Dodaj do ulubionych

Harry Potter wystartował na straganie

IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.08, 02:55
To nie żarty. W środę wracając z uczelni przechodziłam się z koleżankami po
łódzkiej Piotrkowskiej - w jednej z większych księgarni zobaczyłam stos
książek o "Harry'm...". Weszłam szybko do księgarni i zapytałam sprzedawcę,
czy książki są już w ofercie sklepu, na co miły pan uśmiechnął się tylko i
zapytał, czy ma mi ją podać? Oczywiście skorzystałam z tego, a podczas
płacenia kartą zapytałam jeszcze raz, dlaczego książka, pomimo że nie było
jeszcze oficjalnej premiery, w ich sklepie jest już do nabycia? Właściciel
znów uśmiechnął się i grzecznie odpowiedział, że większość księgarni na
'Pietrynie' już wystawiła na sprzedać książki. Szkoda, bo przez impuls
straciłam możliwość uczestniczenia we wspaniałej zabawie, jaką za każdym razem
była kolejna premiera. Tak więc problem dotyczył nie tylko małych straganów,
czy przydrożnych kiosków, ale poważnych i godnych zaufania księgarni, które
zawsze szczyciły się najwyższym poziomem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maq Re: Harry Potter wystartował na straganie IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.08, 10:18
      Najnowsza część Pottera była dostępna nie tylko w Tesco na Śląsku i w Poznaniu
      przed premierą.
      Sam widziałem w czwartek popołudniu pełno egzemplarzy nowego HP wystawionych na
      środku głównej alei w Tesco w Magnolia Park we Wrocławiu.
    • maruda.r Re: Harry Potter wystartował na straganie 26.01.08, 13:51
      Gość portalu: Ewelina napisał(a):

Szkoda, bo przez impuls
      > straciłam możliwość uczestniczenia we wspaniałej zabawie, jaką za każdym razem
      > była kolejna premiera.

Tak po prawdzie, to nie wiem, o czym mówisz. Pewnie dlatego, że nie przeszedłem
      marketingowo-reklamowego prania mózgu.

• jibik Re: Harry Potter wystartował na straganie 27.01.08, 13:08
        Racja, z jaką łatwością ludzie godzą się na uczestnictwo w takim szajsie. I jeszcze uważają, że to fajna impreza.
        • Gość: aaa Re: Harry Potter wystartował na straganie IP: *.chello.pl 27.01.08, 13:38
          A weźcie się odczepcie od dziewczyny, Wy za to wszystko co lubicie i co się Wam
          podoba wynieśliście z głębi Waszych dusz i pokładów jestestwa. No bez jaj,
          pewnie że marketing i reklama ma na nas wszystkich wpływ, tak samo jak ma
          rodzina, mają znajomi i generalnie ma całe społeczeństwo, które w oczywisty
          sposób warunkuje co się nam podoba, a co nie.

Jeżeli dziewczyna mówi, że była to dla niej dobra zabawa, to niby czemu macie
          jej nie wierzyć i wiedzieć lepiej? Możemy (musimy!) tolerować jak sobie faceci
          wsadzają przyrodzenia w odbyty, bo to jest dobre i oświecone, ale jak ktoś się
          fajnie bawi na premierze książki to jest to godne największej pogardy. To jest
          dopiero żałosne.
          • maruda.r Re: Harry Potter wystartował na straganie 27.01.08, 14:18
            Gość portalu: aaa napisał(a):

> A weźcie się odczepcie od dziewczyny, Wy za to wszystko co lubicie i co się Wam
            > podoba wynieśliście z głębi Waszych dusz i pokładów jestestwa. No bez jaj,
            > pewnie że marketing i reklama ma na nas wszystkich wpływ, tak samo jak ma
            > rodzina, mają znajomi i generalnie ma całe społeczeństwo, które w oczywisty
            > sposób warunkuje co się nam podoba, a co nie.
            >
            > Jeżeli dziewczyna mówi, że była to dla niej dobra zabawa, to niby czemu macie
            > jej nie wierzyć i wiedzieć lepiej?

A dlaczego to mamy wierzyć dziewczynie, że jest to jakieś specjalne wydarzenie i
            wszyscy muszą się podporządkować jej wymaganiom?

• Gość: bxz Re: Harry Potter wystartował na straganie IP: *.broker.com.pl 27.01.08, 11:40
      Ludzie są dziwni - mają pretensje o to że odebrano im możliwość mas histerii
    • Gość: Radek Re: Harry Potter wystartował na straganie IP: *.go.net.pl 27.01.08, 12:06
      "- To złamanie umowy między sprzedawcami. Ubolewamy nad tym - ocenia Monika Marianowicz z sieci Empik."

