przypadek Czy wyborcza... 28.09.06, 11:08 ..mogłaby się nauczyć wreszcie (jakieś dwa lata temu był podobny artykuł co do ZUSu czy czegoś) co to jest fundusz socjalny, skąd się tam biorą pieniądze i jakie są zasady jego rozdysponowania? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: i bardzo dobrze 28.09.06, 12:07 > gdzie tu sensacja ? w braku równouprawnienia! męska cześć pracowników jest dyskryminowana! Żądamy praw dla mężczyzn! Przy okazji zgłaszam pewien wniosek racjonalizatorski! Proponuję zrobić 2 dniowy wyjazd integracyjny gdzie pierwszego dnia panowie zapewniają program artystyczny a drugiego dnia panie! By wytracić argumenty malkontentom proponuje by przez resztę roku firma zapewniała obowiązkowe zajęcia (min 3x2 godziny) na siłowni i basenie oraz aerobik dla Pań i zapasy dla panów (a może lekcje tańca???). ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PODATNIK Re: i bardzo dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 13:29 Uwazasz się za tak strasznie mądrego?, może i racja że takie jest prawo pracownika by wykorzystywał socjal i że trudno jest pomyśleć w tej chwili o potrzebujących chorych, biednych rodzinach, dzieciach które nigdy nie widziały kina czy basenu. nie twierdzę ze ja bym pomyślał po 1000-kroć c hętniej się bierze niż daje ale jak pomyślę jaka bieda jest w państwowych instytucjach, jak biednie żyje wielu ludzi to piszę co piszę i nigdy sumienie nie pozwoli mi napisać "I BARDZO DOBRZE". BO NIE JEST DOBRZE. Ja wiem chory system, nic się nie da zrobić, tak musi być - ja naprawdę to rozumiem. Mam nadzieję, że i ty to zrozumiesz wcześniej, przed chwilą w której sam może doświadczysz jak to jest np., być chorym leczonym w Polskim szpitalu, kiedy nie będzie ci starczało do nastęnej pensji, wtedy może zmienisz zdanie i wymyślisz inny sposób na wydawanie kasy z socjalu p Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: i bardzo dobrze 28.09.06, 14:02 > Uwazasz się za tak strasznie mądrego?, nie! A ty? trudno jest pomyśleć w tej chwili o > potrzebujących chorych, biednych rodzinach, dzieciach które nigdy nie widziały > kina czy basenu. zgoda! ale... nie po to ktoś pracuje by dawać biednym - ale jak chcesz być ascetą to prosze cię bardzo! nikt Ci nie zabrania! to nie są pieniądze ekstra zabrane nam podatnikom - to jest stały "dodatek" do płac a czy to będzie impreza integracyjna czy paczka na święta to jest wewnetrzna sprawa pracowników. BO NIE JEST DOBRZE. Ja wiem chory system, nic się > nie da zrobić, tak musi być - ja naprawdę to rozumiem. da się zrobić! tylo... nikomu się nie chce! ludzie głupio głosują a później mają pretensje tyle że ktoś śmie sie bawić. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to iż nikt nie ma pretensji że trwonione sa miliony (min. na niepotrzebne urzędy, etaty urzednicze, uchwalanie wprowadzanie i egzekwowanie bzdurnych/niepotrzebnych przepisów) ale sie obużają bo ktoś śmiał się zrobić cos niekonwencjonalnego a nie udawać szarą myszkę Dla mnie osobiscie takie podejście jest chore! > Mam nadzieję, że i ty to zrozumiesz wcześniej, przed chwilą w której sam może > doświadczysz jak to jest np., być chorym leczonym w Polskim szpitalu, kiedy nie > > będzie ci starczało do nastęnej pensji, wtedy może zmienisz zdanie i wymyślisz > inny sposób na wydawanie kasy z socjalu widzisz wszystko mieszasz i dlatego głupoty Ci wychodzą! wiem jak wyglada leczenie w polskim (przymiotniki piszemy z małej litery! ;) ) szpitalu, wiem jak wyglada edukacja, organa ścigania itp. ale to nie powód by wdziewać worki pokutne i się biczować! ich praca, ich pieniadze, ich wola! Tobie nic do tego jesli chcesz coś zmienić to mądrzej używaj kartki do głosowania! albo... stwórz nową partie i napraw gospodarkę by wszyscy zyli dostatnio tak dla odmiany może coś zrób zamiast narzekać i czekać na manne z nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PODATNIK Re: i bardzo dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 14:15 naprawde masz dobrze w życiu, a hasła że trzeba, że zrób, że załóż, że im się należy można sobie wsadzić... szkoda że nie wszystkim się należy, czy różni się praca w prywatnej, małej lub niepaństwowej formie gdzie nie ma socjalu......... gdyby to była firma prywatna a nie jest - słowa bym nie napisał........ nigdy nie zgodzę się tym, że tak jest i koniec..... a co do błędów i mieszania - to nie każdy jest super pisak, fajnie, że jednak udało ci się wszystko zrozumieć....... p Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: i bardzo dobrze 28.09.06, 14:43 > szkoda że nie wszystkim się należy, czy różni się praca w prywatnej, małej lub > niepaństwowej formie gdzie nie ma socjalu......... > > gdyby to była firma prywatna a nie jest - słowa bym nie napisał........ a teraz to już kłamiesz! w firmach prywatnych (pow. 5 osób) jest obowiązek wypłaty swiadczenia urlopowego lub odpisów na fundusz socjalny... mnie też obecny system się nie podoba, ale zamiast pie..ć głupoty o biednych i potrzebjacych może czas najwyższy budować silną gospodarke, ukrucić biurokrację, moze nawet zmniejszyć podatki tak byśmy w jak największym stopniu korzystali z tego co wypracujemy! bo to co ciebie bulwersuje to tak naprawdę skutki ekonomii państwa socjalnego. i czepiacie się jakiś śmiesznych kwot gdy trwonione są miliardy!!!! > a co do błędów [...] tak naprawdę pewnie robię ich więcej ;) ale śmieszą mnie patrioci piszący przymiotniki z dużej litery, bo tak bardzo szanują ten kraj (którym nawet nie przechhodzi przez myśl by jakiś zaimek osobowy napisać z dużej) :P > [...]i mieszania - to nie każdy jest super pisak, fajnie, że jednak > udało ci się wszystko zrozumieć....... nie no! sama treść i forma wypowiedzi była jak najbardziej zrozumiała i dobrze napisana tyle że myśl była pokrętna :P bo co mają biedni do zakładowego funduszu socjalnego?, co ma ten fundusz do efektywnosci pracy urzedniczej, jaki ma zwiazek zapłacony przez ciebie podatek z biletem wstępu? (podatek zapłaciłeś by urzednicy żyli dostatnio ale co za różnica, jeszcze raz to powiem, czy z tego kupią sobie paczki na świeta czy pójdą do lokalu - to ich sprawa! jeśli się nie podoba to walcz z przyczynami a nie skutkami! tj. walcz by państwo nie trwoniło pieniedzy tylko je sensownie (cokolwiek miało by to znaczyć) wydawało! czyli walczyć o to by urzedy pracowały efektywnie dla obywateli a nie o to by jak naj mniej wynagradzać urzedników!!! (to ostatnie zdanie chyba jest wystarczająco proste i najlepiej oddaje moja ocenę tej sytuacji!) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
k.tomek Re: i bardzo dobrze 28.09.06, 14:38 Gość portalu: PODATNIK napisał(a): > Uwazasz się za tak strasznie mądrego?, może i racja że takie jest prawo > pracownika by wykorzystywał socjal i że trudno jest pomyśleć w tej chwili o > Ale te przepisy dotyczą wszystkich pracodawców, tych państwowych i tych prywatnych. Czt tym prywatnym juz nie wolno zabrać funduszu socjalnego na głodujące dzieci? Jeżeli nie byłoby tego funduszu, to napewno pracodawcy nie przeznaczyliby tych pieniędzy na podwyzki lub premie dla pracowników. To juz zostało sprawdzone w Europie Zachodniej wiele lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc I co w tym zlego? IP: 217.111.75.* 28.09.06, 12:09 Fundusz jest do wydania, a na co zostanie wydany decydują parcownicy i pracodawca. Moga wydac na basen, impreze integracyjna albo na show. Ich wola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginger Co kręci urzędniczki IP: *.public.mod.uk 28.09.06, 12:11 I love Poland. Sama jestem urzedniczka panstwowa w W. Brytani i niestey tutaj nie stac panstwa na takie imprezy. Nawet za Christmas party musielismy sami zaplacic. Moze powinnam wrocic do kraju mlekiem i miodem plynacym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domin Re: Co kręci urzędniczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:37 Szanowni redaktorowie. Nie róbcie proszę z Gazety szmatławca takiego jak Fakt... Czytając Was regularnie widzę, że jest to chyba nieuchronne. Czytelnik (jeszcze) Odpowiedz Link Zgłoś
k.tomek Re: Co kręci urzędniczki 28.09.06, 14:45 Gość portalu: ginger napisał(a): > I love Poland. Sama jestem urzedniczka panstwowa w W. Brytani i niestey tutaj > nie stac panstwa na takie imprezy. Nawet za Christmas party musielismy sami > zaplacic. Moze powinnam wrocic do kraju mlekiem i miodem plynacym... Bo w W.Brytani może płaci się pracownikom godnie i nie trzeba jakichś dodatków typu fundusz socjalny? Ten przepis o funduszach socjalnych dotyczy wszystkich pracodawców bez wyjątku, ale małe i średnie firmy prywatne w większości oszukują swoich pracowników i dlatego to sie wydaje takie szokujące, że urzędniczki mają taki fundusz. A tam po prostu przestrzega sie prawa pracy. Też chciałbym żeby płacono normalnie w Polsce i nikt przecież by nie wyjeżdżał zagranicę do pracy i nie byłby potrzebny taki fundusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty dyskryminacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 13:03 dyskryminacja mężczyzn, toż to skandal ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Tanie państwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 13:28 braci Kaczyńskich Odpowiedz Link Zgłoś
k.tomek Re: Tanie państwo 28.09.06, 14:54 Gość portalu: henio napisał(a): > braci Kaczyńskich Za poprzednich rządów było identycznie i to nie ma nic wspólnego z ekipą rządzącą, z dysponowaniem funduszem socjalnym w danej firmie. Rozumiem, że to Kaczyńscy namówili Hitlera do wojny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: Tanie państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 15:51 nie leń się idź pod Sejm bo tam z frekwencją zdajesie kruchu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sensor a gdzie jestes nasz badbos lukaszek klapniety mozg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 13:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik zlikwidować fundusz socjalny! IP: 80.54.5.* 28.09.06, 14:45 i po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljot dyskryminacja! IP: *.dhcp.inet.fi 28.09.06, 15:23 czemu panowie nie moga dostac biletow na striptiz damski? ja bym na ich miejscu poszedl do sadu :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szecheter.s Tekst o niczym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 15:33 W skrócie napisano, że fundusz s. jest wydawany zgodnie z prawem: > Maria Lewandowska z KRUS też nie widzi problemu: - Urzędnicy mają prawo, > by korzystać z imprez kulturalnych dotowanych przez zakład. no więc o co chodzi? Że prawo jest złe? No to niech PiS spróbuje je zmienić. Wtedy dopiero Gó.. będzie miało o czym pisać... A ciemny lud płaci 1,5zł dziennie za tego typu "informacje" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mick KRUS IP: *.forcenet.com.pl 28.09.06, 16:15 KRUS nie ma prawa istnieć bo wydaja więcej niż zbierają skladek, więc nie ma prawa też korzystac z funduszu pracowniczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: końcówka Precz z komuchami i solidaruchami !! WON !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 16:54 Czas oczyścić ten kraj z socjalistów-komunistów ,buraków i solidaruchów . Tylko ,że normalni ludzie już dawno stąd wyjechali . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia z warszawy BadBoys są super-chippendales z usa są niepotrzeb. IP: *.aster.pl 01.10.06, 07:38 po co nam chippendales jak mamy badboysów polskie cukiereczki są słodkie www.badboys.pl paluszki lizac.... Odpowiedz Link Zgłoś