Dodaj do ulubionych

Dzień dobry! Jakie ważne słowa

16.05.06, 10:05
Od roku mieszkam w Niemczech nad Jeziorem Bodenskim. Gdy przyjechalam tu
pierwszy raz, szokowala mnie otwartosc przechodniow.
Bardzo czesto, spotykajac sie obce osoby, pozdrawiaja sie. Czesto, gdy robie
zakupy, czy po prostu spotykam kogos na drodze, wiele osob zyczy mi milego
dnia, z wzajemnoscia:)
Jak przyjezdzalam potem do Polski, lapalam od razu dola, kiedy ludzie,
ktorych znam udaja, ze mnie nie widza... a ekspedientka w sklepie traktuje
mnie, jakby pracowala tam za kare.
Pozdrowic sasiada, czy pania spacerujaca w parku nie jest tak trudno, a taki
gest potrafi niesamowicie poprawic nastroj:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawy Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa IP: *.sympatico.ca 16.05.06, 10:22
      a nie prawda: za "Gazeta Krakowska" w/g ostatnich wiadomosci,teraz wsrod
      gorali - jest zwyczaj szczucia turystow psami
    • annhor Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa 16.05.06, 10:22
      Bywam w Holandii, tam ludzie pozdrawiają się spontanicznie, na przystanku, w
      windzie, na dróżce osiedlowej i w wielu innych okolicznościach. Często w ślad
      za pozdrowieniem następuję jakaś niezobowiązująca wymiana informacji. Po
      powrocie do Polski uderza mnie kompletne zaniechanie w "temacie" pozdrawiania
      się. Może przyczyną jest to, że w Holandii używa się krótkiego "dag" u nas to
      jednak długie "dzień dobry".
      • Gość: li Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 10:45
        w hiszpani jest tak samo. wchodzisz na klatke do do jakiegos bloku, i wszyscy
        cie pozdrawiaja - "ola"
    • swistak7 Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa 16.05.06, 10:35
      Muszę przyznać, że zauważyłem to samo. Niestety cieżko wraca się do Polski
      próbując wprowadzić trochę otwartości ze swojej strony, bo spytyka to opór
      innych osób. W Niemczech np. nie do pomyślenia jest, żeby ekspedient nie
      pozdrowił wchodzącego klienta.
    • Gość: Rafał Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa IP: *.centertel.pl 16.05.06, 11:01
      Wiele czasu spędziłem w Bawarii, gdzie powszechnym pozdrowieniem (nie tylko do
      sąsiada, ale także w sklepie, na ulicy, w urzędzie) jest: Gruss Gott, co
      znaczy: Szczęść Boże!
      Trudno sobie wyobrazić, jaką człowiek wzbudzałby senscję w Polsce, katolickim
      kraju, pozdrawiając innych tymi słowami...
      A przecież to piękne, staropolskie pozdrowienie...
      • Gość: mcbet Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa IP: *.stacje.agora.pl 16.05.06, 11:40
        Rafałku! Pewnie mieszkasz w Warszawie i myślisz, że wiesz wszystko o Polsce.
        Otóż Polska poza stolica, jest też zupełnie inna.
        Na wsiach i w mniejszych miastach województwa np. pomorskiego mówienie
        sobie „szczesc boze” czy „boze pomaga” kiedy widzi sie pracujacego sasiada jest
        POWSZECHNE i bardzo bardzo mile :)
        Wiem, bo wiele lat tam mieszkalem.
    • mr.yez Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa 16.05.06, 11:02
      Było o Niemczech, Holandii, Hiszpanii, to ja napiszę jak podebnie jest i we Francji.

Francuzi ogólnie są bardzo wyczuleni na takie zachowania społeczne. Czasem przybiera to zabawne formy:

1. Gdy patrzysz obcemu Francuzowi w oczy dłużej niż chwilę, masz pewność, że powie "Dzień dobry".
      2. Gdy w sklepie czy na ulicy staniesz obok Francuza bliżej niż jakieś pół metra, na pewno usłyszysz "Przepraszam".

Testowania tego na Polakach nie polecam, bo może nie być zabawnie :)
      Również nie polecam mówienia Dzień Dobry kierowcom autobusów miejskich w Polsce, bo zaczną was traktować podejrzliwie :)
      • swistak7 Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa 16.05.06, 11:09
        Francja jest chyba dosyć specyficzna. Podobne zależności dotyczą uśmiechania się
        do obcych ludzi. Czytałem chyba w Polityce, że Amerykanie są przestrzegani w
        książkowych przewodnikach przed nadmiernym uśmiechem, gdyż może to być odebrane
        przez Francuza jako zachęta do flirtu.
    • matheus.baere Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa 16.05.06, 11:13
      Są też inne magiczne słowa - np. dziękuję czy przepraszam. Szkoda, że niektórzy
      o nich nie wiedzą...

Z drugiej strony wszyscy sąsiedzi w bloku mówią sobie dzień dobry więc może nie
      trzeba tak bardzo narzekać :)
    • keran4 Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa 16.05.06, 11:49
      Zastanawia mnie tylko jedno dlaczego mówimy dzień dobry skoro mówimy dobry
      wieczór, dobranoc. Skąd to przestawienie słów.
      • Gość: maja Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa IP: *.wrzosy.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 14:57
        moj dialog ze slepu w czechach:
        wchodze i mowie
        - dzien dobry
        - dobry dzien
        -są znaczki?
        - nie są.
        • keran4 Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa 17.05.06, 13:48
          :-)))
    • jerzyzborowski Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa 16.05.06, 11:54
      Bardzo ważne słowa. Poprawiają nastrój i człowiek czuje się pewniej wśród ludzi
      nawet obcych. Ja byłem a Holandii i następnego dnia wszyscy sąsiedzi
      pozdrawiali mnie. Było bardzo przyjemnie. Apeluję do wszystkich : zróbmy
      wszyscy pierwszy krok, pozdrawiamy wszystkich sąsiadów i mieszkańców bloku w
      którym mieszkamy.
    • Gość: Kier Szczególnie w urzędach, sklepach... IP: *.aster.pl 16.05.06, 11:57
      A ile razy podchodzi się do okienka, mówi się grzecznie dzień dobry i nie
      słyszy się odpowiedzi, bo w okienku (STOEN, Poczta-normalka) siedzi nabzdyczona
      ropucha. To samo w sklepach. Odechciewa się mówić każdemu, skoro większości nie
      chce się nawet odpowiedzieć.
    • Gość: Uncle Good Advice Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa IP: *.atp.com.ua 16.05.06, 12:06
      A ja jak bylem pierwszy raz w USA, to mieszkalem w Denver w czarnej dzielnicy i
      na poczatku staralem sie na to amerykanskie jak sie potem okazalo pozdrowienie a
      nie pytanie - "How are you doing?" odpowiadac jakims krotkim wywodem na temat
      mojego samopoczucia. No na szczescie szybko zauwazylem, ze trzeba odpowieziec
      dokladnie tym samym pytaniem "How are you doing?" albo w krotszej wersji "what's
      up?" i to koniec interakcji, przynajmniej takiej na ulicy. Wiec nasz jak to
      ktos napisal dlugie dzien dobry, nie jest przeszkoda, chodzi tu chyba bardziej o
      generlana kulture.
    • futomaki.pl Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa 16.05.06, 12:22
      Gdyby u nas tak każdemu mówić dzień dobry, to można sie co najwyżej narazić na
      podejrzenie o problemy psychiczne...
    • Gość: czarna Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 12:23
      Dzień Dobry wszystkim!
      Co roku jestem w Niemczech w pracy i wiem jakie to miłe usłyszeć pozdrowienie
      od zupełnie obcych przechodniów, jak miło gdy tylko pojawię się przed
      przejściem dla pieszych, samochód już z daleka zatrzymuje się, u nas pewnie
      przejechałby niemlże po piętach...uśmiech...wogółe inna mentalność, w której
      się zakochałam...przez którą chce się żyć!!!
      • Gość: Ibermensz Ach, jak milo bylo w kacecie IP: *.chrobry.pl 16.05.06, 14:47
        Gość portalu: czarna napisał(a):

> Dzień Dobry wszystkim!
        > Co roku jestem w Niemczech w pracy i wiem jakie to miłe usłyszeć pozdrowienie
        > od zupełnie obcych przechodniów, jak miło gdy tylko pojawię się przed
        > przejściem dla pieszych, samochód już z daleka zatrzymuje się, u nas pewnie
        > przejechałby niemlże po piętach...uśmiech...wogółe inna mentalność, w której
        > się zakochałam...przez którą chce się żyć!!!

Ach, jak milo bylo w kacecie, gdy esesman pozdrawial zupelnie obcego wieznia,
        nim roztrzaskal mu kolba glowe, gdy uprzejmie puszczal przodem przybylych nowym
        transportem pod prysznic, z usmiechem, przyjaznie, z wesolym okrzykiem "Du
        polnische/juedische Schweine!"
        Wszyscy tam kochali te mentalnosc, wprost chcialo sie przez nia zyc!
        • Gość: titta Re: Ach, jak milo bylo w kacecie IP: *.botany.gu.se 16.05.06, 15:55
          Lecz sie frustracie. Jak ci sie Niemcy nie podobaja to wstaw sobie Szwecje,
          albo wlasciwie kazdy inny kraj. Kazdy ma swoje problemy i dziwactwa ale z takim
          zgrupowaniem zakompleksianych ponurakow (jeszcze starajacych sie dowartosciowac
          martyrologia z przeszlosci) to trudno spotkac...
    • Gość: belfer Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 12:52
      Bardzo mnie zdziwiło mówienie "dzień dobry" w NRD na klatce schodowej przez
      mieszkańców.To było w latach 70-tych.Od tego czasu wiedziałam,że tak się należy
      zachowywać.Wiele lat minęło,pozdrawiam nieznajomych na klatkach schodowych,na
      podwórkach i czasami widzę zdziwienie w oczach ludzi zwłaszcza młodych.Mam
      jednak nadzieję,że jest to rodzaj nauki i kiedyś będzie to normą w zachowaniu.
      A na szlakach górskich kiedyś nie zdarzało się żeby ktoś nie pozdrowił a teraz
      się to zdarza.Szkoda.
    • Gość: Anowlasnie Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa IP: *.cebit.com.pl 16.05.06, 13:52
      niedlugo zamiast "dzien dobry" bedzie "heil giertych"
    • Gość: Bartek Polska otwartość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 14:48
      Kocham uczucie dawania innym powodów do radości i... wykorzystuję tą paskudą
      sytuację, w której większość Polaków nie mówi "Dzień dobry", nie jest życzliwa
      dla nieznajomy etc. W większości przypadków zatrzymuję się przed przejściem dla
      pieszych, wpuszczam samochody przed siebie (np. w korku), mówię
      niezobowiązujące komplementy paniom w sklepach, kłaniam się w pas sprzątaczkom
      w różnych miejscach etc. Sprawianie radości innym jest świetne, bo nie ma nic
      lepszego niż płomienny uśmiech skierowany w Twoją stronę, od osoby wobec której
      się jest miłym. A czasami deserem staje się randka z kobietą, wobec której było
      się bezinteresownie miłym. To jest takie proste...

Pozdrawiam gorąco,
      Bartek
    • kiks8 Byłem dzisiaj w zusie 16.05.06, 15:12
      oczy urzedniczki powiedziały "spadaj"
    • deadeasy Re: Dzień dobry! Jakie ważne słowa 16.05.06, 15:25
      w repertuarze tez brakuje "Przepraszam", "Dziekuje" tez nie czesto sie slyszy
      na ulicach i w sklepach...
    • Gość: NoName Jak tu mówić dzień dobry kiedy.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 15:55
      1. wyrastałem (a może nadal jestem) w rzeczywistości gdy ten dzień nic dobrego
      nie wnosi...
      2. przychodzę do pracy i słyszę, że wszystkich zwolnią, że nieroby, itp..
      3. znowu czyjś pies nasrał przy drzwiach wejściowych do bloku
      4. w nocy banda wyrostków imprezowała przy piaskownicy, tłukła butelki, ktoś
      zadzwonił po policję (odważny!), zwyzywali go gdy policja odjechała i
      powiedzieli, że dostanie wpier...
      5. spędziłem 40 min w kolejce na Poczcie, a stały przede mną tylko 3 osoby
      6. "wiadomości" powiedziały, że ktoś z kimś nie może się dogadać i z naprawy
      państwa nici, że "jakaś" grupa ludzi chce gwarancji zatrudnienia, "jakaś"
      darowania długów, ktoś nie potrafi znaleźć rozwiązania problemu i każe nam
      dopłacać do kolejnej rzeczy...

Pomimo 1..6 staram się zachować dystans, ale czasem sił mi braknie.
      Z utęsknieniem czekam na delegację do Niemiec (2 tyg.), wiem że pomimo cięższej
      pracy niż w kraju, odpocznę, bo rzeczywistość temu sprzyja.

Wiem, że powinniśmy zaczynać od siebie, ale jest potrzebny impuls, który każdy z
      nas poczuje i dzięki niemu zacznie działać. Ludzie z natury nie są źli, to
      otoczenie nie pomaga im być coraz lepszymi.
    • sunday W Polsce też się często mówi "dzień dobry"... 16.05.06, 16:14
      ... ale poza Warszawą, niestety, w której nawet sąsiedzi często milczą,
      przestraszeni odwracają wzrok i przyspieszają po "dzień dobry"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka