Gość: kociakupa Re: Kupa wielka jak drapacz chmur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 20:00 Jesteśmy narodem brudasów i jeszcze długo nie zobaczymy jak chociażby co 10-ty właściciel psa sprząta po swoim pupilku. Może wreszcie PIS zajął by się czymś pożytecznym i wprowadził prawo surowo karzące właścicieli psów. Istnieją jakieś gminne ustawy o obowiązku sprzątania ale jeszcze nie widziałem aby ktoś był ukarany za zasrywanie przez psa terenu. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Kupa wielka jak drapacz chmur 12.03.06, 20:18 Przyznaję - przyzwyczaiłam się, że psie gó.. na trawnikach leży, że dzicz... Ale idę niedawno przez podwórko, wieczór, do latarni na tyle daleko, że nie można powiedzieć, by było dobrze widać chodnik... NA ŚRODKU CHODNIKA GÓWNO. Całą zimę noszę ciepłe sportowe buty, podeszwa niezbyt gładka,m potem to, cholera, czyścić!! Ludzie, już pół biedy trawnik, ale pozwolić psu sr.. na środku chodnika i nie sprzątnąć to przegięcie maksymalne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Kupa wielka jak drapacz chmur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 23:33 od siedmiu milionów psów podatek od posiadania psa liczy się w setkach milionów złotych.. ..do wykorzystania, bo nic aktualnie się posiadaczom psów z pieniędzy publicznych nie oferuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiapirat Re: Kupa wielka jak drapacz chmur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 00:20 .. pliz, pliz, pliz =) niech moj pies wysra telefon komórkowy.. najlepiej Nokie 8800 =) ... Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: Kupa wielka jak drapacz chmur 13.03.06, 08:14 Widzialem w Pradze Czeskiej: Duzo jest miejsc, gdzie do pobrania sa jednorazowe rekawiczki, papierowa torebka i kosz na odchody. Nigdy nie widzialem, zeby wlasciciel(ka) psa nie sprzatnal po nim. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Kupa wielka jak drapacz chmur 13.03.06, 09:54 Powiem więcej, ja widziałam tablicę z utensyliami do usuwania gówienek i koszem pod spodem w Desnie, małym przemysłowym miasteczku w Czechach. Pojechałam tam zwiedzić skocznie narciarskie (takie mam dziwne upodobanie, byłam na szczycie 113 skoczni) i idąc przez osiedle widziałam właśnie taką tablicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Kupa wielka jak drapacz chmur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 08:37 Po parkach, skwerach powinna chodzic specjalna służba, ludzie pilnujący czystości, którzy mogą wlepić mandat(straz miejska?). Jednak kupy to nie wszystko: parki musza sie najpierw pozbyc przesiadująch w nich pijaczków, młodzieży która zasypuje ławki słonecznikiem. Nie bronię nikomu obecności w parku.Karygodne jest jednak jego dewastowanie!! Takie zachowanie powinno łączyc sie z konsekwencjami.W parku blisko mojego domu nie można przejśc chodnikiem zeby nie nadepnąć na odłamek szkła. Z dzieckiem tylko za rękę. Mały schyla sie do "kolorowych migocących szkiełek". Tak to widzi dziecko. Do tego pijaczki głosno komentują przechodzące z wózkami mamy. Sama wiele razy miałam stracha. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qpa stara jak swia Re: Kupa wielka jak drapacz chmur IP: 57.67.177.* 13.03.06, 08:51 Najwyzszy czas policzyc objetosc kup od krow,swin,kurczakow,swinek morskich,chomikow,o naszych ludzkich nie wspominajac. Ciekawe gdzie te kosze na psie qpy,gdzie woreczki i na co ida podatki placone za posiadanie psa. 50 zl x 7 mln psow= 35 mln zl w skali kraju, niech z tego placi podatek polowa wlascicieli, zostaje nadal 17,5 mln na sprzatanie, niemala kwota. Za to mozna chyba posprzatac, a nie tylko karac i pisac glupawe artykuly. Odpowiedz Link Zgłoś
uwagiluzne Re: Kupa wielka jak drapacz chmur 13.03.06, 13:18 PSIE KUPY - FAQ (sporządzone przez internautę "starygniewny") P1. Sprzątać po psie? Jakieś dziwaczne żądanie! Niepoważny i zastępczy problem. O1a. Obowiązek sprzątania istnieje wszędzie na świecie. W cywilizowanych krajach nie sposób zobaczyć osoby z psem BEZ ŁOPATKI w ręku. Za niesprzątnięcie grożą wysokie mandaty. Nie ma społecznego przyzwolenia na zabrudzanie miasta. O1b. Codzienny widok miasta to NAJBARDZIEJ PODSTAWOWY PROBLEM. Spójrzie jak to miasto wygląda - zasrane, wszędzie gówna - tak jest wg Was normalnie? A gdyby ktoś raz dziennie wchodził do mieszkania i walił kupę na dywan to też byłby zastępczy i niepoważny problem? P2. Płacę za psa podatek więc państwo powinno po nim sprzątać. O2a - Płacisz też dochodowy. Czy uważasz że Państwo powinno szorować Ci ubikację? O2b - w Warszawie podatek wynosi 1zł. Żeby tę zł pobrać trzeba do tego kilkadziesiąt zł dopłacić. 03c - Do każdego skrawka trawnika w mieście zatrudnić osobę żeby przejeżdzała z odkurzaczem przynajmniej raz na godzinę - tak to sobie wyobrażacie? P3. To świetny nawóz. O3a - to nawoźcie sobie tym świetnym nawozem domowe roślinki. O3b - gdyby to był świetny nawóz byłby w sprzedaży - jak np. krowiak czy kurzak. A nie jest. P4. Na chodniku trzeba sprzątać ale na trawniku już nie. O4. Znów - wszędzie na świecie trawniki są czyste. P5. Brakuje pojemników. O5. Zapewne tak. Ale w takim razie co robi ta masa kup dookoła pojemników? P6. Prawo mówi że jeżeli w pobliżu nie ma pojemnika to nie trzeba sprzątać. O6. Prawo nie zakazuje np. pierdzenia w teatrze. A jednak średnio normalny człowiek nie pierdzi. P7. Widziałem/łam pijaka który robił kupę pod krzakiem. O7a. Przymusowa sytuacja potrafi się zdarzyć każdemu. Są jednak istotne różnice: a. w przypadku człowieka jest to wyjątek nie dający się przewidzieć. Codzienną kupę psa chyba przewidzieć można? O7b. nawet najbardziej zdegenerowany pijak stara się problem załatwić w najbardziej schowanym, ukrytym, odległym miejscu - a nie tuż przy krawężniku. Oczywiście, że taki osobnik powinien po sobie sprzątnąć. O7c. Aha, i tej jeden pijak raz zobaczony 15 lat temu ma być powodem żeby nie sprzątać po psie codziennie? P8. Ja chodzę ze swym psem do lasu lub odległą łakę. O8 - Sprzątać po psie trzeba wszędzie. P9. I tak nie będę schylał, sprzątał itd. O9. Mamy /ludzie oczekujący czystego miasta/ tego świadomość. Dlatego naciskajmy władze miejskie aby W KOŃCU zaczęła wlepiać mandaty - inaczej się narodu nie wychowa. Napisz do: biuroprezydenta@warszawa.um.gov.pl shk@wsse.waw.pl (Oddział Nadzoru Higieny Komunalnej sanepidu) My już napisaliśmy :) Szanowny Panie, W Warszawie jak i w innych miastach od wielu lat istnieje problem psich odchodów zalegających dosłownie wszędzie - na trawnikach, skwerach, chodnikach, placach zabaw dla dzieci. Pomijając względy estetyczne, stanowi to również potencjalne źródło chorób, zwłaszcza dla dzieci. Polski obywatel nie ma zwyczaju sprzątania po swoich psach, a zważywszy na fakt, że psów jest w miastach coraz więcej, wygląda na to, że niedługo po prostu utoniemy w szambie. Żadna akcja obywatelska nie pomoże - ci, którzy po swoich psach nie sprzątają, na jakiekolwiek uwagi reagują po prostu złością i.. to wszystko. I niestety również wielu z tych, którzy na początku sprzątali - przestali, ponieważ "inni tego nie robią". Istnieje absolutna konieczność, aby wprowadzić dla właścicieli psów obowiązek sprzątania po swoich pupilach, tak jak to jest w większości cywilizowanych krajów. Należy przeprowadzić akcję uświadamiającą, na każdym bloku powinna się pojawić tabliczka z nakazem sprzątania po zwierzętach, należy wprowadzić odpowiednie przepisy umożliwiające karanie GRZYWNĄ właścicieli, którzy przepisu nie przestrzegają. Czas coś zrobić z tym problemem - ignorować go już się po prostu nie da. Z poważaniem, ............. P.S. Załączam część wypowiedzi osób na forum GW które wypowiadały się właśnie w tej sprawie, po artykule "Kupa wielka jak drapacz chmur", oraz FAQ napisane przez jednego z internautów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwagiluzne pismo z sanepidu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 14:27 Kierownik Oddzialu Nadzoru Higieny Komunalnej napisała: ustawa z dnia 13.09.1996r. o utrzymaniu porzadku i czystosci w gminach zobowiazuje Rade gminy do okreslenia wymagan wobec osób utrzymujacych zwierzeta domowe w zakresie bezpieczenstwa i czystosci w miejscach publicznych. Rada miasta stolecznego Warszawy okreslila, iz wlasciciele zwierzat domowych maja NAKAZ sprzatania odchodów pozostawionych przez te zwierzeta na klatkach schodowych, w windach i innych pomieszczeniach wspólnego uzytku w obrebie budynku, a takze w miejscach publicznych oraz na chodnikach, alejkach spacerowych i innych miejscach przeznaczonych do wspólnego uzytku, a takze w miejscach publicznych, o ile w tych miejscach badz w ich najblizszym otoczeniu ustawione sa pojemniki na odchody zwierzece. Ponadto ustawa z dnia 13.09.1996r. naklada na gmine obowiazek tworzenia warunków niezbednych do utrzymania czystosci i porzadku na swoim terenie,w szczególnosci poprzez zbieranie i pozbywanie sie odpadów zgromadzonych w przeznaczonych do tego celu urzadzeniach ustawionych na chodniku. W opinii organów Panstwowej Inspekcji Sanitarnej nie ma jednak potrzeby wyposazania miejsc publicznych w specjalne pojemniki na odchody zwierzat domowych albowiem wystarczajace jest usuwanie tych odchodów przez wlascicieli zwierzat do powszechnie dostepnych pojemników przeznaczonych na odpady komunalne. Natomiast kwestia nakladania grzywien jest uregulowana w art. 10 ust. 2 i ust 2a ustawy o utrzymaniu porzadku i czystosci w gminach - kto nie wykonuje obowiazków okreslonych w regulaminie utrzymania czystosci i porzadku na terenie gminy podlega karze grzywny. Zapis ten obowiazuje od 13.10.2005r. Równiez ustawa z dnia 20.05.1971 Kodeks wykroczen (Dz. U. nr 12, poz. 114 z pózn. zm.) daje mozliwosc nakladania grzywien (w wysokosci do 1500 zl) na osoby, które majac obowiazek utrzymania czystosci i porzadku w obrebie nieruchomosci, nie wykonuja swoich obowiazków lub nie stosuja sie do wskazan i nakazów wydanych przez wlasciwe organy w celu zabezpieczenia nalezytego stanu sanitarnego i zwalczania chorób zakaznych (art. 117). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Kupa wielka jak drapacz chmur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 23:23 z pieskiem wygląda się ok, ale z kupskiem w ręku to już chyba nie. Ot i cały problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izka Re: Kupa wielka jak drapacz chmur IP: *.kompania.net 16.03.06, 18:33 Psia kupa to psia kupa, chyba nie trzeba dojrzewać do wyrzucania jej. Pozwólmy sr.. psom, gdzie im pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boniek Re: Kupa wielka jak drapacz chmur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:28 np na twją głowę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta.. Re: Kupa wielka jak drapacz chmur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 22:26 jak jeszcze raz zobacze gowno na trawniku u mnie przed domem to sasiadowi nasram na chodnik albo przed drzwi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Pety gorsze IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.03.06, 11:16 Uważam, że pety wyłaniające się spod śniegu gorzej wyglądają niż psie kupy. Pies nie umie się dostosować do ludzkich przepisów to zrozumiałem, ale żeby człowiek nie potrafił dostosować się do ustalonych przez siebie norm to już dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
uwagiluzne Re: Pety gorsze 03.04.06, 14:17 nikt nie kaze psu sprzątac po sobie. Ma to zrobic własciciel. Odpowiedz Link Zgłoś