Naprawdę dziwię się temu co ta Pani wygaduje... Ja książkę z Empiku otrzymałem 23.01.08...
    • Gość: :/ hiteria, kretyństwo, debilizm IP: 83.238.246.* 27.01.08, 12:24
      marketing, komercja, komercyjny śmieć, robienie wody z mózgu, masowe
      zboczenie, głupota, itd...

To wszystko kojarzy mi się z HP. A chyba nie tak powinno byc?
      • Gość: asd Re: hiteria, kretyństwo, debilizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 13:51
        Gość portalu: :/ napisał(a):

> marketing, komercja, komercyjny śmieć, robienie wody z mózgu, masowe
        > zboczenie, głupota, itd...

Piszesz oczywiście o działaniach Kościoła Katolickiego?
      • maruda.r Re: hiteria, kretyństwo, debilizm 27.01.08, 14:04
        Gość portalu: :/ napisał(a):

> marketing, komercja, komercyjny śmieć, robienie wody z mózgu, masowe
        > zboczenie, głupota, itd...
        >
        >
        > To wszystko kojarzy mi się z HP. A chyba nie tak powinno byc?

Ależ powinno. :) HP nie jest szczególną pozycją, ani w sensie literackim, ani
        jako przełomowa pozycja gatunków SF i fantasy. To mix romantiki, kryminału z
        cyklu zabili go i uciekł, posmarowany magią dla zatuszowania niekonsekwencji.
        Musi więc zostać dobrze oblany marketingowym sosem, zanim odejdzie w niebyt
        zapomnienia. Przy iluż to zespołach muzycznych młodzież wyła, piszczała i nie
        wyobrażała sobie życia bez niego. I kto dziś o nich pamięta? Więc pompujmy kasę,
        póki można.

Więc steruje się histerią tłumów określając terminy premier, bo to nakręca
        zainteresowanie.

• Gość: aaa Re: hiteria, kretyństwo, debilizm IP: *.chello.pl 27.01.08, 14:15
          To jest właśnie najlepsze - przeczyta człowiek parę książek SF / fantasy i już
          myśli, że wszystkie rozumy pozjadał. Najchętniej wziąłbyś tę całą hołotę za pysk
          i sam - jeżeli trzeba, to nawet siłą - pokazał jej co jest naprawdę warte uwagi,
          wartościowe, dobre i wyjątkowe.

Ot, takie oświecone postawy kreuje ta "mądra", "wyjątkowa" literatura. Rzygać
          się chce.

Dla wyjaśnienia jeszcze - ja sam HP nie czytałem, znudził mnie po 40 stronach.
          Ale to tylko i wyłącznie moja sprawa i na pewno nie powód, żeby wmawiać innym
          ludziom, że tak naprawdę wcale to im się nie podoba, tylko tak się im wydaje. :/
          • maruda.r Re: hiteria, kretyństwo, debilizm 27.01.08, 14:25

> To jest właśnie najlepsze - przeczyta człowiek parę książek SF / fantasy i już
            > myśli, że wszystkie rozumy pozjadał. Najchętniej wziąłbyś tę całą hołotę za pys
            > k
            > i sam - jeżeli trzeba, to nawet siłą - pokazał jej co jest naprawdę warte uwagi
            > ,
            > wartościowe, dobre i wyjątkowe.
            >

No właśnie nie. Wcale nie mam zamiaru zapędzać nikogo siłą do opery. I proszę,
            żeby nie zapędzano mnie siłą na premiery Harry Pottera, sugerując jego
            szczególną niezwykłość.

• Gość: aaa Re: hiteria, kretyństwo, debilizm IP: *.chello.pl 27.01.08, 15:19
              No ale kto Cię siłą gdziekolwiek zapędza? Dziewczyna napisała tylko, że świetnie
              się bawiła, a Ty usiłujesz jej / nam wmówić, że wcale się nie bawiła tylko stała
              się obiektem jakiejś wielkiej manipulacji. I to mi się nie podoba, przecież tak
              poza tym to nikt nikogo do niczego nie zmusza. ;)
              • Gość: aaa Re: hiteria, kretyństwo, debilizm IP: *.chello.pl 27.01.08, 15:39
                A ogólnie to mi po prostu przykro jak w czasach, w których tak dużo mówi się o
                tolerancji, ludzie obrażają się nawzajem z powodu (na przykład) książek, które
                czytają. A gwarantuje, że i lektury tych, którzy tak bardzo się natrząsają z HP,
                niejednemu wydały by się za mało "ambitne"...
                • maruda.r Re: hiteria, kretyństwo, debilizm 27.01.08, 16:37

> A ogólnie to mi po prostu przykro jak w czasach, w których tak dużo mówi się o
                  > tolerancji, ludzie obrażają się nawzajem z powodu (na przykład) książek, które
                  > czytają. A gwarantuje, że i lektury tych, którzy tak bardzo się natrząsają z HP
                  > ,
                  > niejednemu wydały by się za mało "ambitne"...

Najpierw chcesz mnie wziąć na huki, a teraz na łzy. Doprawdy, nie rozumiem...

Nie kwestionuję świętego prawa pobekiwania unisono w stadzie. Podrzucam jedynie
                  tezę, że dyrygent jest wilkiem przebranym w owczą skórę. Mam takie prawo. A w
                  imię wolności i pluralizmu owce mogą sprawdzić same, jak to jest z tym
                  dyrygentem. Skoro szanujesz zdanie owiec, to szanuj i moje.

• maruda.r Re: hiteria, kretyństwo, debilizm 27.01.08, 16:22

> No ale kto Cię siłą gdziekolwiek zapędza? Dziewczyna napisała tylko, że świetni
                > e
                > się bawiła,

Przeczytaj uważnie jej post. Ona by się świetnie bawiła, gdyby nie podstępne
                stragany i księgarnie, który olały premierę. Sądzisz, że HP coś zyska lub straci
                na tym, że zostaniesz zobowiązany do odstania kilku godzin w kolejce przed
                wyznaczonym punktem i będziesz piszczeć, gdy otworzą drzwi?

Nikt tu tej dziewczyny nie zmuszał. Mogła nie kupować i poczekać do wyznaczonej
                godziny.

• Gość: jackall Harry Potter wystartował na straganie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.08, 12:26
      w tesco na kabatach w warszawie tez byl :)
    • yigor marketing świąt 27.01.08, 14:02
      To, że marketing wykorzystuje emocje dla zysku, to jasne. Ale zaskakuje mnie, że my sami prosimy się o to, żeby karmiono nas chwytami marketingowymi zamiast dobrej literatury.
      Jakie prawo ktoś ma wskazywać nam, czy możemy już coś czytać, czy jeszcze nie?!!!!
      Należałoby zbojkotować towar po takich wymaganiach marketingowych - to jest ograniczenie wolności!!!!!!!
    • Gość: Lotto Harry Potter wystartował na straganie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 14:31
      Księgarnie małe czy duże żyją ze sprzedaży książek.I nie mają szans
      w starciu z marketami gdzie nowe przygody Harrego są tylko magnesem
      aby ściągnąć klientów którzy zostawią po kilkaset złotych. Stąd
      obniżona do kosztów zakupu cena sprzedaży książki.( Może to temat
      dla UOKiK). Popieram postępowanie księgarzy. Gdyby książki były
      tylko w księgarniach nie byłoby sytuacji jak opisywane.
    • Gość: ~Zwykły klient Harry Potter wystartował na straganie IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.08, 14:34
      Bo trzeba było zorganizować premierę na równo ze światową, a nie
      traktować naszego kraju po macoszemu.
    • Gość: Irrlicht Re: Harry Potter wystartował na straganie IP: *.adsl.alicedsl.de 27.01.08, 14:51
      Jakoś inne tytuły można wydawać bez całej tej hucpy z zakazami czytania,
      wyścigami księgarskimi, sądami itp. W rezultacie nakład książki, która nie ma
      ustalonej z półrocznym wyprzedzeniem premiery pojawia się na półkach z mniejszym
      rozrzutem czasowym niż boski HP :-> A już zupełnie nie rozumiem o co im chodzi w
      sytuacji, gdy ta premiera jest opóźniona o pół roku względem anglojęzycznego
      świata (bo hucpa z zakazami czytania obejmuje też tłumaczy oczywiście) a o
      kwartał względem wydań niemieckich, francuskich itp. Ot w dupach się
      poprzewracało od przerostu finansów nad treścią i tyle.
    • Gość: kokokokokoko Re: Harry Potter wystartował na straganie IP: *.dolsat.pl 27.01.08, 15:08
      > W środę wracając z uczelni przechodziłam się z koleżankami po
      > łódzkiej Piotrkowskiej
      To studenci czytają teraz taką szmirę;) Chyba, żeś studentka Wyższej Szkoły
      Cudów na Kiju...
      • alpepe Re: Harry Potter wystartował na straganie 27.01.08, 15:45
        może ona tam sprząta?
    • Gość: wloclawianka Harry Potter wystartował na straganie IP: *.aster.pl 27.01.08, 17:29
      w tesco we włocławku tez mozna było kupic kilka dni wczesniej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka