Dodaj do ulubionych

Kiedy zapisać dziecko do żłobka

24.04.12, 20:12
Witam!

Spodziewamy się z żoną dziecka, ma się urodzić w listopadzie. Ostatnio zastanawialiśmy się nad kwestią żłobka - znajomi zasugerowali, żeby już się zarejestrować, bo są gigantyczne kolejki. W związku z tym mam pytanie: czy jest to w ogóle możliwe (bo zgodnie z regulaminem zapisów do złobków na stronie miasta trzeba okazac dokument potwierdzający urodzenie dziecka lub jego PESEL)?
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: Kiedy zapisać dziecko do żłobka 24.04.12, 21:14
      W W-wie do państwowego żłobka możesz złożyć wniosek jak masz akt urodzenia dziecka. Potem donosisz tylko pesel. Dziecka "ciążowego" raczej nikt ci nie zapisze.
      • malmoni20 Re: Kiedy zapisać dziecko do żłobka 25.04.12, 10:45
        a czy tak trudno wejść na stronę www.zlobki.waw.pl i poczytać o zasadach rekrutacji?, jasno jest napisane że musi być akt urodzenia, a potem PESEL dostarczyć trzeba, rekrutacja będzie w czerwcu, możesz wejść na stronę żłobków i poczytać o punktacji, zorientujesz się ile dziecko może punktów mieć, wcześniej jak od września 2013 raczej się nie dostanie
    • opalona99 [...] 25.04.12, 13:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • bj32 Opalona99 25.04.12, 16:13
        Reklamowanie się na forum jest niezgodne z Regulaminem. Usuń link allegro z sygnaturki i nie udawaj, że nie robisz tego celowo. Kasuję Cię kilka razy dziennie.
    • lilith76 Re: Kiedy zapisać dziecko do żłobka 25.04.12, 14:19
      Możesz podzwonić lub popytać w interesujących was żłobkach, czy nie będzie można zanieść papierów zaraz po urodzeniu dziecka.
      Ja zapisałam swoją gdy miała trzy tygodnie. Próbowałabym wcześniej, ale były święta. Pesel doniosłam, gdy dotarł.
      Oficjalnie w Warszawie jest chyba tak, że w styczniu rusza internetowa rejestracja przy którym bitwa pod Grunwaldem, to harcerskie manewry. Przy łucie szczęścia, refleksie, dobrym duchu hakerskim dostaniecie dobre miejsce na liście. Tyle, ze te zapisy będą na rok 2013/2014... Walka o 2012/2013 już się odbyła.
    • lilka69 trudno uwierzyc w powazny wpis! 26.04.12, 09:44
      troll czy piszesz powaznie? po co staraliscie sie o dziecko skoro jeszcze sie nie urodzilo a juz chcecie skazywac go na zlobek? czyli przechowalnie oraz wieczne choroby
      • jagnaborynowa Re: trudno uwierzyc w powazny wpis! 26.04.12, 10:41
        Ja zapisałam synka do państwowego żłobka, jak tylko otrzymał pesel, czyli gdzieś w lutym, ale biorąc pod uwagę, pod którym numerem został zarejestrowany - mamy minimalne szanse na dostanie się do państwowego żłobka. A dodatkowe punkty dostalismy jedynie za płacenie podatków w Warszawie... Rozmawiałam z jedną panią dyrektor ze złobka i powiedziała, że jesli się nie dostanie do końca roku, to od stycznia znowu trzeba się będzie ponownie rejestrować na tejże stronie, bo poprzednie zarejestrowanie i czekanie cały rok w kolejce nie ma znaczenia. Akurat dla mnie to jest absurdalne!!! Chyba jedynym wyjściem, żeby dostać żłobek będzie fikcyjny rozwód albo dozór kuratora sądowego smile
        A ty lilka69 piszesz:
        po co staraliscie sie o dziecko skoro jeszcze sie n
        > ie urodzilo a juz chcecie skazywac go na zlobek? czyli przechowalnie oraz wiecz
        > ne choroby
        Bo może jak cała olbrzymia ilość rodziców nie będzie miała z kim zostawić dziecka po macierzyńskim. Bo polscy pracodawcy niechętnie patrzą na urlop wychowawczy młodej matki (zresztą na macierzyński też nie). Bo babcie z jednej strony i z drugiej mają gdzieś dzieci swoich dzieci w myśl: to twoje dziecko, więc się nim zajmuj (teraz to dość częste zjawisko wśród babć, niestety), albo babcie, jeśli nawet by chciały się zająć dzieckiem, to mieszkają 300 km dalej. Bo opiekunka do dziecka kosztuje więcej niż nawet prywatny żłobek i nie wiadomo na jaką babę się trafi...
      • bj32 Re: trudno uwierzyc w powazny wpis! 26.04.12, 19:38
        Bo nie każdy ma Twoje poglądy, Lileczko.
        A co do trolla: to chyba właśnie Ty masz tutaj etat... Po licho się umartwiasz wchodzeniem na to forum?
        Szczególnie, że jeśli idzie o choroby, to poczekajmy, aż Twoje pójdzie do szkoły... Pewnie uznasz, że to pozbawiona sensu placówka, w której tylko dzieci niepotrzebnie się zarażają rotawirusem, grypą i wszawicą... Po co w ogóle rodzić dzieci, skoro nie można ich trzymać w dobrze ogrzanym pokoju do końca życia?
    • m.aggie Re: Kiedy zapisać dziecko do żłobka 26.04.12, 22:12
      Dużo zależy od miasta. W Gdańsku państwowe żłobki nie wymagają PESELu ani aktu urodzenia, aby zapisać się na listę oczekujących. My się zapisaliśmy jak tylko dowiedzieliśmy się o ciąży, a więc na początku drugiego miesiąca. Musieliśmy tylko podać przybliżoną datę porodu i co miesiąc potwierdzać.
      • malmoni20 Re: Kiedy zapisać dziecko do żłobka 27.04.12, 08:36
        w przypadku żłobka nie ma sensu się rozwodzić, bo samotna matka ma tyle samo punktów co dwoje rodziców pracujących smile
    • szlendak24.waw Re: Kiedy zapisać dziecko do żłobka 27.04.12, 08:51
      W Warszawie jak już pisano powyżej rejestracja zaczyna się w styczniu i do wpisania dziecka na listę potrzebny jest pesel lub akt urodzenia. Można aplikować w ciągu roku z tzw. listy rezerwowej ale szanse nikłe i chyba nie o to chodziwink Wielka szkoda, ze spośród żłobków państwowych jesteśmy skazani na wybór losu a nie wybór najlepszej dla maluszka placówki.
      Rozpoczynając poszukiwania prywatnego żłobka zaczynaliśmy na 3-4 miesiące przed planowanym terminem oddania maluszka do żłobka. Jednak nasze poszukiwania wiadomości i opinii skończyły się spektakularną porażką, na szczęście bez większej szkody dla maleństwa. Pozdrawiam.
      • mojmalymm Re: Kiedy zapisać dziecko do żłobka 30.04.12, 17:02
        Jesli jestescie z bemowa to stanowczo odradzam zlobek panstwowy przy klemensiewicza. Powinni go zamknąć, nie wiem czy w ogole zlobki ktos kontroluje, a jesli tak to na pewno totalnie niekompetentny. Chyba ze chcecie aby Wasze dziecko mialo traume.
        • bj32 Mojmalymm 01.05.12, 12:26
          Następnym razem zanim udzielisz odpowiedzi - zapoznaj się z pytaniem.
          Dziewczyna nie pytała, którego żłobka jej nie polecasz, a Ty w dodatku nie wyjaśniasz, czym się objawia niekompetencja, dlaczego żłobek powinien zostać zamknięty i od czego dziecko ma mieć traumę.
          Bo na razie to ja mam traumę od nonsensownych wpisów...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka