sumienie.lk 26.04.07, 06:50 Czyżby już się wyczerpały pomysły ministra na poprawę sytuacji w służbie zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanekjoanek Spis na szarlatanów 26.04.07, 07:00 o tym, czy coś jest legalne, czy nielegalne, stanowi ustawa oraz w przypadkach wątpliwych decyduje sąd. i jeśli będę miała kaprys zatrudnić na umowę o pracę opiekunkę do dziecka nie wpisaną na "listę" (hehe, też się będzie musiała zlustrować?), to niech mi którykolwiek sąd udowodni, że to jest nielegalne!!! co to znaczy nielegalne? w której ustawie jest napisane, że opiekunka czy, dajmy na to, terapeuta pracujący metodą Wielkiego Bałabaja, nie może pracować bez wpisu na "listę"? gdzie to jest zakazane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HLT Re: Spis na szarlatanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 07:56 Połowa doktorów leczy na uchodźctwie znaczy w Dublinie Londynie czy gdzieś tam, druga połowa "siedzi" w kraju, teraz to nawet mechanik samochodowy nie będzie mógł mnie leczyć. Trzeba się będzie dogadać z weterynarzem mojego psa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Spis na szarlatanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 08:27 Racja, niestety :( W obliczu tego, co się dzieje z lekarzami już myślałam że trzeba przestawić się na medycynę naturalną - a tu kicha, bo "naturalni" nie mają dyplomów ;))) Rzeczywiście, tylko weterynarz zostaje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj.plank Re: Spis na szarlatanów 26.04.07, 08:43 To dobre, złe są korporacje prawników, ale juz dobre są korporacje lekarzy - zaprawdę nasilenie żenady w tym śmiesznym rządzie jest rekordowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonzo Re: Spis na szarlatanów IP: 194.176.105.* 26.04.07, 09:21 > To dobre, złe są korporacje prawników, ale juz dobre są korporacje lekarzy - > zaprawdę nasilenie żenady w tym śmiesznym rządzie jest rekordowe W nieomal calym cywilizowanym swiece istnieja korporacje medyczne scisle regulujace dostep do zawodu. W Europie bodajze jedyny wyjatek to jeden z kantonow Appenzel, gdzie nawet Ty mozesz sobie otworzyc praktyke lekarska. Produkuja tam najbardziej smierdzacy szwajcarski ser, a do niedawna prawo glosu mieli wylacznie mezczyzni (przez podniesienie miecza). Osobliwe miejsce. Poza Europa szarlataneria dopuszczalna jest w Teksasie, choc nie jestem pewien, czy to akurat 'swiat cywilizowany'. Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Spis na szarlatanów 26.04.07, 18:29 > W nieomal calym cywilizowanym swiece istnieja korporacje medyczne scisle > regulujace dostep do zawodu W cywilizowanym świecie sprzedają w aptekach "leki" homeopatyczne. Idziesz do apteki i kupujesz sobie zwykłą wode z etykietą informującą że pomaga. Dobre, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 78 8 tx d f Re: Spis na szarlatanów IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 26.04.07, 08:53 Zlustruj sie przed lustrem - to takie podniecajace! Odpowiedz Link Zgłoś
winiary2 Spis na szarlatanów 26.04.07, 07:27 Rozumiem z tego, że ktoś kto będzie w spisie nie musi się martwić tym czy jego umiejętności odpowiadają informacjom wpisanym do rejestru. Dzięki takim dyplomowanym, wspaniałym lekarzom moja córka, a niewiele brakowało nigdy by nie chodziła, bo reumatolog nie potrafił rozpoznać młodzieńczego zapalenia stawów. Logopeda który jest w związku logopedów daje dziecku porażonemu, ze zwiotczeniem mięśni do ćwiczeń wierszyki, gdy dziecko nie potrafi utrzymać prawidłowo języka w buzi. Czyli podsumowując. Znów będzie wzajemne klepanie kolegów i koleżanek po plecach, lub branie w łapę za wpis. Ech, w PiS-du jak powiedział jeden w niezłej komedii. Ale tu jest życie. NASZE żYCIE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Spis na szarlatanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 07:43 A co, jeżeli kobieta bez dyplomu opiekunki będzie chciała zostać matką? Czy już zabronione macierzyństwo, a kontrolerzy ministra będą włazić do łużek?. Paranoja dyplomów!! gos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem Spis na szarlatanów IP: *.mikolow.net 26.04.07, 07:45 Szarlatanem jest również dla mnie lekarz, który nie umie postawić prawidłowej diagnozy lub posługuje się starodawnym i wysłużonym sprzętem,a takich nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
soft_breeze Re: Spis na szarlatanów 26.04.07, 09:48 Znaczy masz na myśli sprzęt, który powinien kupić szpital za pieniądze które zarobił na kontraktach z NFZ? A Ty byś postawił prawidłową diagnozę w każdym przypadku? Myślę, że nie. Lekarz też człowiek i może się pomylić/czegoś nie wiedzieć. W myśl Twojej zasady każdy jest szarlatanem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mda100 Re: Spis na szarlatanów IP: *.ser.netvision.net.il 26.04.07, 15:08 wiesz, smieszne, ale jak przyjezdzam do wezwania (ratowniczka) to czesto lekarz domowy czy ten na dyzurze, podaje takie dziwne dane i stawia diagnoze, ktora okazuje sie nie do konca poprawna. Nie raz i nie dwa zdarzylo mi sie widziec takie przypadki. Gdzie jak sie pozniej okazywalo - diagnoza medyka byla ta, jaka potwierdzal szpital. ;( A do czasu przyjazdu karetki wiele sie moglo zdarzyc... A wystarczyla by porzadna anamneza (ZADAWANIE PYTAN) i od razu widac pelny obraz pacjenta i co mu dolega... Pytanie nie boli i nie kosztuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alabama Re: Spis na szarlatanów IP: 193.201.167.* 26.04.07, 07:57 "Bezpieczeństwo dziecka jest ważniejsze. Nie może się nim opiekować osoba bez uprawnień - odpowiada Paweł Trzciński." Kurcze, dojdzie jeszcze do tego że nam zdelegalizują matki bez dyplomu. Ja nie mam uprawnień, mimo to "zaszłam", "urodziłam" a teraz stwarzam niebezpieczeństwo dla małego człowieka. Oddać do domu dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Spis na szarlatanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 08:29 Koniecznie! Tak przecież pracują osoby z odpowiednim przygotowaniem! ;) No i z dyplomem, co ważniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fahkju co za palant ten religia IP: *.hsd1.ut.comcast.net 26.04.07, 08:04 zamiast zajeac sie nieuleczalnie chorym ministerstem zdrowia i zadbac zabysmy mieli szybka sprawna i efektywna sluzbe zdrowia - to sie ten palant-alkoholik zabiera za polowanie na czarownice . Daj mi palancie dobra opieke w przychodni to nie bede chodzil do kogo innego........... Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Spis na szarlatanów 26.04.07, 08:15 Jak to? Religa chce rozpedzic Sejm? Tych poslow co sie modlili o deszcz i innych szarlatanow z PiS-u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~basia Popieram ministra IP: 193.108.194.* 26.04.07, 08:22 Wczoraj oszukał mnie elektryk Odpowiedz Link Zgłoś
winiary2 Re: Popieram ministra 04.05.07, 12:14 Gość portalu: ~basia napisał(a): > Wczoraj oszukał mnie elektryk Witam NIe jestem elektrykiem, ale wszystkie instalacje wykonuję sam. Jak czegoś nie wiem, nie potrafię, douczam się, a klientowi mówię wprost: Nie potrafię tego zrobić. I to jest ważniejsze od spisu. UCZCIWOŚĆ. Powinien być spis nieuczciwych wykonawców (patrz: nieuków). Nie są ważne papiery, tylko umiejętności. P.S. Jeśli jesteś z Poznania, a nadal masz problem z instalacją elektryczną, daj znać na adres mailowy apek@apek.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Może najpierw normalny spis lekarzy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 08:23 "Teraz pacjenci mogą dowiedzieć się w samorządach lekarskich o kwalifikacjach lekarzy pracujących w szpitalach lub przychodniach". Prowadzi to Naczelna Izba Lekarska pod adresem: www.nil.org.pl/xml/nil/rejlek/hurtd Spis taki to lipa jakich mało. Można sprawdzić bardzo mało tylko specjalizacje i status lekarza (np. czy nie jest zawieszony). Nie można wyszukać lekarzy konkretnych specjalizacji. Nie ma powiązania lekarza i placówek, w których świadczy usługi. Lista placówek prowadzona jest przez Centrum Systemów Ochrony Zdrowia (jak to brzmi!!!): www.rejestrzoz.gov.pl/RZOZ/ Są to listy na każde województwo w plikach Excel'a - po prostu: informatyczna porażka. NIL i Ministerstwo Zdrowia po prostu utrudniają znalezienie dobrego lekarza. Technicznie rzecz prosta do zrobienia, w praktyce NIL wygląda to tak, że po ostatnich poprawkach systemu wyszukiwania nie działa ono w Firefox'ie - działa w jedynie słusznym IE. Chciałbym móc wyszukać lekarza, który np.: ma więcej niż 50 lat, II stopień specjalizacji chorób wewnętrznych, II stopień specjalizacji kardiologii, tytuł doktora nauk medycznych i pracującego w moim lub w ościennych powiatach i jest to kobieta. To naprawdę niewiele. Niestety, nie mam teraz takiej możliwości, a wystarczyłoby trochę dobrej woli i niezbyt dużo pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kwak6 Dawno temu 26.04.07, 08:42 zachorowało dziecko,matka z ojcem zebrali każdy grosz jaki mieli w domu i pognali do plebana błagając o pomoc.Przyszedł pleban,odstawił swoje modły i rzekł,teraz wszystko w reku boga.Po kliku dniach dziecku sie pogorszyło,wiec zrozpaczeni rodzice poprosili o pomoc zielarkę którą pleban podejrzewał o czary,zielarka przyszła zaparzyła ziółek i dziecko po kilku dniach wyzdrowiało,niestety usłużni i bogobojni sąsiedzi donieśli o tym plebanowi.Zielarka (czarownica) spłonęła na stosie za czary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: Spis na szarlatanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 08:43 Czy ktoś mógłby mnie poinformować, jaka uczelnai i jaki wydział przyznają dyplom opiekunki do dzieci? Czy sympatyczna studentka, która zostaje na trzy godziny z naszymi dzieciakami kiedy my chcemy pójść do kina (...i którą dzieciaki uwielbiają) ma mieć dyplom pedagogiki? Psychologii? Pielęgniarski? Czy musi się zlustrować? O ile popieram ściganie różnych szarlatanów zbijających pieniądze na ludzkiej naiwności, o tyle coraz bardzie wkurza mnie pakowanie się państwa we wszystkie sprawy obywateli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outsider Re: Spis na szarlatanów IP: *.dialup.mindspring.com 26.04.07, 08:54 no a potem juz nawet fachowcow nie bedzie trzeba, bo wystarczy oprawic w zlocona ramke taki dyplom, do ktorego chory bedzie wznosil modly. No i koleczko sie zamknie. Neoszarlatani wraz z neoinkwizytorami beda wspolnie trzymac sie za raczki i wymiatac czarownice ze spolecznosci. Kto by pomyslal, taka mloda medycyna zachodnia, a taka napompowana zarozumialoscia monopolu na pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mda100 Re: Spis na szarlatanów IP: *.ser.netvision.net.il 26.04.07, 15:11 No wiesz, 15 lat doswiadczenia w zmianie pieluch, karmieniu niemowlakow i opieka nad rozwydrzonymi dzieciakami, niedopuszczaniu do i lagodzeniu istniejacych sporow, oprocz kilku innych trickow, ktore nie wszystkie matki znaja - nie mowiac o tym, ze opiekunka jest uwielbiana przez dzieciury - na pewno wymaga potwierdzenia jej umiejetnosci dyplomem.... HAHAHAHAHA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz A kto będzie leczył polski lud jak my wyjedziemy? IP: *.amwaw.edu.pl 26.04.07, 08:55 Trzeba szanować przedstawicieli "medycyny" alternatywnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etet Najpierw spis szarlatanów polityki IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.04.07, 09:02 na której znajdzie się miejsce dla dzisiejszej elity politycznej Odpowiedz Link Zgłoś
soft_breeze Re: Spis na szarlatanów 26.04.07, 09:55 Nie, pomysły się nie wyczerpały. Bo ich nie było. Teraz robią tylko zasłonę dymną, czy tam igrzyska, jak kto woli. "Byle tylko nie mówiło się o najważniejszym, czyli o reformie, bo niestety nie jesteśmy w stanie nic mądrego powiedzieć na ten temat." ----rzecznik prasowy ministra Religi :) P.S. Jeszcze mnie zamkną za podszywania się pod kogoś. Ż* się chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muesli Opiekunki do dzieci??? Ło matulu! IP: *.elsat.net.pl 26.04.07, 10:21 zgadzam się co do szarlatanów, którzy mogą faktycznie zagrażać zdrowiu lub życiu pacjenta, a okazuje się że nie mają uprawnień itd. Ale jeśli chodzi o opiekunkę do dziecka, to jest żenada! Opieka nad potomstwem to instynkt. I jeśli ktoś naprawdę chce, a nie zależy mu tylko na tym żeby posiedzieć trzy godzinki z dzieciakiem i dostać kaskę i baj baj, to moim zdaniem MA TAKIE "KWALIFIKACJE", a właściwie bardziej predyspozycje. Matka, która chce mieć dobrą opiekunkę, powinna najpierw z dziewczyną porozmawiać, "wyniuchać" jaka ona jest, czy jest odpowiedzialna, opanowana, a pierwsze dni "próby" spędzić razem z opiekunką i dzieckiem/dziećmi, a nie zostawiać ich samych. Powinna obserwować, czy się nadaje w praktyce, czy potrafi się zająć maluchem, nakarmić, przebrać, ułożyć do snu jeśli będzie bardzo zmęczony, powinna obserwować jej podejście do dziecka. Ja od pół roku pracuję jako opiekunka do dzieci. Nie skończyłam jeszcze żadnych studiów, a i tak wybieram się na inny kierunek niż opieka nad dziećmi. Po prostu dorabiam. Jednak "mama moich dzieci", jak zwykłam mówić, jest bardzo zadowolona. Miałam wcześniej dużo do czynienia z dziećmi, głównie niemowlakami i dziećmi w wieku do 5 lat, nabrałam sporej "wprawy" i doświadczenia. Dlatego nie boję się pracy z dziećmi, potrafię się nimi zająć, potrafię się z nimi pobawić, itp. Mama Moich Dzieci tak bardzo się do mnie przyzwyczaiła i tak bardzo spodobała się moja praca, że żałuje, iż nie będę mogła więcej przychodzić, ponieważ szukam "poważnej" pracy, na stałe, żeby zarabiać na studia. Napiszę jeszcze, że wcześniejsze jej opiekunki absolutnie się nie sprawdzały - też nie miały kwalifikacji - ale nie dbały o te dwa maluchy (9 miesięcy i 2 latka) jakoś specjalnie, nie angażowały się. Jeśli dzieciaczki na widok wchodzącej do ich domu opiekunki uśmiechają się, to jest chyba dobry znak? Wystarczy chcieć, mieć zapał, lubić coś, np. dzieci. Dobra opiekunka powinna mieć miłość do dzieci we krwi, a nie dyplom na ścianie. Bo w takim razie powinni też zdelegalizować matki, i zabierać im dzieci (no bo gdzie te dyplomy?!). pozdrawiam wszystkie prawdziwe opiekunki (i te bez dyplomów, te z zapałem do pracy), muesli. Odpowiedz Link Zgłoś
neptus A co z babciami?? 26.04.07, 10:44 Matkobosko, wszystkie o 6:00 rano w kajdanki i do pierdla? Odpowiedz Link Zgłoś
tut_ets1 Re: Spis na szarlatanów 26.04.07, 15:01 co do opiekunek - to troche nie fair. W agencjach jest wiele opiekunek, ktore nigdy w zyciu dziecka na reku nie mialy, mimo, ze maja jakis dyplom. A 22 letnia dziewczyna, ktora nianczy dzieci od 12-go roku zycia i ma czesto wieksze doswiadczenie niz mloda matka, nie bedzie mogla pilnowac dziecka, bo nie ma dyplomu?? Pokopalo kogos niezle. :( Ja osobiscie, jak juz, prosilabym o listy rekomendacyjne od poprzednich mam u ktorych pracowala opiekunka. Nie ma nic lepszego niz czyjas rekomendacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt Re: Spis na szarlatanów IP: *.epo.nl 26.04.07, 15:35 najbardziej podoba mi się to zdanie, że dzieckiem nie można opiekować się bez uprawnień. rozumiem, przedszkole... bo wynikałoby z tego, że nie mogą się opiekować dzieckiem rodzice. proponuję koniecznie wprowadzić "licencję rodzicielską", i jak ktoś nie będzie się mógł wylegitymować odpowiednim dyplomem, 1. zabierać dziecko, by mogli się nim zająć odpowiednio przeszkoleni specjaliści, 2. wsadzać takich nieodpowiedzialnych niedyplomowanych rodziców do pierdla, na 5 lat przynajmniej za narażanie zdrowia dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bajki z Kaczolandu Re: Spis na szarlatanów i co dalej? IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 26.04.07, 17:11 Ten minister (podobnie jak caly rzad, ktory reprezentuje) wciaz zajmuje sie drobiazgami i problemami wagi drugorzednej. Mowiac wprost d-u-p-e-r-e-l-a-m-i! Potrzebna jest CALOSCIOWA i zasadnicza reforma systemu ochrony zdrowia ale... pan profesor R. pewnie nigdy tego nie zrobi. p.S. A dyplomy dla opiekunek to pomysl zaiste idiotyczny... Moze bedzie tez trzeba uzyskac dyplom by moc opiekowac sie swoim wlasnym dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noctifer@gazeta.pl Spis na szarlatanów IP: 82.146.245.* 26.04.07, 17:41 A ile bedzie kosztował wpis do rejestru? A nie nalezy zapomonac,ze psycholodzy,logopedzi i psychoterapeuci sa zetrudnieni jeszcze w szeroko pojetej oświacie i co jezeli nie znajdo sie w spisie Ministerstwa zdrowia? A kwalifikacje maja takie same. Pozdrawiam pomyslodawce! Podstawa do pracy sa uzyskane kwalifikacje-dyplom ,a nie jakas lista.A naiwni i tak dadza sie nabrac czarlatanom. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Spis na szarlatanów 26.04.07, 17:46 Bezpieczeństwo dziecka jest ważniejsze. Nie może się nim opiekować osoba bez uprawnień - odpowiada Paweł Trzciński. Tak się zastanawiam, czy za ta deklaracją pójdzie odbieranie dzieci wszystkim rodzicom bez uprawnień lub może dziadkom, ciotkom, którzy również za pieniądze opiekują się dziećmi? PARANOJA. Rozumiem osoby w placówkach opiekuńczych, ale gdybym ja chciała zatrudnić niańkę, to bym na papierek nie patrzyła, zaufałabym intuicji, zachowaniu dziecka i ukrytej kamerze. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Fajna sprawa 26.04.07, 22:44 Spis przyda się. Sprawę opiekunek do dzieci Amerykanie załatwiają mądrzej - w 8 klasie jest kurs pierwszej pomocy, znakomicie prowadzony, z ćwiczeniami na fantomach, ze sprowadzeniem kolejnych czynności do poziomu odruchu i z dwoma egzaminami (pierwsza pomoc u dorosłych i u dzieci), które można pisać wielokrotnie, aż do uzyskania oceny "A". Na podstawie takiego papierka można babysitować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masażysta Re: Spis na szarlatanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 00:32 Pracuję wiele lat jako masażysta w moim gabinecie w centrum Warszawy. Mam wiele propozycji i zaproszeń wyjazdu na stałe za granicę Naszego pięknego kraju. Lecz wolę tu pomagać i wyciągać ludzi ze schorzeń, na które lekarze przepisują leki przeciw zapalne, rozkurczowe i przeciwbólowe. To walka ze skutkami, ale co z przyczyną choroby? To miejsce dla mnie. Na pracę nie narzekam. Zapisy są kilku miesięczne. Zapomiałem dodać, iż od początku mojej praktyki nie miałem przypadku pogorszenia stanu zdrowia osoby przyjetej na zabieg. Piszący powyżej ten artykuł nie napisał (bo i sam pewnie nie wie), że każdy wykonujący tu wymieniony zawód musi w formie ukończenia szkoły o trybie dziennym uzupełnić ,,papierki''. Cóż... pracując wiele lat pewnie skreślę 60% zapisanych i zacznę chodzić na wykłady.Nie dam dzieciom jeść i nie opłacę należności, bo będę w szkole. Nie stworzono szkół wieczorowych dla ludzi w zawodzie. Młodzi ludzie kończąc technikum i np. AWF z racji wieku i rzadnej praktyki nie umiejscowią się na rynku pracy. Zrobi się dziura. Rejestr bez podkładki z dziennej szkoły będzie nie osiągalny. Lekarze już wyjechali, pielęgniarki, kierowcy, fachowcy. Czy teraz czas na innych, umęczonych i wyliczonych w nowym ministerialnym papierku ludzi. Myślę, że najlepiej rynek zweryfikuje wszystkich wymienionych w ustawie ludzi. Polityka nie musi dotykać i tej dziedziny. Służba zdrowia nie przerobi tylu chorych (jaki fachowiec tam jeszcze pracuje po tym co było i teraz będzie?) Odpowiedz Link Zgłoś