Dodaj do ulubionych

Niech żyje piwo i Irlandia!

IP: 213.17.201.* 17.03.06, 08:25
Autorka artykułu zbytnio się nie napracowała przy pisaniu. Sporo błędów:

D - jak dolna fermentacja. Nieźle się uśmiałem. Jak dolna - to drożdże na dole
i piwo jasne, jak górna to drożdze na górze i piwo ciemne. Totalna bzdura.
Dolna czy górna to zależy od temperatur w jakich przebieg afermentacja
burzliwa - dolna to zakres od 2-6 st. C a górna to od 16-22 st C. A piwo może
być jasne czy ciemne niezależnie od metody fermentacji. Przecież portery
bałtyckie są fermentacji dolnej, a ciemne jak egipska noc ;)

J - jak jęczmień. Żaden tam kolejny składnik. Z samego jęczmienia nic by nie
wyszło. Chyba chodziło o słód jęczmienny, co zresztą przy literce "S" jest
wyraźnie niapisane.

R - jak receptura. Chyba chodziło o "nawarzenie". "Rz" od warki, nie "ż" od
wagi :)

W - jak weizen. Słód pszeniczny nie stanowi 100% słodu w takim piwie,
wystarczy 50% + 1 ziarenko ;) Z samego słodu pszenicznego cięzko byłoby
uzyskać dobre piwo. Za duże kłopoty z filtracją.

Ale cieszę się że taki artykuł powstał, chociaż trochę wzrośnie wiedza ludzi
na temat piwa.
Obserwuj wątek
    • Gość: msnbetterthan Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.net152.okay.pl 17.03.06, 09:41
      tak czy tak, niech żyją...
      _____

www.imagine.net.pl
      • yoystick Re: Niech żyje piwo i Irlandia! 17.03.06, 12:06
        niech zyja.najpierw uliczna parada ,a potem Guinness az do rana.
        Pozdrawiam z Irlandii
        • Gość: eh czym wy sie tak podniecacie IP: 213.17.149.* 17.03.06, 13:07
          myślicie że Irlandczycy świętują w polskie święta, zastanówcie się ludzie
          walentynki, helloween i teraz to, a sonda nie uwzględnia w ogóle że można to
          mieć po prostu w nosie czy to nie do pomyślenia, żeby nie pić piwa w dzień św.
          Patryka?
          większość Irlandczyków to myśli że Polska to w Azji leży, i myli ją z
          Kazachstanem.
          • Gość: Mark Irlandczycy umieją sie bawić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 14:15
            a u nas każde święto panstwowe przypomina żałobe, czy kondukt pogrzebowy. Każda
            okazja jest dobra do wypitki, a z irlandczykami mamy dużo wspólnego ;)
            • Gość: bonobo Re: Irlandczycy umieją sie bawić IP: 129.81.192.* 17.03.06, 17:57
              "mamy duzo wspolnego..." Czy myslisz moze o zakazie przerywania ciazy?
              To z pewnoscia laczy te dwa ultra-katolickie kraje!
          • Gość: gość Re: czym wy sie tak podniecacie IP: *.echostar.pl 17.03.06, 15:19
            > większość Irlandczyków to myśli że Polska to w Azji leży, i myli ją z
            > Kazachstanem.

i myślisz, że aż tak bardzo się mylą?
        • Gość: fuut Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: 80.176.209.* 17.03.06, 14:09
          Saczac ginessika pozdrawiam.
    • Gość: wielbicielnieznawc Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.autocom.pl 17.03.06, 10:29
      Jestem raczej wielbicielem piwa, niż jego znawcą. Z moich licznych kontaktów z
      ale w Anglii wynika, że jest to piwo raczej o niższej zawartości alkoholu niż
      najpopularniejsze polskie piwa, natomiast Autorka napisała, że ale zwykle jest
      mocne. Ktoś potrafi rozsądzić jak to jest?
      • Gość: ojciec Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.mysmart.ie 17.03.06, 10:49
        Guinness nie jest mocny procentowo - koło 5%. Ale jego konsystencja i smak są
        dość "ciężkie". Smakuje zupełnie inaczej niż lager, ale jeśli ktoś raz wpadnie
        w Guinnessy to przepadł na amen :D. Właśnie wychodzę na paradę z okazji św.
        Patryka w Dublinie i na pewno zahaczę o jakiś pub :>.
        Gorąco pozdrawiam z Zielonej Wyspy!
        • maciejous Re: Niech żyje piwo i Irlandia! 17.03.06, 13:00
          Guinness ma 4%. Pozdrawiam z Irlandii. Cheers!
      • Gość: highlander do wielbicielanieznawcy (re) IP: *.server.ntli.net 17.03.06, 13:16
        Masz racje. ja zadnym ekspertem nie jestem, ale (ALE NIEMOCNE WCALE) moge sie
        na ten temat wypowiedziec, bo leje te piwa na codzien (pracuje w szkockim
        pubie). Mamy w knajpie piw "ale" kilka rodzajow, czesto sie zmieniaja, co
        oznacza, ze przez ten okres, w ktorym pracuje przelalo sie przez moje rece,
        (hehe, przelalo) jakies 30 roznych rodzajow ale i zadne z nich nie mialo
        powyzej 4 proc zawartosci alkoholu. Przewaznie jest to ok. 3,5 procent. Czesc z
        nich probowalam, wcale nie jest to mocne piwo, jest bardzo delikatne, slabo
        gazowane, nie mam pojecia dlaczego autorka artykulu napisala odwrotnie. Moze
        sie jej z Guinnessem pomylilo.
        • Gość: cymru Re: do wielbicielanieznawcy (re) IP: .1P3D* / 194.75.37.* 17.03.06, 14:39
          U mnie w pubie ale sa rzeczywiscie slabe.W sklepie mozna za to bez problemu
          kupic kilkanascie rodzajow ale(strong ale) o zawartosci alkoholu nawet 7%
      • Gość: tomek m Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.trin.cam.ac.uk 17.03.06, 17:16
        wiekszosc popularnych brytyjskich 'ale', np. IPA, czy Pride of London maja moc
        ok 3.8-4.5%. Stouty (czyli Guiness i inne) to przewaznie ok 5%. Old Ales z wysp
        brytyjskich to przewaznie 5.5%-8%. Lecz niektore stare ale sa niezwykle mocne -
        np Belgijskie Le Trappe Tripel ma ok 9%, zas Quadrupel a 14%!!! Probowalem,
        niezle siecze ;)

Na marginesie dodam, ze wiele z Polskich 'strongow' ma po prostu dolany
        spirytus... smacznego...
    • Gość: bond Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.netcologne.de 17.03.06, 10:41
      Masz racje,Olga i to zdjecie dziewczyny z Octoberfestu z München,artykul o
      Irlandi?,to ruszam z aparatem w teren!!pozdrawiam.
    • Gość: Obserwator Naważyło ,analfabeci w GW IP: 217.17.47.* 17.03.06, 10:49
      n/t
      • Gość: Poprawny Re: Naważyło ,analfabeci w GW IP: *.umcs.lublin.pl 17.03.06, 11:18
        Gość portalu: Obserwator napisał(a):
        > n/t

Nie masz kolego racji. Warzyć piwo, ale ważyć kartofle. Nie poprawiaj, gdy nie
        wiesz co i jak... :-)))
      • Gość: leming Re: Naważyło ,analfabeci w GW IP: *.aster.pl 17.03.06, 12:48
        Sam jestes analfabeta. Zajrzyj do slownika, to sie dowiesz dlaczego :-)
        • Gość: METRO poza tym naucz się czytać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 14:48
          ... CO czytasz i W CZYM
    • Gość: moralista onanista Przez piwko to nie jedno dziecko ma większy odbyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 11:21
      bo tatuś pijany molestował . Przez to piwko to nie jedna żona ma pęknięte żebro
      i podbite oko . Przez to piwko to nie jednemu postawiono krzyżyk przy drodze .
      Przez to piwko .... itd. itp.
    • fido_asch Życzenia z okazji dnia św Patryka 17.03.06, 11:25
      Gdy dzień Św. Patryka nastanie,
      niech się ciepło wnet stanie,
      niech głowa troszkę szaleje,
      niech się Piwo strumieniami leje.

A na koniec niech się spełnią słowa Stanisława Wyspiańskiego z "Wesela":
      "Piję, piję, bo ja muszę,
      bo jak piję, to mnie kłuje;
      wtedy w piersi serce czuję,
      strasznie wiele odgaduję:
      tak po polsku coś miarkuję"
      ...
      "Gdyby Chopin jeszcze żył,
      to by pił"
    • Gość: Mmmm Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.telpol.net.pl 17.03.06, 11:30
      A dla mnie to głupota.
      polacy nic innego nie potrafią jak obchodzić zagraniczne święta...
      Poza tym dla mnie jedno wyklucza drugie.
      Bo jak można swiętować Swiętego Patryka pijąca piwo???? :/ ?
      Dla mnie głupota...
      • Gość: hmmm Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.magit.com.pl 17.03.06, 13:10
        Każda okazja do świętowania jest dobra :)
    • Gość: jedker Ale mocne? co za bzdura!!! IP: *.koli.uni-miskolc.hu 17.03.06, 11:52
      jak bylem w londynie to w porzadnym pubie byly 4 rodzaje ale i wszystkie mialy
      ok 4% alko
      • snajpe_ru Niech zyje wolna Irlandia! 17.03.06, 11:57
        Eringo Bra!!!!
    • Gość: minos Budweiser (Budvar) jest CZESKI, nie amerykański!!! IP: 193.193.181.* 17.03.06, 12:12
      Produkowany w Czeskich Budziejowicach.
      • echos Re: Budweiser (Budvar) jest CZESKI, nie amerykańs 17.03.06, 12:15
        Przypominam, sa dwa rodzaje Budweisera, ten z Czech i ten z USA (produkuja go
        na tej samej recepturze czescy emigranci). Obie marki sa uznawane na calym
        swiecie.

Pozdrawiam
        • Gość: bond Re: Budweiser (Budvar) jest CZESKI, nie amerykańs IP: *.netcologne.de 17.03.06, 12:29
          amerykanskie nie ma licencji w Europie!!
        • amsti co więcej 17.03.06, 13:05
          echos napisał:

> Przypominam, sa dwa rodzaje Budweisera, ten z Czech i ten z USA (produkuja go
          > na tej samej recepturze czescy emigranci). Obie marki sa uznawane na calym
          > swiecie.
          >
          > Pozdrawiam

nawet trzy. W Budziejowicach są 2 niezależne browary, z których każdy rości
          sobie prawo do nazwy Budweiser na etykietce. Jeden to ten znany Budvar, a drugi
          produkuje piwo sprzedawane pod inną nazwą handlową (nie jestem pewien czy nie
          Samson albo coś podobnego), w każdym razie też ma prawo do określenia "Budweiser
          bier"

• Gość: taki sobie piwosz Re: Budweiser (Budvar) jest CZESKI, nie amerykańs IP: *.zeb.de / *.zeb.de 17.03.06, 14:00
          > na tej samej recepturze

Moze i na poczatku bylo na tej samej recepturze, nie wiem. Ale dzis amerykanski
          "bud" to cienkusz nie porownywalny z dobrym piwem o czeskim Budvarze nie
          wspominajac. Podobnie jak zreszta wiekszosc piw z USA. Dobre piwo daja za to
          Bostonie, prosto z ... Irlandii :)
          • Gość: bonobo Re: "Budweiser" light - czyli hamerykanska masowka IP: 129.81.192.* 17.03.06, 18:22
            Zgadzam sie - produkowany obecnie w USA "Budweiser"
            to jedno z najgorszych piw jakie mialem okazje wypic
            (raz - i wystarczy...)!

p.S. Amerykanski "Budweiser" jest produkowany przez
            zalozona ok. polowy XIX wieku w St. Louis (MO)
            firme "Anheuser - Busch, Inc." Nazwiska jej
            zalozycieli to Eberhard Anheuser i Adolphus Busch.
            Obaj byli pochodzenia niemieckiego - zdecydowanie
            zas NIE czeskiego!
    • Gość: emm Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.mysmart.ie 17.03.06, 12:35
      'Mieszkańcy Zielonej (lub Szmaragdowej) Wyspy śmieją się, że ich patron zrobił
      dużo większą karierę za granicą niż w ojczyźnie.'
      Co za kompletna bzdura!!!!Jestem bardzo ciekawa czy autorka tego artykulu byla
      w Irlandii podczas tego swieta i czy wogole miala przyjemnosc porozmawiac o nim
      z Irlandczykiem! Irlandczycy uwielbiaja to swieto!Mozna smialo powiedziec,ze
      oni caly rok czekaja na nie.Mieszkam w Dublinie wiec moge cos na ten temat
      powiedziec.Juz od tygodni jest pelno reklam, ogloszen o festiwalach itp.Dzis w
      poludnie bedzie wielka parada w centrum obficie zakrapiana piwem.I nie sadze
      aby to swieto bylo lepiej(w sensie bardziej hucznie)obchodzone w innych krajac,
      szczegolnie w Polsce.
    • Gość: a to prawda jest Jaka parada? Post jest!!! I to jeszcze piątek... IP: *.acn.waw.pl 17.03.06, 13:02
      No no .. polscy katolicy. ;)
      • Gość: ktos Re: Jaka parada? Post jest!!! I to jeszcze piątek IP: *.magit.com.pl 17.03.06, 13:18
        na szczęście nie każdy Polak to katolik :) ja np zamierzam się dziś bawić z
        okazji święta piwa :)
        • Gość: carlo B- jak brzuch IP: *.aster.pl 17.03.06, 14:00
          • Gość: autor Re: B- jak brzuch IP: 212.191.32.* 17.03.06, 14:28
            magiczna bariera czterech piw - o co chodzi? nigdy się z takim określeniem nie
            spotkałem - może mnie ktoś oświecić? Z góry dziękuję
            • Gość: cymru Re: B- jak brzuch IP: .1P3D* / 194.75.37.* 17.03.06, 14:36
              my wyjasniamy to tak:do 4 pint nie musisz wychodzic do toalety.Po czwartym juz
              musisz co kilka chwil.
            • Gość: Salmon Re: B- jak brzuch IP: *.crowley.pl 17.03.06, 14:41
              tez tego okreslenia nie spotkalem. ale pewnie chodzi o to ze 4 browarki mozna
              wypic, nie czuje sie czlowiek jakos bardzo mocno pijany, a i rano np. mozna
              normalnie wstac do pracy, bez kaca (aczkolwiek prowadzenia auta od 8 rano bym
              chyba nie polecal:)
              to moja interpretacja "zasady 4 piw". Ja jak z kumplami ide na browra i nie
              chce sie upic to mowimi, ze idziemy pic "turystycznie" - czyli lightowo, do 4
              browarkow max. nie zawsze wychodzi ;)
            • Gość: MM Re: B- jak brzuch IP: *.216.41.6.conversent.net 17.03.06, 18:09
              Na tej granicy konczy sie smarowanie (ew. lubrykowanie) organizmu a zaczyna
              picie piwa :o))))
    • Gość: iii tam Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 14:45
      a Święty Patryk pił piwko?

s4.bitefight.pl/c.php?uid=66930
    • Gość: rth Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 15:09
      Guinness - napój dla twardzieli który piją dzieci...:) Autorko droga, prawdziwy
      Guinness, taki jakiego mozna wypić w Dublinie to dość słabe piwo, natomiast dwie
      wersje eksportowe są dużo mocniejsze
    • Gość: oldaw Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.e-net.pl 17.03.06, 15:40
      widac, ze autorem jest kobieta...
    • Gość: przedsiebiorca Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.06, 15:49
      uwzajcie na zlodzieja blazeja ktory mieszka na 163 clonliffe road to skur... i w
      dzien sw patryka wydyma jeszcze wiecej polakow
    • Gość: przeczytajcie Guinness jest piwem słabym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 16:31
      Mieszkałem na Wyspach przez 2 lata i piłem go codziennie. W Polsce panuje
      przekonanie ze skoro jest ciemny i nazywa sie Stout to musi być mocny. A
      faktyczna zawartość alkoholu w tym piwie wynosi mniej niz 5% !!! Takze jest
      słabszy od większości polskich piw. Także inne piwa "wyspiarskie" wcale nie są
      mocne. Zresztą większość ludzi (poza Irlandczykami) pije tam takie sikacze
      jak "Foster's" ktore maja okolo 4.0% alkoholu. Wyjątkiem są importowane z
      kontynentu piwa "Stella Artois" lub "Beck's" (takze popularne) ktora sa troche
      mocniejsze. To samo dotyczy "Ale", ktore tak jak np. London Pride (Fuller's) ma
      moze 5%. Takze bez mitow.
      Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: Marek Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: 83.147.165.* 17.03.06, 16:45
      G - jak Guinness czyli piwo nawarzone oryginalnie przez angoli ale kojarzone z
      Irlandia od dzis
      P - jak PorterHouse, Temple Bar - tam gdzie warza prawdziwie irlandzkie piwo, i
      tam gdzie dzis przebywal bede :o)

Happy Paddy's Day!!!
    • Gość: vlad jeszcze kilka błędów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 17:06
      Zgadzam się w pełni z pierwszym wpisem. Dodałbym do tego jeszcze kilka innych
      uwag.a)ale wcale nie jest mocny, można z niego takowy zrobić ale po co, b) nie
      do końca ilość ekstraktu odpowiada mocy alkoholowej, ekstr to intensywność
      smaku, dodatków słodowych a alk nie ma tu nic do rzeczy, c)lagery to przecież
      też większość naszych rodzimych piw a nie ten straszny, wodnisty Bud, d)jeśli
      ciemne trunki pije się w szklance z 'nóżką', wszyscy w Irlandii się nie znają :-
      )
    • Gość: vlad Laicy to jednak laicy, droga Olgo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 17:11
      błędy, błędy i jeszcze raz błędy!!! temat nie potraktowany poważnie.ale jak
      może być na poważnie jak piwo owej pani kojarzy się z chłopcem, który ją przez
      owy trunek, rzucił (sory za ten prztyczek)
    • Gość: tomek m Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.trin.cam.ac.uk 17.03.06, 17:12
      wypadalo by jeszcze dodac, ze 'ale' wcale nie sa domena Wysp Brytyjskich, bo
      najlepsze i najstarsze 'ale' sa z Niderlandow.

Ponadto amerykanski Budweiser jako przyklad lagera to nieco kpina, bo przeciez
      jest to ledwie nieudolna kopia Czeskiego Budwara, czyli piwa z Budziejowic.
      Zreszta, lagerem okresla sie kazde piwo fermentacji dolnej, tak jak ale kazde
      gornej, niezaleznie od koloru i pochodzenia.

Szkoda, ze tak dyletanckie artykoly ukazuja sie w prasie...
    • Gość: terence Re: Niech żyje piwo i Irlandia! IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 17.03.06, 18:01
      małe piwko, małe piwko z korzeniami wybaczysz mi...
      Niech żyje bursztynowy napój! i Irlandia , bo to piękny kraj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka