sokrates22 03.08.07, 01:52 Za dwadzieśćia lat w anglii bedom godać po naszemu. A krolem bedzie Kaczyński 2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcel Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: 217.171.137.* 04.08.07, 19:04 ale autor tekstu sie chyba troche pomylil. tutaj jest blisko trzy miliony Polakow, i ja nie zartuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiona Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.hsd1.pa.comcast.net 06.08.07, 04:40 Cieszy tak duze zainteresowanie naszym jezykiem. Ale zeby zostal obowiazkowym jezykiem w angielskich szkolach to juz chyba przesada.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiedzący Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 16:34 Umiesz Ty czytać po polska?? Tam jest napisane "nieobowiązkowym"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.elektrosat.pl 06.08.07, 16:47 A Ty umiesz czytać po polska? "Na Wyspach język polski będzie niebawem jednym z obowiązkowych języków obcych w szkołach podstawowych i średnich - mówi Krystyna Milewska z ambasady polskiej w Londynie" Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Bez sensu 06.08.07, 18:43 Bez sensu uczyć się tak rzadkiego języka ja polski w czasach globalizacji i angielszczyzacji świata. Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Wreszcie cos madrego napisal/es/as! 06.08.07, 20:47 Po tygodniach walenia w kazdym miejscu nic nie wnoszacych do dyskusji komentarzy :-> Odpowiedz Link Zgłoś
mafketis Re: Bez sensu 06.08.07, 21:22 Czyli marnuję czas ucząc się polskiego? (mój ojczysty język to angielski) Dlaczego brzydzisz się własnym językiem? Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Bez sensu 06.08.07, 21:52 Ja się nie brzydzę języka polskiego. Ja patrzę na to pod kątem optymalizacji komunikacji międzyludzkiej. Obecnie najwięcej ludzi na świecie zna język angielski. Zatem najlepiej dążyć do tego, by ten język całkowicie zdominował świat. A pomniejsze języki powinny zaniknąć. Gdy w końcu osiągniemy coś takiego, że każdy człowiek na świecie będzie posługiwał się językiem angielskim, wówczas znikną problemy związane z niemożnością porozumienia się, obejrzenia obcojęzycznego filmu, czy przeczytania książki. Dlatego, że wszystko będzie w języku angielskim. Czy taka wizja nie wydaje się piękna? Dla mnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Obecnie najwięcej ludzi zna "Mandarin" lub jak kto 06.08.07, 22:11 Obecnie najwięcej ludzi zna "Mandarin" lub jak kto woli "Cantonese", czyli chiński... tetlian napisał: > Ja się nie brzydzę języka polskiego. Ja patrzę na to pod kątem optymalizacji > komunikacji międzyludzkiej. Obecnie najwięcej ludzi na świecie zna język > angielski. Zatem najlepiej dążyć do tego, by ten język całkowicie zdominował > świat. A pomniejsze języki powinny zaniknąć. Gdy w końcu osiągniemy coś takiego > , > że każdy człowiek na świecie będzie posługiwał się językiem angielskim, wówczas > znikną problemy związane z niemożnością porozumienia się, obejrzenia > obcojęzycznego filmu, czy przeczytania książki. Dlatego, że wszystko będzie w > języku angielskim. Czy taka wizja nie wydaje się piękna? Dla mnie tak. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hxx Re: Obecnie najwięcej ludzi zna "Mandarin" lub ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 22:18 z tym, że różnica w brzmieniu między mandaryńskim a kantońskim jest kolosalna. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Ale przynajmniej język pisany ten sam... 06.08.07, 22:30 Ale przynajmniej język pisany ten sam... Gość portalu: hxx napisał(a): > z tym, że różnica w brzmieniu między mandaryńskim a kantońskim jest kolosalna. Odpowiedz Link Zgłoś
chomskybornagain1 Re: Ale przynajmniej język pisany ten sam... 07.08.07, 01:42 no nie zupelnie ten sam, jest sporo roznic slownikowych i gramatycznych, tyle ze uzytkownicy kantonskiego czesto pisza po mandarynsku a nie po kantonsku. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Obecnie najwięcej ludzi zna "Mandarin" lub ja 06.08.07, 22:39 > Obecnie najwięcej ludzi zna "Mandarin" lub jak kto woli "Cantonese", czyli chiń > ski... Oj niebyłbym tego taki pewien. To, że Chińczyków jest najwięcej na świecie, nie oznacza, że najwięcej ludzi zna ten język. Dlatego, że język angielski nie dość, że jest znany w krajach angielskojęzycznych, to oprócz tego znany jest też jako drugi język w prawie każdym kraju na świecie. Nawet Chińczycy go znają. No i nauka angielskiego jest o wiele łatwiejsza niż chińskiego, co przemawia na jego korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aCSL Re: Obecnie najwięcej ludzi zna "Mandarin" lub ja IP: *.acn.waw.pl 06.08.07, 22:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acsl Re: Obecnie najwięcej ludzi zna "Mandarin" lub ja IP: *.acn.waw.pl 06.08.07, 23:00 1/3 świata posługuje się językiem hiszpańskim, więc po co te konkluzje na temat języków. Będę chciał się uczyć angielskiego, to będę siuę uczył. Nauczyłem się hiszpańskiego i z tym mi wygodnie. Znam poza ty rosyjski... też ostatnio wiele daje. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Mother tounge czy official language-angielski nie 06.08.07, 23:03 Mother tounge czy official language-angielski nie jest number 1. Choćby niektórzy nie wiem jak tego chcieli... tetlian napisał: > > Obecnie najwięcej ludzi zna "Mandarin" lub jak kto woli "Cantonese", czyl > i chiń > > ski... > > Oj niebyłbym tego taki pewien. To, że Chińczyków jest najwięcej na świecie, nie > oznacza, że najwięcej ludzi zna ten język. Dlatego, że język angielski nie dość > , > że jest znany w krajach angielskojęzycznych, to oprócz tego znany jest też jako > drugi język w prawie każdym kraju na świecie. Nawet Chińczycy go znają. No i > nauka angielskiego jest o wiele łatwiejsza niż chińskiego, co przemawia na jego > korzyść. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamacat Re: Mother tounge czy official language-angielski IP: *.pearsontc.com 07.08.07, 15:41 jezyk chinsky (mandarin) jest pierwszym jezykiem swiata. jezyk angielski jest drugim, no chyba ze sie wliczy tych, ktorzy mowia angielskim jako drugim jezykiem--wtedy jest "number 1" ktos tu napisal, ze latwiej by bylo zeby inne, "pomniejsze" jezyki zaginely i wszyscy mowili jednym jezykiem--jako lingwista, strasznie mnie ta wypowiedz zabolala. jezyk to nie tylko forma komunikacji. jezyk, ktorym mowimy niesie ze soba wiele informacji kulturowych i socjologicznych...jesli zaginie jezyk, zaginie kultura regionu (patrz jezyki indian w ameryce). popieram nauke kazdego jezyka...ja sie ciesze jak slysze jezyk polski na ulicach nowego jorku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamacat Re: Mother tounge czy official language-angielski IP: *.pearsontc.com 07.08.07, 15:42 sorry za bledy--polski to nie moj pierwszy jezyk :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U2 Myslalem ze po hiszpansku wiecej ludzi mowi niz po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 18:07 angielsku. Tylko w USA mieszka 40- 50 mln osob ,dla ktorych hiszpanski jest pierwszym jezykiem. Country Speakers 1 Mexico 106,255,000[citation needed] 2 Spain 46,000,000[citation needed] 3 Colombia 45,500,000[citation needed] 4 Argentina 41,248,000[citation needed] 5 Venezuela 26,021,000[citation needed] 6 Peru 23,191,000[citation needed] 7 Chile 15,795,000[citation needed] 8 Cuba 11,285,000[citation needed] 9 Ecuador 10,946,000[citation needed] 10 Dominican Republic 8,850,000[citation needed] 11 Guatemala 8,163,000[citation needed] 12 Honduras 7,267,000[citation needed] 13 Bolivia 7,010,000[citation needed] 14 El Salvador 6,859,000[citation needed] 15 Nicaragua 5,503,000[citation needed] 16 Paraguay 4,737,000[citation needed] 17 Costa Rica 4,220,000[citation needed] 18 Puerto Rico 4,017,000[citation needed] 19 Uruguay 3,442,000[citation needed] 20 Panama 3,108,000[citation needed] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u2 Re: Myslalem ze po hiszpansku wiecej ludzi mowi n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 18:13 Country Native speakers 1 USA 215,423,557[14] 2 UK 58,200,000[15] 3 Canada 17,694,830[16] 4 Australia 15,013,965[17] 5 Ireland 4,200,000+ (Approx)[15] 6 South Africa 3,673,203[18] 7 New Zealand 3,500,000+ (Approx Odpowiedz Link Zgłoś
mafketis Re: Bez sensu 06.08.07, 23:02 Więcej ludzi mówi po chińsku niż po angielsku. Zatem najlepiej dążyć do tego, by ten język całkowicie zdominował > świat To dlaczego piszesz po polsku? Polish isn't gonna wipe itself out, ya know. You need to get with the program and do your bit! Get to it! > Czy taka wizja nie wydaje się piękna? Dla mnie tak. Nie, taka wizja wydaje mi się niesłychanie nudno. Dla mnie świat wygląda inaczej po polsku i po angielsku (i po niemiecku, i po włosku itd) i nie chcę, że jeden organiczony język (a każdy język jest ograniczony) zdominował świat, czyli: Vive le difference! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete Re: Bez sensu IP: *.spray.net.pl 07.08.07, 00:32 Angielski jest bardzo prosty, żeby nie powiedzieć ograniczony, więc może z powodzeniem pełnić rolę uniwersalnego narzędzia do globalnej komunikacji międzyludzkiej ;) Mój znajomy, Francuz, powiedział kiedyś coś w tym stylu: "Język angielski? Nie, no język to może być francuski na przykład. Angielski to nie język, to narzędzie." Oczywiście nie bierz tego do siebie mafketis ... ya know z przymróżeniem oka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justja Re: Bez sensu IP: *.217.140.203.coditel.net 06.08.07, 23:03 ok, z jednej strony masz racje, kazdy wlada angielskim - stan idealny. Tylko poki co w samej UE mamy 23 jezyki (kazdy oczywiscie preferuje komunikacje w swoim wlasnym). W zwiazku z tym warto nauczyc sie wiecej niz 1 jezyka. Wybor zazwyczaj pada na jezyk ktoregos z duzych krajow europejskich. To fantastyczne ze nasz jezyk wreszcie zaczyna zaliczac sie do tego grona, nawet jezeli poki co glownie przez koniecznosc porozumienia se ze swoimi pracownikami (tania sila robocza, slabo znajaca jezyk danego kraju) lub ze wzgledow matrymonialnych... od czegos zawsze trzeba zaczac Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Bez sensu 07.08.07, 04:09 Tetlianie, kiedy angielski calkowicie zdominuje swiat, nadal, ku komunikacji, bedziemy musieli uczyc sie angielskiego, bo nasz lokalny angielski bedzie niezrozumialy. Wiec moze zamiast wprowadzac polglish lepiej pozostac przy polskim, bo nic to nie zmieni a nie trzeba bedzie tlumaczyc Mickiewicza dla Polakow. W odroznieniu od spanglish i hindish polglish jest niekonieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maRcin Re: Bez sensu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 13:42 a dla mnie nie, chociaż na 99% za 2 miesiące wyjade do Dublina to nigdy bym nie chcial zeby polski język zaniknął i wszyscy by znali tylko angielski, dla mnie to ponura wizja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endy Re: Bez sensu IP: *.tvgawex.pl 06.08.07, 21:32 Angielszczyzacji ?! Angielski juz wszyscy znają... teraz czas żeby POLSKI stał się językiem światowym... fajnie jak ludzie będą sobie języki łamać na polskim :) Piękny jest Nasz język !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmanchuel Re: Bez sensu IP: *.fbx.proxad.net 06.08.07, 21:34 Do Tetlian Jak mi przykro, ze Polak moze tak reagowac ! Jak sie nauczy obcego jezyka, nie tylko liczy czy mozna oczekiwac zysk z tej nauki ale tez jest bardzo wazne mozliwosc poznac inna kulture, inny sposob widzenia swiata i inne ludzie... Jestem francuzem i nauczylem sie polskiego chociaz mowie po angielsku (ucze tego jezyka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0.75 Czyli: IP: *.net.autocom.pl 06.08.07, 19:04 Obowiązkowo trzeba uczyć się języka obcego i może nim być polski... Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Tee Who You Yeah Bunny ! To takie krakowskie... 06.08.07, 22:08 Tee Who You Yeah Bunny ! To takie krakowskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.proxy.aol.com 06.08.07, 18:33 ..."Bujaj sie bujaj kochanie...ja na bujaniu sie znam..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldente Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.fastres.net 07.08.07, 13:45 dlaczego przesada?. Niech sie ucza polskiego. Moze za dwadziescia lat to wlasnie Anglicy beda mieli potrzebe jechac za chlebem a Polska bedzie wtedy wysoko rozwinietym gospodarczo krajem Unii i bedzie potrzebowac murarzy, barmanek i opiekunek do dzieci. Oby! Odpowiedz Link Zgłoś
jamjanek Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą 06.08.07, 18:05 Nie zdziwilbym sie, gdyby to byla prawda. Studenci.. Odpowiedz Link Zgłoś
zicc1 3 miliony Polakow w UK??? Puknij sie w leb gamoni 06.08.07, 18:47 Polakow Wielkiej Brytanii jest 300 -500 tysiecy.W Irlandii 60- 70 tysiecy.POCZYTAJ WIECEJ a niesljuchasz podpitych kolegow:-) Gość portalu: marcel napisał(a): > ale autor tekstu sie chyba troche pomylil. tutaj jest blisko trzy miliony > Polakow, i ja nie zartuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great 500 000 to jest chyba w Londynie only... 06.08.07, 22:12 500 000 to jest chyba w Londynie only... zicc1 napisał: > Polakow Wielkiej Brytanii jest 300 -500 tysiecy.W Irlandii 60- 70 > tysiecy.POCZYTAJ WIECEJ a niesljuchasz podpitych kolegow:-) > > > Gość portalu: marcel napisał(a): > > > ale autor tekstu sie chyba troche pomylil. tutaj jest blisko trzy > miliony > > Polakow, i ja nie zartuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: 500 000 to jest chyba w Londynie only... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 22:27 A moze ty i twoi koledzy macie urojenia z tymi milionami? Pewnie Brytyjczycy nie potrafia liczyc:-) W ostatnich kilku latach wiecej Francuzow i Wlochow osiedlilo sie w Wielkiej Brytanii niz Polakow:-) www.ind.homeoffice.gov.uk/6353/aboutus/AccessionMonitoringReport11.pd f Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Chyba jednak nie wszyscy Polacy się rejestrują... 06.08.07, 22:31 Chyba jednak nie wszyscy Polacy się rejestrują... Gość portalu: :-) napisał(a): > A moze ty i twoi koledzy macie urojenia z tymi milionami? > > > > Pewnie Brytyjczycy nie potrafia liczyc:-) > > W ostatnich kilku latach wiecej Francuzow i Wlochow osiedlilo sie w > Wielkiej Brytanii niz Polakow:-) > > www.ind.homeoffice.gov.uk/6353/aboutus/AccessionMonitoringReport11.pd > f Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Taaak kilkanscie % sie zarejestrowalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 22:36 A reszta ukrywa sie w jaskiniach:- ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Polacy nie płacą angielskich taxes too... 06.08.07, 23:05 Polacy nie płacą angielskich taxes too... I dodam jeszcze - niektórzy. Gość portalu: :-) napisał(a): > A reszta ukrywa sie w jaskiniach:- > ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) > )))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-))))))))))) czyli Polacy w UK to banda idiotow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 10:05 Bo zwyczajnie sami sobie szkodza:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-)))))))) Miliardy Polakow na wyspach:-))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 11:00 en.wikipedia.org/wiki/Image:NonnationalsIreland2006.png Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr Robol Re: Taaak kilkanscie % sie zarejestrowalo IP: *.19.165.7.osk.enformatic.pl 07.08.07, 15:10 Mieszkałem dwa lata w Londynie i z tego co mi wiadomo w samej stolicy jest około 500 tysiecy Polaków mieszkających na stałe a w ciągu wakacji przewala się przez Londyn i okolice (farmy małe miasteczka) jakiś MILION POlaków. Nie cłuchajcie Anglików i ich oficjalnych danych bo oni zielonego pojecia nie mają co się dzieje w ich kraju. Mają tam taki burdel w tych wszystkich Inland revenue i Home Office ze sami nie wiedzą co się dzieje. Polacy mieszkają i zyją tam w dużej częscie nielegalnie, nie ma ich w żadnych wykazach a nwet jeśli gdzieś się zarejestrują to nikt ich zbytnio nie tropi i nie wylicza co do łebka. Dla przykładu mieszkałem w duzym domu gdzie było od 10-12 Polaków wszyscy pracowali na czarno albo pół legalnie bo tak było wygodniej i proszę mi powiedzieć jak ich ktoś policzył? heheh Innym razem na 6 osób wynajmujacych pokoje u polskich cyganów jedyną osobą która pracowała legalnie był mój kumpel. JEDNA OSOBA NA 6 osób. Tkich mieszkań i są w Londynie tysiące. Oficjalnie londyn ma około 9 milionów mieszkanców ale jest ich więcej, nikt nie wie ilu. polaków można spotkać wszędzie o każdej porze dnia i nocy, w sklepach na ulicach, metrze autobusach. dane angielskie i nasz oficjalne są smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
zefel.knefel Bardziej wiarygodne sa dane przedstawione 07.08.07, 16:07 przez polskich roboli.Co tam moga wiedziec jacyc kolesie z Home Office czy inne irlandzkie censusy.Zdzisiu ,Zbysiu i Mietek chlejacy piwsko pod sklepem znaja sie lepiej,a wiedza tyle ,ze Polakow na wyspach sa miliony ,a moze nawet i miliardy:- )))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zefel.knefel a skad wiesz???? 07.08.07, 16:09 Przeprowadzales jakies badania? Moze przedstaw wyniki swojej pracy?:- )))))))))))))))) W ktorej knajpie przeprowadzales swoje badania? Gość portalu: Mr Robol napisał(a): > Mieszkałem dwa lata w Londynie i z tego co mi wiadomo w samej > stolicy jest około 500 tysiecy Polaków mieszkających na stałe a w > ciągu wakacji przewala się przez Londyn i okolice (farmy małe > miasteczka) jakiś MILION POlaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Z ta polska holota nie ma co gadac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 16:22 Im od picia wodki na mozgi padlo, hehe Polacy falszuja dane,Brytyjczycy falszuja dane,wszyscy falszuja i wielokrotnie zanizaja liczebnosc wielomilionowej diaspory polskiej na wyspach.Tylko polscy robole poznali prawde i dziela sie nia z calym swiatem pod sklepem i na internetowych forach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robol Re: Taaak kilkanscie % sie zarejestrowalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 10:39 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=720&w=67132757&a=67163102 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! taaaa jasne:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 19:01 www.ind.homeoffice.gov.uk/6353/aboutus/AccessionMonitoringReport11.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agattt CZAS dokonany i niedokonany??? IP: 195.116.22.* 06.08.07, 16:17 A cóż to za pan filolog, który czas od aspektu czasownika nie rozróżnia?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedenasty Jamnik Re: CZAS dokonany i niedokonany??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 16:21 Ach, zatem wedlug ciebie w angielskim sa 4 czasy: zaprzeszly, tertazniejszy, przeszly, przyszly. lol. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Prawda-angielski ma tylko 4 czasy, ale i każdy 4 06.08.07, 22:16 Prawda-angielski ma tylko 4 czasy (Past, Presence, Future, i Future in the Past), ale i każdy 4 formy (Simple, Continuous, Perfect, i Perfect Continuous - czyli razem ni mniej ni więcej tylko 16 struktur gramatycznych zmanych potocznie czasami. To trzeba wiedzieć przed dalszą dyskusją, a jeszcze lepiej, jak się potrafi tego czynnie używać. Pozdro! Gość portalu: Jedenasty Jamnik napisał(a): > Ach, zatem wedlug ciebie w angielskim sa 4 czasy: zaprzeszly, tertazniejszy, > przeszly, przyszly. lol. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
telegram29 Re: CZAS dokonany i niedokonany??? 07.08.07, 15:48 Kochanie, czytaj ze zrozumieniem. Co tu ma angielski do rzeczy? Pan filolog mówi, co w polskim jest trudne do opanowania dla Angoli - i tu wymienia te nieszczęsne czasy dokonany i niedokonany. Podczas gdy to pomieszanie pojęć, jeśli o polską gramatykę idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Re: CZAS dokonany i niedokonany??? 06.08.07, 16:48 Poza tym fleksja to nie tylko przypadki, bo jest fleksja imienna i fleksja czasownikowa. Z tymi czasami to bardzo z prawdą się nie rozminął, bo język polski, posiadając aspekty czasownikowe, ma też czasy gramatyczne dokonane i niedokonane. To tylko kwestia nazewnictwa. Można też się pokłócić o ilość przypadków, bo istnieją ujęcia, w których wołacz przypadkiem nie jest. Nie czepiajmy się. Nie ma czego. No, jest czego. Szczerbatej modelki;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liomna Re: CZAS dokonany i niedokonany??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 18:59 naprawde ? zatem wolacz interpretuje się jako co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyone Re: CZAS dokonany i niedokonany??? IP: *.dsl.bell.ca 06.08.07, 17:21 Anglicy nie sa az takimi idiotami aby wkuwac jezyk,ktory nie ma zadnego znaczenia miedzynarodowego, ten artykul mozna wsadzic do szuflady z napisem Slon a sprawa polska etc., w Anglii jezykami o wiele wazniejszymi beda francuski, hiszpanski, chinski, japonski, rosyjski, etc., no ale dla ludzi pracujacych w sektorze socjalnym pomagajacym ludziom, ktorzy jeszcze angielskiego nie znaja lub sie zagubili, bieduja, szukaja wsparcia, tak, tam pewna podstawowa znajomosc polskiego sie przyda, przeciez nie mozna za kazdym razem placic tlumaczom. Zejdzmy na ziemie panowie i panie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great LOL! Ilu Anglików zna rosyjski??? 06.08.07, 22:19 LOL! Ilu Anglików zna rosyjski??? Francuski a i owszem, ale hiszpańskiego to chyba Amerykanie z USA się uczą very much. Anglicy potrzebują parę zwrotów by laski na kanarach wyrywać... Gość portalu: anyone napisał(a): > Anglicy nie sa az takimi idiotami aby wkuwac jezyk,ktory nie ma > zadnego znaczenia miedzynarodowego, ten artykul mozna wsadzic do > szuflady z napisem Slon a sprawa polska etc., w Anglii jezykami o > wiele wazniejszymi beda francuski, hiszpanski, chinski, japonski, > rosyjski, etc., no ale dla ludzi pracujacych w sektorze socjalnym > pomagajacym ludziom, ktorzy jeszcze angielskiego nie znaja lub sie > zagubili, bieduja, szukaja wsparcia, tak, tam pewna podstawowa > znajomosc polskiego sie przyda, przeciez nie mozna za kazdym razem > placic tlumaczom. Zejdzmy na ziemie panowie i panie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awt Re: CZAS dokonany i niedokonany??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 12:05 A to dobre. A byles kiedys w uk? Poza angielskim najwazniejsze jezyki w uk to : Hindi, Arabic, Punjabi, Gujarati, Urdu i ostatnio polski. Z Francuzami, Hiszpanami, Japończykami spokojnie dogadują się po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny_swir Ha! 07.08.07, 00:45 kwestię aspektów tłumaczyłem Anglikom jako inną formę wyrażania różnic między Past Simple i Past Continues. to do podstawowych rozmówek starcza, gorzej, że w pol. nie ma reguły, tylko muszą nasi bracia z nad Tamizy wykuć każde słówko... Z przyszłym prostym i złożonym też nie jest tak źle. Powiedz mu, że oni też mają te formy, tylko u nas: I'll be doing --> będę robił... zresztą gó..arzom na korkach też tak tłumaczę. oczywiście parę rzeczy komplikuję sytuację, ale generalnie to dobra metoda i polecam ją :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dentolog Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.tce.put.poznan.pl 06.08.07, 16:23 Pani na tytułowym obrazku z flagą narysowaną na głowie nie ma lewej, dolnej piątki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: 213.17.181.* 06.08.07, 16:26 Mania to Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawski cwaniak Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 16:40 Taa, mania przypie..nia się do byle czego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 16:33 A po co Anglikom tyle czasów? Po co mówić, że coś się zaczęło, ale jeszcze nie skończyło, albo że coś jest w planach a coś innego na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Nie mogli znaleźć kogoś z kompletem zębów? 06.08.07, 16:38 Ta osoba z wymalowaną, rozwartą japą, ma wyrwę, gołym dziąsłem łyska. Dolna, lewa piątka. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Nie mogli znaleźć kogoś z kompletem zębów? 06.08.07, 17:05 Jak na mój gust, szóstki też jej brakuje. Faktycznie, do takiego "rozjapionego" zdjęcia mogli wziąć kogoś innego (albo chociaż komputerowo uzupełnic braki ;) ). Odpowiedz Link Zgłoś
anitawalc Re: Nie mogli znaleźć kogoś z kompletem zębów? 07.08.07, 09:46 a po co komu wsssstkie zeby ;-))? Polski gora ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal Co gorsze flaga UK jest błędnie namalowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 19:51 www.flags.net/UNKG.htm Wszystkie czerwone "paski" (fragmenty krzyża Św. Patryka) powinny być ścięte poziomo, a tutaj lewy dolny pasek jest ścięty w pionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość: Gość: Gość: Jak tak dalej pójdzie to powstanie nowy język... IP: *.ists.pl 06.08.07, 16:44 Niechybnie powstanie jakaś mieszanka angielskiego i polskiego. A przecież rodacy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa. To dopiero początek procesu. Ponadto zauważyłem jedną ciekawą rzecz. Otóż nasze rodaczki, gdy już wyjdą za mąż za Niemca albo Anglika, to nagle prawie zawsze okazuje się, że wybrany gość staje się gorącym polskim patriotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riki Re: Jak tak dalej pójdzie to powstanie nowy język IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 21:21 ...patriotą polskiej dziurki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maj "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: 84.38.160.* 06.08.07, 16:58 "...liczba Brytyjczyków posługujących się językiem Reja będzie rok w rok wzrastać..." A dlaczego Reja, a nie kaczek??? Odpowiedz Link Zgłoś
magdateclaw Polki są najpiękniejsze? Szkodliwy stereoptyp 06.08.07, 17:02 jasne Polki, tak zawróciły w głowie Anglikom, że ci nic innego nie robią tylko uczą się angielskiego. A rzeczywiostosc jest prozaiczna. Oczywiscie zdarzaja się pary polsko - brytyjskie, ale nei tak czesto jak to tutaj jest opisane. Moja córka była na stypendium w UK, i opowaidała o innym zajwisku, otoż dziewczyny z Europy Środkowo wschodniej marza o poznaniu kogoś urodzonego w Wilekiej Brytanii, bo chodzi o zdobcyei o0bywatelstwa brytyjskiego i ogólne przekoanie panujace w Polsce, o dobrobycie prze z całe zycie na zachodzie. Taka bląd Switezianka zdolna jest wyrzec sie wszystkich watosci w jakich zyła w czesniej w katolickiej Polsce, by tylko byc atrakcyjna dla Brytyjczyków. To troche smutne, bo nie macie godnosci o której tak wiele w Polsce gadacie. Magda Teclaw Nowy Jork PS jestem Żydówką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m do magdy teclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 17:15 a po co ten ps, że jestes Zydowka??? nie wiem ... chyba nie na temat.to chyba nie cecha polek tylko wszystkich emigrantek ktore pojechaly na wyrwe!!!! swoja droga to angolom wspolczuje uczyc sie polskiego musza byc dobre jaja. kiedys widzialem taka lekcje z boku.kabaret. ale pamietam siebie na lacinie na studiach tez byl kabaret ale z mojej sytrony... Odpowiedz Link Zgłoś
kooba6 Re: do magdy teclaw 06.08.07, 17:23 piękna była lekcja łaciny, którą dał Brianowi legionista rzymski w "Żywocie Briana" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: do magdy teclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 18:09 ta, ta lekcja byla najlepsza!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corczanka Re: do magdy teclaw IP: 89.101.217.* 06.08.07, 18:45 do teraz lzy mi leca jak wspomne Jego Zone i nie moge sie uspokoic.. pozdro dla kazdego monthy'go :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corczanka Re: Polki są najpiękniejsze? Szkodliwy stereoptyp IP: 89.101.217.* 06.08.07, 18:35 "jasne Polki, tak zawróciły w głowie Anglikom, że ci nic innego nie robią tylko uczą się angielskiego." wydawalo mi sie, ze mieli sie uczyc polskiego... no ale pewnie sie czepiam niepotrzebnie bo Zydzi to tacy madrzy ludzie... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Polki najpiekniejsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 18:54 Chyba najlatwiejsze:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra E tam, szkodliwy. Po prostu kompletnie durny tylko 06.08.07, 20:51 A wie to kazdy facet z otwartymi oczami, ktory byl w Kolumbii, Wenezueli, czy tez tylko (a wlasciwie to tym bardziej) na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ; Czeszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 10:15 To nie przypadek ,ze tyle Czeszek zrobilo kariere w swiecie mody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blaise Prowokacja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.07, 08:49 Niezła prowokacja, ale z tym uczeniem sie angielskiego wtopa. BTW. Sam widzialem jak Angole uganiaja sie za Polkami. Wiadomo jak jakis bazyl sie trafi to ciezko, zeby sie ktos za nim uganial. Angielki sa w wiekszosci jakies takie ryzo-rude i do tego czesto tegawe, co by nie powiedziec grube. Odpowiedz Link Zgłoś
ayuni1 "Ę" i "Ą" nad Tamizą 06.08.07, 17:15 To nieprawda że Arabom jest się najtrudniej nauczyć naszego języka. Znam wielu Arabów, którzy nauczyli się mówić po polsku z pięknym akcentem. Sama daję lekcje polskiego takiemu jednemu. A co do Chińczyków... no co to to nie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lingwista "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 17:27 Anglicy to naród, który najsłabiej włada językami obcymi z oczywistego powodu - angielski to lingua franca naszych czasów. Obawiam się, że marne są szanse, że nauczą się polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyniza ;) "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.lns6-c10.dsl.pol.co.uk 06.08.07, 17:28 A dobrze. Niech zobaczą, jak to fajnie. Mogę ja się męczyć z angielskim, mogą trochę i oni ;) Angielscy kierowcy już pięknie się nam kłaniają: dżen dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phatmisiek Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.cg.shawcable.net 06.08.07, 17:33 UK - population of 60 million people, major ethnic groups: British, Irish, West Indian, South Asian. With possibility of 1M influx of Poles - hardly a tick on the scale. Polish as a one of "Major" languages in UK, don't make me laugh - first will be urdu, pashtu, arabic, then some oriental languages, on the sixtieth place MAYBE Polish. It is nothing but damned Polish megalomania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.chello.pl 06.08.07, 17:36 Misiu i jak lepiej się poczułeś?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondracki Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.aster.pl 06.08.07, 18:13 If Urdu, then not Pashtu. There are not enough immigrants for both of them to become statistically important minority languages. Hindi will probably take precedence, anyway. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anglicy "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.abhsia.telus.net 06.08.07, 17:44 Nie musza sie uczyc jezykow obcych : Oni znaja wszystkie jezyki swiata, bowiem porozumieja sie z kazdym czlowiekiem na swiecie. LG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: 193.188.105.* 06.08.07, 17:51 bynajmniej nie schlebia nam polakom ten artykul za bardzo wnioskuje z niego ze obcokrajowcy doszli do wniosku ze szybciej oni naucza sie polskiego niz polacy jakiegos obcego jezyka. obciach na calego. porazka. wstyd kolezanki i koledzy mieszkajacy za granica!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 17:53 Polacy zawsze bujają w obłokach. Niedługo nasz język nie będzie najważniejszy tylko Polak będzie niemile widziany za granicą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lingua Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.versanet.de 06.08.07, 17:58 Niemcy ucza sie Polskiego??? Chyba ci nad Odra, zeby wystarczylo na tanie zakupy w Slubicach na targu albo u fryzjera. Ucze w szkole jezykow. Niestety na jezyk polski nie ma chetnych. Natomiast na Angielski sa tlumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gyuer Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 18:05 jestesmy niczym meksykanie w usa albo marokanczycy w belgii i holandii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: 89.174.190.* 06.08.07, 18:23 Artykuł taki sobie milutki, a i tak musi się znależć paru gnojków od wylewania pomyj.Co za porąbany naród, jedyna myśl radośniejsza, że to skończone barany, co siedzą w kraju na bezrobociu i plują na forach. Specjalnie otworzyłam, żeby zobaczyć, czy tu też się znajdą. A jakże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobek To mnie sie podoba IP: *.drs-tsi.com 06.08.07, 18:27 ze Anglicy czy Niemcy ucza sie Polskiego. A Amerykanie nie znaja zadnych jezykow i od 25 lat jak tam jestem nie sa w stanie wymowic mojego imienia Boguslaw nie mowiac o nazwisku Wdziekonski (przepraszam ale nie mam polskich znakow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Los Angeles "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.socal.res.rr.com 06.08.07, 18:46 panie Boguslawie , ma pan po prostu bardzo trudne nazwisko, mysle ze powinni wymawiaj Lajkonsky, z L z kreseczka jak Lodka, tak jak Wysocki tu jest Lajsoki, Poza tym oczywiscie ze tak jak Amerykanie ucza sie hiszpanskiego w Kaliforni czy Texasie ze wzgledu na olbrzymia populacje Latynosow, zeby pracowac w banku ktos na zmianie musi znac hiszpanski, tak Anglicy aby dostac prace w np w banku powinni znac j. polski. zawsze znajomosc dodatkowego jezyka jest bogactwem,ja zaczalem sie uczyc hiszpanskiego, ale poniewaz czesto jezdze turystycznie do Ameryki Srodkowej czy Meksyku,chce poznac jezyk Odpowiedz Link Zgłoś
jaisis "Ę" i "Ą" nad Tamizą 06.08.07, 18:48 To może do obowiązków polskich au pair girls dojdzie nauka dzieciaków polskiego, bo w końcu im wcześniej się zacznie tym lepsze się ma osiągi. Głupim pomysł nie jest. Osobiście lubię swój język i znam dwoje Amerykanów, którzy uczą się go dla przyjemności:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.nycmny.east.verizon.net 06.08.07, 19:31 Nie ma nic smiesznego w tym, ze trzylatek moich znajomych mowi dziwna mieszanina hiszpanskiego, polskiego i angielskiego. Winne sa dwie nianie - Meksykanka i Polka, z ktorymi maluch spedza sporo czasu. Pod nieobecnosc rodzicow, nianie mowia do dziecka w swoich jezykach, ogladaja TV, dzwonia do znajomych, a maly chlonie jak gabka. Potem mam wraca z pracy a bebec do niej: Mom, turn wizior por favor, czy cos w tym stylu... Niezle, nie? Pytanie tylko: bedzie komunikacyjnie opozniony, czy dorosnie trzyjezyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awt Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 12:14 Trzyjezyczny, to jest wlasnie piekne w rozwijajacym sie dopiero mozgu :-) Do ok 12 roku zycia mozna uczyc sie nawet kilku jezykow z taka sama skutecznoscia jak ojczystego. Takze lepiej zeby chlonal jak gabka a potem tylko ukladal wiedze niz ma wkuwac slowka za 15-20 lat na lekcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacław Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.07, 18:59 A ja sobie mysle, ze z tego moze byc niezla populacyjno-spoleczno-ligngwistyczno-gospodarcza heca :) Po pierwsze Polska po raz pierwszy w historii swiata podbije mocarstwo bez jednego wystrzalu - wylacznie za pomoca de-koltów :), ponczoch, zgubionych majtek i Stworca Jedyny wie tylko jeszcze czego ;) Po drugie spowoduje to marginalizacje geopolityczna calego ukladu Francja-Niemcy - bo jak wiadomo Wanda nie chciala z Niemcem a Francuzi sa niekulturalni i zwichrowani co do preferencji seksualnych. Skoro w Europie zastanie uklad UK-Polska - przy czym mamy silny sojusz Ukrainek z Polakami, to Rosja moze zaczac zwijac manatki za Ural :) Wlochow nie lubimy za obozy pracy i morderstwa, a Polski czmychnely do UK, zeby nie skonczyc na plantacjach pomidorow. No jak ta cala mlodziez zacznie walczyc na genitalia to Europa stanie sie jednym wielkim polskim tyglem (na szczescie z Ukrainkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a "Stanowimy prawe połowe załogi" IP: *.dialog.net.pl 06.08.07, 19:01 proszę mnie nie poniżać tekstami w stylu "Stanowimy prawue połowę załogi" NIGDY nie będę chciał zmywać dla żadnego brytola Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek angolom wystarczy kwa kwakwaaaaaa 06.08.07, 19:30 oraz znane przysłowie:"ziobro to dobro" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parob "Czy jesteś ranny?" albo "Proszę ściszyć muzykę". IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 19:30 Podstawowe zwroty Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ "Ę" i "Ą" nad Tamizą 06.08.07, 19:30 "Na Wyspach, gdzie naszych rodaków może być nawet milion, polski może się niedługo stać wręcz drugim najważniejszym językiem." hahahahah bzdura na kolkach... problem jest zupelnie inny... wiekszosc z przyjezdnych z PL w UK, to niestety cholota, ktora nawet po polsku nie potrafi mowic, nie wspominajac juz o jakimkolwiek jezyku obcym... autor tego artykulu powinien raczej wyciagnac wnioski z: "Pracownicy firmy Money Shop w Millfield, która zajmuje się transferami pieniędzy, w ten sposób ułatwiają sobie obsługę klientów z Polski." "Inna grupa zawodowa to policjanci. W wielu hrabstwach mundurowi noszą ze sobą rozmówki angielsko-polskie. A w nich zwroty: "Czy jesteś ranny?" albo "Proszę ściszyć muzykę"." jak na razie przyjezdni z PL sa zdaje sie 7, czy 8 "mniejszoscia" w UK... a jakos nikt np. z urdu, czy bengali nie robi "waznego" jezyka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? 20 najliczniejszych narodowosci w Londynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 19:49 Polakow jakos nie widac.Gdzie te miliony???? en.wikipedia.org/wiki/London#Demographics Country of Birth Population United Kingdom 5,230,155 India 172,162 Republic of Ireland 157,285 Bangladesh 84,565 Jamaica 80,319 Nigeria 68,907 Pakistan 66,658 Kenya 66,311 Sri Lanka 49,932 Ghana 46,513 Cyprus 45,888 South Africa 45,506 United States 44,622 Australia 41,488 Germany 39,818 Turkey 39,128 Italy 38,694 France 38,130 Somalia 33,831 Uganda 32,082 New Zealand 27,494 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: han Re: 20 najliczniejszych narodowosci w Londynie IP: 89.240.107.* 06.08.07, 22:10 Probujesz przedstawic swoje argumenty cytujac wikipedie?! obawiam sie, ze to nie sposob. wikipedia nie jest wiarygodnym zrodlem informacji. a Polakow w Wielkiej Brytanii jest wiecej niz Ci sie wydaje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Wam sie wiele rzeczy wydaje:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 22:25 Wielka Brytania www.ind.homeoffice.gov.uk/6353/aboutus/AccessionMonitoringReport11.pd f Irlandia,tylko 63 tys Polakow ,a mialo byc conajmniej pol miliona:-) www.cso.ie/census/Census2006Results.htm W obu tych krajach przebywa niecale pol miliona Polakow:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-)))))))))))))) Miliardy Polakow na wyspach:-))))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 10:57 en.wikipedia.org/wiki/Image:NonnationalsIreland2006.png Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek z USA Najtrudniej jest im opanować przypadki IP: *.as.uky.edu 06.08.07, 21:08 Bo w wiekszosci jezykow na swiecie nie ma przypadkow ... Jak sie czyta ten artykol to ktos moze pomyslec iz wielu ludzi na swiecie uczy sie polskiego ... prawda jest iz jest to ziarenko na plazy Polski jezyk jest bardz bardzo trudny ... prawie nie mozliwy do nauczenia moze jedynie pare zdan, poloz to, zrob to ... Skoro przypadki nie istnieja w wielu jezykach - angielskim - inny czlowiek nie moze ich zrozumiec. A zreszta prosze zauwazyc iz w przypadkach jest malo regol a wiekszosci jest to przyzwyczajenie Polakow ktorzy sie w Polsce wychowuja ... prawie juz teoretycznie nei jest mozliwe logiczne nauczenie ich (przypadkow) obcokrajowcu ... czy obcokrajowcemu ... ... ide z obcokrajowcem, przygladam sie obcokrajowcu ...a jest jeszcze mnostwo innych, jedna kaczka ale 4 kaczki ale za to 6 kaczek ... a w angeilskim 1 duck ... 1> ducks ... i koniec ... idziesz z duck (albo ducks) i patrzysz na duck(s) ... koniec kropka Jeszcze sie ktos dziwi iz angielski jest (oficjanie lub nie, czy sie komus podoba czy nie) miedzynarowym jezykime interestow ... bo jest PROSTY, ... przynajmiej w porownaniu do Polskiego, i nawet do Francuskiego ... Francuski kiedys byl popularny jak hrabiostwo nie mialo TV i nic lepsze go do robty tylko wkowac go ... ale teraz nikt nie ma czasu na to ...Business is Business Wiem cos o tym probojac uczyc moje dzieci Polskiego ... jesli ktos w Polsce mysli iz to naturalne i latwe to jak wyjedzie i bedzie zyl za granica to zobaczy jakie to trydne i ze "zeczywiscie Polski brzmi jak metal o metal tarcie" Ok, a teraz prosze zaczac te nacionaliczne hate mail ... common Odpowiedz Link Zgłoś