Gość: kato28 Urlopu już nie zażądasz IP: *.chello.pl 18.04.08, 11:04 I bardzo dobrze. Takie urlopy uniemozliwiają zaplanowanie przez pracodawcę czegokolwiek na dany dzień. Juz nie raz w pracy spotkałem się z taką sutuacją że kiedy coś wyjątkowo pracochłonnego było zaplanowane dla całego zespołu to część baranów brała urlop na żadanie by się przypadiem nie przepracować. Nagle właśnie rury pękały albo przedszkole było zamkniete. Oczywiście cała reszta musiała się sprężać podwójnie. Mnie kiedy spotyka coś podobnego po prostu dzwonię i mówię że będę 2-3 godziny później które odpracuję po godzinach Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: Urlopu już nie zażądasz 18.04.08, 11:07 heh naucz sie planowac. nikt nie mowil ze bedzie latwo, a braku umiejetnosci nie nadrabiaj durnymi przepisami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FL Re: Urlopu już nie zażądasz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.08, 11:06 Zniesienie u.n.ż. - idiotyzm. Ogranicza np. mobilność pracownika, mnie urlopy na żądanie służyły przeważnie do wyjazdów na rozmowy kwalifikacyjne, kiedy chciałem zmienić pracę. Zgłaszałem odpowiednio wcześniej, np. tydzień-dwa, mając komfort, że musi mi zostać udzielony, nie usłyszę „nie ma mowy, jest robota”. Ale... Pracuję już na szczęście na własny rachunek, to mi mogą wszystkie Lewiatany od poganiania niewolników naskoczyć i zaśpiewać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrz Urlopu już nie zażądasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 11:08 Niech PO dalej igra, to w przyszłych wyborach może się pożegnać z sejmem. Ludzie nie bedą pamiętać wielu dobrych inicjatyw, ale zapmietają tą, którą negatywnie odczują na własnej skórze. Powodzenia dla PO w ich działaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.mika Urlopu już nie zażądasz 18.04.08, 11:12 Apeluję do polityków o rozsądek w tej sprawie. Jeśli tak się stanie, to nie zaglosuję na nich w następnych wyborach. Byłem dotąd sympatykiem PO. Ale ta partia zaczyna bronic interesów przedsiębiorców a nie pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Zaczyna? Chyba kpisz :) 18.04.08, 11:20 Przeciez od dawna bylo wiadomo, ze PO to partia na pasku byznesmenow o watpliwej reputacji. Uprzedzajac ataki: nie jestem zwolennikiem PiS. Jesli z kims mi po drodze, to z lewica, ale ta ideowa, a nie przykoscielnymi przebierancami z Polski. ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala nie tłumacz tumanom bo i tak nie zrozumieją IP: *.weareonline.nl 18.04.08, 12:00 przez 2 lata prano im mózgi wmawiając, że tylko PO ich zbawi, a ty wymagasz od nich, żeby wiedzieli kogo Tusk i s-ka reprezentują. nie widzą bo ich to nigdy nie interesowało. ważne, że Kaczka jest bee, a Tusk spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow interesy przedsiebiorcow i pracownikow 18.04.08, 13:06 nawzajem sie nie wykluczja. Naprawde myslisz, ze glownym celem przedsiebiorcy jest wyzysk pracownikow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki_ktos Re: Urlopu już nie zażądasz IP: *.net.azartsat.pl 12.07.08, 14:51 Co to za jaja. To niewolnictwo sie szykuje. Ja protestuje za takim hamstwem. Nam zabierzecie urlopy a sobie jeszcze dolozycie. Cala polska sie na was zawiodla. Zal. Brak słow ze tacy idioci siedza w rzadzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik PO partia pracodawców IP: *.171.87.66.crowley.pl 18.04.08, 11:13 Nie jestem tych zdziwiony, popierają swoich ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: Urlopu już nie zażądasz 18.04.08, 11:26 Gość portalu: 4.5% napisał(a): > Przecież to oczywiste. Następnym krokiem PO i PSL powinno być > wprowadzenie obowiązku pracy i kar za odmowę jej wykonywania. Nie pękła mi rura ,tylko pali mnie rura .I sprawa załatwiona.To jest mądre?Co Ty mówisz chłopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Urlopu już nie zażądasz IP: 194.181.0.* 18.04.08, 11:33 A jak szef będzie miał zły humor to sie nie zgodzi ........... Dlaczego przełożony ma decydować o moich pilnych prywatnych sparawch!!!! Ten pzrepis chyba chcą znieść kierownicy!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
evident skończy się strajkowanie lekarzy, celników 18.04.08, 11:42 co wykorzystali ten przepis permanentnie Odpowiedz Link Zgłoś
demis1 Re: NASTęPNY KROK 18.04.08, 11:46 to proszę otworzyć firme ,zakład co kolwiek i zatrudnić pracowników,zapewnić im pracę i płacę,i W TEDY POROZMAWIAMY MILA PANI MILY PANIE..Na tym stwierdzeniu konczę dyskusje,chcemy cos miec to cos dajmy ale mniej zadajmy .Ządac od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: NASTęPNY KROK 18.04.08, 12:00 skup sie i napisz jeszcze raz bo nie wiadomo o co tobie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Urlopu już nie zażądasz IP: *.lublin.enterpol.pl 18.04.08, 11:51 jeżeli komuś szef nie chce dać urlopu na żądanie to przecież można złożyć wypowiedzenie z pracy Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: Urlopu już nie zażądasz 18.04.08, 12:01 wg ciebie urlop na zadanie i wypowiedzenie to to samo?? Odpowiedz Link Zgłoś
nietrudno Re: Urlopu już nie zażądasz 18.04.08, 11:56 > Byłem dotąd sympatykiem PO. Ale ta > partia zaczyna bronic interesów przedsiębiorców a nie pracowników. Każda partia broni wyłącznie interesów polityków, nie przedsiębiorców ani pracowników. A my (i przedsiębiorcy i pracownicy) jak głupi dajemy się na siebie napuszczać. Przykład? Przyjrzyjcie się, jakie są prawa pracownika dopóki jest na utrzymaniu pracodawcy - a co dzieje się, kiedy w majestacie prawa przejmuje go ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Normalnym pracodawcom taki urlop nie przeszkadza IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.04.08, 12:09 Dobry przedsiebiorca nie ma z tym problemu, bo zawsze jest przygotowany na to, ze kogoś może nie być, w końcu wypadki się zdarzają, pracownik może mieć wypadek w drodze do pracy, nagle zachorować itp. itd. Wie też, że takie podejście mu się opłaci, bo w razie problemów pracownicy posiedzą dłużej albo przyjdą w sobotę gdy terminy się walą a mogliby to olać. Problemem są oczywiście tylko państwowe "firmy" i oszuści na urzędowych posadkach oraz sieroty po PRL, które tylko kombinują jak się nakraść a jak się zacznie sezon na truskawki w Rrzeszy to potrafią olać robotę i wyjechać z dnia na dzień. Ale na takich to żadne przepisy nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jendrek Urlopu już nie zażądasz IP: *.ca-ib.com.pl 18.04.08, 12:11 Jestem liberalem. Nie podoba mi sie ten pomysl. Efektywnosci pracy nie podniesie. Ludzie ze zdrowym rozsadkiem od czasu do czasu korzystaja z tego prawa czy tez "przywileju". I bardzo dobrze. Niech PO i PSL rozmawiaja o obnizeniu podatkow, nie o pie..ch. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Może od razu znieść urlopy? 18.04.08, 12:19 Przecież każda nieobecność pracownika przynosi firmom straty. Precz z urlopami w ogóle! Co za nonsens - teraz pracownicy będą kombinować ze zwolnieniami lekarskim. Ale dla pracodawców to zysk, bo urlop jest pełnopłatny, a zwolnienie nie. I o to tu tak naprawdę chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Lekarze już się cieszą - znowu będą łapówki... 18.04.08, 12:22 ... za jednodniowe L4 :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lekarze już się cieszą - znowu będą łapówki.. IP: *.rzeszow158.tnp.pl 18.04.08, 12:39 Nic się nie zmieni. Będzie trochę trudniej bo trzeba będzie podejść do przychodni do rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
edszyd550120 Urlopu już nie zażądasz 18.04.08, 12:22 mimo,że jestem pracownikiem najemnym zdecydowanie popieram ten projekt.wykorzystują go cwaniaczki i obiboki.szczególnie w zakładach pracy o ruchu ciągłym.przykładów nawet w mojej niewielkiej firmie mam aż nadto.pozdrawiam protestujących,ale proszę zwrócić uwagę,że jak taki ktoś zgłosi coś takiego,to za niego musi przyjść do pracy inny,np.taki ,który miał iść na urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
springbok Urlopu już nie zażądasz 18.04.08, 12:31 "- Urlop na żądanie stał się formą nacisku na pracodawcę - argumentuje Andrzej Czerwiński, wiceszef klubu PO. - Ten przywilej paraliżuje gospodarkę - wtóruje mu Eugeniusz Grzeszczak z PSL. Politycy dają przykład lekarzy, pielęgniarek, celników i policjantów, którzy masowo brali urlopy na żądanie, by wywalczyć podwyżki. W szpitalach trzeba było odwoływać operacje, samochody na granicy stały w kilkudziesięciogodzinnych kolejkach. Podobną akcję zapowiadali na koniec kwietnia pracownicy skarbówki." Toz to odbieranie mozliwosci walki o swoje prawa, jak zagluszanie telefonu :> Hm, ciekawe, zadnej burzy nie ma w mediach i wypowiedzi dziesiatkow autorytetow i ludzi pracy, ktorzy chca zyc godnie i normalnie :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Urlopu już nie zażądasz IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.08, 12:32 Proponuje zabrac cały urlop i wprowadzić 12 godzinny dzień pracy przez 7 dni w tygodniu. Na niewolnictwie można się dorobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Urlopu już nie zażądasz IP: *.proxy.aol.com 18.04.08, 12:35 Mieszkam w Kanadzie tu moge wziasc urlop na zadanie w kazdej chwili.Dwonie do pracy i spokojnie oswiadczama,ze nie moge przyjasc do pracy no problem "have a nice day"i rozmowa zakonczona ,jesli potrzeboje naetepnego dnia /do 3 dni/to samo musze tylko zadzwonic rano .Nie ma klopotu nie ma problemu nie ma "dywaniku"dlaczego w Polsce tak byc nie moze ?dlaczego pracownik musi blagac,spowiadac sie , jesli chce wziasc dzien lub 2 wolnego?bzdura czy Rzad naprawde nie ma co do roboty?a jak ich wolne dni wygladaja?moze samolocikiem sluzbowym tak do Holandi sie skoczy na zakupy ?kto to wie tylko Oni ma my dowiadujemy sie po laatach o tym "wybryku" Polacy nie dajcie sie Polska nalezy do Was i Wy macie prawo decydowac o waszym zyciu tam,dosyc Was gnebia z kazdej strony,Raz w miesiacu wyplate ,a dlaczego nie co 2 tygodnie lub w fabryce co tydzien tez by sie Wam lzej zylo.Walczcie o swoje jak tylko mozecie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Urlopu już nie zażądasz IP: *.cust.tele2.pl 18.04.08, 13:45 Polska powinna iść właśnie w stronę takich państw jak kanada. Pracodawca powinien się uśmiechnąć do pracownika i życzyć mu miłego dnia i się cieszyć, że też może coś zrobić dla pracownika, który powinien by pojmowany jako członek zespołu i przede wszystkim jako człowiek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pero Urlopu już nie zażądasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 12:39 przeciez z tych urlopow korzystali tylko zwiazkowi pijacy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ot-polityka Głupi 'Leiwtan" nie odrobił lekcji IP: *.zus.pl 18.04.08, 12:49 ale się nie dziwię, skoro tam sami warszawiacy, a ci wiedzą wszystko najlepiej, nawet w temacie, o którym nie mają zielonego pojęcia. ale do rzeczy: jakiś czas temu wymyślono, by nie płacic za pierwszy dzień chorobowego, jeśli zwolnienie lekarskie jest na co najwyżej 3 dni. W efekcie pracownicy zaczęli przynosić zwolnienia lekarskie na caly tydzień, więc ten przepis zniesiono. Zarówno w przypadku wprowadzenia jak i późniejszego zniesienia tego bezsensownego przepisu najgłosniej krzyczeli pracodawcy z "Lewiatana". Jak wida c, niczego się nie nauczyli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Głupi, głupszy, liberał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 12:50 Może warto by przypomnieć jak to kilka lat temu Miller wprowadził przepisy zgodnie z którymi pierwszy dzień zwolnienia lekarskiego krótszego niż tydzień jest bezpłatny. Lewiatan z fanfarami ogłosił swój wielki sukces w "uelastycznieniu kodeksu pracy". I co? Po paru miesiącach po cichutku przywrócono poprzednie przepisy bo ku niepomiernemu zdziwieniu Lewiatana liczba zwolnień lekarskich nie spadła, za to ... wszystkie zwolnienia wydłużyły się do tygodnia. Pazerny dwa razy traci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaba a co ze zwolnienieniami lekarskimi?! IP: 195.94.207.* 18.04.08, 12:52 Jesli zlikwidujemy urlop na telefon, to przy następnej okazji jakaś grupa zawodowa może masowao pójść na zwolnienia lekarskie! To może i je zlikwidujemy. Wtedy bedziemy mieli gwarantowana ciągłośc pracy. To chyba jakaś paranoja. Może posłowie zastanowiliby sie co jest powodem takich sytuacji, a nie likwidowali wyłącznie skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
pm76 Urlopu już nie ALE o co chodzi mam 26 dni nikt .. 18.04.08, 13:03 ....mi łaski nie robi, przecież wykorzystuje mój urlop, a nie czyjś. Jest to naprawdę bardzo dobry przepis, ostatnio brałem 1 dzień na dziecko, bo było chore, telefon do szefa i już. Rozumiem, że czasami ludzie wykorzystują tą instytucje do innych celów np strajki, ale to nie znaczy, że muszą karać wszystkich. Mogę zrozumieć że należy wprowadzić pewne poprawki aby urlop ten nie był wykorzystywany do innych celów np: 1 Zakaz brania urlopu podczas starjku 2 Nie więcej niż 1 dzień urlopu na tydzień, a następny dzień właśnie po uzasadnieniu i uzgodnieniu z szefem przy czym może sie nie zgodzić. W tedy możemy iść do lekarza jak jest poważna sprawa. To jest uczciwe rozwiązanie problemu na który skarżą się pracodawcy, a wszystko inne roszczenia, w stylu skasować tą instytucję są niczym innym jak próbą skasowania uprawnień pracowniczych pod płaszczykiem wykorzytywania ich do strajków co nie jest prawdą, bo liczba strajkujących to jakiś promil w odsetka pracujących. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś