awersja 20.01.06, 17:56 Wczoraj wyrażając sprzeciw przeciwko traktowania Judasza jako zdrajcy dostałem po nosie cytatami z Pisma. Nadstwiłem drugi policzek... i chyba słusznie - dzisiaj czytam o rehabilitacji Judasza... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ... A ja mówiłem, że Sośnierz to Judasz... IP: 64.124.166.* 20.01.06, 17:59 biję się w piersi to poprostu: "Zły Łotr" Odpowiedz Link Zgłoś
vitoleone Re: A ja mówiłem, że Sośnierz to Judasz... 20.01.06, 18:08 od pewnego czasu Kosciol wycofuje sie ze wszystkiego czym raczyl ludzi od prawie 2000 lat i w imie czego wymordowal miliony i spustoszyl cale kraje. Nie ma juz piekla.Niepotrzebny chrzest.Nieochrzczone dzieci nie ida do otchlani,bo jej tez juz nie ma itd.Pytanie:jak dlugo jeszcze bedzie istnial sam Kosciol!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabelek Re: A ja mówiłem, że Sośnierz to Judasz... IP: *.sympatico.ca 20.01.06, 18:17 Tajny Wspolpracownik (Sluzby bezpieczenstwa) w PRL tez nie byl taki zly. Donosil na znajomych, kolegow, ale czy kogos za to ukrzyzowano? Poza tym nie bylo juz w obiegu zadnych srebrnikow tylko zupelnie inna waluta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: offler Nie o to chodzi IP: *.bulldogdsl.com 20.01.06, 18:54 O ile sie nie myle,to tajni wspolpracownik SB dziala w tajemnicy (jak sama nazwa wskazuje) przed jesgo oifiara. O ile dobrze pamietam to Jezus wiedzial dokladnie, ze Judasz go zdradzi. Zdajsie, ze go nawet wyslal, nie pamietam juz jakich uzyl slow, i wtedy (wedlug Lukasza) wstapil w niego diabel. Moze bylo inaczej moze Jezus znajac powage tej misji polecil ja swemu najbardziej zufanemu z apostolow. Nikt inny o tym nie mogl wiedziec, wiec wszyscy inni byli przeswiadczeni o jego zdradzie. Mnie zawsze dziwilo, ze tak sie na Judasza wygadywalo, w sumie gdyby nie on to cala misja Chrystusa na ziemi bylaby bez sensu. On prawdopodobnie zdawal se sprawe z tego co czyni, ze wszyscy go oskarza, a jednak sie tego podjal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedzia 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitcja: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 19:48 1. To dzieki Judaszowi mogla sie stac smierc na krzyzu i odkupienie swiata przez Jezusa. 2. Gdyby nie tamten pocalunek bycmoze zolnierze rzymscy nie znalezliby i nie ukrzyzowaliby Jezusa, a co za tym idzie ... nie musze chyba wyjasniac. 3. A jesli nie zgadzasz sie z powyzszymi punktami i sadzisz, ze znalazlby sie inny Judasz i tez doszloby do ukrzyzowania, bo "taki byl plan bozy" to potwierdzasz jeszcze bardziej moja teze, ze Judasz byl niewinny i byl narzedziem w rekach Boga, ofiara planu bozego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedzia Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 19:53 Swoja droga, ciekawe czy - gdyby nie Judasz - Jezus dlugo jeszcze by sie ukrywal w Ogrojcu, czy innych miejscach przed zolnierzami i zydami, ktorzy go szukali. Bedac Bogiem, byl jeszcze czlowiekiem, wiec nic dziwnego, ze bal sie smierci. Judasz oszczedzil mu decyzji o wyjsciu z Ogrojca i ujawnienia sie, co przeciez byloby rownoznaczne samobojstwem. A samobojstwo nie jest niczym chwalebnym, dlatego to sam Judasz je w koncu popelnil i za to - ale tylko za to - moze byc osadzany negatywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc 20.01.06, 20:01 Dziwne, ze skoro wg biblijnej legendy Jezus mial byc bozyszczem tlumow i w wielu scenach nie mogl sie nawet od nich opedzic, nagle nie moze bez pomocy niejakiego Judasza byc rozpoznany przez rzymskich zolnierzy. Jak to mozliwe, ze tak nieskonczenie durna armia rzymska mogla wladac calym owczesnym swiatem. Sorry, ale w opowiesciach biblijnych nie sposob dopatrzec sie logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedzia Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 20:06 Kolego wtedy bylo ciemno. A poza tym zawsze okupanci maja taka zasade, zeby lud okupowany w pierwszej kolejnosci zabijac ich wlasnymi rekami, a nie swoimi. Wykorzystli Judasza, tk jak potem pilat wykorzystal tlum Zydow pytjc sie ich kogo ma uwolnic. Rzyminie umyli rece i wszytko spdlo na Zydow, ktorzy sobie z tego wtedy nie zdawli sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc 20.01.06, 20:11 To ze bylo ciemno nie wyjasnia wszystkiego. Nawet ewentualna mgla mnie nie przekona. Zolnierze musieliby byc jeszcze niewidomi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: offler Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: *.bulldogdsl.com 20.01.06, 21:44 On byl bozyszczem tlumow- zydowskich. Tam nie wielu bylo rycerzy rzymskich, a telewizji i internetu jeszcze nie mieli. Nawet chyba aparatow fotograficznych nie wiele, no chyba ze czarno biale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trąd Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: 80.55.199.* 20.01.06, 22:29 do piwi77; jak byś trochę czytał to i owo albo chociaż uważnie słuchał to wiedziałbyś że Jezusa pojmali żydowscy strażnicy świątynii w towarzystwie różnych takich, którzy zawsze są pod ręką gdy kroi się jakaś awantura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trąd Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: 80.55.199.* 20.01.06, 22:25 do sędziego; żydzi do dzisiaj nie zdają sobie sprawy z tamtego wydarzenia. Chociaż może niektórzy jak najbardziej; dlatego tak nienawidzą chrześcijan Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc 20.01.06, 20:09 Gość portalu: Sedzia napisał(a): > 1. To dzieki Judaszowi mogla sie stac smierc na krzyzu i odkupienie swiata > przez Jezusa. To jest jeden z punktów, których nie ogarniam w tej religii... W jaki sposób czyjakolwiek śmierć, może odkupić świat? > 2. Gdyby nie tamten pocalunek bycmoze zolnierze rzymscy nie znalezliby i nie > ukrzyzowaliby Jezusa, a co za tym idzie ... nie musze chyba wyjasniac. To też się kupy nie trzyma, Jezus musiał być całkiem rozpoznawalny o ile oczywiście w ogóle istniał. No i co gdyby go nie ukrzyżowali? Świat nie byłbyb zbawiony? A od śmiercu Jezusa coś jest lepiej na świecie niż przed jego smiercią? > 3. A jesli nie zgadzasz sie z powyzszymi punktami i sadzisz, ze znalazlby sie > inny Judasz i tez doszloby do ukrzyzowania, bo "taki byl plan bozy" to > potwierdzasz jeszcze bardziej moja teze, ze Judasz byl niewinny i byl > narzedziem w rekach Boga, ofiara planu bozego. A tak w ogóle zastanawiam się, jak to jest, że do zbawienia świata potrzebna była męczeńska śmierć, bez tego by się nie obyło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedzia Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 20:15 Niestety bez smierci na krzyzu nie byloby odkupienia swiata. Dlaczego? To byl gest Boga na miare tamtych czasow. Wtedy ludzie umierali dla Boga, w imie Boga toczono wojny i nie tylko zbijano, ale tez narazano sie na smierc. Wtedy Bog chcial powiedziec, ze to nie jest dla niego wazne i zeo On sam takze kocha czlowieka ze zdecydowal sie za czlowieka zginac Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc 20.01.06, 20:18 To trochę naciągane... Po pierwsze Jezus nie było bogiem a teoria trócjy jest bardzo naciagana. A nawet jeśli był bogiem i tak się poswięcił dla ludzi... Ale zaraz, cóż to za poświęcenie? Przecież był bogiem, co tam dla niego umrzeć na krzyżu? Zresztą jak to zbawia człowieka? Bo ktoś cierpiał? I to jest religia miłości? Gość portalu: Sedzia napisał(a): > Niestety bez smierci na krzyzu nie byloby odkupienia swiata. Dlaczego? To byl > gest Boga na miare tamtych czasow. Wtedy ludzie umierali dla Boga, w imie Boga > toczono wojny i nie tylko zbijano, ale tez narazano sie na smierc. Wtedy Bog > chcial powiedziec, ze to nie jest dla niego wazne i zeo On sam takze kocha > czlowieka ze zdecydowal sie za czlowieka zginac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedzia Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 20:22 Tak, takie byly czasy i ten znak (smierc na krzyzu) byl wtedy dla ludzi najbardziej wymowny. Dziś pewnie oczekiwalibyśmy innego znaku. Moze sie doczekamy. Co do religii miłości, to faktycznie chrześcijaństwo jest wybitna filozofia zycia. Ja sie o tym przekonałem. Coraz wiecej moich znjomych staje sie chrzescijanami Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc 20.01.06, 20:25 Powodzenia w takim razie. Bez obrazy ale śmieszy mnie naiwność tej religii. A takie tłumaczenia(z tym znakiem itd) niczego nie wyjaśniają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedzia Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 20:35 Powodzenia. Masz prawo miec wlasne zdanie i dobrze ze je masz. Cesze sie, ze jestes czlowiekiem rozsadnym, i wierze ze kiedys zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi. Nie kazdy potrafi to szybko chwycic Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc 20.01.06, 20:38 Bo oczywiście to jedyna słuszna prawda, tyle że ja tępy na razie tego nie dostrzegam. Ale jest nadzieja. Gość portalu: Sedzia napisał(a): > Powodzenia. Masz prawo miec wlasne zdanie i dobrze ze je masz. Cesze sie, ze > jestes czlowiekiem rozsadnym, i wierze ze kiedys zrozumiesz o co w tym > wszystkim chodzi. Nie kazdy potrafi to szybko chwycic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 10:08 Wiele lat bedziesz jeszcze analizował logicznie i wyłapywał niespójności przesłania chrześcijańskiego. Zapewne Twój umysł długo nie będzie mógł znależć odpowiedzi na ten "nielogiczny, niezgodny z rozumem bełkot". Ostateczną odpowiedzią będzie to, że czując zbliżający się swój koniec (a życzę Ci długiego życia :-) tak po prostu "irracjonalnie i bezrozumnie" poprosisz o wezwanie księdza. To największa tajemnica wiary i ludzkiego umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc 20.01.06, 21:36 Gość portalu: Sedzia napisał(a): > Co do religii miłości, to faktycznie chrześcijaństwo jest wybitna filozofia > zycia. Dziwna ta religia milosci, w imie ktorej mordowano. Dziwna ta filozofia zycia, skoro odkupienie nastapilo przez smierc na krzyzu. A poza tym sam Jezus w Ewangeli mowi, ze nie przyszedl przynosic pokoj ale wprowadzac nienawisc i tu wymienia syna, ojca, matke, tesciowa (no fakt). Milosierny Jezus zabronil pochowac synowi wlasnego ojca ("zostawcie grzebanie umarlych umarlym). Jego stosunek do wlasnej matki tez pozostawia wiele do zyczenia. prosze przeczytac jego harde odpowiedzi na zatroskane slowa matki (odnalezienie w swiatyni i wesele w Kaanie). Chyba wystarczy tych przykladow. Kosciol zas wciela konsekwentnie, od 1700 lat (czyli od poczatkow swego istnienia) te osobliwa filzofie milosci w zycie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trąd Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: 80.55.199.* 20.01.06, 22:35 piwi77 to marny prowokator; nie wie nawet że chrześcijaństwo i Kościół Katolicki istnieje już ponad 2000 lat, został założony właśnie przez Jezusa Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc 20.01.06, 22:51 Gość portalu: trąd napisał(a): > piwi77 to marny prowokator; 'trad' atakuje tak jak katolik: ad personam. A co do kosciola to organizacyjnie uksztaltowal sie w IV wieku, na soborach nicejskim i konstantynopolskim. Wtedy powstal, chyba najwazniejszy dla kosciola, dogmat o trojcy sw., ktory ostatecznie oderwal chrzescijanstwo od korzeni judeochrzescijanskich. Dogmatu tego nie da sie uzasadnic Ewangelia i bylby nie do przyjecia przez Zydow, ktorzy stanowili wiekszosc chrzescijan w pierwszych 3 wiekach. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc 21.01.06, 11:37 piwi77 napisał: > Gość portalu: trąd napisał(a): > > > piwi77 to marny prowokator; > > 'trad' atakuje tak jak katolik: ad personam. A co do kosciola to organizacyjnie > > uksztaltowal sie w IV wieku, na soborach nicejskim i konstantynopolskim. Wtedy > powstal, chyba najwazniejszy dla kosciola, dogmat o trojcy sw., ktory > ostatecznie oderwal chrzescijanstwo od korzeni judeochrzescijanskich. Dogmatu > tego nie da sie uzasadnic Ewangelia "Ja i Ojciec jedno jesteśmy". "„A Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w moim imieniu, On was wszystkiego nauczy i przypomni wam wszystko, co ja wam powiedziałem” (J 14, 26).." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedzia Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 09:33 Te mordy o ktorych piszesz to przeszlosc, to juz bylo. Zyjmy przyszloscia a nie paplajmy sie w brudach przeszlosci. Jesli jestes taki inkwizytor, historyk- specjalista to idz pracowac w IPN-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ananana nie śmierć, ale zmartwychstanie daje odkupienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 10:36 Śmierc była ważna, ale w tym całym odkupieniu to zmartwychstanie jest najwazniejsze. Bez niego - nie bez śmierci - cała nauka chrześcijańska byłaby na nic. To własnie zmartwychstanie daje nadzieje chrzedścijanom. A że nie byłoby możliwe bez smierci to inna sprawa. polecam do poczytania kanony liturgiczne Jana Chryzostoma. Najpiękniejsza poezja, ktora dość zrozumiale wyjąsnia ten fenomen. Ale jesli chcecie przykładac do tego ziemską logike - nie warto. Ziemska logika jest bardzo wazna i świetnie sprawdza się tu na ziemi (wiem, bo na codzień ja stosuję), ale w sprawach ważniejszych niewiele wyjasnia :) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc 20.01.06, 22:47 oktawianc napisał: > To trochę naciągane... Po pierwsze Jezus nie było bogiem a teoria trócjy jest b > ardzo naciagana. A nawet jeśli był bogiem i tak się poswięcił dla ludzi... Ale > zaraz, cóż to za poświęcenie? Przecież był bogiem, co tam dla niego umrzeć na k > rzyżu? Zresztą jak to zbawia człowieka? Bo ktoś cierpiał? I to jest religia mił > ości? > > Gość portalu: Sedzia napisał(a): > > > Niestety bez smierci na krzyzu nie byloby odkupienia swiata. Dlaczego? To > byl > > gest Boga na miare tamtych czasow. Wtedy ludzie umierali dla Boga, w imie > Boga > > toczono wojny i nie tylko zbijano, ale tez narazano sie na smierc. Wtedy > Bog > > chcial powiedziec, ze to nie jest dla niego wazne i zeo On sam takze koch > a > > czlowieka ze zdecydowal sie za czlowieka zginac > > Kurski to idealnie wyłożył... a trawestując, można by to ująć tak: z tym bogiem i odkupywaniem to lipa, ale ciemny naród to kupi... i jak się okazuje, kupuje już 2000 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martin Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 00:54 Wielu teologów zastanawia się czy ukrzyżowanie Jezusa było niezbędne do zbawienia i wcale to nie jest takie oczywiste. To chyba jednak ludzie zadecydowali o Ukrzyżowaniu i nie sądzę że się podobało Bogu Ojcu jak mu Syna zabito. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martin Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 00:59 www.list.media.pl/list-katolik-wiara-pl-58.htm Ten wywiad z wybitnym teologiem trochę powinien niektorym wyjaśnić sprawę Judasza jak i wogóle zrozumienia pewnych spraw w religii chrześcijańskiej. Miłej lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabelek Ostatnie kuszenie Sedziego Kazantzakisa :-) IP: *.sympatico.ca 20.01.06, 20:56 Gość portalu: Sedzia napisał(a): > 1. To dzieki Judaszowi mogla sie stac smierc na krzyzu i odkupienie swiata > przez Jezusa. > 2. Gdyby nie tamten pocalunek bycmoze zolnierze rzymscy nie znalezliby i nie > ukrzyzowaliby Jezusa, a co za tym idzie ... nie musze chyba wyjasniac. > 3. A jesli nie zgadzasz sie z powyzszymi punktami i sadzisz, ze znalazlby sie > inny Judasz i tez doszloby do ukrzyzowania, bo "taki byl plan bozy" to > potwierdzasz jeszcze bardziej moja teze, ze Judasz byl niewinny i byl > narzedziem w rekach Boga, ofiara planu bozego. =========== O tym czy byl niewinny zadecyduje sw. Piotr na bramie do Krolestwa Niebieskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Komunisci to tez narzedzie boga. 20.01.06, 21:37 Bez komunistow w Polsce kosciol by sie tak nie rozpanoszyl, a i Polak by papiezem nie zostal. Chyba trzeba bedzie rozgrzeszyc komuchow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Farth Re: Komunisci to tez narzedzie boga. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 22:10 Komuchy rozgrzeszone być nie mogą,bo pozwolenia na budowę kościołów to dawały i modlić się nie zakazywały.Natomiast odmawiały Kościołowi prawa do uprawiania polityki,na którą zastrzegły sobie monopol. Odsunęły od państwowej kasy i realizowały rozdział Kościoła od państwa.To były grzechy śmiertelne,które zagrażały egzystencji Kościoła,więc były nie do wybaczenia.Teraz na potrzeby maluczkich pokazuje się martyrologię ludzi Kościoła w tamtym okresie bez wyjaśniania,że łamali ówczesne prawo. Monopol tamtej władzy nie był czymś szczególnym,bo Kościół też prześladuje tych co łamią jego monopol na interpretację Biblii,a w przeszłości jeszcze lepiej ich załatwiał.Takie są fakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trąd Re: Komunisci to tez narzedzie boga. IP: 80.55.199.* 20.01.06, 22:39 Farth: tak to już jest na tej ziemi, która podobno nigdy rajem nie będzie: kiedyś komuchy były na wozie teraz są pod wozem, a Kościół znowu górą. Może byliby mieli szansę na rewanż ale nie ma ich już ponieważ przemalowali się na kapitalistów he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik,anty-moher JEDYNE WYJSCIE: ROZGRZESZYĆ KOMUNISTÓW!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 12:38 To prawda, jesli chcielibysmy robic jak mowi Jezus powinniśmy rozgrzeszyć komunistów. Tak nakazywałaby nasza wiara. Ale Polacy tylko na pokaz wierzą. Tak na prawdę z wiarą nie mają nic wspólnego. Więc mamy i skutek: w Polsce jest znow powrot do przeszlosci i nagonka na komunistów zamiast ich rozrzeszania. No i glowny paradoks: kto przewodzi w tej nagonce? Partia ktora chwali sie, ze jest katolicka, a jej szef pokazuje sie w swietle kamer na Jasnej Gorze. Zenada. Znow wykorzystali wiare katolicka do manipulacji ludzmi. Popieram: rozgrzeszyc Judasza, powiesic Rydzyka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Jesli wczytasz sie w slowa Chrystusa.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 00:27 To stwierdzisz ze to byl pierwszy komunista... to co my nazywamy komunizmem nie ma tak naprawde nic z nim wspolnego... Jezus mowil o odrzuceniu doczesnosci, tego co nas ogranicza, dobr materialnych, mowil by zostawic wszystko, zostawic rodziny, mowil by isc za glosem Boga a On nas nakarmi... tak... czy naprawde tak trudno zrozumiec dflaczego Chrystus musial umrzec, glosil tak proste, tak oczywiste prawdy - jednoczesnie prawdy tak radykalne ze i w naszych czasach zostalby zabity za ich gloszenie a co najmniej skazany za obraze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trąd Re: 3 powody dlaczego Judasz jestem za rehabilitc IP: 80.55.199.* 20.01.06, 22:23 do sędziego; proponuję w kazdej stolicy europejskiej-no bo Europa jest chrześcijańska-postawić pomnik Judaszowi i jego naśladowcom. Można także go kanonizować i pobudować jakiś nowy kościół, któremu patronowałby święty Judasz he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olbin6 Re: Nie o to chodzi IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.06, 20:08 Trafione w dziesiątkę.A Kościół przez 2000 lat tego nie mógł pojąć!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabelek Re: Nie o to chodzi IP: *.sympatico.ca 20.01.06, 20:43 > Mnie zawsze dziwilo, ze tak sie na Judasza wygadywalo, w sumie gdyby nie on >to cala misja Chrystusa na ziemi bylaby bez sensu. On prawdopodobnie zdawal se >sprawe z tego co czyni, ze wszyscy go oskarza, a jednak sie tego podjal. ==================== Trzydziesci srebrnikow "piechota nie chodzi". Ale jak czytamy w Pismie, dlugo sie tym nie nacieszyl. Odpowiedz Link Zgłoś
offler Re: Nie o to chodzi 20.01.06, 21:51 Co do tego czy on sie cieszyl czy nie to tez nie jestem pewien. Z rok temu, moze dluzej byl artykul w GW o tym, ze tlumacza Ewangelie najprawdopodobnie napisana przez Judasza, nie wiem co dalej z tym bylo, ale jesli napisal ta ewangelie to kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pół-Tusk Mroz na wschodzie Polski, to kara... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 09:49 za glosowanie na PIS. glosujcie tak dalej to Pan Bog was zniszcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trąd Re: Nie o to chodzi IP: 80.55.199.* 20.01.06, 22:18 do offlera; no a Piłat, dlaczego jego potępiać, gdyby nie on nikt nie mógłby wydać wyroku śmierci i cały wysiłek Judasza i pozostałych żydów poszedłby na marne Odpowiedz Link Zgłoś
offler Re: Nie o to chodzi 20.01.06, 22:24 Do Pilata tez nie mam nic do zarzucenia. Staral sie jak mogl Jezusa ochronic. Mial do wyboru albo go ukrzyzowac albo bunt zydowski. Jesli o niego chodzi to Jezus byl po prostu jakims facetem ktory se ciekawie gadl na tematy zycia itd, on tam Boga nie widzial. W koncu powiedzial dobra- mam dosc Wy se wybierajcie, na Was wina spadnie. Nie chcial, zeby na niego spadla wina smierci ludzi gdyyby doszlo do buntu. Mysle, ze na jego miejscu postapilbym podobnie- w tamtych czasach oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
akielich Re: Nie o to chodzi 20.01.06, 22:46 bardzo sie z Toba zgadzam! wzial On na swoje barki ogromny ciezar, ktorego pozostali pewnie nie zdolaliby uniesc! i Jezus o tym wiedzial... tylko czy przewidzial jak zareaguje sumienie Judasza? Odpowiedz Link Zgłoś
offler Re: Nie o to chodzi 21.01.06, 08:24 No wiec co do tego to trudno powiedziec. Mozliwe, ze przewidzial, a mozliwe, ze on wcale sie nie powiesil. Z rok temu, moze 2 juz nie pamietam, byl artykul o tym jak w Niemczech probuja przetlumaczyc ewangelie, najprawdopodobnie napisana przez Judasza. To byla jedna z tych 20 kilku ewangeli znalezionych na pustyni w latach 80-tych przez jakiegos beduina. Wiec jesli on zeczywiscie napisal ewangelie to chyba sie nie powiesil, no chyba, ze bardzo szybko pisal albo mial dyktafon :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yls Re: Nie o to chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 09:59 Zdrada Judasza nie może być osądzana wyłącznie jako zło. Trzeba na nią patrzeć jak na wypełnienie planów Bożych. Musiała się zdarzyć, bo taki był zamysł Boga. Padło na Judasza, więc trzeba go raczej traktować jako ofiarę. No proszę do czego to doszło, Judasz to niewinna ofiara niecnych planów tego podłego boga, hmm, tylko przy takim postawieniu sprawy to czarnym charakterem w Biblii staje się (a może tylko się w tym utwierdza??) Jezus. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_osjano Re: Nie o to chodzi 21.01.06, 13:18 zgadzam sie z Tobą. Użyje tez kilku innych argumentów 1. Ci, którz tak się wyzywaja na Judzaszu powinni byc świadomi, że przez jego "zdrade" moga mieć teraz swoja religię. Czy religii tej są godni niechaj odpowiedzą sobie w duchu majac przed oczami najwieksze przykazanie jakie dał ludziom Jezus tzn "miłuj blizniego swego....." 2. może zastanowic sie jak ocenić "rolę" pułkownika Kwiatkowskiego w odniesieniu do dzisiejszych czasów, uzywając analogii judaszowej ? 3. Może warto też zastanowic się ponownie nad słowami Jezusa "kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień" 4. Jesus powiedział: "nie sądż (nie osądzaj) abys sam osądzonym nie został" !!! A to, że Kościół w imie dotychczasowego odczytania roli Judasza zaczyna o tym mówić, to tak jak w owej madrosci, którą przekazał nam pewien medrzec :"Przyznanie sie do błedu, to nic innego, jak przyznanie, że dzisiaj jest sie madrzejszym, niż było sie wczoraj" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masz racje Re: A ja mówiłem, że Sośnierz to Judasz... IP: *.skyriver.net 20.01.06, 18:21 Kosciol powoli sie konczy, Byc moze kiedys pomagal ludziom zyc, ale obecnie nie dorasta do wspolczesnego zycia. Utrzymal sie przez wieki tylko dzieki inkwizycji. Zreszta jest to organizacja ucisku i wyzysku ktora uzywa pojecie Boga dla wlasnych niskich celow i nie sadze, aby jakis otwarty umysl jeszcze wierzyl co ta instytucja chce nauczac. Takze z Kosciolem/organizacja nigdy nie mieszaj pojecia spirytualnego zycia kazdego z nas. O tym nikt jeszce za duzo nie wie, a koscielne dogmaty/teorie to tylko mrzonki chorych ludzi rzadnych wladzy - poprzez otumaniane jak najwieksza ilosc "wiernych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Wyrokow smierci inkwizycji bylo mniej niz 10tys! IP: *.crowley.pl 20.01.06, 18:36 Koles poczytaj cos z historii a nie wypowiadaj sadow na podstwaie literatury peiknej lewicujacych autorow. Wyrokow Inkiwzycji koscielnej bylo 50tys. Niecale 10tys to kary smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf 10000? drobiazg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 18:57 Gość portalu: xxx napisał(a): > Wyrokow Inkiwzycji koscielnej bylo 50tys. > Niecale 10tys to kary smierci. Rzeczywiście drobiazg - 10.000 istnień ludzkich. To Jaruzelski już w ogóle święty: jego stan wojenny pochłonął "ledwie" 300 osób (i to według najdalej idących szacunków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trąd Re: 10000? drobiazg IP: 80.55.199.* 20.01.06, 22:45 300 osób to mało przez kilka lat jakie miał do dyspozycji Jaruzelaski. 300 to tylko te o których wiemy. Jeśli się weźmie pod uwagę 10 000 przez 2000 lat to naprawdę niewiele. Co do Inkwizycji to ta nie wydawała wyroków, uznawała winę oskarżonego albo go uniewinniała. Wyroki ferowała władza cywilna. Trzeba trochę się dokształcić Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wyrokow smierci inkwizycji bylo mniej niz 10t 20.01.06, 19:51 Tylko dla katolikow 50tys. zamordowanych moze byc drobiazgiem. Na stosach jednak zamordowano w najstraszniejszych meczarniach ponad 1 mln. niewinnych. Katolicki Zakon (Krzyzacy) wymordowali caly narod Prusow. To daleko nie wszystko. Kosciol Katolicki jest organizacja zbrodnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trąd Re: Wyrokow smierci inkwizycji bylo mniej niz 10t IP: 80.55.199.* 20.01.06, 22:48 cóż na tym świecie pełnym złości pełno jest niegodziwości, tacy np. komuniści wymordowali ponad 100 mln. Wielkie mi rzeczy. Hitler podobno 6 mln. żydów to jest dopiero wydarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talos13 Re: Wyrokow smierci inkwizycji bylo mniej niz 10t IP: *.otenet.gr 20.01.06, 23:03 piwi nie przesadzaj wszystkire religie sa takie same tu chodzi o utrzymanie wladzy nad motlochem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talos13@gazeta pl Re: Wyrokow smierci inkwizycji bylo mniej niz 10t IP: *.otenet.gr 20.01.06, 22:59 panowie swieta inkwizycja byla po to aby przywrocic system partialchalny dlatego wymordowali ok 5 milionow madrych kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
cottoncake Re: A ja mówiłem, że Sośnierz to Judasz... 20.01.06, 18:49 Co Ty za bzdury wygadujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: A ja mówiłem, że Sośnierz to Judasz... 20.01.06, 19:46 vitoleone napisała: > Pytanie:jak dlugo jeszcze bedzie istnial sam > > Kosciol!! A niech sobie istnieje. Ale skonczyc trzeba z Funduszem Koscielnym! Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: A ja mówiłem, że Sośnierz to Judasz... 21.01.06, 11:26 vitoleone napisała: > od pewnego czasu Kosciol wycofuje sie ze wszystkiego czym raczyl ludzi od > prawie 2000 lat i w imie czego wymordowal miliony Masz dowody, że miliony? i spustoszyl cale kraje. Niby jakie kraje? > Nie ma juz piekla. To tylko przypuszczenie niektórych teologów, że opiekło zostanie puste. Niepotrzebny chrzest. Potrzebny. www.mateusz.pl/ksiazki/js-sd/Js-sd_48.htm Nieochrzczone dzieci nie ida do > otchlani,bo jej tez juz nie ma itd. TO jeszcze nie zostało oficjalnie zatwierdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meritum3 Re: A ja mówiłem, że Sośnierz to Judasz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 18:39 Mało Sośniarz to zwykła świnia ( knur) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@ Re: A ja mówiłem, że Sośnierz to Judasz... IP: *.motorola.com 20.01.06, 20:51 A kto byl 12 apostolem???? (skoro Judasz 13ty) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hoho Re: A ja mówiłem, że Sośnierz to Judasz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 06:34 z Dogmy wg. sw. Jaya i sw. Boba wiemy ze murzyn. Odpowiedz Link Zgłoś
szelkand Jezus twierdził co innego. 20.01.06, 18:28 A czy to przypadkiem nie Jezus powiedział: "Lepiej by było dla niego gdyby się nie narodził"? To brzmi jednak jak potępienie. Nie odważyłbym się dyskutować z Jezusem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w. potocki Roku pańskiego MDCLXXIX, dnia l augusta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 19:37 Grzeczniejszym się tu Judasz niżeli Piotr stawi, Nie wzdryga ani długo dyskursami bawi, Bez wszelkich ceremonij z wczorajszego chodu Kładzie obie w miednicę nodze, aż do spodu. Wżdyś go już Żydom, człecze, zaprzedał, przeklęty, Nie masz prawa do niego! dlaczegoż mu pięty Ścierwu swego myć dajesz, który w krótkim czasie Albo ptaki, lub zwierzów drapieżnych napasie? Ziemię lizać, po której Pan nasz chodził co dzień, Nie nogi do umycia kłaść, czegoś niegodzien! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Jezus twierdził co innego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 11:54 Jezus również spytał się Ojca, dlaczego ten go opuścił. Jezus był człowiekiem i wyrażał ludzkie emocje. Boskość rodziła się w jego męce. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
oraw NARZĘDZIE BOGA!!!!!! 20.01.06, 18:31 Judasz nie był zły ani dobry! Był narzędziem Boga! Tak jak narzędzia męki,Piłat,Annasz,Kajfasz itp! Zły jest BÓG , który dokonuje takich okropności! Daje przykazania i sankcje,a jednocześnie stwarza okliczności zmuszające do ich łamania! BÓG STWORZYŁ SZATANA Z SIEBIE(BIBLIA) Jest z SZATANEM TOŻSAMY! ZŁO i DOBRO są JEDNOŚCIĄ!!!!! STAPIAJĄ SIĘ W JEDNYM! SĄ DWOMA STRONAMI MEDALU! PATRZCIE DO KOGO WOŁACIE WYCIĄGAJĄC RĘCE!!!!! Serdecznie pozdrawiam VIATORES Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna kondratiuk STRZEZ SIE TAKICH SŁÓW! TO BLUZNIERSTO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 20:19 Zastnow sie na przyszłość zanim zbierzesz głos na tym forum. Chyba w ogóle nie chodzisz do Kościoła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad A gdzie jest bluznierstwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 00:20 Czy przystepuje Pani do Komunii? A czy spozywa Pani wtedy cialo CZLOWIEKA-BOGA? Czy wie Pani jak nazywa sie spozywanie ludzkiego ciala, lub w przypadku innych gatunkow - ciala osobnika wlasnego gatunku?... Proponuje poszukac terminu kanibalizm... Spozywania CIALA CHRYSTUSA, picie JEGO KRWI jest przejawem rytualnego kanibalizmu... i pomyslec ze chrzescijanie mordowali innych ludzi oskarzajac ich o barbarzynstwo i rytualny kanibalizm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Masz racje... ale ONI tego nie rozumia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 00:11 Bog jest wszechmogacy, wszechwiedzacy ale toleruje istnienie szatana...dlaczego? przeciez jedna Jego decyzja i szatana nie ma... a jednak szatan jest... moze dlatego ze szatan to drugie Ja Boga? moze dlatego ze nie ma zla bez dobra a dobra bez zla? byc moze dlatego ze Bog nie jest wszechmogacy? byc moze dlatego ze podlega pewnym ograniczeniom? to wazne pytania, chcialbym by sprobowal na nie odpowiedziec ktos gleboko wierzacy a przy tym rozumny... czy sa jednak tacy ludzie? czy gleboka wiara nie jest zaprzeczeniem rozumu...? wiara obywa sie bez rozumu... Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Masz racje... ale ONI tego nie rozumia 21.01.06, 11:43 Bóg jest konsekwentny i szanuje wolne decyzje osób, które obdarzył wolnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Wolnosc? A jaka wolnosc ma niewolnik? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 13:10 Co z tego ze w dawnych systemach niewolniczych, niewolnik posiadal wolna wole skoro byl zniewolony pewnymi ograniczeniami swojego pana? Czy mozna mowic o wolnosci wyboru niewolnika? Pewnie jakies mikrowolnosci tak ale nie mowimy o pewnej wolnosci. Poza tym poszlaki wskazuja ze Bog Stworca nie jest wszechwiedzacy - gdyby byl wszechwiedzacy nie byloby wygnania z raju - w gniewie - tak mowia slowa - Bog wpadl w gniew, zreszta nie raz, nie dwa - gniew jest wynikiem zaskoczenia, a WSZECHWIEDZACEGO nie mozna zaskoczyc... tak wiec nie mozemy mowic o pelnej wolnosci jednostki - skoro nie ma pelnej wolnosci to nie ma pelnej odpowiedzialnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Wolnosc? A jaka wolnosc ma niewolnik? 22.01.06, 09:43 Gość portalu: dziad napisał(a): > Co z tego ze w dawnych systemach niewolniczych, niewolnik posiadal wolna wole > skoro byl zniewolony pewnymi ograniczeniami swojego pana? Czy mozna mowic o > wolnosci wyboru niewolnika? Pewnie jakies mikrowolnosci tak ale nie mowimy o > pewnej wolnosci. Poza tym poszlaki wskazuja ze Bog Stworca nie jest > wszechwiedzacy - gdyby byl wszechwiedzacy nie byloby wygnania z raju Dlaczego? - w gniewi > e > - tak mowia slowa - Bog wpadl w gniew, zreszta nie raz, nie dwa - gniew jest > wynikiem zaskoczenia, www.mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_08.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Ten tekst to jakas piramidalna bzdura... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 19:44 Ja rozumiem ze taki teskt jest akceptowany przez osobe wierzaca, znajduje ona w nim kolejne potwierdzenie tego co czuje, upewnia sie co najwyzej ze jej odczucia sa poprawne i moze je dalej rozwijac - dla czlowieka niewierzacego - takiego ktory potrzebuje dostrzec pewien lad w tym chaosie ktory nas otacza to kolejny przyklad mowienia duzo i nie na temat - oczekuje naprawde argumentow merytorycznych a nie lania wody... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martin Re: NARZĘDZIE BOGA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 01:04 www.list.media.pl/list-katolik-wiara-pl-58.htm Zobasz w wolnej chwili w powyższy link, zrozumiesz że Judasz nie był przeznaczony do tego co zrobił, zrozumiesz też że trochę inaczej należy Boga rozumieć niż Ty to czynisz. Również pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Przeczytalem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 01:53 Widze zabiegi majace uprawdopodobnic okreslony wariant zdarzen... Jezus mowi ze "Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził" i jak rozumiec te slowa? zdanie ktore czytam intepretuje w ten sposob ze od tego momentu Judasz zostaje przeklety ... nie przez Boga, nie przez Jezusa ale przez ludzi i historie, musi zyc (krotko jak wiemy) ze swiadomscia zdrajcy, zdrajcy przyajciela, mistrza... Boga... czy to brzemie nie jest zbyt ciezkie? Czy nie tak mozna interpetowac slowa Jezusa? "Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził"... ile mocy w tym zdaniu dla tego czlowieka byloby lepiej ale ten czlowiek sie narodzil a wiec tak byla WOLA BOGA, BOG powolal Judasza... czy WSZECHMOGACY, WSZECHWIEDZACY BOG wiedzial jaka jest rola Judasza...? Jako zywo sw Tomasz mowi o kropli krwi Chrystusa majacej odkupic swiat... czemu znow krew, czmeu zranienie, czemu bol, czemu cierpienie? Czemu przypisac ten kult bolu, cierpienia... Dlaczego czlowiek nie moze ofiarowac Bogu swojej radosci, szczescia, zawsze ofiarowuje swoj bol, swoje cierpienie... dlaczego... Czytam te rozne wypowiedzi i uderza mnie zawsze jedno - tak dobra znajomosc wsrod roznych ludzi zamyslow Boga, oto w tym wywiadzie ks. TOMASZ WĘCŁAWSKI "wie" co mial na mysli Bog, "wie" co mogloby byc gdyby nie Judasz, "wie" jak wyglada dialog Boga z czlowiekiem, "wie" jak to jest ze Bog jest wszechwiedzacy a jednoczesnie nie jest nic okreslone... dziwne to... zawsze wydawalo mi sie ze Bog wymyka sie ludzkiemu poznaniu, ze jest Tworem tak abstrakcyjnym ze niedostepnym ludzkiemu poznaniu... a jednak sa ludzie ktorzy "wiedza", co wiecej potrafia Boga "tlumaczyc"... Tak jak napisalem - nie mam wiary, wiary ktora pozwalaby mi przymykac oczy na te watpliwosci, dla osoby wierzacej, wierzacej gleboko - wiedza jest zbedna, cale misterium wiezi z Bogiem odbywa sie poza rozumem, tam gdzie wiara wypelnia wszystko, jest esencja i nie ma miejsca na rozum, rozum jest zbedny... Odpowiedz Link Zgłoś
oraw Re: NARZĘDZIE BOGA!!!!!!-BOGA NIE MA!!!!!!!!!!! 21.01.06, 11:37 Jestem w pustce!!!! A Wasz Bóg jest tylko połuczyną sumeryjskich mitów!!!!! Serdecznie pozdrawiam VIATORES Odpowiedz Link Zgłoś
duffie Matka natura rulez!!! 20.01.06, 18:34 Nic,ale to nic nie trzyma sie kupy w tej waszej Biblii calej i wogole w chrzescijanstwie...Hitler tez pewnie byl narzedziem w rekach Boga? a Bog nie posluzyl by sie zlem.Bzdury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Bo Milosierdzie "nie trzyma sie kupy" IP: *.crowley.pl 20.01.06, 18:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judasz Trzeba tych wszystkich chrzescijan albo lwom ... IP: *.156.201.104.Dial1.Boston1.Level3.net 20.01.06, 19:18 rzucic albo na zydkow przechrzcic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lama Re: Matka natura rulez!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 20:50 a czy przeczytałeś ją chociaż ??? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Matka natura rulez!!! 21.01.06, 11:44 Bóg dopuszcza zło, aby z niego wyprowadzić jeszcze większe dobro. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re:Co za manipulacyjny tekst! 20.01.06, 18:37 Co za manipulacyjny tekst! Hryniewiecz jako wielki teolog! ks. Hryniewicz raczej pisze rózne tezy i teorie w stylu "co by było gdyby" a nie stwierdza prawdy teologiczne w swoich ksiązkach, takze tekst w Metrze zawiera jedynie wybrane fragmenty jego ksiązki"Czy piekło bedzie puste" Łatwo manipulowac niewiedza ludzka w tych tematach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycuś Re: Judasz nie był taki zły IP: *.orange.pl 20.01.06, 18:45 To może Hitler też był tylko biednym narzędziem w rękach Boga i nie wiedział co czyni? Najlepiej wybielmy wszystkich zbrodniarzy, to takie miłosierne..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: offler Oj cycus, cycus liche porownanie, lichutkie... IP: *.bulldogdsl.com 20.01.06, 19:00 Jezus wyslal Judasza w czasie wieczerzy. O ile sie nie myle Hitler przy stole z chrystusem nie siadywal do kolacji i na pewno od niego dyspozycji nie dostawal. Milosierdzie nie ma nic z tym wspolnego. To wszystko bylo ukartowane przez Jezusa i Judasza. Inaczej ta cala bajka nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk Jak do cholery zydek moze byc zlym czlowiekiem ... IP: *.156.201.104.Dial1.Boston1.Level3.net 20.01.06, 19:06 nawet Judasz!! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtawa Re: Judasz nie był taki zły 20.01.06, 19:11 Widac w Watykanie nie maja co robic i przechodzą samych siebie w nowych filozofiach.Idąc śladem myśli papistów cały świat i postępowanie poszczególnych ludzi jest zaplanowane dlatego ludzi wyrządzających zło można wybielić.Judasz był jest i będzie synonimem zdrady a to czy jest w rozumieniu religii katolickiej zbawiony zalezy tylko od Boga.Niedługo usłyszymy od nich że Bóg jest winny złu jekie się dzieje gdyż On to wszystko zaplanował.Czyżby papiści zapomnieli że rozgrywa się wielka sprawa o zwierzchnictwo nad światem? My w tym wszystkim uczestniczymy i walczymy przy okazji o swoje przyszłe wieczne życie.Bóg dał nam życie i instrukcję na nie.Ta instrukcja to Pismo Święte.Korzystajmy z niego.To nasza inwestycja w życie wieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Judasz nie był taki zły 20.01.06, 20:23 Kurcze, a niektórzy pechowcy takiej instrukcji nie dostali... wojtawa napisał: > Widac w Watykanie nie maja co robic i przechodzą samych siebie w nowych > filozofiach.Idąc śladem myśli papistów cały świat i postępowanie poszczególnych > ludzi jest zaplanowane dlatego ludzi wyrządzających zło można wybielić.Judasz > był jest i będzie synonimem zdrady a to czy jest w rozumieniu religii > katolickiej zbawiony zalezy tylko od Boga.Niedługo usłyszymy od nich że Bóg jes > t > winny złu jekie się dzieje gdyż On to wszystko zaplanował.Czyżby papiści > zapomnieli że rozgrywa się wielka sprawa o zwierzchnictwo nad światem? My w tym > wszystkim uczestniczymy i walczymy przy okazji o swoje przyszłe wieczne > życie.Bóg dał nam życie i instrukcję na nie.Ta instrukcja to Pismo > Święte.Korzystajmy z niego.To nasza inwestycja w życie wieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rexio Re: Judasz nie był taki zły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 19:16 >>Kto ma szanse zająć miejsce Judasza "Czarne charaktery" Nowego Testamentu: Król Herod; Poncjusz Piłat; Syn Marnotrawny; Barabasz; Zły Łotr<< Powyższy text dowodzi całkowitego braku Autora wiedzy nt. Nowego Testamentu i starożytności w ogóle. 1.) Król Herod? Który? Wielki? Antypas? Za Wielkiego Judea rosła w siłę (na tyle, na ile mogła pod panowaniem rzymskim), zaś Antypas najlepszy nie był, ale nie odstawał od ówczesnej miary. 2.) Poncjusz Piłat wtłoczony był w ówczesną politykę. Rzeczywiście nie należał do najuczciwszych, ale wydaje się, że - podobnie jak Antypas - specjalnie nie przeginał. Nowy Testament go nie potępia. 3.) Syn Marnotrawny??? No tu już totalna przesada! Po pierwsze nie istniał (to przypowieść!), a po drugie ukazuje się go jako przykład nawróconego grzesznika, więc nie można go potępiać! 4.) Barabasz był Zelotą, walczyl o niepodległość Izraela (ogólnie pojętego). Zeloci wsławili się okrucieństwem, ale nieco później. Idąc tym trpem Powstańców Styczniowych można uznać za terrorystów. 5.) Złego Łotra nie Nowy Testament potępia, więc nie ma o czym mówić. Zresztą być może także był Zelotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Ignorancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 19:22 Byłoby fajnie, gdyby autor artykułu zadał sobie minimum trudu przy opisie pewnych faktów: np. Judasz był jednym z 12 Apostołów, a nie 13-tym Apostołem (po śmierci Judasza wybrano kolejnego Apostoła - Macieja; por. Dzieje Apostolskie 1:26). Z kolei, syn marnotrawny jest symbolem skruchy i Bożego przebaczenia, a nie "czarnym charakterem" - jak można nie znać przypowieści o synu marnotrawnym? Jeśli ktoś na poważnie traktuje Odkupienie dokonane przez Chrystusa, to nie może serio brać teorii zbawienia szatana, bo Chrystus odkupił naturę ludzką, a nie duchów czystych. Kościół nigdy nie orzekł o kimś, że jest potępiony (stąd nadzieja na powszechne zbawienie, ale znacznie ciekawsza i sensowniejsza w wydaniu H.Ursa von Balthasara, niż w siermiężnej wersji o. Hryniewicza). O niewesołym losie Judasza mogą jednak świadczyć słowa samego Jezusa: "Lepiej byłoby dla tego człowieka, gdyby się nie narodził" (Ew. wg św. Mateusza 26:24-25). Warto może spojrzeć na sprawę tak: Bóg koordynuje wszechświat, uwzględniając wolne wybory woli człowieka - to nie jest banalne sprawstwo bez liczenia się z człowiekiem, lecz branie pod uwagę bardzo wielu czynników. Czyli proponuję trochę odwagi: nie zwalajmy winy za nasze grzechy na fatalny los zgotowany przez Boga, tylko sami weźmy odpowiedzialność za siebie - to znacznie bardziej konstruktywne rozwiazanie, niż może się z pozoru wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Ignorancja - op. 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 19:35 dziwaczny jest też pogląd, że ostre potraktowanie Judasza ma coś wspólnego z antysemityzmem. Usprawiedliwienie jakiegokolwiek ludzkiego działania - nawet najbardziej podłego - prowadzi przecież w prostej konsekwencji do rewizji oceny działania hitlerowców, nazistów - sprawców Holocaustu, Stalina, i innych im podobnych. Człowiek nie może potępiać innego człowieka, ale może napiętnować jego niegodziwe poczynania. Warto uwzględniać "okoliczności łagodzące", ale zło zawsze pozostanie złem. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Ignorancja 20.01.06, 20:06 Ciekawe, ale czasem mam wrazenie, ze Bog (o ile oczywiscie istnieje) nie ma przed teologami tajemnic. Wszystko wiedza i wszystko wytlumacza. No, co jakis czas musza swoje wczesniejsze teorie wywrocic do gory nogami. Ale z czegos trzeba przeciez zyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Ignorancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 20:29 wbrew pozorom nie do końca tak jest; to co pisał św. Augustyn (przypomnę, ok. 1600 lat temu), czy św. Tomasz z Akwinu - pozostaje nieustannie wzorem myśli teologicznej. Jako ciekawostkę dodam, że rozważania Augustyna nt. czasu w kontekście początku Księgi Rodzaju zgadzają się z współczesnymi wizjami naukowej kosmologii i są nagminnie cytowane - również przez ateistów, czy deistów - np. przez S. Hawkinga, czy S. Weinberga. Natomiast niewątpliwym problemem jest to, że teologia (podobnie jak np. nauki ścisłe) potrzebuje - powiedzmy - nowego paradygmatu metodologicznego, w szczególności uwzględnienia osiągnieć naukowo-intelektualnych ostatnich czasów; o oddziaływaniach wiara- nauka pisze dużo Jan Paweł II - m.in. w Encyklice Fides et Ratio z 1998 roku; można sobie obejrzeć takowe strony: www.staff.amu.edu.pl/~zbzw/ph/sci/jpii99.html www.staff.amu.edu.pl/~zbigonys/dyskusji.html www.cco.caltech.edu/~nmcenter/sci-faith.html Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Ignorancja 20.01.06, 20:41 Ja jakoś nie widzę wartości wzmiankowanej encykliki. Całe rozumowanie i podejście do nauki opiera się o założenie, że KK ma od boga daną wiedzę, która nie podlega weryfikacji. Przy takim podejściu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek faith can never conflict with reason IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 21:31 Czytałeś ją? KK twierdzi i zawsze twierdził, że ma wiedzę - opartą na Objawieniu i Tradycji - która dotyczy, najogólniej mówiąc, zbawienia człowieka i do niego człowieka prowadzi. Nie chodzi tu o wiedzę naukową, którą Biblia i Kościół po prostu się nie zajmują; o tym pisał już wspomniany przeze mnie Augustyn; polecam artykuły z linku do Caltechu, choćby tekst nt. Galileusza: www.its.caltech.edu/~nmcenter/sci-cp/sci-9211.html Faith can NEVER conflict with reason, pisze/mówi tam JPII. Przy okazji, warto pamiętać, że Kościół zawsze był przeciwny fundamentalizmowi biblijnemu, że oficjalnie uznano ideę teorii ewolucji, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
oraw A JAK MA TA BOZIA NA IMIĘ??????????????????? 21.01.06, 11:50 z2006 napisał: > Imie Boga piszemy dużą literą. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Ignorancja 20.01.06, 21:22 Sw. Tomaszem z Akwinu to akurat KK nie powinien sie chwalic. To co napisal o kobietach dyskwalifikuje go jako zdrowego czlowieka. Natomiast sw. Augustyn mial ciekawe spostrzezenia co do pozytecznosci burdeli. Papiestwo intensywnie potem korzystalo z jego przemyslen... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek świstak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 21:37 Jasne, a zwłaszcza robił to świstak, który napadł na kota da Vinci po zawinięciu się w sreberka... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: świstak 20.01.06, 21:52 Gość portalu: wojtek napisał(a): > Jasne, a zwłaszcza robił to świstak, który napadł na kota da Vinci po > zawinięciu się w sreberka... Ten dogmat to chyba z Tradycji bo nie ma tego w zadnych Pismach. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Ignorancja 21.01.06, 11:49 piwi77 napisał: > Ciekawe, ale czasem mam wrazenie, ze Bog (o ile oczywiscie istnieje) nie ma > przed teologami tajemnic. Wszystko wiedza i wszystko wytlumacza. Dlatego potrzebne są rozstrzygnięcia Stolicy Apostolskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Ignorancja 20.01.06, 20:28 A jak już weźmiemy ten los i odpowiedzialność, to może jeszcze przestaniemy wierzyć w bajki... Odpowiedz Link Zgłoś
zzarogu Re: Judasz nie był taki zły 20.01.06, 19:23 Logika???? Uznając że judasz był narzędziem pplanu, bo stać się musiało ukrzyżowanie można wyciągnąć wniosek że wszystko jest narzędziem jakiegoś planu. Każdy zabójca może być rozgrzeszony bo w konsekwencji jego czyn przyczynił się do...powiedzmy jego głebokiego nawrócenia. A więc czyn zabójstwa to tylko środek do celu, sprawca nie podlega ocenie jako narzedzie???? Odpowiedz Link Zgłoś
oraw WYBACZ IM PANIE BO NIE WIEDZĄ CO CZYNIA!!!!!! 21.01.06, 11:35 I tyle na wszystkie wątpliwości! A nawet wybaczać nie trzeba!!!!! K O C H A Ć T R Z E B A !!!!!!!!!!! Serdecznie pozdrwiam VIATORES Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Judasz nie był taki zły 21.01.06, 11:52 zzarogu napisał: > Logika???? > Uznając że judasz był narzędziem pplanu, bo stać się musiało ukrzyżowanie można > > wyciągnąć wniosek że wszystko jest narzędziem jakiegoś planu. Każdy zabójca > może być rozgrzeszony bo w konsekwencji jego czyn przyczynił się do...powiedzmy > > jego głebokiego nawrócenia. Takiemu myśleniu sprzeciwiaja się właśnie słowa Jezusa to tym, że dla Judasza byłoby lepiej nie narodzić się. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Judasz nie był taki zły 20.01.06, 19:44 Ciekawe jakich jeszcze odkryc dokonaja darmozjady w purpurowych sukienkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olbin6 Re: Judasz nie był taki zły IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.06, 19:57 Nie rozumiem,dlaczego Piłat ma być "czarnym..."Przecież gdyby nie skazał Jezusa na śmierć to nie spełniłyby się przepowiednie.I pobyt Jezusa na ziemi nie miałby sensu.A pozatym to Jezusa na śmierć skazali żydowscy kapłani a Piłat powiedział "wybraliście sami" Odpowiedz Link Zgłoś
ederek Re: Judasz nie był taki zły 20.01.06, 19:59 1. Czyli logicznie rozumując Judasz jest ofiarą planów Bożych 2. Tak naprawdę jego działanie "zdradzieckie" nie miało wielkiego znaczenia. No bo czy Jezus był zakonspirowany? Byle MOSAD by sobie spokojnie poradził. Choć z drugiej strony , amerykanie by Go za cholerę nie znaleźli , nawet gdyby kapustę na głównym rynku kupował ( a na 100% miał broń biologiczną i nuklearną - to potwierdzi wywiad angielski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HEJNO Judasz dostalby dzisiaj Nobla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.01.06, 20:15 Wydal, ale nie zdradzil, niechcial, ale musial, tutaj swieczke- tam ogarek, wypelnil misje skokiem przez plot w Ogrojcu, nic nie podpisywal - bo byl polniepismienny- ZACZYNA SIE JAKIES ROZWADNIANIE WINY AGENTOW, SZUI I DONOSICIELI, ZEBY IM SIE BRON BOZE KRZYWDA JAKAS NIE STALA Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Judasz nie był taki zły 21.01.06, 11:54 ederek napisał: > 1. Czyli logicznie rozumując Judasz jest ofiarą planów Bożych Nie jest ofiarą, bo sam wybrał to, co zrobił. > 2. Byle MOSAD by sobie spokojnie poradził. Choć z > > drugiej strony , amerykanie by Go za cholerę nie znaleźli , nawet gdyby kapustę > > na głównym rynku kupował ( a na 100% miał broń biologiczną i nuklearną - to > potwierdzi wywiad angielski) To nie jest temat do żartów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamrożony Re: Judasz nie był taki zły IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.06, 20:20 Czołówka PiSK to taki zbiorowy Judasz!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artau Re: Judasz nie był taki zły IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 20.01.06, 20:55 faktycznie afera jak z życia serialowych figurek... Judasz to był [jeśli wogóle był!] pożądny gość pomagający obalić świnie z Rzymu. Wszak okupantami byli światli Rzymianie czyli...Włosi, dlatego watykan jest w Rzymie, a to po to, by "zasłonić" rolę tych starożytnych oprawców. Jednym słowem watykan w Rzymie=brak włochów w historyjce o dwóch belkach=nieuzasadnione cierpienia Izraela. Pamiętajcie, kiedy powstawał watykan, 10 osób wtedy umiało czytać w całej prowincji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rara Re: Michnik, tobie "bije na dekiel" i to mocno IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 20.01.06, 21:06 To ty jestes takim judaszem , w kwestii "polskich robotnikow". Pamietasz KOR, A TERAZ PLUJESZ NA GORNIKOW. Tytul art. z twojej gadzinowki " Rozwscieczeni gornicy zaatakowali policjantow" (protest w WA-WIE). Chyba ze prawda jest, jak kazales nam kiedys krzyczec "prasa klamie". Ta anarchia w Polsce to ci sie udala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaser Re: Judasz nie był taki zły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 21:03 Judasz był pierwowzorem TW i napewno w IPN-ie mają jego teczkę.Jeżeli nie to u nas mamy specjalistów od usuwania lub cudownego odnajdowania potrzebnego odnośnej komisji w danej chwili dokumentu.Nie jestem jednak pewien,czy będą chcieli pomóc odnośnej komisji kościelnej,bo spojrzenie na Judasza jako na narzędzie w ręku Boga,może zburzyć całą koncepcję rozprawy z naszymi TW zwłaszcza z okresu"solidarności" i stanu wojennego.Ta koncepcja oparta jest na nienawiści,zemście i wykluczaniu. Wszystko to ma oczywiście podkreślić zasługi mścicieli w obalaniu tego co już i tak leżało.Wkrótce może się jednak okazać,że ta koncepcja jest głeęboko sprzeczna z nauką Kościoła, na którą wszędzie się powołują i stosują na codzień(szczególnie jak są kamery w pobliżu).Ot niefart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Judasz nie był taki zły IP: *.zeork.com.pl 20.01.06, 21:05 W szeregu czarnych charakterów Poncjusz Piłat, EQUUS Romanus, piąty procurator Judeii, nie wydaje się być najgorszą postaćią. A może patrzę na niego przez inny pryzmat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vol Re: Judasz nie był taki zły IP: *.173.wmc.com.pl 20.01.06, 21:15 "... za nędzne 30 srebrników..." A jakby ich było 3000 to coś by zmieniło? Cena nie ma najmniejszego znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
maanasasarovara Re: Judasz nie był taki zły 20.01.06, 21:48 Podstawą potępienia Juidasza nie jest jego zdarada ale to co stało sie po niej. Święty Piotr także dopuścił się zdrady wobec Jezusa, jednak zrozumiał swój błąd - zapewniając Chrystusa o swojej wierności opierał się był na własnej osobie, nie na Bogu, potem jednak zrozumiał,że kierowała go pycha, że sam nic nie może [dlatego po Zmartwychwstaniu odpowie Chrystusowi, na pytanie "czy mnie miłujesz": "tak panie t y w i e s z, że cię miłuję"]. Judasz natomiast, mimo iż widział, że jego postępowanie zawiodło go jedynie do zniszczenia, nie chciał sobie przebaczyć, oddać się w ręce Boga Żywego. Nie chciał uznać, że Bóg jedynie stanowi o jego istnieniu, że On jedynie jest wodą żywą, która może ugasić pragnienie. W ten sposób sam wybrał wieczną śmierć. Bóg nie może [nie chce] zmuszać nikogo do zbawienia - istotą Boga i spotkania z Nim jest wolność - zniewolenie to efekt działania szatana. Jeśli zaś chodzi o szatana to nie może on być zbawiony, ponieważ nie jest on istotą bytującą w czasie - dlatego nie może zmieniać swoich decyzji. Piekło nie jest karą narzucaną przez Boga sędziego-tyrana, ale odrzucaniem faktu, że wszystko zawdziecza swe istnienie Bogu. Istota potępiona, odrzucając Boga, staje jednak [człowiek - po śmierci] wobec prawdy, której znieść nie może - pragnie, by Boga nie było, Tem jednak nie może nie być. Widąc to w pełni, "twarzą w twarz" istota ta sama staje się przyczyną własnych katuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: Judasz nie był taki zły IP: 80.55.148.* 21.01.06, 10:43 Czesc, hmm, no coz a moze spojrzmy od innej strony. Przeciez w owym czasie Judasz Iszkariota(tzn. sztyletnik) nie mogl przypuszczac ze przywodca malej sekty (ktory pod pozorem odwiedzania swoich zwolennikow w istocie przygotowuje powstanie zelotow) stanie sie jednym z symboli religii ktora bedzie dominowac w naszym kregu kulturowym (Czym innym w obecnym swiecie sa zmiany miejsca pobytu niejakiego bin Ladena?) ? Ba wg. kazdej zdrowej oceny ta sekta zostalaby podczas powstania (ktore bylo przygotowywane przeciwko okupantowi tj. rzymianom) zupelnie zniszczona. I staloby sie tak gdyby nie jeszcze jeden "reformator" tj. Pawel z Tarsu ktory kwestie ideologiczna tej nowej sekty rozciagnal na inne narodowosci bez ograniczania kwestii przynaleznosci do sekty tylko dla osob pochodzenia hebrajskiego. Po wytepieniu zelotow przez rzymian nowa religia zwdziecza swoje istnienie tylko temu ze Pawel z Tarsu zalozyl kilka grup (bez jakiejkolwiek zgody na to innych przywodcow religijnych sekty tzn reszty apostolow)w basenie morza srodziemnego gdzie powstanie zelotow w Judei nie mialo z powodow geopolitycznych szansy zaistniec. Tam po prostu zydzi nie stanowili wiekszosci wiernych w tej nowej jak na owe czasy sekcie religijnej wiec kwestie polityczne nie odgrywaly wiekszej roli ( raczej obietnica rownosci w przyszlym zyciu jak i obietnica zmartwychwstania byla - jakze zywa nawet w chwili obecnej- tym elementem ktory napedzal nowych wyznawcow gdy Pawel z Tarsu zajmowal sie prozelityzmem.To tyle jesli chodzi o moje stanowisko co do calego procesu historycznego natomiast jesli chodzi o ocene moralna to trudno mi sie ustosunkowac skoro nie wiem na co Judasz potrzebowal tych 30 srebrnikow. Moze cel byl bardzo wzniosly i w pelni usprawiedliwia dzialanie Judasza? Jak sadze z gory przyjeto ze czyn byl zly bez wysluchania tego co mialby nam powiedziec Judasz. Ta jego smierc przez powieszenie tez wyglada mi jak smierc niejakiego Baraniny w areszcie w Wiedniu. Pozdrawiam roy Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Re: Judasz nie był taki zły 20.01.06, 21:32 Nie trzeba byc uczonym w Pismie ,by miec pewnosc ,ze Judasz nie byl zadnym zloczynca.To tradycja chrzescijanska uczynila z niego lotra.Co najmniej kilka kwestii budzi watpliwosci co do osoby Judasza.Przede wszystkim naiwnoscia jest sadzic , by ludzie Sanhedrynu potzrebowali kogos ,kto wskazal by im Jezusa.Jesli prawda maja byc te tlumy idace za nauczajacym Jezusem , to byl postacia znana.A te wszystkie spory z faryzeuszami (dysputy). Krotko przed Meka uroczysty wjazd do Jerozolimy.Jezus nie byl wiec czlowiekiem znikad.Zakladajac ,ze Judasz mial zdradzic Jezusa to pojawia sie problem dlaczego nikt z Apostolow nie uczynil niczego podczas Ostatniej Wieczerzy by go powstrzymac (przynajmniej sprobowac wyjasnic sprawe).I kwestia kluczowa , o zbawczym znaczeniu Meki Panskiej.Jesli udzial Judasza - poprzez zdrade- mial byc warunkiem sine qua non zaistnienia Meki Panskiej, to mozna jedynie uznac ,ze w swej roli "zdrajcy" byl jedynie narzedziem w reku Boga.Jesli wiec taka byla wola Boga , to jak mozna odsadzac Judasza od wszelkiej czci.Przez dwa tusiace lat mozna bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aradian Re: Judasz nie był taki zły IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.01.06, 05:41 Rzeczywiście nie trzeba być uczonym w piśmie, aby nie wiedzieć, co mówił Chrystus na takich jak Judasz. Wyrażnie wskazywał komu bractwo Judaszowe służy i kogo ma za ojca ( ewangelia św.Jana). Nic dziwnego zatem,że ich potomkowie nadal gorliwie działają na rzecz tej samej ciemnej siły, rehabilitując Judasza dają przyzwolenie na wszelką niegodziwość. Zwyczajna ludzka przyzwoitość obca jest sympatykom i sługom szatana.Nadmieniam, że nie mam związków jakichś szczególnych z kościołem, bo nie potrzebuję agentów lub, jak kto woli, pośredników do kontaktów z Bogiem. Ba, mało tego uważam, że Bóg dał nam prawa ale zaraz pojawił się szatan i te prawa zagospodarował, tak powstały rozmaite religie a ludzie natychmiast wzięli się nawzajem za głowy, pojawiła się nienawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajetan Re: Judasz nie był taki zły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 08:47 racja brawo Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Judasz nie był taki zły 21.01.06, 12:03 edi54 napisał: > Zakladajac ,ze Judasz mial zdradzic Jezusa to pojawia sie problem > dlaczego nikt z Apostolow nie uczynil niczego podczas Ostatniej Wieczerzy > by go powstrzymac (przynajmniej sprobowac wyjasnic sprawe).I kwestia > kluczowa , o zbawczym znaczeniu Meki Panskiej.Jesli udzial Judasza > - poprzez zdrade- mial byc warunkiem sine qua non zaistnienia Meki Panskiej, > to mozna jedynie uznac ,ze w swej roli "zdrajcy" byl jedynie narzedziem > w reku Boga. Może zdrada Judasza nie była warunkiem koniecznym męki Jezusa, ale była tylko okolicznością jej sprzyjającą. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Hołdy dla Judasza!!! 20.01.06, 21:39 Judaszowi powinien kościół hołdy składać i świątynie budować... Gdyby nie pocałunek Judasza, Jezus nigdy nie byłby ukrzyżowany i pies z kulawą nogą by nie wiedział, że jest on "synem bożym"... Do dzieła zatem... przechrzcić Licheń na Katedrę Judasza Iskarioty a... Kaczory pierwsze sypną groszem a za nimi cała reszta czujących w sobie duszę Judasza... Odpowiedz Link Zgłoś
maanasasarovara Re: Hołdy dla Judasza!!! 20.01.06, 21:53 Prorokiem okazał się więc Stanisław Michalkiewicz, nazywając wielokrotnie na łamach Najwyższego Czasu nasz postepowy kler [jak wspomnanego Hryniewicza i różnych oświeconych z Tygodnika Powszechnego] kościołem św. Judasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Judasz nie był taki zły IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 21:41 Fakt, nie był taki zły. Musiał wydać Chrystusa, obojętnie czy by chciał, czy nie. Musiało się wypełnic pismo (proroctwo). Przypuszczam, że nie było w tym czynie wolnej woli Judasza. Po prostu musiał. Odpowiedz Link Zgłoś
dastro Re: Judasz nie był taki zły 20.01.06, 21:52 -----Zabijając się, Judasz dowiódł właśnie, jak straszliwie żałował. -- Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Judasz nie był taki zły 21.01.06, 12:00 dastro napisał: > -----Zabijając się, Judasz dowiódł właśnie, jak straszliwie żałował. -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Judasz nie był taki zły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 21:59 "Czy chrześcijanie są w stanie zapomnieć Judaszowi to, co zrobił? Wierzą w to bibliści i teolodzy brytyjscy. - Miłosierny Bóg już dawno przebaczył Judaszowi, a ten jest już razem z nim w niebie - stwierdził niedawno o. Allen Morris, dodając, że rehabilitacja Judasza ułatwiłaby stosunki żydowsko-chrześcijańskie. Judasz bowiem - zdaniem wielu ekspertów - był pierwszą ofiarą rodzącego się antysemityzmu starożytnych chrześcijan." Nie bardzo rozumiem jak można pisać takie bzdury. Nie wiem, czy o. Allen Morris jest katolikiem, jeżeli tak, za taką wypowiedź powinien być natychmiast suspendowany!!! A teolog Hryniewicz powinien otworzyć własny kościół katolicki, skoro sam popada w herezję. Twierdzenia o zbawieniu szatana może sobie wykładać w swoim prywatnym kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Judasz nie był taki zły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 22:04 A o skandalicznej wypowiedzi ks. prof. Hryniewicza (prof. KUL), postaram się pamiętać podczas składki na Pseudo-Katolicki Uniwersytet Lubelski. Odpowiedz Link Zgłoś