Dodaj do ulubionych

Co kręci urzędniczki

• przypadek Czy wyborcza... 28.09.06, 11:08
      ..mogłaby się nauczyć wreszcie (jakieś dwa lata temu był podobny artykuł co do
      ZUSu czy czegoś) co to jest fundusz socjalny, skąd się tam biorą pieniądze i
      jakie są zasady jego rozdysponowania?
    • stoik1 i bardzo dobrze 28.09.06, 11:44
      gdzie tu sensacja ?
      • raqu46 Re: i bardzo dobrze 28.09.06, 11:52
        do dupy z tym striptisem.
      • truten.zenobi Re: i bardzo dobrze 28.09.06, 12:07
        > gdzie tu sensacja ?

w braku równouprawnienia! męska cześć pracowników jest dyskryminowana!
        Żądamy praw dla mężczyzn!

Przy okazji zgłaszam pewien wniosek racjonalizatorski! Proponuję zrobić 2
        dniowy wyjazd integracyjny gdzie pierwszego dnia panowie zapewniają program
        artystyczny a drugiego dnia panie!
        By wytracić argumenty malkontentom proponuje by przez resztę roku firma
        zapewniała obowiązkowe zajęcia (min 3x2 godziny) na siłowni i basenie oraz
        aerobik dla Pań i zapasy dla panów (a może lekcje tańca???).
        ;)
        • Gość: PODATNIK Re: i bardzo dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 13:29
          Uwazasz się za tak strasznie mądrego?, może i racja że takie jest prawo
          pracownika by wykorzystywał socjal i że trudno jest pomyśleć w tej chwili o
          potrzebujących chorych, biednych rodzinach, dzieciach które nigdy nie widziały
          kina czy basenu. nie twierdzę ze ja bym pomyślał po 1000-kroć c hętniej się
          bierze niż daje ale jak pomyślę jaka bieda jest w państwowych instytucjach, jak
          biednie żyje wielu ludzi to piszę co piszę i nigdy sumienie nie pozwoli mi
          napisać "I BARDZO DOBRZE". BO NIE JEST DOBRZE. Ja wiem chory system, nic się
          nie da zrobić, tak musi być - ja naprawdę to rozumiem.
          Mam nadzieję, że i ty to zrozumiesz wcześniej, przed chwilą w której sam może
          doświadczysz jak to jest np., być chorym leczonym w Polskim szpitalu, kiedy nie
          będzie ci starczało do nastęnej pensji, wtedy może zmienisz zdanie i wymyślisz
          inny sposób na wydawanie kasy z socjalu

p
          • truten.zenobi Re: i bardzo dobrze 28.09.06, 14:02
            > Uwazasz się za tak strasznie mądrego?,

nie! A ty?

trudno jest pomyśleć w tej chwili o
            > potrzebujących chorych, biednych rodzinach, dzieciach które nigdy nie
            widziały
            > kina czy basenu.

zgoda! ale...
            nie po to ktoś pracuje by dawać biednym - ale jak chcesz być ascetą to prosze
            cię bardzo! nikt Ci nie zabrania!

to nie są pieniądze ekstra zabrane nam podatnikom - to jest stały "dodatek" do
            płac a czy to będzie impreza integracyjna czy paczka na święta to jest
            wewnetrzna sprawa pracowników.

BO NIE JEST DOBRZE. Ja wiem chory system, nic się
            > nie da zrobić, tak musi być - ja naprawdę to rozumiem.

da się zrobić! tylo... nikomu się nie chce! ludzie głupio głosują a później
            mają pretensje tyle że ktoś śmie sie bawić. Najśmieszniejsze w tym wszystkim
            jest to iż nikt nie ma pretensji że trwonione sa miliony (min. na niepotrzebne
            urzędy, etaty urzednicze, uchwalanie wprowadzanie i egzekwowanie
            bzdurnych/niepotrzebnych przepisów) ale sie obużają bo ktoś śmiał się zrobić
            cos niekonwencjonalnego a nie udawać szarą myszkę
            Dla mnie osobiscie takie podejście jest chore!

> Mam nadzieję, że i ty to zrozumiesz wcześniej, przed chwilą w której sam może
            > doświadczysz jak to jest np., być chorym leczonym w Polskim szpitalu, kiedy
            nie
            >
            > będzie ci starczało do nastęnej pensji, wtedy może zmienisz zdanie i
            wymyślisz
            > inny sposób na wydawanie kasy z socjalu

widzisz wszystko mieszasz i dlatego głupoty Ci wychodzą! wiem jak wyglada
            leczenie w polskim (przymiotniki piszemy z małej litery! ;) ) szpitalu, wiem
            jak wyglada edukacja, organa ścigania itp. ale to nie powód by wdziewać worki
            pokutne i się biczować!

ich praca, ich pieniadze, ich wola! Tobie nic do tego jesli chcesz coś zmienić
            to mądrzej używaj kartki do głosowania! albo... stwórz nową partie i napraw
            gospodarkę by wszyscy zyli dostatnio
            tak dla odmiany może coś zrób zamiast narzekać i czekać na manne z nieba.
            • Gość: PODATNIK Re: i bardzo dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 14:15
              naprawde masz dobrze w życiu, a hasła że trzeba, że zrób, że załóż, że im się
              należy można sobie wsadzić...

szkoda że nie wszystkim się należy, czy różni się praca w prywatnej, małej lub
              niepaństwowej formie gdzie nie ma socjalu.........

gdyby to była firma prywatna a nie jest - słowa bym nie napisał........

nigdy nie zgodzę się tym, że tak jest i koniec.....

a co do błędów i mieszania - to nie każdy jest super pisak, fajnie, że jednak
              udało ci się wszystko zrozumieć.......

p
              • truten.zenobi Re: i bardzo dobrze 28.09.06, 14:43
                > szkoda że nie wszystkim się należy, czy różni się praca w prywatnej, małej
                lub
                > niepaństwowej formie gdzie nie ma socjalu.........
                >
                > gdyby to była firma prywatna a nie jest - słowa bym nie napisał........

a teraz to już kłamiesz! w firmach prywatnych (pow. 5 osób) jest obowiązek
                wypłaty swiadczenia urlopowego lub odpisów na fundusz socjalny...

mnie też obecny system się nie podoba, ale zamiast pie..ć głupoty o biednych
                i potrzebjacych może czas najwyższy budować silną gospodarke, ukrucić
                biurokrację, moze nawet zmniejszyć podatki tak byśmy w jak największym stopniu
                korzystali z tego co wypracujemy!
                bo to co ciebie bulwersuje to tak naprawdę skutki ekonomii państwa socjalnego.
                i czepiacie się jakiś śmiesznych kwot gdy trwonione są miliardy!!!!

> a co do błędów [...]
                tak naprawdę pewnie robię ich więcej ;) ale śmieszą mnie patrioci piszący
                przymiotniki z dużej litery, bo tak bardzo szanują ten kraj (którym nawet nie
                przechhodzi przez myśl by jakiś zaimek osobowy napisać z dużej) :P

> [...]i mieszania - to nie każdy jest super pisak, fajnie, że jednak
                > udało ci się wszystko zrozumieć.......

nie no! sama treść i forma wypowiedzi była jak najbardziej zrozumiała i dobrze
                napisana tyle że myśl była pokrętna :P

bo co mają biedni do zakładowego funduszu socjalnego?, co ma ten fundusz do
                efektywnosci pracy urzedniczej, jaki ma zwiazek zapłacony przez ciebie podatek
                z biletem wstępu? (podatek zapłaciłeś by urzednicy żyli dostatnio ale co za
                różnica, jeszcze raz to powiem, czy z tego kupią sobie paczki na świeta czy
                pójdą do lokalu - to ich sprawa! jeśli się nie podoba to walcz z przyczynami a
                nie skutkami! tj. walcz by państwo nie trwoniło pieniedzy tylko je sensownie
                (cokolwiek miało by to znaczyć) wydawało!

czyli walczyć o to by urzedy pracowały efektywnie dla obywateli a nie o to by
                jak naj mniej wynagradzać urzedników!!!

(to ostatnie zdanie chyba jest wystarczająco proste i najlepiej oddaje moja
                ocenę tej sytuacji!)

;)
          • k.tomek Re: i bardzo dobrze 28.09.06, 14:38
            Gość portalu: PODATNIK napisał(a):

> Uwazasz się za tak strasznie mądrego?, może i racja że takie jest prawo
            > pracownika by wykorzystywał socjal i że trudno jest pomyśleć w tej chwili o
            >
            Ale te przepisy dotyczą wszystkich pracodawców, tych państwowych i tych
            prywatnych. Czt tym prywatnym juz nie wolno zabrać funduszu socjalnego na
            głodujące dzieci?
            Jeżeli nie byłoby tego funduszu, to napewno pracodawcy nie przeznaczyliby tych
            pieniędzy na podwyzki lub premie dla pracowników. To juz zostało sprawdzone w
            Europie Zachodniej wiele lat temu.
    • Gość: gosc I co w tym zlego? IP: 217.111.75.* 28.09.06, 12:09
      Fundusz jest do wydania, a na co zostanie wydany decydują parcownicy i
      pracodawca. Moga wydac na basen, impreze integracyjna albo na show. Ich wola.
    • Gość: ginger Co kręci urzędniczki IP: *.public.mod.uk 28.09.06, 12:11
      I love Poland. Sama jestem urzedniczka panstwowa w W. Brytani i niestey tutaj
      nie stac panstwa na takie imprezy. Nawet za Christmas party musielismy sami
      zaplacic. Moze powinnam wrocic do kraju mlekiem i miodem plynacym...
      • Gość: domin Re: Co kręci urzędniczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:37
        Szanowni redaktorowie.
        Nie róbcie proszę z Gazety szmatławca takiego jak Fakt... Czytając Was
        regularnie widzę, że jest to chyba nieuchronne.
        Czytelnik (jeszcze)
      • k.tomek Re: Co kręci urzędniczki 28.09.06, 14:45
        Gość portalu: ginger napisał(a):

> I love Poland. Sama jestem urzedniczka panstwowa w W. Brytani i niestey tutaj
        > nie stac panstwa na takie imprezy. Nawet za Christmas party musielismy sami
        > zaplacic. Moze powinnam wrocic do kraju mlekiem i miodem plynacym...

Bo w W.Brytani może płaci się pracownikom godnie i nie trzeba jakichś dodatków
        typu fundusz socjalny? Ten przepis o funduszach socjalnych dotyczy wszystkich
        pracodawców bez wyjątku, ale małe i średnie firmy prywatne w większości
        oszukują swoich pracowników i dlatego to sie wydaje takie szokujące, że
        urzędniczki mają taki fundusz. A tam po prostu przestrzega sie prawa pracy.
        Też chciałbym żeby płacono normalnie w Polsce i nikt przecież by nie wyjeżdżał
        zagranicę do pracy i nie byłby potrzebny taki fundusz.
    • Gość: qwerty dyskryminacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 13:03
      dyskryminacja mężczyzn, toż to skandal ;)
    • Gość: henio Tanie państwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 13:28
      braci Kaczyńskich
      • k.tomek Re: Tanie państwo 28.09.06, 14:54
        Gość portalu: henio napisał(a):

> braci Kaczyńskich

Za poprzednich rządów było identycznie i to nie ma nic wspólnego z ekipą
        rządzącą, z dysponowaniem funduszem socjalnym w danej firmie.
        Rozumiem, że to Kaczyńscy namówili Hitlera do wojny?
      • Gość: Z Re: Tanie państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 15:51
        nie leń się idź pod Sejm bo tam z frekwencją
        zdajesie kruchu...
    • Gość: sensor a gdzie jestes nasz badbos lukaszek klapniety mozg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 13:58
    • Gość: podatnik zlikwidować fundusz socjalny! IP: 80.54.5.* 28.09.06, 14:45
      i po kłopocie.
    • Gość: eljot dyskryminacja! IP: *.dhcp.inet.fi 28.09.06, 15:23
      czemu panowie nie moga dostac biletow na striptiz damski? ja bym na ich miejscu
      poszedl do sadu :P
    • Gość: szecheter.s Tekst o niczym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 15:33
      W skrócie napisano, że fundusz s. jest wydawany zgodnie z prawem:

> Maria Lewandowska z KRUS też nie widzi problemu: - Urzędnicy mają prawo,
      > by korzystać z imprez kulturalnych dotowanych przez zakład.

no więc o co chodzi? Że prawo jest złe? No to niech PiS spróbuje je
      zmienić. Wtedy dopiero Gó.. będzie miało o czym pisać...
      A ciemny lud płaci 1,5zł dziennie za tego typu "informacje"
    • Gość: Mick KRUS IP: *.forcenet.com.pl 28.09.06, 16:15
      KRUS nie ma prawa istnieć bo wydaja więcej niż zbierają skladek, więc nie ma
      prawa też korzystac z funduszu pracowniczego.
    • Gość: końcówka Precz z komuchami i solidaruchami !! WON !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 16:54
      Czas oczyścić ten kraj z socjalistów-komunistów ,buraków i solidaruchów .
      Tylko ,że normalni ludzie już dawno stąd wyjechali .
    • Gość: basia z warszawy BadBoys są super-chippendales z usa są niepotrzeb. IP: *.aster.pl 01.10.06, 07:38
      po co nam chippendales jak mamy badboysów polskie cukiereczki są słodkie
      www.badboys.pl paluszki lizac....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka