKI

Żywność w puszkach
                                  Puszki, które przybierają kształt piłki do rugby należy wyrzucić.

Ziemniaki
                                  Dobre nie mają korzeni, gałązek ani liści oraz są jednolitego koloru.

Pieczywo
                                  Jeżeli daje się ugryźć, można próbować dalej. Włochate białe lub zielone narośle
                                  oznaczają, że pieczywo jest już farmaceutycznym eksperymentem laboratoryjnym.

Płatki do mleka
                                  Główna zasada? da się zjeść dopóki same wypadają z pudełka.

Mąka
                                  Nieświeża, jeśli się porusza, bądź coś z niej wylatuje.

Rodzynki
                                  Twardość nie może przewyższać twardości przeciętnego zęba.

Sól
                                  Nie psuje się. Jednakże, jeśli przez wilgoć zrobi się z niej większa grudka,
                                  ciężko jest precyzyjnie odmierzać.

Przyprawy
                                  Nie psują się, mogą co najwyżej stracić smak. Ale zawsze dobrze wyglądają na półce.

Ocet winny
                                  Jeżeli robiła go Twoja babcia, na pewno się nadaje.

DATY PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Są efektem spisku producentów żywności, byś wyrzucała w pełni nadające się do
                                  spożycia jedzenie i kupowała nowe. Słuchaj naszych porad, a nic Ci się nie stanie.

TEST ODRUCHOWY

Wszystko, co powoduje odruch wymiotny, jest zepsute.
                                  • marianna.rokita Re: WYBORCZA CHAMIEJE 22.05.05, 02:41
                                    Znam to:) Ale jest to poradnik domowy dla mezczyzny :D Zapomniales tego dodac
                                    mądraszku :)
                                    Albo hehe dla mnie :) Dzis lodowke opuscila salata.Wyszla sama. A raczej
                                    wyplynela.Podobnie lodowke opuscily sledziki korzenne z imbirem. Zdecydowanie
                                    panskie koty i psy uciekly.
                                    Ufff jak dobrze,ze jutro przychodzi Pani do sprzatania. To na pewno nie moja
                                    najmocniejsza strona, moze kiedys byla,calkiem niedawno,ale teraz nie mam
                                    zamiary ruszyc wypielegnowanym paznokciem ani razu!!!! :)
                                    Czas na relax:)
                                    • Gość: Kir Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 22.05.05, 03:31
                                      Jak możze być ddla męzczyżny skoro płć jest jasno okreśsslona.Widocznie Twój
                                      pisała jakaś radykalna feministka.Czego reszzzztą nie mam zaamiaru
                                      dociekać.Zresztaa jak słusznie zauważzono wątek jest o niejakim chamstwie.Ktoś
                                      pisze,ze Castro ma Ewrope gdzieś a ktoś inny od razu kojarzy to z dupą a nie z
                                      nosem np. albo z normalnym lekceważeniem.Myślęeee że to dlatego iż ta część
                                      ciała brzmi bardziej dosadnie.Hitlera przedsstaaaaawiaano jaak chce zjeść kulę
                                      ziemską
                                      to jak przy taakiej interpretacji przedstaaawićc Fidela?Toż nic nie będzie widać
                                      a do tego obrazzono by głowę paaństwa o jakoweś zboczenie.No bo jka nazwać taką
                                      czynność.Nie dość że nie moliwa do wykonania to i grzeszna.Szkoda gadać.
                                      Pozdrawiam
                                      Kir
                        • dr.kidler Re: WYBORCZA CHAMIEJE 22.05.05, 09:55
                          marianna.rokita napisała:

> Skladam samokrytyke Towarzyszu 800,
                          (....)
                          Tylko sie nie pobijcie z kirem kto jest winien, bo teosiemsetny zatrze sobie
                          rece ( i zaplonie ...)
                          Przecie wiadomo ze zaden iluzjonista nie lubi jak sie ujawnia jego
                          sztuczki. :-)
                        • t-800 Re: WYBORCZA CHAMIEJE 22.05.05, 11:46

> Skladam samokrytyke Towarzyszu 800,ze

Moja uwaga nie dotyczyła Ciebie tylko Kira. :-]
                          • Gość: Kir Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 22.05.05, 12:05
                            t-800 napisał:

> marianna.rokita napisała:
                            >
                            > > Skladam samokrytyke Towarzyszu 800,ze
                            >
                            > Moja uwaga nie dotyczyła Ciebie tylko Kira. :-]
                            A to ja bardzo przepraszam ale samokrytyki składał nie będę.Było to modne w
                            zamieszzchłycch czasach w pewnej organizacyi.Jednak jak czas pokazał nic a nic
                            toto nie dawało.Wydaje mi się iż wystarczajaco jasno sprawę wyjaśniłem
                            dlaczego poruszyłem kontrowersyjną kwestię.Z Marianną bić ssie nie mam
                            zamiaru,jakośs do tej pory kobiety uderzyć mi ssię nie zdarzyło chocciaż
                            słyszałem o przzzzypadkach fizycznego znęcania się ich nad mężczyznami.Mozna
                            sobie wyobrazić do jakiej desperacji byli doprowadzeni skoro okładali swój męski
                            honor na bok i zakładali sprawy o znęcanie.
                            Ja jak już jestem samokrytyczny to tylko do siebie.
                            Pozzdrawiam
                            Kir
                  • Gość: Kir Re: WYBORCZA CHAMIEJE IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 22.05.05, 00:37

> Jest to wysmienita konstrukcja,ze wszystkimi socjotechnicznymi chwytami.
                    > Swietny przyklad manipulacji wypowiedzia i zastosowania wszystkich chwytow
                    > wywierania wplywu opisanych m.in przez Cialdiniego. Napierw facet objasnia z
                    > ogromna dokladnoscia co oznacza feralne 00 lub samo 0. Napiecie rosnie. Przez
                    > ponad 10 linijek.Emocje graja.Emocje zapamietuja. ( dla medykow i biologow -
                    > zapamietuje niewymazywalna pamiec rdzenia przedluzonego )
                    > Na koncu autor tekstu dodaje od niechcenia,informacje bezbarwna ( dla pamieci
                    > wymazywalnej hipokampicznej), "że tych zasad oznaczania zerami nie można
                    > uznawać za reguły".
                    > Socjotechnicznie? REWELACJA!
                    Do tego dodaj sobie jeszcze to:
                    Człowiek nigdy nie był zatrzymywany przez SB, nie miał w domu rewizji, nie był
                    przesłuchiwany, a mimo to znalazł się na liście. Dlaczego?

Mogły się specsłużby nim interesować, bo np. planowały nakłonienie go do
                    współpracy. Zrezygnowały, ale teczkę tej osobie założyły, a ta osoba nic o tym
                    nie wiedziała.

Jeśli ktoś podpisał zobowiązanie do współpracy, ale natychmiast powiedział o tym
                    w swoim otoczeniu, wśród kolegów z pracy czy opozycji, i jeśli ta osoba nie
                    współpracowała ze specsłużbami, lecz prowadziła działalność opozycyjną, to może
                    być uznana za pokrzywdzonego. -
                    Każda sprawa jest badana indywidualnie - dowiedzieliśmy się w IPN.Ale jak to
                    wyglaadaa gdy ktoś nie zostałll uznany przez pokrzywdzonego?Jaką ma mozliwoś
                    obrony pomimo tego,zzewiadomo izzz dokumenty byly czasami fałszowane:np
                    przykłllad sprawa Kaczyńskiego i przegrana w zzwiąazku z tym sprawa NIE.Takich
                    faktów się nie przzyjmuje.
                    Czytamy wieec sobie wyrokowania o winie na podstawie listy naawet tutaj na
                    forum:DDD.Przeciezzz wszystko wyjaśniono czyż nie.Cóż to możze miećc w takim
                    raazie z okresem stalinowskim.Tam niczego nie wyjaśniano.O co maaaaaaja
                    pretensjee powracajacy do kraju z zagranicy w tamtych czasach?:((((

Szkoda gadać.
                    Pozdrawiam
                    Kir
    • conrad62 Teraz k... Gazeta Wyborcza 22.05.05, 12:23

> Czy Wyborcza uznala, ze zdobywanie czytelnikow polega na rozmowie z nimi
      > jezykiem spod budki z piwem?

Tak jest. Ów chamski marketing, mentalne prostactwo Gazety Wyborczej najlepiej
      widać przecież po tym tytule:

serwisy.gazeta.pl/metro/1,55141,2719455.html
      A przy tym łamy GW pełne frazeologii, mentorskiego tonu i poczucia
      kulturotwórczej roli tej gazety już nie tylko na rynku prasowym, ale w ogóle w
      życiu publicznym kraju.
      • Gość: Kir Re: Teraz k... Gazeta Wyborcza IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 22.05.05, 13:19
        Już to mówiłem,ze od pewnego czasu obserwujejemy w polskich mediach tzw.styl
        urbanistyczny z począatków "NIE" tylko w bardziej wysublimowanej formie.
        J.Urban był jego prekursorem i w pewnym sensie oniósł sukces tak finanssowy jak
        i wydawniczy.Wykorzystał ówczesną lukę informacyjną.Inne czasopismaaaa poszły
        jego śladem co jak się okazuje też okazało się opłacalne.Mamy bajzel polityczny
        i okazzzzuje się,zzze rynek mdialny upodobnił się do Parlamentu.Ludzie niby
        narzekaj aaale czytają,nie zastanawiajc się czy informacja jest prawdziwa czy
        fałszywa,czy moze jest to tylko półprawda...Ileżzzzzz informacji o samym
        vczzzytelniku dosstarczaja im same fora dyskusyjne.O kim mogę pisać praktycznie
        co mi ssięe podoba a kogo nie ruszać.
        W PRL-owskiej prasie nie znlazłeś złego słowa o księdzzzzu,jaak już to o klerze
        jaaako jaakimś taam przeciwniku ideologicznym czy politycznym.Ale,ze ksiądz
        spowwodoał jaakiś wypadek czzy czzyn zaaabroniony? zero.
        To samo dotyczyło byle jakiego aparatczyka z dowwwolnego komiteta.Spróbowałbyśss
        naaapisać,że jest homoeksualisstą albo został obrobiony przez homoseksualistów
        lub jeszczze gorzej bo do taakiego środdowiska naależał.To nie było do
        pomyślenia.Co mam dzisiaj,możzze można i naapisać o jakiejś ssswiętej krowie ale
        co ssie dzieje,jakie sąa reakcje.Kiedyś tworzono instytucje aby tego pilnowały
        aaa dzisiaaaj saa niepotrzebne.Ludzie wiedzą lepiej.
        Niby wszyscy pamiętają PRL:DDD. aale juzz nie widzą jaak postępują.
        I co za ten post prawdopoddobnie też dostanę po uszach bo ktoś nie raczzzył się
        się naad nim zastanowić i potraktoał zgodnie z obowiazującąaa szztampą:DDD
        POzdrawiam
        Kir
      • dr.kidler Re: Teraz k... Gazeta Wyborcza 22.05.05, 14:09
        conrad62 napisał:
        (...)
        > A przy tym łamy GW pełne frazeologii, mentorskiego tonu i poczucia
        > kulturotwórczej roli tej gazety już nie tylko na rynku prasowym, ale w ogóle
        > w życiu publicznym kraju.

Skoro sie ludzie oburzaja na tytuly w GW, na jezyk i wogole na styl, to chyba
        dlatego ze sa przekonani o kulturotworczej roli tej gazety.

Mnie zaciekawia inny fenomen. Wielokrotnie w prasie i mediach, nie tylko
        prawicowych spotkalem sie z twierdzeniem ze A. Michnik jest pseudo, lub nie
        jest wcale zadnym "autorytetem moralnym", a chyba nigdy nie spotkalem sie ze
        jest nim.
        Czy przypadkiem cala ta dyskusja i Michniku i GW nie odbywa sie wokol
        wymyslonego ( przez Lysiaka? ) problemu dla potrzeb marketingu?
        • Gość: Kir Re: Teraz k... Gazeta Wyborcza IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 22.05.05, 15:04
          Co ddo łysiaka to w czasach PRL był baardzo populaarnym pisarzem.Dostać jego
          książzzki było prawdziwą sztuką i to nie z powodu cenzury.Rzeczzzywiśssscie był
          poczzytny i naaawet niezły jezeli chodzzi o epokęee napoleońską.
          Później zaaaczął tłumaaaczyć,że on też był opozycjonistą a pisał międzzy wierszami
          swoje krytyczzzne opinieee na temat ustroju i władzy.Wywołałlo to pewne
          oburzenie i żaarty w ssrooisku literaaaackim i artystyczznym.Nie pamięetam już
          dokładsnie
          całej sprawy.Wiem tylko,ze prbowano znaleźć te "międzywiersze"Sam przeczzytałem
          chyba jego "Szachistee" i coś tam i naawt mi sięe podobało.Niestety nie czytałem
          międzzy wierszami.Sama sprawa była bardziej zabaawna niż powazna więc i taak ją
          zapmiętałem.Były to przecież czasy,kiedy kazzdy chciał wykazać jak walczyłl z
          komuną.Zresztą u niektórych pozostało to do dzisiaj.
          Nikt jednak nie zastaanawia się skąd "Solidaarność" miała tyle informaaacji na
          temaat ówczesnj władzy i jej przedstawicieli.Ot padałly sobie taaak z nieba.
          Nikogo tez nie interesuje po jaką cholerę infiltrowano ówczesny aparat przymusu
          państwowego.
          Pozdrawiam
          Kir
      • Gość: T-800 Re: Teraz k... Gazeta Wyborcza IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.05.05, 15:33
        conrad62 napisał:

> Tak jest. Ów chamski marketing, mentalne prostactwo Gazety Wyborczej
        najlepiej
        > widać przecież po tym tytule:
        >
        > serwisy.gazeta.pl/metro/1,55141,2719455.html

Akurat ten tytuł nie pochodzi z „Gazety Wyborczej” a z „Metra”, które jest
        kierowane do nieco innej tzw. grupy docelowej.
        • conrad62 Re: Teraz k... trzeba obserwować Gazetę Wyborczą 22.05.05, 16:22

> conrad62 napisał:
          >
          > > Tak jest. Ów chamski marketing, mentalne prostactwo Gazety Wyborczej
          > najlepiej
          > > widać przecież po tym tytule:
          > >
          > > serwisy.gazeta.pl/metro/1,55141,2719455.html
          >
          > Akurat ten tytuł nie pochodzi z „Gazety Wyborczej” a z „Metra
          > ”, które jest
          > kierowane do nieco innej tzw. grupy docelowej.

Otóż nie. To jest tylko stan z dnia dzisiejszego.

Tytuł jak najbardziej pochodzi z działu sportowego GW, a jedynie w ostatnich
          godzinach został przerzucony do Metra.

Kiedyś o tytularzach GW powstawały prace magisterskie i uchodzili oni za elitę
          krajowej branży wydawniczej. Z takimi tytułami dojechała ta grupa zawodowa do
          poziomu budki z piwem wspomnianej przez ojca-założyciela tego wątku forum.
          Mentalne dresiarstwo zawitało do redakcji GW na całego.
          • Gość: T-800 Re: Teraz k... trzeba obserwować Gazetę Wyborczą IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.05.05, 16:30
            conrad62 napisał:

> Otóż nie. To jest tylko stan z dnia dzisiejszego.
            >
            > Tytuł jak najbardziej pochodzi z działu sportowego GW, a jedynie w ostatnich
            > godzinach został przerzucony do Metra.

Interesujące. W takim razie zwracam honor. A wracając do meritum - poważna
            gazeta nie może sobie pozwolić na wybijanie takich słów w tytule artykułu. Aż
            dziw, że trzeba tutaj teraz pisać takie oczywistości, by nie powidzieć banały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka